Agenda

2014     reisinformatie     adverteren     tweets     verkortingen     nieuwe melding     forum

Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator. Niet alle NVBS-bijeenkomsten krijg ik door, kijk daarvoor in de agenda van de NVBS. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.

Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.Vrijdag 24 t/m zondag 26 oktober 2014: Eurospoor

Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl


Zaterdag 25 oktober 2014: NVBS-Railquiz 2014

Test je kennis van 175 jaar spoorwegen
Hoe breed was het spoor waarover de eerste trein in Nederland reed? In welke Nederlandse stad reed de eerste paardentram? Weet jij het antwoord op deze en andere vragen? Doe dan mee aan de NVBS-Railquiz 2014 en test je kennis over 175 jaar spoor en tram in Nederland. De NVBS Railquiz wordt gehouden op zaterdag 25 oktober vanaf 13.00 bij NVBS Centraal in Amersfoort. Deelname staat open voor iedereen en is gratis. Er worden twee vragenrondes gehouden: eerst een ronde voor teams, daarna een individuele ronde. Teams van drie of vier personen kunnen zich opgeven onder vermelding van teamnaam en de namen van de teamleden. Individuele deelnemers hoeven alleen hun naam door te geven, zij kunnen ter plekke nog een team vormen om aan de teamronde deel te nemen. Aanmelden kan via railquiz@nvbs.com.

www.nvbs.com/agenda


Zaterdag 11 t/m zondag 26 oktober 2014: treinen in Madurodam

Deze herfstvakantie staat in het teken van de treinen in Madurodam. Oude modellen zullen twee weken lang rijden en ook het nieuwste model (een Koploper) zal dan rijden. Ook zal er een remise in het park staan, waar oude treinmodellen en rails te bewonderen zijn. www.madurodam.nl


Zondag 26 oktober 2014: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomertijd gaan de stationsklokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar wintertijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren! De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


De stationstijd op
je eigen pc. Bron: www.jocisoft.nl

Dinsdag 28 oktober 2014: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Het spoor dat naar Bello leidt. Beamerpresentatie van Bob de Mon.

De lezing bestaat uit twee delen. In het eerste deel zal Bob de Mon kort ingaan op de voorgeschiedenis van de stoomtrein en wat uitgebreider over de introductie van de stoomtrein, die niet zonder de nodige perikelen gepaard ging. Beginnend bij het eerste door stoom voortbewogen voertuig, voert zijn reis via een aantal merkwaardige experimenten, naar de opening van de eerste spoorlijn in Nederland in 1939 en de eerste spoorverbinding van Alkmaar in 1865. In het tweede deel van zijn lezing zal hij ingaan op de betekenis van Nederlandse stoomtrams in het algemeen en die van de stoomtrams in en om Alkmaar in het bijzonder. Daarvan is de tramverbinding tussen Alkmaar en Bergen aan Zee de meest bekende. Dat komt door de legendarische locomotief Bello. Maar heeft Bello altijd wel zo’n prominente rol bij de stoomtram gespeeld als velen wel denken? Hij gaat tot slot wat uitvoeriger in op de geschiedenis van deze stoomlocomotief, die nu het trotse paradepaardje van de Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik is.

Keizerskroon, Breed 31, Hoorn, aanvang 20.00 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Donderdag 30 oktober 2014: Railtheater Amsterdam

Uit Aad de Wolf's RTV-filmarchief, met beelden uit de jaren 1946 t/m 1967.

Voor het programma van vanavond hebben wij een selectie uit deze rijke collectie gemaakt. 99% van de materieeltypes die u ziet zijn inmiddels verdwenen of nog slechts aanwezig in museumcollecties. Voor de pauze blijven we in eigen land:

Railjournaal 1964. Spoor en tramnieuwtjes van 50 jaar geleden, met veel aandacht voor Den Haag: PCC’s, 800-en, oud buitenlijnmaterieel, aanleg en in gebruikname van ‘tijdelijke’ sporen op Laakkade/weg, LRTL-excursie met tramstel 265+505+614, trambotsing, Prinsjesdag en 100 jaar tram in Den Haag. Verder aandacht voor het oude station Staatsspoor. Rotterdam: oude vierassers en Allans bij omleidingen voor de metrobouw en een ontsporing op het Stationsplein. Bezoek MOROP Congres aan RTM. Het Spoorwegmuseum ontvangt de gerestaureerde HSM-lok 89 ‘Nestor’.

De stoomtram in het Gooi. Een film van J.F.S. Esser met opnames uit 1946/1947.

Na de pauze komt het buitenland aan bod:

Trammagazine. Duitsland: de tram van Reutlingen, dieseltractie bij de Wittinger Kreisbahn; België: de tram van Gent, motortrams naar de Grotten van Han, stoomtractie bij het kolenvervoer met rolwagens op de lijn Warsage-Trembleur.

Freie Fahrt durch Österreich. Wiener Lokalbahn, stadstram Wenen, de tram van Innsbruck o.a. met lijn naar Solbad Hall, stoomtractie op de Achenseebahn.

De tram van Valenciennes. 15 minuten tramhistorie uit Noord-Frankrijk,

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,00. www.traminfo.nl/...


Zaterdag 8 november 2014: rondrit met Plan U 115

Rit georganiseerd door de Stichting DE 3. Route: Amersfoort (11.30) - Zwolle (12.30-13.00) - Lelystad Centrum - Hilversum - Utrecht Centraal - Tiel - Arnhem - Zwolle (18.30) - Amersfoort (19.30). Tijden bij benadering.


Weekend 8 en 9 november 2014: Heimwee Express

Ritten vanaf het Spoorwegmuseum naar Amersfoort en terug met klassiek materieel. Onderweg uitstappen niet mogelijk. www.spoorwegmuseum.nl/...


Weekend 8 en 9 november 2014: 100 jaar spoor in Klimmen en Voerendaal

Tentoonstelling en beurs in Klimmen, georganiseerd door de filatelistenvereniging “’t Fakteurke” in samenwerking met verschillende modelspoorverenigingen. Veel aandacht voor modelspoor en modelbouw. Presentatie van speciale jubileumpostzegels. www.fakteurke.nl/...


Donderdag 13 november 2014: Railtheater Amsterdam

Winterwonderen in Lapland, filmpresentatie door Ruud Kohlen.

Een digitale filmpresentatie over de natuur in Lapland, waarin het ertsvervoer van Kiruna naar Narvik als een rode draad door de film verweven is. In Lapland, met bergen tot 2200 meter, ligt een van de meest noordelijke spoorlijnen ter wereld. Hoogwaardig ijzererts wordt van Kiruna in Zweden over ruim 170 km naar Narvik in Noorwegen over het spoor getransporteerd met de sterkste locomotieven van Europa, welke in exploitatie zijn bij Luossavaara-Kiirunavaara AktieBolag (LKAB). De ertstreinen doorkruisen de laatste wildernis van Europa: mensen wonen er praktisch niet.

In barre weersomstandigheden met temperaturen tot wel -33°C is Ruud er in geslaagd om unieke beelden te schieten van een diepgevroren landschap. Beelden die elkaar afwisselen met bijzondere natuurverschijnselen en bijzondere tracties. U zult genieten van prachtige natuuropnamen, dramatische zonsopkomsten, het Noorderlicht (Aurora Borealis) en veel meer dingen, die men alleen in Lapland kan waarnemen. Elanden en rendieren zijn uiteraard ook van de partij. Kortom, een film die ook de natuur-liefhebber zal boeien. Vele opnamen konden alleen worden gemaakt na kilometerslange voettochten door deze onherbergzame natuur. TIP: Neem vanavond ook uw partner, vriend of vriendin mee, want zij zullen ook zeker genieten van deze schitterende natuurfilm!

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,00. www.traminfo.nl/...


Vrijdag 14 november 2014: NVBS-bijeenkomst in Schin op Geul

NMBS 1980–1983. Een digitale fotopresentatie van Bart van ‘t Grunewold.

Het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw stonden voor de Belgische Spoorwegen (NMBS) in het teken van modernisering. Op velerlei gebied veranderde het aanzien van de NMBS drastisch. Er werd veel nieuw materieel in dienst gesteld, zoals de locomotieven van de reeks 27 en de treinstellen ‘Break AM 80’, maar ook werd afscheid genomen van materieel, zoals van de locs van de reeksen 28 en 29 en de dieseltreinstellen van de reeks 40. Meest opvallend was nog wel de invoering van de nieuwe huisstijl, die het nog tot voor enkele jaren geleden heeft volgehouden. Het klassieke groen van de locomotieven, treinstellen en rijtuigen werd in rap tempo vervangen door geel, blauw en rood, waarbij de NMBS nog lang heeft gezocht naar de uiteindelijke uitvoering van deze nieuwe huisstijl.

In deze tijd van veranderingen reisde Bart van ’t Grunewold een aantal malen naar België om alles op foto vast te leggen. Ruim dertig jaar later neemt hij ons mee terug in de tijd naar het land van onze zuiderburen. De Luxemburgse spoorwegen CFL zullen hierbij ook worden bezocht. Laat u verrassen door een verscheidenheid aan materieeltypen en kleuren, in een landschap van de Noordzeekust tot diep in de Ardennen.

De bijeenkomst vindt plaats in het restaurant van station Schin op Geul, adres Baanweg 1. De avond begint om 19.30 uur en eindigt rond 22.30 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Zuid-Limburg).


Dinsdag 18 november 2014: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Kinderen van George Stephenson. Filmvoorstelling van Ton Pruissen.

Locomotieven staan des nachts te glanzen in het licht van de halve maan en aan de hemel staan rode sterren... Op de draaischijf staat "Deep Purple" te spelen, de locomotieven dansen op de muziek... Er komt net een Garratt binnen om verzorgd te worden, Walter Ulbricht moet de rookkast uitscheppen... Ik schrik wakker en slof slaapdronken naar de computer. Snel begin ik te monteren, voordat de beelden van deze droom vervagen. Kom kijken – kom meedromen!

Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, Hilversum. Zaal open 19.15 uur, aanvang 19.45 uur, einde uiterlijk 22.30 uur. Entree € 2,50 voor zowel leden als niet-leden. www.nvbs.com/agenda (afdeling 't Gooi)

Ton Pruissen vertrekt naar de DDR, 30 juni 1967, Havenstraat Hilversum. Op de achtergrond zijn ouders. Waarschijnlijk dachten zij: “Zien we hem nog terug?”


Dinsdag 18 november 2014: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Railfotografie in REO (Rotterdam en omstreken), 1970 - 2010. Een beamerpresentatie met een persoonlijk tintje, door RET-reiziger, NS-er en Rotterdammer John Krijgsman.

Toen John Krijgsman er in 1968 voor het eerst op uit trok met de boxcamera van zijn Oma kon je bij de RET nog vierassers in de reizigersdienst aantreffen en was de eerste metrolijn van Nederland amper geopend. Bij NS zag je in Rotterdam CS nog treinstellen Mat’40 en blokkkendoosrijtuigen en de elocs serie 1500 waren ’nieuw’. Station Blaak lag nog hoog boven de grond in plaats van eronder, bij de elektriciteitscentrale aan de Galileïstraat reed de elektrische kolentram van het GEB en de NVBS-afdeling Rotterdam hield filmavonden in het RTM-station aan de Rosestraat. Sindsdien heeft John vijf camera’s versleten en zo’n 70.000 dia’s gemaakt, waarvan vele duizenden in REO. Vanavond vertoont hij onder andere:

  • Luchtspoor, Maasbruggen, De Hef en de bouw van de Willemsspoortunnel
  • Rotterdam Stadion: extra treinen bij voetbalwedstrijden en concerten, met armseinen en lichtseinen, Mat’46 en dubbeldekkers.
  • RET: Allan-stellen, Schindlers, Duewags en de laatste tramconducteurs.
  • Goederenkonvooien op het Stieltjesplein en Katendrecht; ritten over de Havenspoorlijn.
  • NS-treinen tussen Dordrecht, Rotterdam, Hoek van Holland in de jaren 70 en 80
  • Dordrecht-Geldermalsen met armseinen en dieseltreinstellen.
  • Internationale treinen van/naar Hoek van Holland; Benelux, TEE en EuroCitytreinen in REO
  • 50 jaar RET in 1977, 10 jaar Metro in 1978.
  • Trams op plekken waar tegenwoordig geen rails meer liggen.
  • Trein- en tramongevallen, van blikschade tot treinramp.

Keizerskroon, Breed 31, Hoorn, aanvang 20.00 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Woensdag 19 november 2014: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Innotrans en omstreken. Dia-overvloei en beamer-fotopresentatie door Frans Blanker.

De tweejaarlijkse vakbeurs `Innotrans` in Berlijn is ’s werelds grootste beurs op het gebied van railvervoer, met bezoekers en exposanten uit de hele wereld. Veel nieuw materieel beleeft hier zijn première, waardoor het ook een eldorado is voor spoorwegliefhebbers. Presentator Frans Blanker bezocht Innotrans sinds 1998 regelmatig en berichtte daar ook over in ’Op de Rails’. Vanavond zie je een uitgebreider fotografisch verslag waarin ook de beurs van dit jaar is vertegenwoordigd. We zien het materieel niet alleen 'statisch' op het beursterrein, maar ook 'dynamisch' in de dagelijkse exploitatie in diverse Europese landen. Het spreekt voor zich dat Berlijn en omstreken, met veel interessante spoorlijnen en trambedrijven niet wordt vergeten!

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Donderdag 20 november 2014: Railtheater Amsterdam

Hoe de Amsterdamse tram overleefde (deel 2), een interactief diaprogramma van Karel Hoorn.

Een programma over het wel en wee van de laatste 65 jaar van de Amsterdamse tram (in meer delen). Deel 2: Tijdvenster 1962 - 1980. Tijdens de eerste vertoning bleek al snel dat dit programma een interactieve wending kreeg (d.w.z. vragen of aanvullingen uit het publiek worden meteen beantwoord of toegelicht). We gaan dan ook interactief verder met de geschiedenis van de Amsterdamse Tram van 1945 tot heden. Het programma belicht de geschiedenis niet alleen met foto’s maar ook met folders, krantknipsels en andere artikelen. Deel twee zal zich toespitsen op de ruimere invoering van de gelede tram en het verdwijnen van de tweeassers en een deel van de drieassers. De houding van de politie blijft echter anti tram, steeds weer duiken plannen op waarbij de tram uit bepaalde straten moet wijken. Acties pro tram (die eerst door een enkeling gevoerd werden) worden algemener en in de gemeenteraad worden nota’s tot wijziging van het tramnet een echt discussiepunt. Er zijn rellen in de hoofdstad. De nieuwe directeur, Ir.Ossewaarde vecht voor vrije banen en wint veel. 1971 vormt een keerpunt met de nieuwe lijn 1. Grijze trams vergelen. Er komt geen tram naar de Bijlmer maar een metro. De enkelgelede verdwijnt. De oliecrisis zorgt voor weer wat meer tramdenken. De inzet van drieassers kent toppen en dalen. De overheid neemt de tekorten op de exploitatie voor haar rekening en draagt fors bij in nieuwe railinfrastructuur. Feest in 1975. De metro gaat rijden maar levert ook twee nieuwe tramlijnen op. Het net wordt uitgebreid. Om het zwartrijden te beteugelen komt de conducteur terug. Winter 1979 brengt de hele pekelvloot op straat. Een programma om uw herinneringen op te halen, ook wat het stadsbeeld betreft.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,00. www.traminfo.nl/...


Zaterdag 6 december 2014: SSN Kerst Expres naar Aachen

Rotterdam - Gouda (opstapplaats) - Utrecht (opstapplaats) - Eindhoven (waternemen) - Roermond - Sittard - Heerlen - Herzogenrath - Aachen. Loc 01 1075 is voorzien van PZB90 en kan daardoor de trein over de hele route trekken. www.stoomstichting.nl


Zaterdag 6 december 2014: kerstrit Stichting DE3

Rit met DE3 115 van Groningen (vertrek 9.30) via Assen, Hoogeveen, Meppel, Zwolle, Utrecht, Den Bosch, Kerkrade naar Simpelveld. Vandaar per stoomtrein naar Valkenburg, waar men de kerstmarkt kan bezoeken. Begin van de avond vertrekt de DE3 vanaf Valkenburg voor de terugreis. www.excursieweb.nl/...


Dinsdag 9 december 2014: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Rail Mekka – Ellan Vannin (Isle of Man). Beamer­presentatie van René Platjouw.

Op het mooie eiland Man midden in de Ierse Zee zijn de stoomtreinen al sinds 1873 en de elektrische trams al sinds 1893 in dienst, dat weet menig spoorfanaat. En het is ook bekend, dat er nog steeds paardentrams rijden in de hoofdplaats Douglas. Maar meer dan de bekende vijf bedrijven kan men vaak niet noemen. Op dit kleine eiland hebben echter minstens 15 spoor- en trambedrijven en bedrijfjes dienst gedaan. En dan zijn er waarschijnlijk nog enkele over het hoofd gezien. Vanavond wil uw presentator alle rails op het eiland berijden en zo al die bedrijfjes aan de vergetelheid ontrukken. Sommige lijnen zijn zeer klein, niet meer dan een kilometer lang. Er is er zelfs één waarvan geclaimd wordt, dat die door de langste tunnel op het eiland gaat. Dat het hier om de enige tunnel op het eiland gaat, zal wel een soort Engelse humor zijn. De Upper Douglas Cable Tramway, de Southern Tramway, Great Laxey Mines Railway, het spoorlijntje in het "wildpark", ja, zelfs enkele tuinspoorwegen bij treingekken thuis, alles zal worden bekeken en beschreven. En daarbij zal ook de schoonheid van het eiland zelf niet worden vergeten!

Keizerskroon, Breed 31, Hoorn, aanvang 20.00 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Donderdag 11 december 2014: Railtheater Amsterdam

Gevarieerd filmprogramma, gepresenteerd door René van Lier.

Skjoldenaesholm. In de zomer van 2013 was uw presentator op bezoek in het fraaie Deense trammuseum in Skjoldenaesholm en kreeg daarbij een scala aan museumtrams gepresenteerd. Maar liefst 13 verschillende tramwagens werden ingezet en gaven een zeer afwisselend beeld. Naast de eigen Kopenhaagse modellen, waaronder de fameuze dubbeldekkertram, werden trams uit Arhus, Den Haag, Düsseldorf, Rostock, Oslo en Melbourne ingezet. Ook het lieve kleine trammetje van Odense was present.

Das Müngstener Brückenfest. Een impressie van het jaarlijkse Müngstener Brückenfest op 24 oktober 2009. Ook de museumtramlijn van de Bergische Museumsbahnen in Wuppertal deelde mee in de feestvreugde, maar hoogtepunt waren natuurlijk de stoompendelritten met de 78-er en de fameuze P8 van de Baureihe 38, waarbij de passage van de beroemde spoorbrug niet mag ontbreken.

110 Jahre Schwarzatalbahn. Op 14 augustus 2010 vierde de Schwarzatalbahn, van Rottenbach naar Katzhütte, haar 110e verjaardag. Op deze lijn werd die dag een speciale dienst onderhouden met gastmaterieel, waaronder de fameuze U-Boot van de Baureihe 219. Enkele gast-dieseltreinstellen werden ingezet en de bekende Oberweissbacher Bergbahn zette haar open kabelbaanrijtuig in. Vanuit Berlijn kwam een stoomtrein met 65 1049 naar de festiviteiten voor een retourrit naar Katzhütte.

Feest bij de SHM en MBS. In 2008 werd bij de Stoomtram Hoorn-Medemblik stilgestaan bij haar eerste spoorwegstapjes 40 jaar eerder. Op 1 mei werd de excursie uit 1968 herhaald en werd met de Gooische stoomtramloc 18 en Stoomtramloc 30 met NS-Blokkendoosrijtuigen een rit gemaakt over de lijn naar Medemblik en terug. Tijdens Nationale Stoomtreindag 2009 waren bij de Museumbuurtspoorweg in Haaksbergen maar liefst 3 treinen op de baan, waarvan tevens een impressie.

125 jaar U.I.T.P. in Brussel. In 2010 vierde de U.I.T.P. haar 125e verjaardag met een tramfeest bij het trammuseum van Brussel. Op 3 oktober, de laatste rijdag van het seizoen, werden de gasten nog éénmaal ingezet, alvorens de wagens retour zouden gaan naar de diverse musea en bedrijven in Europa. Op de lijn naar Tervuren zien we museumwagens uit Nantes, München, Den Haag, Parijs, Wenen, Luik, Rotterdam en natuurlijk onze drieasser 533 uit Amsterdam langsrijden.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,00. www.traminfo.nl/...


Vrijdag 12 december 2014: NVBS-bijeenkomst in Schin op Geul

Digitale films gepresenteerd door Sef Rameckers. Onder andere over het jubileum van het "Team 10439 Historische Loks Olten".

Op 20 september vierde het “Team 10439 Historiche Loks Olten” zijn 10-jarig Jubileum. Dit werd op een heel speciale wijze gevierd met een rit met twee van hun eigen historische locomotieven van het type Ae 3/6II en Be4/7 en een wagencompositie bestaande uit vijf rijtuigen. De rit begon in Olten en ging via Oensingen, Soloturn, Biel, langs het Meer van Geneve naar Vallorbe, aan de Franse grens. Sinds 1930 wordt er onder de elektrische draad door een prachtig Zwitsers landschap gereden. Hoogtepunt tijdens de heenreis was de fotostop en de tocht langs de Murtensee. Op de terugreis voert ons de trein langs het meer van Neuchatel en de Bielersee. Tijdens deze retourrit krijgt u een indruk hoe zwaar het is om gedurende 200 km in de cabine van een bijna 100 jaar oude lok mee te rijden, zonder gebruik te kunnen maken van een kruk of stoel! Dus moesten machinisten uit die tijd die dienst hadden gedurende honderden kilometers staan! Ook was het bedienen van de machine eigenlijk wel zwaar, zeker als deze als tweede lok is gekoppeld zonder treinschakeling want dat bestond toen nog niet!

De tweede presentatie toont foto’s en filmopnames van emplacementen en de trajecten in de spoordriehoek Basel, Olten, Aarau, Bern,Luzern, Olten, Aarau en van Olten naar Dulliken. Op dit traject passeert er per twee minuten een trein en dat gedurende 24 uur per dag! Van ICE tot TGV, IC en Interregio, tot goederentreinen met locomotieven van zowel de BLS en SBB maar ook particuliere maatschappijen doen hier hun ronde en ook rariteiten zijn niet zeldzaam. Laat u verrassen door boeiende opnames welke veelal met twee camera’s gemaakt zijn.

De bijeenkomst vindt plaats in het restaurant van station Schin op Geul, adres Baanweg 1. De avond begint om 19.30 uur en eindigt rond 22.30 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Zuid-Limburg).


Zaterdagmiddag 13 december 2014: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

NS-stoom in 3D. Stereodiaprogramma door Gerard de Graaf. Ons overleden medelid W.A. Koch heeft in de jaren ’30 en later stereodia’s gemaakt bij NS. Deze dia’s waren opgenomen in een zeer groot, niet meer te projecteren formaat. Met wat hulp zijn ze overgezet naar kleinbeeld en zal Gerard de Graaf ze projecteren. Aansluitend zullen eigen opnamen van Gerard vertoond worden, waarbij NS, trams en smalspoor in binnen- en buitenland getoond worden. Hierbij moet gedacht worden aan koper­hoogovens, Roemeense bosspoorwegen, de oerwoudtram van Napal Putih (zie Op de Rails februari 2011) en ook opnamen van de Stoomtram Oostelijk Groningen.

Keizerskroon, Breed 31, Hoorn, 13.30-17.00 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Weekend 13 en 14 december 2014: Heimwee Express

Ritten vanaf het Spoorwegmuseum naar Amersfoort en terug met klassiek materieel. Onderweg uitstappen niet mogelijk. www.spoorwegmuseum.nl/...


Woensdag 17 december 2014: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Kriskras per spoor door Oostenrijk. Dia-overvloei en beamer-fotopresentatie door Maarten van der Velden.

Vanavond bezoeken we Oostenrijk met presentator Maarten van der Velden en zien we ruim 30 jaar spoorweggeschiedenis aan ons voorbij rijden. Naast de ÖBB wordt er ook aandacht besteed aan andere bedrijven zoals onder andere de Montafonerbahn, de Stubaitalbahn, Stern & Hafferl, de Steiermärkische Landes Eisenbahn en de “nieuwe” bedrijven WestBahn, LTE, CargoServ en andere open access operators. We zien dan ook de meeste materieeltypes die in de periode tussen 1980 en 2014 bij de ÖBB dienst hebben gedaan. Natuurlijk wordt het smalspoor daarbij niet vergeten. We komen in vrijwel alle uithoeken van het land en soms ver daar buiten want materieel van de ÖBB rijdt soms door tot diep in de buurlanden.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


2015


Vrijdag 2 januari 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Nieuwjaarsbijeenkomst en foto/videovaria-avond. Gezellige praatavond met korte presentaties door de bezoekers.

Om het nieuwe jaar meteen goed te beginnen houdt de NVBS afdeling Twente op vrijdag 2 januari 2015 een gezellige Nieuwjaarsbijeenkomst in Hengelo. Op deze avond is er ruim plaats voor onderlinge contacten tussen de bezoekers, veel gezelligheid en natuurlijk een moment om elkaar het allerbeste te wensen voor 2015. Daarnaast is er gelegenheid voor een aantal korte presentaties, verzorgd door de bezoekers over diverse gevarieerde spoorse onderwerpen, net als op onze foto/video meeneemavond op 17 juni 2015. Als je deze avond zelf ook een korte presentatie wilt verzorgen, stuur dan een email naar twente@nvbs.com.

De gezellige bar van zaal ‘t Schöpke in Hengelo heeft een uitgebreid assortiment voor vriendelijke prijzen, met koffie, thee, frisdrank, bier, wijn en gedistilleerd, en snacks zoals tosti’s en lekkere Twentse gehaktballen met pindasaus!

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Woensdag 21 januari 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Kinderen van George Stephenson. DVD-filmpresentatie door Ton Pruissen.

Niet alleen de Rocket, maar elke stoomlocomotief is een kind van George Stephenson. Deze avond maakt u kennis met vele nazaten van Stephenson: ondermeer in Zimbabwe, Egypte en in Turkije. Vooral de beelden van stoom in Egypte, gefilmd in begin jaren vijftig, zijn erg bijzonder. Ook in de Rosestraat kolkt rook en smook rond de gevels dankzij de RTM die dwars door Rotterdam stoomt op weg naar Spijkenisse en Hellevoetsluis. Stoomlocomotieven hebben veel overeenkomsten met levende wezens. Net als sommige mensen zijn ze muzikaal begaafd en ze bewegen zich het liefst voort op de klanken van een symfonieorkest. Deze filmvoorstelling (met een verbluffende film als afsluiting!) wordt verzorgd door de internationaal bekende spoorwegcineast Ton Pruissen.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Woensdag 18 februari 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

NS-Dieselvijven van 1940 tot 1974. Beamer-fotopresentatie door Daan Viergever en Ed Janssen.

Op 22 april 1940 vond de presentatie plaats van de DE5. Plan was deze treinen in te zetten voor een snelle verbinding van het westen naar Noord- en Oost-Nederland. Ook zouden ze op middelgrote trajecten naar het buitenland kunnen rijden. De stellen waren geschikt voor een snelheid tot 160 km/h. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende schaarste van vloeibare brandstof kwam van al die mooie plannen niets terecht. De door het oorlogsgeweld zwaar beschadigde stellen werden deels hersteld. In totaal zijn veertien stellen weer opgebouwd. Enkele reden nog als exprestreinen naar Groningen en Leeuwarden, maar door de elektrificatie in 1952 kwam daaraan een einde.

Van 1950 tot 1958 kwamen ze goed tot hun recht tussen Nijmegen en Vlissingen en Enschede - Roermond. Na de elektrificatie van de Zeeuwse lijn en door instroom van de Blauwe Engelen in Oost- Nederland verhuisden de vijven naar secundaire baanvakken. We zagen ze in Noord-Holland op de lijn naar Enkhuizen, in de Betuwe tussen Dordrecht, Geldermalsen en Arnhem, in de Achterhoek naar Winterswijk en in Overijssel tussen Zwolle en Emmen. De NVBS kon in 1973 afscheid nemen met een rit naar Groningen. Een jaar later ontfermde sloper Koek in Mijdrecht zich over de stellen. Wat rest zijn nog enkele onderdelen, foto’s, filmpjes en vooral herinneringen. Het Spoorwegmuseum ’had al een dieseltrein’.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Woensdag 18 maart 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Op railreis door Midden-Engeland. Beamer-fotopresentatie door Erwin Voorhaar.

Vanavond neemt Erwin Voorhaar je mee op reis door het midden van Engeland. Een gebied dat niet direct opvalt door grote schoonheid, maar wel door een rijk industrieel verleden. We nemen een kijkje bij de reizigers- en goederendienst tussen 2010 en 2014, en bezoeken verschillende museumspoor- en trambedrijven, zoals The National Tramway Museum in Crich, het National Railway Museum tijdens Railfest en "the Great Gathering", het museum in Shildon, de Keighley & Worth Valley Railway en de North Yorkshire Moors Railway.

Trams in Blackpool, Nottingham en Manchester worden niet vergeten maar we bekijken ook verschillende bedrijven die niet meer bestaan aan de hand van originele prentbriefkaarten. Wat dacht je van de tram van Doncaster, Derby, Bradford, Leeds...? Vanuit Blackpool is een uitstapje naar het Isle of Man zo gemaakt. Dat doen wij dus ook en daarna varen we nog door... naar Ierland. Om terug te keren in Groot-Brittannië via Swindon en Didcot (je raadt het al... nog meer spoorwegmusea!) en te eindigen in de hoofdstad London. Daar brengen we een bezoek aan de collectie van het London Transport Museum in Acton en zien we de unieke "tube" in actie. Een programma met historische en actuele afbeeldingen op de beamer, maar vooral ook een programma met tips voor een leuke spoorvakantie.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Dinsdag 17 t/m donderdag 19 maart 2015: Rail-Tech 2015 in Utrecht

After two successful editions in Amersfoort, Rail-Tech will accommodate itself in the newly developed Utrecht Central Station area, where Jaarbeurs Utrecht offers state-of-the-art exhibition space. Over 6000 rail-professionals are expected to visit the exhibition. www.rail-tech.com

Zie Rail-Tech 2005, Rail-Tech 2009, Rail-Tech 2011.


Woensdag 15 april 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Spoorwegen in Nederland in de tweede helft van de vorige eeuw. Beamer-fotopresentatie door Roef Ankersmit, m.m.v. Ronald Boers.

De bekende spoorwegfotograaf Roef Ankersmit is opnieuw in zijn enorme fotoarchief gedoken voor een presentatie met Nederlandse onderwerpen die inmiddels verleden tijd zijn. Internationale verbindingen en goederen-vervoeren die allang niet meer bestaan en grote infrastructurele werken komen opnieuw tot leven. Wat op zal vallen is hoe divers het spoorvervoer in de vorige eeuw was in vergelijking met nu. Aan bod komen ondermeer het eilandbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen met goederentreinen getrokken door NS rangeerlocs 600 'Hippel', autoslaaptreinen, het vervoer van vloeibare brandstoffen zoals olie, benzine en LPG, de sluiting van Eindhoven - Valkenswaard, wagenladingen en vervoer van suikerbieten. De "Holland - Skandinavien Express" zal ook weer tot leven worden gewekt. Kortom, weer een gevarieerde avond vol nostalgie op het spoor!

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Woensdag 6 t/m zondag 10 mei 2015: Military RailFest at Long Marston

Celebrating 100 years of the Royal Engineers, Railway Operating Division at the Long Marston Military Railway (LMMR). This event will display the skills and equipment from this unique army division which helped the allies win two world wars and save countless lives. Railway equipment incuding locomotives will be demonstrated. Not to be missed, is the opportunity to see LMMR's impressive, USA supplied, S160 second world war utility steam locomotive. More than 600 of this type were supplied to the UK on lease/lend to boost allied logistics. Only a handful now survive worldwide. www.trainofevents.co.uk


Woensdag 20 mei 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Door Lapland en langs de fjorden van Stockholm naar Oslo. Beamer-fotopresentatie door Gerrit Nieuwenhuis.

Gerrit Nieuwenhuis doet verslag van zijn reis in de zomer van 2013 door Zweden en Noorwegen. De reis begon in de Zweedse hoofdstad Stockholm en begon met een rit over de Inlandsbanan naar Lapland. Via de ertsspoorlijn werd Narvik in Noorwegen bereikt. Vanuit Narvik weer zuidwaarts naar Trondheim en door het fjordengebied naar Bergen. Bekende spoorlijnen als de Raumalijn en de Flåmlijn komen aan de orde. De laatste etappe gaat van Bergen naar de Noorse hoofdstad Oslo. Van zowel Stockholm als Oslo zal het veelzijdige railvervoer met tram, metro en trein besproken worden. Delen van de reis werden veertig jaar geleden, in 1973, ook al gemaakt. Beelden van toen wisselen de foto’s van 2013 af.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Woensdag 17 juni 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/Video meeneemavond. Presentatoren: de bezoekers zelf! Gevarieerde avond met vele korte presentaties.

Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma. Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden! De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm van 3 meter breed, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, overvloei-diaprojector, laptop met Powerpoint, Blu-ray/DVD-speler, en een geluidsinstallatie met microfoon. Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon! (afwijkingen in overleg mogelijk.) Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via: twente@nvbs.com.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Zondag 13 september 2015: Oisterwijk Express

Pendeltreinen Tilburg-Eindhoven. www.stoomstichting.nl


Zaterdag 19 september 2015: Huider Express

Pendeltreinen Alkmaar-Heerhugowaard. www.stoomstichting.nl


Donderdag 1 t/m zaterdag 3 oktober 2015: Schnellzugdampf auf der Schiefen Ebene

Bis kurz vor dem Ende des Dampfbetriebes bei der Deutschen Bundesbahn in den 1970er Jahren, waren im Bw Hof die schweren Dampflokomotiven der BR 01 beheimatet. Wir wollen nun „zurück nach damals“ und lassen die Schnellzuglokomotiven mit passenden Wagengarnituren noch einmal auf Strecken in Oberfranken fahren. www.eisenbahn-nostalgiefahrten-bebra.de
Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via kubus.mailspool.nl/spoorkaart kun je zien waar in Nederland welke treinen rijden. Dit gebeurt redelijk nauwkeurig, maar wie zoals ik langs het spoor woont merkt dat er vaak afwijkingen van enkele minuten zijn. Hou je muis boven een trein als je hier meer informatie over wilt hebben. Het programma toont alleen reizigers­treinen; goederentreinen en andere bijzondere treinen worden helaas niet getoond.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner: www.rome2rio.com. Ook voor als het vliegtuig toch handiger is.


Weersverwachting KNMI

Zie ook de buienradar.


Updates

De 122e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.

Zie ook de links naar andere sites. Klopt daar iets niet? Of wil je er ook bij staan? Deel het mede!


Kijktips


Open Beelden
Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.

How to make a steam locomotive
Building a full size LMS locomotive at Crewe Engine Works during 1938.

Trainspotting hobby 80 years older than thought
A new record of trainspotting has been discovered from 1861, 80 years earlier than the hobby was first thought to have begun. The National Railway Museum found a reference to a 14 year old girl writing down the numbers of engines heading in and out of Paddington Station.

Treinen filmen in Rusland. Gevaarlijke hobby!
Russische filmer beschoten door machinist.


De Kunst van het Reizen

Te zien t/m 9 november in het Historisch Museum Ede.
www.historischmuseumede.nl/article5.htm

De Enkafabriek te Ede, fragment uit een schilderij van J.H. Eversen. Het schilderij hangt in het Historisch Museum Ede. Hier zijn onder andere maquettes te zien van het vroegere en het huidige stationsemplacement. Behalve de vaste collectie zijn er wisseltentoonstellingen. Zoals nu over "de kunst van het reizen".


Spoorspat in Madurodam

Madurodam, 22 juli 2014. Loc 1159 passeert station Valkenburg met een handjevol wagens. We zagen verder nog twee 1200'en, een 1700 met een oude dubbeldekker, een Thalys. En nog een Koploper die stilstond bij het nieuwe station Utrecht. Door technische problemen konden die dag maar een paar treinen rijden. In een vriendelijk mailtje kreeg ik de volgende uitleg:

"Afgelopen dinsdag hebben wij in Madurodam helaas last gehad van spoorspat in een gedeelte van de binnenbaan. Spoorspatting is vooral een probleem van hete zomers. Bij erg warm weer kan de temperatuur van de spoor­staven uitzetten. Doordat de spoorstaven uitzetten, ontstaat er een drukkracht/spanning in de lengterichting van de rails. Als deze te hoog wordt, knikt de rail en zoekt het materiaal een uitweg naar opzij zodat een uitstulping, een kronkel in het spoor ontstaat. Door de dwarsliggers blijft het verband tussen de spoorstaven bestaan, zodat de twee spoorstaven op dezelfde plaats kromtrekken. Wij zijn toen buitenom gaan rijden maar kregen helaas ook op de buitenbaan een storing. Inmiddels is de spoorspat van de binnenbaan verholpen en rijden de treinen weer als vanouds. Komende herfstvakantie zal in het teken staan van de treinen in Madurodam. Oude modellen zullen dan twee weken lang rijden en ook ons nieuwste model zal dan rijden (een Koploper, deze wordt momenteel gebouwd). Daarnaast zal er een remise in het park staan, waar oude treinmodellen en railsen te bewonderen zullen zijn." (mail van Madurodam, 24 juli 2014)


125 jaar Amsterdam CS

Het is 125 jaar geleden dat Amsterdam CS werd geopend. In het westelijk deel van de stationshal is in oktober een fototentoonstelling over de historie van dit station te zien. Ook worden er rond­leidingen gegeven en is de koninklijke wachtkamer te bezichtigen. Zie www.amsterdamcentraal.nu/nieuws/125-jaar-station.

In 1869 werd opdracht gegeven voor de aanleg van het Centraal Station in Amsterdam op een kunstmatig eiland in het IJ. De aanleg van het stationseiland, stationsgebouw en emplacement duurde 20 jaar. Het stationsgebouw werd ontworpen door de architecten Pierre Cuypers (die ook het Rijksmuseum ontwierp) en Dolf van Gendt. Er werden 9000 palen geheid om de bouwwerken een stevig fundament te geven. Op 15 oktober 1889 werd het station geopend.

Op 15 oktober 2014 maakte de historische trein 'De Blokkendoos' een aantal ritten tussen Amsterdam en Haarlem.


Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek

De stichting Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) is in 2001 opgericht waardoor het toen met sloop bedreigde station van Zuidbroek (1865, het oudste van de provincie Groningen) gered werd van de sloop. Dankzij een financiële bijdrage werd de stichting in 2006 eigenaar van het station. Van 2008 t/m 2013 is het gebouw volledig in oude staat teruggebracht. Ook de in 1958 afgebroken bovenverdieping en beide zijvleugels werden daarbij herbouwd. In oktober 2014 is het museum geopend.

In het gerestaureerde stationsgebouw is nu het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum gevestigd, dat het verhaal presenteert van de ontwikkeling van het spoorwegnet en de tramverbindingen in Noord-Nederland gedurende de afgelopen anderhalve eeuw. Hiermee verenigt de stichting drie unieke aspecten: de presentatie van een uniek verhaal over de geschiedenis van het thema spoorvervoer in Noord-Nederland; de presentatie van het thema op een unieke locatie, die een belangrijke bijdrage levert in het verhaal dat verteld wordt en de combinatie van mogelijk­heden die het museum op deze plaats biedt.

Het museum is elke weekend geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Een kaartje kost 4,00 euro (kinderen 2,00 euro). Ruimtes in de het museum zijn te huur voor presentaties, vergaderingen of als trouwlocatie. www.nnttm.nl


Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.


retours

Digitaal magazine over spoorwegen, vormgeving en fotografie.

Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu


Tussen de rails!


6 december 2014 t/m 25 januari 2015: IJsbeeldenfestival in Zwolle

Het IJsbeelden Festival presenteert WORLD IN MOTION. Een spectaculair evenement met in de hoofdrol een ruim scala aan opzienbarende voertuigen, vliegtuigen en vaartuigen, gehakt uit enorme blokken ijs. Ga mee op een indrukwekkende ontdekkingsreis langs verleden, heden en toekomst en laat u een dag lang verrassen, verbazen en verwennen. Meer dan 40 nationale en internationale ijskunstenaars komen uit de hele wereld hun kunsten laten zien. www.ijsbeelden.nl


Open Monument van de Maand

Er is elk jaar veel te beleven op het gebied van mobiel erfgoed. En in 2014 nog veel meer. In de aanloop naar Open Monumentendag 2014 organiseert de Stichting Open Monumentendag elke maand het 'Open Monument van de Maand'. Meer informatie


London Transport Museum

Year of the Bus
During 2014 London Transport Museum and Transport for London will celebrate the vital role the bus plays in providing people with access to employment, education, services and social oppor­tunities in London. Events will include heritage bus runs, talks and Friday Lates as well as a new exhibition at London Transport Museum and a Behind the Scenes at the Museum Open Weekend at the Museum’s depot at Acton.

Goodbye Piccadilly
From the home front to the Western front. Dates: 16 May 2014 - 8 March 2015. An exhibition about the massive social change accelerated by the outbreak of the First World War, its impact on London life and the surprising role London’s bus drivers and their buses played on the Western Front. www.ltmuseum.co.ukPostzegels uitgegeven ter gelegenheid van 175 jaar spoorwegen in Nederland.


Autoslaaptreinen 2015

Van 1 mei t/m 3 oktober 2015 naar en van Livorno; van 22 mei t/m 28 augustus 2015 naar en van Alessandria; van 19 juni t/m 28 augustus 2015 naar en van Koper. www.autoslaaptrein.nl


Langs de rails-kalenders

Keuze uit negen kalenders met elk dertien foto's.


Dubbel in de kast,
voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken
op het gebied van spoor- en tramwegen.
Klik hier voor een overzicht.c.spilt@chello.nlwww.landgoedvollenhoven.nlwww.schimmentheater.nl


www.ezelsocieteit.nl

Bekijk ook het filmpje van het schimmentheater.Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Zie ook mijn weblog.
Adverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.

www.nicospilt.nl

Weet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen en dergelijke. Leuke ritten kan ik dus alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom. Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn verzameling. Langs de rails besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de modelbouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog