Agenda

reisinformatie     adverteren     tweets     verkortingen     nieuwe melding     forum

Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator. Niet alle NVBS-bijeenkomsten krijg ik door, kijk daarvoor in de agenda van de NVBS. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.

Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.Niet alle NVBS-bijeenkomsten worden door de organisatie gemeld. Zie daarvoor de agenda van de NVBS.


Dinsdag 16 februari 2016: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...


Dinsdag 16 februari 2016: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Waar zou ik zijn zonder Britse tram of trein?

Gert Jan Binkhorst, uw presentator van vanavond, is onontkoombaar Anglofiel. Hij bracht zo’n 16 vakanties in Engeland, Schotland en Wales door. Soms met tram en trein als hoofddoel, maar nooit zonder tram en trein. Uit dat hele boeket plukt hij de nodige bloemen. Met accenten op ‘Mallard 75’ in het National Railway Museum (2013), ‘The Great Goodbye’ in Shildon (2014) en Manchester per tram (2014).

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud! Ze worden gehouden in Wijkcentrum “Riebeeck” aan de Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De zaal is op de begane grond. De voorstelling begint om 19.45 uur, maar vanaf 19.15 uur is de bar open. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50.


Woensdag 17 februari 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Railfotografie in REO (Rotterdam en omstreken), 1970-2010. Beamer-fotopresentatie door John Krijgsman.

Toen RET-reiziger, NS-er en Rotterdammer John Krijgsman er in 1967 voor het eerst op uit trok met de boxcamera van zijn oma, kon je bij de RET nog vierassers in de reizigersdienst aantreffen en was de eerste metrolijn van Nederland amper geopend. Bij NS zag je in Rotterdam CS nog treinstellen Mat’40 en blokkendoosrijtuigen. Sindsdien heeft John vijf camera’s versleten en zo’n 70.000 dia’s gemaakt, waarvan vele duizenden in REO. Vanavond vertoont hij daar een deel van. Ook voor niet-Rotterdammers een boeiende presentatie boordevol nostalgie! Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.facebook.com/NVBS.Twente


Weekend 20 en 21 februari 2016: modelbouwshow in Goes

Jaarlijks evenement in de Zeeland­hallen in Goes.

Dit jaar heeft de Modelbouwshow als thema ‘Modelvrachtwagens’. Er zijn nog nooit zoveel rijdende model­vrachtwagens aanwezig geweest. Tijdens de Modelbouwshow presenteren oude bekenden, maar ook een groot aantal nieuwe deelnemers, zichzelf. De komende editie zijn er een aantal treinenbanen aanwezig die nog nooit eerder present waren op de Modelbouwshow. Daarnaast zijn er een aantal grootse presentaties van stoomgroepen.

Nieuw op de Modelbouwshow
FischerTechnik is een constructie- en bouwsysteem waarmee op schaal echt functionerende modellen worden gemaakt. Het materiaal is gemaakt van kunststof. De kern van het systeem is een unieke schuif/knelconstructie, waarbij nokjes in een ronde, half open gleuf worden geschoven. Dit levert een sterke verbinding op. Tijdens de Modelbouwshow wordt ook het bekende Brusselse monument ‘Atomium’ tentoongesteld (nagebouwd met FischerTechnik). Nieuw is ook het Diorama van Playmobil.

Voor ieder wat wils
De Modelbouwshow is uniek vanwege haar diversiteit. Er is van alles te koop van bijvoorbeeld minitreinen en miniboten tot lijm en precisiegereedschappen. In een van de paviljoens bij Zeelandhallen Goes vindt het Lego Bouwstenen-festijn plaats. Organisator De Bouwsteen biedt hier plaats aan ruim 800 bouwers, van jong tot oud.

Meer informatie
De Modelbouwshow is te bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs voor volwassenen bedraagt € 11,00. Kinderen tot 12 jaar betalen € 5,00. Er rijdt een pendelbus tussen het NS-station van Goes en de Zeelandhallen. De kosten voor dit vervoer zijn € 1,00 per persoon (enkele reis). www.modelbouwshow.nl


Dinsdag 23 februari 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

De bijvangst. Een diapresentatie door Huib. Binkhorst.

Een electrieke tramhobbyist laat zich beslist niet van weerhouden regelmatig het fototoestel te richten op treinen. We gaan eens rondkijken in de jaren zeventig wat dat zoal heeft opgeleverd. Te beginnen bij het veertigjarig jubileum van de NVBS komen langs: de groene Plan T, de bruine diesellocs, blauwe en inmiddels ook al gele elektrische treinen, alsook de rode dieseltjes tijdens onder meer een Fries zeilkamp.

Heel Nederland tienertourend door en ook al snel meerijdend met collega-hobbyisten-met-auto is er veel via de lens bekeken. Noord-Holland werd daarbij vanuit Voorburg zeker niet overgeslagen, want de stoomtram was ook toen al regelmatig in beeld. Tramhobbyist wordt stoomtramconducteur, en reist vaak in uniform via Amsterdam met de diesel naar Hoorn. Huib. Binkhorst neemt u mee op deze nostalgische tour door zijn fotoproductiefste jaren en eindigt daarom al ruim vóór 1980.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Woensdag 24 februari 2016: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

Leven langs het spoor in Vietnam. Presentatie door Ernst van Gulden.

Een bijzondere presentatie over het op spoorweggebied minder bekende Vietnam. Met een lengte van ongeveer 2600 km bestaat het net van de Vietnam Railways (Ðuong sat Viet Nam) voornamelijk uit meterspoor. Slechts een klein deel in het noorden van het land heeft normaalspoor. De reis start in Ho Chí Minh-stad (het vroegere Sài Gòn) in het zuiden van Vietnam en eindigt via de noord-zuid hoofdlijn bij de Chinese grens. Tijdens deze afwisselende reis komen naast het spoorwegnet ook de bijzondere schoonheid en cultuur van het land aan bod. Hiermee biedt de avond een interessant en afwisselend beeld van dit Zuidoost-Aziatische land.

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 2,50.


Donderdag 25 februari 2016: Railtheater Amsterdam

S-Bahn Gruss aus Berlin. Ruim 25 jaar na de Duitse eenwording bezoeken we vanavond tijdens en kort na de Wende, tussen 1990 en 1996 ongeveer alle trambedrijven van Oost Duitsland. Een digitaal diaprogramma gepresenteerd door Jos Mascini.

Meer informatie: www.traminfo.nl/railtheater.html


Zaterdag 27 februari 2016: start rijseizoen Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Reis mee en ga op Stoomtramavontuur! In de voorjaars­vakantie (zaterdag 27 februari t/m zondag 6 maart) kun je deze nieuwe korte ontdekkingsreis maken, boordevol extra activiteiten en een rit met de stoomtram naar Wognum. Doe mee met de speciale speurtocht op en rond het nieuwe tramstation te Hoorn en maak aansluitend een rit met de stoomtram naar Wognum. Het avontuur duurt twee uur en begint dagelijks om 10.00, 12.00 of 14.00 in Hoorn. www.stoomtram.nl/...


Zaterdag 6 maart 2016: Zeeuwse Trein Model Ruilbeurs

Congrescentrum "De Stenge", Stengeplein 1, Heinkenszand. Openingstijden: 10.00 tot 15.30 uur. Toegang € 1,50 (volwas­senen), € 0,50 (kinderen).

Inlichtingen: 0113-220493. Secretariaat: ’s Heer Hendriks­kinderendijk 64, 4461 DX Goes, ztmr@zeelandnet.nl

Op deze beurs zijn de belangrijkste; modeltrein schalen aanwezig zoals h0 (1:87) N ( 1:160) aanwezig en ook niet te vergeten nostalgische blikken treinen en auto’s in diverse schaalgroottes.
Op de beurs is ook aanwezig landschap aankleding voor modelbaan (bijvoorbeeld bomen en struiken)
Als u even wilt ontspannen, kunt u onder het genot van een kopje koffie op uw gemak een nieuwe treinenvideo/dvd te bekijken.
Het ligt voor de hand dat u in deze omgeving veel gelijkgestemde hobbyisten aantreft. Met hulp en advies van zoveel mede-hobbyisten moet het zeker mogelijk zijn om uw droombaan ook daadwerkelijk van de grond te krijgen.
Een combinatie van wat doorzettingsvermogen van uw kant en alle bij ons verkrijgbare modeltrein accessoires is het zeker mogelijk uw droombaan tot werkelijkheid te laten worden.
Modeltreinen hobby is en blijft een hobby waar je nooit op uitgekeken raakt!!
Dat ruilen geen huilen hoeft te betekenen zal u bij ons op de beurs zeker duidelijk worden.
Op deze beurs zal onze TESTTAFEL weer aanwezig zijn en wordt de mogelijkheid geboden om GRATIS locomotieven of wagons te testen.
Ondanks dat onze beurs een modeltreinbeurs is hebben we gemeend ook aan de wensen van modelauto liefhebbers tegemoet te komen. Deze modelauto’s zijn dan ook te kust en te keur in schaal 1:87 aanwezig en passen daardoor natuurlijk ook bij modeltreinen met schaal h0.
Op de beurs staan ook een aantal tafels met Lego.


Donderdag 10 maart 2016: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2015 - deel 1. Vanavond ziet u het eerste deel van dit programma, met railactualiteiten uit de periode 1 december 2014 t/m medio 2015 die digitaal in chronologische volgorde in beeld worden gebracht. Samenstelling en presentatie: Journaalteam Railtheater Amsterdam.

Meer informatie: www.traminfo.nl/railtheater.html


Vrijdag 11 maart 2016: NVBS-bijeenkomst in Schin op Geul

Reisimpressies en mooiste opnamen van Railgeus. Een digitale foto-beamer-presentatie van Theo Geuskens.

Deel 1 is een presentatie over de grote reizen die Theo samen met NVBS in de jaren 1986-1993 maakte. De opnamen tonen vooral bijzonderheden van de bezochte landen (China, USA, Pakistan/India en Zuid-Afrika/Zimbabwe). Overigens heeft Theo dit thema bij zijn afscheid en pensionering bij DSM in Geleen gepresenteerd, en zal mede-gepensioneerd employé van dit zelfde bedrijf en oud-voorzitter Louis Meijer van de afdeling Zuid-Limburg hem daarbij ondersteunen.

In deel 2 toont Theo de opnamen van bijzondere of fraaie treinen, die vroeger en nu in Limburg, België en Luxemburg rijden. Een aantal opnamen zijn gemaakt op dezelfde fotopunten maar in verschillende periodes en tijdstippenvan 10 of meer jaren. Uiteraard zijn de omgevingen van deze fotopunten tussentijds ook behoorlijk veranderd!

De bijeenkomsten van de afdeling Zuid-Limburg vinden plaats in het restaurant van station Schin op Geul, adres Baanweg 1. De avond begint om 19:30 uur en eindigt rond 22:30 uur. Toegang € 2,50.


Vrijdag 11 t/m zondag 13 maart 2016: On traXS in het Spoorwegmuseum

Uit heel Europa zijn de beste modelbouwers uitgenodigd hun banen aan het publiek te tonen. Diverse fabrikanten presenteren hun nieuwste producten. Kinderen kunnen ook zelf aan de slag, er zijn demonstraties modelbouw en bij de rangeerbaan kun je een rangeerdiploma halen. Koop via de website entreekaarten met 2 euro korting: www.spoorwegmuseum.nl/...


Dinsdag 15 maart 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Modelbouwavond.

Deze jaarlijkse traditie moet in ere worden gehouden. Dit jaar wordt de modelbaan van de Spoorgroep Noord Holland Noord opgesteld in de Stationsrestauratie van de Museumstoomtram. Het ‘hondenbot’ krijgt ook nu weer alle aandacht waarvoor de rechtgeaarde modelspoorder enthousiast wordt en zijn modellen weer uit het vet haalt om ze te laten rijden op de zowel analoge als digitale baan in H0 en N. Om e.e.a. te vangen in een model­dienstregeling is het fijn om van te voren te weten welk spoorwegmaterieel je mee gaat nemen om te laten rijden.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Woensdag 16 maart 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Spoorwegherinneringen op foto en film. Beamer-foto/DVD-filmpresentatie door Kees van de Meene.

Het programma van de bekende spoorwegfotograaf Kees van de Meene begint met het ophalen van een aantal fotografische spoorherinneringen met een licht quizgehalte onder het motto ’wat, waar, waarom’. Daarna volgen video-opnamen van de NVBS-winterreis van 1997 naar Oekraïne en tot besluit opnamen van de NVBS-reis in 2008 naar Syrië en Jordanië toen het in Syrië wel heel anders was dan nu. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.facebook.com/NVBS.Twente


Weekend 19 en 20 maart 2016: open dagen Modelbouwvereniging Hilversum

In april 2016 bestaat de Modelbouwvereniging Hilversum 55 jaar. U bent van harte welkom om onze baan te komen bekijken. Een nieuwtje is de wijk Klein-Rome, met huizen langs Wandelpad, St Vitusstraat (vanaf 1935 Lieberger­straat), Diamantstraat en Pauwenstraat. www.modelbouwhilversum.nl


Zondag 27 maart 2016: begin zomertijd (klok uur vooruit)

Bij de overgang van winter- naar zomertijd gaan de stationsklokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar wintertijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren! De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


Donderdag 31 maart 2016: Railtheater Amsterdam

Treinen met ballen. Vanavond geen sein- en wisselstoringen, en geen defecte treinstellen. Mijn zwarte vrienden deden het altijd, in weer en wind. Het stoompaard steigert niet voor sneeuwvlokjes of blaadjes op het spoor, maar draaft rustig door. Onvervalste en echte stoom, in niet eerder vertoonde films! Aldus de presentator van deze avond: Ton Pruissen.

Meer informatie: www.traminfo.nl/railtheater.html


Zaterdag 2 t/m zondag 10 april 2016: ‘De Oriënt-Express’ door Ciconia Consort

Concerten in Middelburg (2 april), Den Haag (3 april), Zwolle (7 april) en Oss (10 april) door het orkest Ciconia Consort. Diverse composities met als thema de Oriënt-Express. Historicus Guus Veenendaal zal tussen de muziekwerken door het verhaal vertellen van deze legendarische treinreis. www.ciconiaconsort.nl/de-orient-express


Dinsdag 5 april 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Grensgevallen in de Pyreneeën. Een beamerpresentatie door Sjoerd Bekhof.

De grens tussen Frankrijk en Spanje wordt gevormd door de Pyreneeën. Het gebied aan weerszijden daarvan is dun bevolkt en de mogelijkheden om door het gebergte de grens over te steken zijn beperkt.

Momenteel zijn er drie spoorgrenzen in gebruik. In het westen tussen Hendaye (F) en Irun, waar treinen op drie spoorwijdten de grens over gaan. Smalspoor met de regionale Uskotreinen, normaalspoor voor de goederentreinen en de weinige reizigerstreinen die tot Irun doorrijden en het uit Spanje komende breedspoor.

Als gevolg van de verder oostwaarts in gebruik genomen HSL zijn doorgaande treinen via Hendaye vervallen. Van de Franse lijn Dax – Toulouse takte in Pau een lijn naar het grensstation Canfranc in Spanje af. Voorbij Oloron is de spoorlijn deels opgebroken. In Canfranc komt een paar keer per dag een dieseltrein uit Huesca. Het ’Franse’ gedeelte in Canfranc is geheel verkommerd.

In het ministaatje Andorra ontbreekt elk spoor van de vroegere spoorverbinding. Een station aan de SNCF-lijn van Toulouse naar La Tour de Carol herinnert hieraan. In La Tour begint de ‘Train jaune’, de gele SNCF smalspoorlijn naar Villefranche. Deze toeristische lijn loopt door de noordelijke Pyreneeën; het beroemde hangviaduct slaan we natuurlijk niet over.

De meest oostelijk gelegen grensovergang verbindt Frankrijk met Spanje via de stations Cerbère en Port Bou. Hier zien we twee Talgotreinen de overgang van normaal- op breedspoor lang rijden. De doorgaande reizigerstreinen Frankrijk – Spanje behoren hier tot het verleden.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Donderdag 7 april 2016: Railtheater Amsterdam

Alles is verdwenen of veranderd. Een reis door Nederland in zwartwit, aan de hand van foto's uit de periode 1965-1985. Digitaal gepresenteerd door Peter van der Vlist.

Meer informatie: www.traminfo.nl/railtheater.html


Vrijdag 8 april 2016: NVBS-bijeenkomst in Schin op Geul

Berliner Metamorphosen. Een digitale foto-beamer-presentatie door John Krijgsman.

John Krijgsman vertoont beelden bij verhalen over de stad met vier sectoren, twee politieke systemen en twee metro- en trambedrijven, over een halve hoofdstad en een ommuurde vrije stad, over een gesplitste S-Bahn, spookstations en de Deutsche Reichsbahn in Oost en West en hoe alles na 1989 weer samensmolt.

Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog vond stapsgewijs een deling van Duitsland en Berlijn plaats, die met de bouw van de Berlijnse Muur op 13 augustus 1961 werd voltooid. Het openbaar vervoer moest zich aan deze omstandigheden aanpassen, wat leidde tot bijzondere en soms bizarre situaties. Aan het railnet werd heel wat vertimmerd, en dat ging door tot eind 1989 de Koude Oorlog afliep.

De bijeenkomsten van de afdeling Zuid-Limburg vinden plaats in het restaurant van station Schin op Geul, adres Baanweg 1. De avond begint om 19:30 uur en eindigt rond 22:30 uur. Toegang € 2,50.


Donderdag 14 t/m zondag 17 april 2016: stoomreis naar Dresden

Jubileumreis van de SSN naar het Dampfloktreffen in Dresden. Op donderdag van Rottterdam via Gouda en Utrecht naar Dresden. Op zondag terugreis naar Nederland. Onder voorbehoud van voldoende deelnemers. www.stoomstichting.nl


Zaterdag 16 april 2016: Rode Kruis-bloesemtocht in Beesd

www.nsharmonie.nl


Woensdag 20 april 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Stoom in het arbeiders- en boerenparadijs. Beamer-fotopresentatie door Bart van ‘t Grunewold.

Nadat in West Duitsland bij de Bundesbahn de stoomlocs in 1977 zich 'das Rauchen abgelernt' hadden, moesten we voor Duitse stoom de Duits-Duitse grens over, naar de DDR. Bart van ‘t Grunewold bezocht in 1979 en 1981 de DDR – dat was toen nog een hele onderneming – en fotografeerde de onversneden en pure Deutsche Reichsbahn, met de meeste nadruk op de stoomtractie. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.facebook.com/NVBS.Twente


Zaterdag 23 april 2016: jubileum 40 jaar SSN

Feest voor (voormalige) medewerkers en donateurs. www.stoomstichting.nl


Donderdag 28 april 2016: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2015 - deel 2. Vanavond ziet u het tweede deel van het filmische jaaroverzicht van het Railtheater Amsterdam. Vele binnen- en buitenlandse railactualiteiten, zoals lijnwijzigingen, nieuwe lijnen/materieel, jubilea e.d., uit de periode medio 2015 t/m 31-12-2015, komen digitaal chronologisch in beeld.

Meer informatie: www.traminfo.nl/railtheater.html


Zaterdag 30 april 2016: busexcursie naar Gelderland

Rondrit vanuit Utrecht met klassieke bussen. Onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen. www.excursieweb.nl


Dinsdag 3 mei 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Afdelingsledenvergadering. Op deze avond wordt na de gebruikelijk ALV de afdelingsjaarvergadering gehouden waarin het wel en wee van de afdeling besproken en bepaald wordt in terug- en vooruitblik.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Woensdag 4 t/m zondag 8 mei 2016: Thomas in het Spoorwegmuseum

Thomas de Stoomlocomotief en zijn vriendjes zijn te gast. Diverse activiteiten voor kinderen. www.spoorwegmuseum.nl/...


Woensdag 18 mei 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Het Spoorwegmuseum, dat wil je beleven!. Beamer-fotopresentatie door Peter-Paul de Winter.

Tijdens deze avond geeft Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties van Het Spoorwegmuseum, een kijkje achter de schermen. Het gunt ons zicht op de koers ontwikkelingen vanaf de oprichting van het museum tot heden met een doorkijkje naar de toekomst. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.facebook.com/NVBS.Twente


Vrijdag 20 t/m zondag 22 mei 2016: Ot & Sien Festival bij de SHM

Op en rond het station van Twisk vindt het Ot & Sien Festival plaats. Dat betekent naast de Meifair, twee unieke optredens vol bekende artiesten op het station: Swinging Night Train en Trees Spreekt Canadees. Naast hoofdrollen voor onder andere Jan Akkerman en Karin Bloemen is misschien wel de grootste hoofdrol weggelegd voor Bello, de eigen IJzeren Diva van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. www.stoomtram.nl/...


Vrijdag 27 t/m zondag 29 mei 2016: Dordt in Stoom

Zeventiende editie van dit tweejaarlijkse evenement. www.dordtinstoom.nl


Zaterdag 28 mei 2016: stoomtrein naar Amsterdam

Een Duits gezelschap bezoekt Amsterdam. Vanaf Bentheim wordt de trein getrokken door de twee 23'ers van de VSM. Aankomst in Amsterdam rond 12.00 uur, vertrek rond 18.00 uur. www.westfalendampf.de


Zaterdag 28 mei 2016: busexcursie naar België

Excursie in het kader van 90 jaar NMBS. De busrit begint en eindigt in Rotterdam. Onder andere een bezoek aan het spoorwegmuseum in Schaarbeek en het Stoomcentrum Maldegem. Onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen. www.excursieweb.nl


Dinsdag 31 mei 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Mijn Internetalbum, het vervolg. Een beamerpresentatie van Hans Altena en Hans Elzinga.

De presentatie 'Mijn Internetalbum'van december 2015 verdient een vervolg. Iedereen was geïnteresseerd en enthousiast omdat de presentatoren de diverse interessegebieden uitstekend hadden gegroepeerd, uitgediept en soms met humor presenteerden. De beelden en bijgehorende omschrijving waren voor menigeen verrassend nieuw.

Dat de internetbron onuitputtelijk is blijkt wel uit het feit dat van de gegroepeerde interessegebieden maar een handje vol zijn behandeld en dat er dus nog vele over zijn die ontsloten dienen te worden.

Wat valt er allemaal nog te zien? Zo zou dat kunnen zijn: Duitse Kreisbahnen, de FS toen en nu, vreemde voertuigen op het spoor, sfeerbeelden, PCC’s in Amerika in de jaren 50 en 60, British Railways in de jaren 60, Portugese stoom of misschien kleurenbeelden van Walter Hollnagel of ...?

De zaal bepaalt voor één deel van de avond weer wat er vertoond zal gaan worden. Dit belooft een bijzondere avond te worden waarbij het scala aan platen zo bijzonder, leuk of historisch gezien interessant is, dat u op deze avond wederom zult genieten van de vondsten van de presentatoren.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Woensdag 15 juni 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/video-meeneemavond. Gevarieerde avond met vele korte presentaties.

Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse onderwerpen naar eigen keuze. Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon (afwijkingen in overleg mogelijk.) Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.facebook.com/NVBS.Twente


Dinsdag 28 juni 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Door Lapland en langs fjorden van Stockholm naar Oslo. Een beamerpresentatie door Gerrit Nieuwenhuis.

Gerrit Nieuwenhuis doet verslag van zijn reis in de zomer van 2013 door Zweden en Noorwegen. De reis begon in de Zweedse hoofdstad Stockholm en begon met een rit over de Inlandsbanan naar Lapland. Via de ertsspoorlijn werd Narvik in Noorwegen bereikt. Vanuit Narvik weer zuidwaarts naar Trondheim en door het fjordengebied naar Bergen.

Bekende spoorlijnen als de Raumalijn en de Flåmlijn komen aan de orde. De laatste etappe gaat van Bergen naar de Noorse hoofdstad Oslo. Van zowel Stockholm als Oslo zal het veelzijdige railvervoer met tram, metro en trein besproken worden.

Delen van de reis werden veertig jaar geleden, in 1973, ook al gemaakt. Beelden van toen wisselen de foto’s van 2013 af.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Donderdag 30 juni t/m zaterdag 2 juli 2016: Europe Endless Express

De Europe Endless Express vertrekt donderdagavond vanaf Amsterdam Centraal in oostelijke richting. Een ontdekkings­reis op een nachttrein van drie dagen en twee nachten door zes Europese landen. De route blijft onbekend. Aan boord bevinden zich internationale kunstenaars, filosofen, theatermakers, wetenschappers, schrijvers en muzikanten. De trein is het festival­terrein. Jouw coupé is het theater. Het verglijdende landschap is het decor waarin we praten, denken en dansen tot de sterren­nacht boven ons panorama­rijtuig verschijnt. Zaterdag in de namiddag levert de trein haar reizigers weer af in Amsterdam.

De reis wordt georganiseerd in samenwerking met de Treinreiswinkel. europe-endless-express.nl


Augustus 2016: Sziget Express

Extra treinen naar het Sziget-festival in Budapest. nl.szigetfestival.com


Weekend 17 en 18 september 2016: Bellofestival bij de SHM

Meer gegevens volgen. www.stoomtram.nl


Vrijdag 28 t/m zondag 30 oktober 2016: Eurospoor in Utrecht

Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl


2016: opening Utrecht Centraal

Opening van het vernieuwde station Utrecht Centraal. In voorbereiding is een tentoonstelling over dit station, zowel in het station zelf als in het Spoorwegmuseum.


2016: jubileum NVBS

De NVBS bestaat 85 jaar. Er wordt nagedacht over activiteiten om dit jubileum te gedenken.Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.


Weersverwachting KNMI

Zie ook de buienradar.


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via proxy.piratenpartij.nl/treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op satelietgegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.

Via kubus.mailspool.nl/spoorkaart is te zien waar de treinen rijden. Geen goederentreinen of bijzondere treinen.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is: www.rome2rio.com.

Goederentreinen
De locs van het Tsjechische Metrans zijn via de sateliet te volgen op poloha.vozu.cz.

Spoorkaart Nederland
Handige spoorkaart met treinseries: Spoorkaart 2016 (pdf).


Kijktips


Open Beelden

Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


NVBS Actueel - januari 2016

De NVBS – de landelijke vereniging van rail­liefhebbers – brengt onder de naam "NVBS Actueel" een maandelijkse nieuwsbrief uit. Deze is bestemd voor zowel leden als niet-leden en een abonnement is gratis.

Je kunt de nieuwsbrief ook lezen op www.nvbs.com.


Peter van Straaten en Yrrah

Slot Zeist, 17 januari t/m 28 maart 2016. www.slotzeist.nl


Austria Express 2015/2016

Wekelijkse wintersporttrein naar Oostenrijk. Geen locwissel aan de grens. De trein vertrekt vrijdagavond van 18 december 2015 t/m 18 maart 2016. Op zondagochtend komt de trein weer terug in Nederland.

trein 13497 (vrijdag)
Brussel-Zuid   17.47 (16)
Antwerpen-Berchem 18.34 (4) 
Roosendaal    19.16 (3) 
Rotterdam C.   20.01 (14) 
Utrecht C.    20.52 (12) 
's-Hertogenbosch 21.24 (6) 
Venlo       22.22 (1) 
trein 13496 (zondag)
Venlo       07.06 * 
's-Hertogenbosch 07.57 *
Utrecht C.    08.28
Rotterdam C.   09.13
Roosendaal    09.58 
Antwerpen-Berchem 10.30 
Brussel-Zuid   11.10 

*) Op zondag 21 februari en 6 maart 2016 rijdt deze trein via Arnhem (07.48).

Zie ook de Austria Expres in 1984.


Sneeuw Express 2016

De trein rijdt van vrijdag 19 februari t/m zondag 6 maart 2016.

Vrijdagavond: Den Haag HS (18.45) - Leiden Centraal (18.59) - Haarlem (19.22) - Amsterdam Centraal (19.45) - Utrecht Centraal (20.30) - Arnhem (21.02)

Zondagochtend: Arnhem (07.30) - Utrecht Centraal (08.00) - Amsterdam Centraal (08.29) - Haarlem (08.55) - Leiden Centraal (09.15) - Den Haag HS (09.29)


Krokus Express 2016

De trein rijdt op zaterdag 20 en 27 februari 2016 heen; op zaterdag 27 februari en 5 maart 2016 terug.

Heen: Den Haag HS (06.27) - Leiden Centraal (06.42) - Haarlem (07.03) - Amsterdam Centraal (07.26) - Utrecht Centraal (08.01) - Arnhem (08.37)

Terug: Arnhem (20.03) - Utrecht Centraal (20.36) - Amsterdam Centraal (21.04) - Haarlem (21.32) - Leiden Centraal (21.53) - Den Haag HS (22.02)


Gara Centrale București

Het nooit gebouwde Centraal Station van Boekarest
Sinds 1883 verbond de Orient-Express West-Europa met de Roemeense hoofdstad Boekarest. Daar was echter nog geen representatief en centraal gelegen station; het Gara de Nord uit 1872 fungeerde als aankomstpunt. In 1894 won de Franse architect Alexandre Marcel een ontwerpwedstrijd voor een nieuw centraal station. Het spectaculaire ontwerp werd echter nooit uitgevoerd. Ook een plan uit 1911 van de Roemeense architect Victor Ștefănescu liep op niets uit.

Het Noordstation werd stap voor stap uitgebreid en in de jaren 30 gemoderniseerd. Boekarest heeft nooit een echt centraal station gekregen. Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer.


Poort van Europa. Station Hoek van Holland Haven.

Station Hoek van Holland Haven was een eeuw lang het beginpunt van vele internationale (boot)treinen. Voor Britse reizigers, die per veerboot uit Harwich kwamen, fungeerde the Hook als gateway to the Continent. Zij namen er de trein naar Berlijn of de luxe Rheingold naar Zwitserland.

Na de Tweede Wereldoorlog bereikte het aantal internationale verbindingen een hoogtepunt met treinen als de Holland-Scandinavië Express en zelfs even de Orient-Express. De laatste internationale trein vertrok precies 100 jaar na de opening van het station naar Moskou.

Tegenwoordig herinneren alleen foto's en affiches nog aan de gloriedagen van Hoek van Holland Haven. Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer.


16 april t/m 4 mei 2016: Gare de Lyon

Apollofirst Theater, Apollolaan 123, Amsterdam. www.theater.apollofirst.nl/...

Parijs 1942. Twee jonge gelieven nemen op het Gare de Lyon afscheid van elkaar. Zij stapt op de trein naar Marseille om van daaruit per boot te proberen Marokko te bereiken. Hij speelt een belangrijke rol in het verzet en voelt zich verplicht in Parijs te blijven. Aan het eind van de oorlog hopen ze elkaar op het zelfde Gare de Lyon weer te ontmoeten. Maar het leven loopt anders. Pas dertig jaar later zien zij elkaar als getrouwde mensen terug. Het weerzien is emotioneel en eindelijk wordt duidelijk waarom ze zo lang van elkaar gescheiden zijn gebleven. Hun hereniging krijgt een dramatische wending als ze samen een onvoorstelbare ontdekking doen. Gare de Lyon is een stuk over de kracht van de liefde en over de pijn van gemiste kansen.


Het spoor van twee Alpinisten

Oostenrijkse spoorwegaffiches van Gustav Jahn en Otto Barth
Twee bevriende bergschilders, zelf actief alpinist en skiër, brachten het Oostenrijkse spoorwegaffiche naar de 20e eeuw. Eerder stonden affiches nog propvol prenten of pompeuze personificaties van stad of streek. In navolging van de Franse Hugo d'Alesi maakten Gustav Jahn en Otto Barth affiches met eigentijdse landschapskunst.

De Oostenrijkse spoorwegen kozen met deze schilders voor het landschap als hoofdmotief en niet het vervoermiddel zelf. De affiches wierven binnen- en buitenlandse toeristen voor de nieuw geopende Alpenbahnen, maar hadden ook een verbindende, educatieve functie: ze maakten passanten op de Weense stations vertrouwd met alle uithoeken van het toenmalige Oostenrijk. Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer.


Heimwee Express gestopt

De maandelijkse Heimwee Express is uit de vaart genomen. Het Spoorweg­museum onderzoekt welke mogelijk­heden er zijn om in 2016 ritten aan te bieden.


Collectie vervoerbewijzen van de NVBS

De collectie van de NVBS omvat naar schatting 40.000 vervoer­bewijzen. Naast de bekende enkele reizen en retourtjes vele andere soorten: perron­kaartjes, biljetten voor militairen en land­verhuizers, tienritten­kaarten, traject­abonnementen, vrijvervoer­kaarten voor spoorweg­personeel. Ook aller­hande biljetten voor internationaal vervoer.

In een filmpje zie je een kleine selectie uit de trein­kaartjes voor bijzondere gelegenheden, zoals opening van stations en lijnen, tentoon­stellings­treinen. www.nvbs.com/...


De Strijd

In een tiendelige tv-serie werd de geschiedenis van de arbeiders in Nederland geschetst. Van de eerste fabrieken tot de negentig­jarige VARA. De uitzendingen waren in oktober/december 2015. Ze zijn terug te zien via destrijd.vara.nl.


24 uur met Willem

Koning van Nederland en België
Veel initiatieven van koning Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap: wegen, kanalen en spoorwegen. Tentoonstelling van 24 augustus 2015 t/m 17 juli 2016 in het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexander­hof 20, Den Haag. www.gahetna.nl


Train World in Schaarbeek

Het nieuwe Belgische spoorwegmuseum opende op 25 september 2015 zijn deuren. www.trainworld.be


Henry Tap

Henry Tap (1905-1983) was van 1946 tot begin jaren 70 de vaste ontwerper van de RTM. Hij ontwierp dienst­regelingen en ander drukwerk, muur­schilderingen in stations, en zelfs hele trams. Ook de bekende afbeeldingen van dieren en planten op de bussen en trams waren van zijn hand.

In 'De Tramkoerier', herfst 2015, staat een artikel over hem. Verder is er tot en met tweede kerstdag een tentoonstelling in het RTM-museum in Ouddorp. In 2016 verschijnt een jubileumboek van de RTM, waarin ook aandacht wordt besteed aan leven en werk van Henry Tap. www.rtm-ouddorp.nl


Rainbow Station

Elke avond is ongeveer een uur na zonsondergang gedurende korte tijd een fraai kleurenspel te zien op een van de stationskappen van Amsterdam Centraal. Ga daarvoor aan de oostzijde van het station staan. Een ontwerp van Daan Roosegaarde in het kader van het 125-jarig bestaan van dit station.

Zie www.studioroosegaarde.net/... en www.bright.nl/...


De Orient-Express herleeft op de iPad

Een informatieve iPad-app vertelt het verhaal van 's werelds beroemdste trein.

De Orient-Express, een luxe trein­verbinding tussen Parijs en Constantinopel, was het boegbeeld van de Belle Époque. Ook in de 20e eeuw bleef de Orient-Express nauw verbonden met de Europese geschiedenis en cultuur. De app is daarom interessant voor liefhebbers van geschiedenis, design, (stations)architectuur en reizen.

De iPad-app
De iPad-app is ontstaan vanuit persoonlijke fascinatie van de maker, Arjan den Boer, die zich meer dan 10 jaar in het onderwerp verdiepte en een eigen collectie heeft opgebouwd van affiches, brochures en foto’s. Ongeveer de helft van het gebruikte beeldmateriaal is afkomstig uit zijn collectie, de rest van musea, archieven, bibliotheken en andere verzamelaars.

Orient-Express, geschiedenis is verkrijgbaar in de App Store voor iPad à € 5,99 (Nederlands en Engelstalig)


Railbevestigingen

Het boek 'Railbevestigingen' beschrijft de ontwikkeling in een groot deel van de wereld van de spoorwegen waarop treinen en trams rijden. Na een algemene beschouwing in grote lijnen volgen een duik in de tientallen railvormen én in de vele verschillende ondersteuningen daarvoor, die in de loop van twee eeuwen werden bedacht. Het boek telt 360 bladzijden en is rijk geïllustreerd met 1560 afbeel­dingen uit enkele honderden zeer gevarieerde historische bronnen en foto’s uit de laatste decennia. Het boek is ook digitaal verkrijgbaar. www.boekenbestellen.nl/...


De sturende kracht van taal

Vroeger had de trein 'vijf minuten vertraging', tegenwoordig vertrekt hij 'over vijf minuten'. Wat is het verschil? Een gesprek met taalkundige Ronny Boogaart die in het boekje Een sprinter is een stoptrein zonder wc laat zien hoe je enkel met woorden de blik en de gedachten van je toe­hoorders en gesprekspartners kunt sturen.

Anne Martens interviewt hem op Amsterdam Centraal, een plek waar veel voorbeelden van dit soort taal te vinden zijn. Beluister het interview.


Updates

De 143e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Namen en bijnamen

Over Trijntje en andere namen.


retours

Digitaal magazine over spoorwegen, vormgeving en fotografie.

Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.euTussen de rails!Langs de rails-kalenders

Keuze uit negen kalenders met elk dertien foto's. Prijs € 22,50 incl. verzending.Dubbel in de kast, voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.


Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.
Toen spoormensen nog trots waren op hun bedrijf.12½ jaar uit de archieven van Nico Spilt

Op 13 juli 2002 ging deze website online. Op 13 januari 2015 kon het 12½-jarig jubileum worden gevierd. Wat begon als een experiment is uit de hand gelopen tot een omvangrijke website die nog steeds groeit. Met vrijwel dagelijkse updates, een actuele agenda en wekelijks een nieuwe voorplaat. Maar behalve de omvang is er verder eigenlijk weinig veranderd. Bekijk Langs de rails in juli 2002.
Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Tweets-archief 21-03-2011 t/m 27-01-2016

Zie ook mijn weblog
Adverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.
www.nicospilt.nlWeet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen en dergelijke. Leuke ritten kan ik dus alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom. Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn verzameling. Langs de rails besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de modelbouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog