Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM)

De VSM in 2007-2009


Terug naar Toen, 2007


Loenen, 2 september 2007. Spot the Webmaster.
Loenen, altijd gezellig! Hier kom ik elk jaar even de hamburgers testen. De lekkerste van de Veluwe, al moet ik eigenlijk wel wat aan de lijn doen. Foto's Lammert ten Kampe en Nick Menke.


Tussen Dieren en Loenen, 2 september 2007. Dat krijg je, tijdens een sloom ritje op een luxe treinbank. Uw webmeester is in gedachten even helemaal terug naar toen. Naar Herzogenrath in 1969, naar Rheine in 1970, naar Tübingen in 1971, naar de Schiefe Ebene in 1972, naar de Erzbergbahn in 1973, naar de Emslandstrecke in 1974... Maar de VSM in 2007 is ook leuk! Foto Lammert ten Kampe.


Loenen, 2 september 2007. Een jong gezin stapt wat onhandig van een treintje. De EHBO hoefde niet in actie te komen, maar de twee kinderen hebben waarschijnlijk een levenslang treinentrauma opgelopen. Het treintje werd getrokken door loc Hercules. Keurig op schaal gebouwd, maar ik betwijfel of die kromme kachelpijp er echt bijhoort.


Loenen, 2 september 2007. Model schaal 1:11 van een 1D-loc van het Amerikaanse leger. Deze locs zijn vanaf 1943 in groten getale gebouwd. Via Engeland kwamen ze terecht in Frankrijk en België, en later ook in het bevrijde zuiden van Nederland. Daar deden ze dienst vanuit de depots Heerlen en Maastricht. Ze hebben geen NS-nummers gekend. In augustus 1945 vertrok het Amerikaanse leger uit Zuid-Limburg en verdwenen ook deze locomotieven uit ons land. In hun plaats kwamen 1D-locs van het Engelse War Department (serie 4300).


 

Beekbergen, 2 september 2007. Loc 44 1593, in 1943 gebouwd in de Elzas, dat toen tijdelijk onder Duits bestuur viel. De loc is na de oorlog in Oost-Duitsland aangetroffen, en is door de DR aangepast. Bij wijze van uitzondering kreeg deze loc niet de kenmerkende piramidevormige mengvoorverwarmer op de rookkast. Dat maakt dat deze loc er net even wat stoerder uitziet dan al die andere Reko-Lokomotiven. (Het fabrieksnummer 7879 op deze loc is niet juist: dit moet 7849 zijn. Het fabrieksnummer 7879 hoort bij loc 52 1611, die niet meer bestaat. Beide locs zijn in 1943 gebouwd.)


Beekbergen en Dieren, 2 september 2007. Wat klopt er niet aan deze twee foto's?


Arnhem Velperpoort, 3 september 2007. De ZLSM-trein keert terug naar Limburg. Zo kunnen treinen er na de oorlog in Nederland een beetje hebben uitgezien, al hadden de Zweedse locomotieven hier geen sneeuwschuivers en derde frontsein. In elk geval is dit toch weer een ander gezicht dan die zwarte Duitse karren. Foto Herman van Dam.VSM september 2007

Terug naar toen, 2 september 2007, in Dieren en Beekbergen. Op de heen- en terugweg beelden van Blokpost Bunnik (km 42,5).De VSM in 2008


Gouda, 11 oktober 2008. Een omgeleide Thalys naar Amsterdam en een intercity naar Groningen na een minder geslaagde ritspoging. De intercity vertrok terwijl het sein nog op rood stond. Deze foto is enkele seconden na het ongeval gemaakt door een van de stokers van VSM-loc 23 076. De stoomloc was net aan het optrekken en kon daardoor tijdig remmen, anders had deze de overhellende Koploper geraakt. Foto's Erwin Nieuwenhuis.

Gouda, 11 oktober 2008. De machinist van de Koploper heeft na de botsing het gevaarsein ingeschakeld: twee rode sluitlichten en in het midden een geel frontsein. Op Belgische en Franse treinen bestaat het gevaarsein uit twee beurtelings knipperende witte frontseinen, maar op de Thalys zijn de twee rode sluitlichten ontstoken. Foto's Erwin Nieuwenhuis.


Tussen Oudewater en Woerden, 11 oktober 2008. De foto is gemaakt vanaf de achteruitrijdende stoomloc 23 076 van de VSM, door Erwin Nieuwenhuis.

Lichtsein 1212 toont het seinbeeld "geel 13": afremmen tot 130 km/uur. Het groene bord geeft de normale maximumsnelheid aan: 140 km/uur. Op het sein zit een wit bordje met twee horizontale zwarte strepen. Dat betekent dat het sein voor een bijzonder gevaarpunt staat, in dit geval de overloopwissels verderop.


Rotterdam Noord, 13 oktober 2008. Met een mobiele telefoon vanuit een rijdende trein die je ook nog eens zelf moet bedienen: dat levert geen wereldbeelden op. Maar de foto's zijn toch interessant. We zien de bij Gouda beschadigde Thalys. Een motorwagen is losgemaakt en is met zijn neus gekoppeld aan de andere motorwagen. Een dieselloc van ACTS heeft de plaats van de eerste motorwagen ingenomen. Bij een Thalys/TGV is dat eenvoudig mogelijk, omdat de motorwagens en de buitenste rijtuigen van normale koppelingen en buffers zijn voorzien. De rijtuigen zelf vormen met elkaar dankzij de jacobsdraaistellen een onverbrekelijke slang. Zo'n treinstel is daardoor veel minder kwetsbaar bij ontsporingen dan bijvoorbeeld de Duitse ICE. Foto's Jaap Kruijt.Groeten uit Bunnik

Machinisten brengen op elk hun eigen manier, maar wel goed hoorbaar, een groet uit. We zien DE1 41, NS 20 "Kameel", SSN 65 018, VSM 23 076 en verschillende gewone gele treinen door Bunnik rijden. Gefilmd tussen augustus en oktober 2008.

Op de foto loc 23 076 van de VSM, op weg naar de stoomtreindagen van de SSN, op 11 oktober 2008. Verder dan Gouda kwam de trein niet, maar dat wist de vrolijke locbemanning toen nog niet.Beekbergen, 25 april 2009. Loc 41 360 (met twee tenders) bracht met een Duits gezelschap een bezoek aan de VSM.
Het personeel trekt zich weinig aan van de rangeerstoplantaarn; de pijl met het oranje kruis erdoor wijst naar het spoor
waarover niet gerangeerd mag worden. Foto Bernard van Laar.


Dampf und Erotik


Beekbergen, 27 december 2008. Loc 52 8053 is gereed voor het rijden van een kerstrit. Of verzin zelf een leuk fotobijschrift: "paaldanseres vergrijpt zich aan bejaarde stoomloc". Foto Jan-Hein van Stek.


Bij de HSB is men wat minder preuts dan op de Veluwe! In diesem erotischen Kalender ist das Thema "Mensch und Technik" fotografisch umgesetzt worden. Es sind vier junge Models aus der Region, die mittels Body-Painting, entweder mit der historischen Technik verschelzen oder bewusst dazu in Kontrast treten..

vorige       start       omhoog