Agenda

reisinformatie     adverteren     tweets     verkortingen     nieuwe melding     forum

Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator zelf. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.


Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.

Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.Dinsdag 24 januari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Jaaroverzicht 2016, Nederland en daarbuiten. Een beamer­presentatie door Jan Noorlander.

Het jaaroverzicht zal ook nu weer geheel bestaan uit foto’s over het spoor in Nederland en daarbuiten met een Nederlands tintje. De presentator heeft ook dit jaar weer uit de digitale foto’s van de leden een interessante keuze kunnen maken voor deze presentatie.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Woensdag 25 januari 2017: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

Grensgevallen en een proefrit voor de NVBS. Presentatie door Ad Kuijper.

De avond begint met de vertoning van een aantal treinen ’all over the world’, waarbij aan de toehoorders zal worden gevraagd of zij foto’s kunnen lokaliseren. Het gaat daarbij om treinen en trajecten waarop het wat minder gebruikelijk toegaat en met een eigen geschiedenis.

Vervolgens herbeleven wij de reis die een kleine groep NVBS-ers bij wijze van proef in 1984 naar het toen nog vrijwel onbekende China mocht maken. Via Rusland, Siberië, Mongolië en China naar het toen nog Engelse Hongkong. Deze reis werd gekenmerkt door zeer positieve maar ook zeer negatieve verrassingen.

De inleider zal in zijn presentatie ook aandacht besteden aan de geschiedenis van de Transsiberiëspoorlijn en de aanleg van de in 1984 geopende noordelijke tak van deze lijn, de Amoer-Baikal Magistraal. Verder zullen beelden worden getoond en verhalen worden verteld over “wat je onderweg zoal niet tegenkomt” van het dagelijks leven.

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 3,00.


Donderdag 26 januari 2017: Railtheater Amsterdam

Berliner Metamorphosen. Presentatie door John Krijgsman.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Zaterdag 28 januari 2017: modelspoor­beurs in Hoogeveen

SMC de Stoomfluit organiseert een modelspoorbeurs in Ontmoetingscentrum de Vredehorst, Zuidwoldigerweg 32, 7908AD Hoogeveen. Open van 10.00 tot 15.00 uur. Toegang 3 euro per persoon. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding gratis. smc-de-stoomfluit.webnode.nl


Woensdag 1 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Trams in en om Brussel, in de Ardennen en in Noord-Frankrijk. Presentatie door Bert van Raaij.

Deze avond beginnen we met de MIVB, de Brusselse stadstram. Het uitgebreide net van buurttrams in de regio Brussel krijgt ook aandacht. De laatste trams verdwenen hier in 1978. Daarna maken we nog even een uitstapje naar de Ardennen, waar we de dieseltjes van de TTA en de tram in Han bekijken. Als afsluiting van de avond gaan we het naar Franse deel van Henegouwen, waar we de tram in Valenciennes bezoeken.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Donderdag 2 februari 2017: Railtheater Amsterdam

Autobusjournaal 2016.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Maandag 6 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Utrecht

Reisindrukken uit Oost-Europa. Presentatie door Paul Muré.

Al voor de val van de Muur in 1989 hadden de landen in Oost-Europa een bijzondere aantrekkingskracht op spoor- en tramliefhebbers. Immers, daar vond je nog stoom in de normale dienst, oude tweeassige trams en een infrastructuur met alle elementen, die bij ons in snel tempo verdwenen, zoals klassieke seinen, handbediende overwegen en smalspoor in de berm van de weg. Toch durfde niet iedereen het aan om achter het IJzeren Gordijn te gaan kijken. Maar na 1989 werd dat anders en ging er voor velen een ’nieuwe’ wereld open. Uw presentator bezocht in 1979 voor het eerst de DDR en in 1981 Hongarije en dat leverde al heel veel interessante dia’s op. Na 1989 volgden bezoeken aan alle andere landen van het voormalige Oostblok. We zien de laatste restjes stoom, gaan vaak jaren terug in de tijd, krijgen een beeld van het reguliere treinverkeer, maken vele tramritten, maar genieten ook van prachtige steden en landschappen. En we stellen vast dat ook de wereld daar razendsnel verandert. In dit diaprogramma reizen we kriskras van de Baltische staten tot Bulgarije. Zo maken we kennis met een spoor- en tram- omgeving waar je - als je er eenmaal geweest bent - altijd weer naar terug wilt.

Nederlands Volksbuurtmuseum, Waterstraat 27-29, Utrecht (tegenover de Jacobikerk). Zaal open 19.00 uur, het programma duurt van 19.45 tot ongeveer 22.30 uur. Toegang € 3,00 per persoon. www.nvbs.com/utrecht


Dinsdag 14 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

De Maas-Buurtspoorweg. Een beamer­presentatie door Rudi Liebrand.

Nijmegen – Gennep – Venlo, dat is het traject dat de Maas-Buurtspoorweg Maatschappij bereed tussen 1913 en 1944. Eerst met stoomtrams, later met zelf geconstrueerde dieselmotorwagens en in de oorlog zelfs met voertuigen op houtgas. Aan de hand van vele foto’s en een enkel historische filmpje volgen we de lijn van Venlo naar Nijmegen. We bespreken het materieel, de reizigers- en goederendienst, de betekenis voor Noord-Limburg, de financiën en het bedrijf in oorlogstijd.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Woensdag 15 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

La grande vitesse Française. Beamer-fotopresentatie door Ambrosius Baanders.

In Frankrijk is op dit moment ruim 2.000 km hogesnelheidslijn in exploitatie met een kleine vijfhonderd treinstellen. Een indrukwekkend netwerk, waarop dagelijks met snelheden tot 320 km/h wordt gereden en dat toonaangevend is in Europa en de wereld. In 2014 werden er zo’n 115 miljoen passagiers vervoerd.

Het idee om veel sneller te gaan rijden kreeg vorm in de jaren 70, nadat in de jaren 50 de eerste technische proeven hadden geleid tot het wereldrecord van 1955 van 331 km/h. Deze ontwikkeling had tot doel markt terug te winnen op de auto en het vliegtuig. Dat leidde uiteindelijk tot de eerste lijn tussen Parijs en Lyon in 1981-’83 en vervolgens de opbouw van een indrukwekkend net. Dit jaar is er ruim 100 km aan toegevoegd, volgend jaar komt er nog meer. Het snelheidsrecord staat nu op 574,8 km/h. In het begin was het vooral een initiatief van de spoorweg­maatschappij SNCF, later was vooral de Franse staat de stuwende kracht achter die uitbreidingen.

Een presentatie niet alleen van de 9 bestaande lijnen (en de 3 die in bouw zijn) en de 12 materieeltypes, maar ook van de impact op het vervoer en de regionale ontwikkeling in Frankrijk en de invloed op de ontwikkelingen in andere landen, waaronder Nederland.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 15 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Berliner Metamorphosen, deel 2. Presentatie door John Krijgsman.

Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich in Berlijn hebben voltrokken. Eerst door de deling van de stad door de Koude Oorlog en daarna door het weer samenvoegen na de val van De Muur in 1989. John Krijgsman bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte zo’n 12.000 dia’s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto’s met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan veertig jaar door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Donderdag 16 februari 2017: Railtheater Amsterdam

Rondkijken in Noorwegen. Presentatie door Sjoerd Bekhof.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Weekend 18 en 19 februari 2017: modelbouwshow in Goes (25e editie)

Jaarlijks evenement in de Zeeland­hallen in Goes

De afgelopen jaren werd het evenement bezocht door circa 10.000 geïnteresseerden uit de regio Zeeland en ver daarbuiten. Liefhebbers voor modelbouw willen dit evenement niet missen, want het is dé vakbeurs voor de modelbouwer.

Het thema is dit jaar ’25 jaar Modelbouwshow’. In 1993 startte de Modelbouwshow met een aantal deelnemers en verenigingen. Een aantal van de deelnemers van het eerste uur geeft ook acte de présence tijdens deze jubileumeditie.

Tijdens de Modelbouwshow presenteren oude bekenden, maar ook een groot aantal nieuwe deelnemers zichzelf. De komende editie is een aantal treinenbanen aanwezig die nog nooit eerder present waren op de Modelbouwshow. Een daarvan is een speciale: een modelbaan die vervoerd wordt per fietskar van Middelburg naar Goes. Het bekende en goed gewaardeerde bassin waar uiteenlopende modelboten varen is ook dit jaar aanwezig.

De Modelbouwshow is uniek vanwege haar diversiteit. Er is van alles te koop - van minitreinen en miniboten tot lijm en precisiegereedschappen. Ook bewonderaars komen hoogstwaarschijnlijk ogen te kort: modelraceauto's, vrachtwagens, Meccano, plasticmodelbouw, houtbouw en een grote hijskraan van FischerTechnik. En dat alles op een beursvloer van 14.000 m2!

In een van de paviljoens vindt het Lego Bouwstenen-festijn plaats. Organisator ‘De Bouwsteen’ biedt hier plaats aan ruim 800 bouwers, van jong tot oud.

Meer informatie

De Modelbouwshow is op 18 en 19 februari 2017 te bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt € 11,00. Kinderen tot 12 jaar betalen € 5,00.

Er rijdt een bus tussen het NS-station van Goes en de Zeelandhallen. De kosten voor dit vervoer zijn € 1,00 per persoon (enkele reis).

www.modelbouwshow.nl


Dinsdag 21 februari 2017: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren en andere geïnteresseerden. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...


Dinsdag 21 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

De Gooische Stoomtram. Beamer-presentatie door Ron Couvée.

Nog één keertje aan boord van de Gooische Stoomtram? Het kan, maar dan virtueel! Deze avond houdt ons afdelingslid en vroegere voorzitter Ron Couvée een presentatie over de Gooische Stoomtram, ook wel bekend als de Gooische Moordenaar. We zijn benieuwd of er onder onze leden nog mensen zijn, die zich een ritje met de Gooische kunnen herinneren. Dit trambedrijf heeft bijna driekwart eeuw, van 1882 tot 1947, het vervoersbeeld bepaald in het Gooi.

Onze presentator zal u - met behulp van lichtbeelden - meenemen op een reis met de Gooische van Amsterdam naar Hilversum. Met tussenstops in Diemen, Muiden, Muiderberg, Naarden-Vesting, Bussum, Huizen, Blaricum en Laren. Ook zal uit de doeken worden gedaan hoe de bijnaam Gooische Moordenaar tot stand kwam. Hoe de bus de tram verdreef, maar gedurende de oorlogsjaren toch weer glorieus terug kwam. En hoe de Gooische heden ten dage nog tastbaar in volle glorie voortleeft, ter herinnering aan een roemrijk verleden.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 1 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Terug in de tijd – Servus ÖBB. Presentatie door Bert van der Kruk.

Oostenrijk is een land met een prachtige natuur, die echter dikwijls een behoorlijk obstakel vormt voor de spoorwegen. In de jaren 70 en 80 was er nog een grote variatie aan materieel. Op enkele zijlijnen waren zelfs de laatste stoomlocomotieven nog actief die er op de Erzbergbahn een heel spektakel van maakten. Ook de Semmering met de fraaie viaducten wordt bereden. Natuurlijk zal de smalspoorromantiek niet ontbreken. Onder andere zien we de Steyrtalbahn, de Ybbstalbahn, de Waldviertelbahn en de Mariazellerbahn.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Donderdag 2 maart 2017: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2016, deel 1. Presentatie door het Journaalteam Railtheater Amsterdam.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Maandag 6 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Utrecht

Spoorwegen in Nederland, 50 jaar geleden (1955-1970). Presentatie door Roef Ankersmit.

Vijftig jaar geleden zagen de spoordiensten er heel anders uit dan tegenwoordig. Bij het reizigersvervoer waren de frequenties lager en reden er relatief meer stoptreinen dan tegenwoordig. Enkele plannen om het reizigersvervoer te stimuleren waren de lusdienst in 1961 die mislukte en tien jaar later "Spoorslag ’70" wat wel lukte. Bij het goederenvervoer waren er nog maar weinig bloktreinen en was het vervoer meestal kleinschalig: veel wagenladingverkeer tussen vele kleine los- en laadplaatsen met tijdrovende bediening en veel rangeerwerk. Vele spoorlijnen kenden maar een of twee goederentreintjes per dag en zijn inmiddels al lang gesloten. Het postvervoer ging langzaam over van reizigerstreinen naar speciale posttreinen en het stukgoederenvervoer liep nog geheel over de rails. In deze presentatie zal Roef Ankersmit uitvoerig op de vele vervoeren ingaan aan de hand van foto’s uit die tijd. Kortom, een avondje nostalgie op het spoor!

Nederlands Volksbuurtmuseum, Waterstraat 27-29, Utrecht (tegenover de Jacobikerk). Zaal open 19.00 uur, het programma duurt van 19.45 tot ongeveer 22.30 uur. Toegang € 3,00 per persoon. www.nvbs.com/utrecht


Dinsdag 7 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Densha de Japan. Reizen per trein door Japan. Een beamer­presentatie door Frans van Sabben.

Japan heeft nog steeds zijn eigen cultuur behouden. Moderne steden bestaan naast eeuwenoude tempelcomplexen. Moderne westerse communicatie gaat hand in hand met oude traditionele Japanse gebruiken. Sakura de Japanse kersenbloesem bloeit slechts enkele dagen per jaar verspreid over Japan. We maken een ontdekkingstocht over het grootste eiland Honshu, een tocht waarin naast de Shikansen, de Japanse hogesnelheidstreinen, ook aandacht is voor Japanse stoomhistorie.

Vanuit Osaka rijden we naar Tokyo, we bezoeken niet alleen het Japanse spoorwegmuseum in Saitama en de Chichibu Railway, maar ook de beroemde tempels bij Nikko. Na Tokyo maken een tocht over het Ashi meer en bezoeken we de bekende Oigawa Railway. Kyoto was jarenlang de keizerlijke hoofdstad van Japan, tot Tokyo deze functie overnam in de tweede helft van de 19e eeuw. Kyoto is beroemd om zijn tientallen prachtige traditionele Japanse tempels en paleizen.

Indrukwekkend is het vredespark in Hiroshima, een levende herinnering aan de eerste atoombom op 6 augustus 1945. We genieten van Okonomiyaki, de lokale lekkernij en maken gebruik van Hiroshima's historische oude Hironden trams, een ware bezienswaardigheid. Met de JR Ferry gaan we naar Miyajimacuchi, om tenslotte met de Rapi:t terug te reizen naar Kansai, Osaka's Internationale vliegveld.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Donderdag 9 maart 2017: Railtheater Amsterdam

Wij gaan terug in de tijd. Films uit het archief van Aad de Wolf.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Woensdag 15 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Mijn internetalbum. Beamer-presentatie door Hans Altena en Hans Elzinga.

Waarom nog zelf foto's maken als de actualiteit of het verleden vanachter je computer op elk moment te bekijken valt? Het internet is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een enorme bron van informatie. Dat ontdekten ook de spoorvrienden Hans Altena en Hans Elzinga. Sinds vele jaren wisselen zij wekelijks hun internetvondsten met elkaar uit. Deze vondsten opgeborgen in de map “mijn internetalbum” willen zij vanavond graag een keer met ons delen. Niet zo zeer om met andermans veren te pronken, maar gewoon om je te tonen wat voor moois er allemaal te vinden is op het internet en vooral je te stimuleren ook eens op zoek te gaan in je eigen interessegebieden.

Omdat de internetbron onuitputtelijk is krijg je op deze avond alleen een scala te zien van de interessegebieden van de presentatoren. Een kleine greep uit de onderwerpen: de Deutsche Kreisbahnen, McKeen motorwagens, spoorwegfotograaf Walter Hollnagel, British Railways in de jaren 60, enz. enz... Het is een keur aan beelden die voornamelijk voor 1970 gemaakt zijn. Verrassend? Wij denken van wel. De presentatie mag misschien even verrassend zijn want tijdens het eerste deel van de avond bepaal jij, de zaalbezoeker, welke onderwerpen er getoond gaan worden uit de grote hoeveelheid die er is. Het tweede deel van de avond betreft een verhaal met een rode draad die een andere blik laat werpen op spoorse beelden.

Dit belooft dus een bijzondere avond te worden uit de nieuwe digitale wereld, waarbij het scala aan platen zo bijzonder, leuk of historisch gezien interessant is, dat je misschien thuis nog lang na zult genieten, maar dan in een eigen zoektocht vanachter je eigen computer. Komt dat dus eerst zien!

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 15 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Spoorse ontwikkelingen in Duitsland. Presentatie door Sjoerd Bekhof.

Het beeld van de spoorwegen in Duitsland is de afgelopen decennia flink veranderd. Stoom verdween in de jaren 70 en net als Frankrijk introduceerde de DB een net met hogesnelheidstreinen. Na de Wende smolten de Deutsche Bundesbahn en Deutsche Reichsbahn samen tot Deutsche Bahn AG. Liberalisering leidde tot de komst van tal van private vervoerders en de DB introduceerde op grote schaal dubbeldekstreinen. De ontwikkelingen hadden ook schaduwzijden: verwaarlozing van het onroerend goed, zodra dit commercieel niet meer interessant was, of plekken waar het spoor is opgebroken en voormalige knooppunten die nog maar één spoor hebben. Anderzijds zijn er stations die meer op kooppaleizen lijken. Sjoerd Bekhof toont beelden van de jaren zestig tot heden.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Dinsdag 21 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Railjournaal 2016. Samenstelling en presentatie: Journaalteam Railtheater Amsterdam.

In deze editie van het digitale filmische jaaroverzicht van het Railtheater Amsterdam ziet u actualiteiten bij spoor- en trambedrijven in binnen- en buitenland uit de periode 1 december 2015 t/m 31 december 2016 via bewegende beelden met synchroon geluid en live commentaar. Railjubilea, nieuw materieel, nieuwe/gewijzigde/opgeheven lijnen en andere nieuwtjes komen ook nu weer in chronologische volgorde in beeld.

De afronding van dit programma kan pas in 2017 worden gerealiseerd, het is nu dus te vroeg om al iets over de precieze inhoud te kunnen zeggen. Maar ook deze aflevering zal ongetwijfeld weer een afwisselend programma worden, met voor elke railliefhebber wel iets interessants om te bekijken.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Donderdag 23 maart 2017: Railtheater Amsterdam

Ontwikkelingen bij de Amsterdamse tram. Presentatie door Hans Vos.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Zondag 26 maart 2017: begin zomertijd (klok uur vooruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren!

De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


Dinsdag 28 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Blauwe Tramavond. Een beamer­presentatie door Georg Groenveld, Han Geijp en Raymond Naber van de Stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram.

Wie had er gedacht dat er 55 jaar na de opheffing van de Blauwe Tram weer een historische NZH-tram door Katwijk aan den Rijn zou rijden? Toch is dat precies wat er in de nazomer van 2015 gebeurde. Het bewijst in elk geval dat de Blauwe Tram nog helder in het geheugen staat gegrift en niet aan populariteit heeft ingeboet. Het Historisch Genootschap Blauwe Tram organiseert vanavond een presentatie over de NZH-trams in en rond Leiden en op de kustlijnen, met beelden van A300′en, Budapesters en gelede A600'en, die op volle snelheid naar Den Haag en Katwijk/Noordwijk rijden.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Dinsdag 28 t/m donderdag 30 maart 2017: RailTech Europe 2017

The 11th edition of RailTech Europe in Utrecht, promises to be bigger than ever with broad support from the entire railway sector. The event is organized in cooperation with the Dutch Infrastructure manager (ProRail), Dutch Railways (NS) and railway associations: Holland Rail Industry, Railforum and The Royal Dutch Transport Federation (KNV). Over 7,500 international railway professionals are expected. RailTech Europe 2017 will focus on the future of railways. The event will feature a large railway exhibition, live (on-track) infrastructure demonstrations, dozens of workshops, exclusive site visits, a rail career event and a high-level rail conference. www.railtech.com/railtech-2017


Donderdag 30 maart 2017: Railtheater Amsterdam

Verleden, heden en toekomst van de Blauwe Tram.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Maandag 3 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Utrecht

De weg kwijt in Engeland. Presentatie door Bastiaan Luytjes.

Veel liefhebbers zouden op Groot-Brittannië zijn uitgekeken sinds de romantiek van de stoom- en dieseltreinen voorbij is. ‘Eenheidsworst,’ wordt wel eens gezegd. Onze presentator Bastiaan Luytjes wil graag het tegendeel laten zien. De spoorwegen in dit land blijven juist continu boeien en verbazen. De wet van de remmende voorsprong heeft de treinen en alles er omheen onmiskenbaar Brits gemaakt. De privatisatie heeft geleid tot een grote diversiteit in vervoerders, kleuren en materieeltypes; van eenheid is zeker geen sprake. In de presentatie ziet u de eigenaardigheden en soms onlogica, zoals de parliamentary train en het oneindige geschuif en gepuzzel met materieel tussen vervoerders. We bezoeken de mooiste plekjes, zoals Dawlish aan de zuidkust en Ribblehead in de Yorkshire Dales. We gaan ook naar de Great Central Railway, een unieke dubbelsporige museumlijn, waar we tijdens zogenaamde stoom- en dieselgala’s de romantiek van vroeger kunnen ervaren. Zonder garanties op succes zal de presentator proberen de weg te wijzen in Engeland.

Nederlands Volksbuurtmuseum, Waterstraat 27-29, Utrecht (tegenover de Jacobikerk). Zaal open 19.00 uur, het programma duurt van 19.45 tot ongeveer 22.30 uur. Toegang € 3,00 per persoon. www.nvbs.com/utrecht


Woensdag 5 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Spoorwegen in Nederland in de 2e helft van de 20e eeuw (deel 2). Presentatie door Roef Ankersmit.

De bekende spoorwegfotograaf Roef Ankersmit is opnieuw in zijn enorme fotoarchief gedoken voor een presentatie met Nederlandse onderwerpen die inmiddels verleden tijd zijn. Internationale verbindingen en goederenvervoeren die allang niet meer bestaan komen opnieuw tot leven. Wat op zal vallen is hoe divers het spoorvervoer in de vorige eeuw was.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Donderdag 13 april 2017: Railtheater Amsterdam

Nederland-België-Duitsland-Wales-Canada. Films uit de collectie van Remy van Amstel.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Dinsdag 18 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Tachtig jaar dubbeldekkers op de Europese hoofdlijnen. Presentatie door Patrick Berger.

In 2012 is het 80 jaar geleden, dat de eerste dubbeldeksrijtuigen voor de hoofdlijnen het levenslicht zagen. Wat begon als een oplossing voor het steeds sterker toenemende forenzenverkeer, heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke bijdrage in het dagelijks vervoer per spoor in het Europa van vandaag.

Presentator Patrick Berger geeft een fotografisch verslag van de ontwikkeling die de dubbeldekkers in Europa hebben doorgemaakt. Aan de hand van diverse foto’s en plaatjes komen de twee belangrijkste stromingen aan bod. De presentatie behandelt de meest bekende modellen van de eerste tot de laatste ontwerpen en van Spanje tot Finland zelfs enkele niet uitgevoerde ontwerpen. Een afwisselende avond over oud en nieuw, voor jong tot oud.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Dinsdag 18 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Afdelingsledenvergadering. Op deze avond wordt na de gebruikelijke ALV de afdelingsjaarvergadering gehouden waarin het wel en wee van de afdeling besproken en bepaald wordt in terug- en vooruitblik.

Na de vergadering is er een korte presentatie over de SNE Spoorwandelreis van 2016 in het Zwitserse Graubünden en langs de Gotthardbahn gebracht door Frans van Sabben. We zien naast wandelfragmenten ook de Rhätische krokodil met de "Erlebnis-zug" en we rijden met de Glacier Express van Tiefencastel naar Andermatt. De noord- en zuidzijde van de "oude" Gotthard-tunnel worden per wandeling bekeken. Een boottocht over het Vierwaldstattermeer van Fluelen naar Vitznau, de Rigi Bergbahn, een bezoek aan Lugano en een stoomrit over beroemde Furka-pass maken deze SNE-uitstap compleet.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Woensdag 19 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De Nederlandse Spoorwegen in de jaren 70 en 80. Beamer-fotopresentatie door Bert van der Kruk.

Spoorslag ‘70 betekende het begin van een grote veranderperiode bij de NS. In heel het land (ook op veel grote stations) was in die tijd nog de oude beveiliging met armseinen aan te treffen, bediend uit vele seinhuizen. Materieel ’46 en ’54 vormde toen nog de basis voor de reizigersdienst, getrokken treinen bestaande uit blauwe e-locs met plan E, K en N waren een vertrouwd beeld en op de niet-geëlektrificeerde nevenlijnen waren de rode diesel-enen en tweeën niet weg te denken. Evenals de DE III en diesellocs serie 2200 en 2400. In de goederendienst en voor het reisbureau vervoer waren de e-locveteranen van de serie 1000 aan hun weliswaar laatste maar toch nuttige kilometers bezig.

Om de steeds drukker wordende dienstregeling uit te kunnen voeren, moest de infrastructuur op veel plaatsen ingrijpend aangepast worden. Knelpunten zoals de Hembrug en Koningshavenbrug werden vervangen door een tunnel, en viersporigheid was op sommige baanvakken noodzakelijjk om het grotere aanbod van stop- en sneltreinen te kunnen verwerken. Vooral in de Haagse regio leidde dit tot volledig nieuwe stations lay-outs. Ook het opheffen van de verliesgevende Miljoenenlijn en IJmuidenlijn vormde onderdeel van het nieuwe beleid.

Vanavond zal presentator Bert van der Kruk dit alles tijdens een rondgang door het land weer de revue laten passeren, met beelden van het materieel en de beveiliging van toen, soms op plaatsen waar je als hobbyïst niet zo gauw kwam, zoals ondermeer een kijkje in seinhuizen en werkplaatsen.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 19 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

NZH-avond. Filmvoorstelling door Frits van Dam.

De Blauwe Trams van de NZH genieten nog steeds een grote populariteit. Daarom presenteert het afdelingsbestuur een interessante filmavond over de Blauwe Tram met beelden van de bekende cineast Frits van Dam. Van Dam maakte in de jaren 50 unieke semi-professionele films van het NZH-tramnet tussen Scheveningen, Den Haag, Leiden en Katwijk/Noordwijk. Bovendien legde hij de HTM-lijn van Leiden naar Den Haag op film vast.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Donderdag 20 april 2017: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2016, deel 2. Presentatie door het Journaalteam Railtheater Amsterdam.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Maandag 1 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Utrecht

Spoorwegen in Denemarken. Presentatie door Mar de Klerk.

De Deense spoorwegen waren in de jaren 90 vooral bekend bij liefhebbers van dieseltractie. Op vrijwel alle hoofdlijnen reed een grote variatie aan materieel waaronder de beroemde "Lyntog" (flitstrein) op intercityverbindingen en de "Bolle Neuzen" voor zowel reizigers- als goederentreinen. Door modernisering van het materieel zijn beiden inmiddels van het toneel verdwenen. Een deel van de "Bolle Neuzen" begon een tweede leven bij particuliere spoorwegen, die een aantal zijlijnen exploiteren met voornamelijk dieseltreinstellen en motorrijtuigen. Ook de spoorveren tussen zowel Fyn en Sjælland als Helsingør - Helsingborg (S) waren karakteris-tiek voor Denemarken. Inmiddels zijn deze vervangen door brug / tunnelverbindingen en is de route van Padborg via København naar Malmö geëlektrificeerd. De internationale verbinding Puttgarden (D) - Rødbyhavn is momenteel nog het enige klassieke spoorveer van het land. Wat minder bekend zijn de museumbedrijven in Denemarken. Zij rijden met historische stoom- of dieseltractie op gesloten baanvakken tijdens de zomervakantie en op nationale feestdagen. In het programma maken we een tocht langs verschillende lijnen en bedrijven waarbij ook de buurlanden Duitsland, Zweden en Noorwegen met een bezoek worden vereerd. Het beeld van de spoorwegen in Denemarken blijkt in 25 jaar duidelijk veranderd maar het is nog steeds een boeiend vakantieland.

Nederlands Volksbuurtmuseum, Waterstraat 27-29, Utrecht (tegenover de Jacobikerk). Zaal open 19.00 uur, het programma duurt van 19.45 tot ongeveer 22.30 uur. Toegang € 3,00 per persoon. www.nvbs.com/utrecht


Woensdag 3 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

British Rail Diesel 1950-1970. Presentatie door Leo de Jong en Sicco Dierdorp.

In deze presentatie wordt de dieseltractie van British Railways tussen 1950 en 1970 aan u voorgesteld. Doordat BR vanaf 1956 verlies begon te maken, nam de druk om dieselmaterieel te bestellen toe. De diesels moesten BR weer winstgevend maken. Locs en treinstellen werden in grote hoeveelheden gebouwd. Niet al dit materieel was een succes. In deze presentatie –grotendeels in kleur- krijgt u de grote variatie aan typen te zien.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Dinsdag 9 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Modelbouwavond.

Deze jaarlijkse traditie moet in ere worden gehouden. Ook dit jaar wordt de modelbaan van de Spoorgroep Noord Holland Noord weer opgesteld in de Stationsrestauratie van de Museumstoomtram. Het ‘hondenbot’ krijgt weer alle aandacht waarop de rechtgeaarde modelspoorder zijn nieuw aangeschafte of zijn zelf gemodelleerde modellen nieuwe kilometers kan laten maken op de analoge of de digitale baan in zowel H0 als N. Om een en ander te vangen in een modeldienstregeling is het fijn om van te voren te weten welk spoorwegmaterieel u mee gaat nemen om te laten rijden.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Dinsdag 16 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Mijn internetalbum. Presentatie door Hans Altena en Hans Elzinga.

Waarom nog zelf foto’s maken als de actualiteit of het verleden vanachter uw computer op elk moment te bekijken valt? Het internet is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een enorme bron van informatie. Dat ontdekten ook de spoorvrienden Hans Altena en Hans Elzinga. Sinds vele jaren wisselen zij wekelijks hun internet vondsten met elkaar uit.

Deze vondsten, opgeborgen in de map "mijn internetalbum" willen zij vanavond graag een keer met u delen. Niet zozeer om met andermans veren te pronken, maar gewoon om u te tonen wat voor moois er allemaal te vinden is op het internet en vooral u te stimuleren ook eens op zoek te gaan in uw eigen interessegebieden.

Omdat de internetbron onuitputtelijk is, krijgt u op deze avond alleen een scala te zien van de interessegebieden van de presentatoren. Een kleine greep uit de onderwerpen: de Deutsche Kreisbahnen, McKeen motorwagens, Walter Hollnagel, British Railways in de jaren 60, enz.

Het is een keur aan beelden, die voornamelijk vóór 1970 gemaakt zijn. Verrassend? Wij denken van wel. De presentatie mag misschien even verrassend zijn, want tijdens het eerste deel van de avond bepaalt u, de zaalbezoeker, welke onderwerpen er getoond gaan worden uit de grote hoeveelheid die er is. Het tweede deel van de avond betreft een verhaal met een rode draad, die u een andere blik laat werpen op spoorse beelden.

Dit belooft dus een bijzondere avond te worden uit de nieuwe digitale wereld, waarin het scala aan platen zo bijzonder, leuk of historisch gezien interessant is, dat u misschien thuis nog lang na zult genieten, maar dan in een eigen zoektocht vanachter uw eigen computer. Komt dat dus eerst zien!

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 17 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De Betuweroute. Beamer-fotopresentatie door Gerrit Nieuwenhuis.

De meest bekende en veel besproken spoorlijn in Nederland is ongetwijfeld de Betuweroute, de goederenspoorlijn van de haven van Rotterdam naar de Duitse grens bij Babberich. De protesten tegen de aanleg van deze spoorlijn deden in veel opzichten denken aan de bezwaren tegen de allereerste spoorlijnen in Nederland. Na jarenlange politieke discussies werd de lijn uiteindelijk in 2007 geopend. Maar nog altijd gaan er stemmen op om de lijn weer te sluiten en te voorzien van asfalt ten behoeve van het vervoer met vrachtauto’s.

De presentator van vanavond, Gerrit Nieuwenhuis, schreef een boek over de totstandkoming van de lijn. Vanavond zal hij de geschiedenis van de lijn toelichten en tevens laten zien wat er zoal op de Betuweroute nu te zien is. Met de opening van de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven en het herstel van de Europese economie zal het aantal treinen in de komende jaren verder toenemen, waarbij in Duitsland capaciteitsproblemen opgelost zullen worden. De Betuweroute is daarbij een belangrijk onderdeel van de goederencorridor van Rotterdam naar Genua in Noord-Italië.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 17 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

ERTMS, het Europese beveiligings- en communicatiesysteem. Presentatie door Arco Sierts.

De spoorwegbeveiliging is in een nieuwe fase terechtgekomen, die van cabinesignalering op basis van ict. ERTMS is de Europese standaard om dit grensoverschrijdend mogelijk te maken. Door alle moderne technologie dreigt men soms over het hoofd te zien waar het in de kern om gaat: het veilig en economisch regelen van het treinverkeer. In de presentatie van vanavond houdt Arco Sierts een kritische beschouwing van de huidige stand van zaken rond ERTMS, waarbij met name aandacht wordt besteed aan de praktische en menselijke knelpunten waar men bij grote veranderingen onvermijdelijk tegenaan loopt. Want niet alleen machinisten zijn mensen: ingenieurs, ongevalsonderzoekers en toezichthouders zien ook wel eens wat over het hoofd. Dit levert ook een onverwacht nieuw perspectief op de treinramp bij Harmelen op, waar we nu nog van kunnen leren.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Zaterdag 27 mei 2017: stoomtrein naar Amsterdam


Hilversum Noord, 30 mei 2010. Foto Nico Spilt.

Een Duitse gezelschapstrein bezoekt Amsterdam. In Duitsland wordt de trein getrokken door een klassieke e-loc. In Bentheim nemen de twee 23'ers van de VSM de trein over. Bentheim vertrek 9.00, Amsterdam aankomst 11.40, Amsterdam vertrek 17.40, Bentheim aankomst 20.45 (tijden bij benadering en onder voorbehoud). www.westfalendampf.de/...


Dinsdag 6 juni 2017: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Op smalspoor tot in de haarvaten van de Achterhoek. Een beamer­presentatie door Jaap Nieweg.

De Achterhoek. Eigenlijk zegt de naam het al. Zeker als je kijkt naar de infrastructuur in de tweede helft van de 19e eeuw. Een achtergebleven gebied. Vanaf 1881 worden daar stoomtramlijnen ontwikkeld, die uiteindelijk in 1934 tot het samenwerkingsverband Geldersche Tramwegen (GTW) leiden. Een verhaal over de stoomtramontwikkeling, de mensen die er werkten en de gebruikers.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Woensdag 21 juni 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/video-meeneemavond. Presentatoren: de bezoekers zelf!

Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma! Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden!

Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon (afwijkingen in overleg mogelijk.) De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm, diaprojector, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, Blu-ray/DVD-speler, laptop met Powerpoint, en een geluidsinstallatie met microfoon. Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via twente@nvbs.com.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 21 juni 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Spoorwegwerken in Zwitserland. Presentatie door René Platjouw.

Zwitserland heeft de afgelopen jaren enkele grote spoorwegwerken afgerond, waaronder de Flachbahn en de Gotthard Basistunnel. René Platjouw brengt hiervan vanavond de BLS Lötschbergtunnel, de SBB Gotthard Basistunnel en Vereina- en Albula II-tunnels van de Rhätische Bahn aan de hand van foto’s en tekeningen in beeld. De Rhätische Bahn krijgt bijzondere aandacht. Het bedrijf bedacht namelijk een nieuwe manier om ruim negentig tunnels te saneren zonder dat de treindienst werd gestoord! Dit gebeurde ook bij de grote saneringen van de vele viaducten in Graubünden, waarbij een soort badkuip werd gebouwd onder de viaducten, zodat de treinen gewoon konden doorrijden. De presentatie is niet alleen een opsomming van techniek, maar toont ook volop de fraaie treinen in het indrukwekkende bergenland.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Woensdag 6 september 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

De klassieke Düwagtram. Presentatie door Gerrit van Arendonk.

Veel beelden van Düwag Grossraumwagens en gelede trams, zoals deze in de jaren 80 en 90 in veel West-Duitse steden hebben gereden, maar bijvoorbeeld ook in Rotterdam. Verder beelden van de opvolger, de Stadtbahnwagen. We zien ook museumtrams in meerdere Duitse steden. In enkele plaatsen in Oost-Duitsland en Oostenrijk hebben trams gereden die veel op een Düwag lijken. Ook deze trams komen aan bod.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Woensdag 4 oktober 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Van Arnhem naar Duitsland. Presentatie door Arjan Ligtenbarg en Huig van de Marel.

Een presentatie over het wel en wee van de spoorlijn van Arnhem naar onze oosterburen. Arjan Ligtenbarg behandelt voor de pauze de eerste ontwikkelingen van en op de lijn. Aan de orde komt onder andere het verschil in spoorwijdte destijds. Na de pauze neemt Huig van de Marel het stokje over en laat ons de laatste ombouw naar een 25.000 Volt-lijn zien. Ook nu moest weer een verschil worden gladgestreken. Oftewel: de geschiedenis herhaalt zich.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Woensdag 1 november 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Innotrans. Een presentatie door Frans Blanker.

De tweejaarlijkse vakbeurs "InnoTrans" in Berlijn is ’s werelds grootste beurs op het gebied van railvervoer. Veel nieuw materieel beleeft hier zijn première, waardoor het ook een eldorado is voor spoorwegliefhebbers. Presentator Frans Blanker bezocht InnoTrans sinds 1998 regelmatig en berichtte daar ook over in "Op de Rails". Vanavond zie je een uitgebreider fotografisch verslag. We zien het materieel bovendien ook "dynamisch" in de dagelijkse exploitatie in diverse Europese landen.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Vrijdag 3 t/m zondag 5 november 2017: Eurospoor in Utrecht

De 25e editie van Eurospoor. Jaarbeurs Utrecht, hallen 2, 3 en 4. www.eurospoor.nl


Woensdag 6 december 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

De Geldersche Tram. Presentatie door Jaap Nieweg.

GTW-kenner Jaap Nieweg neemt ons mee langs het smalle spoor dat ooit de Gelderse Achterhoek ontsloot en verbinding gaf met de rest van Nederland. Met kennis uit de eerste hand, prachtige anekdotes en fraaie beelden zal hij ons ongetwijfeld een aangename, nostalgische avond bezorgen.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.Weersverwachting KNMI

meer over het weer


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via www.treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op sateliet­gegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.

Via kubus.mailspool.nl/spoorkaart is te zien waar de treinen rijden. Geen goederentreinen of bijzondere treinen.

In Duitsland hebben ze Zugradar.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is: www.rome2rio.com.

Goederentreinen
De locs van het Tsjechische Metrans zijn te volgen op poloha.vozu.cz. De rode stip is van een webcamtram in Praag.

Spoorkaart Nederland
Bij de spoorkaarten vind je onder andere een actuele kaart met treinseries.


Tentoonstellingen

Overzicht op volgorde van de laatste openingsdatum. Zie de websites voor openingsdagen en -tijden.

'Happy Station' in Breda
In een van winkelruimtes in de stationshal van Breda is een Playmobil-diorama ingericht met diverse landschappen en taferelen. Happy Station is in elk geval te zien tot eind januari 2017. De openingstijden hangen af van de beschikbaarheid van vrijwilligers en variëren daardoor. Raadpleeg www.facebook.com/happystationbreda

Expositie Utrecht Centraal 1843-2016
T/m zondag 5 februari 2017 te zien in het Spoor­weg­museum Utrecht. Zie ook Utrecht Centraal vernieuwd.

Amsterdam 1900
Expositie in Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32. Van 14 oktober 2016 t/m 5 februari 2017. Rond 1900 werd Amsterdam een dynamische stad. In dezelfde tijd ontwikkelde de fotografie zich tot een modern medium. In "Amsterdam 1900" komen beide ontwikkelingen samen. Foto's van George Hendrik Breitner, Jacob Olie, Bernard Eilers en anderen, waaronder kleurenfoto's van Jan Zeegers. Beelden van het openbaar vervoer in de stad en van het nieuwe Centraal Station. Er worden ook stads­wandelingen georganiseerd. www.amsterdam.nl/...

Heaven, Hell & Earth
Van 24 september 2016 t/m 5 februari 2017 in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch, De Mortel 4. Het Britse duo Jake & Dinos Chapman presenteert de geruchtmakende installatie Fucking Hell, waarin onder andere een groot treinstation is te zien. www.sm-s.nl/...

Filminstallatie k.364
Nationaal Holocaust Museum, Plantage Middenlaan 24, Amsterdam. Van 6 november 2016 t/m 19 februari 2017. Een filminstallatie van Douglas Gordon. Twee violisten, Avri Levitan en Roi Shiloah, reizen met de trein van Berlijn naar Warschau, naar een uitvoering van Mozarts Sinfonia Concertante voor viool, altviool en orkest in E-flat Major, k.364. Deze treinreis brengt herinneringen terug aan de verhalen over de Holocaust die zij van thuis kennen. www.hollandscheschouwburg.nl/...

Doesburg en de stoomtram, 1881-1957
Streekmuseum de Roode Toren, Roggestraat 9, Doesburg. Van 28 mei 2016 t/m 25 februari 2017. De expositie geeft een fraai beeld van diverse facetten van de stoomtram in Doesburg: de eerste aanleg, het reizigers- en goederen­vervoer, de bekende schipbrug als 'obstakel', de diverse ongevallen in de loop der jaren, het trampersoneel, maar vooral ook het afscheid in 1957. Voorts zijn er diverse objecten van de voormalige tramlijn Dieren-Doesburg-Doetinchem, waaronder diverse GTW-trammodellen en oude filmbeelden te zien. www.deroodetooren.nl/...

Expositie “Luchtspoor”
Galerie Wind, Prins Hendrikkade 124a, Rotterdam. Van 16 december 2016 t/m 4 maart 2017 (zie website voor dagen en tijden). Werk van fotograaf Otto Snoek, geheel gewijd aan het luchtspoor dat vroeger door Rotterdam liep. Er verschijnt ook een fotoboek. www.galeriewind.nl

Van De Stijl naar communisme
Werk van Peter Alma, onder andere bekend van de muur­schilderingen op station Amsterdam Amstel. Van 17 december 2016 t/m 19 maart 2017 in Museum Arnhem, Utrechtseweg 87. www.museumarnhem.nl/...

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de internationale kunst­beweging De Stijl is opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl’. www.holland.com/...

100 Jahre Landgeschwindigkeitsrekorde
Van 22 januari t/m 15 augustus 2017 in het Hans-Peter Porsche TraumWerk, Anger-Aufham. Das TraumWerk bietet mit der Sonderausstellung "Speed" spannende Ein­blicke in eine Welt voller Technik­begeisterung, Idealismus und Unerschrockenheit. www.hanspeterporsche.com

Mobiliteit in steendruk
Van 21 januari t/m 27 augustus 2017 in het Steendruk­museum, Oranje Nassaustraat 8C, Valkenswaard. De expositie laat een fascinerende selectie zien van zowel Nederlandse als internationale affiches en ander drukwerk waarin mobiliteit centraal staat. Daarnaast zijn er ook fraaie voorbeelden van blikdruk, diverse historische objecten en een korte film over mobiliteit in vroeger dagen te bekijken. www.steendrukmuseum.nl


Kijken op tv of pc

Rail Away

Rail Away is een tv-serie van de EO over markante spoor­lijnen overal ter wereld. Elke aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is aandacht voor de treinen, de landschappen en culturen. Raadpleeg de tv-gids of bekijk oudere afleveringen via www.eo.nl/railaway.

Open Beelden

Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


Het digitale filmarchief van de NVBS

Tegenwoordig kan bijna iedereen filmen. Maar nog niet zo lang geleden was filmen een hobby die veel tijd en geld kostte. Je had een filmcamera en een projector nodig, en je moest dure filmpjes kopen waar maar drieënhalve minuut op paste. Voordat je je film ging vertonen moest je er eerst nog een leuke montage van maken. En als je er geluid bij wilde, werd het nog veel ingewikkelder. Er zijn dan ook maar weinig bewegende beelden van trams en treinen uit vroeger jaren. Maar ze zijn er wel, en het werk van enkele belangrijke filmers bevindt zich in het archief van de NVBS.

Dankzij Ton Pruissen is inmiddels een flink deel van dat materiaal gedigitaliseerd. Digitaliseren is meer dan een film door een scanner halen. Daarna begint pas het echte werk: het uitzoeken en monteren van de fragmenten tot een mooi geheel, het restaureren van beelden, en niet te vergeten: het toevoegen van passende geluiden en deskundig commentaar. In een filmpje van een paar minuten zitten vaak vele uren werk. Op de site van de NVBS staan inmiddels zo’n dertig films met werk van Luud Albers, Aad de Wolf, Albert Nijmeijer en anderen, waaronder Ton Pruissen zelf.

Klik hier voor het filmarchief van de NVBS. De meeste films zijn alleen te bekijken door NVBS-leden (inloggen nodig).


Nederlandse vereniging van belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen (NVBS)

Website www.nvbs.com

NVBS Actueel is een digitale nieuwsbrief, bestemd voor leden en niet-leden van de NVBS. Lees NVBS Actueel via www.nvbs.com/nieuwsbrief. Hier staat ook hoe je je (gratis) kunt abonneren.

Zie ook het thema over de NVBS.


Retours

Over spoorwegen, vormgeving en fotografie
Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu


Dienstmededeling

Digitaal magazine voor medewerkers van het Spoorweg­museum. Dienstmededeling september 2016.


Kuifje in Train World

Van 6 december 2016 t/m 16 april 2017: Kuifje in Train World. Naar aanleiding van deze tentoonstelling verscheen ook het boek "Hergé, Kuifje en de treinen".

Spoorwegmuseum Train World in Schaarbeek, enkele minuten per trein vanaf Brussel-Noord. www.trainworld.be


Wintersporttreinen 2016-2017

Meldingen onder voorbehoud; raadpleeg de websites van de organisatoren.

Alpen Express Oostenrijk
Vertrek elke vrijdagavond van 23 december 2016 t/m 17 maart 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 25 december 2016 t/m 26 maart 2017. Heenreis: Den Haag HS (17.13), Leiden (17.26), Haarlem (17.57), Amsterdam (18.16), Utrecht (18.48), Den Bosch (19.29), Eindhoven (19.59), Venlo (20.52). Terugreis: Venlo (7.11), Eind­hoven (8.03), Den Bosch (8.28), Utrecht (9.13), Amsterdam (9.46), Haarlem (10.06), Leiden (10.29), daarna leeg via Gouda naar Watergraafsmeer. Rond jaarwisseling en eind maart afwijkende dienstregeling. Meer informatie.

Alpen Express Zwitserland
Vertrek elke vrijdagavond van 17 februari t/m 3 maart 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 19 februari t/m 5 maart 2017. Opstapplaatsen: Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Bosch, Eindhoven, Venlo. Meer informatie.

Alpen Express Italië
Vertrek elke vrijdagavond van 17 februari t/m 3 maart 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 19 februari t/m 5 maart 2017. Opstapplaatsen: Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Bosch, Eindhoven, Venlo. Meer informatie.

Krokus Express
Heenreis: zaterdagochtend 18 en 25 februari 2017. Terug in Nederland: zaterdagavond 25 februari en 4 maart 2017. Opstapplaatsen: Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Arnhem. Meer informatie.

Ski-Thalys
Vertrek elke zaterdag van 24 december 2016 t/m 25 maart 2017 vanuit Amsterdam. Terugreis uit Bourg St. Maurice op zaterdag 7 januari 2017 t/m 1 april 2017. Meer informatie.

VERVALLEN  Railpromo Austria Express
Heenreis: vrijdagavond 23 december 2016 t/m 24 februari 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 25 december 2016 t/m 5 maart 2013 (afwijkingen: vertrek donderdag 29 december, terug zaterdag 31 december). De trein rijdt vanuit Brussel-Zuid, via Antwerpen-Berchem, Roosendaal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem naar Oostenrijk. Meer informatie.


Panorama Rail Restaurant

Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen (het panoramarijtuig is vervallen). Trekkracht is meestal loc 1215. Dinerritten op vrijdag en zaterdag van mei t/m oktober, in andere maanden lunchritten op zondag. Ook zijn er kerst- en nieuw­jaars­arrangementen. Zie website voor rijdagen en reserveringen. Gebruikelijke route Amsterdam Centraal, Breukelen, Gouda, Rotterdam Noord, Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal. Bij werkzaam­heden kan de route afwijken. De rit duurt altijd minstens 2.45 uur. Er vinden ook speciale ritten plaats voor gezel­schappen. www.panoramarail.nl


Utrecht Vaartsche Rijn 2017

Bediening van Utrecht Vaartsche Rijn (Utvr) en omliggende stations in de dienstregeling vanaf 11 december 2016. Treinserie 7300 rijdt in de spits tussen Veenendaal Centrum en Breukelen. Treinserie 7400 rijdt vanaf Amsterdam verder naar Uitgeest, vice versa. Tabel gemaakt door Gérard van Teeffelen. Zie ook het thema Doorstroomstation Utrecht.


Vervoerders op het spoor

ProRail heeft een lijstje vervoerders gepubliceerd die toegang hebben tot het Nederlandse spoor. Dat zijn er opvallend veel! Nieuwkomer Abellio NRW is nummer 53 in het rijtje. Vanaf de zomer van 2017 verzorgt dit bedrijf de internationale treindienst tussen Arnhem – Emmerich – Oberhausen – Düsseldorf. Lees meer in het thema Vervoerders op het spoor.


Luisterruit

Manon van Hoeckel is een ontwerper die voor NS een audiotour heeft ontwikkeld: "Luisterruit". Die vertelt je verschillende persoonlijke verhalen terwijl je in de trein zit. Dit kunnen anekdotes van reizigers, conducteurs of machinisten zijn, maar ook informatie over bepaalde gebouwen, huizen, bewoners, fabrieken of dieren langs het spoor.

Luisterruit is een app waarbij de verhalen steeds gekoppeld zijn aan een locatie. Maar je hoeft niet in de trein te zitten, je kunt de verhalen ook horen op www.luisterruit.nl.


NS Harmonieorkest

www.nsharmonie.nl


Transit Oost

Transit Oost is in december 2013 ontstaan door een samen­werking van twee organisaties: Vereniging het GOLS-station, opgericht in 1983, en Historisch Streek­vervoer Achterhoek (HSA), opgericht in 2002.

Voor beide partijen was huisvesting lange tijd onzeker. Dit vormde een bedreiging voor het behoud van beide collecties. Door de handen ineen te slaan hebben zij in Winterswijk een eigen onderkomen weten te realiseren: de museumwerkplaats. www.transitoost.nl


150 jaar spoor in Nederlands-Indië

Het Spoorwegmuseum is van plan om in 2017 aandacht te besteden aan 150 jaar spoor in Nederlands-Indië. Krijgen we de Bergkoningin ooit weer eens op een normale manier te zien?


Updates

De 154e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Heimwee naar de Heimwee Express

De maandelijkse Heimwee Express is eind 2015 uit de vaart genomen. Het Spoorweg­museum onderzoekt welke mogelijk­heden er zijn om dit soort ritten weer aan te bieden.


Collectie vervoerbewijzen van de NVBS

De collectie van de NVBS omvat naar schatting 40.000 vervoer­bewijzen. Naast de bekende enkele reizen en retourtjes vele andere soorten: perron­kaartjes, biljetten voor militairen en land­verhuizers, tienritten­kaarten, traject­abonnementen, vrijvervoer­kaarten voor spoorweg­personeel. Ook aller­hande biljetten voor internationaal vervoer.

In een filmpje zie je een kleine selectie uit de trein­kaartjes voor bijzondere gelegenheden, zoals opening van stations en lijnen, tentoon­stellings­treinen. www.nvbs.com/...


KLOK-Info

Informatiebulletin nummer 65, juli 2016, van de Werkgroep Loc 1501/Stichting Klassieke Locomotieven. Met in het kort nieuws, foto's en achtergronden over de 1201 in het Spoorweg­museum. Lees het bulletin (pdf)


Herbouw loc 37

Locomotief 37 heeft bij de RTM dienstgedaan van 1906 tot 14 januari 1956. De loc was gebouwd door Werkspoor, maar was vrijwel identiek aan het originele ontwerp van de Machinefabriek Breda, v/h Backer en Rueb. Helaas is loc 37 in 1966 gesloopt. De Stichting RTM heeft met het oog op de belangrijke historische waarde als railerfgoed besloten tot volledige herbouw als werkende replica. In 2010 is men begonnen met de uitwerking van dit plan. Dankzij sponsoring en crowdfunding en met medewerking van diverse bedrijven worden alle onderdelen nieuw gebouwd.

Loc 37 van de RTM met een bietentrein.
Foto collectie Nico Spilt.


Henry Tap

Henry Tap (1905-1983) was van 1946 tot begin jaren 70 de vaste ontwerper van de RTM. Hij ontwierp dienst­regelingen en ander drukwerk, muur­schilderingen in stations, en zelfs hele trams. Ook de bekende afbeeldingen van dieren en planten op de bussen en trams waren van zijn hand.

In 'De Tramkoerier', herfst 2015, staat een artikel over hem. In het jubileumboek van de RTM wordt ook aandacht besteed aan leven en werk van Henry Tap. www.rtm-ouddorp.nl


Bundesbahn-Dampf 1966 bis 1976

Rollbahn, Rheine, Altenbeken, Mosel, 78 im Süden
Ton Pruissens einmalige Filmschätze – exklusiv bei der VGBahn. Die erste Folge zeigt herrliche und bisher unveröffentlichte Filmszenen aus den letzten glorreichen Jahren des Bundesbahn-Dampfbetriebs. Erleben Sie DB-Dampfatmosphäre vom hohen Norden bis in den tiefen Süden. Dampf pur – ohne Musik und mit spär­lichem, aber sehr informativem Kommentar.

De nieuwe dvd van Ton Pruissen, uitgebracht door VGBahn. Vijftig minuten stoom uit de periode 1966-1976: het laatste stoomdecennium bij de DB. Met Duits gesproken commentaar. In Nederland verkrijgbaar via www.mixmediastore.com.


Rocky Mountain Express

De machinist blaast de stoomfluit en de majestueuze locomotief 2816 en haar klassieke passagierswagons verlaten het station van Vancouver richting de Rocky Mountains. Gedurende de reis ontdekken we de antieke locomotieven en keren we terug naar de originele route van de Canadian Pacific Railway, een transcontinentaal spoor dat ruim een eeuw geleden dwars door de Canadese wildernis werd aangelegd.

Rocky Mountain Expres staat niet permanent op het programma. Omniversum, Den Haag. IMAX - breedbeeldprojectie. www.omniversum.nl/...


De Strijd

In een tiendelige tv-serie werd de geschiedenis van de arbeiders in Nederland geschetst. Van de eerste fabrieken tot de negentig­jarige VARA. De uitzendingen waren in oktober/december 2015. Ze zijn terug te zien via destrijd.vara.nl.


24 uur met Willem

Koning van Nederland en België
Veel initiatieven van koning Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap: wegen, kanalen en spoorwegen. Tentoonstelling van 24 augustus 2015 t/m 17 juli 2016 in het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexander­hof 20, Den Haag. www.gahetna.nl


Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.


Tussen de rails!


Op de Rails

"Eene Spoorweg-Geschiedenis voor Jongelieden" uit 1894

Bekijk mijn collectie jeugdboeken


Dubbel in de kast, voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.


Simpele elegantie

Spoorwegaffiches van Leo Marfurt en Tom Purvis

Kort voor 1930 verschenen in zowel Engeland als België spoorwegaffiches met aantrekkelijke reis- en recreatie­taferelen, opgebouwd uit gestileerde vormen en egale kleurvlakken. Er waren veel overeenkomsten tussen deze affiches van Tom Purvis en Leo Marfurt. Ze kenden elkaars werk, maar het is onbekend of ze elkaar bewust hebben beïnvloed. Misschien stuurde de tijdgeest, de late Art Deco, beide ontwerpers in dezelfde richting. Waar Marfurt passagiers op perrons afbeeldde, toonde Purvis de recreatieve activiteiten op hun reisbestemming, zoals de Engelse East Coast. Beiden slaagden erin de kledingstijl en haarmode van eind jaren 20 treffend te vatten in tweedimensionale vlakken.

Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer.


Theme Time Radio Hour

It’s night time in the big city
A night watchman rinses out his thermos
The last train from Overbrook pulls into the station.

Bob Dylan maakte van mei 2006 tot april 2009 een serie radioprogramma's die in de VS via de satelliet werden uitgezonden: Theme Time Radio Hour. Deze pro­gram­ma's zijn ook via internet te beluisteren. Er zijn honderd afleveringen van een uur gemaakt, steeds rond een bepaald thema. Twee afleveringen zijn gewijd aan treinen, een dankbare inspiratiebron voor componisten.

Zie ook het thema Trein & muziek.


Treinen van Nederlandse bodem

Een halve eeuw geleden bestelde de NS vrijwel alle treinen bij Nederlandse bedrijven zoals Werkspoor. Op het hoogte­punt begin jaren 50 werkten er bij Werkspoor meer dan 5000 mensen. Maar daarna ging het langzaam berg­afwaarts, orders bleven uit en in 1971 kwam het definitieve einde. Openhartige ingenieurs, teleurgestelde werknemers en strenge ambtenaren over de bloei en de ondergang van de Nederlandse treinbouw. www.anderetijden.nl/...Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Tweets-archief 21-03-2011 t/m 30-12-2016

Lees ook mijn weblogwww.nicospilt.nlAdverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.Weet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen en dergelijke. Leuke ritten kan ik dus alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom. Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn verzameling. Langs de rails besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de modelbouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog