Agenda

reisinformatie     adverteren     tweets     verkortingen     nieuwe melding     forum

Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.


Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.

Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.Zaterdag 1 oktober 2016: Furieade in Maassluis

Furieade 2016: diverse festiviteiten rond het honderdjarig jubileum van stoomsleepboot de "Furie". www.furieade.nl

Tussen Rotterdam en Hoek van Holland pendelt een trein (stoomloc + dieselloc) van de SSN, met tussenstops in Maassluis.

Rtd 9.39 - Hld 10.09
Hld 10.15 - Rtd 10.46
Rtd 10.51 - Hld 11.24
Hld 11.45 - Rtd 12.16
Rtd 12.21 - Hld 12.55 (waternemen)
Hld 13.44 - Rtd 14.16
Rtd 14.21 - Hld 14.54
Hld 15.14 - Rtd 15.46
Rtd 15.51 - Hld 16.24
Hld 16.44 - Rtd 17.16
Rtd 17.21 - Hld 17.55
Hld 18.45 - Rtn 19.31 - Rtng 19.50

Donderdag 6 oktober 2016: Railtheater Amsterdam

Trams in Spanje en op Mallorca en Tenerife. Nu de zomer voorbij is neemt Frits van der Gragt ons nog eens mee naar enkele zuidelijke vakantie-bestemmingen. Via zijn digitale films uit 2013 bezoeken we daar een aantal trambedrijven.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Zaterdag 8 oktober 2016: lustrum­evenement 85 jaar NVBS

De NVBS bestaat dit jaar 85 jaar. Bij de VSM, tussen Apeldoorn en Dieren, vindt een evenement plaats waarbij een Lint van Syntus en GTW's van Arriva, Hermes (Breng) en Veolia in actie komen. www.nvbs.com

Vergeleken met de jubileumactiviteiten van tien jaar geleden is dit wel heel zuinig. In het najaar is er nog een congres over het openbaar vervoer, maar dan moet je maar net in openbaar vervoer geïnteresseerd zijn. Gelukkig hebben we de foto's nog.


Weekend 8 en 9 oktober 2016: Stoomtreindagen SSN

Dit weekend waant u zich weer terug in de tijd. Twee dagen lang rijden stoomtreinen heen weer tussen het Stoomdepot in Rotterdam Noord en het NS station Gouda. Op het Stoomdepot worden de machtige machines voorzien van water, kolen en natuurlijk gesmeerd! En dat alles kunt u van dichtbij bekijken. Het is zelfs mogelijk om een stukje mee te rijden op een stoom­locomotief!

Voor de kinderen rijdt er een mini-stoomtrein, en zij kunnen als "rangeerder" aan de slag. U kunt dit jaar weer verschillend gastmaterieel verwachten, niet alleen locomotieven maar ook andere door stoom aangedreven machines.

Stokers Experience
Op zaterdag en zondag begint de dag al vroeg. De stoom­locomotieven moeten weer voorbereid worden voor de nieuwe dag. U kunt hierbij meehelpen (vanaf 6.00 uur) als u zich aanmeldt voor de Stokers Experience. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wacht niet te lang met boeken via de website.

Nachtfotoparade op vrijdag 7 oktober
Nieuw dit jaar is de fotoparade op de vooravond van de Stoomtreindagen. Vanaf 20.00 kunt u maar liefst zes stoom­locomotieven in diverse posities en op verschillende plekken fotograferen terwijl ze sfeervol verlicht worden. Voor meer informatie zie de website.

www.stoomstichting.nl


Dinsdag 11 oktober 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Dia/digi-meebrengavond van en door leden.

Deze avond laten de afdelingsleden hun hoofdzakelijk digitale oogst van de afgelopen zomer zien op CD, DVD of USB. Dia’s zijn uiteraard welkom maar geef even een berichtje, dan wordt de diaprojector opgesteld. Houd uw inbreng beperkt tot 50 foto’s, zodat iedereen aan de beurt kan komen.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Donderdag 13 oktober 2016: Railtheater Amsterdam

Het onderhoud van NS-materieel bij NedTrain. Albert Koch laat u tijdens deze digitale diapresentatie zien, hoe het onderhoud aan het spoorweg­materieel is georganiseerd.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Dinsdag 18 oktober 2016: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...


Dinsdag 18 oktober 2016: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Uit het NVBS schatkamer-archief. Presentatie door René Platjouw.

Sinds mei 2014 is René beheerder in Amersfoort-Centraal van het NVBS-archief, collectie foto’s Tramwegen Nederland. Het doel van de NVBS-collectie is een overzicht te kunnen geven van alles wat met spoor en tram in ons land te maken heeft (gehad). Uit die enorme collectie van oude en nieuwe foto’s, dia’s, tekeningen en noem maar op, heeft René een willekeurige selectie gemaakt van aparte zaken of zomaar gewoon van mooie foto’s, waarbij we niet alleen naar tram kijken, maar ook naar het spoor. Want als beheerder kijkt hij soms mee over de schouders van andere beheerders. En weet wel, dat u als NVBS-lid op afspraak in dit archief kunt neuzen. Kortom een bijzonder gevarieerde avond.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 19 oktober 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Van TEE naar Northlander. Beamer-fotopresentatie door Rob van der Flier.

Vanavond vertoont presentator Rob van der Flier je vele beelden van de NS/SBB TEE treinstellen die dienst deden van 1957 tot 1974 tussen Nederland en Zwitserland. Veel aandacht is hierbij voor de overgebleven TEE rijtuigen die weer terugkwamen naar Europa en na omzwervingen door Duitsland nu in Nederland een helaas nog onzekere toekomst afwachten.

Na de pauze gaan we als het ware op reis naar Canada en berijden daar ook de route waar de TEE treinstellen gereden hebben als Ontario Northlander, maar we zullen nog veel meer spoorse en niet spoorse zaken in Ontario en Quebec gaan bekijken.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Zaterdagmiddag 22 oktober 2016: NVBS Railquiz

De traditionele jaarlijkse railquiz van de NVBS in Amersfoort. Informatie en aanmeldingen via www.nvbs.com.


Donderdag 27 oktober 2016: Railtheater Amsterdam

De spoorwegen in Indonesië in 1980. Door de koloniale bewindsperiode is de geschiedenis van de Indonesische Spoorwegen onlosmakelijk verbonden met Nederland. Daarvan is anno 1980 nog veel terug te vinden tijdens een reis die ons voert van West naar Oost Java. Een digitale diapresentatie van Bert van der Kruk.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Vrijdag 28 t/m zondag 30 oktober 2016: Eurospoor in Utrecht

Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nlZondag 30 oktober 2016: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren!

De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


Dinsdag 1 november 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Uit het NVBS schatkamer-archief. Een beamer­presentatie door René Platjouw.

Sinds mei 2014 is René beheerder in Amersfoort van het NVBS-archief 'Tramwegen Nederland'. Het is een ware schatkamer van oude en nieuwe foto’s, dia’s, tekeningen en noem maar op. Het doel van de NVBS-collectie is een overzicht te kunnen geven van alles wat met spoor en tram in ons land te maken heeft of heeft gehad. Uit die enorme collectie heeft René een selectie gemaakt van aparte zaken of zomaar gewoon mooie foto’s, waarbij we niet alleen naar trams kijken, maar ook naar het spoor. Stoom, diesel of elektrisch, alle tractievormen komen wel aan bod, zelfs de 1 pk-versie. En weet wel, dat u als NVBS-lid op afspraak in dit archief kunt neuzen. Kortom een bijzonder gevariëerde avond.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Donderdag 3 november 2016: Railtheater Amsterdam

Uit Aad de Wolf's RTV-filmarchief. De films uit de collectie van Aad de Wolf waarin het accent vooral ligt op de stoomtractie, zijn na zijn dood in beheer gekomen bij Ton Pruissen. Een aantal, inmiddels gedigitaliseerde, films daar van stelde hij ter beschikking voor presentatie door het Railtheater Amsterdam.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Zaterdag 5 november 2016: modelspoor­beurs in Hoogeveen

Modelspoorbeurs bij SMC de Stoomfluit. Ontmoetings­centrum de Vredehorst, Zuidwoldigerweg 32, 7908AD Hoogeveen. Openingstijden: 10.00 tot 15.00 uur. Entree: € 2,50, kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding gratis. Voor inlichtingen kunt u bellen op dinsdag en donderdag tussen 19.30 en 22.00 uur: 06-13673938. www.smcdestoomfluit.nl


Zaterdag 12 november 2016: NVBS Lustrumcongres

Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan organiseert de NVBS een lustrumcongres over het verleden, het heden en de toekomst van het railvervoer in Nederland. Prominenten binnen de vervoerwereld hebben hun medewerking toegezegd. Theater LantarenVenster in Rotterdam, 13.30-17.30 uur. Bezoekers van het congres kunnen ook een rit maken met een historische tram. Informatie en aanmeldingen via www.nvbs.com/...


Dinsdag 15 november 2016: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Aad de Wolf’s RTV-Filmarchief. Filmpresentatie door het Railtheater Amsterdam.

Het Railtheater Amsterdam presenteert een aantal gedigitaliseerde films uit de collectie van de - begin 2012 plotseling overleden - bekende cineast Aad de Wolf, waarin we kunnen genieten van spoor- en trambeelden uit Nederland, België en de beide Duitslanden, opgenomen in de periode 1955-1977.

Aad de Wolf was een redelijk 'vroege' amateurfilmer, die al in de jaren ’50 bewegend beeld op het gevoelige materiaal vastlegde en daaraan ook al synchroon geluid wist toe te voegen, uniek voor die tijd! In de jaren ’60 startte hij vrijdagse filmvoorstellingen in zijn huiskamer, die in 1966 zouden uitmonden in het Railtheater Voorburg. Jarenlang was hij de stuwende kracht achter de voormalige Railtheaters in Voorburg en Rotterdam, maar hij presenteerde zijn programma’s ook elders door geheel Nederland.

Vanavond kunt u kijken naar unieke historische beelden van 39 tot 61 jaar geleden, met authentiek geluid en het markante commentaar van de maker in de volgende films:

 Tram-Kaleidoscoop. NZH: Den Haag-Leiden, botsing Voorburg; HTM: buitenlijners 64 +118 op lijn 13, voormalige stoomaanhangers op lijn 8 (1955/62).

 Op naar stoom. Stoomtractie Hengelo-Rheine-Osnabrück (1964).

 Stoomkracht in drievoud. Treinverkeer in het Belgisch-Duitse grensgebied bij Moresnet en Aachen (1965).

 Met de tram door België. Antwerpen, Londerzeel, Gent, Brussel, Mons, Oostende, Luik, Verviers en Charleroi (1965).

 Mee met de RTM. De diesellijnen Rotterdam-Oostvoorne/Hellevoetsluis (1964/65).

 Op de rails langs Rijn en Moesel. Spoorwegverkeer in het gebied tussen Keulen, Koblenz en Trier (1968/70).

 Stoomlocatie Saalfeld. Indrukken bij station Saalfeld en van de lijnen in het Thüringerwald in de D.D.R. (1977).

 NZH-Kaleidoscoop. Stadsdienst Leiden, Amsterdam-Zandvoort en Leiden-Den Haag (1957/61).

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 16 november 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

(Ruim) anderhalve eeuw tram in Den Haag. Beamer-fotopresentatie door Maurits van den Toorn.

Het is juni 1864 als er voor het eerst in Nederland een paardentram rijdt, op het traject Den Haag –Scheveningen. Het is juni 2016 als de HTM een feestje viert omdat de nieuwe lagevloertrams van het type Avenio op lijn 11 dienst doen. Het is bijna overbodig om te zeggen dat er in die tussenliggende ruim 150 jaar veel gebeurd is met Den Haag en het trambedrijf. De paardentram werd een accutram en vervolgens een gewone’ elektrische tram met bovenleiding. De interlokale paardentram naar Delft werd een stoomtram en vervolgens ook elektrisch. Stoomtramlijnen in de stad werden gemoderniseerd, door verschillende maatschappijen zelfs. En ondertussen groeide de stad en breidde het lijnennet zich uit.

Niet alles ging zoals gewenst of voorzien: na een lange periode van voorspoed en groei leidde de crisis van de jaren dertig tot bezuinigingen en krimp. Oorlog en bezetting richtten vervolgens grote schade in de stad aan, die nog decennialang zichtbaar bleef. De tram werd gaandeweg ouderwets gevonden, maar na een periode van twijfel over de toekomst werd er vanaf de jaren zeventig weer geïnvesteerd. Sindsdien zijn er veel uitbreidingen bijgekomen, met als opvallendste de verbinding naar Zoetermeer (RandstadRail).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Donderdag 17 november 2016: Railtheater Amsterdam

Trams in Vlaanderen en Wallonië. Vanavond gaan we op reis door België. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw kende men daar nog een uitgebreid net van interlokale trams, ook wel ‘buurttram’ of ‘boerentram’ geheten. Helaas is hier anno nu nog maar erg weinig van over. Een digitaal diaprogramma van Bert van Raaij.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Zaterdag 19 en zondag 20 november 2016: NS Harmonieorkest

Najaarsconcerten in Nieuwegein. www.nsharmonie.nl


Dinsdag 22 november 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

De laatste stoomlocs van British Railways. Een beamer­presentatie door Leo de Jong.

In deze powerpoint-presentatie, geheel in kleur, worden de stoomlocs van British Rail(ways) tussen 1962 en 1968 voorgesteld. Na een korte inleiding over BR in de jaren '60, de zogenaamde Beeching-jaren, wordt per asindeling ingegaan op Engelse stoomlocs die in deze jaren nog in vele soorten en maten reden op het uitgebreide, maar sterk krimpende, Britse spoornet.

U maakt een virtuele reis van Londen naar Padstow over de laatste hoofdlijn met stoom en leert wat 'pre-grouping' stoomlocs zijn. Maak kennis met de lelijkste locomotief van Engeland en hoor waarom de laatste ‘Terriers’ in dienst bleven. U ziet de enorme variatie aan 2'C-stoomlocs (Engels 4-6-0) in de jaren '60 en typisch Engelse tender­locs. De presentatie eindigt met stoomlocs in dienst in de diepe dalen van Wales.

Deze presentatie is mede mogelijk dankzij Colour-Rail, www.colour-rail.co.uk.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Donderdag 24 november 2016: Railtheater Amsterdam

Filmproducties van Willem Dijkman. Tot zijn dood, in 2013, vertoonde Willem Dijkman meer dan 30 jaar lang zijn films regelmatig in ons Railtheater en altijd onder grote belangstelling. Dankzij de medewerking van zijn zoon Paul kunnen wij vanavond weer eens kijken naar een aantal van zijn films: Ertsvervoer op de lijn Emden-Rheine, Sporen in Maryland en Pennsylvania, Tussen Amsterdam en Rotterdam, Rook en stoom tussen Vordernberg en Eisenerz.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Donderdag 8 december 2016: Railtheater Amsterdam

Exotische en moderne trams in Noord-Afrika. Over de trambedrijven in Egypte, Marokko en Algerije. Samenstelling en presentatie van dit digitale diaprogramma: Karel Hoorn.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Dinsdag 13 december 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Dieseltreinen in Nederland. Een filmpresentatie door Raymond Naber.

Super-8 films over diesels in Nederland
 1980. Miljoenenlijn: rode diesel-1 op de lijn tussen Heerlen en Valkenburg, accutreinen Maastricht – Aken, armseinen en goederenverkeer met 3 x 2200 naar Herzogenrath.
 1996. Diesels in de Achterhoek: met verbouwde diesel-2 en Plan U een rondrit in de Achterhoek, in de driehoek Zutphen – Arnhem – Winterswijk.
 1996. Tussen Mijn en Domstad. Heerlen – Aken, nu met verbouwde diesel-2.

150 jaar intercommunale tram in Nederland
De Ooijevaar: tussen Den Haag en Delft per stoomtram in 1989. Zie hoe in ruim 25 jaar de stad veranderde. Op 25 juni 2016 was deze verbinding (de eerste intercommunale tramlijn in Nederland) 150 jaar oud.

Ook in het filmarchief van de NVBS vind je historische beelden van deze tramlijn.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Donderdag 15 december 2016: Railtheater Amsterdam

Ter gelegenheid van... Een digitaal RTA-filmprogramma van Hans Vos. Onderwerpen: 70 jaar Bevrijding, 150 jaar tram in Berlijn, 25 jaar Förderverein Strassenbahn Hannover, 125 jaar elektrische tram in Halle.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Dinsdag 20 december 2016: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Langs de Inlandsbanan in Zweden. Presentatie door Sjoerd Bekhof.

Reizen in over voor ons ongekend grote afstanden in Noorwegen, Zweden en Finland is iets heel anders dan een reisje van Groningen naar Maastricht. Daar zijn per trein geen halfuur diensten, stationsgebouwen met uitgebreide faciliteiten, zoals een mooi parkeerterrein, perrons met trappen en liften enzovoorts. Maar ook geen ruim bemeten autosnelwegen. Domweg omdat het daar dun bevolkt is.

Vanavond maken we de terugreis vanaf de grens van Noorwegen met Finland – met een uur tijdsverschil – om daar de nieuwe goederenspoorlijn van Haparanda naar Bodo te zien. De lijn naar Karungi is eertijds dieper het land ingelegd en is intussen verlaten en vervangen door spoor dichter langs de kust. De stationsgebouwtjes zijn blijven staan en worden nog nauwelijks gebruikt of zijn in particuliere handen over gegaan. Na deze afsteker gaan we naar Bodo, het kruispunt met de ertslijn naar Narvik. De aankomst ’s morgens van de nachttrein uit Stockholm zorgt voor een tijdelijke gezellige drukte.

We laten deze noord-zuidlijn achter ons om naar het eindpunt van de Inlandsbanan te gaan: Gällivare. Daar wacht ons een reis langs de spoorlijn waar eens per dag – alleen ’s zomers – een treinenpaar rijdt. Het Fiat-treinstel vertrekt ’s morgens vroeg en is de hele dag onderweg naar het eindpunt Ostersund. Daardoor zien we onderweg maar twee treinen, maar er is toch veel te zien. De volgende dag kun je dan doorreizen naar Mora, het eindpunt van de Inlandsbanan. Het zuidelijker gelegen deel is niet meer in gebruik. We krijgen gelegenheid om de werkplaats van de Inlandsbanan in Ostersund te bekijken. Een geluk voor ons was dat er veel materieel door de vakantietijd ‘thuis’ was. In Filipstad nemen we afscheid van de Inlandsbanan.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 21 december 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De weg kwijt in Engeland. Beamer-fotopresentatie door Bastiaan Luytjes.

Veel liefhebbers zouden op Groot-Brittannië zijn uitgekeken sinds de romantiek van de stoom- en dieseltreinen voorbij is. ‘Eenheidsworst,’ wordt wel eens gezegd. Onze presentator Bastiaan Luytjes wil graag het tegendeel laten zien. De spoorwegen in dit land blijven juist continu boeien en verbazen. De wet van de remmende voorsprong heeft de treinen en alles er omheen onmiskenbaar Brits gemaakt. De privatisatie heeft geleid tot een grote diversiteit in vervoerders, kleuren en materieeltypes; van eenheid is zeker geen sprake.

In deze presentatie ziet u de eigenaardigheden en soms onlogica, zoals de parliamentary train en het oneindige geschuif en gepuzzel met materieel tussen vervoerders. We bezoeken de mooiste plekjes, zoals Dawlish aan de zuidkust en Ribblehead in de Yorkshire Dales. We gaan ook naar de Great Central Railway, een unieke dubbelsporige museumlijn, waar we tijdens zogenaamde stoom- en dieselgala’s de romantiek van vroeger kunnen ervaren.

Zonder garanties op succes zal de presentator proberen de weg te wijzen in Engeland.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 7 december 2016: opening Utrecht Centraal

Officiële opening van het vernieuwde station Utrecht Centraal. Vanaf 2 november organiseert het Spoorwegmuseum een tentoonstelling over dit station.


Zaterdag 17 december 2016: SSN Kerst Express

Deze traditionele rit voert dit jaar naar het Charles Dickens Festijn in Deventer. De trein wordt getrokken door loc 011 075 en rijdt van Rotterdam via Gouda, Utrecht, Amersfoort, Apeldoorn naar Deventer. De terugreis gaat via Apeldoorn, Amersfoort, Hilversum, Diemen, Breukelen, Gouda naar Rotterdam. www.stoomstichting.nl


2017: 150 jaar spoor in Nederlands-Indië

Het Spoorwegmuseum is van plan hier aandacht aan te besteden. Krijgen we de Bergkoningin ooit weer eens op een normale manier te zien?


Donderdag 12 januari 2017: Railtheater Amsterdam

2016 op rails (dia-avond).

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Dinsdag 17 januari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Treinreis naar Moermansk en Nikel (deel 1). Presentatie door Ernst van Gulden.

Vanavond neemt de Haarlemse spoorwegfotograaf Ernst van Gulden u mee in twee delen naar het (tot voor kort) noordelijkste station ter wereld: Nikel. In deel 1, dat voor vanavond op de rol staat, zullen we via Polen, Wit-Rusland, Kaliningrad en de Baltische Staten reizen tot de Russische (en Europese) buitengrens Narva. Naast het spoorvervoer zal een groot deel van de presentatie niet alleen dat in beeld brengen, maar ook het landschappelijk schoon van deze landen. Ook zullen we een kijkje nemen in steden zoals Minsk, Kaliningrad, Tallinn, Kaunas, Riga en Vilnius. Kortom: een boeiende presentatie over voor de gemiddelde spoorliefhebber minder bekende landen.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 18 januari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Het IJzeren Paard. Dvd-filmpresentatie door Ton Pruissen.

Zullen robots ooit de plaats van de mens innemen? Deze vraag is achterhaald, want wij hebben al ruim 200 jaar geleden een levend wezen gemaakt: het IJzeren Paard - de Stoomlocomotief. In de film “Vrolijke Smalspoor-Potpourri” zien we stoompaarden dansen op muziek, en in “Bittersweet Steam” huilen zij als het einde nabij is. Net als mensen.

Even ten noorden van Osnabrück, bij de “Rollbahn”, beeft de aarde. Komt er een dino, zijn we in Jurassic Park? Nee, achter ons nadert een goederentrein en voor ons komt de Holland-Scaninavië Expres. Beide treinen worden met woeste kracht voortgesleurd door een onverrmoeibaar IJzeren Paard.

Polen: de stoomversie van de Galapagos-eilanden. Wat een soortenrijkdom! Eens bedekten in de DDR smalspoorlijnen het land als koraalriffen de zeebodem. Ook hier was ooit een vrolijk stemmende diversiteit – nu rest ons een bijna-monocultuur met slechts enkele typen. Bij de koraalriffen dreigt het dezelfde kant op te gaan...

Vanavond laat spoorwegcineast Ton Pruissen ons het bewogen leven van het IJzeren Paard zien. In de maandelijkse NVBS Nieuwsbrief (ook voor niet-leden!) verscheen een uitgebreid interview met hem.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 15 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

La grande vitesse Française. Beamer-fotopresentatie door Ambrosius Baanders.

In Frankrijk is op dit moment ruim 2.000 km hogesnelheidslijn in exploitatie met een kleine vijfhonderd treinstellen. Een indrukwekkend netwerk, waarop dagelijks met snelheden tot 320 km/h wordt gereden en dat toonaangevend is in Europa en de wereld. In 2014 werden er zo’n 115 miljoen passagiers vervoerd.

Het idee om veel sneller te gaan rijden kreeg vorm in de jaren ’70, nadat in de jaren ’50 de eerste technische proeven hadden geleid tot het wereldrecord van 1955 van 331 km/h. Deze ontwikkeling had tot doel markt terug te winnen op de auto en het vliegtuig. Dat leidde uiteindelijk tot de eerste lijn tussen Parijs en Lyon in 1981-’83 en vervolgens de opbouw van een indrukwekkend net. Dit jaar is er ruim 100 km aan toegevoegd, volgend jaar komt er nog meer. Het snelheidsrecord staat nu op 574,8 km/h. In het begin was het vooral een initiatief van de spoorweg­maatschappij SNCF, later was vooral de Franse staat de stuwende kracht achter die uitbreidingen.

Een presentatie niet alleen van de 9 bestaande lijnen (en de 3 die in bouw zijn) en de 12 materieeltypes, maar ook van de impact op het vervoer en de regionale ontwikkeling in Frankrijk en de invloed op de ontwikkelingen in andere landen, waaronder Nederland.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Dinsdag 21 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

De Gooische Stoomtram. Beamer­presentatie door Ron Couvée.

Nog één keertje aan boord van de Gooische Stoomtram? Het kan, maar dan virtueel! Deze avond houdt ons afdelingslid en vroegere voorzitter Ron Couvée een presentatie over de Gooische Stoomtram, ook wel bekend als de Gooische Moordenaar. We zijn benieuwd of er onder onze leden nog mensen zijn, die zich een ritje met de Gooische kunnen herinneren. Dit trambedrijf heeft bijna driekwart eeuw, van 1882 tot 1947, het vervoersbeeld bepaald in het Gooi.

Onze presentator zal u - met behulp van lichtbeelden - meenemen op een reis met de Gooische van Amsterdam naar Hilversum. Met tussenstops in Diemen, Muiden, Muiderberg, Naarden-Vesting, Bussum, Huizen, Blaricum en Laren. Ook zal uit de doeken worden gedaan hoe de bijnaam Gooische Moordenaar tot stand kwam. Hoe de bus de tram verdreef, maar gedurende de oorlogsjaren toch weer glorieus terug kwam. En hoe de Gooische heden ten dage nog tastbaar in volle glorie voortleeft, ter herinnering aan een roemrijk verleden.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Donderdag 2 maart 2017: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2016, deel 1. (datum onder voorbehoud)

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Woensdag 15 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Mijn internetalbum. Beamer-presentatie door Hans Altena en Hans Elzinga.

Waarom nog zelf foto's maken als de actualiteit of het verleden vanachter je computer op elk moment te bekijken valt? Het internet is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een enorme bron van informatie. Dat ontdekten ook de spoorvrienden Hans Altena en Hans Elzinga. Sinds vele jaren wisselen zij wekelijks hun internetvondsten met elkaar uit. Deze vondsten opgeborgen in de map “mijn internetalbum” willen zij vanavond graag een keer met ons delen. Niet zo zeer om met andermans veren te pronken, maar gewoon om je te tonen wat voor moois er allemaal te vinden is op het internet en vooral je te stimuleren ook eens op zoek te gaan in je eigen interessegebieden.

Omdat de internetbron onuitputtelijk is krijg je op deze avond alleen een scala te zien van de interessegebieden van de presentatoren. Een kleine greep uit de onderwerpen: de Deutsche Kreisbahnen, McKeen motorwagens, spoorwegfotograaf Walter Hollnagel, British Railways in de jaren 60, enz. enz... Het is een keur aan beelden die voornamelijk voor 1970 gemaakt zijn. Verrassend? Wij denken van wel. De presentatie mag misschien even verrassend zijn want tijdens het eerste deel van de avond bepaal jij, de zaalbezoeker, welke onderwerpen er getoond gaan worden uit de grote hoeveelheid die er is. Het tweede deel van de avond betreft een verhaal met een rode draad die een andere blik laat werpen op spoorse beelden.

Dit belooft dus een bijzondere avond te worden uit de nieuwe digitale wereld, waarbij het scala aan platen zo bijzonder, leuk of historisch gezien interessant is, dat je misschien thuis nog lang na zult genieten, maar dan in een eigen zoektocht vanachter je eigen computer. Komt dat dus eerst zien!

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Dinsdag 21 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Railjournaal 2016. Samenstelling en presentatie: Journaalteam Railtheater Amsterdam.

In deze editie van het digitale filmische jaaroverzicht van het Railtheater Amsterdam ziet u actualiteiten bij spoor- en trambedrijven in binnen- en buitenland uit de periode 1 december 2015 t/m 31 december 2016 via bewegende beelden met synchroon geluid en live commentaar. Railjubilea, nieuw materieel, nieuwe/gewijzigde/opgeheven lijnen en andere nieuwtjes komen ook nu weer in chronologische volgorde in beeld.

De afronding van dit programma kan pas in 2017 worden gerealiseerd, het is nu dus te vroeg om al iets over de precieze inhoud te kunnen zeggen. Maar ook deze aflevering zal ongetwijfeld weer een afwisselend programma worden, met voor elke railliefhebber wel iets interessants om te bekijken.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Dinsdag 18 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Tachtig jaar dubbeldekkers op de Europese hoofdlijnen. Presentatie door Patrick Berger.

In 2012 is het 80 jaar geleden, dat de eerste dubbeldeksrijtuigen voor de hoofdlijnen het levenslicht zagen. Wat begon als een oplossing voor het steeds sterker toenemende forenzenverkeer, heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke bijdrage in het dagelijks vervoer per spoor in het Europa van vandaag.

Presentator Patrick Berger geeft een fotografisch verslag van de ontwikkeling die de dubbeldekkers in Europa hebben doorgemaakt. Aan de hand van diverse foto’s en plaatjes komen de twee belangrijkste stromingen aan bod. De presentatie behandelt de meest bekende modellen van de eerste tot de laatste ontwerpen en van Spanje tot Finland zelfs enkele niet uitgevoerde ontwerpen. Een afwisselende avond over oud en nieuw, voor jong tot oud.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 19 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De Nederlandse Spoorwegen in de jaren ‘70 en ‘80. Beamer-fotopresentatie door Bert van der Kruk.

Spoorslag ‘70 betekende het begin van een grote veranderperiode bij de NS. In heel het land (ook op veel grote stations) was in die tijd nog de oude beveiliging met armseinen aan te treffen, bediend uit vele seinhuizen. Materieel ’46 en ’54 vormde toen nog de basis voor de reizigersdienst, getrokken treinen bestaande uit blauwe e-locs met plan E, K en N waren een vertrouwd beeld en op de niet-geëlektrificeerde nevenlijnen waren de rode diesel-enen en tweeën niet weg te denken. Evenals de DE III en diesellocs serie 2200 en 2400. In de goederendienst en voor het reisbureau vervoer waren de e-locveteranen van de serie 1000 aan hun weliswaar laatste maar toch nuttige kilometers bezig.

Om de steeds drukker wordende dienstregeling uit te kunnen voeren, moest de infrastructuur op veel plaatsen ingrijpend aangepast worden. Knelpunten zoals de Hembrug en Koningshavenbrug werden vervangen door een tunnel, en viersporigheid was op sommige baanvakken noodzakelijjk om het grotere aanbod van stop- en sneltreinen te kunnen verwerken. Vooral in de Haagse regio leidde dit tot volledig nieuwe stations lay-outs. Ook het opheffen van de verliesgevende Miljoenenlijn en IJmuidenlijn vormde onderdeel van het nieuwe beleid.

Vanavond zal presentator Bert van der Kruk dit alles tijdens een rondgang door het land weer de revue laten passeren, met beelden van het materieel en de beveiliging van toen, soms op plaatsen waar je als hobbyïst niet zo gauw kwam, zoals ondermeer een kijkje in seinhuizen en werkplaatsen.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Donderdag 20 april 2017: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2016, deel 2. (datum onder voorbehoud)

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Dinsdag 16 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Mijn internetalbum. Presentatie door Hans Altena en Hans Elzinga.

Waarom nog zelf foto’s maken als de actualiteit of het verleden vanachter uw computer op elk moment te bekijken valt? Het internet is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een enorme bron van informatie. Dat ontdekten ook de spoorvrienden Hans Altena en Hans Elzinga. Sinds vele jaren wisselen zij wekelijks hun internet vondsten met elkaar uit.

Deze vondsten, opgeborgen in de map "mijn internetalbum" willen zij vanavond graag een keer met u delen. Niet zozeer om met andermans veren te pronken, maar gewoon om u te tonen wat voor moois er allemaal te vinden is op het internet en vooral u te stimuleren ook eens op zoek te gaan in uw eigen interessegebieden.

Omdat de internetbron onuitputtelijk is, krijgt u op deze avond alleen een scala te zien van de interessegebieden van de presentatoren. Een kleine greep uit de onderwerpen: de Deutsche Kreisbahnen, McKeen motorwagens, Walter Hollnagel, British Railways in de jaren 60, enz.

Het is een keur aan beelden, die voornamelijk vóór 1970 gemaakt zijn. Verrassend? Wij denken van wel. De presentatie mag misschien even verrassend zijn, want tijdens het eerste deel van de avond bepaalt u, de zaalbezoeker, welke onderwerpen er getoond gaan worden uit de grote hoeveelheid die er is. Het tweede deel van de avond betreft een verhaal met een rode draad, die u een andere blik laat werpen op spoorse beelden.

Dit belooft dus een bijzondere avond te worden uit de nieuwe digitale wereld, waarin het scala aan platen zo bijzonder, leuk of historisch gezien interessant is, dat u misschien thuis nog lang na zult genieten, maar dan in een eigen zoektocht vanachter uw eigen computer. Komt dat dus eerst zien!

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 17 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De Betuweroute. Beamer-fotopresentatie door Gerrit Nieuwenhuis.

De meest bekende en veel besproken spoorlijn in Nederland is ongetwijfeld de Betuweroute, de goederenspoorlijn van de haven van Rotterdam naar de Duitse grens bij Babberich. De protesten tegen de aanleg van deze spoorlijn deden in veel opzichten denken aan de bezwaren tegen de allereerste spoorlijnen in Nederland. Na jarenlange politieke discussies werd de lijn uiteindelijk in 2007 geopend. Maar nog altijd gaan er stemmen op om de lijn weer te sluiten en te voorzien van asfalt ten behoeve van het vervoer met vrachtauto’s.

De presentator van vanavond, Gerrit Nieuwenhuis, schreef een boek over de totstandkoming van de lijn. Vanavond zal hij de geschiedenis van de lijn toelichten en tevens laten zien wat er zoal op de Betuweroute nu te zien is. Met de opening van de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven en het herstel van de Europese economie zal het aantal treinen in de komende jaren verder toenemen, waarbij in Duitsland capaciteitsproblemen opgelost zullen worden. De Betuweroute is daarbij een belangrijk onderdeel van de goederencorridor van Rotterdam naar Genua in Noord-Italië.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 21 juni 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/video-meeneemavond. Presentatoren: de bezoekers zelf!

Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma! Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden!

Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon (afwijkingen in overleg mogelijk.) De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm, diaprojector, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, Blu-ray/DVD-speler, laptop met Powerpoint, en een geluidsinstallatie met microfoon. Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via twente@nvbs.com.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.Weersverwachting KNMI

Zie ook de buienradar.


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via www.treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op sateliet­gegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.

Via kubus.mailspool.nl/spoorkaart is te zien waar de treinen rijden. Geen goederentreinen of bijzondere treinen.

In Duitsland hebben ze Zugradar.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is: www.rome2rio.com.

Goederentreinen
De locs van het Tsjechische Metrans zijn te volgen op poloha.vozu.cz. De rode stip is van een webcamtram in Praag.

Spoorkaart Nederland
Bij de spoorkaarten vind je onder andere een handige kaart met treinseries.


Tentoonstellingen

'Happy Station' in Breda
In een van winkelruimtes in de stationshal van Breda is een Playmobil-diorama ingericht met diverse landschappen en taferelen. Happy Station is dagelijks geopend van 11.00-20.00 uur, onder voorbehoud dat er vrijwilligers aanwezig zijn. Raadpleeg www.facebook.com/happystationbreda.

The art of Banksy
Beurs van Berlage, Amsterdam. Van 18 juni 2016 t/m 8 januari 2017. Werk van straat­kunstenaar Banksy, onder andere tentoongesteld in een nagebootst Londens metro­station. www.theartofbanksy.amsterdam

Grand Train (Parijs)
Franse locomotieven zijn te zien in de oude werkplaats La Chapelle. Dit is gecombineerd met een expositie van Alsthom-modellen en verschillende eetgelegenheden. 26 ter Rue Ordener, 75018 Paris. Van 30 april t/m 16 oktober 2016. www.grandtrain.com

Stadsgezichten. Utrecht in transitie.
Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht (17 juni t/m 2 oktober 2016). Tentoonstelling met het werk van tien fotografen. Het thema is de stad Utrecht en haar bewoners. www.hetutrechtsarchief.nl/expositie/stadsgezichten

Doesburg en de stoomtram, 1881-1957
Streekmuseum de Roode Toren, Roggestraat 9, Doesburg (28 mei 2016 t/m 25 februari 2017). De expositie geeft een fraai beeld van diverse facetten van de stoomtram in Doesburg: de eerste aanleg, het reizigers- en goederen­vervoer, de bekende schipbrug als 'obstakel', de diverse ongevallen in de loop der jaren, het trampersoneel, maar vooral ook het afscheid in 1957. Voorts zijn er diverse objecten van de voormalige tramlijn Dieren-Doesburg-Doetinchem, waaronder diverse GTW-trammodellen en oude filmbeelden te zien. www.deroodetooren.nl/...

Van trein naar Plein
Museum Het Sterkenhuis, Bergen (3 mei t/m 30 november 2016). Een grote maquette van het vroegere stationsplein met de spoorlijn en Bello toont het beeld uit de jaren vijftig. www.museumhetsterkenhuis.nl/...

Outsider Art
Hermitage, Amsterdam. Outsider Art wordt gemaakt door mensen die niet zijn opgeleid aan de kunstacademie. Het museum richt zich op actuele Outsider Art, afkomstig uit de groeiende collectie van Het Dolhuys. Het gaat om honderden werken van tientallen Engelse, Franse, Iraanse, Japanse en Nederlandse kunstenaars. www.hermitage.nl/...

In het spoor van Titus Brandsma
Van 9 april t/m 16 november 2016 in het Titus Brandsma Museum, Bolsward. Titus Brandsma (1881–1942) was een pater, hoogleraar en publicist uit Friesland. Brandsma verzette zich tegen het nazisme. In 1942 vond hij in een concentratie­kamp de dood. Centraal in de expositie staat het trein­compartiment waarin hij werd gedeporteerd. www.titusbrandsmamuseum.nl


Kijken op tv of pc

Rail Away
Rail Away is een tv-serie van de EO over markante spoor­lijnen overal ter wereld. Elke aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is aandacht voor de treinen, de landschappen en culturen. Raadpleeg de tv-gids of bekijk oudere afleveringen via www.eo.nl/railaway.

Open Beelden
Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


16-18 september en 7-9 oktober 2016: Müller-Tanzzug naar Egmond aan Zee

Müller Touristik organiseert twee treinreizen naar Egmond aan Zee. Vrijdag 16 september heen, zondag 18 september terug. Vrijdag 7 oktober heen, zondag 9 oktober terug. Vanaf Köln via Düsseldorf, Duisburg, Essen, Dortmund, Münster, Rheine en Bad Bentheim naar Alkmaar. Vanaf daar bussen naar Egmond. www.mueller-touristik.de/...


Spannendste Tijdreis

Van 1 t/m 30 september 2016 (behalve op maandag) kan de Spannendste Tijdreis met stoomtram en boot worden gemaakt. Om 10.40 uur vertrekt Motorschip Friesland uit Enkhuizen en de stoomtram uit Hoorn voor een dagtocht door de Historische Driehoek. Tips:

 • De Tijdreis beginnen met de boot in Enkhuizen betekent hetzelfde beleven als starten met de stoomtram in Hoorn. Met name in de weekenden is beginnen in Enkhuizen vaak rustiger.
 • Een dagje uit met familie of vrienden? Al vanaf 12 personen kunt u met korting meereizen. Neem contact op voor reserveringen.
 • Als u overstapt van tram op boot of boot op tram in Medemblik, heeft u ruim een uur de tijd. Een prima gelegenheid om de historische binnenstad of Museum De Oude Bakkerij te bezoeken op korte loopafstand van station Medemblik.
 • Onze veerboot Friesland legt ook aan in het beroemde openluchtmuseum Zuiderzeemuseum. De boot die uit Medemblik vertrekt om 13.20 uur legt om 14.35 uur aan bij het Zuiderzeemuseum.
 • Museumkaarthouders en houders van de BankGiro Loterij Vip-kaart kunnen de dagkaart voor stoomtram en boot gratis afhalen op de tramstations en het boot/VVV-kantoor te Enkhuizen.

Stoomsafari

Kinderen van 5 tot 12 jaar kunnen de gehele zomervakantie op Stoomsafari bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. De Stoomsafari is een ontdekkingstocht voor kinderen naar alles wat met stoomtrams te maken heeft. De safari bestaat uit een speurtocht naar de collectie van het museum en een programma waarbij zij actief mee mogen doen met het vervoer per stoomtram. Alle kinderen ontvangen gratis een Stoomsafari-koffer.

Leerzaam voor kinderen
De Stoomsafari is een speurtocht voor kinderen bij de Museumstoomtram. Niet alleen een unieke beleving, ook een educatieve bezigheid voor de jongste gasten. Kinderen leren zowel voor, tijdens als na de spannendste tijdreis de locomotieven, stations en wagens beter kennen. Na een bezoek aan de Museumstoomtram weten zij wat er vroeger met deze vervoersmiddelen gedaan werd.

Unieke beleving
Kinderen gaan letterlijk terug in de tijd en ervaren een unieke beleving. Zij mogen actief deelnemen aan:

 • Bedienen van een sein of wissel bij de seinhuiswachter;
 • Stoken van de kolen op de stoomlocomotief;
 • De conducteur helpen met het knippen van de kaartjes;
 • Meekijken met de schipper van de boot over het IJsselmeer;
 • Het sorteren van de post in het speciale postrijtuig bij de post­conducteur;
 • Meehelpen met de goederenarbeider met het in- en uitladen van de goederen;
 • Verkleden als een reiziger van 100 jaar geleden bij de Ot & Sien-verkleedjuffrouw.

Gratis Stoomsafari-koffer
Alle kinderen krijgen gratis een Stoomsafari-koffer bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Zij kunnen deze ophalen op het tramstation in Hoorn in de speciale houten kiosk op het stationsplein, maar ook aan boord van de boot en het station te Medemblik.

Prijzen & openingstijden
De Stoomsafari is gratis voor bezoekers van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Het museum, de werkplaats en de winkel van de Museumstoomtram zijn geopend vanaf een uur voor het vertrek van de eerste tram en tot een uur na binnenkomst van de laatste tram die dag. De winkel is tevens tijdens kantoortijden geopend, deze zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Kijk voor meer informatie op www.stoomtram.nl


Kunst op het spoor

Werk van de Hilversumse kunstenaar Ernest Laeven, maker van sculpturen en geluidsmachines. De rails is gemaakt van betonijzer met een middenrail waarop een driewielig object, gemaakt van afvalmateriaal, heen en weer kan rijden. Het is te koop en is ook in een rond parcours verkrijgbaar. De naam van het kunstwerk is “Tuchtiger van het eigen gebied”.


Foto Henk Koster, 20 augustus 2016.

Tot en met september is een overzichtstentoonstelling van Ernest Laeven te zien in galerie Spoor 2,7 in Hilversum, Stationsstraat 27. Geopend elke zaterdag van 12.00 tot 16.00 en op afspraak. www.facebook.com/spoor2komma7 en www.ernestlaeven.nl


Panorama Rail Restaurant

Van april t/m oktober 2016
Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen (het panoramarijtuig is vervallen). Trekkracht is meestal loc 1215. De trein rijdt doorgaans op vrijdag- of zaterdagavond; zie website voor rijdagen. Vertrek uit Amsterdam Centraal om 18.10 uur. Daarna via Breukelen, Gouda, Rotterdam Noord, Den Haag HS, Leiden en Haarlem weer naar Amsterdam Centraal. Bij werkzaam­heden kan de route afwijken; de rit duurt altijd minstens 2.45 uur. Er vinden ook extra ritten plaats. Arrangementen vanaf 99 euro. www.panoramarail.nl


Nederlandse vereniging van belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen (NVBS)

Website www.nvbs.com

"NVBS Actueel" is een digitale nieuwsbrief, bestemd voor leden en niet-leden. Een abonnement is gratis. Je kunt het meest recente nummer lezen op www.nvbs.com/...

Zie ook het thema over de NVBS.


Updates

De 151e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.


Werkzaamheden
Betuweroute

Zaterdag 16 april t/m zondag 16 oktober 2016
Zes maanden lang vinden er werkzaamheden plaats in Duitsland. Naast de twee bestaande sporen tussen Emmerich en Oberhausen komt een derde spoor te liggen. Daarmee krijgt de Betuweroute een betere verbinding met Duitsland en kunnen er in de toekomst meer goederen­treinen van deze route gebruik maken.

De Betuweroute is dé spoorverbinding voor het goederen­verkeer tussen de havens van Amsterdam en Rotterdam, en Europa. Het treinverkeer groeit zodanig, dat er extra ruimte nodig is. Met name de aansluiting op het Europese spoornet richting Oberhausen kan beter. Daarom wordt er in Duitsland 70 kilometer extra spoor aangelegd. En ook aan de Nederlandse zijde komt er 3 km spoor bij.

Omleidingen via Brabantroute en Oost-Nederland
Door de werkzaamheden is de Betuweroute niet altijd volledig beschikbaar voor goederen­vervoer. Daarom worden tijdens deze werkperioden goederen­treinen omgeleid via de Brabantroute, en – in mindere mate – via het spoor in Oost-Nederland tussen Deventer en Oldenzaal. Treinen gaan dan bij Oldenzaal of Venlo de grens naar Duitsland over. Het treinvervoer van gevaarlijke stoffen blijft zo veel mogelijk plaatsvinden over de Betuweroute.


Bundesbahn-Dampf 1966 bis 1976

Rollbahn, Rheine, Altenbeken, Mosel, 78 im Süden
Ton Pruissens einmalige Filmschätze – exklusiv bei der VGBahn. Die erste Folge zeigt herrliche und bisher unveröffentlichte Filmszenen aus den letzten glorreichen Jahren des Bundesbahn-Dampfbetriebs. Erleben Sie DB-Dampfatmosphäre vom hohen Norden bis in den tiefen Süden. Dampf pur – ohne Musik und mit spär­lichem, aber sehr informativem Kommentar.

De nieuwe dvd van Ton Pruissen, uitgebracht door VGBahn. Vijftig minuten stoom uit de periode 1966-1976: het laatste stoomdecennium bij de DB. Met Duits gesproken commentaar. In Nederland verkrijgbaar via www.mixmediastore.com.


Wintersporttreinen 2016-2017

Meldingen onder voorbehoud; raadpleeg de websites van de organisatoren.

Alpen Express Oostenrijk
Vertrek elke vrijdagavond van 23 december 2016 t/m 17 maart 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 25 december 2016 t/m 19 maart 2017. Opstapplaatsen: Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Bosch, Eindhoven, Venlo. Op 17 en 24 februari ook vertrek uit Den Haag HS en Leiden, op 26 februari en 5 maart ook aankomst in Leiden en Den Haag HS. Op 30 en 31 december een afwijkende dienstregeling. Meer informatie.

Alpen Express Zwitserland
Vertrek elke vrijdagavond van 17 februari t/m 3 maart 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 19 februari t/m 5 maart 2017. Opstapplaatsen: Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Bosch, Eindhoven, Venlo. Meer informatie.

Alpen Express Italië
Vertrek elke vrijdagavond van 17 februari t/m 3 maart 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 19 februari t/m 5 maart 2017. Opstapplaatsen: Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Bosch, Eindhoven, Venlo. Meer informatie.

Krokus Express
Heenreis: zaterdagochtend 18 en 25 februari 2017. Terug in Nederland: zaterdagavond 25 februari en 4 maart 2017. Opstapplaatsen: Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Arnhem. Meer informatie.

Railpromo Austria Express
Heenreis: vrijdagavond 23 december 2016 t/m 24 februari 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 25 december 2016 t/m 5 maart 2013 (afwijkingen: vertrek donderdag 29 december, terug zaterdag 31 december). De trein rijdt vanuit Brussel-Zuid, via Antwerpen-Berchem, Roosendaal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem naar Oostenrijk. Meer informatie.

Ski-Thalys
Vertrek elke zaterdag van 24 december 2016 t/m 25 maart 2017 vanuit Amsterdam. Terugreis uit Bourg St. Maurice op zaterdag 7 januari 2017 t/m 1 april 2017. Meer informatie.


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Heimwee naar de Heimwee Express

De maandelijkse Heimwee Express is eind 2015 uit de vaart genomen. Het Spoorweg­museum onderzoekt welke mogelijk­heden er zijn om dit soort ritten weer aan te bieden.


Collectie vervoerbewijzen van de NVBS

De collectie van de NVBS omvat naar schatting 40.000 vervoer­bewijzen. Naast de bekende enkele reizen en retourtjes vele andere soorten: perron­kaartjes, biljetten voor militairen en land­verhuizers, tienritten­kaarten, traject­abonnementen, vrijvervoer­kaarten voor spoorweg­personeel. Ook aller­hande biljetten voor internationaal vervoer.

In een filmpje zie je een kleine selectie uit de trein­kaartjes voor bijzondere gelegenheden, zoals opening van stations en lijnen, tentoon­stellings­treinen. www.nvbs.com/...


KLOK-Info

Informatiebulletin nummer 65, juli 2016, van de Werkgroep Loc 1501/Stichting Klassieke Locomotieven. Met in het kort nieuws, foto's en achtergronden over de 1201 in het Spoorwegmuseum. Lees het bulletin (pdf)


Retours

Digitaal magazine over spoorwegen, vormgeving en fotografie
Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu


Train World in Schaarbeek

Het nieuwe Belgische spoorwegmuseum opende op 25 september 2015 zijn deuren. www.trainworld.be


Henry Tap

Henry Tap (1905-1983) was van 1946 tot begin jaren 70 de vaste ontwerper van de RTM. Hij ontwierp dienst­regelingen en ander drukwerk, muur­schilderingen in stations, en zelfs hele trams. Ook de bekende afbeeldingen van dieren en planten op de bussen en trams waren van zijn hand.

In 'De Tramkoerier', herfst 2015, staat een artikel over hem. In het jubileumboek van de RTM (september 2016) wordt ook aandacht besteed aan leven en werk van Henry Tap. www.rtm-ouddorp.nl


Stadsgezichten. Utrecht in transitie. WBooks in samenwerking met de Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht (SFU), 2016. ISBN 9789462581470. Project­coördinator Mireille de Putter.

Fotoboek met het werk van tien fotografen. Het thema is de stad Utrecht en haar bewoners. Een elfde fotograaf leverde een luchtfoto van het nieuwe station: Nico Spilt.

Van 17 juni t/m 2 oktober 2016 is er een foto­tentoon­stelling in het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht. Meer informatie.


Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland. V.M. Lansink en J.M. ten Broek. WBooks, 2016. ISBN 9789462581388.

Tien jaar lang trokken Victor Lansink (beroepsarchivaris, bekend van zijn website Railtrash) en Michiel ten Broek (spoorman, auteur van vele artikelen, bewoner van een oud maar nog wel gebruikt station) langs verdwenen spoorlijnen. De weerslag van hun 1000 kilometer lange speurtocht is te vinden in dit fraaie boek. Behalve de vele foto's die ze zelf maakten, staan er ook historische beelden in van bekende grootmeesters als Roef Ankersmit en Kees van de Meene. Helaas zijn juist deze foto's soms over de vouw van het boek geplaatst, een ziekelijke vormgevers­kwaal. Een foutje achterin het boek: www.spoorzoeker.nu leidt niet naar de website van Bart Peters.

Van de 29 beschreven spoorlijnen heb ik zelf Bilthoven-Zeist, Winterswijk-Borken en Gennep op de teller staan.

Meer boeken voor spoorzoekers.


Rocky Mountain Express

De machinist blaast de stoomfluit en de majestueuze locomotief 2816 en haar klassieke passagierswagons verlaten het station van Vancouver richting de Rocky Mountains. Gedurende de reis ontdekken we de antieke locomotieven en keren we terug naar de originele route van de Canadian Pacific Railway, een transcontinentaal spoor dat ruim een eeuw geleden dwars door de Canadese wildernis werd aangelegd.

Omniversum, Den Haag. IMAX - breedbeeldprojectie. www.omniversum.nl/...


De Strijd

In een tiendelige tv-serie werd de geschiedenis van de arbeiders in Nederland geschetst. Van de eerste fabrieken tot de negentig­jarige VARA. De uitzendingen waren in oktober/december 2015. Ze zijn terug te zien via destrijd.vara.nl.


24 uur met Willem

Koning van Nederland en België
Veel initiatieven van koning Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap: wegen, kanalen en spoorwegen. Tentoonstelling van 24 augustus 2015 t/m 17 juli 2016 in het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexander­hof 20, Den Haag. www.gahetna.nl


Dubbel in de kast, voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.


Interlocking frames in the Netherlands

Harald M. Müller is bezig met een blog over de Nederlandse mechanische beveiliging. Hij bezocht daarvoor de ZLSM, waar dit systeem nog steeds in werking is te zien. De tekst is zowel in het Engels als in het Duits beschikbaar.

Interlocking frames in the Netherlands - a mix of British, German and Austrian practices


Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.
Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Tweets-archief 21-03-2011 t/m 16-05-2016

Zie ook mijn weblog.www.nicospilt.nlAdverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.Weet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen en dergelijke. Leuke ritten kan ik dus alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom. Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn verzameling. Langs de rails besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de modelbouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog