Agenda

2014     reisinformatie     adverteren     tweets     verkortingen     nieuwe melding     forum

Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator. Niet alle NVBS-bijeenkomsten krijg ik door, kijk daarvoor in de agenda van de NVBS. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.

Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.Woensdag 16 april 2014: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

“25 jaar geleden: NS 150 jubileum”. Beamer-foto­presentatie door Bart van ‘t Grunewold. In 2014 wordt herdacht dat het 175 jaar geleden is dat op 20 september 1839 de eerste trein in Nederland reed. In 1989 – 25 jaar geleden – was dat 150 jaar. Dat jubileum is groots gevierd: een feest voor iedereen, ook voor de spoorweghobbyisten.

www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Donderdag 17 april 2014: Railtheater Amsterdam

Dagelijkse stoombeelden in 2013 vanuit China. Film­presentatie door Roger van Duijnhoven.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,00. www.museumtramlijn.org/tramshop/rta.html


Weekend 19 en 20 april 2014: Arend onder stoom

www.spoorwegmuseum.nl


Weekend 19 en 20 april 2014: stoomtrein Valkenburg-Breukelen v.v.

Elfia Steam Train (Harry Potter). Vertrek zaterdagochtend en zondagochtend uit Valkenburg, 's avonds weer terug. Getrokken door loc 01 1075. Meer informatie.

Valkenburg 06:45   Breukelen 21:00
Maastricht 07:30   Den Bosch 22:00
Roermond  08:15   Eindhoven 22:30
Eindhoven 09:15   Roermond  23:30
Den Bosch 09:45   Maastricht 00:15
Breukelen 10:30   Valkenburg 00:30

Gaat niet door vanwege tegenvallende kaartverkoop.


Woensdag 23 april 2014: Zonder rem. Een Japanse treinramp in seconden.

Vernederingen en boetes dwingen Japanse trein­bestuurders tot gevaarlijk rijgedrag. Nederland 2, 22:59-00:05 uur.

Op 25 april 2005 boort een trein zich in een flat in de buurt van de Japanse stad Osaka. 107 mensen vinden de dood, omdat de bestuurder te hard rijdt in een poging 80 seconden vertraging in te lopen. Negen jaar later staan overlevenden en nabestaanden in de rechtszaal in een strafzaak tegen het management van Japan Railway. Door een recente wetswijziging is het nu voor het eerst mogelijk de leiding van een overheidsbedrijf aan te klagen voor de gevolgen van het beleid. Tegen de achtergrond van dit ongeluk onderzoekt Zonder Rem hoe stiptheid en trouw aan het protocol, eens de nationale deugden van de Japanse samenleving, zijn verworden tot een rem op de maatschappelijke ontwikkeling en een gevaar voor de gewone Japanner.

De film keert terug naar de fatale treinreis en volgt de nasleep ervan door de ogen van de overlevenden. Wat er precies die dag gebeurde wordt onderzocht tegen de achtergrond van de politieke en economische ontwikkeling van het naoorlogse Japan. Er ontstaat een zorgwekkend beeld van doorgeschoten modernisering in een land dat als gevolg van langdurige economische crisis op allerlei manieren regelgeving aan z’n laars lapt. Na de privatisering van de Japanse spoorwegen in 1987 besloot West Japan Railway dat de reistijd op het fatale traject vanwege de concurrentie sneller moest worden. Treinbestuurders kregen kortere rem-, stop- en rijtijden opgelegd, waardoor de veiligheid van het systeem z’n grens bereikte.

Dat het eigen is aan de menselijk natuur om fouten te maken, past eenvoudig niet in het Japanse bewustzijn. Deze ontkenning van de menselijke factor leidde zelfs tot verdere bezuinigingen op het veiligheidssysteem. Deze combinatie van verschijnselen wordt de Japanse Ziekte genoemd. Voor nabestaanden en slachtoffers vormt de treincrash de belichaming van deze diep­gaande malaise in de Japanse samenleving. Zonder Rem bekijkt de nasleep van het ongeluk door de ogen van overlevenden en nabestaanden. Hun levens zijn voorgoed veranderd. Door de manier waarop zij omgaan met dat gegeven en met hun verdriet, confronteren zij de kijker met de vraag welke prijs een samenleving wil betalen voor stiptheid en efficiëntie.


Donderdag 24 april 2014: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2013, deel 2. Door het journaalteam van het RTA.

Slootermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur, toegang € 4,00. www.museumtramlijn.org/tramshop/rta.html


Zaterdag 26 april 2014: TEE Rheingold Venlo - Rüdesheim

Speciaal voor treinliefhebbers rijdt de luxe dinertrein Trans Europ Express Rheingold van Venlo/Kaldenkirchen via Brohl am Rhein, Koblenz naar Rüdesheim. Vertrek uit Venlo rond 9.15 uur. Op de terugreis wordt de trein zelfs deels getrokken door een prachtig gerestaureerde stoom­locomotief. Treinkaartjes voor deze rit zijn verkrijgbaar vanaf 69 euro. www.treinreiziger.nl/...


Zaterdag 3 mei 1914: excursie Stichting Veteraan Autobussen

De werkgroep Brabant van de Stichting Veteraan Autobussen organiseert een excursie naar de nieuwe stalling van de collega-werkgroep in Apeldoorn. Vindt u het ook leuk om met deze dag mee te gaan? Meld u dan nu aan. Het wordt een leuke dag, u krijgt veel verschillende museumbussen te zien en ondersteunt deze met uw bijdrage. www.sva-museumbussen.nl/?p=2865


Weekend 3 en 4 mei: Stoomtreinfestival Maldegem

Tijdens dit weekend organiseert de VZW Stoomcentrum Maldegem haar bekende jaarlijkse stoomtreinfestival. Deze editie brengt niet minder dan acht stoom­locomotieven samen, waarvan vier Belgische exemplaren. Een van de gasten is loc 6 "Magda" van de Museumbuurtspoorweg Haaksbergen.

Ontmoeting tussen oude bekenden
Stoomloc “Magda” komt vanuit Haaksbergen, Nederland op bezoek. Gebouwd door La Meuse in 1925 voor de Metallurgie Hoboken-Overpelt had ze na haar actieve loopbaan een tweede leven bij de voormalige Toerisitische Trein Zolder, waar ze samen met onze stoomloc Bebert toeristische treinritten verzorgde. Voor de eerste keer in 25 jaar zullen ze samen een paar diensten verzekeren.

De derde Belgische stoomlocomotief op het evenement komt van SDP uit Baasrode. Helena, gebouwd in 1927, eveneens voor de Metallurgie Hoboken Overpelt. Ook voor haar is het na tientallen jaren een leuk treffen. Alle locs zullen tussen Maldegem een Eeklo circuleren. Er wordt eveneens op beide dagen een line up voorzien.

Stoomloc Yvonne uit 1893 zal meerdere keren per dag met twee authentieke tramrijtuigen uit 1894 ritjes verzorgen tussen Maldegem en Balgerhoeke, in een echte boemel­tramsfeer. Meer dan een aanrader.

Algemene informatie
Het budgetvriendelijk evenement kan zonder reservatie worden bezocht. De stoom­treinen rijden beide dagen door­lopend tussen Eeklo en Maldegem.

Speciaal is de aanwezigheid van smal­spoor op dezelfde site. Op dit mijnspoor van 60 cm breed komen voor de gelegenheid twee stoomlocs uit Groot-Brittannië! Deze rijden met open rijtuigjes doorlopend tussen Maldegem en Donk, tot jolijt van de kinderen.

In Eeklo en Maldegem, beide eindpunten van de stoom­spoorlijn, wordt een kleine spoorbeurs georganiseerd: boeken- en videostands, modelbanen, werkende mini-stoomtreintjes… Uiteraard wordt het Stoomfestival gekruid met cateringstands, het eigen Stoombier, stationaire machines, een stoomtractor en zelfs een auto op stoom!

De stoomtrein rijdt niet alleen tijdens het Stoomfestival, maar ook elke zon-en feestdag van 1 mei tot eind september. www.stoomcentrum.be


Donderdag 8 t/m zondag 11 mei 2014: SSN Eifelland Expres

Rit van Rotterdam via Venlo naar de Eifel en terug. Gereden wordt met loc 01 1075. In Duitsland komen ook locs 01 150 en 52 6106 in actie. www.stoomstichting.nl


Weekend 10 en 11 mei 2014: Heimwee Express

Ritten vanaf het Spoorwegmuseum naar Amersfoort en terug met klassiek materieel. Onderweg uitstappen niet mogelijk. www.spoorwegmuseum.nl/...


Weekend 10 en 11 mei 2014: "Nieuw Verleden" bij de MBS

Dit weekeinde zijn bijzondere dagen in spoorwegland. Het is 175 jaar geleden dat de eerste trein in Nederland reed en 150 jaar dat de eerste tram zijn rit maakte. Het museum viert deze data met extra activiteiten en ritten. In het museum kunt u in de locomotievenloods en het museum­depot een groot deel van de materieelcollectie bekijken en kunt u o.a. in het stationsgebouw en goederenloods ervaren hoe er vroeger over het lokaalspoor werd gereisd. Kinderen kunnen spelenderwijs kennis maken met het spoorwegbedrijf. Beleef hoe het vroeger was! www.museumbuurtspoorweg.nl


Zondag 11 mei 2014: eerste rit met de Hoftrammm

Tramrestaurant Hoftrammm is een rijdende Haagse tram (model GTL8-1, nummer 3035) die van binnen is omgebouwd tot een modern en sfeervol restaurant. In deze culinaire tram, die een route door de binnenstad van Den Haag richting Scheveningen rijdt, wordt een vier­gangen­diner (inclusief wijnarrangement) bereid en uitgeserveerd. Reserveren noodzakelijk. www.hoftrammm.nl


Zondag 11 mei 2014: stoomtrein tussen Weert en Neerpelt

De gemeente Weert wil met een aantal organisaties mee­werken aan het realiseren van een stoomtreinverbinding naar het Belgische Neerpelt. Streven is om op de ‘verjaardag’ van Weert (600 jaar stad) de eerste rit te realiseren. Daarna volgen nog vier dagen dat de stoom­trein rijdt. De Vlaamse en Nederlandse treinreizigers­organisaties hebben ervaring uit het verleden met de Teuten-express en zetten vrijwilligers in om de trein te laten rijden. De gemeente regelt de vergunningen en de kaartverkoop. Behalve op 11 mei zal de trein gaan rijden met Pinksteren op 8 en 9 juni, op zondag 14 september tijdens de Open Monumentendag en op zondag 28 september tijdens de Weerter kermis. www.limburger.nl/...

Deze ritten gaan niet door. Materieel van de SSN wordt namelijk niet toegelaten in België (want geen Memor) en Belgisch materieel van de TSP wordt niet toegelaten in Nederland (want geen ATB).


Maandag 12 mei 2014: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

Op reis door België. Presentatie door Freek van Gessel.

www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Dinsdag 13 mei 2014: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Bolneuzen Down Under. Diapresentatie van Meindert Mulder. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Weekend 17 en 18 mei 2014: Arend onder stoom

www.spoorwegmuseum.nl


Dinsdag 20 mei 2014: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Railvervoer in Berlijn rond 1985. Presentatie door Kees Bijl.

www.nvbs.com/agenda (afdeling 't Gooi)


Woensdag 21 mei 2014: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

“Winterwonderen in Lapland”. DVD-filmprogramma door Ruud Kohlen. Een filmpresentatie over de natuur in Lapland, waarin het ertsvervoer van Kiruna naar Narvik als een rode draad door de film verweven is.

www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Vrijdag 23 t/m zondag 25 mei 2014: Dordt in Stoom

Zestiende editie van dit evenement. www.dordtinstoom.nl

Zaterdag 24 mei bezoek van een Duitse trein bestaande uit Rheingold-rijtuigen. Vanaf Köln met een oude e-loc. Vanaf Emmerich met loc 2225, via Utrecht naar Dordrecht, aankomst ca. 12:30 uur. Rond 16:30 uur vertrekt de trein achter loc 01 1075 weer uit Dordrecht, terug naar Emmerich. Meer informatie.


Dinsdag 27 en woensdag 28 mei 2014: Spoorwensdagen

www.spoorwensdag.nl


Woensdag 28 mei t/m zondag 1 juni 2014: Dampfspektakel Pfalz-Rhein-Neckar

Erleben Sie die große Eisenbahnnostalgieveranstaltung mit vielen historischen Dampfzügen auf den Strecken der Pfalz, des Odenwalds und des mittleren Oberrheins sowie jede Menge Unterhaltung. Zentrum ist der Bahnhof Neustadt (Weinstraße), an dem auch das große Bahnhofsfest stattfindet. Freuen Sie sich auf 5 Tage voller historischer Züge und viel Spaß und Aktionen an den Strecken. www.dampfspektakel.info


Heidelberg in 1972. Foto Nico Spilt.


Donderdag 29 mei 2014: Nederland Feliciteert Bello

Activiteiten rond de gerestaureerde loc 7742 "Bello". www.museumstoomtram.nl


Donderdag 29 mei t/m zondag 1 juni 2014: Thomas Weekend

Reserveren aanbevolen. www.spoorwegmuseum.nl


Donderdag 29 mei t/m zondag 1 juni 2014: Sporen naar het Verleden

De kleuren van weleer in Goes
2014: 175 jaar spoorwegen in Nederland! Een kleurrijk verleden, want stoomlocomotieven waren vroeger veel bonter van kleur dan we vaak denken. Iets van dit kleur­rijke verleden ziet u tijdens ‘Sporen naar het Verleden’, ons jaarlijkse evenement in het Hemelvaart­weekeinde.


Stoomtrein Goes-Borsele

Het kleurrijke verleden is terug te zien op de stoom­locomotieven die te gast zijn: De gele ‘Magda’ uit Haaksbergen, de blauwe ‘Enkhuizen’ uit Hoorn en de groene ‘Bébert’ uit Maldegem. Samen met onze rode ‘Bison’, onze zwarte Amerikaanse oorlogslocomotief en een grote ‘dieselbruine’ diesellocomotief is dit een kleurrijk palet! De ‘Magda’, ‘Enkhuizen’, ‘Bébert’ en ‘Bison’ zijn allemaal gebouwd door de Belgische fabrikant La Meuse. Voor het eerst zijn alle rijvaardige ‘La Meuses’ uit de Benelux samen op één evenement! Een ook aanwezig, maar niet rijvaardig zusje van de ‘Bison’ maakt het unieke familieportret compleet.

Wat kunt u allemaal beleven?
De stoomlocomotieven gaan in een uitgebreide dienst­regeling rijden op de museumspoorlijn. Zij trekken nostalgische rijtuigen, waarin u een prachtige rit kunt maken naar Kwadendamme of naar Hoedekenskerke. Maar ‘Sporen naar het Verleden’ is natuurlijk nog veel meer! Bijvoorbeeld:

 • Onze gerestaureerde ‘Oersik’, locomotor 122, die de eerste meters rijdt voor publiek;
 • Het depot, waar de stoomlocomotieven steenkool en water komen halen;
 • Miniatuur stoomtrekkers, die ritjes maken met de kinderen over het terrein;
 • Meerijden of op de foto in antieke brandweerauto’s;
 • Een grote stoomwals en vrolijk gekleurde stoom­trekkers;
 • Bezoek aan de werkplaats via de nieuwe publieks­route;
 • Modeltreinen die echt op stoom werken;
 • Een vossenjacht! Is de machinist misschien een vos? Vind ze allemaal!
 • Een workshop solderen! Wie kan dat beter, de jongens of de meisjes? Kom onder begeleiding een werkstukje maken en ontdek het zelf! Liever kleuren? Dat kan aan onze kleurtafel.

Handig om te weten:

 • Van 29 mei t/m 1 juni 2014, elke dag open van 10.00-18.00 uur
 • Ingang terrein en vertrek treinen: Albert Plesmanweg 23 Goes
 • Dagkaart voor toegang terrein en treinen: Volwassenen (13+) €15,-, kinderen (4-12) €7,50
 • Onze normale tarieven en normale kortingsregelingen zijn deze dagen niet geldig
 • De dienstregeling van de treinen vindt u op www.destoomtrein.nl
 • Programmawijzigingen voorbehouden

Kom ook en mis dit fantastische evenement niet!


Dinsdag 3 juni 2014: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Stoom en historie in Pennsylvania en Virginia, USA. Beamerpresentatie van Frans van Sabben. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Weekend 7 en 8 juni 2014: Heimwee Express

Ritten vanaf het Spoorwegmuseum naar Amersfoort en terug met klassiek materieel. Onderweg uitstappen niet mogelijk. www.spoorwegmuseum.nl/...


Weekend 14 en 15 juni 2014: Arend onder stoom

www.spoorwegmuseum.nl


Zaterdag 14 juni 2014: open dag werkplaats Bremen

100 Jahre AW Bremen. www.drehscheibe-foren.de/...


Weekend 14 en 15 juni 2014: Sommerfest DB Museum Koblenz


Köln Hbf 1970, foto Nico Spilt

50 Jahre 113 311 und 65 Jahre Deutsche Bundesbahn. www.dbmuseum-koblenz.de/...


Woensdag 18 juni 2014: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/Video meeneemavond. Gevarieerde avond met vele korte presentaties. Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-)onderwerpen naar eigen keuze. Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt.

www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Zondag 21 juni 2014: Rotterdam-Amsterdam Expres

Publieksrit met een stoomtrein van de SSN. De trein vertrekt rond 9.00 uur uit Rotterdam en komt even na 10.00 uur in Amsterdam aan; de trein rijdt via Gouda. De terugreis begint rond 18.00 uur. Inlichtingen en reserveringen: www.stoomstichting.nl (onder Activiteiten).


Weekend 12 en 13 juli 2014: Heimwee Express

Ritten vanaf het Spoorwegmuseum naar Amersfoort en terug met klassiek materieel. Onderweg uitstappen niet mogelijk. www.spoorwegmuseum.nl/...


15 t/m 19 juli 2014: Duits gezelschap bezoekt Nederland

Sonderzugreise "Holländische Impressionen". Unser Sonderzug besteht aus komfortablen Schnellzugwagen der 1960er bis 80er Jahre, die mit nostalgischem Ambiente eingerichtet sind. Op 15 juli komt de trein vanuit Stuttgart naar Rotterdam. De dagen daarna brengt het gezelschap bezoeken aan verschillende plaatsen in Nederland. Op 19 juli per trein van Amsterdam terug naar Duitsland. www.bahn-und-reisen.de/...


Weekend 19 en 20 juli 2014: Arend onder stoom

www.spoorwegmuseum.nl


Weekend 9 en 10 augustus 2014: Heimwee Express

Ritten vanaf het Spoorwegmuseum naar Amersfoort en terug met klassiek materieel. Onderweg uitstappen niet mogelijk. www.spoorwegmuseum.nl/...


Weekend 16 en 17 augustus 2014: Arend onder stoom

www.spoorwegmuseum.nl


Weekend 6 en 7 september 2014: Terug naar Toen

Jaarlijks evenement bij de VSM. www.stoomtrein.org


Weekend 13 en 14 september 2014: Heimwee Express

Ritten vanaf het Spoorwegmuseum naar Amersfoort en terug met klassiek materieel. Onderweg uitstappen niet mogelijk. www.spoorwegmuseum.nl/...


Weekend 13 en 14 september 2014: Open Monumentendag

Diverse activiteiten in het hele land. Het thema is 'Op Reis'. www.openmonumentendag.nl


Weekend 20 en 21 september 2014: Stoom! 175 jaar spoorwegen

In 2014 bestaan de spoorwegen in Nederland 175 jaar. Op 20 september 1839 begon het allemaal. Vanaf station d’Eenhonderd Roe aan de rand van Amsterdam vertrok die dag een trein met twee stoomlocomotieven: de Snelheid en de Arend. De eerste treinrit in Nederland was een feit. Om dit te vieren organiseert Het Spoorwegmuseum dit weekend een spectaculair stoomevenement: Stoom! www.spoorwegmuseum.nl


Weekend 11 en 12 oktober 2014: Heimwee Express

Ritten vanaf het Spoorwegmuseum naar Amersfoort en terug met klassiek materieel. Onderweg uitstappen niet mogelijk. www.spoorwegmuseum.nl/...


Vrijdag 24 t/m zondag 26 oktober 2014: Eurospoor

Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl


Zondag 26 oktober 2014: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomertijd gaan de stationsklokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar wintertijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren! De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


De stationstijd op
je eigen pc. Bron: www.jocisoft.nl

Weekend 8 en 9 november 2014: Heimwee Express

Ritten vanaf het Spoorwegmuseum naar Amersfoort en terug met klassiek materieel. Onderweg uitstappen niet mogelijk. www.spoorwegmuseum.nl/...


Weekend 13 en 14 december 2014: Heimwee Express

Ritten vanaf het Spoorwegmuseum naar Amersfoort en terug met klassiek materieel. Onderweg uitstappen niet mogelijk. www.spoorwegmuseum.nl/...


17, 18 en 19 maart 2015: Rail-Tech 2015 in Utrecht

After two successful editions in Amersfoort, Rail-Tech will accommodate itself in the newly developed Utrecht Central Station area, where Jaarbeurs Utrecht offers state-of-the-art exhibition space. Over 6000 rail-professionals are expected to visit the exhibition. www.rail-tech.com

Zie Rail-Tech 2005, Rail-Tech 2009, Rail-Tech 2011.


Mei 2015: Cold War Express

Stoomtrein van Hoek naar Holland naar Berlijn. Zie rechterkolom voor meer informatie.Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.
Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via kubus.mailspool.nl/spoorkaart kun je zien waar in Nederland welke treinen rijden. Dit gebeurt redelijk nauwkeurig, maar wie zoals ik langs het spoor woont merkt dat er vaak afwijkingen van enkele minuten zijn. Hou je muis boven een trein als je hier meer informatie over wilt hebben. Het programma toont alleen reizigers­treinen; goederentreinen en andere bijzondere treinen worden helaas niet getoond.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.
Routeplannertip!

Een interessante internationale routeplanner: www.rome2rio.com. Ook voor als het vliegtuig toch handiger is.
Weersverwachting KNMI

Zie ook de buienradar.
Updates

De 110e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.

Zie ook de links naar andere sites. Klopt daar iets niet? Of wil je er ook bij staan? Deel het mede!
Kijktips
Kliktips

Vooroorlogse Nederlandse stoomlocomotieven uit de collectie van Mike Morant.

Treinen tijdens de oorlog in het Army-Navy Screen Magazine uit 1943.

Rapportage over NedTrain in Haarlem over het DDZ-project.

Artikel over een stationshuisje waar nooit een trein stopte.
Langs het spoor. Het fotografische oog van Kees van de Meene.

Decennia lang trok Kees van de Meene (1935) door Nederland en delen van Duitsland en België om, gewapend met een camera en een speciale fotovergunning, een grote verzameling beelden aan te leggen van zo ongeveer alles wat met treinen en het spoor te maken heeft. Al reizende hield Van de Meene nauwkeurig bij wat hij deed en waar hij fotografeerde door aantekeningen te maken van de locatie, datum van de foto, treinstelnummer en de fotografisch-technische informatie: het soort film en de belichtingstijd, maar ook de kleinbeeldcamera’s waarmee hij fotografeerde. Alles werd systematisch bijgehouden in kleine school­schriftjes, aanvankelijk zelfs met ingeplakte contact­afdrukjes en hier en daar een schets van de situatie ter plekke. Deze combinatie van technische nauwgezetheid met de aanstekelijke geestdrift voor zijn onderwerp verlenen aan Van de Meene’s spoorfoto’s vanuit historisch perspectief een bijzondere betekenis.

Fotografe Anouk Gielen (1974) stelde uit de fascinerende reizen van Kees van de Meene door de wereld van het spoor een uniek boek samen, waarin zij vooral de fotografische kwaliteit van deze historische beelden aan ons wil laten zien. Het boek verscheen op 14 maart bij de gelijknamige tentoonstelling in het Limburgs Museum in Venlo (t/m 29 juni 2014). De expositie zal later nog te zien zijn in het Spoorweg­museum in Utrecht en bij de NVBS in Amersfoort. Meer informatie.Boeken te koop

Ik heb veel boeken over treinen en trams te koop. Vooral Nederlands en Engels. Ook over modelspoor. Het zijn boeken die ik dubbel heb en die in de weg liggen. Daarom lage prijzen. Wisselende voorraad. Actueel overzicht.Once upon a time in het Veen

4 april t/m 8 juni 2014

Een 10 weken durende unieke reis met 100 meter smalspoor en een treinstel. Het reis­traject volgt de eeuwenlange geschiedenis van de Drents-Groningse vervening. Zoals de grens van de ontginningen van noord naar zuid verschoof, zo wordt het spoor gelegd van het Groningse Kropswolde tot het Drentse Erica. Tijdens de reis worden 10 tijdelijke ‘stations’ gebouwd waar de voorstelling ‘Once upon a time in het Veen’ wordt gespeeld. Meer informatie.
150 jaar tram in Den Haag

150 jaar geleden verscheen de eerste tram in Den Haag. Een paardentram verbond het centrum met het strand in Scheveningen. Er kwamen steeds meer routes, de stoomtram deed zijn intrede en vanaf 1887 was het HTM die het openbaar vervoer in en om Den Haag regelde. De eerste tram van de ene stad naar de andere was die van Den Haag naar Delft in 1866; deze tramlijn bestaat nog steeds. Naar aanleiding hiervan verscheen een jubileumboek en vinden er in de loop van dit jaar allerlei activiteiten plaats. Meer informatie.
Open Monument van de Maand

Er is elk jaar veel te beleven op het gebied van mobiel erfgoed. En in 2014 nog veel meer. In de aanloop naar Open Monumenendag 2014 organiseert de Stichting Open Monumentendag elke maand het 'Open Monument van de Maand'. Meer informatie
Dokkumer Lokaaltje

"Opkomst en ondergang van de Noord-Friesche Locaal-Spoorwegmaatschappij" door Oege Kleijne. Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, 2013. Geschiedenis van de lokaalspoorlijn die bekendstond als het Dokkumer Lokaaltje. Meer over dit boek.

Bezoek ook eens de prachtige website www.railromantiek.nl van Oege Kleijne.
Terug naar Doesburg

Lees ook stoomtram 'virtueel' terug in Doesburg.
MiniWorld Rotterdam

Van 30 april tot en met 3 mei 2014 staat MiniWorld Rotterdam in het teken van "175 jaar spoor & 150 jaar tram". Hierbij wordt samengewerkt met verschillende partners uit de omgeving van Rotterdam, waaronder de SSN, RTM, RoMeO en de "Feijenoordse meesters". www.miniworldrotterdam.com
London Transport Museum

Year of the Bus
During 2014 London Transport Museum and Transport for London will celebrate the vital role the bus plays in providing people with access to employment, education, services and social oppor­tunities in London. Events will include heritage bus runs, talks and Friday Lates as well as a new exhibition at London Transport Museum and a Behind the Scenes at the Museum Open Weekend at the Museum’s depot at Acton.

Goodbye Piccadilly
From the home front to the Western front. Dates: 16 May 2014 - 8 March 2015. An exhibition about the massive social change accelerated by the outbreak of the First World War, its impact on London life and the surprising role London’s bus drivers and their buses played on the Western Front. www.ltmuseum.co.uk
Historisch Museum Ede

De Enkafabriek te Ede, fragment uit een schilderij van J.H. Eversen in het Historisch Museum Ede. Tot en met 14 juni is hier een tentoonstelling over de schrijver Jan Siebelink te zien. www.historischmuseumede.nl
www.spoorwegmuseum.nl
175 jaar spoorwegen in Nederland

In 2014 bestaan de spoorwegen in Nederland 175 jaar. Op 20 september 1839 begon het allemaal. Vanaf station d’Eenhonderd Roe aan de rand van Amsterdam vertrok die dag een trein met twee stoomlocomotieven: de Snelheid en de Arend. De eerste treinrit in Nederland was een feit.

Activiteiten in het Spoorwegmuseum:

 • 18 juni t/m 6 oktober: tentoonstelling over Willem Frederik Conrad, spoorwegpionier
 • 1 augustus t/m 21 september: iconen van 175 jaar spoorwegen, stoomlocomotieven uit lang vervlogen tijden
 • weekend 20 en 21 september: groot stoom­evenement

www.spoorwegmuseum.nl
Steaming to Victory

Friday 6 June 2014. D-Day – the beginning of the end of World War 2: the largest and most intense logistics project ever undertaken. The role of the railways cannot be overstated but it can be celebrated... Join us aboard a very special train, from Birmingham to Gloucester and back, for a steamy evening of memories and commemoration. Including 1940s entertainment by Kitten von Mew.

Cold War Express
De eerder aangekondigde Cold War Express, een stoomtrein van Hoek naar Holland naar Berlijn, zal rijden in mei 2015. www.trainofevents.co.ukDe Kyle-lijn in Schotland

De Kyle-lijn heet officieel de lijn Inverness-Kyle of Lochalsh, en loopt van de hoofdstad van de Schotse hooglanden, Inverness, langs berg en dal naar Kyle, met uitzicht op zee en het eiland Skye. Gesloten stations, monsters in de meren, kastelen met eigen haltes, verlaten dorpen, marinehavens, olieboortorens en dolende schapen. Aangelegd door Duitse krijgs­gevangenen tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Schotse hooglanden. Het Spoor, 12 juli 1986. Een radio-uitzending van de VPRO van 120 minuten.retours

Digitaal magazine over spoorwegen, vormgeving en fotografie

retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor treinfanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorweg-affiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu
Jack Birns fotografeert de Simplon Orient-Express in 1950

Turkije was de laatste etappe van de reis van LIFE-fotograaf Jack Birns per Simplon Orient-Express. Hij fotografeerde het dagelijks leven op de stations van Oost-Tracië. De trein reed Istanbul binnen over hetzelfde spoor als de eerste Orient-Express in 1888. Lees het hele verhaal in retours.
De Étoile du Nord: bijna even snel als de Thalys, maar veel goedkoper

Zonder het elimineren van de bestaande alternatieve route zou de hogesnelheidstrein tussen Parijs, Brussel en Amsterdam een commerciële flop zijn geweest. De voorganger van de Thalys was bijna even snel en veel goedkoper. Lees het artikel in Low Tech Magazine.
Noord-Nederlands Trein & Tram Museum

De stichting Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) is in 2001 opgericht waardoor het toen met sloop bedreigde station van Zuidbroek (1865, het oudste van de provincie Groningen) gered werd van de sloop. Dankzij een financiële bijdrage werd de stichting in 2006 eigenaar van het station. Van 2008 t/m 2013 is het gebouw volledig in oude staat teruggebracht. Ook de in 1958 afgebroken bovenverdieping en beide zijvleugels werden daarbij herbouwd.

In het gerestaureerde stationsgebouw wordt vanaf eind 2013 het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum gevestigd, dat het verhaal presenteert van de ontwikkeling van het spoorwegnet en de tramverbindingen in Noord-Nederland gedurende de afgelopen anderhalve eeuw. Hiermee verenigt de stichting drie unieke aspecten: de presentatie van een uniek verhaal over de geschiedenis van het thema spoorvervoer in Noord-Nederland; de presentatie van het thema op een unieke locatie, die een belangrijke bijdrage levert in het verhaal dat verteld wordt en de combinatie van mogelijk­heden die het museum op deze plaats biedt. www.nnttm.nl
"Rocky Mountain Express" in Omniversum Den Haag

Aanbevolen door Langs de rails

Stap aan boord en maak u op voor een schitterende treinreis. Onderweg geniet u van de ademnemende uitzichten en schitterende landschappen. Raadpleeg de website voor dagen en tijden waarop de film wordt vertoond. www.omniversum.nl/...
Langs de rails-kalenders

Keuze uit negen kalenders met elk dertien foto's.
Dubbel in de kast,
voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken
op het gebied van spoor- en tramwegen.
Klik hier voor een overzicht.

c.spilt@chello.nlReisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer.

Je vindt hier reisplanners uit de volgende jaren: 1843, winter 1868/69, zomer 1891, zomer 1911, zomer 1929, 19 oktober 1940, zomer 1957, 1971/72.
Seinenspel

Alles willen weten over de seinen langs de Nederlandse spoorbaan?

Speel dan het seinenspel op www.railinfraopleidingen.nl
Superfoto van een P8

Speciaal bericht voor klinknageltellers: er zijn terapixel­foto's gemaakt van een P8 op een draaischijf. Op www.terapixel.eu wordt ook de techniek achter dit soort superfoto's uitgelegd. Helaas is de interface van de site zelf nogal krakkemikkig. De foto's zijn nog niet klaar; men wil de loc ook vanuit andere hoeken zichtbaar maken. We houden het in de gaten!


Panoramafoto's

Loc SŽ 06-018 op station Nova Gorica. Meer panoramafoto's: www.burger.si (met hinderlijke muziek)Amsterdamse leeuwen

De website van het Genootschap Leeuwen van het Centraal Station: www.leeuwencs.nlMeer beelden.Adverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.
Mijn tweets

Zie ook mijn weblog.Weet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen en dergelijke. Leuke ritten kan ik dus alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom. Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn verzameling. Langs de rails besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de modelbouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog