Agenda

reisinformatie     adverteren     tweets     verkortingen     nieuwe melding     forum

Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator. Niet alle NVBS-bijeenkomsten krijg ik door, kijk daarvoor in de agenda van de NVBS. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.

Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.Niet alle NVBS-bijeenkomsten worden mij gemeld. Zie daarvoor de agenda van de NVBS.


Dinsdag 1 december 2015: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Mijn Internetalbum. Een beamerpresentatie van Hans Altena en Hans Elzinga.

Zelf nog foto’s maken? Het is met de huidige digitale internetmedia helemaal niet meer nodig. Er zijn miljoenen foto’s en films te vinden op internet. Het internet maakt nieuwsgierig want daar kun je door middel van de Google zoekopties “Afbeeldingen of Video’s” een enorm scala vinden van wat je zoekt of interesseert. Zoals bijvoorbeeld treinen of trams. Nu ook vele archieven in binnen- en buitenland gedigitaliseerd zijn, zijn ook die geweldig om door te spitten.

Hans Altena en goede spoorvriend Hans Elzinga mailen elkaar al jaren wekelijks omtrent hun vondsten. Het scala is inmiddels zo divers en de platen en films zo bijzonder, leuk of historische gezien interessant, dat zij u op deze avond willen mee laten genieten van hun vondsten. Hoeveel het er zullen zijn... dat bepaalt u want er is genoeg te zien. De bron is onuitputtelijk, maar let wel, het wordt een echte kijkavond want bij veel beelden op het internet ontbreekt het meestal aan de bijbehorende gegevens van “hoe, wat en waar”.

Om de diversiteit iets te temmen zijn de beelden in hun beider interessegebieden gegroepeerd zoals er zijn vroege treinbeelden, NS, vreemde voertuigen op het spoor, sfeerbeelden, oorlogsspoorwegbeelden, tijdsbeelden uit de jaren 50 en 60, spoorbedrijven in het buitenland, enz... Een bijzondere avond uit de nieuwe digitale wereld waar u allen ook na deze avond nog lang van na kunt genieten, maar dan wel thuis achter de computer. Komt dat eerst eens zien!

De afdeling Noord-Holland Noord komt op dinsdagavonden bijeen bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, Van Dedemstraat 8 (Transferium), Hoorn (vlakbij het NS-station). De avonden beginnen telkens om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten is € 1,50.


7 t/m 16 december 2015: Spoorwegmuseum gesloten

Allerhande Kerstfestival
Het Spoorwegmuseum is afgehuurd door Albert Heijn. Op 11, 12 en 13 december is het museum alleen toegankelijk met speciale kaartjes. Op 7, 8, 9, 10, 14, 15 en 16 december is het museum gesloten in verband met de opbouw- en afbouw­werkzaamheden. allerhandekerstfestival.nl


Dinsdag 15 december: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Leven langs het spoor in Vietnam. Presentatie door Ernst van Gulden.

De bekende Haarlemse spoorwegfotograaf Ernst van Gulden verzorgt een bijzondere presentatie over het op spoorweggebied minder bekende Vietnam. Met een lengte van ongeveer 2600 km bestaat het net van de Vietnam Railways (Ðuong Sat Viet Nam) voornamelijk uit meterspoor. Slechts een klein deel in het Noorden van het land heeft normaalspoor. De reis start in Ho Chí Minh-stad (het vroegere Saì Gòn) in het Zuiden van Vietnam en eindigt via de noord-zuid hoofdlijn bij de Chinese grens. Tijdens deze afwisselende reis komen naast het spoorwegnet ook de bijzondere schoonheid en cultuur van het land aan bod. Hiermee biedt de avond een interessant en afwisselend beeld van dit Zuid-Oost Aziatische land.

Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. Station Sportpark in Hilversum is op loopafstand; ongeveer 8 minuten. De zaal en bar zijn open vanaf 19.15 uur. Aanvang voorstelling: 19.45 uur. Er is een korte pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. Ook niet-leden zijn van harte welkom! www.nvbs.com/gooi


Donderdag 10 december 2015: Railtheater Amsterdam

Terug naar de stoom. Filmprogramma gepresenteerd door Raymond Naber.

Meer informatie: www.traminfo.nl/railtheater.html


Vrijdag 11 december 2015: NVBS-bijeenkomst in Schin op Geul

Met de “Krokodil” naar Zweden. Digitale fotopresentatie en filmfragmenten gepresenteerd door Sef Rameckers.

Aandacht voor het bezoek van de Krokodil van SBB Historic aan het spoorwegfeest "100 jaar elektrische tractie in Zweden", eerder dit jaar in Gävle.

De bijeenkomst vindt plaats in het restaurant van station Schin op Geul, adres Baanweg 1. De avond begint om 19:30 uur en eindigt rond 22:30 uur. Toegang € 2,50. www.nvbs.com/agenda (afdeling Zuid-Limburg).


Woensdag 16 december 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Per trein door Laos, Thailand en Maleisië naar Singapore. Dia-overvloeipresentatie door Cor de Vos.

Een van de spoorwensen die de spreker van vanavond, Cor de Vos, al lange tijd had, was om eens met de trein in Singapore aan te komen. Een andere wens was om met de trein over de zogenaamde “Vriendschapsbrug” van Thailand naar Laos te treinen. In januari 2013 ontstond vrij onverwacht de mogelijkheid beide wensen te combineren. Als uitsmijter van de avond zien we nog een korte impressie van suikerrietstoom op Java. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Vanaf vrijdag 18 december 2015: Austria Express

Wekelijkse wintersporttrein naar Oostenrijk. Opstappen is mogelijk in Roosendaal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal, 's-Hertogenbosch en Venlo. Geen locwissel aan de grens.

Zie ook de Austria Expres in 1984.


Zaterdag 19 december 2015: Limburgse kerstmarkten per stoomtrein

Vanuit Rotterdam Centraal en de opstapplaatsen Gouda en Utrecht Centraal wordt naar de kerstmarkten van Maastricht en Valkenburg gereden. Een reisje van Valkenburg naar Simpelveld en terug met een stoomtrein van de ZLSM is ook mogelijk. www.stoomstichting.nl


Dinsdag 22 december 2015: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Op reis door Alaska. Een beamer- en filmpresentatie door Riets en Michiel Krans.

Alaska wordt wel de ’Last Frontier’ genoemd. Toch zijn er in dit afgelegen deel van de wereld enkele interessante spoorlijnen te vinden. Vanavond zien wij het verslag van een bezoek aan deze Amerikaanse staat. Allereerst van de Alaska RailRoad, die de ijsvrije haven van Seward verbindt met Anchorage en Fairbanks. Verder van de White Pass and Yukon Route in het midden van Alaska, een 1067 mm spoorlijn (soms met stoom), oorspronkelijk aangelegd in het spoor van de goudzoekers. Deze lijn klimt vanaf Skagway op zeeniveau over de White Pass (873 meter) naar het Yukon Territory in Canada. Natuurlijk is er niet alleen aandacht voor treinen, ook de indrukwekkende natuur van Alaska komt aan bod.

De afdeling Noord-Holland Noord komt op dinsdagavonden bijeen bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, Van Dedemstraat 8 (Transferium), Hoorn (vlakbij het NS-station). De avonden beginnen telkens om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten is € 1,50.


2016


Dinsdag 19 januari 2016: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...


Woensdag 20 januari 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De spoorwegen in Twente en de Achterhoek. Beamer-fotopresentatie door Evert Heusinkveld.

In 2015 konden we vieren dat 150 jaar geleden de spoorlijnen Almelo–Salzbergen en Zutphen–Hengelo in gebruik genomen werden door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS). En in 2016 vieren we 150 jaar Hengelo–Enschede. Evert Heusinkveld zal in deze presentatie met historische beelden de ontwikkeling van het spoorvervoer in Twente en de Achterhoek belichten. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Donderdag 28 januari 2016: afscheid Plan V

Afscheid van materieel '64. Hierbij zal Plan V-treinstel 876 van het Spoorwegmuseum een rol spelen.


Woensdag 17 februari 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Railfotografie in REO (Rotterdam en omstreken), 1970-2010. Beamer-fotopresentatie door John Krijgsman.

Toen RET-reiziger, NS-er en Rotterdammer John Krijgsman er in 1967 voor het eerst op uit trok met de boxcamera van zijn oma, kon je bij de RET nog vierassers in de reizigersdienst aantreffen en was de eerste metrolijn van Nederland amper geopend. Bij NS zag je in Rotterdam CS nog treinstellen Mat’40 en blokkendoosrijtuigen. Sindsdien heeft John vijf camera’s versleten en zo’n 70.000 dia’s gemaakt, waarvan vele duizenden in REO. Vanavond vertoont hij daar een deel van. Ook voor niet-Rotterdammers een boeiende presentatie boordevol nostalgie! Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Woensdag 16 maart 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Spoorwegherinneringen op foto en film. Beamer-foto/DVD-filmpresentatie door Kees van de Meene.

Het programma van de bekende spoorwegfotograaf Kees van de Meene begint met het ophalen van een aantal fotografische spoorherinneringen met een licht quizgehalte onder het motto ’wat, waar, waarom’. Daarna volgen video-opnamen van de NVBS-winterreis van 1997 naar Oekraïne en tot besluit opnamen van de NVBS-reis in 2008 naar Syrië en Jordanië toen het in Syrië wel heel anders was dan nu. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Zondag 27 maart 2016: begin zomertijd (klok uur vooruit)

Bij de overgang van winter- naar zomertijd gaan de stationsklokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar wintertijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren! De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


Donderdag 14 t/m zondag 17 april 2016: stoomreis naar Dresden

Jubileumreis van de SSN naar het Dampfloktreffen in Dresden. Op donderdag van Rottterdam via Gouda en Utrecht naar Dresden. Op zondag terugreis naar Nederland. Onder voorbehoud van voldoende deelnemers. www.stoomstichting.nl


Woensdag 20 april 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Stoom in het arbeiders- en boerenparadijs. Beamer-fotopresentatie door Bart van ‘t Grunewold.

Nadat in West Duitsland bij de Bundesbahn de stoomlocs in 1977 zich 'das Rauchen abgelernt' hadden, moesten we voor Duitse stoom de Duits-Duitse grens over, naar de DDR. Bart van ‘t Grunewold bezocht in 1979 en 1981 de DDR – dat was toen nog een hele onderneming – en fotografeerde de onversneden en pure Deutsche Reichsbahn, met de meeste nadruk op de stoomtractie. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Zaterdag 23 april 2016: jubileum 40 jaar SSN

Feest voor (voormalige) medewerkers en donateurs. www.stoomstichting.nl


Zaterdag 30 april 2016: busexcursie naar Gelderland

Rondrit vanuit Utrecht met klassieke bussen. Onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen. www.excursieweb.nl


Woensdag 18 mei 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Het Spoorwegmuseum, dat wil je beleven!. Beamer-fotopresentatie door Peter-Paul de Winter.

Tijdens deze avond geeft Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties van Het Spoorwegmuseum, een kijkje achter de schermen. Het gunt ons zicht op de koers ontwikkelingen vanaf de oprichting van het museum tot heden met een doorkijkje naar de toekomst. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Zaterdag 28 mei 2016: stoomtrein naar Amsterdam

Een Duits gezelschap bezoekt Amsterdam. Vanaf Bentheim wordt de trein getrokken door de twee 23'ers van de VSM. Aankomst in Amsterdam rond 12.00 uur, vertrek rond 18.00 uur. www.westfalendampf.de


Woensdag 15 juni 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/video-meeneemavond. Gevarieerde avond met vele korte presentaties.

Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse onderwerpen naar eigen keuze. Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon (afwijkingen in overleg mogelijk.) Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Augustus 2016: Sziget Express

Extra treinen naar het Sziget-festival in Budapest. nl.szigetfestival.com


2016: opening Utrecht Centraal

Opening van het vernieuwde station Utrecht Centraal. In voorbereiding is een tentoonstelling over dit station, zowel in het station zelf als in het Spoorwegmuseum.


2016: jubileum NVBS

De NVBS bestaat 85 jaar. Er wordt nagedacht over activiteiten om dit jubileum te gedenken.


Oktober 2016: Eurospoor in Utrecht

Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nlAdverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.
Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Zie ook mijn weblog
www.nicospilt.nl
Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.


Weersverwachting KNMI

Zie ook de buienradar.


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via kubus.mailspool.nl/spoorkaart kun je zien waar in Nederland welke treinen rijden. Dit gebeurt redelijk nauwkeurig, maar wie zoals ik langs het spoor woont merkt dat er vaak afwijkingen van enkele minuten zijn. Hou je muis boven een trein als je hier meer informatie over wilt hebben. Het programma toont alleen reizigers­treinen; goederentreinen en andere bijzondere treinen worden helaas niet getoond.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is: www.rome2rio.com.

Goederentreinen
De locs van het Tsjechische Metrans zijn via de sateliet te volgen op poloha.vozu.cz.

Spoorkaart Nederland
Handige spoorkaart met treinseries: Spoorkaart 2016 (pdf).


Kijktips


Open Beelden

Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


Heimwee Express gestopt

De maandelijkse Heimwee Express is uit de vaart genomen. Het Spoorweg­museum onderzoekt welke mogelijk­heden er zijn om in 2016 ritten aan te bieden.


Collectie vervoerbewijzen van de NVBS

De collectie van de NVBS omvat naar schatting 40.000 vervoer­bewijzen. Naast de bekende enkele reizen en retourtjes vele andere soorten: perron­kaartjes, biljetten voor militairen en land­verhuizers, tienritten­kaarten, traject­abonnementen, vrijvervoer­kaarten voor spoorweg­personeel. Ook aller­hande biljetten voor internationaal vervoer.

In een filmpje zie je een kleine selectie uit de trein­kaartjes voor bijzondere gelegenheden, zoals opening van stations en lijnen, tentoon­stellings­treinen. www.nvbs.com/...


De Strijd

In een tiendelige tv-serie wordt de geschiedenis van de arbeiders in Nederland geschetst. Van de eerste fabrieken tot de negentig­jarige VARA. Eerste uitzending op 9 oktober 2015. Ook terug te zien via destrijd.vara.nl


24 uur met Willem

Koning van Nederland en België
Veel initiatieven van koning Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap: wegen, kanalen en spoorwegen. Tentoonstelling van 24 augustus 2015 t/m 17 juli 2016 in het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag. www.gahetna.nl


Train World in Schaarbeek

Het nieuwe Belgische spoorwegmuseum opende op 25 september 2015 zijn deuren. www.trainworld.be


Henry Tap

Henry Tap (1905-1983) was van 1946 tot begin jaren 70 de vaste ontwerper van de RTM. Hij ontwierp dienst­regelingen en ander drukwerk, muur­schilderingen in stations, en zelfs hele trams. Ook de bekende afbeeldingen van dieren en planten op de bussen en trams waren van zijn hand.

In 'De Tramkoerier', herfst 2015, staat een artikel over hem. Verder is er tot en met tweede kerstdag een tentoonstelling in het RTM-museum in Ouddorp. In 2016 verschijnt een jubileumboek van de RTM, waarin ook aandacht wordt besteed aan leven en werk van Henry Tap. www.rtm-ouddorp.nl


Expositie Paardenspoor

Paardentramlijnen in Noord-Nederland en Ostfriesland. Van 3 oktober 2015 t/m 7 februari 2016 in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum te Zuidbroek.

De paarden- en stoomtrammaatschappijen verzorgden interlokaal vervoer tussen kleinere plaatsen. Groot verschil met de spoorwegen is dat de tramwegen vaak de lijnen naast of op bestaande wegen aanlegden. Daarnaast kenmerkten de tramwegen zich door gebruik van lichter materieel en vaak kleinere spoorwijdtes. www.nnttm.nl


19 december 2015 t/m 3 januari 2016: Winterstation Spoorwegmuseum

www.spoorwegmuseum.nl


Rainbow Station

Elke avond is ongeveer een uur na zonsondergang gedurende korte tijd een fraai kleurenspel te zien op een van de stationskappen van Amsterdam Centraal. Ga daarvoor aan de oostzijde van het station staan. Een ontwerp van Daan Roosegaarde in het kader van het 125-jarig bestaan van dit station.

Zie www.studioroosegaarde.net/... en www.bright.nl/...


Te koop: treinstation in centraal Frankrijk

Het betreft een oud trein­station dat heel charmant werd ingericht en gedecoreerd met respect voor zijn oorspronkelijke doel: zo heb je er nog het originele loket en een heuse collectie spoor­attributen. Het wordt op vandaag verhuurd als vakantie­woning.

Alles voor een directe verder­zetting van ver­huring of eigen verblijf, blijft in de woning: afwas­machine, was­machine, kook­fornuis, grote collectie trein­attributen, meubilair, linnen, was­machine, droog­kast, koelkast/vriezer, trampoline, fietsen, bestek, servies... Het huis is tevens voorzien van een ruim zwem­bad met houten zonne­terras, petanque­baan, buiten­keuken.

Er is een filmpje zichtbaar via www.lagaredemagnette.net. Prijs: € 184.000. Contacteren kan via de site of via lagaredemagnette@gmail.com


De Orient-Express herleeft op de iPad

Een informatieve iPad-app vertelt het verhaal van 's werelds beroemdste trein.

De Orient-Express, een luxe trein­verbinding tussen Parijs en Constantinopel, was het boegbeeld van de Belle Époque. Ook in de 20e eeuw bleef de Orient-Express nauw verbonden met de Europese geschiedenis en cultuur. De app is daarom interessant voor liefhebbers van geschiedenis, design, (stations)architectuur en reizen.

De iPad-app
De iPad-app is ontstaan vanuit persoonlijke fascinatie van de maker, Arjan den Boer, die zich meer dan 10 jaar in het onderwerp verdiepte en een eigen collectie heeft opgebouwd van affiches, brochures en foto’s. Ongeveer de helft van het gebruikte beeldmateriaal is afkomstig uit zijn collectie, de rest van musea, archieven, bibliotheken en andere verzamelaars.

Orient-Express, geschiedenis is verkrijgbaar in de App Store voor iPad à € 5,99 (Nederlands en Engelstalig)


16 april t/m 4 mei 2016: Gare de Lyon

Apollofirst Theater, Apollolaan 123, Amsterdam. www.theater.apollofirst.nl/...

Parijs 1942. Twee jonge gelieven nemen op het Gare de Lyon afscheid van elkaar. Zij stapt op de trein naar Marseille om van daaruit per boot te proberen Marokko te bereiken. Hij speelt een belangrijke rol in het verzet en voelt zich verplicht in Parijs te blijven. Aan het eind van de oorlog hopen ze elkaar op het zelfde Gare de Lyon weer te ontmoeten. Maar het leven loopt anders. Pas dertig jaar later zien zij elkaar als getrouwde mensen terug. Het weerzien is emotioneel en eindelijk wordt duidelijk waarom ze zo lang van elkaar gescheiden zijn gebleven. Hun hereniging krijgt een dramatische wending als ze samen een onvoorstelbare ontdekking doen. Gare de Lyon is een stuk over de kracht van de liefde en over de pijn van gemiste kansen.


www.nsharmonie.nl


Railbevestigingen

Het boek 'Railbevestigingen' beschrijft de ontwikkeling in een groot deel van de wereld van de spoorwegen waarop treinen en trams rijden. Na een algemene beschouwing in grote lijnen volgen een duik in de tientallen railvormen én in de vele verschillende ondersteuningen daarvoor, die in de loop van twee eeuwen werden bedacht. Het boek telt 360 bladzijden en is rijk geïllustreerd met 1560 afbeel­dingen uit enkele honderden zeer gevarieerde historische bronnen en foto’s uit de laatste decennia. Het boek is ook digitaal verkrijgbaar. www.boekenbestellen.nl/...


De sturende kracht van taal

Vroeger had de trein 'vijf minuten vertraging', tegenwoordig vertrekt hij 'over vijf minuten'. Wat is het verschil? Een gesprek met taalkundige Ronny Boogaart die in het boekje Een sprinter is een stoptrein zonder wc laat zien hoe je enkel met woorden de blik en de gedachten van je toe­hoorders en gesprekspartners kunt sturen.

Anne Martens interviewt hem op Amsterdam Centraal, een plek waar veel voorbeelden van dit soort taal te vinden zijn. Beluister het interview.


Updates

De 141e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Namen en bijnamen

Over Trijntje en andere namen.


retours

Digitaal magazine over spoorwegen, vormgeving en fotografie.

Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.euTussen de rails!Langs de rails-kalenders

Keuze uit negen kalenders met elk dertien foto's.Dubbel in de kast,
voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken
op het gebied van spoor- en tramwegen.
Klik hier voor een overzicht.Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.12½ jaar uit de archieven van Nico Spilt

Op 13 juli 2002 ging deze website online. Wat begon als een experiment is uit de hand gelopen tot een omvangrijke website die nog steeds groeit. Met vrijwel dagelijkse updates, een actuele agenda en wekelijks een nieuwe voorplaat. Maar behalve de omvang is er verder eigenlijk weinig veranderd. Bekijk Langs de rails in juli 2002.
www.schimmentheater.nl


www.ezelsocieteit.nl
c.spilt@chello.nl


Weet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen en dergelijke. Leuke ritten kan ik dus alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom. Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn verzameling. Langs de rails besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de modelbouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog