Agenda

reisinformatie     adverteren     tweets     verkortingen     nieuwe melding     forum

Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.





Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.



Niet alle NVBS-bijeenkomsten worden door de organisatie gemeld. Zie daarvoor de agenda van de NVBS.


Vanaf 1 september 2016: Bedevaart­treinen

Al ruim 95 jaar rijden er jaarlijks voor bedevaartgangers enkele nachttreinen vanuit Nederland naar Lourdes. Aan die traditie komt in september een einde. De reden is dat het materieel verouderd is en dat de spoorweg­maatschappijen steeds meer moeite hebben om de bedevaartreinen tussen de reguliere dienstregeling door te leiden. Ook is de laatste jaren de belangstelling voor bedevaarten per trein afgenomen en reizen er al veel meer mensen per bus of vliegtuig.

Laatste ritten:

 • Vertrek donderdagmiddag 1 september uit Maastricht, terug donderdagochtend 8 september. Georganiseerd door Limburgse Bedevaarten.
 • Vertrek zondagmiddag 11 september uit Maastricht, terug zondagochtend 18 september. Georganiseerd door NLZ: Nederlandse Lourdesbedevaart voor Zieken.

Informatie: www.huisvoordepelgrim.nl

"Een invalide man gaat naar Lourdes en wordt met wagentje en al in het water gereden. Na het bidden wordt hij er weer uitgehaald en raad eens wat? Nieuwe bandjes!" (Jules Deelder).


Weekend 3 en 4 september 2016: Terug naar Toen

Jaarlijks evenement bij de VSM. www.stoomtrein.org


Weekend 3 en 4 september 2016: stoomritten Wereldhavendagen

Zaterdag en zondag ritten met de DB Cargo Transharbour Express. Vanaf Rotterdam Centraal met een stoomtrein op het goederenspoor door de haven naar het de Maasvlakte. Daarna een tour per bus langs alle havengiganten met als eindbestemming het EIC. Terugweg per schip over de Nieuwe Waterweg naar het centrum. De tour is ook in omgekeerde richting mogelijk. Vertrek van Rotterdam Centraal (spoor 6b): zaterdag om 8.29 en 14.30 uur, zondag om 9.29 en 15.30 uur.

Op zaterdagavond de DB Cargo Midnight Express. In het donker de Rotterdamse haven in. Per stoomtrein naar het uiterste puntje van Maasvlakte 2. De trein keert op de Euromax Terminal. Op de terugweg verandert de haven in een wonderlijk verlichte wereld. Vertrek van Rotterdam Centraal zaterdag om 19.30 uur, terug om 22.35 uur.

De stoomtrein is van de SSN. www.wereldhavendagen.nl


Weekend 3 en 4 september 2016: open dagen Modelbouw Vereniging Waterland

Open dagen van de Modelbouw Vereniging Waterland en omstreken. Toegang gratis. Open van 10.00 tot 17.00 uur. Locatie: Trimpad 8 in Purmerend, naast de IJsbaan. Er is voldoende gelegenheid om gratis te parkeren. Informatie over de activiteiten.


Donderdag 8 september 2016: NS Harmonieorkest

Opening van het nieuwe station Breda. www.nsharmonie.nl


Vanaf donderdag 8 september 2016: feest in Breda (BelcrumSpoort)

Op donderdagmiddag 8 september wordt het nieuwe station in Breda officieel geopend. In het weekend van 10 en 11 september vindt het evenement BelcrumSpoort plaats. www.belcrumspoort.nl

Zaterdag 10 en zondag 11 september
Op deze dagen rijdt stoomlocomotief 'Ooievaar' van de SHM op de Speelhuislaan. Dit is de laatste nog rijdende Backer en Rueb stoomtram, die in 1904 in Breda is gebouwd. Langs een perron in het station staan enkele nostalgische NS-treinen, zoals het directierijtuig 'Kameel', de groene 'Hondekop' van Stichting Hondekop en de modernste NS-trein FLIRT.

Stoomritten op zaterdag 10 september
Op zaterdag kunnen abonnees van dagblad De Stem mee­rijden met een stoomtrein tussen Breda en Roosendaal. Twee locomo­tieven van de SSN komen in actie. Heenreis: Rotterdam 8.25 (3), Dordrecht 8.52 (5), Breda 9.25. Vertrek pendelritten uit Breda om 10.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 16.30 uur. Terugreis: Breda 17.46 (6), Dordrecht 18.13, Rotterdam 18.35.


Zaterdag 10 september 2016: fotorit bij de STAR

Deze dag wordt met stoomloc "Niedersachsen" van de Eisenbahnfreunde Hasetal een fotogoederentrein gereden op de STAR-lijn tussen Stadskanaal en Musselkanaal. De trein, bestaande uit circa zes bruine en grijze goederen­wagens uit de jaren '30 tot '50, zal ruim vier uur onderweg zijn, waarbij onderweg vele gelegenheden tot fotograferen worden geboden – uiteraard "schoorsteen voor" en bij een gunstige zonnestand. Een unieke gelegenheid om een fraaie lokaalspoortrein in jaren'30-stijl te fotograferen!


Stoomloc "Niedersachsen" in 2011. Foto Fokko van der Laan.

Mis deze kans niet en meld je uiterlijk 1 september aan voor deelname aan deze rit. Aanmelden gaat door het over­maken van het deelnamebedrag van € 40,00 op rekening NL18RABO0360774644 t.n.v. Stichting STAR, o.v.v. Fotorit Niedersachsen. Daarnaast zien we graag een bevestiging per email aan info@stadskanaalrail.nl o.v.v. Fotorit Niedersachsen. Indien het minimumaantal deelnemers niet gehaald wordt, zal het bedrag teruggestort worden.

Programma (op hoofdlijnen): 12.00-12.30 ontvangst (stationsrestauratie geopend), 12.40 vertrek naar Musselkanaal, 15.00 aankomst Musselkanaal, 16.00 vertrek Musselkanaal, 17.00 aankomst Stadskanaal, 17.30 mogelijkheid tot avondeten.


16-18 september en 7-9 oktober 2016: Müller-Tanzzug naar Egmond aan Zee

Müller Touristik organiseert twee treinreizen naar Egmond aan Zee. Vrijdag 16 september heen, zondag 18 september terug. Vrijdag 7 oktober heen, zondag 9 oktober terug. Vanaf Köln via Düsseldorf, Duisburg, Essen, Dortmund, Münster, Rheine en Bad Bentheim naar Alkmaar. Vanaf daar bussen naar Egmond. www.mueller-touristik.de/...


Zaterdag 17 september 2016: Zuiderzee Expres

De SSN brengt een bezoek aan de SHM met de Zuiderzee Expres. Trekkracht loc 01 1075. Opstapplaatsen zijn Rotterdam, Gouda en Woerden. Vertrek uit Rotterdam rond 9.30 uur, vertrek terugreis uit Hoorn rond 19.30 uur. Kaarten inclusief toegang tot het Bello Festival. www.stoomstichting.nl


Weekend 17 en 18 september 2016: Bello Festival bij de SHM


Stoomtram Hoorn-Medemblik, 4 september 2015. Foto Rein Korthof.

Dit jaar is dit het langste transportevenement van Nederland. Het staat in het teken van veertig jaar Historische Driehoek. Met Bello en andere historische locomotieven wordt gedurende dit weekend een intensieve dienstregeling uitgevoerd tussen Hoorn en Medemblik.

Maar er gebeurt meer: de Historische Driehoek wordt helemaal compleet! Het is mogelijk op beide dagen mee te reizen met een historische stoomtrein over de (hoofd)spoorlijn tussen Hoorn en Enkhuizen. Deze wordt getrokken door de stoomlocomotieven 23 071 en 23 076 van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. Tussen Enkhuizen en Medemblik maakt de historische veerboot Friesland uit 1956 extra vaarten. Voor de kinderen zijn er extra activiteiten onderweg tijdens de Speurtocht Stoomsafari.

Op zaterdag 17 september organiseert de Stoom Stichting Nederland bovendien een excursie met stoomlocomotief 01 1075 naar het evenement (zie bericht hierboven). In totaal komen negen stoomlocomotieven in actie tijdens het Bello Festival.

Voor meer informatie, de dienstregeling en de voordelige Bello Festivalkaart: www.stoomtram.nl/bellofestival


Weekend 17 en 18 september 2016: stoom in het Spoorwegmuseum


Stoomfiets in het Spoorwegmuseum, 2010. Foto Nico Spilt.

Een museum vol puffende, sissende en stomende machines. Zaterdagavond om 18.00 uur gaan alle stoom­machines die kunnen rijden in optocht door de binnenstad van Utrecht. www.spoorwegmuseum.nl


Dinsdag 20 september 2016: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...


Dinsdag 20 september 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

40 jaar NHN, een avond voor leden. Deze avond staat geheel in het kader van het jubileumjaar van de NVBS-afdeling Noord-Holland Noord.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Dinsdag 20 september 2016: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad. Beamer­presentatie door mevrouw Anita Vesters, ProRail.

De laatste jaren wordt er hard gewerkt aan het spoor tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad (SAAL). Velen van ons weten dat en zien dat als ze het gebied per trein bereizen. Wat is de achtergrond van al deze werken? Wat zijn de huidige ontwikkelingen en wat staat er in de toekomst nog te gebeuren? Welke technische vraagstukken doen zich voor en wat zijn de grootste (technische) uitdagingen waar ProRail mee wordt geconfronteerd? Mevrouw Vesters zal als insider bij ProRail deze vragen in haar presentatie kunnen beantwoorden.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Zondag 25 september 2016: afscheidsrit Plan V

Rit door Nederland met als eindpunt het Spoorwegmuseum. Waarschijnlijk met vier gekoppelde stellen, waaronder 876 van het museum.


Zaterdag 8 oktober 2016: lustrum­evenement 85 jaar NVBS

De NVBS bestaat dit jaar 85 jaar. Bij de VSM, tussen Apeldoorn en Dieren, vindt een evenement plaats waarbij een Lint van Syntus en GTW's van Arriva, Hermes (Breng) en Veolia in actie komen. www.nvbs.com

Vergeleken met de jubileumactiviteiten van tien jaar geleden is dit wel heel zuinig. In het najaar is er nog een congres over het openbaar vervoer, maar dan moet je maar net in openbaar vervoer geïnteresseerd zijn. Gelukkig hebben we de foto's nog.


Dinsdag 11 oktober 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Dia/Digi-meebrengavond van en door leden. Deze avond laten de afdelingsleden hun hoofdzakelijk digitale oogst van de afgelopen zomer zien op CD, DVD of USB. Dia’s zijn uiteraard welkom maar geef even een berichtje, dan wordt de diaprojector opgesteld. Houd uw inbreng beperkt tot 50 foto’s, zodat iedereen aan de beurt kan komen.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Dinsdag 18 oktober 2016: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Uit het NVBS schatkamer-archief. Presentatie door René Platjouw.

Sinds mei 2014 is René beheerder in Amersfoort-Centraal van het NVBS-archief, collectie foto’s Tramwegen Nederland. Het doel van de NVBS-collectie is een overzicht te kunnen geven van alles wat met spoor en tram in ons land te maken heeft (gehad). Uit die enorme collectie van oude en nieuwe foto’s, dia’s, tekeningen en noem maar op, heeft René een willekeurige selectie gemaakt van aparte zaken of zomaar gewoon van mooie foto’s, waarbij we niet alleen naar tram kijken, maar ook naar het spoor. Want als beheerder kijkt hij soms mee over de schouders van andere beheerders. En weet wel, dat u als NVBS-lid op afspraak in dit archief kunt neuzen. Kortom een bijzonder gevarieerde avond.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Vrijdag 28 t/m zondag 30 oktober 2016: Eurospoor in Utrecht

Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl



Zondag 30 oktober 2016: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren!

De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


Dinsdag 1 november 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Uit het NVBS schatkamer-archief. Een beamer­presentatie door René Platjouw.

Sinds mei 2014 is René beheerder in Amersfoort van het NVBS-archief 'Tramwegen Nederland'. Het is een ware schatkamer van oude en nieuwe foto’s, dia’s, tekeningen en noem maar op. Het doel van de NVBS-collectie is een overzicht te kunnen geven van alles wat met spoor en tram in ons land te maken heeft of heeft gehad. Uit die enorme collectie heeft René een selectie gemaakt van aparte zaken of zomaar gewoon mooie foto’s, waarbij we niet alleen naar trams kijken, maar ook naar het spoor. Stoom, diesel of elektrisch, alle tractievormen komen wel aan bod, zelfs de 1 pk-versie. En weet wel, dat u als NVBS-lid op afspraak in dit archief kunt neuzen. Kortom een bijzonder gevariëerde avond.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Zaterdag 12 november 2016: NVBS Lustrumcongres

Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan organiseert de NVBS een lustrumcongres over het verleden, het heden en de toekomst van het railvervoer in Nederland. Prominenten binnen de vervoerwereld hebben hun medewerking toegezegd. Theater LantarenVenster in Rotterdam, 13.30-17.30 uur. Bezoekers van het congres kunnen ook een rit maken met een historische tram. Informatie en aanmeldingen via www.nvbs.com/...


Dinsdag 15 november 2016: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Uit Aad de Wolf’s RTV-Filmarchief. Filmpresentatie door het Railtheater Amsterdam.

Het Railtheater Amsterdam presenteert een aantal gedigitaliseerde films uit de collectie van de - begin 2012 plotseling overleden - bekende cineast Aad de Wolf, waarin we kunnen genieten van spoor- en trambeelden uit Nederland, België en de beide Duitslanden, opgenomen in de periode 1955-1977. Aad de Wolf was een redelijk 'vroege' amateurfilmer, die al in de jaren ’50 bewegend beeld op het gevoelige materiaal vastlegde en daaraan ook al synchroon geluid wist toe te voegen, uniek voor die tijd! In de jaren ’60 startte hij vrijdagse filmvoorstellingen in zijn huiskamer, die in 1966 zouden uitmonden in het Railtheater Voorburg. Jarenlang was hij de stuwende kracht achter de voormalige Railtheaters in Voorburg en Rotterdam, maar hij presenteerde zijn programma’s ook elders door geheel Nederland.

Vanavond kunt u kijken naar unieke historische beelden van 39 tot 61 jaar geleden, met authentiek geluid en het markante commentaar van de maker in de volgende films:

♦ Tram-Kaleidoscoop. NZH: Den Haag-Leiden, botsing Voorburg; HTM: buitenlijners 64 +118 op lijn 13, voormalige stoomaanhangers op lijn 8 (1955/62).

♦ Op naar stoom. Stoomtractie Hengelo-Rheine-Osnabrück (1964).

♦ Stoomkracht in drievoud. Treinverkeer in het Belgisch-Duitse grensgebied bij Moresnet en Aachen (1965).

♦ Met de tram door België. Antwerpen, Londerzeel, Gent, Brussel, Mons, Oostende, Luik, Verviers en Charleroi (1965).

♦ Mee met de RTM. De diesellijnen Rotterdam-Oostvoorne/Hellevoetsluis (1964/65).

♦ Op de rails langs Rijn en Moesel. Spoorwegverkeer in het gebied tussen Keulen, Koblenz en Trier (1968/70).

♦ Stoomlocatie Saalfeld. Indrukken bij station Saalfeld en van de lijnen in het Thüringerwald in de D.D.R. (1977).

♦ NZH-Kaleidoscoop. Stadsdienst Leiden, Amsterdam-Zandvoort en Leiden-Den Haag (1957/61).

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Dinsdag 22 november 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

De laatste stoomlocs van British Railways. Een beamer­presentatie door Leo de Jong.

In deze powerpoint-presentatie, geheel in kleur, worden de stoomlocs van British Rail(ways) tussen 1962 en 1968 voorgesteld. Na een korte inleiding over BR in de jaren '60, de zogenaamde Beeching-jaren, wordt per asindeling ingegaan op Engelse stoomlocs die in deze jaren nog in vele soorten en maten reden op het uitgebreide, maar sterk krimpende, Britse spoornet.

U maakt een virtuele reis van Londen naar Padstow over de laatste hoofdlijn met stoom en leert wat 'pre-grouping' stoomlocs zijn. Maak kennis met de lelijkste locomotief van Engeland en hoor waarom de laatste ‘Terriers’ in dienst bleven. U ziet de enorme variatie aan 2'C-stoomlocs (Engels 4-6-0) in de jaren '60 en typisch Engelse tender­locs. De presentatie eindigt met stoomlocs in dienst in de diepe dalen van Wales.

Deze presentatie is mede mogelijk dankzij Colour-Rail, www.colour-rail.co.uk.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Dinsdag 13 december 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Dieseltreinen in Nederland. Een filmpresentatie door Raymond Naber.

Super-8 films over diesels in Nederland:

 • 1980. Miljoenenlijn: rode diesel-1 op de lijn tussen Heerlen en Valkenburg, accutreinen Maastricht – Aken, armseinen en goederenverkeer met 3 x 2200 naar Herzogenrath.
 • 1996. Diesels in de Achterhoek: met verbouwde diesel-2 en Plan U een rondrit in de Achterhoek, in de driehoek Zutphen – Arnhem – Winterswijk.
 • 1996. Tussen Mijn en Domstad. Heerlen – Aken, nu met verbouwde diesel-2.

150 jaar intercommunale tram in Nederland
De Ooijevaar: tussen Den Haag en Delft per stoomtram in 1989. Zie hoe in ruim 25 jaar de stad veranderde. Op 25 juni 2016 was deze verbinding (de eerste intercommunale tramlijn in Nederland) 150 jaar oud.

Ook in het filmarchief van de NVBS vind je historische beelden van deze tramlijn.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Dinsdag 20 december 2016: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Langs de Inlandsbanan in Zweden. Presentatie door Sjoerd Bekhof.

Reizen in over voor ons ongekend grote afstanden in Noorwegen, Zweden en Finland is iets heel anders dan een reisje van Groningen naar Maastricht. Daar zijn per trein geen halfuur diensten, stationsgebouwen met uitgebreide faciliteiten, zoals een mooi parkeerterrein, perrons met trappen en liften enzovoorts. Maar ook geen ruim bemeten autosnelwegen. Domweg omdat het daar dun bevolkt is.

Vanavond maken we de terugreis vanaf de grens van Noorwegen met Finland – met een uur tijdsverschil – om daar de nieuwe goederenspoorlijn van Haparanda naar Bodo te zien. De lijn naar Karungi is eertijds dieper het land ingelegd en is intussen verlaten en vervangen door spoor dichter langs de kust. De stationsgebouwtjes zijn blijven staan en worden nog nauwelijks gebruikt of zijn in particuliere handen over gegaan. Na deze afsteker gaan we naar Bodo, het kruispunt met de ertslijn naar Narvik. De aankomst ’s morgens van de nachttrein uit Stockholm zorgt voor een tijdelijke gezellige drukte.

We laten deze noord-zuidlijn achter ons om naar het eindpunt van de Inlandsbanan te gaan: Gällivare. Daar wacht ons een reis langs de spoorlijn waar eens per dag – alleen ’s zomers – een treinenpaar rijdt. Het Fiat-treinstel vertrekt ’s morgens vroeg en is de hele dag onderweg naar het eindpunt Ostersund. Daardoor zien we onderweg maar twee treinen, maar er is toch veel te zien. De volgende dag kun je dan doorreizen naar Mora, het eindpunt van de Inlandsbanan. Het zuidelijker gelegen deel is niet meer in gebruik. We krijgen gelegenheid om de werkplaats van de Inlandsbanan in Ostersund te bekijken. Een geluk voor ons was dat er veel materieel door de vakantietijd ‘thuis’ was. In Filipstad nemen we afscheid van de Inlandsbanan.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 7 december 2016: opening Utrecht Centraal

Officiële opening van het vernieuwde station Utrecht Centraal. Vanaf 2 november is in het Spoorwegmuseum een tentoonstelling over dit station.


2017: 150 jaar spoor in Nederlands-Indië

Het Spoorwegmuseum is van plan hier aandacht aan te besteden.


Dinsdag 17 januari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Treinreis naar Moermansk en Nikel (deel 1). Presentatie door Ernst van Gulden.

Vanavond neemt de Haarlemse spoorwegfotograaf Ernst van Gulden u mee in twee delen naar het (tot voor kort) noordelijkste station ter wereld: Nikel. In deel 1, dat voor vanavond op de rol staat, zullen we via Polen, Wit-Rusland, Kaliningrad en de Baltische Staten reizen tot de Russische (en Europese) buitengrens Narva. Naast het spoorvervoer zal een groot deel van de presentatie niet alleen dat in beeld brengen, maar ook het landschappelijk schoon van deze landen. Ook zullen we een kijkje nemen in steden zoals Minsk, Kaliningrad, Tallinn, Kaunas, Riga en Vilnius. Kortom: een boeiende presentatie over voor de gemiddelde spoorliefhebber minder bekende landen.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Dinsdag 21 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

De Gooische Stoomtram. Beamer­presentatie door Ron Couvée.

Nog één keertje aan boord van de Gooische Stoomtram? Het kan, maar dan virtueel! Deze avond houdt ons afdelingslid en vroegere voorzitter Ron Couvée een presentatie over de Gooische Stoomtram, ook wel bekend als de Gooische Moordenaar. We zijn benieuwd of er onder onze leden nog mensen zijn, die zich een ritje met de Gooische kunnen herinneren. Dit trambedrijf heeft bijna driekwart eeuw, van 1882 tot 1947, het vervoersbeeld bepaald in het Gooi.

Onze presentator zal u - met behulp van lichtbeelden - meenemen op een reis met de Gooische van Amsterdam naar Hilversum. Met tussenstops in Diemen, Muiden, Muiderberg, Naarden-Vesting, Bussum, Huizen, Blaricum en Laren. Ook zal uit de doeken worden gedaan hoe de bijnaam Gooische Moordenaar tot stand kwam. Hoe de bus de tram verdreef, maar gedurende de oorlogsjaren toch weer glorieus terug kwam. En hoe de Gooische heden ten dage nog tastbaar in volle glorie voortleeft, ter herinnering aan een roemrijk verleden.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Dinsdag 21 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Railjournaal 2016. Samenstelling en presentatie: Journaalteam Railtheater Amsterdam.

In deze editie van het digitale filmische jaaroverzicht van het Railtheater Amsterdam ziet u actualiteiten bij spoor- en trambedrijven in binnen- en buitenland uit de periode 1 december 2015 t/m 31 december 2016 via bewegende beelden met synchroon geluid en live commentaar. Railjubilea, nieuw materieel, nieuwe/gewijzigde/opgeheven lijnen en andere nieuwtjes komen ook nu weer in chronologische volgorde in beeld.

De afronding van dit programma kan pas in 2017 worden gerealiseerd, het is nu dus te vroeg om al iets over de precieze inhoud te kunnen zeggen. Maar ook deze aflevering zal ongetwijfeld weer een afwisselend programma worden, met voor elke railliefhebber wel iets interessants om te bekijken.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Dinsdag 18 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Tachtig jaar dubbeldekkers op de Europese hoofdlijnen. Presentatie door Patrick Berger.

In 2012 is het 80 jaar geleden, dat de eerste dubbeldeksrijtuigen voor de hoofdlijnen het levenslicht zagen. Wat begon als een oplossing voor het steeds sterker toenemende forenzenverkeer, heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke bijdrage in het dagelijks vervoer per spoor in het Europa van vandaag.

Presentator Patrick Berger geeft een fotografisch verslag van de ontwikkeling die de dubbeldekkers in Europa hebben doorgemaakt. Aan de hand van diverse foto’s en plaatjes komen de twee belangrijkste stromingen aan bod. De presentatie behandelt de meest bekende modellen van de eerste tot de laatste ontwerpen en van Spanje tot Finland zelfs enkele niet uitgevoerde ontwerpen. Een afwisselende avond over oud en nieuw, voor jong tot oud.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Dinsdag 16 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Mijn internetalbum. Presentatie door Hans Altena en Hans Elzinga.

Waarom nog zelf foto’s maken als de actualiteit of het verleden vanachter uw computer op elk moment te bekijken valt? Het internet is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een enorme bron van informatie. Dat ontdekten ook de spoorvrienden Hans Altena en Hans Elzinga. Sinds vele jaren wisselen zij wekelijks hun internet vondsten met elkaar uit.

Deze vondsten, opgeborgen in de map "mijn internetalbum" willen zij vanavond graag een keer met u delen. Niet zozeer om met andermans veren te pronken, maar gewoon om u te tonen wat voor moois er allemaal te vinden is op het internet en vooral u te stimuleren ook eens op zoek te gaan in uw eigen interessegebieden.

Omdat de internetbron onuitputtelijk is, krijgt u op deze avond alleen een scala te zien van de interessegebieden van de presentatoren. Een kleine greep uit de onderwerpen: de Deutsche Kreisbahnen, McKeen motorwagens, Walter Hollnagel, British Railways in de jaren 60, enz.

Het is een keur aan beelden, die voornamelijk vóór 1970 gemaakt zijn. Verrassend? Wij denken van wel. De presentatie mag misschien even verrassend zijn, want tijdens het eerste deel van de avond bepaalt u, de zaalbezoeker, welke onderwerpen er getoond gaan worden uit de grote hoeveelheid die er is. Het tweede deel van de avond betreft een verhaal met een rode draad, die u een andere blik laat werpen op spoorse beelden.

Dit belooft dus een bijzondere avond te worden uit de nieuwe digitale wereld, waarin het scala aan platen zo bijzonder, leuk of historisch gezien interessant is, dat u misschien thuis nog lang na zult genieten, maar dan in een eigen zoektocht vanachter uw eigen computer. Komt dat dus eerst zien!

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi



Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.



Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.


Weersverwachting KNMI

Zie ook de buienradar.


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via www.treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op sateliet­gegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.

Via kubus.mailspool.nl/spoorkaart is te zien waar de treinen rijden. Geen goederentreinen of bijzondere treinen.

In Duitsland hebben ze Zugradar.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is: www.rome2rio.com.

Goederentreinen
De locs van het Tsjechische Metrans zijn te volgen op poloha.vozu.cz. De rode stip is van een webcamtram in Praag.

Spoorkaart Nederland
Bij de spoorkaarten vind je onder andere een handige kaart uit 2016 met treinseries.


Tentoonstellingen

Grand Train (Parijs)
Franse locomotieven zijn te zien in de oude werkplaats La Chapelle. Dit is gecombineerd met een expositie van Alsthom-modellen en verschillende eetgelegenheden. 26 ter Rue Ordener, 75018 Paris. Van 30 april t/m 16 oktober 2016. www.grandtrain.com

Rijkspolitie Porsches
Louwman Museum in Den Haag (8 juli t/m 4 september 2016). De expositie bestaat uit de dertien verschillende modellen en uitvoeringen van de Porsches die de Rijks­politie tussen 1962 en 1996 in gebruik had. Het is voor het eerst dat alle modellen gezamenlijk worden geëxposeerd. www.louwmanmuseum.nl

Stadsgezichten. Utrecht in transitie.
Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht (17 juni t/m 2 oktober 2016). Tentoonstelling met het werk van tien fotografen. Het thema is de stad Utrecht en haar bewoners. www.hetutrechtsarchief.nl/expositie/stadsgezichten

Reizen per spoor in de jaren ’50 - op vakantie naar Zwitserland
Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM), Zuidbroek (4 juni t/m 18 september 2016). De denkbeeldige familie Bergsma uit Drachten gaat in juli 1958 op vakantie naar Zwitserland. Hun reis krijgt extra betekenis door informatie over historische en technische gegevens. De voorwerpen onder­steunen het verhaal van de reis en geven een beeld van het spoorverleden in de jaren ’50. www.nnttm.nl

Doesburg en de stoomtram, 1881-1957
Streekmuseum de Roode Toren, Roggestraat 9, Doesburg (28 mei 2016 t/m 25 februari 2017). De expositie geeft een fraai beeld van diverse facetten van de stoomtram in Doesburg: de eerste aanleg, het reizigers- en goederen­vervoer, de bekende schipbrug als 'obstakel', de diverse ongevallen in de loop der jaren, het trampersoneel, maar vooral ook het afscheid in 1957. Voorts zijn er diverse objecten van de voormalige tramlijn Dieren-Doesburg-Doetinchem, waaronder diverse GTW-trammodellen en oude filmbeelden te zien. www.deroodetooren.nl/...

Van trein naar Plein
Museum Het Sterkenhuis, Bergen (3 mei t/m 30 november 2016). Een grote maquette van het vroegere stationsplein met de spoorlijn en Bello toont het beeld uit de jaren vijftig. www.museumhetsterkenhuis.nl/...

Outsider Art
Hermitage, Amsterdam. Outsider Art wordt gemaakt door mensen die niet zijn opgeleid aan de kunstacademie. Het museum richt zich op actuele Outsider Art, afkomstig uit de groeiende collectie van Het Dolhuys. Het gaat om honderden werken van tientallen Engelse, Franse, Iraanse, Japanse en Nederlandse kunstenaars. www.hermitage.nl/...

In het spoor van Titus Brandsma
Van 9 april t/m 16 november 2016 in het Titus Brandsma Museum, Bolsward. Titus Brandsma (1881–1942) was een pater, hoogleraar en publicist uit Friesland. Brandsma verzette zich tegen het nazisme. In 1942 vond hij in een concentratie­kamp de dood. Centraal in de expositie staat het trein­compartiment waarin hij werd gedeporteerd. www.titusbrandsmamuseum.nl


Nederlandse vereniging van belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen (NVBS)

www.nvbs.com (voor actueel verenigingsnieuws klik op het tabblad Nieuwsbrief)

Zie ook het thema over de NVBS.


Kijken op tv of pc

Rail Away
Rail Away is een tv-serie van de EO over markante spoor­lijnen overal ter wereld. Elke aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is aandacht voor de treinen, de landschappen en culturen. Raadpleeg de tv-gids of bekijk oudere afleveringen via www.eo.nl/railaway.

Open Beelden
Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


Museumstoomtram laat bezoeker meer beleven bij musea in regio

Deze zomer gratis vervoer naar musea in Historische Driehoek
De Historische Driehoek Hoorn – Medemblik – Enkhuizen bestaat 40 jaar. Speciaal voor dit jubileum bundelt de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik haar krachten met de musea in de regio. Deze zomer profiteren bezoekers van de Museumstoomtram van gratis vervoer naar de diverse musea in de regio.

Spannende tijdreis met stoomtram en boot
Bezoekers van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik kunnen met stoomtram en boot een tijdreis maken door de Historische Driehoek. De Museumstoomtram laat deze zomer haar bezoekers meer beleven. Van 1 juli t/m 31 augustus 2016 rijden er pendelbussen om bezoekers naar de diverse musea te brengen.

Gratis vervoer
Vanaf station Medemblik rijdt dagelijks een museumbus naar Museum De Oude Bakkerij, Kasteel Radboud, Imkerij De Bijenstal en het Nederlands Stoommachinemuseum. Het aansluitende vervoer en de toegang tot deze attracties is gratis voor bezoekers van de Museumstoomtram. Vanaf station Hoorn verzorgt Citytours van 26 juli t/m 18 augustus iedere dinsdag, woensdag en donderdag gratis het aansluitende vervoer naar het Westfries Museum, het Museum van de 20e Eeuw en VOC-schip De Halve Maen. Veerboot Friesland legt tijdens zijn reis door de Historische Driehoek een maal per dag aan bij het beroemde openluchtmuseum Zuiderzeemuseum.

Dienstregelingen en openingstijden
De Historische Driehoek is tijdens de zomervakantie dagelijks geopend. Vertrekplaats Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is geopend vanaf een uur voor het vertrek van de eerste tram en tot een uur na binnenkomst van de laatste tram die dag. Kijk voor actuele dienstregelingen en openingstijden van de attracties in de Historische Driehoek op de website van de desbetreffende attractie.

Stoomsafari bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Het is zomervakantie 2016. Kinderen van 5 tot 12 jaar kunnen de gehele zomervakantie op Stoomsafari bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. De Stoomsafari is een ontdekkingstocht voor kinderen naar alles wat met stoomtrams te maken heeft. De safari bestaat uit een speurtocht naar de collectie van het museum en een programma waarbij zij actief mee mogen doen met het vervoer per stoomtram. Alle kinderen ontvangen gratis een Stoomsafari-koffer.

Leerzaam voor kinderen
De Stoomsafari is een speurtocht voor kinderen bij de Museumstoomtram. Niet alleen een unieke beleving, ook een educatieve bezigheid voor de jongste gasten. Kinderen leren zowel voor, tijdens als na de spannendste tijdreis de locomotieven, stations en wagens beter kennen. Na een bezoek aan de Museumstoomtram weten zij wat er vroeger met deze vervoersmiddelen gedaan werd.

Unieke beleving
Kinderen gaan letterlijk terug in de tijd en ervaren een unieke beleving. Zij mogen actief deelnemen aan:

 • Bedienen van een sein of wissel bij de seinhuiswachter;
 • Stoken van de kolen op de stoomlocomotief;
 • De conducteur helpen met het knippen van de kaartjes;
 • Meekijken met de schipper van de boot over het IJsselmeer;
 • Het sorteren van de post in het speciale postrijtuig bij de post­conducteur;
 • Meehelpen met de goederenarbeider met het in- en uitladen van de goederen;
 • Verkleden als een reiziger van 100 jaar geleden bij de Ot & Sien-verkleedjuffrouw.

Gratis Stoomsafari-koffer
Alle kinderen krijgen gratis een Stoomsafari-koffer bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Zij kunnen deze ophalen op het tramstation in Hoorn in de speciale houten kiosk op het stationsplein, maar ook aan boord van de boot en het station te Medemblik.

Prijzen & openingstijden
De Stoomsafari is gratis voor bezoekers van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Het museum, de werkplaats en de winkel van de Museumstoomtram zijn geopend vanaf een uur voor het vertrek van de eerste tram en tot een uur na binnenkomst van de laatste tram die dag. De winkel is tevens tijdens kantoortijden geopend, deze zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Kijk voor meer informatie op www.stoomtram.nl


Panorama Rail Restaurant

Vanaf 1 april 2016
Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen waaronder een panoramarijtuig. Trekkracht is meestal loc 1215. De trein rijdt doorgaans op vrijdag- en zaterdagavond; zie website voor rijdagen. Vertrek uit Amsterdam Centraal om 18.10 uur. Daarna via Breukelen, Gouda, Rotterdam Noord, Den Haag HS, Leiden en Haarlem weer naar Amsterdam Centraal. Bij werkzaam­heden kan de route afwijken; de rit duurt altijd minstens 2.45 uur. Er vinden ook extra ritten plaats. Arrangementen vanaf 99 euro. www.panoramarail.nl


Werkzaamheden
Betuweroute

Zaterdag 16 april t/m zondag 16 oktober 2016
Zes maanden lang vinden er werkzaamheden plaats in Duitsland. Naast de twee bestaande sporen tussen Emmerich en Oberhausen komt een derde spoor te liggen. Daarmee krijgt de Betuweroute een betere verbinding met Duitsland en kunnen er in de toekomst meer goederen­treinen van deze route gebruik maken.

De Betuweroute is dé spoorverbinding voor het goederen­verkeer tussen de havens van Amsterdam en Rotterdam, en Europa. Het treinverkeer groeit zodanig, dat er extra ruimte nodig is. Met name de aansluiting op het Europese spoornet richting Oberhausen kan beter. Daarom wordt er in Duitsland 70 kilometer extra spoor aangelegd. En ook aan de Nederlandse zijde komt er 3 km spoor bij.

Omleidingen via Brabantroute en Oost-Nederland
Door de werkzaamheden is de Betuweroute niet altijd volledig beschikbaar voor goederen­vervoer. Daarom worden tijdens deze werkperioden goederen­treinen omgeleid via de Brabantroute, en – in mindere mate – via het spoor in Oost-Nederland tussen Deventer en Oldenzaal. Treinen gaan dan bij Oldenzaal of Venlo de grens naar Duitsland over. Het treinvervoer van gevaarlijke stoffen blijft zo veel mogelijk plaatsvinden over de Betuweroute.


Updates

De 149e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.


NVBS Actueel

De NVBS – de landelijke vereniging van rail­liefhebbers – brengt onder de naam "NVBS Actueel" een maandelijkse nieuwsbrief uit. Deze is bestemd voor zowel leden als niet-leden en een abonnement is gratis. Je kunt het juninummer lezen op www.nvbs.com/...


Loc 2454 terug in Nederland

Een ooit door NS verkochte 2400 is weer teruggekeerd in Nederland. Zie de reportage Jonge machinist uit Beilen knapt opnieuw oude trein op.

Volgens onze administratie bevinden zich nu de volgende exemplaren van dit type in Nederland: loc 2498 in het Spoorweg­museum, locs 2412, 2459 en 2530 bij de VSM, loc 2424 bij de SGB, en loc 2454 bij de BSH (Vereniging tot Behoud van Spoormaterieel Haarlem, www.bsh-online.nl).


Wintersporttreinen 2016-2017

Alpen Express Oostenrijk
Vertrek elke vrijdagavond van 23 december 2016 t/m 17 maart 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 25 december 2016 t/m 19 maart 2017. Opstapplaatsen: Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Bosch, Eindhoven, Venlo. Op 17 en 24 februari ook vertrek uit Den Haag HS en Leiden, op 26 februari en 5 maart ook aankomst in Leiden en Den Haag HS. Op 30 en 31 december een afwijkende dienstregeling. Meer informatie.

Alpen Express Zwitserland
Vertrek elke vrijdagavond van 17 februari t/m 3 maart 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 19 februari t/m 5 maart 2017. Opstapplaatsen: Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Bosch, Eindhoven, Venlo. Meer informatie.

Alpen Express Italië
Vertrek elke vrijdagavond van 17 februari t/m 3 maart 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 19 februari t/m 5 maart 2017. Opstapplaatsen: Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Bosch, Eindhoven, Venlo. Meer informatie.

Krokus Express
Heenreis: zaterdagochtend 18 en 25 februari 2017. Terug in Nederland: zaterdagavond 25 februari en 4 maart 2017. Opstapplaatsen: Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Arnhem. Meer informatie.

Railpromo Austria Express
Heenreis: vrijdagavond 23 december 2016 t/m 24 februari 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 25 december 2016 t/m 5 maart 2013 (afwijkingen: vertrek donderdag 29 december, terug zaterdag 31 december). De trein rijdt vanuit Brussel-Zuid, via Antwerpen-Berchem, Roosendaal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem naar Oostenrijk. Meer informatie.


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Heimwee naar de Heimwee Express

De maandelijkse Heimwee Express is eind 2015 uit de vaart genomen. Het Spoorweg­museum onderzoekt welke mogelijk­heden er zijn om dit soort ritten weer aan te bieden.


Collectie vervoerbewijzen van de NVBS

De collectie van de NVBS omvat naar schatting 40.000 vervoer­bewijzen. Naast de bekende enkele reizen en retourtjes vele andere soorten: perron­kaartjes, biljetten voor militairen en land­verhuizers, tienritten­kaarten, traject­abonnementen, vrijvervoer­kaarten voor spoorweg­personeel. Ook aller­hande biljetten voor internationaal vervoer.

In een filmpje zie je een kleine selectie uit de trein­kaartjes voor bijzondere gelegenheden, zoals opening van stations en lijnen, tentoon­stellings­treinen. www.nvbs.com/...


KLOK-Info

Informatiebulletin nummer 65, juli 2016, van de Werkgroep Loc 1501/Stichting Klassieke Locomotieven. Met in het kort nieuws, foto's en achtergronden over de 1201 in het Spoorwegmuseum. Lees het bulletin (pdf)


Retours

Digitaal magazine over spoorwegen, vormgeving en fotografie
Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu


Train World in Schaarbeek

Het nieuwe Belgische spoorwegmuseum opende op 25 september 2015 zijn deuren. www.trainworld.be


Henry Tap

Henry Tap (1905-1983) was van 1946 tot begin jaren 70 de vaste ontwerper van de RTM. Hij ontwierp dienst­regelingen en ander drukwerk, muur­schilderingen in stations, en zelfs hele trams. Ook de bekende afbeeldingen van dieren en planten op de bussen en trams waren van zijn hand.

In 'De Tramkoerier', herfst 2015, staat een artikel over hem. In augustus 2016 verscheen een jubileumboek van de RTM, waarin ook aandacht wordt besteed aan leven en werk van Henry Tap. www.rtm-ouddorp.nl


Stadsgezichten. Utrecht in transitie. WBooks in samenwerking met de Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht (SFU), 2016. ISBN 9789462581470. Project­coördinator Mireille de Putter.

Fotoboek met het werk van tien fotografen. Het thema is de stad Utrecht en haar bewoners. Een elfde fotograaf leverde een luchtfoto van het nieuwe station: Nico Spilt.

Van 17 juni t/m 2 oktober 2016 is er een foto­tentoon­stelling in het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht. Meer informatie.


Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland. V.M. Lansink en J.M. ten Broek. WBooks, 2016. ISBN 9789462581388.

Tien jaar lang trokken Victor Lansink (beroepsarchivaris, bekend van zijn website Railtrash) en Michiel ten Broek (spoorman, auteur van vele artikelen, bewoner van een oud maar nog wel gebruikt station) langs verdwenen spoorlijnen. De weerslag van hun 1000 kilometer lange speurtocht is te vinden in dit fraaie boek. Behalve de vele foto's die ze zelf maakten, staan er ook historische beelden in van bekende grootmeesters als Roef Ankersmit en Kees van de Meene. Helaas zijn juist deze foto's soms over de vouw van het boek geplaatst, een ziekelijke vormgevers­kwaal. Een foutje achterin het boek: www.spoorzoeker.nu leidt niet naar de website van Bart Peters.

Van de 29 beschreven spoorlijnen heb ik zelf Bilthoven-Zeist, Winterswijk-Borken en Gennep op de teller staan.

Meer boeken voor spoorzoekers.


Rocky Mountain Express

De machinist blaast de stoomfluit en de majestueuze locomotief 2816 en haar klassieke passagierswagons verlaten het station van Vancouver richting de Rocky Mountains. Gedurende de reis ontdekken we de antieke locomotieven en keren we terug naar de originele route van de Canadian Pacific Railway, een transcontinentaal spoor dat ruim een eeuw geleden dwars door de Canadese wildernis werd aangelegd.

Omniversum, Den Haag. IMAX - breedbeeldprojectie. www.omniversum.nl/...


De Strijd

In een tiendelige tv-serie werd de geschiedenis van de arbeiders in Nederland geschetst. Van de eerste fabrieken tot de negentig­jarige VARA. De uitzendingen waren in oktober/december 2015. Ze zijn terug te zien via destrijd.vara.nl.


24 uur met Willem

Koning van Nederland en België
Veel initiatieven van koning Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap: wegen, kanalen en spoorwegen. Tentoonstelling van 24 augustus 2015 t/m 17 juli 2016 in het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexander­hof 20, Den Haag. www.gahetna.nl


Dubbel in de kast, voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.


Interlocking frames in the Netherlands

Harald M. Müller is bezig met een blog over de Nederlandse mechanische beveiliging. Hij bezocht daarvoor de ZLSM, waar dit systeem nog steeds in werking is te zien. De tekst is zowel in het Engels als in het Duits beschikbaar.

Interlocking frames in the Netherlands - a mix of British, German and Austrian practices


Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.




Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Tweets-archief 21-03-2011 t/m 16-05-2016

Zie ook mijn weblog.



www.nicospilt.nl



Adverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.



Weet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen en dergelijke. Leuke ritten kan ik dus alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom. Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn verzameling. Langs de rails besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de modelbouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.



archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum





vorige       start       omhoog