Agenda

2014     reisinformatie     adverteren     tweets     verkortingen     nieuwe melding     forum

Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator. Niet alle NVBS-bijeenkomsten krijg ik door, kijk daarvoor in de agenda van de NVBS. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.

Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.Woensdag 17 december 2014: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Kriskras per spoor door Oostenrijk. Dia-overvloei en beamer-fotopresentatie door Maarten van der Velden.

Vanavond bezoeken we Oostenrijk met presentator Maarten van der Velden en zien we ruim 30 jaar spoorweggeschiedenis aan ons voorbij rijden. Naast de ÖBB wordt er ook aandacht besteed aan andere bedrijven zoals onder andere de Montafonerbahn, de Stubaitalbahn, Stern & Hafferl, de Steiermärkische Landes Eisenbahn en de “nieuwe” bedrijven WestBahn, LTE, CargoServ en andere open access operators. We zien dan ook de meeste materieeltypes die in de periode tussen 1980 en 2014 bij de ÖBB dienst hebben gedaan. Natuurlijk wordt het smalspoor daarbij niet vergeten. We komen in vrijwel alle uithoeken van het land en soms ver daar buiten want materieel van de ÖBB rijdt soms door tot diep in de buurlanden.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Donderdag 18 december 2014: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

Spoor- en tramjubilea. Een filmpresentatie door Raymond Naber.

Weet u het nog? Het jubileum van 150 jaar spoorwegen in Nederland in 1989? Nu 25 jaar geleden was Utrecht het centrum van de jubileumactiviteiten in Treinen door de Tijd. De Arend reed op haar rondje over het Jaarbeursterrein, waar veel materieel stond opgesteld. Bij het postperron waren de stoomlocs te zien die werden voorgereden, vele verschillende samenstellingen in de loop van de zomer. Een zomer met heel mooi en warm weer die allerlei extra materieel op de baan bracht. Onze eigen loc 3737 gaf maar beperkt acte de présence want ze bleek te storingsgevoelig. Daardoor kwam er juist heel veel ander materieel op de baan en werd het een prachtig jubileumfeest. Door de veranderingen in de bedrijfsvoering bij NS iets wat waarschijnlijk in deze vorm niet meer mogelijk zal zijn. Geniet nog een keer van al het moois in deze Super-8-film met geluid, muziek en commentaar.

In 1981 bestond onze vereniging 50 jaar en we keren nog een keer terug naar de lijn Amersfoort – Woudenberg (de Pon-lijn) waar Stoom 81 plaatsvond. Deze Super-8-film van Willem van Doorn brengt ons even terug. Als attractie kwam uit Engeland de Rocket naar Woudenberg. In 2006 bij het 75-jarig jubileum werd door de vereniging aan Peter-Paul van de Houven opdracht gegeven een jubileum-DVD uit te brengen met daarop de verschillende activiteiten van dat jaar. U ziet de trams rijden in Amsterdam en het feest rond de driehoek bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. Maar natuurlijk ook het treintrekken! U herkent vast uzelf op de prachtige opnamen. En tenslotte een aparte terugblik op het 150-jarig jubileum van de Haagse tram in 2014, per beamerpresentatie, uw presentator is daar erg actief in geweest vanuit de Tramweg-Stichting zodat we het zien vanuit de blik van een restauratieteam onder tijdsdruk.

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 2,50. www.nvbs.com/apeldoorn


Zaterdag 20 december 2014 t/m zondag 4 januari 2015: Winter Station in Spoorweg­museum

Een dagje uit voor de hele familie, zo staat Winter Station in het Spoorwegmuseum nu al 15 jaar bekend. Ook dit jaar verandert het hele museum weer in een prachtig winter wonderland. Iedere dag is er een gezellig programma vol muziek en entertainment. Vanaf zaterdag 6 december kan er al geschaatst worden. Schaatsen zijn gratis te leen. Van 27 t/m 30 december is het museum langer geopend. Op 1 januari gesloten. www.spoorwegmuseum.nl


Vrijdag 2 januari 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Nieuwjaarsbijeenkomst en foto/videovaria-avond. Gezellige praatavond met korte presentaties door de bezoekers.

Om het nieuwe jaar meteen goed te beginnen houdt de NVBS afdeling Twente op vrijdag 2 januari 2015 een gezellige Nieuwjaarsbijeenkomst in Hengelo. Op deze avond is er ruim plaats voor onderlinge contacten tussen de bezoekers, veel gezelligheid en natuurlijk een moment om elkaar het allerbeste te wensen voor 2015. Daarnaast is er gelegenheid voor een aantal korte presentaties, verzorgd door de bezoekers over diverse gevarieerde spoorse onderwerpen, net als op onze foto/video meeneemavond op 17 juni 2015. Als je deze avond zelf ook een korte presentatie wilt verzorgen, stuur dan een email naar twente@nvbs.com.

De gezellige bar van zaal ‘t Schöpke in Hengelo heeft een uitgebreid assortiment voor vriendelijke prijzen, met koffie, thee, frisdrank, bier, wijn en gedistilleerd, en snacks zoals tosti’s en lekkere Twentse gehaktballen met pindasaus!

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Zaterdag 3 januari 2015: Zeeuwse Trein Model Ruilbeurs

Congrescentrum "De Stenge", Stengeplein 1, Heinkenszand. Openingstijden: 10.00 tot 15.30 uur. Toegang € 1,50 (volwas­senen), € 0,50 (kinderen). Inlichtingen: 0113-220493. Secretariaat: ’s Heer Hendrikskinderendijk 64, 4461 DX Goes, ztmr@zeelandnet.nl

Op deze beurs zijn de belangrijkste modeltrein schalen aanwezig zoals h0 (1:87), N (1:160) aanwezig en ook niet te vergeten nostalgische blikken treinen en auto’s in diverse schaalgroottes. Op de beurs is ook aanwezig landschap aankleding voor modelbaan (bijvoorbeeld bomen en struiken) Als u even wilt ontspannen, kunt u onder het genot van een kopje koffie op uw gemak een nieuwe treinenvideo/dvd te bekijken. Het ligt voor de hand dat u in deze omgeving veel gelijkgestemde hobbyisten aantreft. Met hulp en advies van zoveel medehobbyisten moet het zeker mogelijk zijn om uw droombaan ook daadwerkelijk van de grond te krijgen. Een combinatie van wat doorzettingsvermogen van uw kant en alle bij ons verkrijgbare modeltreinaccessoires is het zeker mogelijk uw droombaan tot werkelijkheid te laten worden. Modeltreinenhobby is en blijft een hobby waar je nooit op uitgekeken raakt!! Dat ruilen geen huilen hoeft te betekenen zal u bij ons op de beurs zeker duidelijk worden. Op deze beurs zal onze TESTTAFEL weer aanwezig zijn en wordt de mogelijkheid geboden om GRATIS locomotieven of wagons te testen. Ondanks dat onze beurs een modeltreinbeurs is hebben we gemeend ook aan de wensen van modelautoliefhebbers tegemoet te komen. Deze modelauto’s zijn dan ook te kust en te keur in schaal 1:87 aanwezig en passen daardoor natuurlijk ook bij modeltreinen met schaal h0.


Maandag 5 januari 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

Jaarvergadering & meebrengavond voor een ieder die wil.

Traditiegetrouw beginnen we het jaar op de 1e maandag van het jaar met nieuwjaarswensen. Ook blikken we in de jaarvergadering terug op 2014 en kijken we vooruit naar het programma voor 2015. U kunt in de jaarvergadering ook alle vragen die op uw hart liggen aan het bestuur stellen. Daarna bent u zelf de sprekers van de avond. De meebrengavond maakt dat u zelf iets spoor gerelateerd kunt laten zien in de vorm van dia’s, digitale plaatjes of digitale film. Wel graag vooraf even aanmelden bij de secretaris!

Noorderkerk, Laurillardlaan 6 te Bilthoven. Entree € 2,00. De zaal is open om 19.00 uur. Het programma begint om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Woensdag 21 januari 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Kinderen van George Stephenson. DVD-filmpresentatie door Ton Pruissen.

Niet alleen de Rocket, maar elke stoomlocomotief is een kind van George Stephenson. Deze avond maakt u kennis met vele nazaten van Stephenson: ondermeer in Zimbabwe, Egypte en in Turkije. Vooral de beelden van stoom in Egypte, gefilmd in begin jaren vijftig, zijn erg bijzonder. Ook in de Rosestraat kolkt rook en smook rond de gevels dankzij de RTM die dwars door Rotterdam stoomt op weg naar Spijkenisse en Hellevoetsluis. Stoomlocomotieven hebben veel overeenkomsten met levende wezens. Net als sommige mensen zijn ze muzikaal begaafd en ze bewegen zich het liefst voort op de klanken van een symfonieorkest. Deze filmvoorstelling (met een verbluffende film als afsluiting!) wordt verzorgd door de internationaal bekende spoorwegcineast Ton Pruissen.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Maandag 2 februari 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

2014 op rails door Journaalteam Railtheater Amsterdam.

Ook in 2015 bieden wij u weer een terugblik op het afgelopen jaar. In deze aflevering van het diajaaroverzicht van het Railtheater Amsterdam kunt u vanavond kijken naar digitaal in beeld gebrachte railactualiteiten uit de periode 1 december 2013 – 31 december 2014. De door enkele tientallen fotografen bij diverse railbedrijven vastgelegde nieuwtjes op spoor- en tramgebied komen opnieuw in chronologische volgorde in kleur in beeld en staan weer garant voor een afwisselend programma. De exacte inhoud van het programma zal pas kort voor de voorstelling bekend zijn, maar ook deze maal zal het programma ongetwijfeld wel weer zo’n kleine 600 beelden bevatten over onder meer railjubilea, nieuw materieel, nieuwe/gewijzigde lijnen, bijzonderheden e.d. bij een groot aantal spoor- en trambedrijven in binnen- en buitenland. Kortom voor elk wat wils.

Noorderkerk, Laurillardlaan 6 te Bilthoven. Entree € 2,00. De zaal is open om 19.00 uur. Het programma begint om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Woensdag 18 februari 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

NS-Dieselvijven van 1940 tot 1974. Beamer-fotopresentatie door Daan Viergever en Ed Janssen.

Op 22 april 1940 vond de presentatie plaats van de DE5. Plan was deze treinen in te zetten voor een snelle verbinding van het westen naar Noord- en Oost-Nederland. Ook zouden ze op middelgrote trajecten naar het buitenland kunnen rijden. De stellen waren geschikt voor een snelheid tot 160 km/h. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende schaarste van vloeibare brandstof kwam van al die mooie plannen niets terecht. De door het oorlogsgeweld zwaar beschadigde stellen werden deels hersteld. In totaal zijn veertien stellen weer opgebouwd. Enkele reden nog als exprestreinen naar Groningen en Leeuwarden, maar door de elektrificatie in 1952 kwam daaraan een einde.

Van 1950 tot 1958 kwamen ze goed tot hun recht tussen Nijmegen en Vlissingen en Enschede - Roermond. Na de elektrificatie van de Zeeuwse lijn en door instroom van de Blauwe Engelen in Oost- Nederland verhuisden de vijven naar secundaire baanvakken. We zagen ze in Noord-Holland op de lijn naar Enkhuizen, in de Betuwe tussen Dordrecht, Geldermalsen en Arnhem, in de Achterhoek naar Winterswijk en in Overijssel tussen Zwolle en Emmen. De NVBS kon in 1973 afscheid nemen met een rit naar Groningen. Een jaar later ontfermde sloper Koek in Mijdrecht zich over de stellen. Wat rest zijn nog enkele onderdelen, foto’s, filmpjes en vooral herinneringen. Het Spoorwegmuseum ’had al een dieseltrein’.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Maandag 2 maart 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

Belgische trams door Bert van Raay.

In de jaren 60 van de vorige eeuw kende België nog een uitgebreid net van interlokale trams, ook wel buurttrams of boerentrams geheten. In diverse steden waren de stadstrams ruim vertegenwoordigd. Bert last u beelden zien uit dit rijke verleden en zal die koppelen aan beelden uit het heden. We beginnen in Antwerpen en via Gent komen in Brussel, waar we zowel het stadsnet als de buurttram bekijken. Onderweg komen we natuurlijk ook diverse excursietrams tegen. Na de pauze bezoeken we het uitgebreide tramnet van Henegouwen en zien we wat oude beelden van de groene tram in Luik en van de stadstram in Verviers en Charleroi. Via het mazout-trammetje naar de grotten van Han belanden we aan de Belgische kust, waar nog steeds de langste tramlijn van Europa te bewonderen valt. Bij deze presentatie maakt Bert gebruik van zijn eigen foto- diamateriaal en van dia’s uit de diatheek van NVBS in Amersfoort. Bert is daar in het archief actief als vrijwilliger.

Noorderkerk, Laurillardlaan 6 te Bilthoven. Entree € 2,00. De zaal is open om 19.00 uur. Het programma begint om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Vrijdag 6 t/m zondag 8 maart 2015: On traXS! in het Spoorwegmuseum

Tussen de grote locomotieven van het Spoorwegmuseum zijn weer de mooiste modelspoorbanen van Europa te bewonderen. Modelbouwers uit Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Engeland, Zwitserland en Italië zijn uitgenodigd om in de sfeervolle ambiance van het museum hun banen te tonen. Kwalitatief behoren deze 30 bouwers tot de top van de modelbouwwereld. Naast de prachtige modelbanen presenteren en demonstreren verschillende leveranciers en fabrikanten hun nieuwste producten. www.ontraxs.nl


Woensdag 18 maart 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Op railreis door Midden-Engeland. Beamer-fotopresentatie door Erwin Voorhaar.

Vanavond neemt Erwin Voorhaar je mee op reis door het midden van Engeland. Een gebied dat niet direct opvalt door grote schoonheid, maar wel door een rijk industrieel verleden. We nemen een kijkje bij de reizigers- en goederendienst tussen 2010 en 2014, en bezoeken verschillende museumspoor- en trambedrijven, zoals The National Tramway Museum in Crich, het National Railway Museum tijdens Railfest en "the Great Gathering", het museum in Shildon, de Keighley & Worth Valley Railway en de North Yorkshire Moors Railway.

Trams in Blackpool, Nottingham en Manchester worden niet vergeten maar we bekijken ook verschillende bedrijven die niet meer bestaan aan de hand van originele prentbriefkaarten. Wat dacht je van de tram van Doncaster, Derby, Bradford, Leeds...? Vanuit Blackpool is een uitstapje naar het Isle of Man zo gemaakt. Dat doen wij dus ook en daarna varen we nog door... naar Ierland. Om terug te keren in Groot-Brittannië via Swindon en Didcot (je raadt het al... nog meer spoorwegmusea!) en te eindigen in de hoofdstad London. Daar brengen we een bezoek aan de collectie van het London Transport Museum in Acton en zien we de unieke "tube" in actie. Een programma met historische en actuele afbeeldingen op de beamer, maar vooral ook een programma met tips voor een leuke spoorvakantie.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Dinsdag 17 t/m donderdag 19 maart 2015: Rail-Tech 2015 in Utrecht

After two successful editions in Amersfoort, Rail-Tech will accommodate itself in the newly developed Utrecht Central Station area, where Jaarbeurs Utrecht offers state-of-the-art exhibition space. Over 6000 rail-professionals are expected to visit the exhibition. www.rail-tech.com

Zie Rail-Tech 2005, Rail-Tech 2009, Rail-Tech 2011.


Zondag 29 maart 2015: begin zomertijd (klok uur vooruit)

Bij de overgang van winter- naar zomertijd gaan de stationsklokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar wintertijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren! De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


De stationstijd op
je eigen pc. Bron: www.jocisoft.nl

Zaterdag 4 april 2015: clubdag Stichting Trix Express

80 jaar Trix Express, 30 jaar Stichting Trix Express. Het doel is om de volledige Trix-collectie te laten zien. Vergadercentrum H.F. Witte, Henri Dunantplein 4, De Bilt. Voor bezoekers geopend van 11.00-16.00 uur. Toegang voor niet-leden € 5,00.


Trix Express, Trix Twin Railway

Op 19 september 2015 is er een Trix Express-dag in het DB Museum te Koblenz.


Maandag 13 april 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

Railjournaal 2014 door Geert Wessels, Thijs de la Vieter & Rinse Kooiman.

In dit journaal proberen wij u een zo compleet mogelijk beeld te geven van alle veranderingen in het trein- en tramvervoer in Nederland en daarbuiten. Dit doen wij met onze uitgebreide film- en fotopresentatie. Tot aan de pauze laten Thijs en Rinse u een zo compleet mogelijk beeld zien van alle wijzingen en bijzonderheden op trein- en tramgebied in Nederland door middel van een fotopresentatie, waaronder trambotsingen bij HTM en RET, 150- jaar OV in Den Haag, 175-jaar NS. Bent u meer geïnteresseerd in het buitenland of in stoomtreinen? Geen probleem! Na de pauze laten Geert Wessels en Rinse Kooiman u door middel van een filmpresentatie een overzicht zien van Berlijn in avonduren , een excursie in de Hartz tussen Wernigerode en Gernrode, stoomfestivals te Maldegem en bij CV3FV, het Dampfspektakel Pfalz, de stoomtreindagen ZLSM en de open dag Nedtrain Leidschendam. Daarnaast maakt u ons een treinreis door Oost Europa, Zwitserland, en Oostenrijk.

Noorderkerk, Laurillardlaan 6 te Bilthoven. Entree € 2,00. De zaal is open om 19.00 uur. Het programma begint om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Woensdag 15 april 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Spoorwegen in Nederland in de tweede helft van de vorige eeuw. Beamer-fotopresentatie door Roef Ankersmit, m.m.v. Ronald Boers.

De bekende spoorwegfotograaf Roef Ankersmit is opnieuw in zijn enorme fotoarchief gedoken voor een presentatie met Nederlandse onderwerpen die inmiddels verleden tijd zijn. Internationale verbindingen en goederen-vervoeren die allang niet meer bestaan en grote infrastructurele werken komen opnieuw tot leven. Wat op zal vallen is hoe divers het spoorvervoer in de vorige eeuw was in vergelijking met nu. Aan bod komen ondermeer het eilandbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen met goederentreinen getrokken door NS rangeerlocs 600 'Hippel', autoslaaptreinen, het vervoer van vloeibare brandstoffen zoals olie, benzine en LPG, de sluiting van Eindhoven - Valkenswaard, wagenladingen en vervoer van suikerbieten. De "Holland - Skandinavien Express" zal ook weer tot leven worden gewekt. Kortom, weer een gevarieerde avond vol nostalgie op het spoor!

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Woensdag 6 t/m zondag 10 mei 2015: Military RailFest at Long Marston

Celebrating 100 years of the Royal Engineers, Railway Operating Division at the Long Marston Military Railway (LMMR). This event will display the skills and equipment from this unique army division which helped the allies win two world wars and save countless lives. Railway equipment incuding locomotives will be demonstrated. Not to be missed, is the opportunity to see LMMR's impressive, USA supplied, S160 second world war utility steam locomotive. More than 600 of this type were supplied to the UK on lease/lend to boost allied logistics. Only a handful now survive worldwide. www.trainofevents.co.uk


Maandag 11 mei 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

De Duitse Waddeneilanden door Peter Doove.

Op de Duitse waddeneilanden aan de kust van Osrfriesland was de trein het aangewezen vervoermiddel tussen de dorpen op het eiland en de aanlegplaats van de veerboten. Oorspronkelijk hadden alle waddeneilanden een treintje. Nu vind je die nog op Borkum, Langeoog en Wangerooge. Op Borkum is een flinke dubbelsporige lijn in dienst. Ook gemotoriseerd verkeer is op het eiland toegestaan. Langeoog en Wangerooge zijn niet alleen voor de aanvoer van toeristen Alles wat er op het eiland nodig is wordt via de spoorlijn aangevoerd. En dat betekent dat de spullen voor de supermarkt maar ook voor de aannemer per schip en trein worden aangevoerd. Er is geen gemotoriseerd verkeer op de eilanden. Op Spiekeroog wordt een stukje van de oude spoorweg geëxploiteerd door een paardentram. Het eiland is zo compact, dat je er zelfs geen fiets kunt huren. Om tegenwoordig met oud materieel van de "Inselbahn" te reizen moet je naar Duitse museumbedrijven. Onder ander bij de DEV in Bruchhausen-Vilzen en de Selfkantbahn is materieel terechtgekomen. Beelden uit 2001, 2013 en originele opnamen van de trein op Spiekeroog. En natuurlijk van de sfeer in het Noord- Duitse kustgebied tussen Emden en Wilhelmshaven.

Noorderkerk, Laurillardlaan 6 te Bilthoven. Entree € 2,00. De zaal is open om 19.00 uur. Het programma begint om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Woensdag 20 mei 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Door Lapland en langs de fjorden van Stockholm naar Oslo. Beamer-fotopresentatie door Gerrit Nieuwenhuis.

Gerrit Nieuwenhuis doet verslag van zijn reis in de zomer van 2013 door Zweden en Noorwegen. De reis begon in de Zweedse hoofdstad Stockholm en begon met een rit over de Inlandsbanan naar Lapland. Via de ertsspoorlijn werd Narvik in Noorwegen bereikt. Vanuit Narvik weer zuidwaarts naar Trondheim en door het fjordengebied naar Bergen. Bekende spoorlijnen als de Raumalijn en de Flåmlijn komen aan de orde. De laatste etappe gaat van Bergen naar de Noorse hoofdstad Oslo. Van zowel Stockholm als Oslo zal het veelzijdige railvervoer met tram, metro en trein besproken worden. Delen van de reis werden veertig jaar geleden, in 1973, ook al gemaakt. Beelden van toen wisselen de foto’s van 2013 af.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Zaterdag 23 mei 2015: stoomrit naar Amsterdam

Een Duits gezelschap rijdt vanaf Menden via Fröndenberg, Holzwickede, Unna, Hamm, Münster, Rheine naar Bad Bentheim. Daar wordt de trein overgenomen door locs 23 071 en 076 van de VSM (vertrek ca. 9.00), om verder te gaan naar Amsterdam (aankomst ca. 12.00). Rond 18.00 vertrekt de trein weer uit Amsterdam, terug naar Bad Bentheim (ca. 21.00) en verder. In Duitsland wordt de trein getrokken door een historische dieselloc. www.westfalendampf.de/...


Woensdag 17 juni 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/Video meeneemavond. Presentatoren: de bezoekers zelf! Gevarieerde avond met vele korte presentaties.

Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma. Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden! De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm van 3 meter breed, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, overvloei-diaprojector, laptop met Powerpoint, Blu-ray/DVD-speler, en een geluidsinstallatie met microfoon. Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon! (afwijkingen in overleg mogelijk.) Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via: twente@nvbs.com.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Maandag 7 september 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Zondag 13 september 2015: Oisterwijk Express

Pendeltreinen Tilburg-Eindhoven. www.stoomstichting.nl


Zaterdag 19 september 2015: Huider Express

Pendeltreinen Alkmaar-Heerhugowaard. www.stoomstichting.nl


Donderdag 1 t/m zaterdag 3 oktober 2015: Schnellzugdampf auf der Schiefen Ebene

Bis kurz vor dem Ende des Dampfbetriebes bei der Deutschen Bundesbahn in den 1970er Jahren, waren im Bw Hof die schweren Dampflokomotiven der BR 01 beheimatet. Wir wollen nun „zurück nach damals“ und lassen die Schnellzuglokomotiven mit passenden Wagengarnituren noch einmal auf Strecken in Oberfranken fahren. www.eisenbahn-nostalgiefahrten-bebra.de


Maandag 5 oktober 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Maandag 2 november 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Maandag 7 december 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)
Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.。*./ \ .˛* .˛.*. ★* * ★ 。 *                           2015
˛. (´• ̮•)*˛° * /.♫.♫\*˛. * ˛ _Π_____. * ˛*
.°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\. ˛* ./______/~\*. ˛*.。˛* ˛. *。
*(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°. | 田田 |門|╬╬╬╬ .
¯˜"*°••°*"˜¯`´¯˜"*°••°*"˜¯` ´¯˜"*°´¯˜"*°••°*"˜¯`´¯˜"*°

Kerstgroeten en nieuwjaarswensen


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via kubus.mailspool.nl/spoorkaart kun je zien waar in Nederland welke treinen rijden. Dit gebeurt redelijk nauwkeurig, maar wie zoals ik langs het spoor woont merkt dat er vaak afwijkingen van enkele minuten zijn. Hou je muis boven een trein als je hier meer informatie over wilt hebben. Het programma toont alleen reizigers­treinen; goederentreinen en andere bijzondere treinen worden helaas niet getoond.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner: www.rome2rio.com. Ook voor als het vliegtuig toch handiger is.


Weersverwachting KNMI

Zie ook de buienradar.


Updates

De 124e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.

Zie ook de links naar andere sites. Klopt daar iets niet? Of wil je er ook bij staan? Deel het mede!


Kijktips

Open Beelden
Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


Gezien op YouTube

How to make a steam locomotive
Building a LMS locomotive during 1938.

Kriegslokomotiven
Duitse propagandafilm uit 1943.

Trainspotting hobby 80 years older than thought
The National Railway Museum found a reference to a 14 year old girl writing down the numbers of engines heading in and out of Paddington Station.

Treinen filmen in Rusland. Gevaarlijke hobby!
Russische filmer beschoten door machinist.


De Spannendste Tijdreis naar de Kerstman

Van 22 t/m 28 december 2014 bij de SHM

Een winters avontuur in een echte stoomtram
De stoker gooit de kolen op het vuur. Stoom uit de loco­motief maakt de rijtuigen lekker warm, zodat je comfortabel aan de Spannendste Tijdreis begint. Onderweg door het winterse Noord-Hollandse landschap genieten we van een bekertje lekker warme chocolademelk. Voor de gelegenheid heeft de Kerstman slee en rendieren overgebracht naar het in winterse sferen omgetoverde stationnetje te Wognum, dat dateert uit 1887. Uiteraard heeft hij voor alle kinderen een cadeautje bij zich! Intussen is voor vader en moeder, opa of oma een glaasje Glühwein verkrijgbaar! Na het bezoek aan de Kerstman brengt de stoomtram u weer terug naar Hoorn. Duur van het programma is circa anderhalf uur.

 • Vertrektijden vanaf tramstation Hoorn: 10.30, 12.30 en 14.30 uur;
 • Prijzen: volwassene: € 15,00 • kind 4-12: € 13,00 • peuter tot en met 3: € 6,60 • Museumkaart: € 6,60.
 • Voor deelname aan dit programma dient u te reserveren;
 • Groepen vanaf 12 betalende personen reizen met korting;
 • Stoomtramstation Hoorn ligt naast het NS-station Hoorn aan het Transferium-parkeerterrein (aangegeven vanaf snelweg A7);
 • Informatie en reserveringen: tel. 0229 214 862 / info@stoomtram.nl
 • Op tram en boot is horeca aanwezig.

www.museumstoomtram.nl/kerst


6 december 2014 t/m 25 januari 2015: IJsbeeldenfestival in Zwolle

Het IJsbeelden Festival presenteert WORLD IN MOTION. Een spectaculair evenement met in de hoofdrol een ruim scala aan opzienbarende voertuigen, vliegtuigen en vaartuigen, gehakt uit enorme blokken ijs. Ga mee op een indrukwekkende ontdekkingsreis langs verleden, heden en toekomst en laat u een dag lang verrassen, verbazen en verwennen. Meer dan 40 nationale en internationale ijskunstenaars komen uit de hele wereld hun kunsten laten zien. www.ijsbeelden.nl


Rainbow Station

Elke avond is kort na zonsondergang een fraai kleurenspel te zien op een van de stationskappen van Amsterdam Centraal. Ga daarvoor bij spoor 2B staan, aan de oostzijde van het station. Een ontwerp van Daan Roosegaarde in het kader van het 125-jarig bestaan van dit station.

Zie www.studioroosegaarde.net/... en www.bright.nl/...


Wintersporttreinen 2014-2015

Van vrijdag 19 december 2014 t/m laatste weekend van maart 2015. Leeg materieel komt van de Watergraafsmeer en maakt kop bij de Zaanstraat. De treinen gaan naar Bischofshofen en Zell am See (13417/13416) resp. Landeck en Zell am See (13411/13410). Spoornummers onder voorbehoud.

13417 vrijdag
Amsterdam C  18.51/56  (14)
Utrecht C   19.33/46  (12)
Den Bosch   20.28/31   (5)
Venlo     21.25/40   (3)

13411 vrijdag
Amsterdam C  19.26/31   (7)
Utrecht C   20.03/16  (12)
Den Bosch   20.58/21.01 (5)
Venlo     21.58/22.13 (3)

13410 zondag
Venlo      7.23/38   (1)
Den Bosch    8.43/46   (4)
Utrecht C    9.29/37
Amsterdam C  10.13/22

13416 zondag
Venlo      8.23/38   (1)
Den Bosch    9.43/46   (4)
Utrecht C   10.29/36
Amsterdam C  11.15/21

Spoorboekje 2015

Ook de treintijden van 2015 verschijnen weer op papier! Het minispoorboekje en het blauwe spoorboekje zijn samen­gevoegd tot één dik spoorboekje met alle treintijden van Nederland. Het spoorboekje komt medio december 2014 van de drukker. Het is ook mogelijk om het Europese spoorboekje te reserveren. Hierin staan alle belangrijke tijden van heel Europa. Dus ook de vernieuwde dienst­regeling van de belangrijkste Belgische treinen. Wil je de routes weten van alle treinen in Nederland? Dan kun je ook de Spoorkaart 2015 bestellen. www.treinwebshop.nl/shop/spoorboekje-2015Bezoek koninklijke wachtkamers

NS bezit prachtige monumentale stationsgebouwen. Bijzonder in deze collectie zijn de gerestaureerde koninklijke wachtkamers in Baarn, Den Haag en Amsterdam. Na een ingrijpende restauratie zijn deze parels toegankelijk voor het publiek.

De wachtkamers bieden u een prachtige blik op het reisverleden van de Koninklijke Familie. Bezichtiging is alleen mogelijk tijdens de rondleidingen op zaterdag 1 november 2014, 6 december 2014, 3 januari 2015 en 7 februari 2015. www.artifex.nu/wachtkamersNoord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek

De stichting Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) is in 2001 opgericht waardoor het toen met sloop bedreigde station van Zuidbroek (1865, het oudste van de provincie Groningen) gered werd van de sloop. Dankzij een financiële bijdrage werd de stichting in 2006 eigenaar van het station. Van 2008 t/m 2013 is het gebouw volledig in oude staat teruggebracht. Ook de in 1958 afgebroken bovenverdieping en beide zijvleugels werden daarbij herbouwd. In oktober 2014 is het museum geopend.

In het gerestaureerde stationsgebouw is nu het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum gevestigd, dat het verhaal presenteert van de ontwikkeling van het spoorwegnet en de tramverbindingen in Noord-Nederland gedurende de afgelopen anderhalve eeuw. Hiermee verenigt de stichting drie unieke aspecten: de presentatie van een uniek verhaal over de geschiedenis van het thema spoorvervoer in Noord-Nederland; de presentatie van het thema op een unieke locatie, die een belangrijke bijdrage levert in het verhaal dat verteld wordt en de combinatie van mogelijk­heden die het museum op deze plaats biedt.

Het museum is elke weekend geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Een kaartje kost 4,00 euro (kinderen 2,00 euro). Ruimtes in de het museum zijn te huur voor presentaties, vergaderingen of als trouwlocatie. www.nnttm.nl17-jarig meisje ontwerpt folder voor de NS in 1935

Vergeten fotografe en grafisch ontwerpster Beatrice van Leusden, 1917-2001
Zowel binnen het grafisch ontwerpvak als bij de spoorwegen speelden vrouwen in Nederland tot voor enkele decennia vrijwel geen rol. Arjan den Boer was dan ook geïntrigeerd toen hij een folder uit ca. 1935 kocht van de Nederlandse Spoorwegen, waarop Beatrice van Leusden als ontwerper staat vermeld. Haar ontwerp doet wel wat denken aan het werk van Piet Zwart. Lees het artikel op het blog van Arjan den Boer.Spokanië

Website over de Spokanische spoorwegen (Spooksoliy Arânkas).Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.retours

Digitaal magazine over spoorwegen, vormgeving en fotografie.

Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.euTussen de rails!Open Monument van de Maand

Er is elk jaar veel te beleven op het gebied van mobiel erfgoed. En in 2014 nog veel meer. In de aanloop naar Open Monumentendag 2014 organiseert de Stichting Open Monumentendag elke maand het 'Open Monument van de Maand'. Meer informatieLondon Transport Museum

Year of the Bus
During 2014 London Transport Museum and Transport for London will celebrate the vital role the bus plays in providing people with access to employment, education, services and social oppor­tunities in London. Events will include heritage bus runs, talks and Friday Lates as well as a new exhibition at London Transport Museum and a Behind the Scenes at the Museum Open Weekend at the Museum’s depot at Acton.

Goodbye Piccadilly
From the home front to the Western front. Dates: 16 May 2014 - 8 March 2015. An exhibition about the massive social change accelerated by the outbreak of the First World War, its impact on London life and the surprising role London’s bus drivers and their buses played on the Western Front. www.ltmuseum.co.uk
Postzegels uitgegeven ter gelegenheid van 175 jaar spoorwegen in Nederland.Autoslaaptreinen 2015

Van 1 mei t/m 3 oktober 2015 naar en van Livorno; van 22 mei t/m 28 augustus 2015 naar en van Alessandria; van 19 juni t/m 28 augustus 2015 naar en van Koper. www.autoslaaptrein.nl

(De trein naar Alessandria kan ook worden gebruikt door reizigers zonder auto of motor. Voor hen stopt deze trein in Milaan Lambrate.)Langs de rails-kalenders

Keuze uit negen kalenders met elk dertien foto's.Dubbel in de kast,
voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken
op het gebied van spoor- en tramwegen.
Klik hier voor een overzicht.
gevleugeld wiel
c.spilt@chello.nl
www.schimmentheater.nl


www.ezelsocieteit.nl

Bekijk ook het filmpje van het schimmentheater.
Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Zie ook mijn weblog.
Adverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.

www.nicospilt.nl

Weet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen en dergelijke. Leuke ritten kan ik dus alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom. Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn verzameling. Langs de rails besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de modelbouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog