Agenda

reisinformatie     adverteren     tweets     verkortingen     nieuwe melding     forum

Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator. Niet alle NVBS-bijeenkomsten krijg ik door, kijk daarvoor in de agenda van de NVBS. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.

Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.Niet alle NVBS-bijeenkomsten worden mij gemeld. Zie daarvoor de agenda van de NVBS.


Vrijdag 9 oktober 2015: NVBS-bijeenkomst in Schin op Geul

Spoorwegen in Nederlands 50 jaar geleden (1955-1970) door Roef Ankersmit.


Op 30 november 1957 passeert bij Eefde een Duits dieseltreinstel type VT 08.5 als “Hamburg – London Express”.

Vijftig jaar geleden zagen de spoordiensten er heel anders uit dan tegenwoordig. Bij het reizigersvervoer waren de frequenties lager en reden er relatief meer stoptreinen dan tegenwoordig. Enkele plannen om het reizigersvervoer te stimuleren waren de lusdienst in 1961 die mislukte en later “Spoorslag 70” dat wel lukte. Bij het goederenvervoer waren er nog maar weinig bloktreinen en was het vervoer meestal kleinschalig: veel wagenladingverkeer tussen vele kleine los- en laadplaatsen met tijdrovende bedieningen en veel rangeerwerk. Vele spoorlijnen kenden maar één of twee goederentreintjes per dag en zijn inmiddels al lang gesloten. Het postvervoer ging langzaam over van reizigerstreinen naar speciale posttreinen en het stukgoederenvervoer liep nog vrijwel geheel over de rails. In deze presentatie zal Roef Ankersmit uitvoerig op vele vervoeren ingegaan aan de hand van foto’s uit die tijd. Kortom, een avondje nostalgie op het spoor!

De bijeenkomst vindt plaats in het restaurant van station Schin op Geul, adres Baanweg 1. De avond begint om 19:30 uur en eindigt rond 22:30 uur. Toegang € 2,50. www.nvbs.com/agenda (afdeling Zuid-Limburg).


Weekend 10 en 11 oktober 2015: open dagen SSN

Open dagen SSN-depot Rotterdam-Noord. Gastlocomotief 23 071 van de VSM. Pendeltreinen vanaf station Gouda.

Vertrektijden SSN-depot: 10.40, 12.40, 14.40, 16.40. Vertrektijden Gouda spoor 10: 9.56, 11.56, 13.56, 15.56, 17.56. www.stoomstichting.nl


Weekend 10 en 11 oktober 2015: Heimwee Express

Ritten vanaf het Spoorwegmuseum naar Amersfoort en terug met klassiek materieel. Vertrek uit Spoorwegmuseum ca. 12.20, 13.20 en 15.20, een klein uur later ben je weer terug. In Amersfoort staat de trein tien minuten langs het perron. Kaartjes te koop in de museum­winkel.

Dit weekend heeft treinstel 273 de eer.

De Heimwee Express rijdt ieder tweede weekend van de maand. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...


Zondag 11 oktober 2015: luxe treinreis Weert-Antwerpen

Al jaren wordt gesproken om het spoortraject Weert-Hamont-Antwerpen-Parijs te reactiveren. Op deze dag kunt u vanuit Weert met de trein rechtstreeks naar Antwerpen reizen. Brasserie-hotel 'Antje van de Statie' organiseert deze exclusieve rit in een bijzondere trein. Prijs 195 euro per persoon. www.antjevandestatie.eu/...

De trein bestaat uit drie rijtuigen van Railpromo, getrokken door een dieselloc reeks 77 van de NMBS.

trein 11282
Weert        11.22
Budel        11.47
Hamont       11.52/11.55
Overpelt      12.05
Mol         12.15
Herentals      12.26
Bouwel       12.33
Lier        12.44
Berchem       13.05/12
Antwerpen Centraal 13.19
Antwerpen Centraal 16.43
Hamont       18.01/04
Weert        18.33

De rijtuigen worden overgebracht door loc 1252. Overdag verblijft deze loc in Eindhoven.

Watergraafsmeer   6.48
Utrecht C      7.18 
Eindhoven      8.20 
Weert        9.09 
Weert        19.22
Eindhoven      19.38
Utrecht C      20.34
Watergraafsmeer   21.09

Rit is op last van de Belgische veiligheidsautoriteit DVIS op het allerlaatste moment afgelast.


Donderdag 15 oktober 2015: Railtheater Amsterdam

Uit Aad de Wolf's RTV-filmarchief. Films over '150 jaar spoorwegen in Nederland' en 'Wereld op rails 1990'.

Meer informatie: www.traminfo.nl/railtheater.html


Dinsdag 20 oktober 2015: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...


Dinsdag 20 oktober 2015: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Sporen in oorlogstijd. Een beamerpresentatie van Hans van Lith.

Spoorwegen en het militaire bedrijf zijn altijd nauw verbonden geweest. Een bekend voorbeeld is wel de Amerikaanse Burgeroorlog, toen grote hoeveelheden mensen en materieel per spoor naar het strijdtoneel werden gevoerd. Ook in de beide Wereldoorlogen brachten de spoorwegen talloze soldaten en grote hoeveelheden uitrusting naar het front (en namen vaak gewonden mee op de terugreis). In WO II bouwden de Duitse spoorweg­compagnieën duizenden kilometers Russisch breedspoor om tot normaalspoor. Spoorweggeschut werd ontwikkeld, met als hoogtepunt het enorme Duitse kanon Dora. Daarnaast werden pantsertreinen ingezet. Een daarvan brak op 10 mei 1940 bij Mill door de Nederlandse linies.

Vooral tijdens WO I was voor het 60 cm smalspoor een grote rol weggelegd. Tijdens offensieven werden hele lijnennetten aangelegd voor het vervoer van o.a. munitie en manschappen naar de loopgraven. Daarvoor in vredestijd bevoorraadden meer permanente smalspoornetten o.a. legerplaatsen en schietterreinen als het schietkamp Harskamp met een smalspoornet van 40 km! In Noord-Frankrijk is er ook een militaire Decauville museumlijn uit de tijd van de Slag aan de Somme in 1916. En tijdens de Koude Oorlog werden de spoorwegen ingeschakeld voor het transport naar en van Duitsland van (dienstplichtige) verlofgangers.

Hotel Café Restaurant De Keizerskroon, Breed 33, Hoorn (vlakbij het station). Andere locatie, zie de website. Aanvang 20:00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Woensdag 21 oktober 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Jubilea bij de Rhätische Bahn in Zwitserland. Dia-overvloeipresentatie door Hans Bikker.

De Rhätische Bahn heeft inmiddels verschillende jubilea achter de rug vanwege het 100-jarig bestaan van diverse lijnen. Je ziet een compilatie van de extra treinen tijdens deze vieringen, afgewisseld met opnamen van de hedendaagse exploitatie. Uiteraard zal de natuur niet worden vergeten! Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Zaterdag 24 oktober 2015: rondrit Brits gezelschap

"The Eternal Tide". Bezoek aan goederenlijnen in regio Rotterdam en de Sloehaven. Hierbij komen drie locomotieven van Locon in actie. Rond 8.45, na aankomst van de nachtboot, vertrekt de trein (vier rijtuigen) achter een e-loc uit Hoek van Holland. Rond 9.15 vertrek uit Rotterdam Centraal naar Rotterdam Stadion. Daar wordt een dieselloc (ex-DR V100) aangekoppeld. De trein rijdt via Waalhaven Zuid en Pernis naar de Botlek. Langs de rails. Terug in Rotterdam Stadion wordt de dieselloc weer afgekoppeld. De trein rijdt dan via Dordrecht, Roosendaal en Goes naar de Sloehaven. Daar volgt een rit achter een voormalige Type 62 van de NMBS. Vervolgens weer terug naar Rotterdam, waarna nog een slag naar Hoek van Holland wordt gereden. Vanaf 2017 zal deze lijn niet meer toegankelijk zijn voor 'echte' treinen. Terug in Rotterdam rond 19.45. De e-loc (de bedoeling is ex-NS 1800) blijft de hele dag aan de trein gekoppeld, de diesellocs worden gebruikt op niet-geëlektrificeerde lijnen. www.merciacharters.co.uk

Via de NVBS kun je ook meerijden. Zie www.nvbs.com/...


Vrijdag 23 t/m zondag 25 oktober 2015: Eurospoor in Utrecht

Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl


Zondag 25 oktober 2015: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomertijd gaan de stationsklokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar wintertijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren! De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


Donderdag 29 oktober 2015: Railtheater Amsterdam

Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg Maatschappij. Presentatie door Cock Koelewijn.

Meer informatie: www.traminfo.nl/railtheater.html


Maandag 2 november 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Donderdag 5 november 2015: Railtheater Amsterdam

Elektrische tram en trein in Indonesië. Presentatie door René Platjouw.

Meer informatie: www.traminfo.nl/railtheater.html


Dinsdag 10 november 2015: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Tram, toen en nu. Een beamerpresentatie van Erwin Voorhaar.

Trams veranderen. Maar soms ook niet. De omgeving verandert. Maar soms óók niet. Vanavond zullen we precies te weten komen waar trams hebben gereden en hoe dat er nu uitziet. Ook zien we hoe omgeving en materieel soms veranderd zijn. Maar ook zijn er altijd dingen die blijven; sommige tramtypes laten zich niet gemakkelijk verdrijven. De presentator heeft een beamerprogramma samengesteld uit zijn eigen omvangrijke collectie originele prentbriefkaarten en (vooral digitale) foto’s. De toen en nu situatie van steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht (-Zeist) komt voorbij, inclusief een blik op het museummateriaal. Maar we maken ook uitstapjes naar het buitenland, Frankrijk bijvoorbeeld, waar het contrast tussen toen en nu eigenlijk het grootst is. Maar ook India, Tsjechië, België en natuurlijk Groot-Brittannië komen voorbij in oude kaarten en recente foto’s. Een avondje nostalgie maar tevens met een blik op de toekomst, dat brengt u het programma TRAM TOEN EN NU.

Hotel Café Restaurant De Keizerskroon, Breed 33, Hoorn (vlakbij het station). Andere locatie, zie de website. Aanvang 20:00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Woensdag 18 november 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Belgische trams, heden en verleden. Beamer-fotopresentatie door Bert van Raaij.

Vanavond neemt Bert van Raaij ons mee op een reis door België. In de jaren 60 van de vorige eeuw kende men daar nog een uitgebreid net van interlocale trams, ook wel “buurttrams” of “boerentrams” geheten. Onderweg zullen we regelmatig excursietrams van de NVBS tegenkomen. Zo nu en dan komen er ook treinen en stations in beeld. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Donderdag 19 november 2015: Railtheater Amsterdam

Innotrans en omstreken. Presentatie door Frans Blanker.

Meer informatie: www.traminfo.nl/railtheater.html


Donderdag 26 november 2015: Railtheater Amsterdam

Hoe de Amsterdamse tram overleefde, deel 3. Presentatie door Karel Hoorn.

Meer informatie: www.traminfo.nl/railtheater.html


Dinsdag 1 december 2015: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Mijn Internetalbum. Een beamerpresentatie van Hans Altena en Hans Elzinga.

Zelf nog foto’s maken? Het is met de huidige digitale internetmedia helemaal niet meer nodig. Er zijn miljoenen foto’s en films te vinden op internet. Het internet maakt nieuwsgierig want daar kan je door middel van de Google zoekopties “Afbeeldingen of Video’s” een enorm scala vinden van wat je zoekt of interesseert. Zoals bijvoorbeeld treinen of trams. Nu ook vele archieven in binnen- en buitenland gedigitaliseerd zijn, zijn ook die geweldig om door te spitten. Hans Altena en goede spoorvriend Hans Elzinga mailen elkaar al jaren wekelijks omtrent hun vondsten. Het scala is inmiddels zo divers en de platen en films zo bijzonder, leuk of historische gezien interessant, dat zij u op deze avond willen mee laten genieten van hun vondsten. Hoeveel het er zullen zijn….dat bepaalt u want er is genoeg te zien. De bron is onuitputtelijk, maar let wel, het wordt een echte kijkavond want bij veel beelden op het internet ontbreekt het meestal aan de bijbehorende gegevens van “hoe, wat en waar”. Om de diversiteit iets te temmen zijn de beelden in hun beider interessegebieden gegroepeerd zoals er zijn “ vroege treinbeelden, NS , vreemde voertuigen op het spoor, sfeerbeelden, oorlogsspoorwegbeelden, tijdsbeelden uit de jaren 50 en 60, spoorbedrijven in het buitenland, enz enz ….. Een bijzondere avond uit de nieuwe digitale wereld waar u allen ook na deze avond nog lang van na kunt genieten, maar dan wel thuis achter de computer. Komt dat eerst eens zien !

Hotel Café Restaurant De Keizerskroon, Breed 33, Hoorn (vlakbij het station). Andere locatie, zie de website. Aanvang 20:00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Donderdag 10 december 2015: Railtheater Amsterdam

Terug naar de stoom. Filmprogramma gepresenteerd door Raymond Naber.

Meer informatie: www.traminfo.nl/railtheater.html


Woensdag 16 december 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Per trein door Laos, Thailand en Maleisië naar Singapore. Dia-overvloeipresentatie door Cor de Vos.

Een van de spoorwensen die de spreker van vanavond, Cor de Vos, al lange tijd had, was om eens met de trein in Singapore aan te komen. Een andere wens was om met de trein over de zogenaamde “Vriendschapsbrug” van Thailand naar Laos te treinen. In januari 2013 ontstond vrij onverwacht de mogelijkheid beide wensen te combineren. Als uitsmijter van de avond zien we nog een korte impressie van suikerrietstoom op Java. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Vanaf vrijdag 18 december 2015: Austria Express

Wekelijkse wintersporttrein naar Oostenrijk. Opstappen is mogelijk in Roosendaal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal, 's-Hertogenbosch en Venlo. Geen locwissel aan de grens.

Zie ook de Austria Expres in 1984.


Zaterdag 19 december 2015: Limburgse kerstmarkten per stoomtrein

Vanuit Rotterdam Centraal en de opstapplaatsen Gouda en Utrecht Centraal wordt naar de kerstmarkten van Maastricht en Valkenburg gereden. Een reisje met de stoomtrein van de ZLSM is mogelijk. www.stoomstichting.nl


Dinsdag 22 december 2015: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Op reis door Alaska. Een beamer- en filmpresentatie door Riets en Michiel Krans.

Alaska wordt wel de ’Last Frontier’ genoemd. Toch zijn er in dit afgelegen deel van de wereld enkele interessante spoorlijnen te vinden. Vanavond zien wij het verslag van een bezoek aan deze Amerikaanse staat. Allereerst van de Alaska RailRoad, die de ijsvrije haven van Seward verbindt met Anchorage en Fairbanks. Verder van de White Pass and Yukon Route in het midden van Alaska, een 1067 mm spoorlijn (soms met stoom), oorspronkelijk aangelegd in het spoor van de goudzoekers. Deze lijn klimt vanaf Skagway op zeeniveau over de White Pass (873 meter) naar het Yukon Territory in Canada. Natuurlijk is er niet alleen aandacht voor treinen, ook de indrukwekkende natuur van Alaska komt aan bod.

Hotel Café Restaurant De Keizerskroon, Breed 33, Hoorn (vlakbij het station). Andere locatie, zie de website. Aanvang 20:00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


2016


Woensdag 20 januari 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De spoorwegen in Twente en de Achterhoek. Beamer-fotopresentatie door Evert Heusinkveld.

In 2015 konden we vieren dat 150 jaar geleden de spoorlijnen Almelo–Salzbergen en Zutphen–Hengelo in gebruik genomen werden door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS). En in 2016 vieren we 150 jaar Hengelo–Enschede. Evert Heusinkveld zal in deze presentatie met historische beelden de ontwikkeling van het spoorvervoer in Twente en de Achterhoek belichten. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Woensdag 17 februari 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Railfotografie in REO (Rotterdam en omstreken), 1970-2010. Beamer-fotopresentatie door John Krijgsman.

Toen RET-reiziger, NS-er en Rotterdammer John Krijgsman er in 1967 voor het eerst op uit trok met de boxcamera van zijn oma, kon je bij de RET nog vierassers in de reizigersdienst aantreffen en was de eerste metrolijn van Nederland amper geopend. Bij NS zag je in Rotterdam CS nog treinstellen Mat’40 en blokkendoosrijtuigen. Sindsdien heeft John vijf camera’s versleten en zo’n 70.000 dia’s gemaakt, waarvan vele duizenden in REO. Vanavond vertoont hij daar een deel van. Ook voor niet-Rotterdammers een boeiende presentatie boordevol nostalgie! Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Woensdag 16 maart 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Spoorwegherinneringen op foto en film. Beamer-foto/DVD-filmpresentatie door Kees van de Meene.

Het programma van de bekende spoorwegfotograaf Kees van de Meene begint met het ophalen van een aantal fotografische spoorherinneringen met een licht quizgehalte onder het motto ’wat, waar, waarom’. Daarna volgen video-opnamen van de NVBS-winterreis van 1997 naar Oekraïne en tot besluit opnamen van de NVBS-reis in 2008 naar Syrië en Jordanië toen het in Syrië wel heel anders was dan nu. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Donderdag 14 t/m zondag 17 april 2016: stoomreis naar Dresden

Jubileumreis van de SSN naar het Dampfloktreffen in Dresden. Op donderdag van Rottterdam via Gouda en Utrecht naar Dresden. Op zondag terugreis naar Nederland. Onder voorbehoud van voldoende deelnemers. www.stoomstichting.nl


Woensdag 20 april 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Stoom in het arbeiders- en boerenparadijs. Beamer-fotopresentatie door Bart van ‘t Grunewold.

Nadat in West Duitsland bij de Bundesbahn de stoomlocs in 1977 zich 'das Rauchen abgelernt' hadden, moesten we voor Duitse stoom de Duits-Duitse grens over, naar de DDR. Bart van ‘t Grunewold bezocht in 1979 en 1981 de DDR – dat was toen nog een hele onderneming – en fotografeerde de onversneden en pure Deutsche Reichsbahn, met de meeste nadruk op de stoomtractie. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Zaterdag 23 april 2016: jubileum 40 jaar SSN

Feest voor (voormalige) medewerkers en donateurs. www.stoomstichting.nl


Woensdag 18 mei 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Het Spoorwegmuseum, dat wil je beleven!. Beamer-fotopresentatie door Peter-Paul de Winter.

Tijdens deze avond geeft Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties van Het Spoorwegmuseum, een kijkje achter de schermen. Het gunt ons zicht op de koers ontwikkelingen vanaf de oprichting van het museum tot heden met een doorkijkje naar de toekomst. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Woensdag 15 juni 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/video-meeneemavond. Gevarieerde avond met vele korte presentaties.

Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse onderwerpen naar eigen keuze. Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon (afwijkingen in overleg mogelijk.) Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Augustus 2016: Sziget Express

Extra treinen naar het Sziget-festival in Budapest. nl.szigetfestival.com


2016: opening Utrecht Centraal

Opening van het vernieuwde station Utrecht Centraal. In voorbereiding is een tentoonstelling over dit station, zowel in het station zelf als in het Spoorwegmuseum.


2016: jubileum NVBS

De NVBS bestaat 85 jaar. Er wordt nagedacht over activiteiten om dit jubileum te gedenken.Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via kubus.mailspool.nl/spoorkaart kun je zien waar in Nederland welke treinen rijden. Dit gebeurt redelijk nauwkeurig, maar wie zoals ik langs het spoor woont merkt dat er vaak afwijkingen van enkele minuten zijn. Hou je muis boven een trein als je hier meer informatie over wilt hebben. Het programma toont alleen reizigers­treinen; goederentreinen en andere bijzondere treinen worden helaas niet getoond.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is: www.rome2rio.com.

Goederentreinen
De locs van het Tsjechische Metrans zijn via de sateliet te volgen op poloha.vozu.cz.


Weersverwachting KNMI

Zie ook de buienradar.


Updates

De 138e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.

Zie ook de links naar andere sites. Klopt daar iets niet? Of wil je er ook bij staan? Deel het mede!


Kijktips


Open Beelden

Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.Train World in Schaarbeek

Het nieuwe Belgische spoorwegmuseum opende op 25 september 2015 zijn deuren. www.trainworld.beRainbow Station

Elke avond is ongeveer een uur na zonsondergang gedurende korte tijd een fraai kleurenspel te zien op een van de stationskappen van Amsterdam Centraal. Ga daarvoor aan de oostzijde van het station staan. Een ontwerp van Daan Roosegaarde in het kader van het 125-jarig bestaan van dit station.

Zie www.studioroosegaarde.net/... en www.bright.nl/...


Railbevestigingen (nieuwe versie)

Het boek 'Railbevestigingen' beschrijft op bijna weten­schappelijke wijze de ontwikkeling in een groot deel van de wereld van de spoorwegen waarop treinen en trams rijden. Na een algemene beschouwing in grote lijnen volgen een duik in de tientallen railvormen én in de vele verschillende ondersteuningen daarvoor, die in de loop van twee eeuwen werden bedacht. Het boek telt 360 bladzijden en is rijk geïllustreerd met 1560 afbeel­dingen uit enkele honderden zeer gevarieerde historische bronnen en foto’s uit de laatste decennia. Het boek is ook digitaal verkrijgbaar. www.boekenbestellen.nl/...


www.nsharmonie.nl


Esposizione del Sempione

De Wereldtentoonstelling van Milaan in 1906
Van 1 mei t/m 31 oktober 2015 wordt in Milaan de Expo 2015 gehouden, de 34e universele wereldtentoonstelling. In 1906 was er ook een wereldexpo in Milaan, toen met als thema transport. Het was de grootste spoorwegexpositie van de eerste helft van de 20e eeuw. Op 9 kilometer spoorlijn in de diverse paviljoens stonden "reusachtige locomotieven en prachtig ingerichte slaap- en salonwagens", aldus een bezoeker. Aanleiding voor de internationale expositie van 1906 vormde de opening van de Simplontunnel, de langste spoortunnel ter wereld — een technisch hoogstandje waaraan bijna 8 jaar was gewerkt. Milaan werd door de Simplon Express met de wereldsteden Parijs en Londen verbonden.

Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer.

(Bij het Museo della Scienza e della Tecnologia "Leonardo da Vinci" in Milaan is een expohal uit 1906 bewaard gebleven waarin tegenwoordig treinen worden tentoongesteld.)Wonen in een bijzonder seinhuisSpoorwegmuseum Utrecht

Agenda 2015. Wijzigingen voorbehouden, check www.spoorwegmuseum.nl


Op de Rails. Eene Spoorweg-Geschiedenis voor Jongelieden uit 1894.

Naar het Engelsch bewerkt door J. Schippers. Derde druk uit 1894, bezorgd door P. Louwerse. Uitgever D.B. Centen, Amsterdam. De eerste druk verscheen in 1877, de tweede in 1890.

Oorspronkelijke titel "The Iron Horse", geschreven door R.M. Ballantyne.

De jeugdige lezer krijgt, verpakt in een spannend verhaal, uitleg over de gang van zaken bij het spoor. Het verhaal speelt zich af in Engeland, maar in voetnoten wordt ook uitleg gegeven over de situatie in Nederland anno 1894.

Meer jeugdboeken.


De sturende kracht van taal

Vroeger had de trein 'vijf minuten vertraging', tegenwoordig vertrekt hij 'over vijf minuten'. Wat is het verschil? Een gesprek met taalkundige Ronny Boogaart die in het boekje Een sprinter is een stoptrein zonder wc laat zien hoe je enkel met woorden de blik en de gedachten van je toe­hoorders en gesprekspartners kunt sturen.

Anne Martens interviewt hem op Amsterdam Centraal, een plek waar veel voorbeelden van dit soort taal te vinden zijn. Beluister het interview.


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Namen en bijnamen

Over Trijntje en andere namen.


Egyptisch spoorwegmuseum

Egypte had ooit een mooi spoorwegmuseum, maar dat is zoals zoveel in dat land vernield. De collectie is in 2010 weggehaald, in afwachting van een "renovatie". De bibliotheek is weggegooid. Is Cairo's Railway Museum lost?

N.B. In 2013 had Nederland geen geld meer voor de bibliotheek van het Tropenmuseum. Het grootste deel van de collectie is daarom overgedaan aan de bibliotheek van Alexandrië in Egypte.


Spokanië

Website over de Spokanische spoorwegen (Spooksoliy Arânkas).retours

Digitaal magazine over spoorwegen, vormgeving en fotografie.

Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.euTussen de rails!Langs de rails-kalenders

Keuze uit negen kalenders met elk dertien foto's.Dubbel in de kast,
voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken
op het gebied van spoor- en tramwegen.
Klik hier voor een overzicht.
gevleugeld wielReisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.12½ jaar uit de archieven van Nico Spilt

Op 13 juli 2002 ging deze website online. Wat begon als een experiment is uit de hand gelopen tot een omvangrijke website die nog steeds groeit. Met vrijwel dagelijkse updates, een actuele agenda en wekelijks een nieuwe voorplaat. Maar behalve de omvang is er verder eigenlijk weinig veranderd. Bekijk Langs de rails in juli 2002.
www.schimmentheater.nl


www.ezelsocieteit.nl
c.spilt@chello.nl
Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Zie ook mijn weblog
Adverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.
www.nicospilt.nl


Weet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen en dergelijke. Leuke ritten kan ik dus alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom. Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn verzameling. Langs de rails besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de modelbouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog