Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM)

De VSM in 2006


VSM-loc 23 071 reed op 25 maart 2006 met een door de NVBS gehuurde trein, onder andere bestaande uit twee historische Rheingoldrijtuigen. De trein reed een rondrit: Apeldoorn, Dieren, Arnhem, Betuwelijn, Utrecht, Amersfoort, Apeldoorn. Aan boord bevonden zich genodigden van de NVBS. Foto's Bastin de Jager (bij Dieren), Wietze Landman (bij Velp), Bernard van Laar (Kesteren) en Patrick (Utrecht Centraal).


Groenekan, 25 maart 2006. In het statige tempo dat we van de VSM gewend zijn, komt de NVBS-trein de fly-over bij Blauwkapel afgerold. Luid fluitend begroet de bemanning van loc 23 071 de eenzame fotograaf langs de rails. De twee stokers zijn Berry Bilderbeek (links) en Wim Hulleman; de machinist was Coen Hesp.


Op 26 maart reed de trein dezelfde route, nu als 750e excursietrein sinds de oprichting van de NVBS in 1931. Foto's Bastin de Jager (brug over de Rijn bij Arnhem), Arne Vermeulen (bij Zetten-Andelst), Kees Wielemaker en Patrick (beide bij Culemborg).Barneveld Noord, 7 juli 2006. Een VSM-trein op weg naar de Stoomtreindagen van de ZLSM. De trein moest in Amersfoort kopmaken, omdat hier geen verbindingsboog vanuit de richting Apeldoorn ligt. In een ver verleden lag hier een ongelijkvloerse kruising: de spoorlijn uit Ede liep toen door naar Nijkerk. Reizigers konden overstappen bij de uit twee verdiepingen bestaande halte Barneveld Kruispunt. Zeg maar een soort transferium. Foto Bastin de Jager.


Beekbergen, 3 augustus 2006. Bij de VSM wordt hard gewerkt aan het opknappen van loc 23 076. Foto Jakop de Bruin.

De tender lijkt er klaar voor te zijn om weer aan de loc te worden gekoppeld. Dat gebeurt met drie zware stangen. De middelste stang loopt onder de tender door naar de treinkoppeling aan de andere kant. De trekkracht van de loc wordt op deze manier rechtstreeks op de trein overgebracht, in plaats van via de tender te lopen.

De tender is zodanig ontworpen dat de loc snel achteruit kan rijden. Men hoopte op 110 km/uur, net zo snel als vooruit, maar in de praktijk is 85 km/uur toegestaan. Snel genoeg om dienst te doen op nevenlijnen, zonder de loc te hoeven keren. Ook heeft men duidelijk aandacht besteed aan het tochtvrij houden van de machinistencabine: zie de rubber vouwbalg.

Meer Baureihe 23.


In het kader van de Heideweek pendelde er op 26 augustus 2006 een "authentieke" stoomtrein tussen Barneveld en Ede-Wageningen. Aldus de website. Het begrip "authentiek" lijkt wat vergezocht, voor twee Duitse VSM-locs op de Kippenlijn. Op deze foto de trein bij Ellecom, op weg naar Ede-Wageningen. Foto Bastin de Jager.


Beekbergen, 15 oktober 2006. Loc 24 009 was te gast bij het NVBS-jubileum.


Zie ook:
vorige       start       omhoog