Agenda

reisinformatie     adverteren     tweets     verkortingen     nieuwe melding     forum

Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator. Niet alle NVBS-bijeenkomsten krijg ik door, kijk daarvoor in de agenda van de NVBS. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.

Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.Niet alle NVBS-bijeenkomsten worden mij gemeld. Zie daarvoor de agenda van de NVBS.


Donderdag 5 maart 2015: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2014 - deel 1. Samenstelling en presentatie: Journaalteam Railtheater Amsterdam.

Ook dit seizoen presenteren wij ons filmisch jaaroverzicht weer in twee delen zodat er voldoende tijd is voor de behandeling van de vele nieuwsonderwerpen op rails. Vanavond kunt u kijken naar het eerste deel van de 45e editie van deze oudste RTA-productie, die al sinds januari 1971 jaarlijks wordt vertoond. Railactualiteiten uit de periode 1 december 2013 t/m medio voorjaar 2014 komen weer in chronologische volgorde digitaal in beeld. De filmbeelden tonen verschillende wetenswaardigheden bij vele railbedrijven in ons eigen land en in België, Duitsland, Estland, Frankrijk, Letland en Polen.

De tweede helft van dit programma kunt u zien op de slotavond van het seizoen, op donderdag 16 april 2015. Zie verderop in deze agenda voor de onderwerpen die op beide avonden aan bod kunnen komen.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Vrijdag 6 t/m zondag 8 maart 2015: On traXS! in het Spoorwegmuseum

Tussen de grote locomotieven van het Spoorwegmuseum zijn weer de mooiste modelspoorbanen van Europa te bewonderen. Modelbouwers uit Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Engeland, Zwitserland en Italië zijn uitgenodigd om in de sfeervolle ambiance van het museum hun banen te tonen. Kwalitatief behoren deze 30 bouwers tot de top van de modelbouwwereld. Naast de prachtige modelbanen presenteren en demonstreren verschillende leveranciers en fabrikanten hun nieuwste producten. www.ontraxs.nl


Zaterdag 14 maart 2015: Zeeuwse Trein Model Ruilbeurs

Congrescentrum "De Stenge", Stengeplein 1, Heinkenszand. Openingstijden: 10.00 tot 15.30 uur. Toegang € 1,50 (volwas­senen), € 0,50 (kinderen).

Inlichtingen: 0113-220493. Secretariaat: ’s Heer Hendriks­kinderendijk 64, 4461 DX Goes, ztmr@zeelandnet.nl

Op deze beurs zijn de belangrijkste; modeltrein schalen aanwezig zoals h0 (1:87) N ( 1:160) aanwezig en ook niet te vergeten nostalgische blikken treinen en auto’s in diverse schaalgroottes. Op de beurs is ook aanwezig landschap aankleding voor modelbaan (bijvoorbeeld bomen en struiken). Op de beurs, er is nu ook gebruikte en oud Lego aanwezig , een aantal deelnemers nemen Lego mee maar het blijft een treinenbeurs. Als u even wilt ontspannen, kunt u onder het genot van een kopje koffie op uw gemak een nieuwe treinenvideo/dvd te bekijken.

Het ligt voor de hand dat u in deze omgeving veel gelijkgestemde hobbyisten aantreft. Met hulp en advies van zoveel mede hobbyisten moet het zeker mogelijk zijn om uw droombaan ook daadwerkelijk van de grond te krijgen. Een combinatie van wat doorzettingsvermogen van uw kant en alle bij ons verkrijgbare modeltrein accessoires is het zeker mogelijk uw droombaan tot werkelijkheid te laten worden. Modeltreinen hobby is en blijft een hobby waar je nooit op uitgekeken raakt!!

Dat ruilen geen huilen hoeft te betekenen zal u bij ons op de beurs zeker duidelijk worden. Op deze beurs zal onze TESTTAFEL weer aanwezig zijn en wordt de mogelijkheid geboden om GRATIS locomotieven of wagons te testen. Ondanks dat onze beurs een modeltreinbeurs is hebben we gemeend ook aan de wensen van modelauto liefhebbers tegemoet te komen. Deze modelauto’s zijn dan ook te kust en te keur in schaal 1:87 aanwezig en passen daardoor natuurlijk ook bij modeltreinen met schaal h0.


Weekend 14 en 15 maart 2015: Noord-Hollandse Modelspoordagen in Alkmaar

Er komen banen van de volgende verenigingen: Alkmaarse Module Groep “Het Waeghspoor”, Modelbouwvereniging Waterland, Modelspoorclub Alkmaar, Westfriese Model­spoor Club. Daarnaast komen dit jaar op bezoek de modulebanen van Modelspoorgroep De Kameel (module­baan met een Nederlands karakter), PH&LF Railroad Association (modelspoorbaan naar Amerikaans voorbeeld), Modulevereniging Swiss Trak (Zwitsers smalspoor). Ook is er een modelspoorbeurs.

Het evenement vindt plaats in OSG Willem Blaeu, Robons­bosweg 11, Alkmaar. www.noordhollandsemodelspoordagen.nl


Dinsdag 17 maart 2015: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...


Dinsdag 17 t/m donderdag 19 maart 2015: Rail-Tech 2015 in Utrecht

After two successful editions in Amersfoort, Rail-Tech will accommodate itself in the newly developed Utrecht Central Station area, where Jaarbeurs Utrecht offers state-of-the-art exhibition space. Over 6000 rail-professionals are expected to visit the exhibition. www.rail-tech.com

Zie Rail-Tech 2005, Rail-Tech 2009, Rail-Tech 2011.


Woensdag 18 maart 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Op railreis door Midden-Engeland. Beamer-fotopresentatie door Erwin Voorhaar.

Vanavond neemt Erwin Voorhaar je mee op reis door het midden van Engeland. Een gebied dat niet direct opvalt door grote schoonheid, maar wel door een rijk industrieel verleden. We nemen een kijkje bij de reizigers- en goederendienst tussen 2010 en 2014, en bezoeken verschillende museumspoor- en trambedrijven, zoals The National Tramway Museum in Crich, het National Railway Museum tijdens Railfest en "the Great Gathering", het museum in Shildon, de Keighley & Worth Valley Railway en de North Yorkshire Moors Railway.


London Transport Museum 1986, foto Nico Spilt

Trams in Blackpool, Nottingham en Manchester worden niet vergeten maar we bekijken ook verschillende bedrijven die niet meer bestaan aan de hand van originele prentbriefkaarten. Wat dacht je van de tram van Doncaster, Derby, Bradford, Leeds...? Vanuit Blackpool is een uitstapje naar het Isle of Man zo gemaakt. Dat doen wij dus ook en daarna varen we nog door... naar Ierland. Om terug te keren in Groot-Brittannië via Swindon en Didcot (je raadt het al... nog meer spoorwegmusea!) en te eindigen in de hoofdstad London. Daar brengen we een bezoek aan de collectie van het London Transport Museum in Acton en zien we de unieke "tube" in actie. Een programma met historische en actuele afbeeldingen op de beamer, maar vooral ook een programma met tips voor een leuke spoorvakantie.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Donderdag 19 maart 2015: Railtheater Amsterdam

Rook en smook tussen Rumburk en Bulawayo. Een digitale stoomfilmpresentatie van Ton Pruissen.

In Rumburk, aan de Tsjechisch-Oostduitse grens, doen in de jaren ‘70 groene tenderlocs en Blauwe Papegaaien nog hevig hun best. In de DDR is de smalspoorlijn van Wolkenstein naar Jöhstadt weliswaar totaal versleten, maar de treinen rijden nog steeds. In Polen waggelen smalspoortreinen zo erg dat je denkt dat kapitein Schettino de machinist is. Gelukkig overleven alle reizigers de rit. Rheine herleeft nog een maal in al zijn glorie. In Konya, Turkije, worden de locomotieven met een stuk hout op hun plaats op de draaischijf gezet. Een heel precies werkje want eigenlijk is de draaischijf te klein. In Erzurum veroorzaakt de “Bozkurt”, de Grijze Wolf, bijna een zonsverduistering als hij wordt opgestookt.

Ongeveer gelijktijdig met het einde van stoomtractie in West-Duitsland werd in Zimbabwe begonnen met het opknappen van bijna 90 Garratt-locomotieven. In Bulawayo bezoeken we de werkplaats waar dit gebeurt. Zittend boven op “Jumbo”, een enorme Garratt, rijden we dwars door Zimbabwe, daarbij gadegeslagen door giraffes.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Dinsdag 24 maart 2015: modelbouwavond in Purmerend

Modelbouwavond in samenwerking met NVBS-afdeling Noord-Holland Noord.

Een jaarlijkse traditie die in ere moet worden gehouden is het opstellen van de modelbaan het ‘hondenbot’ van de Spoorgroep Noord Holland Noord. Bij de modelbaan van deze vereniging is sinds ons vorige bezoek het Duitse deel rijvaardig en het Nederlandse schaduwstation krijgt een ombouw maar is op 24 maart rijvaardig. Het thema voor het ‘hondenbot’ is deze avond ‘lange treinen’ voor zowel goederen- als personenverkeer uit eigen land maar ook van daarbuiten.

Modelbouwvereniging Waterland e.o., Trimpad 8, Purmerend. Aanvang 20:00 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Donderdag 26 maart 2015: Railtheater Amsterdam

Uit Aad de Wolf's RTV-filmarchief. Presentatie: Railtheater Amsterdam.

Voor het programma van vanavond kozen wij de volgende selectie met beelden uit de jaren 1938 t/m 1975. Railjournaal 1965. Railnieuwtjes van 50 jaar geleden: HTM: sloop materieel o.a. LTM bijwagens, routewijziging lijn 10, 14 en 17 opgeheven, 6 verlengd, aanrijdingen o.a. onder kap Station HS; Amsterdam: Britse week, tram 5 laatste dagen; RET: nieuwe Düwag dubbelgeledes, 60 jaar gevierd met motorwagen 1; RTM Rotterdam-Oostvoorne in laatste fase; NS: station Rijswijk in bouw, spoorwerk Delft van laag naar hoog, ontsporing goederentrein Den Haag HS, NMBS dieseltractie voor TEE, DB Schienenbus in Den Haag Staatsspoor. Tram in Waterland. NZH-trams op Amsterdam-Monnickendam-Edam-Volendam. Railmagazine 1975. Stoomritten op de Mindener Kreisbahn, Rinteln-Stadthagen, de Bregenzerwald-bahn en bij de Ruhrkohle AG, Elektrische tractie bij Extertalbahn. Railrevue Nederland. GTW, NS, RTM, HTM, GVB, en HTM in de jaren 1938-1956. Museumstoomritten in Nederland 1975. Uitbreiding Spoorwegmuseum; RTM Hellevoetsluis; VSM nieuwe museumlijn; SHM ritten op de lijn Groningen-Leek.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Zondag 29 maart 2015: begin zomertijd (klok uur vooruit)

Bij de overgang van winter- naar zomertijd gaan de stationsklokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar wintertijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren! De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


De stationstijd op
je eigen pc. Bron: www.jocisoft.nl

Zaterdag 4 april 2015: clubdag Stichting Trix Express

80 jaar Trix Express, 30 jaar Stichting Trix Express. Het doel is om de volledige Trix-collectie te laten zien. Vergadercentrum H.F. Witte, Henri Dunantplein 4, De Bilt. Voor bezoekers geopend van 11.00-16.00 uur. Toegang voor niet-leden € 5,00.


Trix Express, Trix Twin Railway

Op 19 september 2015 is er een Trix Express-dag in het DB Museum te Koblenz.


Zaterdag 4 t/m maandag 6 april 2015: VSM-stoomtrein Hengelo-Delden-Goor

www.stoomtrein.org


Donderdag 9 april 2015: Railtheater Amsterdam

Andere tijden - Amsterdam in de jaren 60 en 70.

Na onze eerdere succesvolle digitale diapresentaties in beeld en geluid over Amsterdam in de jaren ‘20/’30 en ‘40/’50 belichten wij vanavond op identieke wijze de periode 1960-1980.

Aan de gezapigheid van de de jaren ‘50 kwam ruw een einde in de jaren ‘60. Acties van Provo en rellen waren gemeengoed. Beelden van de rookbom bij het huwelijk van de Kroonprinses gingen de wereld rond. Dolle Mina’s, happenings bij het Lieverdje, het witte fietsenplan, de hoofdstad werd flink wakker geschud. Meer positief gewaardeerd waren de viering van het 700-jarig bestaan met de manifestaties Mokum-700 en Sail. De introductie van de Witkar bleek uiteindelijk niet het alternatief voor de door de auto verstikte binnenstad te hebben gebracht. De opkomst van de popmuziek veranderde het muziekbeeld geheel en de rondvaart van de immens populaire Beatles zorgde in 1964 voor hysterische toestanden. U ziet en hoort enkele artiesten uit die tijd. Ook televisieseries als Het Schaep met de Vijf Pooten, cabaret en andere vormen van kleinkunst waren populair.

Het trambedrijf vormt weer de basis van dit programma. De aflevering van gelede trams ging voort en de enkelgelede trams werden verlengd tot dubbelgeledes. De twee-assers verdwenen uit de dienst en het aantal drie-assers verminderde. Ondanks de start van de metro, die in 1977 de moderne Bijlmermeer met de stad ging verbinden, kwamen er in jaren ‘70 nieuwe geledetrams, met nu als fabrikant het Duitse LHB. Het fenomeen museumtram ontstond en er werden regelmatig excursieritten gehouden met twee-assers, vaak met prehistorische lijnnummers. 100 jaar tram in Amsterdam werd in 1975 met een optocht gevierd en de elektrische museumtramlijn startte vanaf het Haarlemmermeerstation. Lijn 17 kwam terug als tram, tramlijnen werden verlengd en verlegd en er verschenen nieuwe lijnen. Bij het autobusbedrijf ging men over op de Standaard bus en landelijk Noord kreeg zijn minibusjes. Ontwikkelingen bij het vervoer over het IJ completeren het overzicht van het stadsvervoer.

Ook bij de Nederlandse Spoorwegen, die in 1964 125 jaar bestonden, verving nieuw oud, vaak vooroorlogs, materieel. Onder de naam Spoorslag '70 werden een starre dienstregeling en een nieuwe huisstijl ingevoerd.

Er komen vanavond zeer veel afwisselende feiten op het scherm, die ook voor diegenen zonder specifieke belangstelling voor het openbaar vervoer interessant zijn. Komt u dus allen kijken en luisteren en neemt u vooral uw eega, partner, vriend(in) en/of buren mee. Deze RTA-productie mag u niet missen.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Maandag 13 april 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

Railjournaal 2014 door Geert Wessels, Thijs de la Vieter & Rinse Kooiman.

In dit journaal proberen wij u een zo compleet mogelijk beeld te geven van alle veranderingen in het trein- en tramvervoer in Nederland en daarbuiten. Dit doen wij met onze uitgebreide film- en fotopresentatie. Tot aan de pauze laten Thijs en Rinse u een zo compleet mogelijk beeld zien van alle wijzingen en bijzonderheden op trein- en tramgebied in Nederland door middel van een fotopresentatie, waaronder trambotsingen bij HTM en RET, 150- jaar OV in Den Haag, 175-jaar NS.

Bent u meer geïnteresseerd in het buitenland of in stoomtreinen? Geen probleem! Na de pauze laten Geert Wessels en Rinse Kooiman u door middel van een filmpresentatie een overzicht zien van Berlijn in avonduren , een excursie in de Harz tussen Wernigerode en Gernrode, stoomfestivals te Maldegem en bij CFV3V, het Dampfspektakel Pfalz, de stoomtreindagen ZLSM en de open dag Nedtrain Leidschendam. Daarnaast maakt u ons een treinreis door Oost Europa, Zwitserland, en Oostenrijk.

Noorderkerk, Laurillardlaan 6 te Bilthoven. Entree € 2,00. De zaal is open om 19.00 uur. Het programma begint om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Dinsdag 14 april 2015: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Afdelingsledenvergadering. Op deze avond wordt na de gebruikelijk ALV de afdelingsjaarvergadering gehouden maar er is ook ruimte voor een “kleine presentatie”. Het onderwerp hiervan is op dit moment nog niet bekend. Voor deze jaarvergadering wil het bestuur gaarne uw inbreng meenemen zoals eventuele vragen, opmerkingen en suggesties zodat een adequaat antwoord daarop kan worden voorbereid.

Hotel Café Restaurant De Keizerskroon, Breed 33, Hoorn (vlakbij het station). Aanvang 20:00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Woensdag 15 april 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Spoorwegen in Nederland in de tweede helft van de vorige eeuw. Beamer-fotopresentatie door Roef Ankersmit, m.m.v. Ronald Boers.

De bekende spoorwegfotograaf Roef Ankersmit is opnieuw in zijn enorme fotoarchief gedoken voor een presentatie met Nederlandse onderwerpen die inmiddels verleden tijd zijn. Internationale verbindingen en goederen-vervoeren die allang niet meer bestaan en grote infrastructurele werken komen opnieuw tot leven. Wat op zal vallen is hoe divers het spoorvervoer in de vorige eeuw was in vergelijking met nu.

Aan bod komen ondermeer het eilandbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen met goederentreinen getrokken door NS rangeerlocs 600 'Hippel', autoslaaptreinen, het vervoer van vloeibare brandstoffen zoals olie, benzine en LPG, de sluiting van Eindhoven - Valkenswaard, wagenladingen en vervoer van suikerbieten. De "Holland - Skandinavien Express" zal ook weer tot leven worden gewekt. Kortom, weer een gevarieerde avond vol nostalgie op het spoor!

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Donderdag 16 april 2015: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2014 - deel 2. Samenstelling en presentatie: Journaalteam Railtheater Amsterdam.

Vanavond ziet u het tweede deel van het filmische jaaroverzicht van het Railtheater Amsterdam. Binnen- en buitenlandse railactualiteiten, zoals lijnwijzigingen, nieuwe lijnen/materieel, jubilea e.d., uit de periode medio 2014 t/m 31 december 2014, komen digitaal chronologisch in beeld. Verdeeld over de voorstellingen van 5 maart en 16 april 2014 kijkt u o.a. naar:

Nederland

 • Tram: GVB: omleidingen o.a. i.v.m. werk Damrak en Frederiksplein, M5 metromaterieel vervangt oude LHB metros; EMA: WVB 110 weer in dienst, lijnen 2, 5 en 20 langs Stedenmaagd, Donateursdag nu ook op stadsnet; HTM: omleidingen/inkortingen en tijdelijke lijnen 7, 20, 29 en 65, viering 150 jaar tram, presentatie Avenio; TS materieel tussen stad en Scheveningen; RET: omleidingen; SHM: 100 jarige Bello terug in Bergen, NTM dieselloc 101 in dienst;
 • Spoor: NS: 175 jaar spoorwegen en 125 jaar Amsterdam CS, nieuwe E186 locs voor HSL; EETC: autoslaaptrein omgeleid, ‘Marklin’-loc; NSM: excursie naar Oost NL met diesel en electrische tractie, ‘Stoom’ o.a. met Bello, ‘Iconen van het spoor’ met historische buitenlandse gasten; ‘Spoorparade’ in Amersfoort; Decauville spoorwegmuseum laatste maal voor sluiting; SSN-rit; STAR en ZLSM: manifestaties met bijdragen van andere museumorganisaties; MBS: Wismar Schienenbus in dienst.

Buitenland

 • Tram: Besançon: nieuw trambedrijf; Berlin: nieuwe Flexitys; Brandenburg: trams ex Halle; Bremen: verlenging naar Falkenberg; Chemnitz: opening traject via Hbf; Daugavpils: enkelspoor i.v.m. werk; Düsseldorf: nieuw traject, Essen: nieuw traject en nieuw materieel; Freiburg: opening verlenging; Heilbronn: nieuwe lijn S42 met nieuw AVG materieel; Köln: tram 5 naar Heumarkt; Jena: Tramino i.d.; Kassel: Regiotram verlaat T9; Leipzig: bijwagens ex Rostock; Plauen; Poznan: uitbreiding net; Rostock: nieuw materieel vervangt Tatra’s en LV bijwagens; Tallinn; Valenciennes: nieuwe lijn T2; Zwickau: 120 jaar.
 • Spoor: Duitsland: DB: heringebruikname Heinsberg-Lindern en Marienheide-Meinerzhagen, nieuw Talent2 materieel, 20 jaar RE1; S-Bahn Berlin: situatie Ostkreuz; S-Bahn Hannover: nieuwe spitslijnen S21 en S51, S-Bahn Mittel Deutschland: Citytunnel Leipzig in dienst; ‘Stoomspektakel 2014’; Abellio: nieuwe concessie Solingen-Wuppertal; BLB: Merseburg-Schäfstadt opgeheven; DRE: Wittenberg- Bad Schmiedeberg opgeheven; Euregiobahn verlengd; Rurtalbahn: tijdelijke dienst Düren-Zülpich- Euskirchen; SDR: nieuwe smalspoorlijn Klütz- Reppenhagen; Vlexx: test materieel bij ODEG; Estland: nieuw materieel Elron; e.v.a. onderwerpen.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Zaterdag 18 april 2015: Keukenhof Express met treinstel 115

De trein vertrekt rond 9:00 uur uit Amersfoort en gaat via Amsterdam Centraal (9:45) naar Leiden (10:30). Vandaar met historische bussen van het NZH Vervoer Museum naar de Keukenhof. Terugreis: vertrek uit Leiden rond 17:30 uur, via Amsterdam Centraal (18:15) naar Amersfoort (19:00). www.stichtingde3.nl/keukenhof-express


Naar de bollen met de trein


Zaterdag 18 april 2015: fotogoederentrams en meer bij de RTM


MD 1805 "Meeuw" in 2002, foto Nico Spilt

In samenwerking met de RTM organiseren we speciaal voor fotografen, filmers en andere liefhebbers een fotodag met dieselloc MD 1805 "Meeuw" en goederentrams met wisselende samenstelling. Natuurlijk zullen we deze gelegenheid ook benutten om aanvullend reizigerstrams met dieseltractie te laten rijden en hebben we nog een aantal zeer interessante verrassingen in de planning. Deze dag zal in het teken staan van de jaren 60. Gedurende de dag is een flink aantal fotomomenten voorzien. Aan filmers wordt ook gedacht en de trams zullen in veel gevallen voorbij rijden. Deze fotodag is uitsluitend toegankelijk voor mensen die zich hebben ingeschreven en het deelnamebedrag vooraf hebben betaald.

Patrick Meeder en Durk Houtsma. Meer informatie (pdf).


Woensdag 6 t/m zondag 10 mei 2015: Military RailFest at Long Marston

Celebrating 100 years of the Royal Engineers, Railway Operating Division at the Long Marston Military Railway (LMMR). This event will display the skills and equipment from this unique army division which helped the allies win two world wars and save countless lives. Railway equipment incuding locomotives will be demonstrated. Not to be missed, is the opportunity to see LMMR's impressive, USA supplied, S160 second world war utility steam locomotive. More than 600 of this type were supplied to the UK on lease/lend to boost allied logistics. Only a handful now survive worldwide. www.trainofevents.co.uk


Maandag 11 mei 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

De Duitse Waddeneilanden door Peter Doove.

Op de Duitse waddeneilanden aan de kust van Osrfriesland was de trein het aangewezen vervoermiddel tussen de dorpen op het eiland en de aanlegplaats van de veerboten. Oorspronkelijk hadden alle waddeneilanden een treintje. Nu vind je die nog op Borkum, Langeoog en Wangerooge. Op Borkum is een flinke dubbelsporige lijn in dienst. Ook gemotoriseerd verkeer is op het eiland toegestaan.

Langeoog en Wangerooge zijn niet alleen voor de aanvoer van toeristen. Alles wat er op het eiland nodig is wordt via de spoorlijn aangevoerd. En dat betekent dat de spullen voor de supermarkt maar ook voor de aannemer per schip en trein worden aangevoerd. Er is geen gemotoriseerd verkeer op de eilanden. Op Spiekeroog wordt een stukje van de oude spoorweg geëxploiteerd door een paardentram. Het eiland is zo compact, dat je er zelfs geen fiets kunt huren.

Om tegenwoordig met oud materieel van de "Inselbahn" te reizen moet je naar Duitse museumbedrijven. Onder ander bij de DEV in Bruchhausen-Vilzen en de Selfkantbahn is materieel terechtgekomen. Beelden uit 2001, 2013 en originele opnamen van de trein op Spiekeroog. En natuurlijk van de sfeer in het Noord- Duitse kustgebied tussen Emden en Wilhelmshaven.

Noorderkerk, Laurillardlaan 6 te Bilthoven. Entree € 2,00. De zaal is open om 19.00 uur. Het programma begint om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Dinsdag 12 mei 2015: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Spoorwegen in Nederland in de tweede helft van de vorige eeuw. Een beamerpresentatie van Roef Ankersmit.

De bekende spoorwegfotograaf Roef Ankersmit is opnieuw in zijn enorme fotoarchief gedoken voor een presentatie met Nederlandse onderwerpen die inmiddels verleden tijd zijn. Internationale verbindingen en goederen-vervoeren die allang niet meer bestaan en grote infrastructurele werken komen opnieuw tot leven. Wat op zal vallen is hoe divers het spoorvervoer in de vorige eeuw was in vergelijking met nu.

Aan bod komen ondermeer het eilandbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen met goederentreinen getrokken door NS rangeerlocs 600 ’Hippel’, autoslaaptreinen, het vervoer van vloeibare brandstoffen zoals olie, benzine en LPG, de sluiting van Eindhoven - Valkenswaard, wagenladingen en vervoer van suikerbieten. De "Holland - Skandinavien Express" zal ook weer tot leven worden gewekt. Kortom, weer een gevarieerde avond vol nostalgie op het spoor!

Hotel Café Restaurant De Keizerskroon, Breed 33, Hoorn (vlakbij het station). Aanvang 20:00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Donderdag 14 mei 2015: Nationale Stoomtreindag bij de VSM

www.stoomtrein.org


Zaterdag 16 mei 2015: SSN Karel de Grote Expres

Stoomrit Gouda - Rotterdam Centraal - Dordrecht - Breda - Nijmegen. www.stoomstichting.nl


Woensdag 20 mei 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Door Lapland en langs de fjorden van Stockholm naar Oslo. Beamer-fotopresentatie door Gerrit Nieuwenhuis.

Gerrit Nieuwenhuis doet verslag van zijn reis in de zomer van 2013 door Zweden en Noorwegen. De reis begon in de Zweedse hoofdstad Stockholm en begon met een rit over de Inlandsbanan naar Lapland. Via de ertsspoorlijn werd Narvik in Noorwegen bereikt. Vanuit Narvik weer zuidwaarts naar Trondheim en door het fjordengebied naar Bergen. Bekende spoorlijnen als de Raumalijn en de Flåmlijn komen aan de orde. De laatste etappe gaat van Bergen naar de Noorse hoofdstad Oslo. Van zowel Stockholm als Oslo zal het veelzijdige railvervoer met tram, metro en trein besproken worden. Delen van de reis werden veertig jaar geleden, in 1973, ook al gemaakt. Beelden van toen wisselen de foto’s van 2013 af.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Zaterdag 23 mei 2015: stoomrit naar Amsterdam


Hilversum Noord 2010, foto Nico Spilt

Een Duits gezelschap rijdt vanaf Menden via Fröndenberg, Holzwickede, Unna, Hamm, Münster, Rheine naar Bad Bentheim. Daar wordt de trein overgenomen door locs 23 071 en 076 van de VSM (vertrek ca. 9.00), om verder te gaan naar Amsterdam (aankomst ca. 12.00). Rond 18.00 vertrekt de trein weer uit Amsterdam, terug naar Bad Bentheim (ca. 21.00) en verder. In Duitsland wordt de trein getrokken door een historische dieselloc. www.westfalendampf.de/...


Zondag 31 mei 2015: stoom op de Emslandstrecke


Loc 012 066 in 1971, foto Nico Spilt

Met loc 012 066 van Münster via de Emslandstrecke naar Emden en terug. www.westfalendampf.de/...


Dinsdag 9 juni 2015: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Sporend in en om Wenen. Een beamerpresentatie van Gerrit Nieuwenhuis.

Wenen is bekend als stad van de componisten, van de schnitzel en de Sachertorte, de koffiehuizen en het reuzenrad in het Prater. Wenen is echter ook bekend als stad met bijna alle vormen van railvervoer. De meeste hoofdlijnen in Oostenrijk voeren naar een van de stations in Wenen. In en rond Wenen treffen we de Schnellbahn van de ÖBB, de Stadtbahn, de U-Bahn en de tram van Wiener Linien en de interlokale tram naar Baden van de Wiener Lokal Bahn (WLB). De beelden van dit veelzijdige railvervoer uit de periode 1974 tot 2010 worden vanavond door de presentator vertoond.

Hotel Café Restaurant De Keizerskroon, Breed 33, Hoorn (vlakbij het station). Aanvang 20:00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Woensdag 17 juni 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/Video meeneemavond. Presentatoren: de bezoekers zelf! Gevarieerde avond met vele korte presentaties.

Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma. Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden! De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm van 3 meter breed, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, overvloei-diaprojector, laptop met Powerpoint, Blu-ray/DVD-speler, en een geluidsinstallatie met microfoon. Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon! (afwijkingen in overleg mogelijk.) Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via: twente@nvbs.com.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Zondag 21 juni 2015: 150 Jahre Eisenbahnstrecke Almelo-Salzbergen


Denkmallok in Salzbergen, foto Nico Spilt

Stoomritten tussen Rheine en Bad Bentheim. www.eisenbahn-tradition.de/...


Weekend 5 en 6 september 2015: Terug naar Toen bij de VSM

www.stoomtrein.org


Maandag 7 september 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Zondag 13 september 2015: Oisterwijk Express

Pendeltreinen Tilburg-Eindhoven. www.stoomstichting.nl


Zaterdag 19 september 2015: Huider Express

Pendeltreinen Alkmaar-Heerhugowaard. www.stoomstichting.nl


Donderdag 1 t/m zaterdag 3 oktober 2015: Schnellzugdampf auf der Schiefen Ebene

Bis kurz vor dem Ende des Dampfbetriebes bei der Deutschen Bundesbahn in den 1970er Jahren, waren im Bw Hof die schweren Dampflokomotiven der BR 01 beheimatet. Wir wollen nun „zurück nach damals“ und lassen die Schnellzuglokomotiven mit passenden Wagengarnituren noch einmal auf Strecken in Oberfranken fahren. www.eisenbahn-nostalgiefahrten-bebra.de


Maandag 5 oktober 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Vrijdag 23 t/m zondag 25 oktober 2015: Eurospoor in Utrecht

Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl


Maandag 2 november 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Maandag 7 december 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)
Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via kubus.mailspool.nl/spoorkaart kun je zien waar in Nederland welke treinen rijden. Dit gebeurt redelijk nauwkeurig, maar wie zoals ik langs het spoor woont merkt dat er vaak afwijkingen van enkele minuten zijn. Hou je muis boven een trein als je hier meer informatie over wilt hebben. Het programma toont alleen reizigers­treinen; goederentreinen en andere bijzondere treinen worden helaas niet getoond.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner: www.rome2rio.com. Ook voor als het vliegtuig toch handiger is.


Weersverwachting KNMI

Zie ook de buienradar.


Updates

De 127e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.

Zie ook de links naar andere sites. Klopt daar iets niet? Of wil je er ook bij staan? Deel het mede!


Kijktips


Open Beelden

Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


Spoor door het verleden

De mooiste treinen en trams uit de 20e eeuw komen voorbij in het programma Spoor door het verleden. Er is aandacht voor vele facetten uit het spoorwezen zoals spoorwegen, stations en stoomtreinen. De afleveringen hebben gevarieerde thema’s en behandelen het spoor door heel Nederland: van Rotterdam tot de Achterhoek en van Amsterdam tot Scheveningen. Er is niet alleen aandacht voor de vervoersbedrijven in deze streken en steden maar ook voor de verschillende type treinen en trams. www.nostalgienet.nl/...


Gezien op YouTube

How to make a steam locomotive
Building a LMS locomotive during 1938.

Kriegslokomotiven
Duitse propagandafilm uit 1943.

Trainspotting hobby 80 years older than thought
The National Railway Museum found a reference to a 14 year old girl writing down the numbers of engines heading in and out of Paddington Station.

Treinen filmen in Rusland. Gevaarlijke hobby!
Russische filmer beschoten door machinist.


Rainbow Station

Elke avond is kort na zonsondergang een fraai kleurenspel te zien op een van de stationskappen van Amsterdam Centraal. Ga daarvoor aan de oostzijde van het station staan. Een ontwerp van Daan Roosegaarde in het kader van het 125-jarig bestaan van dit station.

Zie www.studioroosegaarde.net/... en www.bright.nl/...


Wintersporttreinen 2014-2015

Van vrijdag 19 december 2014 t/m laatste weekend van maart 2015. Leeg materieel komt van de Watergraafsmeer en maakt kop bij de Zaanstraat. De treinen gaan naar Bischofshofen en Zell am See (13417/13416) resp. Landeck en Zell am See (13411/13410).

Trekkracht zijn 1200'en of 1600'en van EETC. De mogelijk­heid bestaat dat treinen gecombineerd worden, dus dat er dan maar één rijdt. Op 20 februari vertrekken drie treinen.

13417 vrijdag
Amsterdam C  18.51/56  (14)
Utrecht C   19.33/46  (12)
Den Bosch   20.28/31   (6)
Venlo     21.25/40   (3)

13411 vrijdag
Amsterdam C  19.26/31   (7)
Utrecht C   20.03/16  (12)
Den Bosch   20.58/21.01 (6)
Venlo     21.58/22.13 (3)

13413 vrijdag 20 februari
Amsterdam C  20.01
Utrecht C   20.33/51
Den Bosch   21.27    (6)
Venlo     22.25    (3)

13410 zondag
Venlo     07.23/38   (1)
Den Bosch   08.43/46   (4)
Utrecht C   09.29/37
Amsterdam C  10.13/22

13416 zondag
Venlo     08.23/38   (1)
Den Bosch   09.43/46   (4)
Utrecht C   10.29/36
Amsterdam C  11.15/21

Van 1 t/m 22 maart rijden de treinen via Emmerich, met stop in Arnhem. Op zondag 29 maart (de laatste dag) is de route Venlo-Eindhoven-Rotterdam-Amsterdam.

Krokus Express

Op zaterdag 21 februari rijdt een Krokus Express naar Oostenrijk:

Den Haag HS   06.33 
Leiden C    06.51 
Haarlem     07.11 
Amsterdam C   07.31 
Utrecht C    08.01 
Arnhem     08.37 

Terugreis op zaterdag 28 februari:

Arnhem     20.03 
Utrecht C    20.36 
Amsterdam C   21.04 
Haarlem     21.32 
Leiden C    21.53 
Den Haag HS   22.02 

Autoslaaptreinen 2015

Van 1 mei t/m 3 oktober 2015 naar en van Livorno; van 22 mei t/m 28 augustus 2015 naar en van Alessandria; van 19 juni t/m 28 augustus 2015 naar en van Koper. www.autoslaaptrein.nl

(De trein naar Alessandria kan ook worden gebruikt door reizigers zonder auto of motor. Voor hen stopt deze trein in Milaan Lambrate.)Op reis met Van Gijn

T/m 25 mei 2015 in het Huis van Gijn, Dordrecht. Over de reizen die Simon van Gijn (1836-1922) maakte. Zijn woon­huis is nu een museum. Vergeet niet de speel­goed­zolder te bezoeken. www.huisvangijn.nl/...


Spoorwegmuseum Utrecht

Agenda 2015. Wijzigingen voorbehouden, check www.spoorwegmuseum.nl


Egyptisch spoorwegmuseum

Egypte had ooit een mooi spoorwegmuseum, maar dat is zoals zoveel in dat land vernield. De collectie is in 2010 weggehaald, in afwachting van een "renovatie". De bibliotheek is weggegooid. Is Cairo's Railway Museum lost?

N.B. In 2013 had Nederland geen geld meer voor de bibliotheek van het Tropenmuseum. Het grootste deel van de collectie is daarom overgedaan aan de bibliotheek van Alexandrië in Egypte.


New York Subway launches campaign against 'man-spreading'

New York begon in december 2014 een campagne tegen 'man-spreading': mannen die met gespreide benen in de metro zitten. Dat leverde weer een nieuw pictogram op.


17-jarig meisje ontwerpt folder voor de NS in 1935

Vergeten fotografe en grafisch ontwerpster Beatrice van Leusden, 1917-2001. Zowel binnen het grafisch ontwerpvak als bij de spoorwegen speelden vrouwen in Nederland tot voor enkele decennia vrijwel geen rol. Arjan den Boer was dan ook geïntrigeerd toen hij een folder uit ca. 1935 kocht van de Nederlandse Spoorwegen, waarop Beatrice van Leusden als ontwerper staat vermeld. Haar ontwerp doet wel wat denken aan het werk van Piet Zwart. Lees het artikel op het blog van Arjan den Boer.Spokanië

Website over de Spokanische spoorwegen (Spooksoliy Arânkas).Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.retours

Digitaal magazine over spoorwegen, vormgeving en fotografie.

Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.euTussen de rails!Langs de rails-kalenders

Keuze uit negen kalenders met elk dertien foto's.Dubbel in de kast,
voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken
op het gebied van spoor- en tramwegen.
Klik hier voor een overzicht.
gevleugeld wiel
spoorboekjes
spoorkaarten
c.spilt@chello.nl
www.schimmentheater.nl


www.ezelsocieteit.nl

Bekijk ook het filmpje van het schimmentheater.Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Zie ook mijn weblog.
Adverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.

www.nicospilt.nl

Weet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen en dergelijke. Leuke ritten kan ik dus alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom. Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn verzameling. Langs de rails besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de modelbouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog