Agenda

reisinformatie     adverteren     tweets     verkortingen     nieuwe melding     forum

Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator zelf. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.


Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.

Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.Zaterdagmiddag 22 oktober 2016: NVBS Railquiz

De traditionele jaarlijkse railquiz van de NVBS in Amersfoort. Informatie en aanmeldingen via www.nvbs.com.


Zondag 23 oktober 2016: najaarsstoomdag bij de MBS

www.museumbuurtspoorweg.nl


Woensdag 26 oktober 2016: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

De Duitse Waddeneilanden, gepresenteerd door Peter Doove.

Op de Duitse Waddeneilanden voor de kust van Ost­friesland was de trein het aangewezen vervoermiddel tussen de dorpen op het eiland en de aanlegplaats van de veerboot. Op alle eilanden was ooit spoorvervoer. Nu is er nog op vier eilanden railvervoer aanwezig. Borkum heeft een flinke dubbelsporigespoorlijn. Gemotoriseerd verkeer is op het eiland toegestaan. De lijntjes op Langeoog en Wangerooge zijn er niet alleen voor het vervoer van toeristen, maar ook voor het vervoer van alles wat op het eiland nodig is. Spullen voor de supermarkt en voor de aannemer worden per schip en trein vervoerd. Er is geen gemotoriseerd vervoer op deze eilanden.

Op Spiekeroog wordt een stukje van de oude spoorweg geëxploiteerd met een paardentram. Het eiland is zo compact dat je er zelfs geen fiets kunt huren. Er rijdt tegenwoordig modern materieel op de eilanden. Om met het oude materieel van de “Inselbahn” te reizen kun je terecht bij museumbedrijven zoals de DEV in Bruchhausen-Vilsen en bij de Harzer Schmalspurbahnen.

Het programma bestaat uit een diapresentatie over de spoorlijnen op de Duitse Waddeneilanden en in Ost­friesland, die Peter Doove in 2001 en 2013 bezocht. We reizen van de Eemshaven tot Wilhelmshaven en doen alle Waddeneilanden en plaatsen als Emdem, Aurich en Esens aan. Er zijn o.a. oude dia’s te zien van de KreisbahnAurich en Spiekeroog, foto’s uit het Moormuseum te Wiesmoor en (dankzij internet) het niet toegankelijke smalspoor op Minsener Oog. Het tweede deel bestaat uit drie films uit 2013 die een impressie geven van het vervoer zoals dat op Borkum, Langeoog en Wangerooge plaatsvindt.

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 3,00.


Donderdag 27 oktober 2016: Railtheater Amsterdam

De spoorwegen in Indonesië in 1980. Door de koloniale bewindsperiode is de geschiedenis van de Indonesische Spoorwegen onlosmakelijk verbonden met Nederland. Daarvan is anno 1980 nog veel terug te vinden tijdens een reis die ons voert van West naar Oost Java. Een digitale diapresentatie van Bert van der Kruk.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Vrijdag 28 t/m zondag 30 oktober 2016: Eurospoor in Utrecht

Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nlZondag 30 oktober 2016: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren!

De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


Dinsdag 1 november 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Uit het NVBS schatkamer-archief. Een beamer­presentatie door René Platjouw.

Sinds mei 2014 is René beheerder in Amersfoort van het NVBS-archief 'Tramwegen Nederland'. Het is een ware schatkamer van oude en nieuwe foto’s, dia’s, tekeningen en noem maar op. Het doel van de NVBS-collectie is een overzicht te kunnen geven van alles wat met spoor en tram in ons land te maken heeft of heeft gehad. Uit die enorme collectie heeft René een selectie gemaakt van aparte zaken of zomaar gewoon mooie foto’s, waarbij we niet alleen naar trams kijken, maar ook naar het spoor. Stoom, diesel of elektrisch, alle tractievormen komen wel aan bod, zelfs de 1 pk-versie. En weet wel, dat u als NVBS-lid op afspraak in dit archief kunt neuzen. Kortom een bijzonder gevariëerde avond.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Donderdag 3 november 2016: Railtheater Amsterdam

Uit Aad de Wolf's RTV-filmarchief. De films uit de collectie van Aad de Wolf waarin het accent vooral ligt op de stoomtractie, zijn na zijn dood in beheer gekomen bij Ton Pruissen. Een aantal, inmiddels gedigitaliseerde, films daar van stelde hij ter beschikking voor presentatie door het Railtheater Amsterdam.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Zaterdag 5 november 2016: modelspoor­beurs in Hoogeveen

Modelspoorbeurs bij SMC de Stoomfluit. Ontmoetings­centrum de Vredehorst, Zuidwoldigerweg 32, 7908AD Hoogeveen. Openingstijden: 10.00 tot 15.00 uur. Entree: € 2,50, kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding gratis. Voor inlichtingen kunt u bellen op dinsdag en donderdag tussen 19.30 en 22.00 uur: 06-13673938. www.smcdestoomfluit.nl


Zaterdag 12 november 2016: NVBS Lustrumcongres

Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan organiseert de NVBS een lustrumcongres over het verleden, het heden en de toekomst van het railvervoer in Nederland. Prominenten binnen de vervoerwereld hebben hun medewerking toegezegd. Theater LantarenVenster in Rotterdam, 13.30-17.30 uur. Bezoekers van het congres kunnen ook een rit maken met een historische tram. Informatie en aanmeldingen via www.nvbs.com/...


Dinsdag 15 november 2016: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...


Dinsdag 15 november 2016: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Aad de Wolf’s RTV-Filmarchief. Filmpresentatie door het Railtheater Amsterdam.

Het Railtheater Amsterdam presenteert een aantal gedigitaliseerde films uit de collectie van de - begin 2012 plotseling overleden - bekende cineast Aad de Wolf, waarin we kunnen genieten van spoor- en trambeelden uit Nederland, België en de beide Duitslanden, opgenomen in de periode 1955-1977.

Aad de Wolf was een redelijk 'vroege' amateurfilmer, die al in de jaren ’50 bewegend beeld op het gevoelige materiaal vastlegde en daaraan ook al synchroon geluid wist toe te voegen, uniek voor die tijd! In de jaren ’60 startte hij vrijdagse filmvoorstellingen in zijn huiskamer, die in 1966 zouden uitmonden in het Railtheater Voorburg. Jarenlang was hij de stuwende kracht achter de voormalige Railtheaters in Voorburg en Rotterdam, maar hij presenteerde zijn programma’s ook elders door geheel Nederland.

Vanavond kunt u kijken naar unieke historische beelden van 39 tot 61 jaar geleden, met authentiek geluid en het markante commentaar van de maker in de volgende films:

 Tram-Kaleidoscoop. NZH: Den Haag-Leiden, botsing Voorburg; HTM: buitenlijners 64 +118 op lijn 13, voormalige stoomaanhangers op lijn 8 (1955/62).

 Op naar stoom. Stoomtractie Hengelo-Rheine-Osnabrück (1964).

 Stoomkracht in drievoud. Treinverkeer in het Belgisch-Duitse grensgebied bij Moresnet en Aachen (1965).

 Met de tram door België. Antwerpen, Londerzeel, Gent, Brussel, Mons, Oostende, Luik, Verviers en Charleroi (1965).

 Mee met de RTM. De diesellijnen Rotterdam-Oostvoorne/Hellevoetsluis (1964/65).

 Op de rails langs Rijn en Moesel. Spoorwegverkeer in het gebied tussen Keulen, Koblenz en Trier (1968/70).

 Stoomlocatie Saalfeld. Indrukken bij station Saalfeld en van de lijnen in het Thüringerwald in de D.D.R. (1977).

 NZH-Kaleidoscoop. Stadsdienst Leiden, Amsterdam-Zandvoort en Leiden-Den Haag (1957/61).

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 16 november 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

(Ruim) anderhalve eeuw tram in Den Haag. Beamer-fotopresentatie door Maurits van den Toorn.

Het is juni 1864 als er voor het eerst in Nederland een paardentram rijdt, op het traject Den Haag –Scheveningen. Het is juni 2016 als de HTM een feestje viert omdat de nieuwe lagevloertrams van het type Avenio op lijn 11 dienst doen. Het is bijna overbodig om te zeggen dat er in die tussenliggende ruim 150 jaar veel gebeurd is met Den Haag en het trambedrijf. De paardentram werd een accutram en vervolgens een gewone’ elektrische tram met bovenleiding. De interlokale paardentram naar Delft werd een stoomtram en vervolgens ook elektrisch. Stoomtramlijnen in de stad werden gemoderniseerd, door verschillende maatschappijen zelfs. En ondertussen groeide de stad en breidde het lijnennet zich uit.

Niet alles ging zoals gewenst of voorzien: na een lange periode van voorspoed en groei leidde de crisis van de jaren dertig tot bezuinigingen en krimp. Oorlog en bezetting richtten vervolgens grote schade in de stad aan, die nog decennialang zichtbaar bleef. De tram werd gaandeweg ouderwets gevonden, maar na een periode van twijfel over de toekomst werd er vanaf de jaren zeventig weer geïnvesteerd. Sindsdien zijn er veel uitbreidingen bijgekomen, met als opvallendste de verbinding naar Zoetermeer (RandstadRail).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 16 november 2016: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Smalspoor breed gezien – films van Ton Pruissen.

Alle smalspoorbeelden die Ton eind jaren zestig in kleur in de DDR maakte, zijn verwerkt in de film “Vrolijke smalspoor-potpourri”. De reis begint en eindigt bij Jöhstadt. In Polen snuiven we smalspoorsfeer op bij lijntjes die inmiddels het loodje hebben gelegd. Normaalspoorlijnen kunnen een smalspoorkarakter hebben, zoals de tramlijn Poulseur-Sprimont in België of onze eigen WSM. Andersom kan ook: in Zimbabwe en Indonesië rijden de treinen op “Kaapspoor” (1067 mm), maar doen in grootte niet onder voor wat we hier hebben. Smalspoor of normaalspoor, groot of klein: ooit breekt voor elke stoomlocomotief het einde aan. Als het zover is huilen de locomotieven – het zijn net mensen...

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Donderdag 17 november 2016: Railtheater Amsterdam

Trams in Vlaanderen en Wallonië. Vanavond gaan we op reis door België. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw kende men daar nog een uitgebreid net van interlokale trams, ook wel ‘buurttram’ of ‘boerentram’ geheten. Helaas is hier anno nu nog maar erg weinig van over. Een digitaal diaprogramma van Bert van Raaij.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Zaterdag 19 en zondag 20 november 2016: NS Harmonieorkest

Najaarsconcerten in Nieuwegein. www.nsharmonie.nl


Dinsdag 22 november 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

De laatste stoomlocs van British Railways. Een beamer­presentatie door Leo de Jong.

In deze powerpoint-presentatie, geheel in kleur, worden de stoomlocs van British Rail(ways) tussen 1962 en 1968 voorgesteld. Na een korte inleiding over BR in de jaren '60, de zogenaamde Beeching-jaren, wordt per asindeling ingegaan op Engelse stoomlocs die in deze jaren nog in vele soorten en maten reden op het uitgebreide, maar sterk krimpende, Britse spoornet.

U maakt een virtuele reis van Londen naar Padstow over de laatste hoofdlijn met stoom en leert wat 'pre-grouping' stoomlocs zijn. Maak kennis met de lelijkste locomotief van Engeland en hoor waarom de laatste ‘Terriers’ in dienst bleven. U ziet de enorme variatie aan 2'C-stoomlocs (Engels 4-6-0) in de jaren '60 en typisch Engelse tender­locs. De presentatie eindigt met stoomlocs in dienst in de diepe dalen van Wales.

Deze presentatie is mede mogelijk dankzij Colour-Rail, www.colour-rail.co.uk.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Donderdag 24 november 2016: Railtheater Amsterdam

Filmproducties van Willem Dijkman. Tot zijn dood, in 2013, vertoonde Willem Dijkman meer dan 30 jaar lang zijn films regelmatig in ons Railtheater en altijd onder grote belangstelling. Dankzij de medewerking van zijn zoon Paul kunnen wij vanavond weer eens kijken naar een aantal van zijn films: Ertsvervoer op de lijn Emden-Rheine, Sporen in Maryland en Pennsylvania, Tussen Amsterdam en Rotterdam, Rook en stoom tussen Vordernberg en Eisenerz.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Woensdag 7 december 2016: opening Utrecht Centraal

Officiële opening van het vernieuwde station Utrecht Centraal. Vanaf 2 november organiseert het Spoorweg­museum een tentoonstelling over dit station. Deze tentoonstelling wordt ingericht in de motorpost van het museum. Het plan is om deze motorpost in de week van de opening te plaatsen op spoor 4b van Utrecht Centraal.


Donderdag 8 december 2016: Railtheater Amsterdam

Exotische en moderne trams in Noord-Afrika. Over de trambedrijven in Egypte, Marokko en Algerije. Samenstelling en presentatie van dit digitale diaprogramma: Karel Hoorn.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Dinsdag 13 december 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Dieseltreinen in Nederland. Een filmpresentatie door Raymond Naber.

Super-8 films over diesels in Nederland
 1980. Miljoenenlijn: rode diesel-1 op de lijn tussen Heerlen en Valkenburg, accutreinen Maastricht – Aken, armseinen en goederenverkeer met 3 x 2200 naar Herzogenrath.
 1996. Diesels in de Achterhoek: met verbouwde diesel-2 en Plan U een rondrit in de Achterhoek, in de driehoek Zutphen – Arnhem – Winterswijk.
 1996. Tussen Mijn en Domstad. Heerlen – Aken, nu met verbouwde diesel-2.

150 jaar intercommunale tram in Nederland
De Ooijevaar: tussen Den Haag en Delft per stoomtram in 1989. Zie hoe in ruim 25 jaar de stad veranderde. Op 25 juni 2016 was deze verbinding (de eerste intercommunale tramlijn in Nederland) 150 jaar oud.

Ook in het filmarchief van de NVBS vind je historische beelden van deze tramlijn.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Donderdag 15 december 2016: Railtheater Amsterdam

Ter gelegenheid van... Een digitaal RTA-filmprogramma van Hans Vos. Onderwerpen: 70 jaar Bevrijding, 150 jaar tram in Berlijn, 25 jaar Förderverein Strassenbahn Hannover, 125 jaar elektrische tram in Halle.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Zaterdag 17 december 2016: SSN Kerst Express

Deze traditionele rit voert dit jaar naar het Charles Dickens Festijn in Deventer. De trein wordt getrokken door loc 011 075 en rijdt van Rotterdam via Gouda, Utrecht, Arnhem, Zutphen naar Deventer. De terugreis gaat via Apeldoorn, Amersfoort, Hilversum, Diemen, Breukelen, Gouda naar Rotterdam. www.stoomstichting.nl


Dinsdag 20 december 2016: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Langs de Inlandsbanan in Zweden. Presentatie door Sjoerd Bekhof.

Reizen in over voor ons ongekend grote afstanden in Noorwegen, Zweden en Finland is iets heel anders dan een reisje van Groningen naar Maastricht. Daar zijn per trein geen halfuur diensten, stationsgebouwen met uitgebreide faciliteiten, zoals een mooi parkeerterrein, perrons met trappen en liften enzovoorts. Maar ook geen ruim bemeten autosnelwegen. Domweg omdat het daar dun bevolkt is.

Vanavond maken we de terugreis vanaf de grens van Noorwegen met Finland – met een uur tijdsverschil – om daar de nieuwe goederenspoorlijn van Haparanda naar Bodo te zien. De lijn naar Karungi is eertijds dieper het land ingelegd en is intussen verlaten en vervangen door spoor dichter langs de kust. De stationsgebouwtjes zijn blijven staan en worden nog nauwelijks gebruikt of zijn in particuliere handen over gegaan. Na deze afsteker gaan we naar Bodo, het kruispunt met de ertslijn naar Narvik. De aankomst ’s morgens van de nachttrein uit Stockholm zorgt voor een tijdelijke gezellige drukte.

We laten deze noord-zuidlijn achter ons om naar het eindpunt van de Inlandsbanan te gaan: Gällivare. Daar wacht ons een reis langs de spoorlijn waar eens per dag – alleen ’s zomers – een treinenpaar rijdt. Het Fiat-treinstel vertrekt ’s morgens vroeg en is de hele dag onderweg naar het eindpunt Ostersund. Daardoor zien we onderweg maar twee treinen, maar er is toch veel te zien. De volgende dag kun je dan doorreizen naar Mora, het eindpunt van de Inlandsbanan. Het zuidelijker gelegen deel is niet meer in gebruik. We krijgen gelegenheid om de werkplaats van de Inlandsbanan in Ostersund te bekijken. Een geluk voor ons was dat er veel materieel door de vakantietijd ‘thuis’ was. In Filipstad nemen we afscheid van de Inlandsbanan.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 21 december 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De weg kwijt in Engeland. Beamer-fotopresentatie door Bastiaan Luytjes.

Veel liefhebbers zouden op Groot-Brittannië zijn uitgekeken sinds de romantiek van de stoom- en dieseltreinen voorbij is. ‘Eenheidsworst,’ wordt wel eens gezegd. Onze presentator Bastiaan Luytjes wil graag het tegendeel laten zien. De spoorwegen in dit land blijven juist continu boeien en verbazen. De wet van de remmende voorsprong heeft de treinen en alles er omheen onmiskenbaar Brits gemaakt. De privatisatie heeft geleid tot een grote diversiteit in vervoerders, kleuren en materieeltypes; van eenheid is zeker geen sprake.

In deze presentatie ziet u de eigenaardigheden en soms onlogica, zoals de parliamentary train en het oneindige geschuif en gepuzzel met materieel tussen vervoerders. We bezoeken de mooiste plekjes, zoals Dawlish aan de zuidkust en Ribblehead in de Yorkshire Dales. We gaan ook naar de Great Central Railway, een unieke dubbelsporige museumlijn, waar we tijdens zogenaamde stoom- en dieselgala’s de romantiek van vroeger kunnen ervaren.

Zonder garanties op succes zal de presentator proberen de weg te wijzen in Engeland.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 21 december 2016: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

21 december 2016 – Trams in Rusland – Karel Hoorn.

Na de revolutie van 1917 nam de staat alle trambedrijven over. Steden met meer dan 100.000 inwoners kregen standaard een trambedrijf. Na de Tweede Wereldoorlog werden langzaam weer nieuwe trams aangeschaft, meestal van Russisch fabricaat. De Comecon bepaalde dat nieuwe trams vooral uit Praag moesten komen (Tatra’s van CDK). Russische fabrieken stonden in Riga, Ust-Katav en Leningrad. Al ras bleken de Tatra-trams van betere kwaliteit dan de Russische soortgenoten. Na 2000 ontstonden weinig succesvolle joint ventures met westerse trambouwers, die de Russische industrie wel de beschikking gaven over moderne techniek. De eigen fabrieken moderniseerden hun producten en de lage roebel deed de import stranden. Grotere bedrijven werpen zich nu op renovatie van de beste trams. De infrastuctuur blijft ver achter, wat vaak tot opheffingen leidt. In de bestaande bedrijven is vaak nog een grote variëteit aan railgebonden werkwagens aanwezig. Er is ook aandacht voor trambedrijven in de voormalige Sovjet-satellieten, waaronder Oekraïne.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


2017


Woensdag 4 januari 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Nieuwjaarsbijeenkomst met korte meebreng­presentaties.

Nieuw! Een nieuwjaarsbijeenkomst met gelegenheid om uw eigen foto’s of films te vertonen. Het bestuur denkt hierbij aan korte presentaties van onderwerpen die u wel eens aan anderen wilt laten zien, maar die niet passen in een avondvullend programma. Samen kunnen we hier een gezellige avond vol afwisseling en wellicht verrassende beelden mee maken! Het bestuur zorgt voor de apparatuur, u moet alleen het medium meenemen. Richtlijnen: maximaal 15 minuten presentatietijd en niet meer dan 50 foto’s per persoon. Aanmelding graag vóór of op de avond van 16 november of via voorzitter of secretaris, zodat we op de avond van 21 december een overzicht kunnen uitreiken.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Donderdag 12 januari 2017: Railtheater Amsterdam

2016 op rails (dia-avond).

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Dinsdag 17 januari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Treinreis naar Moermansk en Nikel (deel 1). Presentatie door Ernst van Gulden.

Vanavond neemt de Haarlemse spoorwegfotograaf Ernst van Gulden u mee in twee delen naar het (tot voor kort) noordelijkste station ter wereld: Nikel. In deel 1, dat voor vanavond op de rol staat, zullen we via Polen, Wit-Rusland, Kaliningrad en de Baltische Staten reizen tot de Russische (en Europese) buitengrens Narva. Naast het spoorvervoer zal een groot deel van de presentatie niet alleen dat in beeld brengen, maar ook het landschappelijk schoon van deze landen. Ook zullen we een kijkje nemen in steden zoals Minsk, Kaliningrad, Tallinn, Kaunas, Riga en Vilnius. Kortom: een boeiende presentatie over voor de gemiddelde spoorliefhebber minder bekende landen.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 18 januari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Het IJzeren Paard. Dvd-filmpresentatie door Ton Pruissen.

Zullen robots ooit de plaats van de mens innemen? Deze vraag is achterhaald, want wij hebben al ruim 200 jaar geleden een levend wezen gemaakt: het IJzeren Paard - de Stoomlocomotief. In de film “Vrolijke Smalspoor-Potpourri” zien we stoompaarden dansen op muziek, en in “Bittersweet Steam” huilen zij als het einde nabij is. Net als mensen.

Even ten noorden van Osnabrück, bij de “Rollbahn”, beeft de aarde. Komt er een dino, zijn we in Jurassic Park? Nee, achter ons nadert een goederentrein en voor ons komt de Holland-Scaninavië Expres. Beide treinen worden met woeste kracht voortgesleurd door een onverrmoeibaar IJzeren Paard.

Polen: de stoomversie van de Galapagos-eilanden. Wat een soortenrijkdom! Eens bedekten in de DDR smalspoorlijnen het land als koraalriffen de zeebodem. Ook hier was ooit een vrolijk stemmende diversiteit – nu rest ons een bijna-monocultuur met slechts enkele typen. Bij de koraalriffen dreigt het dezelfde kant op te gaan...

Vanavond laat spoorwegcineast Ton Pruissen ons het bewogen leven van het IJzeren Paard zien. In de maandelijkse NVBS Nieuwsbrief (ook voor niet-leden!) verscheen een uitgebreid interview met hem.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 18 januari 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

“2016 Op Rails” – digitaal diajaaroverzicht – RTA Amsterdam.

Afdeling Rijnland presenteert traditiegetrouw op de derde woensdag van januari het digitale diajaaroverzicht van het Railtheater Amsterdam. In deze editie komen de actualiteiten bij spoor- en trambedrijven in binnen- en buitenland uit de periode 1 december 2015 tot en met 31 december 2016 aan bod. Railjubilea, nieuw materieel, nieuwe, gewijzigde en opgeheven lijnen en andere nieuwtjes komen in chronologische volgorde in beeld door de medewerking van enkele tientallen fotografen. De afronding van dit programma gebeurt pas rond de jaarwisseling, dus het is nu nog te vroeg om de precieze inhoud te geven, maar ook deze aflevering wordt ongetwijfeld weer een afwisselend programma, waarin elke railliefhebber iets van zijn gading kan vinden.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Woensdag 15 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

La grande vitesse Française. Beamer-fotopresentatie door Ambrosius Baanders.

In Frankrijk is op dit moment ruim 2.000 km hogesnelheidslijn in exploitatie met een kleine vijfhonderd treinstellen. Een indrukwekkend netwerk, waarop dagelijks met snelheden tot 320 km/h wordt gereden en dat toonaangevend is in Europa en de wereld. In 2014 werden er zo’n 115 miljoen passagiers vervoerd.

Het idee om veel sneller te gaan rijden kreeg vorm in de jaren ’70, nadat in de jaren ’50 de eerste technische proeven hadden geleid tot het wereldrecord van 1955 van 331 km/h. Deze ontwikkeling had tot doel markt terug te winnen op de auto en het vliegtuig. Dat leidde uiteindelijk tot de eerste lijn tussen Parijs en Lyon in 1981-’83 en vervolgens de opbouw van een indrukwekkend net. Dit jaar is er ruim 100 km aan toegevoegd, volgend jaar komt er nog meer. Het snelheidsrecord staat nu op 574,8 km/h. In het begin was het vooral een initiatief van de spoorweg­maatschappij SNCF, later was vooral de Franse staat de stuwende kracht achter die uitbreidingen.

Een presentatie niet alleen van de 9 bestaande lijnen (en de 3 die in bouw zijn) en de 12 materieeltypes, maar ook van de impact op het vervoer en de regionale ontwikkeling in Frankrijk en de invloed op de ontwikkelingen in andere landen, waaronder Nederland.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 15 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Berliner Metamorphosen, deel 2 – John Krijgsman.

Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich in Berlijn hebben voltrokken. Eerst door de deling van de stad door de Koude Oorlog en daarna door het weer samenvoegen na de val van De Muur in 1989. John Krijgsman bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte zo’n 12.000 dia’s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto’s met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan veertig jaar door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Dinsdag 21 februari 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

De Gooische Stoomtram. Beamer­presentatie door Ron Couvée.

Nog één keertje aan boord van de Gooische Stoomtram? Het kan, maar dan virtueel! Deze avond houdt ons afdelingslid en vroegere voorzitter Ron Couvée een presentatie over de Gooische Stoomtram, ook wel bekend als de Gooische Moordenaar. We zijn benieuwd of er onder onze leden nog mensen zijn, die zich een ritje met de Gooische kunnen herinneren. Dit trambedrijf heeft bijna driekwart eeuw, van 1882 tot 1947, het vervoersbeeld bepaald in het Gooi.

Onze presentator zal u - met behulp van lichtbeelden - meenemen op een reis met de Gooische van Amsterdam naar Hilversum. Met tussenstops in Diemen, Muiden, Muiderberg, Naarden-Vesting, Bussum, Huizen, Blaricum en Laren. Ook zal uit de doeken worden gedaan hoe de bijnaam Gooische Moordenaar tot stand kwam. Hoe de bus de tram verdreef, maar gedurende de oorlogsjaren toch weer glorieus terug kwam. En hoe de Gooische heden ten dage nog tastbaar in volle glorie voortleeft, ter herinnering aan een roemrijk verleden.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Donderdag 2 maart 2017: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2016, deel 1. (datum onder voorbehoud)

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Woensdag 15 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Mijn internetalbum. Beamer-presentatie door Hans Altena en Hans Elzinga.

Waarom nog zelf foto's maken als de actualiteit of het verleden vanachter je computer op elk moment te bekijken valt? Het internet is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een enorme bron van informatie. Dat ontdekten ook de spoorvrienden Hans Altena en Hans Elzinga. Sinds vele jaren wisselen zij wekelijks hun internetvondsten met elkaar uit. Deze vondsten opgeborgen in de map “mijn internetalbum” willen zij vanavond graag een keer met ons delen. Niet zo zeer om met andermans veren te pronken, maar gewoon om je te tonen wat voor moois er allemaal te vinden is op het internet en vooral je te stimuleren ook eens op zoek te gaan in je eigen interessegebieden.

Omdat de internetbron onuitputtelijk is krijg je op deze avond alleen een scala te zien van de interessegebieden van de presentatoren. Een kleine greep uit de onderwerpen: de Deutsche Kreisbahnen, McKeen motorwagens, spoorwegfotograaf Walter Hollnagel, British Railways in de jaren 60, enz. enz... Het is een keur aan beelden die voornamelijk voor 1970 gemaakt zijn. Verrassend? Wij denken van wel. De presentatie mag misschien even verrassend zijn want tijdens het eerste deel van de avond bepaal jij, de zaalbezoeker, welke onderwerpen er getoond gaan worden uit de grote hoeveelheid die er is. Het tweede deel van de avond betreft een verhaal met een rode draad die een andere blik laat werpen op spoorse beelden.

Dit belooft dus een bijzondere avond te worden uit de nieuwe digitale wereld, waarbij het scala aan platen zo bijzonder, leuk of historisch gezien interessant is, dat je misschien thuis nog lang na zult genieten, maar dan in een eigen zoektocht vanachter je eigen computer. Komt dat dus eerst zien!

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 15 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Spoorse ontwikkelingen in Duitsland – Sjoerd Bekhof.

Het beeld van de spoorwegen in Duitsland is de afgelopen decennia flink veranderd. Stoom verdween in de jaren ‘70 en net als Frankrijk introduceerde de DB een net met hogesnelheidstreinen. Na de Wende smolten de Deutsche Bundesbahn en Deutsche Reichsbahn samen tot Deutsche Bahn AG. Liberalisering leidde tot de komst van tal van private vervoerders en de DB introduceerde op grote schaal dubbeldekstreinen. De ontwikkelingen hadden ook schaduwzijden: verwaarlozing van het onroerend goed, zodra dit commercieel niet meer interessant was, of plekken waar het spoor is opgebroken en voormalige knooppunten die nog maar één spoor hebben. Anderzijds zijn er stations die meer op kooppaleizen lijken. Sjoerd Bekhof toont beelden van de jaren zestig tot heden.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Dinsdag 21 maart 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Railjournaal 2016. Samenstelling en presentatie: Journaalteam Railtheater Amsterdam.

In deze editie van het digitale filmische jaaroverzicht van het Railtheater Amsterdam ziet u actualiteiten bij spoor- en trambedrijven in binnen- en buitenland uit de periode 1 december 2015 t/m 31 december 2016 via bewegende beelden met synchroon geluid en live commentaar. Railjubilea, nieuw materieel, nieuwe/gewijzigde/opgeheven lijnen en andere nieuwtjes komen ook nu weer in chronologische volgorde in beeld.

De afronding van dit programma kan pas in 2017 worden gerealiseerd, het is nu dus te vroeg om al iets over de precieze inhoud te kunnen zeggen. Maar ook deze aflevering zal ongetwijfeld weer een afwisselend programma worden, met voor elke railliefhebber wel iets interessants om te bekijken.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Dinsdag 28 t/m donderdag 30 maart 2017: RailTech Europe 2017

The 11th edition of RailTech Europe in Utrecht, promises to be bigger than ever with broad support from the entire railway sector. The event is organized in cooperation with the Dutch Infrastructure manager (ProRail), Dutch Railways (NS) and railway associations: Holland Rail Industry, Railforum and The Royal Dutch Transport Federation (KNV). Over 7,500 international railway professionals are expected. RailTech Europe 2017 will focus on the future of railways. The event will feature a large railway exhibition, live (on-track) infrastructure demonstrations, dozens of workshops, exclusive site visits, a rail career event and a high-level rail conference. www.railtech.com/railtech-2017


Dinsdag 18 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Tachtig jaar dubbeldekkers op de Europese hoofdlijnen. Presentatie door Patrick Berger.

In 2012 is het 80 jaar geleden, dat de eerste dubbeldeksrijtuigen voor de hoofdlijnen het levenslicht zagen. Wat begon als een oplossing voor het steeds sterker toenemende forenzenverkeer, heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke bijdrage in het dagelijks vervoer per spoor in het Europa van vandaag.

Presentator Patrick Berger geeft een fotografisch verslag van de ontwikkeling die de dubbeldekkers in Europa hebben doorgemaakt. Aan de hand van diverse foto’s en plaatjes komen de twee belangrijkste stromingen aan bod. De presentatie behandelt de meest bekende modellen van de eerste tot de laatste ontwerpen en van Spanje tot Finland zelfs enkele niet uitgevoerde ontwerpen. Een afwisselende avond over oud en nieuw, voor jong tot oud.

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 19 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De Nederlandse Spoorwegen in de jaren ‘70 en ‘80. Beamer-fotopresentatie door Bert van der Kruk.

Spoorslag ‘70 betekende het begin van een grote veranderperiode bij de NS. In heel het land (ook op veel grote stations) was in die tijd nog de oude beveiliging met armseinen aan te treffen, bediend uit vele seinhuizen. Materieel ’46 en ’54 vormde toen nog de basis voor de reizigersdienst, getrokken treinen bestaande uit blauwe e-locs met plan E, K en N waren een vertrouwd beeld en op de niet-geëlektrificeerde nevenlijnen waren de rode diesel-enen en tweeën niet weg te denken. Evenals de DE III en diesellocs serie 2200 en 2400. In de goederendienst en voor het reisbureau vervoer waren de e-locveteranen van de serie 1000 aan hun weliswaar laatste maar toch nuttige kilometers bezig.

Om de steeds drukker wordende dienstregeling uit te kunnen voeren, moest de infrastructuur op veel plaatsen ingrijpend aangepast worden. Knelpunten zoals de Hembrug en Koningshavenbrug werden vervangen door een tunnel, en viersporigheid was op sommige baanvakken noodzakelijjk om het grotere aanbod van stop- en sneltreinen te kunnen verwerken. Vooral in de Haagse regio leidde dit tot volledig nieuwe stations lay-outs. Ook het opheffen van de verliesgevende Miljoenenlijn en IJmuidenlijn vormde onderdeel van het nieuwe beleid.

Vanavond zal presentator Bert van der Kruk dit alles tijdens een rondgang door het land weer de revue laten passeren, met beelden van het materieel en de beveiliging van toen, soms op plaatsen waar je als hobbyïst niet zo gauw kwam, zoals ondermeer een kijkje in seinhuizen en werkplaatsen.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 19 april 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

NZH-avond – films Frits van Dam.

De Blauwe Trams van de NZH genieten nog steeds een grote populariteit. Daarom presenteert het afdelingsbestuur een interessante filmavond over de Blauwe Tram met beelden van de bekende cineast Frits van Dam. Van Dam maakte in de jaren ‘50 unieke semi-professionele films van het NZH-tramnet tussen Scheveningen, Den Haag, Leiden en Katwijk/Noordwijk. Bovendien legde hij de HTM-lijn van Leiden naar Den Haag op film vast.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Donderdag 20 april 2017: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2016, deel 2. (datum onder voorbehoud)

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.45 uur, aanvang voorstelling 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Dinsdag 16 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Mijn internetalbum. Presentatie door Hans Altena en Hans Elzinga.

Waarom nog zelf foto’s maken als de actualiteit of het verleden vanachter uw computer op elk moment te bekijken valt? Het internet is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een enorme bron van informatie. Dat ontdekten ook de spoorvrienden Hans Altena en Hans Elzinga. Sinds vele jaren wisselen zij wekelijks hun internet vondsten met elkaar uit.

Deze vondsten, opgeborgen in de map "mijn internetalbum" willen zij vanavond graag een keer met u delen. Niet zozeer om met andermans veren te pronken, maar gewoon om u te tonen wat voor moois er allemaal te vinden is op het internet en vooral u te stimuleren ook eens op zoek te gaan in uw eigen interessegebieden.

Omdat de internetbron onuitputtelijk is, krijgt u op deze avond alleen een scala te zien van de interessegebieden van de presentatoren. Een kleine greep uit de onderwerpen: de Deutsche Kreisbahnen, McKeen motorwagens, Walter Hollnagel, British Railways in de jaren 60, enz.

Het is een keur aan beelden, die voornamelijk vóór 1970 gemaakt zijn. Verrassend? Wij denken van wel. De presentatie mag misschien even verrassend zijn, want tijdens het eerste deel van de avond bepaalt u, de zaalbezoeker, welke onderwerpen er getoond gaan worden uit de grote hoeveelheid die er is. Het tweede deel van de avond betreft een verhaal met een rode draad, die u een andere blik laat werpen op spoorse beelden.

Dit belooft dus een bijzondere avond te worden uit de nieuwe digitale wereld, waarin het scala aan platen zo bijzonder, leuk of historisch gezien interessant is, dat u misschien thuis nog lang na zult genieten, maar dan in een eigen zoektocht vanachter uw eigen computer. Komt dat dus eerst zien!

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 17 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De Betuweroute. Beamer-fotopresentatie door Gerrit Nieuwenhuis.

De meest bekende en veel besproken spoorlijn in Nederland is ongetwijfeld de Betuweroute, de goederenspoorlijn van de haven van Rotterdam naar de Duitse grens bij Babberich. De protesten tegen de aanleg van deze spoorlijn deden in veel opzichten denken aan de bezwaren tegen de allereerste spoorlijnen in Nederland. Na jarenlange politieke discussies werd de lijn uiteindelijk in 2007 geopend. Maar nog altijd gaan er stemmen op om de lijn weer te sluiten en te voorzien van asfalt ten behoeve van het vervoer met vrachtauto’s.

De presentator van vanavond, Gerrit Nieuwenhuis, schreef een boek over de totstandkoming van de lijn. Vanavond zal hij de geschiedenis van de lijn toelichten en tevens laten zien wat er zoal op de Betuweroute nu te zien is. Met de opening van de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven en het herstel van de Europese economie zal het aantal treinen in de komende jaren verder toenemen, waarbij in Duitsland capaciteitsproblemen opgelost zullen worden. De Betuweroute is daarbij een belangrijk onderdeel van de goederencorridor van Rotterdam naar Genua in Noord-Italië.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 17 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

ERTMS, het Europese beveiligings- en communicatiesysteem – Arco Sierts.

De spoorwegbeveiliging is in een nieuwe fase terechtgekomen, die van cabinesignalering op basis van ict. ERTMS is de Europese standaard om dit grensoverschrijdend mogelijk te maken. Door alle moderne technologie dreigt men soms over het hoofd te zien waar het in de kern om gaat: het veilig en economisch regelen van het treinverkeer. In de presentatie van vanavond houdt Arco Sierts een kritische beschouwing van de huidige stand van zaken rond ERTMS, waarbij met name aandacht wordt besteed aan de praktische en menselijke knelpunten waar men bij grote veranderingen onvermijdelijk tegenaan loopt. Want niet alleen machinisten zijn mensen: ingenieurs, ongevalsonderzoekers en toezichthouders zien ook wel eens wat over het hoofd. Dit levert ook een onverwacht nieuw perspectief op de treinramp bij Harmelen op, waar we nu nog van kunnen leren.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Woensdag 21 juni 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/video-meeneemavond. Presentatoren: de bezoekers zelf!

Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma! Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden!

Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon (afwijkingen in overleg mogelijk.) De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm, diaprojector, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, Blu-ray/DVD-speler, laptop met Powerpoint, en een geluidsinstallatie met microfoon. Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via twente@nvbs.com.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 21 juni 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Spoorwegwerken in Zwitserland – René Platjouw.

Zwitserland heeft de afgelopen jaren enkele grote spoorwegwerken afgerond, waaronder de Flachbahn en de Gotthard Basistunnel. René Platjouw brengt hiervan vanavond de BLS Lötschbergtunnel, de SBB Gotthard Basistunnel en Vereina- en Albula II-tunnels van de Rhätische Bahn aan de hand van foto’s en tekeningen in beeld. De Rhätische Bahn krijgt bijzondere aandacht. Het bedrijf bedacht namelijk een nieuwe manier om ruim negentig tunnels te saneren zonder dat de treindienst werd gestoord! Dit gebeurde ook bij de grote saneringen van de vele viaducten in Graubünden, waarbij een soort badkuip werd gebouwd onder de viaducten, zodat de treinen gewoon konden doorrijden. De presentatie is niet alleen een opsomming van techniek, maar toont ook volop de fraaie treinen in het indrukwekkende bergenland.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.Weersverwachting KNMI

Zie ook de buienradar.


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via www.treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op sateliet­gegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.

Via kubus.mailspool.nl/spoorkaart is te zien waar de treinen rijden. Geen goederentreinen of bijzondere treinen.

In Duitsland hebben ze Zugradar.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is: www.rome2rio.com.

Goederentreinen
De locs van het Tsjechische Metrans zijn te volgen op poloha.vozu.cz. De rode stip is van een webcamtram in Praag.

Spoorkaart Nederland
Bij de spoorkaarten vind je onder andere een handige kaart met treinseries.


Tentoonstellingen

'Happy Station' in Breda
In een van winkelruimtes in de stationshal van Breda is een Playmobil-diorama ingericht met diverse landschappen en taferelen. Happy Station is dagelijks geopend van 11.00-20.00 uur, onder voorbehoud dat er vrijwilligers aanwezig zijn. Raadpleeg www.facebook.com/happystationbreda.

The art of Banksy
Beurs van Berlage, Amsterdam. Van 18 juni 2016 t/m 8 januari 2017. Werk van straat­kunstenaar Banksy, onder andere tentoongesteld in een nagebootst Londens metro­station. www.theartofbanksy.amsterdam

Grand Train (Parijs)
Franse locomotieven zijn te zien in de oude werkplaats La Chapelle. Dit is gecombineerd met een expositie van Alsthom-modellen en verschillende eetgelegenheden. 26 ter Rue Ordener, 75018 Paris. Van 30 april t/m 16 oktober 2016. www.grandtrain.com

Doesburg en de stoomtram, 1881-1957
Streekmuseum de Roode Toren, Roggestraat 9, Doesburg (28 mei 2016 t/m 25 februari 2017). De expositie geeft een fraai beeld van diverse facetten van de stoomtram in Doesburg: de eerste aanleg, het reizigers- en goederen­vervoer, de bekende schipbrug als 'obstakel', de diverse ongevallen in de loop der jaren, het trampersoneel, maar vooral ook het afscheid in 1957. Voorts zijn er diverse objecten van de voormalige tramlijn Dieren-Doesburg-Doetinchem, waaronder diverse GTW-trammodellen en oude filmbeelden te zien. www.deroodetooren.nl/...

Van trein naar Plein
Museum Het Sterkenhuis, Bergen (3 mei t/m 30 november 2016). Een grote maquette van het vroegere stationsplein met de spoorlijn en Bello toont het beeld uit de jaren vijftig. www.museumhetsterkenhuis.nl/...

Outsider Art
Hermitage, Amsterdam. Outsider Art wordt gemaakt door mensen die niet zijn opgeleid aan de kunstacademie. Het museum richt zich op actuele Outsider Art, afkomstig uit de groeiende collectie van Het Dolhuys. Het gaat om honderden werken van tientallen Engelse, Franse, Iraanse, Japanse en Nederlandse kunstenaars. www.hermitage.nl/...

In het spoor van Titus Brandsma
Van 9 april t/m 16 november 2016 in het Titus Brandsma Museum, Bolsward. Titus Brandsma (1881–1942) was een pater, hoogleraar en publicist uit Friesland. Brandsma verzette zich tegen het nazisme. In 1942 vond hij in een concentratie­kamp de dood. Centraal in de expositie staat het trein­compartiment waarin hij werd gedeporteerd. www.titusbrandsmamuseum.nl


Kijken op tv of pc

Rail Away
Rail Away is een tv-serie van de EO over markante spoor­lijnen overal ter wereld. Elke aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is aandacht voor de treinen, de landschappen en culturen. Raadpleeg de tv-gids of bekijk oudere afleveringen via www.eo.nl/railaway.

Open Beelden
Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


Vanaf 2 november 2016: tentoonstelling over Utrecht Centraal

Op 7 december vindt de officiële opening plaats van het vernieuwde station Utrecht Centraal. Vanaf 2 november organiseert het Spoorweg­museum een tentoonstelling over dit station. Deze tentoonstelling wordt ingericht in de motorpost van het museum. Het plan is om deze motorpost in de week van de opening te plaatsen op spoor 4b van Utrecht Centraal. Er verschijnt ook een boek over station Utrecht CS. Dit wordt op 2 november gepresenteerd in het Spoorweg­museum.

Dienstmededeling

Digitaal magazine voor medewerkers van het Spoorweg­museum. Dienstmededeling september 2016.


Transit Oost (Winterswijk)

Transit Oost is in december 2013 ontstaan door een samen­werking van twee organisaties: Vereniging het GOLS-station, opgericht in 1983, en Historisch Streek­vervoer Achterhoek (HSA), opgericht in 2002.

Voor beide partijen was huisvesting lange tijd onzeker. Dit vormde een bedreiging voor het behoud van beide collecties. Door de handen ineen te slaan hebben zij in Winterswijk een eigen onderkomen weten te realiseren: de museumwerkplaats. www.transitoost.nl


Updates

De 151e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.


Vervoerders op het spoor

ProRail heeft een lijstje vervoerders gepubliceerd die toegang hebben tot het Nederlandse spoor. Dat zijn er opvallend veel! Nieuwkomer Abellio NRW is nummer 53 in het rijtje. Vanaf de zomer van 2017 verzorgt dit bedrijf de internationale treindienst tussen Arnhem – Emmerich – Oberhausen – Düsseldorf. Lees meer in het thema Vervoerders op het spoor.


Een nieuw reisland

Sovjet-affiches van Intourist
Rond 1930 wilde de Sovjetunie buitenlandse toeristen trekken om vreemde valuta binnen te halen en het imago te verbeteren. Door de economische crisis was er in het westen interesse voor het communistische experiment. Op instigatie van Stalin en de partijtop werd Intourist opgericht, verantwoordelijk voor de werving, begeleiding en accommodatie van alle buitenlandse gasten.

Om de doelgroep aan te spreken werden Westerse reclamestijlen gebruikt. Intourist-affiches toonden geen land van arbeiders en boeren, maar een toeristisch paradijs. Treinen waren daarop geen iconen van vooruitgang maar comfortabele vervoermiddelen. Intourist-vrouwen werkten niet fanatiek in een fabriek maar waren mondain of exotisch.

Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer.

Retours

Over spoorwegen, vormgeving en fotografie
Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu


Panorama Rail Restaurant

Van april t/m oktober 2016
Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen (het panoramarijtuig is vervallen). Trekkracht is meestal loc 1215. De trein rijdt doorgaans op vrijdag- of zaterdagavond; zie website voor rijdagen. Vertrek uit Amsterdam Centraal om 18.10 uur. Daarna via Breukelen, Gouda, Rotterdam Noord, Den Haag HS, Leiden en Haarlem weer naar Amsterdam Centraal. Bij werkzaam­heden kan de route afwijken; de rit duurt altijd minstens 2.45 uur. Er vinden ook extra ritten plaats. Arrangementen vanaf 99 euro. www.panoramarail.nl


150 jaar spoor in Nederlands-Indië

Het Spoorwegmuseum is van plan om in 2017 aandacht te besteden aan 150 jaar spoor in Nederlands-Indië. Krijgen we de Bergkoningin ooit weer eens op een normale manier te zien?


Nederlandse vereniging van belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen (NVBS)

Website www.nvbs.com

Zie ook het thema over de NVBS.

NVBS Actueel

Het septembernummer van NVBS Actueel is verschenen. In dit nummer veel nieuws over en uit de vereniging NVBS. Het thema is dit keer spoor- en tramland België. Verder onder andere een interview met Edvard Niessing, een omroeper die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt: trambestuurder bij de HTM.

NVBS Actueel is een digitale nieuwsbrief, bestemd voor leden en niet-leden. Een abonnement is gratis. Je kunt het meest recente nummer lezen op www.nvbs.com/...


Utrecht Vaartsche Rijn 2017

Bediening van Utrecht Vaartsche Rijn (Utvr) en omliggende stations in de dienstregeling vanaf 11 december 2016. Treinserie 7300 rijdt alleen in de spits en keert in Breukelen. Treinserie 7400 rijdt vanaf Amsterdam verder naar Uitgeest, vice versa. Tabel gemaakt door Gérard van Teeffelen. Zie ook het thema Doorstroomstation Utrecht.


Wintersporttreinen 2016-2017

Meldingen onder voorbehoud; raadpleeg de websites van de organisatoren.

Alpen Express Oostenrijk
Vertrek elke vrijdagavond van 23 december 2016 t/m 17 maart 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 25 december 2016 t/m 19 maart 2017. Opstapplaatsen: Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Bosch, Eindhoven, Venlo. Op 17 en 24 februari ook vertrek uit Den Haag HS en Leiden, op 26 februari en 5 maart ook aankomst in Leiden en Den Haag HS. Op 30 en 31 december een afwijkende dienstregeling. Meer informatie.

Alpen Express Zwitserland
Vertrek elke vrijdagavond van 17 februari t/m 3 maart 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 19 februari t/m 5 maart 2017. Opstapplaatsen: Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Bosch, Eindhoven, Venlo. Meer informatie.

Alpen Express Italië
Vertrek elke vrijdagavond van 17 februari t/m 3 maart 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 19 februari t/m 5 maart 2017. Opstapplaatsen: Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Bosch, Eindhoven, Venlo. Meer informatie.

Krokus Express
Heenreis: zaterdagochtend 18 en 25 februari 2017. Terug in Nederland: zaterdagavond 25 februari en 4 maart 2017. Opstapplaatsen: Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Arnhem. Meer informatie.

Railpromo Austria Express
Heenreis: vrijdagavond 23 december 2016 t/m 24 februari 2017. Terug in Nederland op zondagochtend 25 december 2016 t/m 5 maart 2013 (afwijkingen: vertrek donderdag 29 december, terug zaterdag 31 december). De trein rijdt vanuit Brussel-Zuid, via Antwerpen-Berchem, Roosendaal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem naar Oostenrijk. Meer informatie.

Ski-Thalys
Vertrek elke zaterdag van 24 december 2016 t/m 25 maart 2017 vanuit Amsterdam. Terugreis uit Bourg St. Maurice op zaterdag 7 januari 2017 t/m 1 april 2017. Meer informatie.


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Heimwee naar de Heimwee Express

De maandelijkse Heimwee Express is eind 2015 uit de vaart genomen. Het Spoorweg­museum onderzoekt welke mogelijk­heden er zijn om dit soort ritten weer aan te bieden.


Collectie vervoerbewijzen van de NVBS

De collectie van de NVBS omvat naar schatting 40.000 vervoer­bewijzen. Naast de bekende enkele reizen en retourtjes vele andere soorten: perron­kaartjes, biljetten voor militairen en land­verhuizers, tienritten­kaarten, traject­abonnementen, vrijvervoer­kaarten voor spoorweg­personeel. Ook aller­hande biljetten voor internationaal vervoer.

In een filmpje zie je een kleine selectie uit de trein­kaartjes voor bijzondere gelegenheden, zoals opening van stations en lijnen, tentoon­stellings­treinen. www.nvbs.com/...


KLOK-Info

Informatiebulletin nummer 65, juli 2016, van de Werkgroep Loc 1501/Stichting Klassieke Locomotieven. Met in het kort nieuws, foto's en achtergronden over de 1201 in het Spoorweg­museum. Lees het bulletin (pdf)


Train World in Schaarbeek

Het nieuwe Belgische spoorwegmuseum opende op 25 september 2015 zijn deuren. www.trainworld.be


Henry Tap

Henry Tap (1905-1983) was van 1946 tot begin jaren 70 de vaste ontwerper van de RTM. Hij ontwierp dienst­regelingen en ander drukwerk, muur­schilderingen in stations, en zelfs hele trams. Ook de bekende afbeeldingen van dieren en planten op de bussen en trams waren van zijn hand.

In 'De Tramkoerier', herfst 2015, staat een artikel over hem. In het jubileumboek van de RTM wordt ook aandacht besteed aan leven en werk van Henry Tap. www.rtm-ouddorp.nl


De RTM van Oud naar Goud. Uitgave van de RTM, in samenwerking met Uquilair. ISBN 9789071513930. 247 pagina's, formaat A4, prijs € 44,75.

Dit boek is uitgebracht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Stichting v/h Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij (RTM) te Ouddorp. Het is geschreven door vier RTM-medewerkers.

In het boek worden zowel het oude bedrijf als het RTM-trammuseum belicht, waardoor de logische verbanden tussen verleden en heden worden aangetoond. Niet alleen passeert het vroegere trambedrijf in al zijn aspecten de revue, ook worden vaak onderbelichte zaken behandeld, zoals het uitgebreide goederen­vervoer, de revisies van de stoomlocs en de speciaal voor de RTM gemaakte ontwerpen voor zowel materieel als drukwerk.

De weg naar succes bleek voor het RTM-museum lang en moeilijk. De ups en downs, het wel en wee en het uiteindelijke resultaat van 50 jaar museumtram komen in dit boek ook uitvoerig aan bod.

Veel illustraties in dit jubileumboek zijn nog nooit gepubliceerd, zoals veel kleurenfoto’s en tekeningen uit het eigen archief. Van de meeste voertuigen in het RTM-museum zijn prachtige kleurentekeningen opgenomen, die speciaal voor dit boek werden vervaardigd. Ook zijn in dit boek netkaarten en gedetailleerde plattegronden van emplacementen te vinden.

Als bijlage wordt een dvd geleverd met de geluidsfilm ‘De Eilandentram’ uit 1954 en drie vrijwel onbekende historische geluidsopnamen uit 1955 en 1961, overgenomen van oude 78-toerenplaten en elektronisch gerestaureerd. Deze dvd is niet apart verkrijgbaar.


Bundesbahn-Dampf 1966 bis 1976

Rollbahn, Rheine, Altenbeken, Mosel, 78 im Süden
Ton Pruissens einmalige Filmschätze – exklusiv bei der VGBahn. Die erste Folge zeigt herrliche und bisher unveröffentlichte Filmszenen aus den letzten glorreichen Jahren des Bundesbahn-Dampfbetriebs. Erleben Sie DB-Dampfatmosphäre vom hohen Norden bis in den tiefen Süden. Dampf pur – ohne Musik und mit spär­lichem, aber sehr informativem Kommentar.

De nieuwe dvd van Ton Pruissen, uitgebracht door VGBahn. Vijftig minuten stoom uit de periode 1966-1976: het laatste stoomdecennium bij de DB. Met Duits gesproken commentaar. In Nederland verkrijgbaar via www.mixmediastore.com.


Stadsgezichten. Utrecht in transitie. WBooks in samenwerking met de Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht (SFU), 2016. ISBN 9789462581470. Project­coördinator Mireille de Putter.

Fotoboek met het werk van tien fotografen. Het thema is de stad Utrecht en haar bewoners. Een elfde fotograaf leverde een luchtfoto van het nieuwe station: Nico Spilt.

Van 17 juni t/m 2 oktober 2016 was er een foto­tentoon­stelling in het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht. Meer informatie.


Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland. V.M. Lansink en J.M. ten Broek. WBooks, 2016. ISBN 9789462581388.

Tien jaar lang trokken Victor Lansink (beroepsarchivaris, bekend van zijn website Railtrash) en Michiel ten Broek (spoorman, auteur van vele artikelen, bewoner van een oud maar nog wel gebruikt station) langs verdwenen spoorlijnen. De weerslag van hun 1000 kilometer lange speurtocht is te vinden in dit fraaie boek. Behalve de vele foto's die ze zelf maakten, staan er ook historische beelden in van bekende grootmeesters als Roef Ankersmit en Kees van de Meene. Helaas zijn juist deze foto's soms over de vouw van het boek geplaatst, een ziekelijke vormgevers­kwaal. Een foutje achterin het boek: www.spoorzoeker.nu leidt niet naar de website van Bart Peters.

Van de 29 beschreven spoorlijnen heb ik zelf Bilthoven-Zeist, Winterswijk-Borken en Gennep op de teller staan.

Meer boeken voor spoorzoekers.


Rocky Mountain Express

De machinist blaast de stoomfluit en de majestueuze locomotief 2816 en haar klassieke passagierswagons verlaten het station van Vancouver richting de Rocky Mountains. Gedurende de reis ontdekken we de antieke locomotieven en keren we terug naar de originele route van de Canadian Pacific Railway, een transcontinentaal spoor dat ruim een eeuw geleden dwars door de Canadese wildernis werd aangelegd.

Omniversum, Den Haag. IMAX - breedbeeldprojectie. www.omniversum.nl/...


De Strijd

In een tiendelige tv-serie werd de geschiedenis van de arbeiders in Nederland geschetst. Van de eerste fabrieken tot de negentig­jarige VARA. De uitzendingen waren in oktober/december 2015. Ze zijn terug te zien via destrijd.vara.nl.


24 uur met Willem

Koning van Nederland en België
Veel initiatieven van koning Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap: wegen, kanalen en spoorwegen. Tentoonstelling van 24 augustus 2015 t/m 17 juli 2016 in het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexander­hof 20, Den Haag. www.gahetna.nl


Dubbel in de kast, voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.


Interlocking frames in the Netherlands

Harald M. Müller is bezig met een blog over de Nederlandse mechanische beveiliging. Hij bezocht daarvoor de ZLSM, waar dit systeem nog steeds in werking is te zien. De tekst is zowel in het Engels als in het Duits beschikbaar.

Interlocking frames in the Netherlands - a mix of British, German and Austrian practices


Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.
Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Tweets-archief 21-03-2011 t/m 16-05-2016

Zie ook mijn weblog.www.nicospilt.nlAdverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.Weet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen en dergelijke. Leuke ritten kan ik dus alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom. Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn verzameling. Langs de rails besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de modelbouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog