Agenda

2014     reisinformatie     adverteren     tweets     verkortingen     nieuwe melding     forum

Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator. Niet alle NVBS-bijeenkomsten krijg ik door, kijk daarvoor in de agenda van de NVBS. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.

Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.Zaterdag 20 september 2014: 175 jaar spoorwegen

Ritten met museummaterieel: mat'24, mat'46/'54, DE3, twee elocs met rijtuigen. Elk type maakt drie slagen tussen Amsterdam en Haarlem. De Arend wordt opgesteld op het stationsplein voor Amsterdam Centraal. Open dag bij NedTrain Haarlem.

Dienstregeling speciale treinen op www.spoor175jaar.nl. Hier staat ook hoe je kaartjes kunt reserveren.

Dienstregeling 'groene VIRM' (bron: Facebook Op de Rails):

Haarlem         13.32 
Amsterdam C       13.58/14.13 
Haarlem         14.29/54 
Amsterdam C       15.12/14
Breukelen        15.32
Gouda          15.56
Rotterdam C       16.18

Weekend 20 en 21 september 2014: Stoom! 175 jaar spoorwegen

In 2014 bestaan de spoorwegen in Nederland 175 jaar. Op 20 september 1839 begon het allemaal. Vanaf station d’Eenhonderd Roe aan de rand van Amsterdam vertrok die dag een trein met twee stoomlocomotieven: de Snelheid en de Arend. De eerste treinrit in Nederland was een feit. Om dit te vieren organiseert Het Spoorwegmuseum dit weekend een spectaculair stoomevenement: Stoom! Met diverse gastlocomotieven, waaronder Bello. www.spoorwegmuseum.nl


Weekend 20 en 21 september 2014: modelspoorweekend in Arnhem

De Modelbouw Vereniging Arnhem e.o. opent voor belangstellenden de deuren van haar nieuwe verenigingsruimte. Onze leden zullen u laten zien waar ze mee bezig zijn en staan u uiteraard graag te woord. U bent van harte welkom op de eerste verdieping in het gebouw van firma Maatwerk, Industriestraat 4 te Arnhem. Onze hobbyruimten zijn helaas slecht toegankelijk voor mindervalide personen. Op beide dagen is onze deur van 10 tot 17 uur voor u geopend. De entree bedraagt € 3,00 en voor kinderen t/m 15 jaar € 1,00. www.mva.nu


Vrijdag 26 september 2014: NVBS-bijeenkomst in Schin op Geul

Deutsche Reichsbahn der DDR 1979 en 1981. Een digitale foto- en filmpresentatie door Bart van ‘t Grunewold.

Nadat in West-Duitsland bij de Bundesbahn de stoomlocs in 1977 zich 'das Rauchen abgelernt' hadden, moesten we voor Duitse stoom de Duits-Duitse grens over, naar de DDR. In 1979 en 1981 reden in het 'Arbeiter- und Bauernparadies' nog volop stoomlocs door het hele land. Ondanks dat de dieseltractie in opkomst was en al op veel plaatsen prominent aanwezig (en de elektrische tractie voorzichtig), waren er nog ware stoomparadijzen, met veel verschillende locktypen. Niet alleen de ‘ewige’ Baureihen 50.35 en 52.80, die kenmerkend waren voor de nadagen van de DR-stoom een paar jaar later, maar een keur aan Baureihen: 01.5, 03.10, 41, 50.0, 58.30. Er reden zware en snelle treinen. Goederentreinen tot 1800 ton waren geen uitzondering en tussen Berlin en Stralsund reed de Baureihe 03.10 met wel twaalf rijtuigen lange vakantie­treinen snelheden boven de 120 km/u.

Het depot Saalfeld was het absolute hoogtepunt, met in 1979 maar liefst tien 01.5'en tegelijk in de rijdende dienst. Het waren niet alleen ‘Tempo und Tonnen’, maar ook was er nog veel smalspoor met stoom. Bart van ’t Grunewold bezocht in 1979 en 1981 de DDR – dat was toen nog een hele onderneming – en fotografeerde de onversneden en pure Deutsche Reichsbahn, met de meeste nadruk op de stoomtractie.

De bijeenkomst vindt plaaats in het restaurant van station Schin op Geul, adres Baanweg 1. De avond begint om 19.30 uur en eindigt rond 22.30 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Zuid-Limburg).


Zaterdag 27 september 2014: Zeeuwse Trein Model Ruilbeurs

1989-2014: 25 jaar Zeeuwse Trein Model Ruilbeurs

Congrescentrum "De Stenge", Stengeplein 1, Heinkenszand. Openingstijden: 10.00 tot 15.30 uur. Toegang € 1,50 (volwas­senen), € 0,50 (kinderen). Inlichtingen: 0113-220493. Secretariaat: ’s Heer Hendrikskinderendijk 64, 4461 DX Goes, ztmr@zeelandnet.nl

De "Zeeuwse Trein Model Ruilbeurs" wordt voor de derde maal dit jaar gehouden. Op deze beurs zijn de belangrijkste modeltreinschalen aanwezig zoals h0 (1:87), N (1:160) aanwezig en ook niet te vergeten nostalgische blikken treinen en auto’s in diverse schaalgroottes. Op de beurs is ook aanwezig landschap­aankleding voor modelbaan (bijvoorbeeld bomen en struiken).

Als u even wilt ontspannen, kunt u onder het genot van een kopje koffie op uw gemak een nieuwe treinenvideo bekijken.

Het ligt voor de hand dat u in deze omgeving veel gelijkgestemde hobbyisten aantreft. Met hulp en advies van zoveel mede­hobbyisten moet het zeker mogelijk zijn om uw droombaan ook daadwerkelijk van de grond te krijgen.

Een combinatie van wat doorzettingsvermogen van uw kant en alle bij ons verkrijgbare modeltrein­accessoires is het zeker mogelijk uw droombaan tot werkelijkheid te laten worden. Modeltreinen­hobby is en blijft een hobby waar je nooit op uitgekeken raakt!

Dat ruilen geen huilen hoeft te betekenen zal u bij ons op de beurs zeker duidelijk worden. Op deze beurs zal onze TESTTAFEL weer aanwezig zijn en wordt de mogelijkheid geboden om GRATIS locomotieven of wagons te testen.

Ondanks dat onze beurs een modeltreinbeurs is, hebben we gemeend ook aan de wensen van modelauto­liefhebbers tegemoet te komen. Deze modelauto’s zijn dan ook te kust en te keur in schaal 1:87 aanwezig en passen daardoor natuurlijk ook bij modeltreinen met schaal h0.


Zaterdag 27 september 2014: tramexcursie Amsterdam

Jubileumrit georganiseerd door het Spoorforum. www.spoorforum.nl


Zaterdag 27 en zondag 28 september 2014: met Mercia naar de randen van Groningen

Het Britse Mercia Charters organiseert in samenwerking met de SNE (Stichting NVBS Excursies) een weekend­excursie met locgetrokken treinen door de Ommelanden. Reisdoelen zijn de havensporen van Delfzijl en de Eemshaven (zaterdag), en de museumlijn van de STAR (zondag). Je kunt ook voor een van beide dagen boeken. Meer informatie.


Donderdag 2 oktober 2014: Railtheater Amsterdam

Spoortijden en stations, diapresentatie door Jan Willem Oosting.

Reeds in het jaar 70 na Christus werd ontdekt dat stoom een beweging op gang kon brengen. Toch duurde het tot laat in de 18e eeuw dat er een stoomwagen in elkaar werd gezet. In de eerste helft van de 19e eeuw liep de locale tijd in Amsterdam uiteen: de Westertoren gaf een andere tijd aan dan de toren van het Paleis op de Dam. Rond 1860 werd daarom de z.g. Amsterdamse tijd ingevoerd, in Amsterdam althans. Bussum bijvoorbeeld sloot zich daarbij aan, Hilversum niet. In 1892 werd voor de spoorwegen de Greenwich tijd ingevoerd, d.w.z. 20 minuten later dan de locale tijd die toen in Amsterdam gold. Maar trambedrijven in het land hielden een eigen tijd aan. In 1900 bleek het in Leeuwarden 5 minuten vroeger dan in Amsterdam. In 1909 ging eindelijk voor heel Nederland de Amsterdamse tijd gelden. Bovendien moest op elk station een duidelijk zichtbare klok opgehangen worden, die ’s avonds verlicht was. Zo konden reizigers op een gegeven moment ervan op aan dat zij op hun bestemming konden komen en niet misschien onderweg uren moesten wachten door een andere tijdrekening. Want er gold toen nog geen klokvaste dienstregeling. Na allerhande ontwikkelingen komen we in een rondgang door Nederland allerlei bijzonderheden tegen, met mooie en lelijke klokken, oude en nieuwe stations, personen- en goederenvervoer.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,00. www.traminfo.nl/...


Zaterdag 4 oktober 2014: open dag NedTrain Leidschendam

Open dag in de onderhoudswerkplaats. Van 10 tot 16 uur, Westvlietweg 4, Den Haag. Ook zal er bijzonder materieel worden getoond.

Onder voorbehoud te zien: loc 1201 van de KLOK, nu voorzien van blauwe band en ramen in de cabinedeuren.


Zaterdag 4 oktober 2014: donateursrit Mat'54 Hondekop-vier

Op deze dag organiseert de Stichting Mat’54 Hondekop-vier weer een donateursrit. Omdat onze eigen Hondekop 766 momenteel in revisie is en dus nog niet inzetbaar is, zijn we blij tóch een rit met een historische trein te kunnen aanbieden. Met het treinstel 115 (plan U) van de stichting DE 3 wordt de STAR in Stadskanaal bezocht.

De rit begint op Utrecht Centraal rond 8.30. Andere opstapplaatsen zijn Arnhem (9.15) en Zwolle (10.30). Vandaar door naar Stadskanaal. De excursie is inclusief een rit met dieselmaterieel van Stadskanaal naar Musselkanaal en terug. Rond 20.00 weer terug in Utrecht Centraal. Het is ook mogelijk om uit te stappen in Hilversum (19.30). Daar waar mogelijk zal geprobeerd worden om een wat langer stationnement in te bouwen voor een fotomoment. In het treinstel is catering aanwezig. www.mat54.nl


Dinsdag 7 oktober 2014: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Dia/digi-meebrengavond van en door leden. Deze avond laten de afdelingsleden hun (digitale) oogst van de afgelopen zomer zien.

Keizerskroon, Breed 31, Hoorn, aanvang 20.00 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Donderdag 9 oktober 2014: Presentatie over de spoorlijn Rotterdam-Hoek van Holland

In 1891 werd de spoorlijn Schiedam-Maassluis geopend. In 1893 volgde de verlenging naar Hoek van Holland. Het ziet er naar uit dat de Hoekse Lijn het 125-jarig jubileum in 2016 niet als spoorlijn, maar als onderdeel van het Rotterdamse metronetwerk zal beleven. De boeiende geschiedenis van deze spoorlijn, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland, is het onderwerp van een aantal presentaties die op 9 oktober 2014 verzorgd worden door Kees van de Meene, John Krijgsman en Sjoerd Eeftens. Deze drie heren hebben ‘hun sporen verdiend’ binnen de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS), met geschiedkundig onderzoek, fotografie en publicaties met betrekking tot de spoorwegen in Nederland. Zij nemen u in beeld en woord mee op een tijdreis over de Hoekse Lijn.

Leden van de Historische Vereniging Maassluis, maar ook alle andere belangstellenden, zijn van harte welkom. Toegang is gratis. Koningshof, Uiverlaan te Maassluis. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie.


Donderdag 9 oktober 2014: Railtheater Amsterdam

Trams rond de Oostzee, filmpresentatie door Frits van der Gragt.

De presentator neemt ons met zijn digitale filmbeelden mee op een in juni van dit jaar gemaakte reis langs tramsteden rond de Oostzee. Gestart werd in de Letse hoofdstad Riga waar de afgelopen jaren nieuwe geledes werden geleverd door Skoda. De in het oosten van het land gelegen stad Daugavpils annuleerde na de komst van de eerste nieuwe geledetram de bestelling en nu gaat het trambedrijf voorlopig gewoon verder met het bestaande oude materieel, waaronder de laatste RVZ-6 stellen (type Riga). Tijdens het bezoek aan Tallinn, de hoofdstad van Estland, werden slechts 2 van de 4 tramlijnen geëxploiteerd, met KT4 materieel.

Per boot gaan we verder naar Rusland, waar we binnenvaren in de haven van Sint Petersburg. Hier bezoeken wij o.a. het trammuseum, dat zijn oudste 4-assers inzette. Eens had de stad het grootste trambedrijf van de wereld, maar men heeft fors ingekrompen en de tramlijnen fungeren nu veelal als aanvoerlijnen voor de metro. Desondanks is de tram nog altijd van groot belang. Met zo’n 700 (van de eens 2500) trams behoort het trambedrijf nog altijd tot de grootsten. 39 lijnen worden geëxploiteerd vanuit 6 remises, waarvan 3 ook met een onderhoudstaak. Het merendeel wordt gevormd door circa 400 gelede zesassers, maar ook nieuwe lagevloertrams met Z-beugels behoren tot het straatbeeld. Na de vernieuwing in de binnenstad ontstond een nieuwe, zeer druk gebruikte lijn 3, waarvan de trams buiten de binnenstad echter vele uren van de dag vastlopen in hardnekkige files.

Per boot gaan we verder naar Helsinki. In de Finse hoofdstad hebben de nieuwe Vario trams voor veel problemen gezorgd. Inmiddels heeft het trambedrijf naar eigen inzicht 2 proefwagens laten bouwen die na een langdurige testperiode moeten leiden tot een bestelling van beter functionerende nieuwe trams.

Met een boot als een scheepskathedraal varen we verder naar de Zweedse hoofdstad Stockholm waar Tvärbanan 22 zijn laatste dag beleefde voor een langdurige sluiting i.v.m. de installatie van een nieuw beveiligingssysteem. We ontmoeten er zowaar ook nog een tram die eerder ingezet werd door de HTM op Gouda-Alphen. Natuurlijk komt ook de door de museumorganisatie geëxploiteerde lijn 7 in beeld.

Met de hogesnelheidslijn gaan we tenslotte naar Zwedens tweede stad, Göteborg. Hier wordt de dienst voor een groot deel uitgevoerd door 80 geledes met lagevloer middendeel. Omdat van de 60 door AnsaldoBreda geleverde nieuwe trams er hooguit 20 kunnen rijden zijn er op de meeste lijnen ook nog steeds 4 tot 5 oude vierassers in dienst. Dit programma biedt zowel het oudste als nieuwste op tramgebied en geeft een zeer actueel beeld van trambedrijven in 5 landen rond de Oostzee!

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,00. www.traminfo.nl/...


Zaterdag 11 oktober 2014: fotogoederentrein bij de STAR

Speciaal voor fotografen rijdt stoomloc TE-5933 (Russische 52'er) van Museumspoorlijn STAR te Stadskanaal met een fotogoederentrein. Het is de eerste keer dat deze stoomloc met een fotogoederentrein op de baan komt en voorlopig ook de laatste keer: de loc zal na het rijseizoen 2014 voor langere tijd buiten dienst staan vanwege een benodigde revisie. Grijp dus de unieke kans om deze karakteristieke Russische loc op foto en video vast te leggen!

Het programma is als volgt:

 • vanaf 12.00 ontvangst te Stadskanaal
 • circa 13.00 vertrek richting Musselkanaal met onderweg diverse fotostops (waarbij ook kleine verrassingen niet uitgesloten zijn)
 • circa 17.30 terug te Stadskanaal
 • circa 18.00 afsluiting met mogelijkheid tot een eenvoudige avondmaaltijd

De trein zal bestaan uit stoomloc TE-5933 en een gemengde goederentrein bestaande uit acht tot tien goederenwagens uit de periode 1918-1958. De deelnemers rijden met auto's naar de fotostops, waar de trein in de meeste gevallen voorbij komt gereden. Uiteraard zijn ook deelnemers die niet in het bezit zijn van een eigen auto welkom. In Musselkanaal zal gerangeerd worden. Op de heenweg zal de loc met de tender voor rijden en op de terugweg met rookkastzijde voor. Vanaf 18.00 bestaat in de stationsrestauratie gelegenheid voor een eenvoudige warme maaltijd (soep, hoofdgerecht en een drankje) voor € 9 (betaling ter plaatse).

De deelnemersprijs voor deze rit bedraagt € 59. Aanmelden gaat als volgt:

 • maak het bedrag over op rekening NL18 RABO 0360 7746 44 t.n.v. Stichting STAR onder vermelding van "Aanmelding fotorit 11 oktober"
 • en stuur een email aan info@stadskanaalrail.nl met in het onderwerp "Aanmelding fotorit"

De trein zal alleen rijden bij voldoende deelnemers. De sluitingstermijn voor aanmelden is zondag 28 september 2014. Uiterlijk op 1 oktober ontvangen de deelnemers bericht of de rit doorgaat. Mocht de rit onverhoopt niet doorgaan, dan wordt het betaalde bedrag teruggestort.


Weekend 11 en 12 oktober 2014: open dagen SSN

Wilt u eens een Pacific stoomlocomotief – een 24 meter lange machine – onder stoom van dichtbij zien, een voetplaatritje op een stoomloc meemaken of een stoomtreinreisje op het hoofdspoorwegnet beleven? Kom dan naar de open dagen in het museumstoomdepot te Rotterdam Noord aan de rand van het Kralingsebos. Ervaar daar een stoomlocomotievendepot in vol bedrijf.

Beide dagen wordt een aantal grote stoomlocomotieven onder stoom gebracht. De dienstvaardige machines van de Stoom Stichting Nederland (SSN), maar ook locomotieven van zusterverenigingen zoals de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) en Stoomtrein Goes Borsele (SGB). Daarnaast zijn er verschillende modelbanen in bedrijf en worden er stoomtreinpendelritten gereden tussen het stoomdepot en het NS-station Gouda. Er is ook een heuse spoormarkt en er zijn uiteraard restauratieve voor­zieningen. Een leuk evenement voor jong en oud. Stoom blijft fascineren ook al hebt u het eerder gezien.

In Gouda nabij het NS-station is voldoende parkeer­gelegenheid. Reist u per openbaar vervoer? Dan biedt station Gouda een perfecte overstap op onze stoomtrein naar het museumdepot. Nabij het station Gouda worden bij een speciaal SSN-verkooppunt toegangs­kaarten voor de stoomtrein naar Rotterdam verkocht, waarbij toegang tot de perrons wordt verleend bij de poortjes. Reist u recht­streeks naar het museumdepot? Ook hier is parkeer­gelegenheid en worden toegangs­kaarten bij de ingang van het depot verkocht. Ook deze bezoekers kunnen gebruik maken van de pendelritten per stoomtrein naar Gouda en terug.

Het evenement is op beide dagen van 10:00-18:00 uur geopend. De toegangsprijs inclusief pendelrit bedraagt € 15,00 en € 7,50 voor een kind (4-14 jaar). De aankomst- en vertrektijden van de pendelritten worden op onze website gepubliceerd. Het adres van het SSN-depot is: Rolf Hartkoornweg 50, 3034 KL Rotterdam. www.stoomstichting.nl


Weekend 11 en 12 oktober 2014: Heimwee Express

Ritten vanaf het Spoorwegmuseum naar Amersfoort en terug met klassiek materieel. Onderweg uitstappen niet mogelijk. www.spoorwegmuseum.nl/...


Zaterdag 11 t/m zondag 26 oktober 2014: treinen in Madurodam

Deze herfstvakantie staat in het teken van de treinen in Madurodam. Oude modellen zullen twee weken lang rijden en ook het nieuwste model (een Koploper) zal dan rijden. Ook zal er een remise in het park staan, waar oude treinmodellen en rails te bewonderen zijn. www.madurodam.nl


Woensdag 15 oktober 2014: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Reisindrukken uit Oost-Europa. Dia-overvloeipresentatie door Paul Muré.

Al voor de val van de Muur in 1989 hadden de landen in Oost-Europa een bijzondere aantrekkingskracht op spoor- en tramliefhebbers. Immers, daar vond je nog stoom in de normale dienst, oude tweeassige trams en een infrastructuur met alle elementen, die bij ons in snel tempo verdwenen, zoals klassieke seinen, handbediende overwegen en smalspoor in de berm van de weg. Toch durfde niet iedereen het aan om achter het IJzeren Gordijn te gaan kijken. Maar na 1989 werd dat anders en ging er voor velen een ’nieuwe’ wereld open.

Presentator Paul Muré bezocht in 1979 voor het eerst de DDR en in 1981 Hongarije en dat leverde al heel veel interessante dia’s op. Na 1989 volgden bezoeken aan alle andere landen van het voormalige Oostblok. We zien de laatste restjes stoom, gaan vaak jaren terug in de tijd, krijgen een beeld van het reguliere treinverkeer, maken vele tramritten, maar genieten ook van prachtige steden en landschappen. En we stellen vast dat ook de wereld daar razendsnel verandert. In dit diaprogramma reizen we kriskras van de Baltische staten tot Bulgarije. Zo maken we kennis met een spoor- en tram- omgeving waar je - als je er eenmaal geweest bent - altijd weer naar terug wilt.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Donderdag 16 t/m dinsdag 21 oktober 2014: jubileum­week in Amersfoort

Diverse activiteiten. Opstelling van bijzonder materieel. Pendeltreinen vanaf het Spoorwegmuseum. NVBS Centraal op alle dagen geopend. www.175jaarspoor.nl


Weekend 18 en 19 oktober 2014: SSN SpoorParade Expres

Stoomritten van Rotterdam naar Amersfoort, met bezoek aan de jubileumfestiviteiten aldaar. Op zaterdag: Rotterdam - Den Haag - Leiden - Haarlem - Amsterdam - Amersfoort. Op zondag: Rotterdam - Dordrecht - Breda - Tilburg - Den Bosch - Utrecht - Amersfoort. www.stoomstichting.nl


Donderdag 23 oktober 2014: Railtheater Amsterdam

Op zoek naar trams in Zwitserland (deel 2).

Dacht U dat U met de trambedrijven van Basel, Zürich, Genève en Bern de trams in Zwitserland kende...? Dan hebt U het mis. In meerdere boeken, tijdschriften, ansichtkaarten en foto's zijn meer dan vijftig trambedrijven bewaard gebleven voor het nageslacht. Niet meer om mee te rijden, maar wel om van te genieten in dit programma van vanavond. René Platjouw heeft al de trambedrijven in Zwitserland eens bij elkaar gezet. Vele bedrijven werden opgeofferd aan DE oplossing van de jaren vijftig, de autobus. Ondanks alle milieubewustzijn van tegenwoordig, men dacht er toen niet aan dat dieselbussen en het toenemende autoverkeer een probleem zouden gaan vormen. Samen vormen al de plaatjes het verhaal van vele verdwenen trambedrijven in Zwitserland. Het gaat om tientallen bedrijven, in Luzern, Altdorf, Biel, Lausanne, St.Moritz, Chiasso, Schaffhausen, Winterthur, St.Gallen, Trogen, Alleman, Gland, Martigny, Rheinthalische, Spiez, Thun, Zug en nog vele andere.

Misschien is het al bekend dat René, uw presentator van vanavond, een echte “Zwitserlandgek” is. In januari toonde hij deel 1 van dit digitale diaprogramma. Vanavond gaan we verder. Misschien komt alles wat hij wil tonen aan bod, misschien is er zelfs een derde avond nodig...

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,00. www.traminfo.nl/...


Vrijdag 24 t/m zondag 26 oktober 2014: Eurospoor

Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl


Zondag 26 oktober 2014: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomertijd gaan de stationsklokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar wintertijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren! De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


De stationstijd op
je eigen pc. Bron: www.jocisoft.nl

Dinsdag 28 oktober 2014: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Het spoor dat naar Bello leidt. Beamerpresentatie van Bob de Mon.

De lezing bestaat uit twee delen. In het eerste deel zal Bob de Mon kort ingaan op de voorgeschiedenis van de stoomtrein en wat uitgebreider over de introductie van de stoomtrein, die niet zonder de nodige perikelen gepaard ging. Beginnend bij het eerste door stoom voortbewogen voertuig, voert zijn reis via een aantal merkwaardige experimenten, naar de opening van de eerste spoorlijn in Nederland in 1939 en de eerste spoorverbinding van Alkmaar in 1865. In het tweede deel van zijn lezing zal hij ingaan op de betekenis van Nederlandse stoomtrams in het algemeen en die van de stoomtrams in en om Alkmaar in het bijzonder. Daarvan is de tramverbinding tussen Alkmaar en Bergen aan Zee de meest bekende. Dat komt door de legendarische locomotief Bello. Maar heeft Bello altijd wel zo’n prominente rol bij de stoomtram gespeeld als velen wel denken? Hij gaat tot slot wat uitvoeriger in op de geschiedenis van deze stoomlocomotief, die nu het trotse paradepaardje van de Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik is.

Keizerskroon, Breed 31, Hoorn, aanvang 20.00 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Donderdag 30 oktober 2014: Railtheater Amsterdam

Uit Aad de Wolf's RTV-filmarchief, met beelden uit de jaren 1946 t/m 1967.

Voor het programma van vanavond hebben wij een selectie uit deze rijke collectie gemaakt. 99% van de materieeltypes die u ziet zijn inmiddels verdwenen of nog slechts aanwezig in museumcollecties. Voor de pauze blijven we in eigen land:

Railjournaal 1964. Spoor en tramnieuwtjes van 50 jaar geleden, met veel aandacht voor Den Haag: PCC’s, 800-en, oud buitenlijnmaterieel, aanleg en in gebruikname van ‘tijdelijke’ sporen op Laakkade/weg, LRTL-excursie met tramstel 265+505+614, trambotsing, Prinsjesdag en 100 jaar tram in Den Haag. Verder aandacht voor het oude station Staatsspoor. Rotterdam: oude vierassers en Allans bij omleidingen voor de metrobouw en een ontsporing op het Stationsplein. Bezoek MOROP Congres aan RTM. Het Spoorwegmuseum ontvangt de gerestaureerde HSM-lok 89 ‘Nestor’.

De stoomtram in het Gooi. Een film van J.F.S. Esser met opnames uit 1946/1947.

Na de pauze komt het buitenland aan bod:

Trammagazine. Duitsland: de tram van Reutlingen, dieseltractie bij de Wittinger Kreisbahn; België: de tram van Gent, motortrams naar de Grotten van Han, stoomtractie bij het kolenvervoer met rolwagens op de lijn Warsage-Trembleur.

Freie Fahrt durch Österreich. Wiener Lokalbahn, stadstram Wenen, de tram van Innsbruck o.a. met lijn naar Solbad Hall, stoomtractie op de Achenseebahn.

De tram van Valenciennes. 15 minuten tramhistorie uit Noord-Frankrijk,

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,00. www.traminfo.nl/...


Weekend 8 en 9 november 2014: Heimwee Express

Ritten vanaf het Spoorwegmuseum naar Amersfoort en terug met klassiek materieel. Onderweg uitstappen niet mogelijk. www.spoorwegmuseum.nl/...


Donderdag 13 november 2014: Railtheater Amsterdam

Winterwonderen in Lapland, filmpresentatie door Ruud Kohlen.

Een digitale filmpresentatie over de natuur in Lapland, waarin het ertsvervoer van Kiruna naar Narvik als een rode draad door de film verweven is. In Lapland, met bergen tot 2200 meter, ligt een van de meest noordelijke spoorlijnen ter wereld. Hoogwaardig ijzererts wordt van Kiruna in Zweden over ruim 170 km naar Narvik in Noorwegen over het spoor getransporteerd met de sterkste locomotieven van Europa, welke in exploitatie zijn bij Luossavaara-Kiirunavaara AktieBolag (LKAB). De ertstreinen doorkruisen de laatste wildernis van Europa: mensen wonen er praktisch niet.

In barre weersomstandigheden met temperaturen tot wel -33/C is Ruud er in geslaagd om unieke beelden te schieten van een diepgevroren landschap. Beelden die elkaar afwisselen met bijzondere natuurverschijnselen en bijzondere tracties. U zult genieten van prachtige natuuropnamen, dramatische zonsopkomsten, het Noorderlicht (Aurora Borealis) en veel meer dingen, die men alleen in Lapland kan waarnemen. Elanden en rendieren zijn uiteraard ook van de partij. Kortom, een film die ook de natuur-liefhebber zal boeien. Vele opnamen konden alleen worden gemaakt na kilometerslange voettochten door deze onherbergzame natuur. TIP: Neem vanavond ook uw partner, vriend of vriendin mee, want zij zullen ook zeker genieten van deze schitterende natuurfilm!

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,00. www.traminfo.nl/...


Dinsdag 18 november 2014: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Railfotografie in REO (Rotterdam en omstreken), 1970 - 2010. Een beamerpresentatie met een persoonlijk tintje, door RET-reiziger, NS-er en Rotterdammer John Krijgsman.

Toen John Krijgsman er in 1968 voor het eerst op uit trok met de boxcamera van zijn Oma kon je bij de RET nog vierassers in de reizigersdienst aantreffen en was de eerste metrolijn van Nederland amper geopend. Bij NS zag je in Rotterdam CS nog treinstellen Mat’40 en blokkkendoosrijtuigen en de elocs serie 1500 waren ’nieuw’. Station Blaak lag nog hoog boven de grond in plaats van eronder, bij de elektriciteitscentrale aan de Galileïstraat reed de elektrische kolentram van het GEB en de NVBS-afdeling Rotterdam hield filmavonden in het RTM-station aan de Rosestraat. Sindsdien heeft John 5 camera’s versleten en zo’n 70.000 dia’s gemaakt, waarvan vele duizenden in REO. Vanavond vertoont hij onder andere:

 • Luchtspoor, Maasbruggen, De Hef en de bouw van de Willemsspoortunnel
 • Rotterdam Stadion: extra treinen bij voetbalwedstrijden en concerten, met armseinen en lichtseinen, Mat’46 en dubbeldekkers.
 • RET: Allan-stellen, Schindlers, Duewags en de laatste tramconducteurs.
 • Goederenkonvooien op het Stieltjesplein en Katendrecht; ritten over de Havenspoorlijn.
 • NS-treinen tussen Dordrecht, Rotterdam, Hoek van Holland in de jaren 70 en 80
 • Dordrecht-Geldermalsen met armseinen en dieseltreinstellen.
 • Internationale treinen van/naar Hoek van Holland; Benelux, TEE en EuroCitytreinen in REO
 • 50 jaar RET in 1977, 10 jaar Metro in 1978.
 • Trams op plekken waar tegenwoordig geen rails meer liggen.
 • Trein- en tramongevallen, van blikschade tot treinramp.

Keizerskroon, Breed 31, Hoorn, aanvang 20.00 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Woensdag 19 november 2014: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Innotrans en omstreken. Dia-overvloei en beamer-fotopresentatie door Frans Blanker.

De tweejaarlijkse vakbeurs `Innotrans` in Berlijn is ’s werelds grootste beurs op het gebied van railvervoer, met bezoekers en exposanten uit de hele wereld. Veel nieuw materieel beleeft hier zijn première, waardoor het ook een eldorado is voor spoorwegliefhebbers. Presentator Frans Blanker bezocht Innotrans sinds 1998 regelmatig en berichtte daar ook over in ’Op de Rails’. Vanavond zie je een uitgebreider fotografisch verslag waarin ook de beurs van dit jaar is vertegenwoordigd. We zien het materieel niet alleen 'statisch' op het beursterrein, maar ook 'dynamisch' in de dagelijkse exploitatie in diverse Europese landen. Het spreekt voor zich dat Berlijn en omstreken, met veel interessante spoorlijnen en trambedrijven niet wordt vergeten!

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Donderdag 20 november 2014: Railtheater Amsterdam

Hoe de Amsterdamse tram overleefde (deel 2), een interactief diaprogramma van Karel Hoorn.

Een programma over het wel en wee van de laatste 65 jaar van de Amsterdamse tram (in meer delen). Deel 2: Tijdvenster 1962 - 1980. Tijdens de eerste vertoning bleek al snel dat dit programma een interactieve wending kreeg (d.w.z. vragen of aanvullingen uit het publiek worden meteen beantwoord of toegelicht). We gaan dan ook interactief verder met de geschiedenis van de Amsterdamse Tram van 1945 tot heden. Het programma belicht de geschiedenis niet alleen met foto’s maar ook met folders, krantknipsels en andere artikelen. Deel twee zal zich toespitsen op de ruimere invoering van de gelede tram en het verdwijnen van de tweeassers en een deel van de drieassers. De houding van de politie blijft echter anti tram, steeds weer duiken plannen op waarbij de tram uit bepaalde straten moet wijken. Acties pro tram (die eerst door een enkeling gevoerd werden) worden algemener en in de gemeenteraad worden nota’s tot wijziging van het tramnet een echt discussiepunt. Er zijn rellen in de hoofdstad. De nieuwe directeur, Ir.Ossewaarde vecht voor vrije banen en wint veel. 1971 vormt een keerpunt met de nieuwe lijn 1. Grijze trams vergelen. Er komt geen tram naar de Bijlmer maar een metro. De enkelgelede verdwijnt. De oliecrisis zorgt voor weer wat meer tramdenken. De inzet van drieassers kent toppen en dalen. De overheid neemt de tekorten op de exploitatie voor haar rekening en draagt fors bij in nieuwe railinfrastructuur. Feest in 1975. De metro gaat rijden maar levert ook twee nieuwe tramlijnen op. Het net wordt uitgebreid. Om het zwartrijden te beteugelen komt de conducteur terug. Winter 1979 brengt de hele pekelvloot op straat. Een programma om uw herinneringen op te halen, ook wat het stadsbeeld betreft.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,00. www.traminfo.nl/...


Zaterdag 6 december 2014: SSN Kerstmarkt Expres

Rotterdam - Gouda - Utrecht CS - Eindhoven - Heerlen - Herzogenrath - Aachen. Loc 01 1075 is voorzien van PZB90 en kan daardoor de trein over de hele route trekken. www.stoomstichting.nl


Dinsdag 9 december 2014: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Rail Mekka – Ellan Vannin (Isle of Man). Beamerpresentatie van René Platjouw.

Op het mooie eiland Man midden in de Ierse Zee zijn de stoomtreinen al sinds 1873 en de elektrische trams al sinds 1893 in dienst, dat weet menig spoorfanaat. En het is ook bekend, dat er nog steeds paardentrams rijden in de hoofdplaats Douglas. Maar meer dan de bekende vijf bedrijven kan men vaak niet noemen. Op dit kleine eiland hebben echter minstens 15 spoor- en trambedrijven en bedrijfjes dienst gedaan. En dan zijn er waarschijnlijk nog enkele over het hoofd gezien. Vanavond wil uw presentator alle rails op het eiland berijden en zo al die bedrijfjes aan de vergetelheid ontrukken. Sommige lijnen zijn zeer klein, niet meer dan een kilometer lang. Er is er zelfs één waarvan geclaimd wordt, dat die door de langste tunnel op het eiland gaat. Dat het hier om de enige tunnel op het eiland gaat, zal wel een soort Engelse humor zijn. De Upper Douglas Cable Tramway, de Southern Tramway, Great Laxey Mines Railway, het spoorlijntje in het "wildpark", ja, zelfs enkele tuinspoorwegen bij treingekken thuis, alles zal worden bekeken en beschreven. En daarbij zal ook de schoonheid van het eiland zelf niet worden vergeten!

Keizerskroon, Breed 31, Hoorn, aanvang 20.00 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Donderdag 11 december 2014: Railtheater Amsterdam

Gevarieerd filmprogramma, gepresenteerd door René van Lier.

Skjoldenaesholm. In de zomer van 2013 was uw presentator op bezoek in het fraaie Deense trammuseum in Skjoldenaesholm en kreeg daarbij een scala aan museumtrams gepresenteerd. Maar liefst 13 verschillende tramwagens werden ingezet en gaven een zeer afwisselend beeld. Naast de eigen Kopenhaagse modellen, waaronder de fameuze dubbeldekkertram, werden trams uit Arhus, Den Haag, Düsseldorf, Rostock, Oslo en Melbourne ingezet. Ook het lieve kleine trammetje van Odense was present.

Das Müngstener Brückenfest. Een impressie van het jaarlijkse Müngstener Brückenfest op 24 oktober 2009. Ook de museumtramlijn van de Bergische Museumsbahnen in Wuppertal deelde mee in de feestvreugde, maar hoogtepunt waren natuurlijk de stoompendelritten met de 78-er en de fameuze P8 van de Baureihe 38, waarbij de passage van de beroemde spoorbrug niet mag ontbreken.

110 Jahre Schwarzatalbahn. Op 14 augustus 2010 vierde de Schwarzatalbahn, van Rottenbach naar Katzhütte, haar 110e verjaardag. Op deze lijn werd die dag een speciale dienst onderhouden met gastmaterieel, waaronder de fameuze U-Boot van de Baureihe 219. Enkele gast-dieseltreinstellen werden ingezet en de bekende Oberweissbacher Bergbahn zette haar open kabelbaanrijtuig in. Vanuit Berlijn kwam een stoomtrein met 65 1049 naar de festiviteiten voor een retourrit naar Katzhütte.

Feest bij de SHM en MBS. In 2008 werd bij de Stoomtram Hoorn-Medemblik stilgestaan bij haar eerste spoorwegstapjes 40 jaar eerder. Op 1 mei werd de excursie uit 1968 herhaald en werd met de Gooische stoomtramloc 18 en Stoomtramloc 30 met NS-Blokkendoosrijtuigen een rit gemaakt over de lijn naar Medemblik en terug. Tijdens Nationale Stoomtreindag 2009 waren bij de Museumbuurtspoorweg in Haaksbergen maar liefst 3 treinen op de baan, waarvan tevens een impressie.

125 jaar U.I.T.P. in Brussel. In 2010 vierde de U.I.T.P. haar 125e verjaardag met een tramfeest bij het trammuseum van Brussel. Op 3 oktober, de laatste rijdag van het seizoen, werden de gasten nog éénmaal ingezet, alvorens de wagens retour zouden gaan naar de diverse musea en bedrijven in Europa. Op de lijn naar Tervuren zien we museumwagens uit Nantes, München, Den Haag, Parijs, Wenen, Luik, Rotterdam en natuurlijk onze drieasser 533 uit Amsterdam langsrijden.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,00. www.traminfo.nl/...


Zaterdagmiddag 13 december 2014: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

NS-stoom in 3D. Stereodiaprogramma door Gerard de Graaf. Ons overleden medelid W.A. Koch heeft in de jaren ’30 en later stereodia’s gemaakt bij NS. Deze dia’s waren opgenomen in een zeer groot, niet meer te projecteren formaat. Met wat hulp zijn ze overgezet naar kleinbeeld en zal Gerard de Graaf ze projecteren. Aansluitend zullen eigen opnamen van Gerard vertoond worden, waarbij NS, trams en smalspoor in binnen- en buitenland getoond worden. Hierbij moet gedacht worden aan koper­hoogovens, Roemeense bosspoorwegen, de oerwoudtram van Napal Putih (zie Op de Rails februari 2011) en ook opnamen van de Stoomtram Oostelijk Groningen.

Keizerskroon, Breed 31, Hoorn, 13.30-17.00 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Weekend 13 en 14 december 2014: Heimwee Express

Ritten vanaf het Spoorwegmuseum naar Amersfoort en terug met klassiek materieel. Onderweg uitstappen niet mogelijk. www.spoorwegmuseum.nl/...


Woensdag 17 december 2014: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Kriskras per spoor door Oostenrijk. Dia-overvloei en beamer-fotopresentatie door Maarten van der Velden.

Vanavond bezoeken we Oostenrijk met presentator Maarten van der Velden en zien we ruim 30 jaar spoorweggeschiedenis aan ons voorbij rijden. Naast de ÖBB wordt er ook aandacht besteed aan andere bedrijven zoals onder andere de Montafonerbahn, de Stubaitalbahn, Stern & Hafferl, de Steiermärkische Landes Eisenbahn en de “nieuwe” bedrijven WestBahn, LTE, CargoServ en andere open access operators. We zien dan ook de meeste materieeltypes die in de periode tussen 1980 en 2014 bij de ÖBB dienst hebben gedaan. Natuurlijk wordt het smalspoor daarbij niet vergeten. We komen in vrijwel alle uithoeken van het land en soms ver daar buiten want materieel van de ÖBB rijdt soms door tot diep in de buurlanden.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Vrijdag 2 januari 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Nieuwjaarsbijeenkomst en foto/videovaria-avond. Gezellige praatavond met korte presentaties door de bezoekers.

Om het nieuwe jaar meteen goed te beginnen houdt de NVBS afdeling Twente op vrijdag 2 januari 2015 een gezellige Nieuwjaarsbijeenkomst in Hengelo. Op deze avond is er ruim plaats voor onderlinge contacten tussen de bezoekers, veel gezelligheid en natuurlijk een moment om elkaar het allerbeste te wensen voor 2015. Daarnaast is er gelegenheid voor een aantal korte presentaties, verzorgd door de bezoekers over diverse gevarieerde spoorse onderwerpen, net als op onze foto/video meeneemavond op 17 juni 2015. Als je deze avond zelf ook een korte presentatie wilt verzorgen, stuur dan een email naar twente@nvbs.com.

De gezellige bar van zaal ‘t Schöpke in Hengelo heeft een uitgebreid assortiment voor vriendelijke prijzen, met koffie, thee, frisdrank, bier, wijn en gedistilleerd, en snacks zoals tosti’s en lekkere Twentse gehaktballen met pindasaus!

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Woensdag 21 januari 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Kinderen van George Stephenson. DVD-filmpresentatie door Ton Pruissen.

Niet alleen de Rocket, maar elke stoomlocomotief is een kind van George Stephenson. Deze avond maakt u kennis met vele nazaten van Stephenson: ondermeer in Zimbabwe, Egypte en in Turkije. Vooral de beelden van stoom in Egypte, gefilmd in begin jaren vijftig, zijn erg bijzonder. Ook in de Rosestraat kolkt rook en smook rond de gevels dankzij de RTM die dwars door Rotterdam stoomt op weg naar Spijkenisse en Hellevoetsluis. Stoomlocomotieven hebben veel overeenkomsten met levende wezens. Net als sommige mensen zijn ze muzikaal begaafd en ze bewegen zich het liefst voort op de klanken van een symfonieorkest. Deze filmvoorstelling (met een verbluffende film als afsluiting!) wordt verzorgd door de internationaal bekende spoorwegcineast Ton Pruissen.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Woensdag 18 februari 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

NS-Dieselvijven van 1940 tot 1974. Beamer-fotopresentatie door Daan Viergever en Ed Janssen.

Op 22 april 1940 vond de presentatie plaats van de DE5. Plan was deze treinen in te zetten voor een snelle verbinding van het westen naar Noord- en Oost-Nederland. Ook zouden ze op middelgrote trajecten naar het buitenland kunnen rijden. De stellen waren geschikt voor een snelheid tot 160 km/h. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende schaarste van vloeibare brandstof kwam van al die mooie plannen niets terecht. De door het oorlogsgeweld zwaar beschadigde stellen werden deels hersteld. In totaal zijn veertien stellen weer opgebouwd. Enkele reden nog als exprestreinen naar Groningen en Leeuwarden, maar door de elektrificatie in 1952 kwam daaraan een einde.

Van 1950 tot 1958 kwamen ze goed tot hun recht tussen Nijmegen en Vlissingen en Enschede - Roermond. Na de elektrificatie van de Zeeuwse lijn en door instroom van de Blauwe Engelen in Oost- Nederland verhuisden de vijven naar secundaire baanvakken. We zagen ze in Noord-Holland op de lijn naar Enkhuizen, in de Betuwe tussen Dordrecht, Geldermalsen en Arnhem, in de Achterhoek naar Winterswijk en in Overijssel tussen Zwolle en Emmen. De NVBS kon in 1973 afscheid nemen met een rit naar Groningen. Een jaar later ontfermde sloper Koek in Mijdrecht zich over de stellen. Wat rest zijn nog enkele onderdelen, foto’s, filmpjes en vooral herinneringen. Het Spoorwegmuseum ’had al een dieseltrein’.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Woensdag 18 maart 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Op railreis door Midden-Engeland. Beamer-fotopresentatie door Erwin Voorhaar.

Vanavond neemt Erwin Voorhaar je mee op reis door het midden van Engeland. Een gebied dat niet direct opvalt door grote schoonheid, maar wel door een rijk industrieel verleden. We nemen een kijkje bij de reizigers- en goederendienst tussen 2010 en 2014, en bezoeken verschillende museumspoor- en trambedrijven, zoals The National Tramway Museum in Crich, het National Railway Museum tijdens Railfest en "the Great Gathering", het museum in Shildon, de Keighley & Worth Valley Railway en de North Yorkshire Moors Railway. Trams in Blackpool, Nottingham en Manchester worden niet vergeten maar we bekijken ook verschillende bedrijven die niet meer bestaan aan de hand van originele prentbriefkaarten. Wat dacht je van de tram van Doncaster, Derby, Bradford, Leeds...? Vanuit Blackpool is een uitstapje naar het Isle of Man zo gemaakt. Dat doen wij dus ook en daarna varen we nog door... naar Ierland. Om terug te keren in Groot-Brittannië via Swindon en Didcot (je raadt het al... nog meer spoorwegmusea!) en te eindigen in de hoofdstad London. Daar brengen we een bezoek aan de collectie van het London Transport Museum in Acton en zien we de unieke "tube" in actie. Een programma met historische en actuele afbeeldingen op de beamer, maar vooral ook een programma met tips voor een leuke spoorvakantie.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Dinsdag 17 t/m donderdag 19 maart 2015: Rail-Tech 2015 in Utrecht

After two successful editions in Amersfoort, Rail-Tech will accommodate itself in the newly developed Utrecht Central Station area, where Jaarbeurs Utrecht offers state-of-the-art exhibition space. Over 6000 rail-professionals are expected to visit the exhibition. www.rail-tech.com

Zie Rail-Tech 2005, Rail-Tech 2009, Rail-Tech 2011.


Woensdag 15 april 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Spoorwegen in Nederland in de tweede helft van de vorige eeuw. Beamer-fotopresentatie door Roef Ankersmit, m.m.v. Ronald Boers.

De bekende spoorwegfotograaf Roef Ankersmit is opnieuw in zijn enorme fotoarchief gedoken voor een presentatie met Nederlandse onderwerpen die inmiddels verleden tijd zijn. Internationale verbindingen en goederen-vervoeren die allang niet meer bestaan en grote infrastructurele werken komen opnieuw tot leven. Wat op zal vallen is hoe divers het spoorvervoer in de vorige eeuw was in vergelijking met nu. Aan bod komen ondermeer het eilandbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen met goederentreinen getrokken door NS rangeerlocs 600 'Hippel', autoslaaptreinen, het vervoer van vloeibare brandstoffen zoals olie, benzine en LPG, de sluiting van Eindhoven - Valkenswaard, wagenladingen en vervoer van suikerbieten. De "Holland - Skandinavien Express" zal ook weer tot leven worden gewekt. Kortom, weer een gevarieerde avond vol nostalgie op het spoor!

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Woensdag 6 t/m zondag 10 mei 2015: Military RailFest at Long Marston

Celebrating 100 years of the Royal Engineers, Railway Operating Division at the Long Marston Military Railway (LMMR). This event will display the skills and equipment from this unique army division which helped the allies win two world wars and save countless lives. Railway equipment incuding locomotives will be demonstrated. Not to be missed, is the opportunity to see LMMR's impressive, USA supplied, S160 second world war utility steam locomotive. More than 600 of this type were supplied to the UK on lease/lend to boost allied logistics. Only a handful now survive worldwide. www.trainofevents.co.uk


Woensdag 20 mei 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Door Lapland en langs de fjorden van Stockholm naar Oslo. Beamer-fotopresentatie door Gerrit Nieuwenhuis.

Gerrit Nieuwenhuis doet verslag van zijn reis in de zomer van 2013 door Zweden en Noorwegen. De reis begon in de Zweedse hoofdstad Stockholm en begon met een rit over de Inlandsbanan naar Lapland. Via de ertsspoorlijn werd Narvik in Noorwegen bereikt. Vanuit Narvik weer zuidwaarts naar Trondheim en door het fjordengebied naar Bergen. Bekende spoorlijnen als de Raumalijn en de Flåmlijn komen aan de orde. De laatste etappe gaat van Bergen naar de Noorse hoofdstad Oslo. Van zowel Stockholm als Oslo zal het veelzijdige railvervoer met tram, metro en trein besproken worden. Delen van de reis werden veertig jaar geleden, in 1973, ook al gemaakt. Beelden van toen wisselen de foto’s van 2013 af.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Woensdag 17 juni 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/Video meeneemavond. Presentatoren: de bezoekers zelf! Gevarieerde avond met vele korte presentaties.

Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma. Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden! De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm van 3 meter breed, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, overvloei-diaprojector, laptop met Powerpoint, Blu-ray/DVD-speler, en een geluidsinstallatie met microfoon. Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon! (afwijkingen in overleg mogelijk.) Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via: twente@nvbs.com.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Zondag 13 september 2015: Oisterwijk Express

Pendeltreinen Tilburg-Eindhoven. www.stoomstichting.nl


Zaterdag 19 september 2015: Huider Express

Pendeltreinen Alkmaar-Heerhugowaard. www.stoomstichting.nl


Donderdag 1 t/m zaterdag 3 oktober 2015: Schnellzugdampf auf der Schiefen Ebene

Bis kurz vor dem Ende des Dampfbetriebes bei der Deutschen Bundesbahn in den 1970er Jahren, waren im Bw Hof die schweren Dampflokomotiven der BR 01 beheimatet. Wir wollen nun „zurück nach damals“ und lassen die Schnellzuglokomotiven mit passenden Wagengarnituren noch einmal auf Strecken in Oberfranken fahren. www.eisenbahn-nostalgiefahrten-bebra.de
Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.175 jaar spoor in Nederland

Diverse activiteiten. Zie www.175jaarspoor.nl.Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via kubus.mailspool.nl/spoorkaart kun je zien waar in Nederland welke treinen rijden. Dit gebeurt redelijk nauwkeurig, maar wie zoals ik langs het spoor woont merkt dat er vaak afwijkingen van enkele minuten zijn. Hou je muis boven een trein als je hier meer informatie over wilt hebben. Het programma toont alleen reizigers­treinen; goederentreinen en andere bijzondere treinen worden helaas niet getoond.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner: www.rome2rio.com. Ook voor als het vliegtuig toch handiger is.
Weersverwachting KNMI

Zie ook de buienradar.
Updates

De 120e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.

Zie ook de links naar andere sites. Klopt daar iets niet? Of wil je er ook bij staan? Deel het mede!
KijktipsTentoonstelling "Bussum op Reis"

Woensdag 10 t/m zondag 21 september 2014

Het monumentale station Naarden-Bussum had een centrale rol bij de activiteiten op Open Monumenten Dag 2014. Het station was een voor de hand liggende plaats gezien het thema van dit jaar: “Op reis”. Daarbij kwam het ook mooi uit dat deze zomer na een gecompliceerd bouwproject de felbegeerde stationsliften in gebruik zijn gesteld: een grote uitkomst voor mensen met mobiliteits­problemen. Het middenperron, dat stamt uit 1917, is nu voor alle reizigers goed toe­gankelijk. Gedenkwaardig is ook dat de spoorlijn waaraan Naarden-Bussum ligt nu 140 jaar bestaat.

Voor de Historische Kring Bussum was dit bij elkaar genoeg aanleiding voor een breed opgezette multimediale tentoonstelling, gewijd aan het station, de spoorlijn en het liftenproject. Ook is er aandacht voor de Gooische Stoomtram en het busvervoer in de regio. De tentoon­stelling is te zien in een zijvleugel van station Naarden-Bussum. www.historischekringbussum.nl


Spoorweglandschappen van Tim Blaauw

7 september t/m 19 oktober 2014

Tim Blaauw is gefascineerd door het spoor en werkt dit uit met verschillende technieken. In de expositie is werk te zien met houtskool, maar ook hout- en linoleumsneden. Het betreft spoorwegtracés in Engeland, maar ook sporen van de Groninger Lokaal Spoorlijn waar het station van Ulrum deel van uitmaakte. De expositie opent op zondag 7 september om 14.00 uur en is daarna te bekijken tot 19 oktober. Expoor is gevestigd in het voormalig stationsgebouw van Ulrum, een rijksmonument uit 1922. Expoor is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00–17.00 uur.

www.expoor.nlHow to make a steam locomotive

Building a full size LMS locomotive at Crewe Engine Works during 1938.

Trainspotting hobby 80 years older than thought

A new record of trainspotting has been discovered from 1861, 80 years earlier than the hobby was first thought to have begun. The National Railway Museum found a reference to a 14 year old girl writing down the numbers of engines heading in and out of Paddington Station.

Treinen filmen in Rusland. Gevaarlijke hobby!

Russische filmer beschoten door machinist.
Autoslaaptreinen 2014

Autoslaaptreinen naar Koper (Slovenië), Livorno (Italië) en Allesandria (Italië). Vertrek op vrijdag uit Den Bosch, op zondag weer terug. Tijden en routes kunnen afwijken; op zondag zijn flinke vertragingen mogelijk. Het lege materieel rijdt tegenwoordig doorgaans via Utrecht, niet via de hieronder genoemde routes. Die werden aanvankelijk gebruikt omdat spoor 1 van Den Bosch geen rechtstreekse verbinding meer heeft met de lijn naar Utrecht. Voor actuele informatie zie Facebook Op de Rails.

Den Bosch - Livorno (vrijdag 25 april t/m 3 oktober). Watergraafsmeer 9.58 – Breukelen 10.23 – Woerden 10.31 – Rotterdam C 11.06 – Breda 11.46 – Den Bosch 12.25/13.12 – Eindhoven 13.42 – Venlo 14.26/14.41

Livorno - Den Bosch (zondag 27 april t/m 5 oktober). Venlo 11.23/11.38 – Eindhoven 12.17 – Den Bosch 12.43/13.22 – Breda 14.01 – Rotterdam C 14.37/14.38 – Woerden 15.13 – Breukelen 15.21 – Watergraafsmeer 15.53

Den Bosch - Allesandria (vrijdag 30 mei t/m 29 augustus). Watergraafsmeer 12.58 – Breukelen 13.23 – Gouda 13.45 – Rotterdam C 14.06 – Tilburg 15.01 – Den Bosch 15.25/16.12 – Eindhoven 16.42 – Venlo 17.26/17.41

Allesandria - Den Bosch (zondag 1 juli t/m 31 augustus). Venlo 8.23/8.38 – Eindhoven 9.17 – Den Bosch 9.43/10.22 – Tilburg 10.40 – Dordrecht 11.24 – Rotterdam C 11.38 – Harmelen 12.15 – Watergraafsmeer 12.53

Den Bosch - Koper (vrijdag 27 juni t/m 29 augustus). Watergraafsmeer 10.58 – Breukelen 11.23 – Gouda 11.45 – Rotterdam C 12.06 – Breda 12.46 – Den Bosch 13.25/14.12 – Eindhoven 14.42 – Venlo 15.26

Koper - Den Bosch (zondag 29 juni t/m 31 augustus). Venlo 9.38 – Eindhoven 10.17 – Den Bosch 10.43/11.22 – Tilburg 11.40 – Rotterdam C 12.38 – Harmelen 13.15 – Watergraafsmeer 13.51

De treinen worden tussen Den Bosch en Venlo getrokken door een 1200 van EETC. Op vrijdag komen de lege rijtuigen vanaf de Watergraafsmeer naar Den Bosch. Op zondag gaan de lege rijtuigen weer terug naar de Watergraafsmeer. www.autoslaaptrein.nl
retours

Digitaal magazine over spoorwegen, vormgeving en fotografie.

retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu
175 jaar spoorwegen in Nederland

In 2014 bestaan de spoorwegen in Nederland 175 jaar. Op 20 september 1839 begon het allemaal. Vanaf station d’Eenhonderd Roe aan de rand van Amsterdam vertrok die dag een trein met twee stoomlocomotieven: de Snelheid en de Arend. De eerste treinrit in Nederland was een feit.

Activiteiten in het Spoorwegmuseum:

 • 21 juli t/m 21 september: tentoonstelling over Willem Frederik Conrad, spoorwegpionier
 • 21 juli t/m 21 september: iconen van 175 jaar spoorwegen, stoomlocomotieven uit lang vervlogen tijden
 • weekend 20 en 21 september: groot stoom­evenement

www.spoorwegmuseum.nl
Open Monument van de Maand

Er is elk jaar veel te beleven op het gebied van mobiel erfgoed. En in 2014 nog veel meer. In de aanloop naar Open Monumentendag 2014 organiseert de Stichting Open Monumentendag elke maand het 'Open Monument van de Maand'. Meer informatie
Langs het spoor. Het fotografische oog van Kees van de Meene.

2 juli t/m 6 oktober 2014 in het Spoorwegmuseum

Decennia lang trok Kees van de Meene (1935) door Nederland en delen van Duitsland en België om, gewapend met een camera en een speciale fotovergunning, een grote verzameling beelden aan te leggen van zo ongeveer alles wat met treinen en het spoor te maken heeft. Al reizende hield Van de Meene nauwkeurig bij wat hij deed en waar hij fotografeerde door aantekeningen te maken van de locatie, datum van de foto, treinstelnummer en de fotografisch-technische informatie: het soort film en de belichtingstijd, maar ook de kleinbeeldcamera’s waarmee hij fotografeerde. Alles werd systematisch bijgehouden in kleine school­schriftjes, aanvankelijk zelfs met ingeplakte contact­afdrukjes en hier en daar een schets van de situatie ter plekke. Deze combinatie van technische nauwgezetheid met de aanstekelijke geestdrift voor zijn onderwerp verlenen aan Van de Meene’s spoorfoto’s vanuit historisch perspectief een bijzondere betekenis.

Fotografe Anouk Gielen (1974) stelde uit de fascinerende reizen van Kees van de Meene door de wereld van het spoor een uniek boek samen, waarin zij vooral de fotografische kwaliteit van deze historische beelden aan ons wil laten zien. Het boek verscheen op 14 maart bij de gelijknamige tentoonstelling in het Limburgs Museum in Venlo (t/m 29 juni 2014). De expositie is van 2 juli t/m 6 oktober 2014 te zien in het Spoorweg­museum in Utrecht. Daarna nog bij de NVBS in Amersfoort. Meer informatie.
London Transport Museum

Year of the Bus
During 2014 London Transport Museum and Transport for London will celebrate the vital role the bus plays in providing people with access to employment, education, services and social oppor­tunities in London. Events will include heritage bus runs, talks and Friday Lates as well as a new exhibition at London Transport Museum and a Behind the Scenes at the Museum Open Weekend at the Museum’s depot at Acton.

Goodbye Piccadilly
From the home front to the Western front. Dates: 16 May 2014 - 8 March 2015. An exhibition about the massive social change accelerated by the outbreak of the First World War, its impact on London life and the surprising role London’s bus drivers and their buses played on the Western Front. www.ltmuseum.co.uk
Dubbel in de kast,
voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken
op het gebied van spoor- en tramwegen.
Klik hier voor een overzicht.
Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer.

Je vindt hier reisplanners uit de volgende jaren: 1843, winter 1868/69, zomer 1891, zomer 1911, zomer 1929, 19 oktober 1940, zomer 1957, 1971/72.Tussen de rails!Adverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.
Mijn tweets

Zie ook mijn weblog.Weet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen en dergelijke. Leuke ritten kan ik dus alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom. Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn verzameling. Langs de rails besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de modelbouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog