Agenda

reisinformatie     adverteren     tweets     verkortingen     nieuwe melding     forum

Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator zelf. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.


Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.

Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.Donderdag 8 december 2016: Railtheater Amsterdam

Exotische en moderne trams in Noord-Afrika. Over de trambedrijven in Egypte, Marokko en Algerije. Samenstelling en presentatie van dit digitale diaprogramma: Karel Hoorn.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Vrijdag 9 december 2016: laatste CNL

Op vrijdagavond vertrekt voor het laatst een City Night Line uit Amsterdam.


T/m zondag 11 december 2016: tentoonstelling Utrecht Centraal

Op 7 december vond de feestelijke opening van het vernieuwde station Utrecht Centraal plaats. www.prorail.nl/...

Het Spoorweg­museum heeft een tentoonstelling over station Utrecht ingericht in motorpost 3031 van het museum. Van 7 t/m 11 december is deze trein gratis te bezoeken op spoor 4 van Utrecht Centraal. Het museum is dan zelf gesloten; zie bericht hieronder. Er is ook een boek verschenen over de geschiedenis van station Utrecht.


T/m dinsdag 13 december 2016: Spoorwegmuseum gesloten

In verband met het Allerhande Kerstfestival is het museum van 6 t/m 13 december gesloten. Kaartjes voor dit eetfestijn zijn te koop bij Albert Heijn.

Directeur Marten Foppen vindt het museum "een prachtig product" en bouwt z'n zaak om tot feesttent.


Maandag 12 december 2016: NVBS-bijeenkomst in Utrecht

Guilty Tickets. Programma gepresenteerd door Marco Moerland.

Aan de hand van tramkaartjes valt vaak meer van de geschiedenis en de politieke ontwikkeling af te lezen dan men zich in eerste instantie zal realiseren. Vooral de invloed van totalitaire regimes heeft op de plaatsbewijzen duidelijke sporen achtergelaten.

Vanavond volgen we aan de hand van plaatsbewijzen de ontwikkelingen in Europa. We starten onze geschied­kundige tijdreis aan het begin van het Interbellum en we volgen de geschiedenis tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog toen Europa herverdeeld werd.

Tramkaartjes uit Italië tonen de opkomst van het fascisme. Het zwaartepunt ligt op Duitse tramkaartjes uit de Tweede Wereldoorlog, maar er zal op deze avond ook een grote hoeveelheid interessante en zeldzame plaatsbewijzen en afbeeldingen uit andere Europese landen - waaronder Nederland - vertoond en besproken worden.

Uw presentator is voor de periode van een jaar erevoorzitter van de internationale “Transport Ticket Society” (TTS) geweest. Deze bijzondere lezing is oorspronkelijk opgezet als inhuldigingsvoordracht voor de TTS.

Locatie en bereikbaarheid

De avond wordt gehouden in het Nederlands Volksbuurt­museum aan de Waterstraat 27-29 te Utrecht. De zaal is open om 19.00 uur. Aan de bar zijn koffie, thee of een drankje verkrijgbaar. Het programma duurt van 19.45 uur tot ongeveer 22.30 uur. De toegang is € 3,00 per persoon.

Bereikbaar met U-OV lijn 1, 3, 4, 5 en 6 (halte St. Jacobs­straat) en lijn 2, 7, 8, 28 en 55 (halte Vredenburg of Neude). Te voet vanaf het Centraal Station loop je via de Noorder­tunnel, Smakkelaarsveld en Vredenburg linksaf de St. Jacobsstraat in. Het museum bevindt zich aan de linkerzijde van de Waterstraat, tegenover de Jacobikerk. In de buurt is uitsluitend betaald parkeren.


Dinsdag 13 december 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Dieseltreinen in Nederland. Een filmpresentatie door Raymond Naber.

Super-8 films over diesels in Nederland
 1980. Miljoenenlijn: rode diesel-1 op de lijn tussen Heerlen en Valkenburg, accutreinen Maastricht – Aken, armseinen en goederenverkeer met 3 x 2200 naar Herzogenrath.
 1996. Diesels in de Achterhoek: met verbouwde diesel-2 en Plan U een rondrit in de Achterhoek, in de driehoek Zutphen – Arnhem – Winterswijk.
 1996. Tussen Mijn en Domstad. Heerlen – Aken, nu met verbouwde diesel-2.

150 jaar intercommunale tram in Nederland
De Ooijevaar: tussen Den Haag en Delft per stoomtram in 1989. Zie hoe in ruim 25 jaar de stad veranderde. Op 25 juni 2016 was deze verbinding (de eerste intercommunale tramlijn in Nederland) 150 jaar oud.

Ook in het filmarchief van de NVBS vind je historische beelden van deze tramlijn.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Woensdag 14 december 2016: kerstconcert Goois Ouderenkoor

Gratis kerstconcert van het Goois Ouderenkoor in de Grote Kerk op de Kerkbrink in Hilversum. Kerk open vanaf 11.30 uur, het concert duurt van 11.45 tot 13.00 uur. De toegang is gratis, maar een kleine donatie aan het eind van het concert is welkom. www.gooisouderenkoor.nl


Donderdag 15 december 2016: Railtheater Amsterdam

Ter gelegenheid van... Een digitaal RTA-filmprogramma van Hans Vos. Onderwerpen: 70 jaar Bevrijding, 150 jaar tram in Berlijn, 25 jaar Förderverein Strassenbahn Hannover, 125 jaar elektrische tram in Halle.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Zaterdag 17 december 2016: SSN Kerst Express

Deze traditionele rit voert dit jaar naar het Charles Dickens Festijn in Deventer. De trein wordt getrokken door loc 011 075 en rijdt van Rotterdam (ca. 8.00) via Gouda, Utrecht, Arnhem, Zutphen naar Deventer. De terugreis gaat van Deventer (ca. 18.00) via Apeldoorn, Amersfoort, Hilversum, Diemen, Breukelen, Gouda naar Rotterdam. www.stoomstichting.nl

Rond 9.00 is ook treinstel 766 aanwezig op Utrecht. Zie bericht hieronder.


Zaterdag 17 december 2016: donateursrit treinstel 766

"Oliebollenrit" met Hondekop 766. Utrecht (ca. 9.00), Hilversum, Amsterdam, Uitgeest, Haarlem, Leiden, Alphen a/d Rijn, Gouda (kopmaken), Den Haag HS, Rotterdam (kopmaken), Hoek van Holland, Rotterdam, Roosendaal, Breda, Den Bosch, Utrecht (ca. 18.00).

Niet-donateurs kunnen tegen een hoger tarief ook mee. www.mat54.nl/...


Dinsdag 20 december 2016: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren en andere geïnteresseerden. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...

Op deze dag vertelt conservator Jos Zijlstra over de tentoonstelling ‘Utrecht Centraal’.


Dinsdag 20 december 2016: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Langs de Inlandsbanan in Zweden. Presentatie door Sjoerd Bekhof.

Reizen in over voor ons ongekend grote afstanden in Noorwegen, Zweden en Finland is iets heel anders dan een reisje van Groningen naar Maastricht. Daar zijn per trein geen halfuur diensten, stationsgebouwen met uitgebreide faciliteiten, zoals een mooi parkeerterrein, perrons met trappen en liften enzovoorts. Maar ook geen ruim bemeten autosnelwegen. Domweg omdat het daar dun bevolkt is.

Vanavond maken we de terugreis vanaf de grens van Noorwegen met Finland – met een uur tijdsverschil – om daar de nieuwe goederenspoorlijn van Haparanda naar Bodo te zien. De lijn naar Karungi is eertijds dieper het land ingelegd en is intussen verlaten en vervangen door spoor dichter langs de kust. De stationsgebouwtjes zijn blijven staan en worden nog nauwelijks gebruikt of zijn in particuliere handen over gegaan. Na deze afsteker gaan we naar Bodo, het kruispunt met de ertslijn naar Narvik. De aankomst ’s morgens van de nachttrein uit Stockholm zorgt voor een tijdelijke gezellige drukte.

We laten deze noord-zuidlijn achter ons om naar het eindpunt van de Inlandsbanan te gaan: Gällivare. Daar wacht ons een reis langs de spoorlijn waar eens per dag – alleen ’s zomers – een treinenpaar rijdt. Het Fiat-treinstel vertrekt ’s morgens vroeg en is de hele dag onderweg naar het eindpunt Ostersund. Daardoor zien we onderweg maar twee treinen, maar er is toch veel te zien. De volgende dag kun je dan doorreizen naar Mora, het eindpunt van de Inlandsbanan. Het zuidelijker gelegen deel is niet meer in gebruik. We krijgen gelegenheid om de werkplaats van de Inlandsbanan in Ostersund te bekijken. Een geluk voor ons was dat er veel materieel door de vakantietijd ‘thuis’ was. In Filipstad nemen we afscheid van de Inlandsbanan.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 21 december 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De weg kwijt in Engeland. Beamer-fotopresentatie door Bastiaan Luytjes.

Veel liefhebbers zouden op Groot-Brittannië zijn uitgekeken sinds de romantiek van de stoom- en dieseltreinen voorbij is. ‘Eenheidsworst,’ wordt wel eens gezegd. Onze presentator Bastiaan Luytjes wil graag het tegendeel laten zien. De spoorwegen in dit land blijven juist continu boeien en verbazen. De wet van de remmende voorsprong heeft de treinen en alles er omheen onmiskenbaar Brits gemaakt. De privatisatie heeft geleid tot een grote diversiteit in vervoerders, kleuren en materieeltypes; van eenheid is zeker geen sprake.

In deze presentatie ziet u de eigenaardigheden en soms onlogica, zoals de parliamentary train en het oneindige geschuif en gepuzzel met materieel tussen vervoerders. We bezoeken de mooiste plekjes, zoals Dawlish aan de zuidkust en Ribblehead in de Yorkshire Dales. We gaan ook naar de Great Central Railway, een unieke dubbelsporige museumlijn, waar we tijdens zogenaamde stoom- en dieselgala’s de romantiek van vroeger kunnen ervaren.

Zonder garanties op succes zal de presentator proberen de weg te wijzen in Engeland.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 21 december 2016: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

21 december 2016 – Trams in Rusland – Karel Hoorn.

Na de revolutie van 1917 nam de staat alle trambedrijven over. Steden met meer dan 100.000 inwoners kregen standaard een trambedrijf. Na de Tweede Wereldoorlog werden langzaam weer nieuwe trams aangeschaft, meestal van Russisch fabricaat. De Comecon bepaalde dat nieuwe trams vooral uit Praag moesten komen (Tatra’s van CDK). Russische fabrieken stonden in Riga, Ust-Katav en Leningrad. Al ras bleken de Tatra-trams van betere kwaliteit dan de Russische soortgenoten. Na 2000 ontstonden weinig succesvolle joint ventures met westerse trambouwers, die de Russische industrie wel de beschikking gaven over moderne techniek. De eigen fabrieken moderniseerden hun producten en de lage roebel deed de import stranden. Grotere bedrijven werpen zich nu op renovatie van de beste trams. De infrastuctuur blijft ver achter, wat vaak tot opheffingen leidt. In de bestaande bedrijven is vaak nog een grote variëteit aan railgebonden werkwagens aanwezig. Er is ook aandacht voor trambedrijven in de voormalige Sovjet-satellieten, waaronder Oekraïne.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


2017


Maandag 2 t/m vrijdag 6 januari 2017: Rail Away

Nieuwe afleveringen van Rail Away. Uitzending om 19.50 uur op NPO2. Voor herhalingen raadpleeg de gids.

Maandag 2 januari. Zwitserland: Chur-Arosa

In een winterse aflevering van Rail Away trekken we per trein door het sneeuwrijke en bergachtige kanton Graubünden. Startpunt van de reis is de oudste stad van Zwitserland: Chur. Op de Bahnhofplatz stappen we op de Arosabahn, die ons in een uur tijd naar de bekende wintersportplaats Arosa brengt. Ondanks de hevige sneeuwval rijden de treinen keurig op tijd. Onderweg passeert de trein het beroemde Langwieser-viaduct uit 1912. Hierna loopt de trein al spoedig het station van Arosa binnen, waar de reizigers een witte wereld wacht. Een bijzonder bergbaantje, dat veel weg heeft van een achtbaan, overbrugt de laatste meters en brengt de reizigers letterlijk boven op de besneeuwde piste.

Dinsdag 3 januari. Japan: Hitoyoshi – Kumamoto – Aso

Een afwisselende aflevering met drie totaal verschillende treinritten in het treinenland bij uitstek: Japan. We beginnen in Hitoyoshi, op het zuidelijke eiland Kyushu. Daar is de start van een toeristische treinrit met een stoomtrein. In het futuristisch ogende station van Shin-Yatsushiro stappen we op de hogesnelheidstrein: de Shinkansen. In een recordtijd rijden we naar ons volgende station: Kumamoto. In de laatste trein kom je als westerling ogen en oren te kort: de Aso Boy Train. Een kindertrein, met aangepaste stoelen en zelfs een ballenbak aan boord. De toeristische trein gaat door een afwisselende omgeving op weg naar een van de grootste nog werkende vulkanen ter wereld: Mount Aso.

Woensdag 4 januari. Slovenië: Bled – Nova Gorica

Rail Away brengt voor de eerste keer een bezoek aan Slovenië. De reis begint in de stad Bled, bekend van het kasteel dat ruim honderd meter hoog op een rots boven het Meer van Bled uittorent. Vanuit Bled volgen we de route van de Bohinj-spoorlijn tot aan de stad Nova Gorica op de grens van Italië. De route is 79 kilometer lang, waarvan vijftien kilometer door tunnels. Vanaf de plaats Most na Soči volgt de trein de loop van de smaragdgroene Soca-rivier. Vlak voor het eindstation rijdt de trein over de op een na grootste stenen boogbrug ter wereld: de Solkan-brug.

Donderdag 5 januari. Zweden: Stockholm - Gävle - Borlänge

Deze aflevering van Rail Away begint met een kennismaking met de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het centraal station is het grootste station van Zweden en is met zo’n 220.000 passagiers het drukste van Scandinavië. De Zweedse spoorwegmaatschappij SJ brengt ons naar de noordelijk gelegen stad Gävle, aan de Botnische Golf. Met de treinen van een andere vervoerder, Tågkompaniet, gaan we verder. We houden even halt in de stad Falun. Daarna vervolgen we onze spoorreis naar Borlänge langs de talrijke glinsterende meren die dit gedeelte van Zweden rijk is.

Vrijdag 6 januari. Zwitserland: Bergün – Filisur – Davos – Parsenn

Deze winterse aflevering begint op de slee. Vanaf Preda bij de Albulatunnel rijden we over een zes kilometer lange slederoute door de sneeuw naar het startpunt van de treinreis: Bergün. Voordat we in de trein stappen nemen we een kijkje in het museum van de Rhätische Bahn. Vanuit Bergün rijden we met de trein naar Filisur. Daar stappen we op de spoorlijn naar Davos. Dit traject is nog geen twintig kilometer lang, maar kent maar liefst 28 bruggen en veertien tunnels. Dat levert mooie plaatjes op. In Davos gaan we met de Parsennbahn, een kabelspoorbaan, naar het skigebied op de Weissfluhjoch. Daar kun je genieten van de prachtige vergezichten in dat winterse Zwitserse landschap.


Woensdag 4 januari 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Nieuwjaarsbijeenkomst met korte meebreng­presentaties.

Nieuw! Een nieuwjaarsbijeenkomst met gelegenheid om uw eigen foto’s of films te vertonen. Het bestuur denkt hierbij aan korte presentaties van onderwerpen die u wel eens aan anderen wilt laten zien, maar die niet passen in een avondvullend programma. Samen kunnen we hier een gezellige avond vol afwisseling en wellicht verrassende beelden mee maken! Het bestuur zorgt voor de apparatuur, u moet alleen het medium meenemen. Richtlijnen: maximaal 15 minuten presentatietijd en niet meer dan 50 foto’s per persoon. Aanmelding graag vóór of op de avond van 16 november of via voorzitter of secretaris, zodat we op de avond van 21 december een overzicht kunnen uitreiken.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Woensdag 4 januari 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Stoom in het arbeiders- en boerenparadijs. Presentatie door Bart van ’t Grunewold.

Nadat in West-Duitsland bij de Bundesbahn de stoomlocs in 1977 zich "das Rauchen abgelernt" hadden, moesten we voor Duitse stoom de Duits-Duitse grens over, naar de DDR. In 1979 en 1981 reden in het "Arbeiter und Bauern­paradies" nog volop stoomlocs, door het hele land. Ondanks dat de dieseltractie in opkomst was en al op veel plaatsen prominent aanwezig (en de elektrische tractie voorzichtig), waren er nog ware stoomparadijzen, met veel verschillende loctypen.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Donderdag 12 januari 2017: Railtheater Amsterdam

2016 op rails (dia-avond).

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Dinsdag 17 januari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Treinreis naar Moermansk en Nikel (deel 1). Presentatie door Ernst van Gulden.

Vanavond neemt de Haarlemse spoorwegfotograaf Ernst van Gulden u mee in twee delen naar het (tot voor kort) noordelijkste station ter wereld: Nikel. In deel 1, dat voor vanavond op de rol staat, zullen we via Polen, Wit-Rusland, Kaliningrad en de Baltische Staten reizen tot de Russische (en Europese) buitengrens Narva. Naast het spoorvervoer zal een groot deel van de presentatie niet alleen dat in beeld brengen, maar ook het landschappelijk schoon van deze landen. Ook zullen we een kijkje nemen in steden zoals Minsk, Kaliningrad, Tallinn, Kaunas, Riga en Vilnius. Kortom: een boeiende presentatie over voor de gemiddelde spoorliefhebber minder bekende landen.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 18 januari 2017: open dag tramremise Nieuwegein

De eerste tram voor de Uithoflijn is in Nederland aangekomen. Deze tram kan van buiten bekeken worden van 14.30-16.30 uur op de remise in Nieuwegein. Het is die middag ook mogelijk om virtueel een eerste tramrit te maken in de levensechte tramsimulator, die gebruikt wordt voor de opleiding van de toekomstige trambestuurders. Adres: Remiseweg 7, 3438LA Nieuwegein. Bron: nieuwsbrief Uithoflijn, gratis abonneren via info@uithoflijn.nl.


Woensdag 18 januari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Het IJzeren Paard. Dvd-filmpresentatie door Ton Pruissen.

Zullen robots ooit de plaats van de mens innemen? Deze vraag is achterhaald, want wij hebben al ruim 200 jaar geleden een levend wezen gemaakt: het IJzeren Paard - de Stoomlocomotief. In de film “Vrolijke Smalspoor-Potpourri” zien we stoompaarden dansen op muziek, en in “Bittersweet Steam” huilen zij als het einde nabij is. Net als mensen.

Even ten noorden van Osnabrück, bij de “Rollbahn”, beeft de aarde. Komt er een dino, zijn we in Jurassic Park? Nee, achter ons nadert een goederentrein en voor ons komt de Holland-Scaninavië Expres. Beide treinen worden met woeste kracht voortgesleurd door een onverrmoeibaar IJzeren Paard.

Polen: de stoomversie van de Galapagos-eilanden. Wat een soortenrijkdom! Eens bedekten in de DDR smalspoorlijnen het land als koraalriffen de zeebodem. Ook hier was ooit een vrolijk stemmende diversiteit – nu rest ons een bijna-monocultuur met slechts enkele typen. Bij de koraalriffen dreigt het dezelfde kant op te gaan...

Vanavond laat spoorwegcineast Ton Pruissen ons het bewogen leven van het IJzeren Paard zien. In de NVBS Nieuwsbrief verscheen een uitgebreid interview met hem.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 18 januari 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

“2016 Op Rails” – digitaal diajaaroverzicht – RTA Amsterdam.

Afdeling Rijnland presenteert traditiegetrouw op de derde woensdag van januari het digitale diajaaroverzicht van het Railtheater Amsterdam. In deze editie komen de actualiteiten bij spoor- en trambedrijven in binnen- en buitenland uit de periode 1 december 2015 tot en met 31 december 2016 aan bod. Railjubilea, nieuw materieel, nieuwe, gewijzigde en opgeheven lijnen en andere nieuwtjes komen in chronologische volgorde in beeld door de medewerking van enkele tientallen fotografen. De afronding van dit programma gebeurt pas rond de jaarwisseling, dus het is nu nog te vroeg om de precieze inhoud te geven, maar ook deze aflevering wordt ongetwijfeld weer een afwisselend programma, waarin elke railliefhebber iets van zijn gading kan vinden.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Zaterdag 28 januari 2017: modelspoor­beurs in Hoogeveen

SMC de Stoomfluit organiseert een modelspoorbeurs in Ontmoetingscentrum de Vredehorst, Zuidwoldigerweg 32, 7908AD Hoogeveen. Open van 10.00 tot 15.00 uur. Toegang 3 euro per persoon. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding gratis. smc-de-stoomfluit.webnode.nl


Woensdag 1 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Trams in en om Brussel, in de Ardennen en in Noord-Frankrijk. Presentatie door Bert van Raaij.

Deze avond beginnen we met de MIVB, de Brusselse stadstram. Het uitgebreide net van buurttrams in de regio Brussel krijgt ook aandacht. De laatste trams verdwenen hier in 1978. Daarna maken we nog even een uitstapje naar de Ardennen, waar we de dieseltjes van de TTA en de tram in Han bekijken. Als afsluiting van de avond gaan we het naar Franse deel van Henegouwen, waar we de tram in Valenciennes bezoeken.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Woensdag 15 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

La grande vitesse Française. Beamer-fotopresentatie door Ambrosius Baanders.

In Frankrijk is op dit moment ruim 2.000 km hogesnelheidslijn in exploitatie met een kleine vijfhonderd treinstellen. Een indrukwekkend netwerk, waarop dagelijks met snelheden tot 320 km/h wordt gereden en dat toonaangevend is in Europa en de wereld. In 2014 werden er zo’n 115 miljoen passagiers vervoerd.

Het idee om veel sneller te gaan rijden kreeg vorm in de jaren 70, nadat in de jaren 50 de eerste technische proeven hadden geleid tot het wereldrecord van 1955 van 331 km/h. Deze ontwikkeling had tot doel markt terug te winnen op de auto en het vliegtuig. Dat leidde uiteindelijk tot de eerste lijn tussen Parijs en Lyon in 1981-’83 en vervolgens de opbouw van een indrukwekkend net. Dit jaar is er ruim 100 km aan toegevoegd, volgend jaar komt er nog meer. Het snelheidsrecord staat nu op 574,8 km/h. In het begin was het vooral een initiatief van de spoorweg­maatschappij SNCF, later was vooral de Franse staat de stuwende kracht achter die uitbreidingen.

Een presentatie niet alleen van de 9 bestaande lijnen (en de 3 die in bouw zijn) en de 12 materieeltypes, maar ook van de impact op het vervoer en de regionale ontwikkeling in Frankrijk en de invloed op de ontwikkelingen in andere landen, waaronder Nederland.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 15 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Berliner Metamorphosen, deel 2 – John Krijgsman.

Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich in Berlijn hebben voltrokken. Eerst door de deling van de stad door de Koude Oorlog en daarna door het weer samenvoegen na de val van De Muur in 1989. John Krijgsman bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte zo’n 12.000 dia’s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto’s met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan veertig jaar door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Dinsdag 21 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

De Gooische Stoomtram. Beamer­presentatie door Ron Couvée.

Nog één keertje aan boord van de Gooische Stoomtram? Het kan, maar dan virtueel! Deze avond houdt ons afdelingslid en vroegere voorzitter Ron Couvée een presentatie over de Gooische Stoomtram, ook wel bekend als de Gooische Moordenaar. We zijn benieuwd of er onder onze leden nog mensen zijn, die zich een ritje met de Gooische kunnen herinneren. Dit trambedrijf heeft bijna driekwart eeuw, van 1882 tot 1947, het vervoersbeeld bepaald in het Gooi.

Onze presentator zal u - met behulp van lichtbeelden - meenemen op een reis met de Gooische van Amsterdam naar Hilversum. Met tussenstops in Diemen, Muiden, Muiderberg, Naarden-Vesting, Bussum, Huizen, Blaricum en Laren. Ook zal uit de doeken worden gedaan hoe de bijnaam Gooische Moordenaar tot stand kwam. Hoe de bus de tram verdreef, maar gedurende de oorlogsjaren toch weer glorieus terug kwam. En hoe de Gooische heden ten dage nog tastbaar in volle glorie voortleeft, ter herinnering aan een roemrijk verleden.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 1 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Terug in de tijd – Servus ÖBB. Presentatie door Bert van der Kruk.

Oostenrijk is een land met een prachtige natuur, die echter dikwijls een behoorlijk obstakel vormt voor de spoorwegen. In de jaren 70 en 80 was er nog een grote variatie aan materieel. Op enkele zijlijnen waren zelfs de laatste stoomlocomotieven nog actief die er op de Erzbergbahn een heel spektakel van maakten. Ook de Semmering met de fraaie viaducten wordt bereden. Natuurlijk zal de smalspoorromantiek niet ontbreken. Onder andere zien we de Steyrtalbahn, de Ybbstalbahn, de Waldviertelbahn en de Mariazellerbahn.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Donderdag 2 maart 2017: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2016, deel 1. (datum onder voorbehoud)

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Woensdag 15 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Mijn internetalbum. Beamer-presentatie door Hans Altena en Hans Elzinga.

Waarom nog zelf foto's maken als de actualiteit of het verleden vanachter je computer op elk moment te bekijken valt? Het internet is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een enorme bron van informatie. Dat ontdekten ook de spoorvrienden Hans Altena en Hans Elzinga. Sinds vele jaren wisselen zij wekelijks hun internetvondsten met elkaar uit. Deze vondsten opgeborgen in de map “mijn internetalbum” willen zij vanavond graag een keer met ons delen. Niet zo zeer om met andermans veren te pronken, maar gewoon om je te tonen wat voor moois er allemaal te vinden is op het internet en vooral je te stimuleren ook eens op zoek te gaan in je eigen interessegebieden.

Omdat de internetbron onuitputtelijk is krijg je op deze avond alleen een scala te zien van de interessegebieden van de presentatoren. Een kleine greep uit de onderwerpen: de Deutsche Kreisbahnen, McKeen motorwagens, spoorwegfotograaf Walter Hollnagel, British Railways in de jaren 60, enz. enz... Het is een keur aan beelden die voornamelijk voor 1970 gemaakt zijn. Verrassend? Wij denken van wel. De presentatie mag misschien even verrassend zijn want tijdens het eerste deel van de avond bepaal jij, de zaalbezoeker, welke onderwerpen er getoond gaan worden uit de grote hoeveelheid die er is. Het tweede deel van de avond betreft een verhaal met een rode draad die een andere blik laat werpen op spoorse beelden.

Dit belooft dus een bijzondere avond te worden uit de nieuwe digitale wereld, waarbij het scala aan platen zo bijzonder, leuk of historisch gezien interessant is, dat je misschien thuis nog lang na zult genieten, maar dan in een eigen zoektocht vanachter je eigen computer. Komt dat dus eerst zien!

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 15 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Spoorse ontwikkelingen in Duitsland – Sjoerd Bekhof.

Het beeld van de spoorwegen in Duitsland is de afgelopen decennia flink veranderd. Stoom verdween in de jaren 70 en net als Frankrijk introduceerde de DB een net met hogesnelheidstreinen. Na de Wende smolten de Deutsche Bundesbahn en Deutsche Reichsbahn samen tot Deutsche Bahn AG. Liberalisering leidde tot de komst van tal van private vervoerders en de DB introduceerde op grote schaal dubbeldekstreinen. De ontwikkelingen hadden ook schaduwzijden: verwaarlozing van het onroerend goed, zodra dit commercieel niet meer interessant was, of plekken waar het spoor is opgebroken en voormalige knooppunten die nog maar één spoor hebben. Anderzijds zijn er stations die meer op kooppaleizen lijken. Sjoerd Bekhof toont beelden van de jaren zestig tot heden.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Dinsdag 21 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Railjournaal 2016. Samenstelling en presentatie: Journaalteam Railtheater Amsterdam.

In deze editie van het digitale filmische jaaroverzicht van het Railtheater Amsterdam ziet u actualiteiten bij spoor- en trambedrijven in binnen- en buitenland uit de periode 1 december 2015 t/m 31 december 2016 via bewegende beelden met synchroon geluid en live commentaar. Railjubilea, nieuw materieel, nieuwe/gewijzigde/opgeheven lijnen en andere nieuwtjes komen ook nu weer in chronologische volgorde in beeld.

De afronding van dit programma kan pas in 2017 worden gerealiseerd, het is nu dus te vroeg om al iets over de precieze inhoud te kunnen zeggen. Maar ook deze aflevering zal ongetwijfeld weer een afwisselend programma worden, met voor elke railliefhebber wel iets interessants om te bekijken.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Zondag 26 maart 2017: begin zomertijd (klok uur vooruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren!

De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


Dinsdag 28 t/m donderdag 30 maart 2017: RailTech Europe 2017

The 11th edition of RailTech Europe in Utrecht, promises to be bigger than ever with broad support from the entire railway sector. The event is organized in cooperation with the Dutch Infrastructure manager (ProRail), Dutch Railways (NS) and railway associations: Holland Rail Industry, Railforum and The Royal Dutch Transport Federation (KNV). Over 7,500 international railway professionals are expected. RailTech Europe 2017 will focus on the future of railways. The event will feature a large railway exhibition, live (on-track) infrastructure demonstrations, dozens of workshops, exclusive site visits, a rail career event and a high-level rail conference. www.railtech.com/railtech-2017


Woensdag 5 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Spoorwegen in Nederland in de 2e helft van de 20e eeuw (deel 2). Presentatie door Roef Ankersmit.

De bekende spoorwegfotograaf Roef Ankersmit is opnieuw in zijn enorme fotoarchief gedoken voor een presentatie met Nederlandse onderwerpen die inmiddels verleden tijd zijn. Internationale verbindingen en goederenvervoeren die allang niet meer bestaan komen opnieuw tot leven. Wat op zal vallen is hoe divers het spoorvervoer in de vorige eeuw was.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Dinsdag 18 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Tachtig jaar dubbeldekkers op de Europese hoofdlijnen. Presentatie door Patrick Berger.

In 2012 is het 80 jaar geleden, dat de eerste dubbeldeksrijtuigen voor de hoofdlijnen het levenslicht zagen. Wat begon als een oplossing voor het steeds sterker toenemende forenzenverkeer, heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke bijdrage in het dagelijks vervoer per spoor in het Europa van vandaag.

Presentator Patrick Berger geeft een fotografisch verslag van de ontwikkeling die de dubbeldekkers in Europa hebben doorgemaakt. Aan de hand van diverse foto’s en plaatjes komen de twee belangrijkste stromingen aan bod. De presentatie behandelt de meest bekende modellen van de eerste tot de laatste ontwerpen en van Spanje tot Finland zelfs enkele niet uitgevoerde ontwerpen. Een afwisselende avond over oud en nieuw, voor jong tot oud.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 19 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De Nederlandse Spoorwegen in de jaren 70 en 80. Beamer-fotopresentatie door Bert van der Kruk.

Spoorslag ‘70 betekende het begin van een grote veranderperiode bij de NS. In heel het land (ook op veel grote stations) was in die tijd nog de oude beveiliging met armseinen aan te treffen, bediend uit vele seinhuizen. Materieel ’46 en ’54 vormde toen nog de basis voor de reizigersdienst, getrokken treinen bestaande uit blauwe e-locs met plan E, K en N waren een vertrouwd beeld en op de niet-geëlektrificeerde nevenlijnen waren de rode diesel-enen en tweeën niet weg te denken. Evenals de DE III en diesellocs serie 2200 en 2400. In de goederendienst en voor het reisbureau vervoer waren de e-locveteranen van de serie 1000 aan hun weliswaar laatste maar toch nuttige kilometers bezig.

Om de steeds drukker wordende dienstregeling uit te kunnen voeren, moest de infrastructuur op veel plaatsen ingrijpend aangepast worden. Knelpunten zoals de Hembrug en Koningshavenbrug werden vervangen door een tunnel, en viersporigheid was op sommige baanvakken noodzakelijjk om het grotere aanbod van stop- en sneltreinen te kunnen verwerken. Vooral in de Haagse regio leidde dit tot volledig nieuwe stations lay-outs. Ook het opheffen van de verliesgevende Miljoenenlijn en IJmuidenlijn vormde onderdeel van het nieuwe beleid.

Vanavond zal presentator Bert van der Kruk dit alles tijdens een rondgang door het land weer de revue laten passeren, met beelden van het materieel en de beveiliging van toen, soms op plaatsen waar je als hobbyïst niet zo gauw kwam, zoals ondermeer een kijkje in seinhuizen en werkplaatsen.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 19 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

NZH-avond – films Frits van Dam.

De Blauwe Trams van de NZH genieten nog steeds een grote populariteit. Daarom presenteert het afdelingsbestuur een interessante filmavond over de Blauwe Tram met beelden van de bekende cineast Frits van Dam. Van Dam maakte in de jaren 50 unieke semi-professionele films van het NZH-tramnet tussen Scheveningen, Den Haag, Leiden en Katwijk/Noordwijk. Bovendien legde hij de HTM-lijn van Leiden naar Den Haag op film vast.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Donderdag 20 april 2017: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2016, deel 2. (datum onder voorbehoud)

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Woensdag 3 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

British Rail Diesel 1950-1970. Presentatie door Leo de Jong en Sicco Dierdorp.

In deze presentatie wordt de dieseltractie van British Railways tussen 1950 en 1970 aan u voorgesteld. Doordat BR vanaf 1956 verlies begon te maken, nam de druk om dieselmaterieel te bestellen toe. De diesels moesten BR weer winstgevend maken. Locs en treinstellen werden in grote hoeveelheden gebouwd. Niet al dit materieel was een succes. In deze presentatie –grotendeels in kleur- krijgt u de grote variatie aan typen te zien.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Dinsdag 16 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Mijn internetalbum. Presentatie door Hans Altena en Hans Elzinga.

Waarom nog zelf foto’s maken als de actualiteit of het verleden vanachter uw computer op elk moment te bekijken valt? Het internet is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een enorme bron van informatie. Dat ontdekten ook de spoorvrienden Hans Altena en Hans Elzinga. Sinds vele jaren wisselen zij wekelijks hun internet vondsten met elkaar uit.

Deze vondsten, opgeborgen in de map "mijn internetalbum" willen zij vanavond graag een keer met u delen. Niet zozeer om met andermans veren te pronken, maar gewoon om u te tonen wat voor moois er allemaal te vinden is op het internet en vooral u te stimuleren ook eens op zoek te gaan in uw eigen interessegebieden.

Omdat de internetbron onuitputtelijk is, krijgt u op deze avond alleen een scala te zien van de interessegebieden van de presentatoren. Een kleine greep uit de onderwerpen: de Deutsche Kreisbahnen, McKeen motorwagens, Walter Hollnagel, British Railways in de jaren 60, enz.

Het is een keur aan beelden, die voornamelijk vóór 1970 gemaakt zijn. Verrassend? Wij denken van wel. De presentatie mag misschien even verrassend zijn, want tijdens het eerste deel van de avond bepaalt u, de zaalbezoeker, welke onderwerpen er getoond gaan worden uit de grote hoeveelheid die er is. Het tweede deel van de avond betreft een verhaal met een rode draad, die u een andere blik laat werpen op spoorse beelden.

Dit belooft dus een bijzondere avond te worden uit de nieuwe digitale wereld, waarin het scala aan platen zo bijzonder, leuk of historisch gezien interessant is, dat u misschien thuis nog lang na zult genieten, maar dan in een eigen zoektocht vanachter uw eigen computer. Komt dat dus eerst zien!

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 17 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De Betuweroute. Beamer-fotopresentatie door Gerrit Nieuwenhuis.

De meest bekende en veel besproken spoorlijn in Nederland is ongetwijfeld de Betuweroute, de goederenspoorlijn van de haven van Rotterdam naar de Duitse grens bij Babberich. De protesten tegen de aanleg van deze spoorlijn deden in veel opzichten denken aan de bezwaren tegen de allereerste spoorlijnen in Nederland. Na jarenlange politieke discussies werd de lijn uiteindelijk in 2007 geopend. Maar nog altijd gaan er stemmen op om de lijn weer te sluiten en te voorzien van asfalt ten behoeve van het vervoer met vrachtauto’s.

De presentator van vanavond, Gerrit Nieuwenhuis, schreef een boek over de totstandkoming van de lijn. Vanavond zal hij de geschiedenis van de lijn toelichten en tevens laten zien wat er zoal op de Betuweroute nu te zien is. Met de opening van de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven en het herstel van de Europese economie zal het aantal treinen in de komende jaren verder toenemen, waarbij in Duitsland capaciteitsproblemen opgelost zullen worden. De Betuweroute is daarbij een belangrijk onderdeel van de goederencorridor van Rotterdam naar Genua in Noord-Italië.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 17 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

ERTMS, het Europese beveiligings- en communicatiesysteem – Arco Sierts.

De spoorwegbeveiliging is in een nieuwe fase terechtgekomen, die van cabinesignalering op basis van ict. ERTMS is de Europese standaard om dit grensoverschrijdend mogelijk te maken. Door alle moderne technologie dreigt men soms over het hoofd te zien waar het in de kern om gaat: het veilig en economisch regelen van het treinverkeer. In de presentatie van vanavond houdt Arco Sierts een kritische beschouwing van de huidige stand van zaken rond ERTMS, waarbij met name aandacht wordt besteed aan de praktische en menselijke knelpunten waar men bij grote veranderingen onvermijdelijk tegenaan loopt. Want niet alleen machinisten zijn mensen: ingenieurs, ongevalsonderzoekers en toezichthouders zien ook wel eens wat over het hoofd. Dit levert ook een onverwacht nieuw perspectief op de treinramp bij Harmelen op, waar we nu nog van kunnen leren.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Zaterdag 27 mei 2017: stoomtrein naar Amsterdam


Hilversum Noord, 30 mei 2010. Foto Nico Spilt.

Een Duitse gezelschapstrein bezoekt Amsterdam. In Duitsland wordt de trein getrokken door een klassieke e-loc. In Bentheim nemen de twee 23'ers van de VSM de trein over. Bentheim vertrek 9.00, Amsterdam aankomst 11.40, Amsterdam vertrek 17.40, Bentheim aankomst 20.45 (tijden bij benadering en onder voorbehoud). www.westfalendampf.de/...


Woensdag 21 juni 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/video-meeneemavond. Presentatoren: de bezoekers zelf!

Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma! Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden!

Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon (afwijkingen in overleg mogelijk.) De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm, diaprojector, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, Blu-ray/DVD-speler, laptop met Powerpoint, en een geluidsinstallatie met microfoon. Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via twente@nvbs.com.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 21 juni 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Spoorwegwerken in Zwitserland – René Platjouw.

Zwitserland heeft de afgelopen jaren enkele grote spoorwegwerken afgerond, waaronder de Flachbahn en de Gotthard Basistunnel. René Platjouw brengt hiervan vanavond de BLS Lötschbergtunnel, de SBB Gotthard Basistunnel en Vereina- en Albula II-tunnels van de Rhätische Bahn aan de hand van foto’s en tekeningen in beeld. De Rhätische Bahn krijgt bijzondere aandacht. Het bedrijf bedacht namelijk een nieuwe manier om ruim negentig tunnels te saneren zonder dat de treindienst werd gestoord! Dit gebeurde ook bij de grote saneringen van de vele viaducten in Graubünden, waarbij een soort badkuip werd gebouwd onder de viaducten, zodat de treinen gewoon konden doorrijden. De presentatie is niet alleen een opsomming van techniek, maar toont ook volop de fraaie treinen in het indrukwekkende bergenland.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Woensdag 6 september 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

De klassieke Düwagtram. Presentatie door Gerrit van Arendonk.

Veel beelden van Düwag Grossraumwagens en gelede trams, zoals deze in de jaren 80 en 90 in veel West-Duitse steden hebben gereden, maar bijvoorbeeld ook in Rotterdam. Verder beelden van de opvolger, de Stadtbahnwagen. We zien ook museumtrams in meerdere Duitse steden. In enkele plaatsen in Oost-Duitsland en Oostenrijk hebben trams gereden die veel op een Düwag lijken. Ook deze trams komen aan bod.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Woensdag 4 oktober 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Van Arnhem naar Duitsland. Presentatie door Arjan Ligtenbarg en Huig van de Marel.

Een presentatie over het wel en wee van de spoorlijn van Arnhem naar onze oosterburen. Arjan Ligtenbarg behandelt voor de pauze de eerste ontwikkelingen van en op de lijn. Aan de orde komt onder andere het verschil in spoorwijdte destijds. Na de pauze neemt Huig van de Marel het stokje over en laat ons de laatste ombouw naar een 25.000 Volt-lijn zien. Ook nu moest weer een verschil worden gladgestreken. Oftewel: de geschiedenis herhaalt zich.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Woensdag 1 november 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Innotrans. Een presentatie door Frans Blanker.

De tweejaarlijkse vakbeurs "InnoTrans" in Berlijn is ’s werelds grootste beurs op het gebied van railvervoer. Veel nieuw materieel beleeft hier zijn première, waardoor het ook een eldorado is voor spoorwegliefhebbers. Presentator Frans Blanker bezocht InnoTrans sinds 1998 regelmatig en berichtte daar ook over in "Op de Rails". Vanavond zie je een uitgebreider fotografisch verslag. We zien het materieel bovendien ook "dynamisch" in de dagelijkse exploitatie in diverse Europese landen.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Vrijdag 3 t/m zondag 5 november 2017: Eurospoor in Utrecht

De 25e editie van Eurospoor. Jaarbeurs Utrecht, hallen 2, 3 en 4. www.eurospoor.nlWoensdag 6 december 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

De Geldersche Tram. Presentatie door Jaap Nieweg.

GTW-kenner Jaap Nieweg neemt ons mee langs het smalle spoor dat ooit de Gelderse Achterhoek ontsloot en verbinding gaf met de rest van Nederland. Met kennis uit de eerste hand, prachtige anekdotes en fraaie beelden zal hij ons ongetwijfeld een aangename, nostalgische avond bezorgen.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.Weersverwachting KNMI

meer over het weer


Stemmen kan t/m 12 december (elke dag opnieuw).
Klik op de foto of op de tekst bovenaan
(dus niet op de kleine tekst onderaan).


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via www.treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op sateliet­gegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.

Via kubus.mailspool.nl/spoorkaart is te zien waar de treinen rijden. Geen goederentreinen of bijzondere treinen.

In Duitsland hebben ze Zugradar.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is: www.rome2rio.com.

Goederentreinen
De locs van het Tsjechische Metrans zijn te volgen op poloha.vozu.cz. De rode stip is van een webcamtram in Praag.

Spoorkaart Nederland
Bij de spoorkaarten vind je onder andere een actuele kaart met treinseries.


Tentoonstellingen

Expositie “Luchtspoor”
Galerie Wind, Prins Hendrikkade 124a, Rotterdam. Van 16 december 2016 t/m 4 maart 2017 (zie website voor dagen en tijden). Werk van fotograaf Otto Snoek, geheel gewijd aan het luchtspoor dat vroeger door Rotterdam liep. Er verschijnt ook een fotoboek. www.galeriewind.nl

Amsterdam 1900
Expositie in Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32. Van 14 oktober 2016 t/m 5 februari 2017. Rond 1900 werd Amsterdam een dynamische stad. In dezelfde tijd ontwikkelde de fotografie zich tot een modern medium. In "Amsterdam 1900" komen beide ontwikkelingen samen. Foto's van George Hendrik Breitner, Jacob Olie, Bernard Eilers en anderen, waaronder kleurenfoto's van Jan Zeegers. Beelden van het openbaar vervoer in de stad en van het nieuwe Centraal Station. Er worden ook stads­wandelingen georganiseerd. www.amsterdam.nl/...

Filminstallatie k.364
Nationaal Holocaust Museum, Plantage Middenlaan 24, Amsterdam. Van 6 november 2016 t/m 19 februari 2017. Een filminstallatie van Douglas Gordon. Twee violisten, Avri Levitan en Roi Shiloah, reizen met de trein van Berlijn naar Warschau, naar een uitvoering van Mozarts Sinfonia Concertante voor viool, altviool en orkest in E-flat Major, k.364. Deze treinreis brengt herinneringen terug aan de verhalen over de Holocaust die zij van thuis kennen. www.hollandscheschouwburg.nl/...

'Happy Station' in Breda
In een van winkelruimtes in de stationshal van Breda is een Playmobil-diorama ingericht met diverse landschappen en taferelen. Happy Station is in elk geval te zien tot 8 januari 2017. De openingstijden hangen af van de beschikbaarheid van vrijwilligers en variëren daardoor. Raadpleeg www.facebook.com/happystationbreda

The art of Banksy
Beurs van Berlage, Amsterdam. Van 18 juni 2016 t/m 8 januari 2017. Werk van straat­kunstenaar Banksy, onder andere tentoongesteld in een nagebootst Londens metro­station. www.theartofbanksy.amsterdam

Doesburg en de stoomtram, 1881-1957
Streekmuseum de Roode Toren, Roggestraat 9, Doesburg. Van 28 mei 2016 t/m 25 februari 2017. De expositie geeft een fraai beeld van diverse facetten van de stoomtram in Doesburg: de eerste aanleg, het reizigers- en goederen­vervoer, de bekende schipbrug als 'obstakel', de diverse ongevallen in de loop der jaren, het trampersoneel, maar vooral ook het afscheid in 1957. Voorts zijn er diverse objecten van de voormalige tramlijn Dieren-Doesburg-Doetinchem, waaronder diverse GTW-trammodellen en oude filmbeelden te zien. www.deroodetooren.nl/...

Outsider Art
Hermitage, Amsterdam. Outsider Art wordt gemaakt door mensen die niet zijn opgeleid aan de kunstacademie. Het museum richt zich op actuele Outsider Art, afkomstig uit de groeiende collectie van Het Dolhuys. Het gaat om honderden werken van tientallen Engelse, Franse, Iraanse, Japanse en Nederlandse kunstenaars. www.hermitage.nl/...


Kijken op tv of pc

Rail Away
Rail Away is een tv-serie van de EO over markante spoor­lijnen overal ter wereld. Elke aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is aandacht voor de treinen, de landschappen en culturen. Raadpleeg de tv-gids of bekijk oudere afleveringen via www.eo.nl/railaway.

Open Beelden
Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


Updates

De 153e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.


Retours

Over spoorwegen, vormgeving en fotografie
Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu


Dienstmededeling

Digitaal magazine voor medewerkers van het Spoorweg­museum. Dienstmededeling september 2016.


NVBS Actueel - november 2016

Er is weer een editie van NVBS Actueel verschenen. Dit is een digitale nieuwsbrief, bestemd voor leden en niet-leden van de NVBS.

In NVBS Actueel vind je nieuws uit en over de NVBS. Zo blikken we terug op het geslaagde jubileumcongres in Rotterdam. Verder onder andere aandacht voor de succesvolle railquiz, die je ook zelf kunt spelen: digitaal, dus thuis of in de trein.

In NVBS Actueel portretteren we regelmatig interessante personen. Deze maand is dat Rudi Liebrand, die boeken schreef over de Maas-Buurtspoorweg (MBS). Ook bracht onze redactie een bezoek aan Schin op Geul, waar in het stationsgebouw gastvrijheid wordt geboden aan treinliefhebbers.

De NVBS in Amersfoort heeft een bibliotheek en een winkel, beide alleen toegankelijk voor leden. Elke maand behandelen we enkele bijzondere aanwinsten. Voor wie eens iets anders zoekt om zich te ontspannen: wat dacht je van een kleurboek voor volwassenen?

NVBS Actueel lees je ook voor de tips. Bijvoorbeeld over afdelingsavonden, waar ook niet-leden welkom zijn. En wat doen we dit jaar met de kerst? Misschien is de Weihnachtsmarkt in Wuppertal iets voor jou; een stad die ook op railgebied het nodige te bieden heeft. Hou ook rekening met de nieuwe dienstregeling die op 11 december ingaat. Op verschillende lijnen gaat ander materieel rijden.

Natuurlijk ontbreken de populaire zoekplaatjes niet. En tot slot is er de maandelijkse agenda met tips over beurzen, bijeenkomsten en bijzondere ritten.

Lees NVBS Actueel via www.nvbs.com/nieuwsbrief. Hier staat ook hoe je je kunt abonneren. Een abonnement op NVBS Actueel is gratis, ook voor niet-leden.


Transit Oost (Winterswijk)

Transit Oost is in december 2013 ontstaan door een samen­werking van twee organisaties: Vereniging het GOLS-station, opgericht in 1983, en Historisch Streek­vervoer Achterhoek (HSA), opgericht in 2002.

Voor beide partijen was huisvesting lange tijd onzeker. Dit vormde een bedreiging voor het behoud van beide collecties. Door de handen ineen te slaan hebben zij in Winterswijk een eigen onderkomen weten te realiseren: de museumwerkplaats. www.transitoost.nl


Vervoerders op het spoor

ProRail heeft een lijstje vervoerders gepubliceerd die toegang hebben tot het Nederlandse spoor. Dat zijn er opvallend veel! Nieuwkomer Abellio NRW is nummer 53 in het rijtje. Vanaf de zomer van 2017 verzorgt dit bedrijf de internationale treindienst tussen Arnhem – Emmerich – Oberhausen – Düsseldorf. Lees meer in het thema Vervoerders op het spoor.


Luisterruit

Manon van Hoeckel is een ontwerper die voor NS een audiotour heeft ontwikkeld: "Luisterruit". Die vertelt je verschillende persoonlijke verhalen terwijl je in de trein zit. Dit kunnen anekdotes van reizigers, conducteurs of machinisten zijn, maar ook informatie over bepaalde gebouwen, huizen, bewoners, fabrieken of dieren langs het spoor.

Luisterruit is een app waarbij de verhalen steeds gekoppeld zijn aan een locatie. Maar je hoeft niet in de trein te zitten, je kunt de verhalen ook horen op www.luisterruit.nl.


Panorama Rail Restaurant

Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen (het panoramarijtuig is vervallen). Trekkracht is meestal loc 1215. Dinerritten op vrijdag en zaterdag van mei t/m oktober, in andere maanden lunchritten op zondag. Ook zijn er kerst- en nieuw­jaars­arrangementen. Zie website voor rijdagen en reserveringen. Gebruikelijke route Amsterdam Centraal, Breukelen, Gouda, Rotterdam Noord, Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal. Bij werkzaam­heden kan de route afwijken. De rit duurt altijd minstens 2.45 uur. Er vinden ook speciale ritten plaats voor gezel­schappen. www.panoramarail.nl


150 jaar spoor in Nederlands-Indië

Het Spoorwegmuseum is van plan om in 2017 aandacht te besteden aan 150 jaar spoor in Nederlands-Indië. Krijgen we de Bergkoningin ooit weer eens op een normale manier te zien?


Nederlandse vereniging van belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen (NVBS)

Website www.nvbs.com

Zie ook het thema over de NVBS.


Wintersporttreinen 2016-2017

Meldingen onder voorbehoud; raadpleeg de websites van de organisatoren.

Alpen Express Oostenrijk
Vertrek elke vrijdagavond van 23 december 2016 t/m 17 maart 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 25 december 2016 t/m 19 maart 2017. Opstapplaatsen: Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Bosch, Eindhoven, Venlo. Op 17 en 24 februari ook vertrek uit Den Haag HS en Leiden, op 26 februari en 5 maart ook aankomst in Leiden en Den Haag HS. Op 30 en 31 december een afwijkende dienstregeling. Meer informatie.

Alpen Express Zwitserland
Vertrek elke vrijdagavond van 17 februari t/m 3 maart 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 19 februari t/m 5 maart 2017. Opstapplaatsen: Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Bosch, Eindhoven, Venlo. Meer informatie.

Alpen Express Italië
Vertrek elke vrijdagavond van 17 februari t/m 3 maart 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 19 februari t/m 5 maart 2017. Opstapplaatsen: Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Bosch, Eindhoven, Venlo. Meer informatie.

Krokus Express
Heenreis: zaterdagochtend 18 en 25 februari 2017. Terug in Nederland: zaterdagavond 25 februari en 4 maart 2017. Opstapplaatsen: Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Arnhem. Meer informatie.

VERVALLEN Railpromo Austria Express
Heenreis: vrijdagavond 23 december 2016 t/m 24 februari 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 25 december 2016 t/m 5 maart 2013 (afwijkingen: vertrek donderdag 29 december, terug zaterdag 31 december). De trein rijdt vanuit Brussel-Zuid, via Antwerpen-Berchem, Roosendaal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem naar Oostenrijk. Meer informatie.

Ski-Thalys
Vertrek elke zaterdag van 24 december 2016 t/m 25 maart 2017 vanuit Amsterdam. Terugreis uit Bourg St. Maurice op zaterdag 7 januari 2017 t/m 1 april 2017. Meer informatie.


Utrecht Vaartsche Rijn 2017

Bediening van Utrecht Vaartsche Rijn (Utvr) en omliggende stations in de dienstregeling vanaf 11 december 2016. Treinserie 7300 rijdt in de spits tussen Veenendaal Centrum en Breukelen. Treinserie 7400 rijdt vanaf Amsterdam verder naar Uitgeest, vice versa. Tabel gemaakt door Gérard van Teeffelen. Zie ook het thema Doorstroomstation Utrecht.


NS Harmonieorkest

www.nsharmonie.nl


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Heimwee naar de Heimwee Express

De maandelijkse Heimwee Express is eind 2015 uit de vaart genomen. Het Spoorweg­museum onderzoekt welke mogelijk­heden er zijn om dit soort ritten weer aan te bieden.


Collectie vervoerbewijzen van de NVBS

De collectie van de NVBS omvat naar schatting 40.000 vervoer­bewijzen. Naast de bekende enkele reizen en retourtjes vele andere soorten: perron­kaartjes, biljetten voor militairen en land­verhuizers, tienritten­kaarten, traject­abonnementen, vrijvervoer­kaarten voor spoorweg­personeel. Ook aller­hande biljetten voor internationaal vervoer.

In een filmpje zie je een kleine selectie uit de trein­kaartjes voor bijzondere gelegenheden, zoals opening van stations en lijnen, tentoon­stellings­treinen. www.nvbs.com/...


KLOK-Info

Informatiebulletin nummer 65, juli 2016, van de Werkgroep Loc 1501/Stichting Klassieke Locomotieven. Met in het kort nieuws, foto's en achtergronden over de 1201 in het Spoorweg­museum. Lees het bulletin (pdf)


Train World in Schaarbeek

Het nieuwe Belgische spoorwegmuseum opende op 25 september 2015 zijn deuren. www.trainworld.be


Henry Tap

Henry Tap (1905-1983) was van 1946 tot begin jaren 70 de vaste ontwerper van de RTM. Hij ontwierp dienst­regelingen en ander drukwerk, muur­schilderingen in stations, en zelfs hele trams. Ook de bekende afbeeldingen van dieren en planten op de bussen en trams waren van zijn hand.

In 'De Tramkoerier', herfst 2015, staat een artikel over hem. In het jubileumboek van de RTM wordt ook aandacht besteed aan leven en werk van Henry Tap. www.rtm-ouddorp.nl


De RTM van Oud naar Goud. Uitgave van de RTM, in samenwerking met Uquilair. ISBN 9789071513930. 247 pagina's, formaat A4, prijs € 44,75.

Dit boek is uitgebracht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Stichting v/h Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij (RTM) te Ouddorp. Het is geschreven door vier RTM-medewerkers.

In het boek worden zowel het oude bedrijf als het RTM-trammuseum belicht, waardoor de logische verbanden tussen verleden en heden worden aangetoond. Niet alleen passeert het vroegere trambedrijf in al zijn aspecten de revue, ook worden vaak onderbelichte zaken behandeld, zoals het uitgebreide goederen­vervoer, de revisies van de stoomlocs en de speciaal voor de RTM gemaakte ontwerpen voor zowel materieel als drukwerk.

De weg naar succes bleek voor het RTM-museum lang en moeilijk. De ups en downs, het wel en wee en het uiteindelijke resultaat van 50 jaar museumtram komen in dit boek ook uitvoerig aan bod.

Veel illustraties in dit jubileumboek zijn nog nooit gepubliceerd, zoals veel kleurenfoto’s en tekeningen uit het eigen archief. Van de meeste voertuigen in het RTM-museum zijn prachtige kleurentekeningen opgenomen, die speciaal voor dit boek werden vervaardigd. Ook zijn in dit boek netkaarten en gedetailleerde plattegronden van emplacementen te vinden.

Als bijlage wordt een dvd geleverd met de geluidsfilm ‘De Eilandentram’ uit 1954 en drie vrijwel onbekende historische geluidsopnamen uit 1955 en 1961, overgenomen van oude 78-toerenplaten en elektronisch gerestaureerd. Deze dvd is niet apart verkrijgbaar.


Utrecht Centraal. Jos Zijlstra en Victor Lansink. WBooks, 2016. ISBN 9789462581593.

In een samenwerking tussen Het Utrechts Archief en het Spoorwegmuseum in Utrecht is dit boek een geïllustreerde impressie van formaat geworden. Beide instellingen hebben een uitgebreide verzameling historisch beeldmaterieel van het station in hun collecties en voor deze bijzondere terugblik hebben ze hun krachten gebundeld. Utrecht Centraal weet een spoor aan te leggen van het allervroegste begin tot aan de moderne tijd.

Jos Zijlstra is conservator in het Spoorwegmuseum. Victor Lansink beheert bij het Utrechts Archief de spoor­historische fotocollectie. Het voorwoord is geschreven door Maarten van Rossem.


Stadsgezichten. Utrecht in transitie. WBooks in samenwerking met de Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht (SFU), 2016. ISBN 9789462581470. Project­coördinator Mireille de Putter.

Fotoboek met het werk van tien fotografen. Het thema is de stad Utrecht en haar bewoners. Een elfde fotograaf leverde een luchtfoto van het nieuwe station: Nico Spilt.

Van 17 juni t/m 2 oktober 2016 was er een foto­tentoon­stelling in het Utrechts Archief.


Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland. V.M. Lansink en J.M. ten Broek. WBooks, 2016. ISBN 9789462581388.

Tien jaar lang trokken Victor Lansink (beroepsarchivaris, bekend van zijn website Railtrash) en Michiel ten Broek (spoorman, auteur van vele artikelen, bewoner van een oud maar nog wel gebruikt station) langs verdwenen spoorlijnen. De weerslag van hun 1000 kilometer lange speurtocht is te vinden in dit fraaie boek. Behalve de vele foto's die ze zelf maakten, staan er ook historische beelden in van bekende grootmeesters als Roef Ankersmit en Kees van de Meene. Helaas zijn juist deze foto's soms over de vouw van het boek geplaatst, een ziekelijke vormgevers­kwaal. Een foutje achterin het boek: www.spoorzoeker.nu leidt niet naar de website van Bart Peters.

Van de 29 beschreven spoorlijnen heb ik zelf Bilthoven-Zeist, Winterswijk-Borken en Gennep op de teller staan.

Meer boeken voor spoorzoekers.


Bundesbahn-Dampf 1966 bis 1976

Rollbahn, Rheine, Altenbeken, Mosel, 78 im Süden
Ton Pruissens einmalige Filmschätze – exklusiv bei der VGBahn. Die erste Folge zeigt herrliche und bisher unveröffentlichte Filmszenen aus den letzten glorreichen Jahren des Bundesbahn-Dampfbetriebs. Erleben Sie DB-Dampfatmosphäre vom hohen Norden bis in den tiefen Süden. Dampf pur – ohne Musik und mit spär­lichem, aber sehr informativem Kommentar.

De nieuwe dvd van Ton Pruissen, uitgebracht door VGBahn. Vijftig minuten stoom uit de periode 1966-1976: het laatste stoomdecennium bij de DB. Met Duits gesproken commentaar. In Nederland verkrijgbaar via www.mixmediastore.com.


Rocky Mountain Express

De machinist blaast de stoomfluit en de majestueuze locomotief 2816 en haar klassieke passagierswagons verlaten het station van Vancouver richting de Rocky Mountains. Gedurende de reis ontdekken we de antieke locomotieven en keren we terug naar de originele route van de Canadian Pacific Railway, een transcontinentaal spoor dat ruim een eeuw geleden dwars door de Canadese wildernis werd aangelegd.

Rocky Mountain Expres staat niet permanent op het programma. Omniversum, Den Haag. IMAX - breedbeeldprojectie. www.omniversum.nl/...


De Strijd

In een tiendelige tv-serie werd de geschiedenis van de arbeiders in Nederland geschetst. Van de eerste fabrieken tot de negentig­jarige VARA. De uitzendingen waren in oktober/december 2015. Ze zijn terug te zien via destrijd.vara.nl.


24 uur met Willem

Koning van Nederland en België
Veel initiatieven van koning Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap: wegen, kanalen en spoorwegen. Tentoonstelling van 24 augustus 2015 t/m 17 juli 2016 in het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexander­hof 20, Den Haag. www.gahetna.nl


Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.


Tussen de rails!


Op de Rails

"Eene Spoorweg-Geschiedenis voor Jongelieden" uit 1894

Bekijk mijn collectie jeugdboeken


Dubbel in de kast, voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.


Interlocking frames in the Netherlands

Harald M. Müller is bezig met een blog over de Nederlandse mechanische beveiliging. Hij bezocht daarvoor de ZLSM, waar dit systeem nog steeds in werking is te zien. De tekst is zowel in het Engels als in het Duits beschikbaar.

Interlocking frames in the Netherlands - a mix of British, German and Austrian practicesMijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Tweets-archief 21-03-2011 t/m 16-05-2016

Zie ook mijn weblog.www.nicospilt.nlAdverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.Weet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen en dergelijke. Leuke ritten kan ik dus alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom. Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn verzameling. Langs de rails besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de modelbouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog