Agenda en tips

adverteren    tweets    verkortingen    archief    nieuwe melding    forum
Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuws­garing. Elke melding is welkom.

Weet jij een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator zelf. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie. Voorbije gebeurtenissen kun je vaak terugvinden in het archief.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.


Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.

Ritten & bijeenkomstenWoensdag 19 juni 2019: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Tweeluik door Aad de Meij: NS-loc 1201 en Haagse bluf

Aad de Meij presenteert twee onderwerpen. Allereerst de historie van locomotief NS 1201. Op 21 april 2016 werd de elektrische NS-locomotief 1201 overgebracht naar het Spoorwegmuseum in Utrecht, waar deze momenteel voor langere periode prominent wordt geëxposeerd in de grote hal. In 2001 heeft de “Werkgroep Loc 1501” zich over de 1201 ontfermd en werd besloten de loc weer zoveel als mogelijk terug te brengen in de originele staat. Na een korte terugblik op het ontstaan van de Werkgroep en enkele spraakmakende excursies met onder andere mat.’54 vertelt Aad de Meij over de cascorevisie van de loc en het terug­vinden van de juiste kleur turkoois.

Lees ook Hoe loc 1201 weer turquoise werd.

Na de pauze komt onder het motto “Haagse Bluf” de HTM voor het voetlicht. Tijdens een vijftigjarige tijdreis zijn onder andere te zien: de allerlaatste inzet van de 800’en in de reizigersdienst; sloop van de laatste bijwagens op ’s Graven­made; de PCC’s; de GTL-trams; trams uit Rotterdam en Amsterdam te gast in Den Haag; Haagse PCC’s in Rotterdam, Amsterdam en zelfs Brussel; trams uit Hannover; sneeuwpret met twee-assige pekeltrams; enkele flinke aanrijdingen; jubileumparade 125 jaar tram met inzet van stoomloc Ooievaar; de manifestatie “Retourtje Leiden”; opgeheven tramtrajecten en natuurlijk de “toen en thans”-plaatjes waarop soms ook een enkele autobus figureert.

Locatie, tijd, kosten

De NVBS-afdeling Rijnland komt bijeen in de Alettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97, Voorschoten. Zaal open 19.15 uur, aanvang 20.00 uur. Kosten € 2,50 voor leden en € 3,50 voor niet-leden.


Woensdag 19 juni 2019: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/video meeneemavond

Presentatoren: de bezoekers zelf! Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-)onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegen­heid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma! Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden.

Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon (afwijkingen in overleg mogelijk). De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm, diaprojector, full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, blu-ray/dvd-speler, laptop met Powerpoint, en een geluidsinstallatie met microfoon. Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via twente@nvbs.com.

Locatie, tijd, kosten

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Zaterdag 22 juni 2019: Vriendenrit Spoorwegmuseum

Jaarvergadering van de Vrienden van het Spoorweg­museum, met aansluitend een rit door Nederland met museummaterieel.

De traditionele Vriendenrit begint in het museum om 12.53 uur. Op de heenweg is nog gelegenheid in te stappen in Amsterdam (13.55-14.00, gepland spoor 2). De laatste stop is gepland in Hilversum (19.32-19.35, spoor 1). De rit eindigt in het museum om 19.50 uur. Samenstelling: loc 1312, rijtuigen, mP.


Zaterdag 22 juni 2019: SSN 01 1075 over de Emslandstrecke

Een door de Eisenbahnfreunde Niederrhein/Grenzland georganiseerde stoomrit van Mönchengladbach (7.10) via Essen (8.47), Wanne-Eickel (9.18), Rheine en Papenburg (11.55) naar Emden (12.27) en terug. Tractie is loc 01 1075 van de SSN. Die rijdt voor het eerst na haar diensttijd bij de DB weer eens over de Emslandstrecke. www.eng-ev.de


Papenburg, 17 augustus 1974. Loc 012 075 met een trein naar Rheine. Foto Nico Spilt.


Weekend 22 en 23 juni 2019: stoomritten Londense metro


plaatje uit History of Britain's railways

In verband met het 150-jarig bestaan van de District Line vinden er stoomritten plaats, waarschijnlijk voor de laatste keer. Tickets kosten 150 pond (2e klas) of 180 pond (1e klas). www.ltmuseum.co.uk/...


Vrijdag 28 t/m zondag 30 juni 2019: Jazz Night Express

Nachttrein Rotterdam – Amsterdam – Berlijn en terug, met veel vertier aan boord. Heenreis vrijdag/zaterdag: Rotterdam 19.15, Amsterdam 20.30, Berlin Zoo 7.30. Terugreis zaterdag/zondag: Berlin Zoo 21.30, Amsterdam 8.30, Rotterdam 9.45. jazznightexpress.nl


Zondag 7 juli 2019: loc 01 1075 naar Altenbeken

Loc 01 1075 van de SSN is een van de gasten tijdens het Viadukfest in Altenbeken. De loc brengt de 'Rheingold' van Köln naar Altenbeken en terug. Dienstregeling.

Het Viaduktfest in Altenbeken duurt van vrijdagavond 5 juli tot zondagavond 7 juli 2019. www.vivat-viadukt.de


Weekend 13 en 14 juli 2019: Weekend at War bij de Miljoenenlijn

Station Simpelveld vormt dit jaar weer het decor voor Weekend at War: het bevrijdings­spektakel van Limburg!

Tijdens dit weekend worden twee grote legerkampementen van de Geallieerden en Duitsers ingericht. Meer dan 200 re-enactors zijn hier in de weer om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog uit te beelden en te vertellen. Daarnaast zullen vele tientallen oorlogsvoertuigen, waar­onder motoren, jeeps en vrachtwagens, op het stations­emplacement te bewonderen zijn.

Twee keer per dag wordt tijdens de live battle een over­winningsslag nagebootst. Het is vooral de Bevrijding van Limburg, dit jaar 75 jaar geleden, die centraal staat. Daarom wordt bij station Simpelveld een vrijheidsplein ingericht waar onder andere met bijpassende muziek de vrijheid wordt herdacht en gevierd.

Op beide dagen wordt een intensieve dienstregeling gereden op de Miljoenenlijn. De tractie van de ritten met de stoomtrein wordt verzorgd door stoomlocomotief E2 1040, die enkele oorlogsdetails met zich mee zal dragen zoals verduisterende kappen op de grote lampen!

Naast de stoomtrein zal de Duitse Schienenbus reizigers meevoeren langs de Westwall op het traject naar Vetschau. In Simpelveld zal stoomlocomotief IFS3, beter bekend als de Anna, voor attractie zorgen met een oude goederentrein.

Bezoekers kunnen het evenement prima bezoeken per openbaar vervoer. Zowel vanaf Kerkrade als vanaf Schin op Geul rijden er treinen naar Simpelveld. Kijk voor meer informatie en tickets op www.weekendatwar.nl en www.zlsm.nl.


Weekend 20 en 21 juli 2019: Arend onder stoom

De Arend onder stoom in het Spoorweg­museum (onder voorbehoud).


Weekend 17 en 18 augustus 2019: Arend onder stoom

De Arend onder stoom in het Spoorweg­museum (onder voorbehoud).


Woensdag 28 augustus 2019: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

Railvervoer in België en Luxemburg, door Bert van der Kruk

Onze reis begint vanavond in Amsterdam waar de D284 al gereed staat om ons naar België te brengen. Na enkele opnamen van de internationale treinen die vroeger via de Oude Lijn reden, bereiken we als eerste Brussel, waar al snel duidelijk wordt dat een bezoek aan onze zuiderburen in de jaren 70 en 80 beslist de moeite waard is. Het elektrificatieprogramma is nog niet geheel voltooid en veel reizigerstreinen rijden nog met, voor Nederlandse begrippen, zware diesellocs. De Athus-Meuselijn is een prachtig werkterrein voor de Bolle Neuzen. Ook dieselstellen en oudere elocs zijn nog volop in dienst, evenals de oude trams in Brussel, Antwerpen, Gent, Verviers en Charleroi, waar ook de laatste restanten (buiten de kustlijn) van het eens zo grote tramnet van de buurtspoorwegen in het grauwe industrielandschap van Henegouwen te vinden zijn.

De grote variatie aan tram- en spoorwegmaterieel in België krijgt een vervolg bij de CFL in Luxemburg. Een klein land maar zeer veelzijdig doordat het een internationaal spoorwegknooppunt is, waar materieel uit vier landen te zien is. Ook hier waren enkele Bolle Neuzen actief, maar het paradepaard was ongetwijfeld de bruine Krokodil. Tijdens de rondreis door de beide landen zullen ook de modernere tractiesoorten niet ontbreken.

Locatie, tijd, kosten

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Te bereiken met bus 12 vanaf station Apeldoorn. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 3,00. www.nvbs.com/apeldoorn


Woensdag 4 september 2019: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Meeneemavond

Eigen foto's, films of verhalen uit de spoorervaringen van onze eigen afdeling. De vakantie is voorbij en er zullen vele spoorzaken op gevoelige plaat zijn vastgelegd. De exotische tramervaringen of de kleine maar bijzondere spoorzaken uit eigen land, alles kan aan de orde komen dus zal het een avond vol verrassingen worden. In ieder geval zullen we een blik werpen op Finland en Israël. We hopen op een gevarieerde en interessante avond.

Locatie, tijd, kosten

Ontspanningsgebouw “De Uithoek”, in de noordwestelijke hoek van het emplacement Arnhem Berg, een kwartier lopen vanaf het station. Het adres voor navigatie­systemen is Noordelijke Parallelweg 150 (of 128). De presentatie begint precies om 19.45 en is rond 22.15 afgelopen. De zaal is geopend om 19.00. Toegang € 2,50. Introducés zijn altijd van harte welkom.


Vrijdag 13 september 2019: NVBS-bijeenkomst in Schin op Geul

Klassieke beveiliging in het nabije Duitsland

Presentatie door Wim Vos en Peter Paul van Birgelen. In deze presentatie wordt een uiteenzetting gegeven van de klassieke beveiliging in het nabije Duitsland. Met de term klassieke beveiliging wordt bedoeld de spoorwegbeveiliging die d.m.v. mechanische en elektrische toestellen wordt bediend vanuit plaatselijke seinhuizen. In Nederland is deze vorm van spoorwegbeveiliging met uitzondering van enkele museumspoorlijnen geheel uitgestorven, maar in Duitsland is de klassieke beveiliging nog veelvuldig aanwezig en niet alleen op nevenlijnen.


foto Nico Spilt

Aan de orde komen de beveiligingen op de spoorlijnen Kleve – Krefeld en het restant van de IJzeren Rijn, namelijk het traject tussen Dalheim en Mönchengladbach Rhein­dalen. Er is voor deze trajecten gekozen omdat deze spoorlijnen op relatief korte afstand van de provincie Limburg liggen en dus gemakkelijk kunnen worden bezocht. Er wordt een aantal foto’s van de seinen en bedienings­toestellen getoond en wordt een beknopte uitleg gegeven over de werking van deze toestellen, de blokstelsels en de betekenis van de seinen.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Zuid-Limburg vinden plaats in het restaurant van station Schin op Geul, adres Baanweg 1. De avond begint om 19.30 uur en eindigt rond 22.30 uur. Toegang € 2,50.


Woensdag 18 september 2019: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

150 jaar tram in België

Luc Koenot vertelt over de voorbereiding en opzet van de vele festiviteiten rond dit jubileum.

Locatie, tijd, kosten

De NVBS-afdeling Rijnland komt bijeen in de Alettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97, Voorschoten. Zaal open 19.15 uur, aanvang 20.00 uur. Kosten € 2,50 voor leden en € 3,50 voor niet-leden.


Zaterdag 21 september 2019: stoom­ritten tussen Tilburg en Den Bosch

Pendelritten met de drie 23'ers van de VSM en de SSN, georganiseerd door het Modeltreincenter in Den Bosch. www.modeltreincenter.nl


Weekend 21 en 22 september 2019: Arend onder stoom

De Arend onder stoom in het Spoorweg­museum (onder voorbehoud).


Woensdag 25 september 2019: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

75 jaar na D-day, het hoofdstuk Geallieerde Spoorwegen belicht, door Hans Altena

De bevrijding van Europa was niet mogelijk geweest zonder de inzet en het materiaal van de Military Railway Services of op zijn Nederlands, de Geallieerde Spoorwegen. Na de aanval op Pearl Harbor raakte de VS vanaf 7 december 1941 betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Vrijwel direct is men aan de slag gegaan op vele fronten om de vijand te keren. De Amerikaanse industrie werd op grote schaal ingeschakeld om militaire voertuigen te ontwikkelen en te produceren, zo ook spoorwegmaterieel. Want men had reeds bedacht dat de spoorwegen de ruggengraat van alle militaire operaties in de diverse gebieden zouden gaan vormen. De enorme hoeveelheden goederen konden alleen op die wijze door de te bevrijden landen worden getransporteerd. Door middel van calculaties had men berekend 100.000 stuks materieel nodig te hebben voor die taak en rekende men er niet op dat ter plaatse aanwezig materieel nog bruikbaar zou zijn. In samenwerking met Engeland werd de productie van MRS-materieel vormgegeven.

Na de oorlog hadden vele landen behoefte aan spoorwegmaterieel waardoor overnames werden gedaan uit de legerdumps die na de oorlog aanwezig waren in diverse landen. NS kocht op die wijze ook diverse stoom- en diesellocomotieven en diverse wagentypen. Een bekend type vormt de Whitcomb diesellocomotief, ofwel NS 2000, waarvan sinds 2018 twee exemplaren weer in Nederland aanwezig zijn.

Hans Altena was nauw betrokken bij de repatriëring van beide locomotieven en kan uit de eerste hand vertellen hoeveel logistieke voeten dit in aarde had. Daarnaast is hij de voorzitter van de Stichting 162. Een stichting die materieel van de Geallieerde Spoorwegen in bezit heeft en gerestaureerd heeft.

Locatie, tijd, kosten

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Te bereiken met bus 12 vanaf station Apeldoorn. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 3,00. www.nvbs.com/apeldoorn


Zaterdag 28 september 2019: stoomtrein naar Amsterdam

Duitse gezelschapstrein brengt een bezoek aan de hoofdstad, tussen Bad Bentheim en Amsterdam getrokken door de twee 23'ers van de VSM. www.westfalendampf.de


Zondag 29 september 2019: seinwezendag bij de Miljoenenlijn

Vandaag organiseert de Miljoenenlijn weer een seinwezendag. Ieder die geïnteresseerd is in de klassieke beveiliging is van harte uitgenodigd. Tijdens de seinwezendagen geven we een uitgebreide blik achter de schermen van het seinwezen bij de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Ook zullen diverse personen- en goederentreinen de klassieke seinpalen passeren; iets wat unieke, historische plaatjes met zich mee zal brengen. www.zlsm.nl


Woensdag 2 oktober 2019: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Berliner Metamorphosen (deel 2), door John Krijgsman

Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich overal in Berlijn hebben voltrokken door de deling van de stad ten gevolge van de Koude Oorlog en het weer samensmelten van de stad na de val van De Muur in 1989.

John Krijgsman bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo'n 12.000 dia's en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto's met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan veertig jaar door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

Lees ook het interview met John Krijgsman in NVBS Actueel.

Locatie, tijd, kosten

Ontspanningsgebouw “De Uithoek”, in de noordwestelijke hoek van het emplacement Arnhem Berg, een kwartier lopen vanaf het station. Het adres voor navigatie­systemen is Noordelijke Parallelweg 150 (of 128). De presentatie begint precies om 19.45 en is rond 22.15 afgelopen. De zaal is geopend om 19.00. Toegang € 2,50. Introducés zijn altijd van harte welkom.


Weekend 5 en 6 oktober 2019: stoomtreindagen SSN

De jaarlijkse stoomtreindagen van de SSN in Rotterdam. De VSM vaardigt een 23'er met rijtuigstam af. www.stoomstichting.nl


Woensdag 16 oktober 2019: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Take the interurban

Presentatie door René Platjouw.

Locatie, tijd, kosten

De NVBS-afdeling Rijnland komt bijeen in de Alettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97, Voorschoten. Zaal open 19.15 uur, aanvang 20.00 uur. Kosten € 2,50 voor leden en € 3,50 voor niet-leden.


Weekend 19 en 20 oktober 2019: Arend onder stoom

De Arend onder stoom in het Spoorweg­museum (onder voorbehoud).


Woensdag 23 oktober 2019: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

Tram toen en nu, door Erwin Voorhaar

Trams zijn niet weg te denken uit ons straatbeeld. Maar vroeger was dit soort openbaar vervoer op nog veel meer plaatsen te vinden. Vanavond neemt Erwin Voorhaar ons mee op reis. Langs verdwenen en bestaande trambedrijven in binnen- en buitenland. Met beelden van toen en nu. Wat is verdwenen? Wat is totaal veranderd? Of is alles nog hetzelfde? Aan de hand van prentbriefkaarten zien we het ‘toen’, en met foto’s van nu, gemaakt door de presentator beleven we het heden.

De toekomst en de vele musea met trams worden ook niet vergeten. We zetten de zaken vanavond tegenover elkaar, maar vooral ook ‘op een rijtje’. Na afloop zie je de verschillen en ben je verbaasd over de overeenkomsten. Kom kijken naar trams toen en nu!

Locatie, tijd, kosten

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Te bereiken met bus 12 vanaf station Apeldoorn. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 3,00. www.nvbs.com/apeldoorn


Zondag 27 oktober 2019: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren! Lees meer over spoortijden.

De ‘echte’ tijd is de wintertijd. Dat is ook de beste tijd om aan te houden. Maar als je daar een referendum over zou houden, dan weet ik de uitslag al: dan winnen de mensen die denken dat het altijd zomer is als je voor de zomertijd kiest.


Zaterdag 2 november 2019: Dag voor de Railmuseamedewerkers

railmusea.blogspot.com


Woensdag 6 november 2019: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Hogesnelheidslijnen, door Ambrosius Baanders

In Europa kwamen in de jaren 80 van de 20e eeuw de eerste hogesnelheidslijnen tot ontwikkeling. Na de start van de lijn Parijs – Lyon ging de ontwikkeling in een hoog tempo door. Op dit moment verbindt een uitgebreid netwerk van HS-Lijnen alle delen van Frankrijk met Parijs. Onderling zijn er snelle verbindingen tussen de regio's die de vroegere tijdrovende overstappen in Parijs overbodig maken.

Locatie, tijd, kosten

Ontspanningsgebouw “De Uithoek”, in de noordwestelijke hoek van het emplacement Arnhem Berg, een kwartier lopen vanaf het station. Het adres voor navigatie­systemen is Noordelijke Parallelweg 150 (of 128). De presentatie begint precies om 19.45 en is rond 22.15 afgelopen. De zaal is geopend om 19.00. Toegang € 2,50. Introducés zijn altijd van harte welkom.


Woensdag 20 november 2019: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Bovenleiding in Nederland 1924-1966

Van puddingen, portalen en perikelen. Presentatie door Jan Tromp.

Locatie, tijd, kosten

De NVBS-afdeling Rijnland komt bijeen in de Alettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97, Voorschoten. Zaal open 19.15 uur, aanvang 20.00 uur. Kosten € 2,50 voor leden en € 3,50 voor niet-leden.


Woensdag 27 november 2019: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

De spoorwegen in Denemarken tussen 1990 en 2015, door Mar de Klerk

De Deense spoorwegen waren in de jaren 90 vooral bekend bij liefhebbers van dieseltractie. Op vrijwel alle hoofdlijnen reed een grote variatie aan materieel, waaronder de beroemde "Lyntog" (flitstrein) op intercityverbindingen en de "Bolle Neuzen" voor zowel reizigers- als goederen­treinen. Door modernisering van het materieel zijn beide inmiddels van het toneel verdwenen. Een deel van de "Bolle Neuzen" begon een tweede leven bij particuliere spoorwegen, die een aantal zijlijnen exploiteren met voornamelijk diesel­treinstellen en motorrijtuigen.

Ook de spoorveren tussen zowel Fyn en Sjælland als Helsingør-Helsingborg (Zweden) waren karakteristiek voor Denemarken. Inmiddels zijn deze vervangen door brug/tunnelverbindingen en is de route van Padborg via København naar Malmö geëlektrificeerd. De internationale verbinding Puttgarden (D)-Rødbyhavn is momenteel nog het enige klassieke spoorveer van het land. (Hieraan komt in december 2019 waarschijnlijk een einde.)

Wat minder bekend zijn de museumbedrijven in Dene­marken. Zij rijden met historische stoom- of dieseltractie op gesloten baanvakken tijdens de zomervakantie en op nationale feestdagen.

In het programma maken we een tocht langs verschillende lijnen en bedrijven waarbij ook de buurlanden Duitsland, Zweden en Noorwegen met een bezoek worden vereerd. Het beeld van de spoorwegen in Denemarken blijkt in 25 jaar duidelijk veranderd maar het is nog steeds een boeiend vakantieland.

Locatie, tijd, kosten

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Te bereiken met bus 12 vanaf station Apeldoorn. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 3,00. www.nvbs.com/apeldoorn


December 2019

Sinterklaasritten, pepernootritten, stamppotritten, snertritten, glühweinritten, kerstritten, oliebolritten, of gewoon winter­ritten: in december is er altijd wel wat te doen voor de liefhebbers. Raadpleeg de website van je favoriete organisatie.


Woensdag 4 december 2019: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Nauwkeurige dienstregelingen, door Wilmet van Dijk

Vanaf december 2019 gaan NS en Prorail, na een aantal jaren van voorbereiding, de dienstregeling plannen in tienden van minuten in plaats van in hele minuten. Wilmet van Dijk en een collega, van de afdeling Innovatie bij NS, die met anderen en Prorail hierbij betrokken waren, leggen de grote lijnen en de details hiervan uit. Zal dit leiden tot de gewenste capaciteitsvergroting van het spoorwegnet, wat merken de reizigers ervan en wat betekent het voor de machinisten en conducteurs, hoe ziet het spoorboekje er straks uit, zijn er ook nadelen aan deze planning verbonden?

Locatie, tijd, kosten

Ontspanningsgebouw “De Uithoek”, in de noordwestelijke hoek van het emplacement Arnhem Berg, een kwartier lopen vanaf het station. Het adres voor navigatie­systemen is Noordelijke Parallelweg 150 (of 128). De presentatie begint precies om 19.45 en is rond 22.15 afgelopen. De zaal is geopend om 19.00. Toegang € 2,50. Introducés zijn altijd van harte welkom.


Woensdag 18 december 2019: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

Presentaties van eigen werk

Vanavond willen wij de vaste bezoekers van onze bijeenkomsten de gelegenheid geven om zelf in het kort eigen werk te presenteren. Wij vragen aan hen die iets willen vertonen, dat te laten weten in oktober of november, via e-mail apeldoorn@nvbs.com.

Locatie, tijd, kosten

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Te bereiken met bus 12 vanaf station Apeldoorn. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 3,00. www.nvbs.com/apeldoorn


Woensdag 18 december 2019: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Op avontuur in de DDR

Films en verhalen van Ton Pruissen.

Locatie, tijd, kosten

De NVBS-afdeling Rijnland komt bijeen in de Alettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97, Voorschoten. Zaal open 19.15 uur, aanvang 20.00 uur. Kosten € 2,50 voor leden en € 3,50 voor niet-leden.


2020


Woensdag 8 januari 2020: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Nieuwjaarsreceptie

Met enkele korte presentaties.

Locatie, tijd, kosten

De NVBS-afdeling Rijnland komt bijeen in de Alettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97, Voorschoten. Zaal open 19.15 uur, aanvang 20.00 uur. Kosten € 2,50 voor leden en € 3,50 voor niet-leden.


Woensdag 22 januari 2020: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

2018 op Rails

Jaaroverzicht door Railtheater Amsterdam (RTA).

Locatie, tijd, kosten

De NVBS-afdeling Rijnland komt bijeen in de Alettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97, Voorschoten. Zaal open 19.15 uur, aanvang 20.00 uur. Kosten € 2,50 voor leden en € 3,50 voor niet-leden.


November 2020: Eurospoor in Utrecht

Jaarbeurs Utrecht; datums worden nog bekendgemaakt (geen Eurospoor in 2019). www.eurospoor.nl


Leuke links & tipsIs het weer treinenweer?

Meer over het weer


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?

Via www.treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op sateliet­gegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.

Via spoorkaart.mwnn.nl is te zien waar de treinen rijden. Geen goederentreinen of bijzondere treinen.

Materieelinzet en andere info

Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?

Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Spoorkaart Nederland

Bij de spoorkaarten vind je onder andere een actuele kaart met treinseries.

Het andere openbaar vervoer

Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Reizen met de OV-chipkaart

Enige tips & trucs door het team van Langs de rails!

Universele routeplanner

Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is. www.rome2rio.com

Treinen in het buitenland

In België hebben ze een Train Map.
In Frankrijk gebruiken ze Geolocalisation.
In Oostenrijk hebben ze Zugradar.
(In Duitsland is DB Zugradar gestopt.)

Internationale OV-tracker

This tracker provides movement visualization of transit data published by transit agencies and operators from all over the world. The movements are mostly based on static schedule data. Wherever real-time data is available it is also included in the visualization. tracker.geops.ch

Webcamtram

Door Praag rijdt een webcamtram.


Tentoonstellingen & manifestaties

Overzicht op volgorde van laatste openingsdatum. Raad­pleeg de site van de organisatie voordat je op pad gaat.

Utrecht Spoorstad

In het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, is van 14 december 2018 t/m 6 juli 2019 de tentoonstelling "Utrecht Spoorstad" te zien. Dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00, weekend en feestdagen 12.30-17.00 uur. Gratis toegang. www.hetutrechtsarchief.nl/...

zie ook het filmpje over de
opening van deze tentoonstelling

150 jaar Duits Lijntje

Zondag 2 juni t/m woensdag 31 juli 2019: tentoonstelling over het "Duits Lijntje" (Boxteler Bahn) in de bibliotheek van Gennep, Ellen Hoffmanplein 2. Maandag 13.30-17.30, dinsdag 10.00-17.30, woensdag 13.30-17.30, donderdag 10.00-17.30, vrijdag 10.00-19.00, zaterdag 10.00-13.00 uur.

De vaste tentoonstelling over de NBDS is te zien in museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep, op woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur. www.museumhetpetershuis.nl

Er is ook een boek met ansichtkaarten verschenen: "150 Jahre Boxteler Bahn, 150 jaar Duits Lijntje". Prijs 10 euro, te koop bij de Bruna in Gennep en op de tentoonstelling.

In Gennep staat een Duitse stoomlocomotief als her­innering aan de NBDS. De loc staat in een parkje tegen­over het vroegere station, bij de kruising Brabantweg en Heijenseweg. Lees meer over Gennep en de NBDS.

Theo van den Boogaard spoort wél

Tot en met 15 september 2019 is in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek de expositie Theo van den Boogaard spoort wél te zien. Van den Boogaard heeft een prachtig oeuvre met tekeningen over het openbaar vervoer.

 

Berlin Geisterbahn

Foto's van Fons Brasser. Van 9 november 2019 t/m 16 februari 2020 in het Rijksmuseum Twenthe. Op 9 november 2019 is het exact dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Als herinnering aan deze historische gebeurtenis toont Rijksmuseum Twenthe de fotoserie 'Berlin Geisterbahn' van Fons Brasser, bestaande uit 118 foto’s van vervallen en in onbruik geraakte S-bahnstations in toenmalig West-Berlijn. Fotograaf en beeldhouwer Fons Brasser (Haarlem, 1944) maakte deze serie in de periode 1983-1986. Hij legde met zijn camera alle 59 S-bahn­stations in voormalig West-Berlijn vast, waarbij hij steeds dezelfde formule hanteerde: één foto van de stationsingang en één foto van het verlaten perron. www.rijksmuseumtwenthe.nl/...

Van Schoten tot Heemstede, de Haarlemse Noord-Zuid-lijn

Van 1 juni 2019 tot 1 mei 2010 in het NZH Vervoer Museum, Hofmanweg 35 in Haarlem. De tentoonstelling ‘Van Schoten tot Heemstede, de Haarlemse noord-zuid-lijn” laat de ontwikkeling zien van de Haarlemse oer-stadslijn vanaf het begin in 1878 tot en met 1999, het jaar waarin de NZH is opgegaan in Connexxion. Het museum is open op vrijdag en zaterdag van 11.00-16.00 uur, op feestdagen gesloten. www.nzh-vervoermuseum.nl

'Happy Station' in Breda

In een van winkelruimtes in de stationshal van Breda is een Playmobil-diorama ingericht met diverse landschappen en taferelen. De openingstijden hangen af van de beschikbaar­heid van vrijwilligers en variëren daardoor. www.facebook.com/happystationbreda

Openbaar vervoer in Sassenheim

Expositie over het streekvervoer door Sassenheim in de periode 1870-1970. Tot nader bericht te bezichtigen op donderdag van 14.00 tot 16.00 uur in De Coy aan de Kagerdreef 72 in Sassenheim. Zie de website voor andere openingstijden en meer informatie.


Kijken op tv of pc

Spoorbioscoop

In de spoorbioscoop van Langs de rails vind je een gevarieerd aanbod van zorgvuldig geselecteerde films.

Rail Away

Rail Away is een tv-serie van de EO over markante spoor­lijnen overal ter wereld. Elke aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is aandacht voor de treinen, de landschappen en culturen. Raadpleeg de tv-gids of bekijk oudere afleveringen via www.eo.nl/railaway.

Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.

Open Beelden

Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


Dinner Train 2019-2020

Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen achter een oude locomotief. De foto hierboven is uit 2017; inmiddels worden er blauwe ex-1600'en ingezet.

In 2019 en 2020 vertrekt de Dinner Train (voorheen Amsterdam Dinner Train) vanuit 37 verschillende steden. Steeds een of twee weken lang, van woensdag t/m zondag. Vertrek om 19.30 uur, vrijdag t/m zondag ook om 17.00 uur. Vertrek- en aankomst­station zijn hetzelfde. Overzicht:

Rotterdam – 27 maart t/m 7 april 2019; Den Haag – 10 t/m 21 april 2019; Zoetermeer – 24 t/m 28 april 2019; Alphen a/d Rijn – 1 t/m 5 mei 2019; Leiden – 8 t/m 12 mei 2019; Hoofddorp – 15 t/m 19 mei 2019; Haarlem – 22 t/m 26 mei 2019; Alkmaar – 29 mei t/m 2 juni 2019; Hoorn – 5 t/m 9 juni 2019; Amsterdam – 12 t/m 23 juni 2019; Utrecht – 3 t/m 14 juli 2019; Amersfoort – 17 t/m 21 juli 2019; Hilversum – 24 t/m 28 juli 2019; Almere – 31 juli t/m 11 augustus 2019; Leeuwarden – 14 t/m 18 augustus 2019; Groningen – 21 augustus t/m 1 september 2019; Emmen – 4 t/m 8 septem­ber 2019; Zwolle – 11 t/m 15 september 2019; Deventer – 25 t/m 29 september 2019; Apeldoorn – 2 t/m 6 oktober 2019; Hengelo – 9 t/m 13 oktober 2019; Enschede – 16 t/m 20 oktober 2019; Ede – 23 t/m 27 oktober 2019; Arnhem – 30 oktober t/m 3 november 2019; Nijmegen – 6 t/m 10 november 2019; Maastricht – 13 t/m 17 november 2019; Heerlen – 20 t/m 24 november 2019; Sittard – 27 november t/m 1 december 2019; Venlo – 4 t/m 8 december 2019; Helmond – 8 t/m 12 januari 2020; Eindhoven – 15 t/m 26 januari 2020; Oss – 29 januari t/m 2 februari 2020; Den Bosch – 5 t/m 9 februari 2020; Tilburg – 12 t/m 23 februari 2020; Breda – 26 februari t/m 1 maart 2020; Roosendaal – 4 t/m 8 maart 2020; Dordrecht – 18 t/m 22 maart 2020.

De trein kan ook worden gehuurd door gezelschappen. Voor rijdagen en reserveringen zie www.dinnertrain.eu


Eurostar naar Londen

Dienstregeling vanaf 11 juni 2019

  • Amsterdam 7.49, Rotterdam 8.28, Brussel 9.38
  • Amsterdam 13.46, Rotterdam 14.28, Brussel 15.38
  • Amsterdam 17.49, Rotterdam 18.28, Brussel 19.38 *
  • Brussel 10.22, Rotterdam 11.32, Amsterdam 12.11
  • Brussel 14.22, Rotterdam 15.32, Amsterdam 16.11
  • Brussel 20.22, Rotterdam 21.32, Amsterdam 22.11 *

Op de heenreis overstap en identiteits­controle op Brussel Zuid. De terugreis is rechtstreeks vanuit London St Pancras. Reistijd Brussel - London circa twee uur. * Deze treinen rijden niet op zaterdag. www.eurostar.com


Skitreinen 2019-2020

www.treinreiswinkel.nl


The Man in Seat Sixty-One

Mark Smith is een gepassioneerd reiziger, met een hekel aan vliegen. Hij woont in Engeland en heeft van daaruit vele reizen per trein gemaakt naar andere landen. Zijn kennis heeft hij vastgelegd in een zeer uitgebreide web­site. Die kun je raadplegen als je wilt weten hoe je vanuit Europa in Australië komt zonder te vliegen. Of als je zo goedkoop mogelijk per trein van Parijs naar Venetië wilt.

Ook het reizen per Eurostar wordt uitgelegd, inclusief tips over het boeken van de beste zitplaats. Mark Smith probeert altijd stoel 61 in de eerste klas te reserveren, vandaar de titel van zijn website. www.seat61.com


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Updates

De 166e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.


Nederlandse vereniging van belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen (NVBS)

www.nvbs.com (website NVBS)
www.nvbs-actueel.com (NVBS Actueel)
www.facebook.com/NVBS1931 (Facebook)
www.nvbsarchief.nl (archief/oude website)

NVBS Actueel

NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de NVBS, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoek­plaatjes, ideeën voor vakanties en meer. Een abonnement is gratis. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op internet. nvbs-actueel.com


Maarten van Rossem over de laatste stoomtrein

Zestig jaar geleden, op 7 januari 1958, reed de laatste stoomlocomotief van NS het Spoorwegmuseum binnen. Aanleiding voor RTV Utrecht om aan deze gebeurtenis aandacht te besteden met een uitzending vanuit het museum. Al lopend langs verschillende stoomtreinen praat Maarten van Rossem, televisieprofessor, met Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum.

“Van Rossem Vertelt” is een programma van RTV Utrecht. Bekijk de uitzending vanuit het Spoorwegmuseum.

Lees ook het interview in NVBS Actueel.


Retours

Over spoorwegen, vormgeving en fotografie
Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu

Nieuwsbrief Arjan den Boer

Artikelen van de afgelopen maand en agenda voor de komende maand. www.arjandenboer.nl/nieuwsbrief


Utrechts Archief

Zoek je informatie over spoorwegen of treinen? Het Utrechts Archief beheert ruim 70 archieven van de Nederlandse Spoorwegen en haar voorgangers. www.hetutrechtsarchief.nl/spoorwegen

Je voorouders op het spoor

Heb je voorouders die bij het spoor werkten? Dan heb je kans dat je ze terugvindt bij het Utrechts Archief, want dat heeft een groot deel van de personeelsarchieven gedigitaliseerd. Het gaat om gegevens van bijna 100.000 personeelsleden van spoorwegmaatschappijen uit de periode 1836-1920.

Met de zoekopdracht Personeelsregisters voorgangers NS kun je zoeken op naam en periode. En er is nog veel meer informatie te vinden, zoals het geboortejaar, hoeveel kinderen men had en welke functies iemand bekleedde. Daarnaast hielden enkele spoorwegmaatschappijen zelfs bij welke straffen er werden uitgedeeld, zoals het inhouden van salaris wanneer iemand een rijtuig niet goed had schoon­gemaakt.

Niet alles is bewaard

Helaas is niet alles bewaard gebleven. Van mijn grootvader N. Spilt, die in 1918 bij de HIJSM in dienst kwam, is niets terug te vinden. Ook een (betaalde) zoekopdracht door de beheerders van het Utrechts Archief leverde mij niets op.


Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.


Advertentie uit de Officieele Reisgids 1943 (pdf)


Tussen de rails!
Dubbel in de kast, voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.NS Harmonieorkest

www.nsharmonie.nl


Theme Time Radio Hour

It’s night time in the big city
A night watchman rinses out his thermos
The last train from Overbrook pulls into the station.

Bob Dylan maakte van mei 2006 tot april 2009 een serie radioprogramma's die in de VS via de satelliet werden uitgezonden: Theme Time Radio Hour. Deze pro­gram­ma's zijn ook via internet te beluisteren. Er zijn honderd afleveringen van een uur gemaakt, steeds rond een bepaald thema. Twee afleveringen zijn gewijd aan treinen, een dankbare inspiratiebron voor componisten.

Zie ook het thema Trein & muziek.


Kopen?

"Nostalgie op het spoor" door Carel van Gestel. Uitgever Wbooks. ISBN 9789462581883.

Is dit boek zijn 29,95 euro waard? Ik heb het voor u door­gebladerd. Er staan mooie foto's in en Carel van Gestel heeft ongetwijfeld zijn best gedaan op de teksten. De mooiste foto's zijn echter over twee pagina's geplaatst, dus over de vouw van het boek. Een vorm­geversziekte die alleen maar valt uit te roeien als mensen weigeren dit soort boeken te kopen.

Een persoonlijke vraag aan Carel van Gestel: u bent geïnteresseerd in kerkorgels. Maar je gaat toch ook geen orgelpijpen ombuigen? Nou dan!

Lees ook mijn blog Een boek van 6500 euro.


Wat is dit waard?

Met enige regelmaat krijg ik de vraag wat een bepaald object waard zou kunnen zijn. Ik weet immers alles van treinen af? Iemand vindt een doos met oude tijdschriften op zolder. Of in een nalatenschap blijkt zich een nummerplaat van een locomotief te bevinden. Ik probeer dan natuurlijk zo goed mogelijk advies te geven.

Meestal luidt mijn advies: zet het op Marktplaats en wacht af wat er voor biedingen komen. Dan kun je altijd nog beslissen of je op zo'n bieding ingaat. In mei 2017 kreeg ik een vraag over de nummer­plaat van loc 4011, een Zweedse stoom­locomotief die na de oorlog in Nederland heeft gereden. Via Markt­plaats is die plaat uiteindelijk verkocht voor 2350 euro. Niet gek.

Uit ervaring weet ik dat boeken zich lastig laten verkopen, op enkele zeldzame uitzonderingen na. Tijdschriften raak je al helemaal moeilijk kwijt, tenminste als je verwacht er wat geld voor te krijgen. Je mag al blij zijn als iemand ze gratis wil overnemen.

Behalve Marktplaats heb je ook eBay. Dat is meer iets voor de internationale handel. Ik koop weleens boeken uit het buitenland via eBay; met verkopen heb ik geen ervaring.

Catawiki: ruim 24% kosten

En dan heb je de veilingsite Catawiki. Daar kijk ik wel­eens op, maar ik doe hier geen zaken mee. Catawiki rekent aan twee kanten zeer royale kosten. De verkoper betaalt 12,5% provisie over de opbrengst, plus 21% BTW over de provisie = totaal 15,125%. De koper betaalt 9% veilingkosten (inclusief BTW) over zijn bod. Ruim 24% verdwijnt dus in het putje.

Neem het voorbeeld van die nummerplaat. Op Markt­plaats of eBay betaalt de koper 2350 euro en krijgt de verkoper 2350 euro. Via Catawiki zou dat zijn: de koper betaalt 2350 + 9% = 2561,50 euro. De verkoper krijgt 2350 - 15,125% = 1994,56 euro. Het verschil tussen koper en verkoper is dus 566,94 euro. Hiervan gaat 21% = 119,06 euro naar de belastingdienst. Catawiki hoeft bijna niets te doen en vangt 447,88 euro.

Weggeven kan ook

Spullen kunt u natuurlijk ook weggeven. Voor objecten zoals bordjes en nummerplaten heeft een museum misschien belangstelling. Of denk aan een museum­organisatie zoals de RTM, de SHM, de SGB, de MBS, de ZLSM of de STAR. Modeltreinen kunnen interessant zijn voor het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek.

Als het gaat om foto's, films, boeken, tijdschriften of documenten, dan heeft de NVBS wellicht belangstelling. Dingen waar u geen raad mee weet ik elk geval nooit direct weg­gooien. Voor meer informatie over schenkingen en nalatenschappen zie www.nvbs.com/...

(Geef niet zonder overleg boeken cadeau aan de NVBS-winkel. Boeken die men niet kan gebruiken verdwijnen in de afval­container.)Adverteren op deze site

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar tech­nische of historische informatie. Maar ook mensen die belang­stelling hebben voor modelbouw, voor trein­reizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijk­heden om te adverteren op deze site.

Maximaal 1 euro per dag

Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner bovenaan de twee meest bezochte pagina's: deze Agenda en de rubriek Nieuw. Een half jaar kost 150 euro, een jaar 250 euro. Een banner kan 740 pixels breed zijn, hoogte tot 120 pixels.

In overleg zijn er veel andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een advertorial in de rubriek Nieuw. Ik kan van dienst zijn bij het maken van een banner of het opstellen van een tekst.

Neem vrijblijvend contact op.
Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Tweets-archief 21-03-2011 t/m 30-11-2018

Lees ook mijn weblog
www.nicospilt.nlWeet je een leuke rit?

Deel je informatie met anderen

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot dienst­regelingen. Leuke ritten kan ik alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom.

Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!


Langs de rails

Uit de archieven van Nico Spilt

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, model­treinen en andere objecten uit mijn verzameling.

"Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onder­werpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.
archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog