Agenda

reisinformatie     adverteren     tweets     verkortingen     nieuwe melding     forum

Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator. Niet alle NVBS-bijeenkomsten krijg ik door, kijk daarvoor in de agenda van de NVBS. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.

Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.Niet alle NVBS-bijeenkomsten worden mij gemeld. Zie daarvoor de agenda van de NVBS.


Vrijdag 1 t/m zondag 3 mei 2015: stoomtreinfestival Maldegem

De Stoomtrein Maldegem organiseert op deze dagen haar jaarlijkse stoomfestival. Deze editie toont zeven stoom­locomotieven.

De stoomtrein rijdt naar het Schipdonkkanaal, een front waar in 1944 zwaar is gevochten. Enkele maanden later, 8 mei 1945, was het in gans Europa vrede ... exact 70 jaar geleden! Re-enactment-groepen zetten een militair kamp op, met soldaten, tenten etc. Het event toont ook oude legervoertuigen en er rijden historische pendelbussen naar het Canada-Poland War Museum, een bezoek meer dan waard.

Tussen Maldegem en Balgerhoeke rijdt elk uur een stoomtrein met pluche zetels of houten banken. Tussen de stoomlocomotieven is er een authentieke ‘bevrijdings­locomotief’: stoomloc 4389 ‘Enter’ van de SGB is een Amerikaanse loc van het US Army Transportation Corps, speciaal voor de bevrijding gebouwd.

Op het smalspoor komen twee stoomlocs uit Groot-Brittannië. Deze rijden met open rijtuigjes, tot jolijt van de kinderen en hun ouders. In Maldegem is er een kleine spoorbeurs voor de liefhebber met boeken en video’s. Uiteraard wordt het Stoomfestival gekruid met catering­stands op alle sites!

Er is in het station van Eeklo aansluiting op de NMBS-treinen uit Gent. De stoomtrein rijdt ook elke zon- en feestdag, van 10 mei tot en met 27 september.


www.stoomcentrum.be


Weekend 2 en 3 mei 2015: 150 jaar spoor in Boxtel


Loc 1645 in Boxtel. Collectie Nico Spilt.

Op 1 mei 1865 kwam de eerste trein aan op station Boxtel. In verband met dit 150-jarig jubileum worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder tentoonstellingen, modeltreinen, historische bussen. De NVBS is zondag aanwezig met een stand. Dit weekend wordt ook een boek gepresenteerd over de geschiedenis van het spoor in Boxtel. www.150jaarspoor.nl


Woensdag 6 t/m zaterdag 9 mei 2015: historische tramritten door Rotterdam

Miniworld Rotterdam en Stichting RoMeO bieden een unieke combinatie aan:

  • historische tramritten langs delen van de 'brand­grens'
  • bezoek aan het evenement 'Sporen van de oorlog' in Miniworld Rotterdam
  • bezoek aan de expositie 'Trammend door het puin' in het Trammuseum

Na het succes in 2013 en 2014 wordt voor de derde keer op rij de Rotterdamse Verhalen Vierdaagse (RVV) georganiseerd bij Miniworld Rotterdam. De editie van 2015 wordt vormgegeven vanuit het centrale thema Rotterdam, 75 jaar na het bombardement. Dit gebeurt onder de gezamenlijke titel: 'Sporen van de oorlog'.


Historische RET-tram in 2004. Foto Nico Spilt.

Ook dit jaar vindt weer een combinatietramrit met Stichting RoMeO en het Trammuseum Rotterdam plaats. Met deze combinatie heeft u recht op entree tot Miniworld Rotterdam en een historische tramrit langs delen van de brandgrens in Rotterdam. Vervolgens kunt u de expositie 'Trammend door het Puin' bezoeken in het Trammuseum Rotterdam aan de Kootsekade. Tijdens de RVV van 6 t/m 9 mei zijn er dagelijks tramritten om 11.00 en 13.00 uur.

E-ticket
U kunt uw e-ticket voor deze unieke combinatie kopen via de Miniworldshop: www.miniworldshop.nl. Miniworld Rotterdam en het Trammuseum hebben beide 20% korting gegeven op hun reguliere prijzen. Deze korting is in dit ticket verwerkt. U kunt hier ook kijken wat u verder moet doen om de juiste tijd te reserveren op de dag dat u gebruik wilt maken van deze combinatie.

Tarieven combinatie RoMeO en Miniworld Rotterdam:

  • Volwassene € 14,40 (normaal € 18,00)
  • Kind (3-13 jaar) € 11,60 (normaal € 14,50)

Vol=Vol. De ervaringen met de oliebollenritten van 31 december 2014 leren dat de ritten vrij snel zijn uitverkocht. Miniworld Rotterdam is door de leden van de ANWB verkozen tot leukste uitje van Zuid-Holland. Kijk voor meer informatie op www.miniworldrotterdam.com.


Woensdag 6 t/m zondag 10 mei 2015: Military RailFest at Long Marston

Celebrating 100 years of the Royal Engineers, Railway Operating Division at the Long Marston Military Railway (LMMR). This event will display the skills and equipment from this unique army division which helped the allies win two world wars and save countless lives. Railway equipment incuding locomotives will be demonstrated. Not to be missed, is the opportunity to see LMMR's impressive, USA supplied, S160 second world war utility steam locomotive. More than 600 of this type were supplied to the UK on lease/lend to boost allied logistics. Only a handful now survive worldwide. www.trainofevents.co.uk


Weekend 9 en 10 mei 2015: Heimwee Express

Ritten vanaf het Spoorwegmuseum naar Amersfoort en terug met klassiek materieel. Vertrek uit Spoorwegmuseum 12.25, 13.25 en 15.25, een klein uur later ben je weer terug. In Amersfoort staat de trein tien minuten langs het perron. Kaartjes te koop in de museumwinkel.

De Heimwee Express rijdt ieder tweede weekend van de maand. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...


Maandag 11 t/m zondag 17 mei 2015: Thomas in het Spoorwegmuseum


Thomas de koelkastmagneet. Collectie Nico Spilt.

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat het eerste verhaaltje over Thomas de Stoomlocomotief werd gepubliceerd. Daarom viert Het Spoorwegmuseum dit jaar een verjaardagfeestje, met Thomas in het middelpunt. De hele week is het feest met Thomas en zijn vriendjes, de Dikke Controleur, een musical en natuurlijk het megagrote speelkleed. Bezoek Thomas Weekend in Het Spoorwegmuseum en kijk ook live de Thomas-musical en de nieuwste Thomas-film. Reserveren aanbevolen. www.spoorwegmuseum.nl/...


Maandag 11 mei 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

De Duitse Waddeneilanden door Peter Doove.

Op de Duitse waddeneilanden aan de kust van Osrfriesland was de trein het aangewezen vervoermiddel tussen de dorpen op het eiland en de aanlegplaats van de veerboten. Oorspronkelijk hadden alle waddeneilanden een treintje. Nu vind je die nog op Borkum, Langeoog en Wangerooge. Op Borkum is een flinke dubbelsporige lijn in dienst. Ook gemotoriseerd verkeer is op het eiland toegestaan.

Langeoog en Wangerooge zijn niet alleen voor de aanvoer van toeristen. Alles wat er op het eiland nodig is wordt via de spoorlijn aangevoerd. En dat betekent dat de spullen voor de supermarkt maar ook voor de aannemer per schip en trein worden aangevoerd. Er is geen gemotoriseerd verkeer op de eilanden. Op Spiekeroog wordt een stukje van de oude spoorweg geëxploiteerd door een paarden­tram. Het eiland is zo compact, dat je er zelfs geen fiets kunt huren.

Om tegenwoordig met oud materieel van de "Inselbahn" te reizen moet je naar Duitse museumbedrijven. Onder ander bij de DEV in Bruchhausen-Vilzen en de Selfkantbahn is materieel terechtgekomen. Beelden uit 2001, 2013 en originele opnamen van de trein op Spiekeroog. En natuurlijk van de sfeer in het Noord- Duitse kustgebied tussen Emden en Wilhelmshaven.

Noorderkerk, Laurillardlaan 6 te Bilthoven. Entree € 2,00. De zaal is open om 19.00 uur. Het programma begint om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur. www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Dinsdag 12 mei 2015: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Spoorwegen in Nederland in de tweede helft van de vorige eeuw. Een beamerpresentatie van Roef Ankersmit.

De bekende spoorwegfotograaf Roef Ankersmit is opnieuw in zijn enorme fotoarchief gedoken voor een presentatie met Nederlandse onderwerpen die inmiddels verleden tijd zijn. Internationale verbindingen en goederen-vervoeren die allang niet meer bestaan en grote infrastructurele werken komen opnieuw tot leven. Wat op zal vallen is hoe divers het spoorvervoer in de vorige eeuw was in vergelijking met nu.

Aan bod komen ondermeer het eilandbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen met goederentreinen getrokken door NS rangeerlocs 600 ’Hippel’, autoslaaptreinen, het vervoer van vloeibare brandstoffen zoals olie, benzine en LPG, de sluiting van Eindhoven - Valkenswaard, wagenladingen en vervoer van suikerbieten. De "Holland - Skandinavien Express" zal ook weer tot leven worden gewekt. Kortom, weer een gevarieerde avond vol nostalgie op het spoor!

Hotel Café Restaurant De Keizerskroon, Breed 33, Hoorn (vlakbij het station). Aanvang 20:00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Donderdag 14 mei 2015: Nationale Stoomtreindag bij de VSM

www.stoomtrein.org


Zaterdag 16 mei 2015: SSN Karel de Grote Expres

Stoomrit Gouda - Rotterdam Centraal - Dordrecht - Breda - Nijmegen. www.stoomstichting.nl


Zaterdag 16 mei 2015: SGB Express met treinstel 115

Dieselrit Amersfoort - Utrecht - Den Bosch - Goes - SGB. www.stichtingde3.nl/sgb-express

Gaat niet door wegens te weinig aanmeldingen.


Dinsdag 19 mei 2015: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...


Woensdag 20 mei 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Door Lapland en langs de fjorden van Stockholm naar Oslo. Beamer-fotopresentatie door Gerrit Nieuwenhuis.

Gerrit Nieuwenhuis doet verslag van zijn reis in de zomer van 2013 door Zweden en Noorwegen. De reis begon in de Zweedse hoofdstad Stockholm en begon met een rit over de Inlandsbanan naar Lapland. Via de ertsspoorlijn werd Narvik in Noorwegen bereikt. Vanuit Narvik weer zuid­waarts naar Trondheim en door het fjordengebied naar Bergen. Bekende spoorlijnen als de Raumalijn en de Flåmlijn komen aan de orde. De laatste etappe gaat van Bergen naar de Noorse hoofdstad Oslo. Van zowel Stockholm als Oslo zal het veelzijdige railvervoer met tram, metro en trein besproken worden. Delen van de reis werden veertig jaar geleden, in 1973, ook al gemaakt. Beelden van toen wisselen de foto’s van 2013 af.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Zaterdag 23 mei 2015: stoomrit naar Amsterdam


Hilversum Noord 2010, foto Nico Spilt

Een Duits gezelschap rijdt vanaf Menden via Fröndenberg, Holzwickede, Unna, Hamm, Münster, Rheine naar Bad Bentheim. Daar wordt de trein overgenomen door locs 23 071 en 076 van de VSM (vertrek ca. 9.00), om verder te gaan naar Amsterdam (aankomst ca. 12.00). Rond 18.00 vertrekt de trein weer uit Amsterdam, terug naar Bad Bentheim (ca. 21.00) en verder. In Duitsland wordt de trein getrokken door een historische dieselloc. www.westfalendampf.de/...


Zaterdag 30 mei 2015: feestelijke opening stationsgebied Bilthoven

Tussen 14.00 en 16.00 uur kunt u het resultaat van een lange periode intensieve werkzaamheden bekijken en genieten van een speciaal programma met live muziek, optredens, straattheater, en tal van kinderactiviteiten. Met onder meer een ritje in een treintje, schminkatelier en een reuzegrote kleurplaat inkleuren. Ook informeren experts van ProRail en Heijmans over de werkzaamheden en vertelt de Historische Kring over de rijke 150-jarige geschiedenis van het stationsgebied.

Een historische trein zal VIPS ophalen van het station en deze naar het Spoorwegmuseum rijden. Daar zal ook de stationschefwoning die zijn oorsprong had in Bilthoven feestelijk worden geopend.

Op het podium in de Julianalaan start om 14.30 uur de officiële opening met wethouder Hans Miera en Cees de Vries, ProRail Regiodirecteur Randstad Noord.


Zondag 31 mei 2015: stoom op de Emslandstrecke


Loc 012 066 in 1971, foto Nico Spilt

Met loc 012 066 van Münster via de Emslandstrecke naar Emden en terug. www.westfalendampf.de/...


Dinsdag 9 juni 2015: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Sporend in en om Wenen. Een beamerpresentatie van Gerrit Nieuwenhuis.

Wenen is bekend als stad van de componisten, van de schnitzel en de Sachertorte, de koffiehuizen en het reuzenrad in het Prater. Wenen is echter ook bekend als stad met bijna alle vormen van railvervoer. De meeste hoofdlijnen in Oostenrijk voeren naar een van de stations in Wenen. In en rond Wenen treffen we de Schnellbahn van de ÖBB, de Stadtbahn, de U-Bahn en de tram van Wiener Linien en de interlokale tram naar Baden van de Wiener Lokal Bahn (WLB). De beelden van dit veelzijdige rail­vervoer uit de periode 1974 tot 2010 worden vanavond door de presentator vertoond.

Hotel Café Restaurant De Keizerskroon, Breed 33, Hoorn (vlakbij het station). Aanvang 20:00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50. www.nvbs.com/agenda (afdeling Noord-Holland Noord)


Vrijdag 12 juni 2015: NVBS-bijeenkomst in Schin op Geul

Spoortijden en stations. Een digitale lezing door Jan Willem Oosting.

Reeds in het jaar 70 na Christus werd ontdekt dat stoom een beweging op gang kon brengen. Toch duurde het tot laat in de 18e eeuw dat er een stoomwagen in elkaar werd gezet. In de eerste helft van de 19e eeuw liep de locale tijd in Amsterdam uiteen: de Westertoren gaf een andere tijd aan dan de toren van het Paleis op de Dam. Rond 1860 werd daarom de zogeheten Amsterdamse tijd ingevoerd, in Amsterdam althans. Bussum bijvoorbeeld sloot zich daarbij aan, Hilversum niet.

In 1892 werd voor de spoorwegen de Greenwich-tijd ingevoerd, d.w.z. 20 minuten later dan de locale tijd die toen in Amsterdam gold. Maar trambedrijven in het land hielden een eigen tijd aan. In 1900 bleek het in Leeuwarden 5 minuten vroeger dan in Amsterdam. In 1909 ging eindelijk voor heel Nederland de Amsterdamse tijd gelden. Boven­dien moest op elk station een duidelijk zichtbare klok opgehangen worden, die ’s avonds verlicht was. Zo konden reizigers op een gegeven moment ervan op aan dat zij op hun bestemming konden komen en niet misschien onder­weg uren moesten wachten door een andere tijdrekening. Want er gold toen nog geen klokvaste dienstregeling.

Na allerhande ontwikkelingen komen we in een rondgang door Nederland allerlei bijzonderheden tegen, met mooie en lelijke klokken, oude en nieuwe stations, personen- en goederenvervoer.

De bijeenkomst vindt plaats in het restaurant van station Schin op Geul, adres Baanweg 1. De avond begint om 19:30 uur en eindigt rond 22:30 uur. Toegang € 2,50. www.nvbs.com/agenda (afdeling Zuid-Limburg).


Woensdag 17 juni 2015: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/Video meeneemavond. Presentatoren: de bezoekers zelf! Gevarieerde avond met vele korte presentaties.

Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma. Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden! De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm van 3 meter breed, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, overvloei-diaprojector, laptop met Powerpoint, Blu-ray/DVD-speler, en een geluidsinstallatie met microfoon. Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon! (afwijkingen in overleg mogelijk.) Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via: twente@nvbs.com.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (10 minuten lopen vanaf het station). Zaal en bar open vanaf 18.30 uur, aanvang 19.30 uur, einde ongeveer 22.30 uur. Toegang € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25. Niet-NVBS-leden zijn ook welkom. www.nvbs.com/agenda (afdeling Twente)


Zaterdag 20 juni 2015: rondrit Vrienden van het Spoorwegmuseum

In aansluiting op hun jaarvergadering maken de Vrienden van het Spoorwegmuseum een rondrit met de DE3 van het museum. Vertrek tussen 12.30 en 13.00 uur uit het museum, terug rond 20.00 uur in Utrecht Centraal. Route onbekend.


Weekend 20 en 21 juni 2015: "Volgende halte: Openluchtmuseum!"


Openluchtmuseum 2005, foto Nico Spilt

Stad- en streekvervoer in het Nederlands Openlucht­museum in Arnhem. Beleef nostalgische momenten in oude stadsbussen en trams en luister naar de verhalen van geüniformeerde bestuurders. Bewonder bijzondere modeltrambanen en doe mee met leuke activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een speurtocht en je kunt op de foto als tramconducteur. Neem een kijkje achter de schermen van de tramremise van het museum. Er is een beurs met boeken, bouwpakketten en andere leuke gadgets. www.openluchtmuseum.nl


Zondag 21 juni 2015: 150 Jahre Eisenbahnstrecke Almelo-Salzbergen


Denkmallok in Salzbergen, foto Nico Spilt

Stoomritten tussen Rheine en Bad Bentheim. www.eisenbahn-tradition.de/...


Weekend 5 en 6 september 2015: Terug naar Toen bij de VSM

www.stoomtrein.org


Maandag 7 september 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Zondag 13 september 2015: Oisterwijk Express

Pendeltreinen Tilburg-Eindhoven. www.stoomstichting.nl


Zaterdag 19 september 2015: Huider Express

Pendeltreinen Alkmaar-Heerhugowaard. www.stoomstichting.nl


Donderdag 1 t/m zaterdag 3 oktober 2015: Schnellzugdampf auf der Schiefen Ebene

Bis kurz vor dem Ende des Dampfbetriebes bei der Deutschen Bundesbahn in den 1970er Jahren, waren im Bw Hof die schweren Dampflokomotiven der BR 01 beheimatet. Wir wollen nun „zurück nach damals“ und lassen die Schnellzuglokomotiven mit passenden Wagengarnituren noch einmal auf Strecken in Oberfranken fahren. www.eisenbahn-nostalgiefahrten-bebra.de


Maandag 5 oktober 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Vrijdag 23 t/m zondag 25 oktober 2015: Eurospoor in Utrecht

Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl


Zondag 25 oktober 2015: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomertijd gaan de stationsklokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar wintertijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren! De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


De stationstijd op
je eigen pc. Bron: www.jocisoft.nl

Maandag 2 november 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Maandag 7 december 2015: NVBS-bijeenkomst in Bilthoven

www.nvbs.com/agenda (afdeling Utrecht)


Vanaf vrijdag 18 december 2015: Austria Express

Wekelijkse wintersporttrein naar Oostenrijk. Opstappen is mogelijk in Roosendaal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal, 's-Hertogenbosch en Venlo. Geen locwissel aan de grens.

Zie ook de Austria Expres in 1984.
Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via kubus.mailspool.nl/spoorkaart kun je zien waar in Nederland welke treinen rijden. Dit gebeurt redelijk nauwkeurig, maar wie zoals ik langs het spoor woont merkt dat er vaak afwijkingen van enkele minuten zijn. Hou je muis boven een trein als je hier meer informatie over wilt hebben. Het programma toont alleen reizigers­treinen; goederentreinen en andere bijzondere treinen worden helaas niet getoond.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner: www.rome2rio.com. Ook voor als het vliegtuig toch handiger is.


Weersverwachting KNMI

Zie ook de buienradar.


Updates

De 130e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.

Zie ook de links naar andere sites. Klopt daar iets niet? Of wil je er ook bij staan? Deel het mede!


Kijktips


Open Beelden

Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


'Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour'

16 april t/m 26 juli 2015 in het Spoorwegmuseum

De Tour de France van 2015 begint in Utrecht, met twee etappes op 4 en 5 juli. Treinen en wielrennen hebben op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken. Maar dat de Tour de France dit jaar praktisch voor de deur van het museum langs trekt, is aanleiding geweest op zoek te gaan naar de link tussen fietsen en het spoor.

Op de tentoonstelling komen verhalen aan bod over frauderende renners die het parcours niet fietsend maar met de trein aflegden, of die op weg naar de gele truin werden gestuit door gesloten spoorbomen. Verder aandacht voor de Locomotiefploeg van Kees Pellenaars, de 'posttrein' van TI Raleigh en de bus van een bordeel in de Tour. Er zijn onder andere fietsen, wielershirts en foto's van Nederlandse tourhelden te zien. Ook zijn er historische beeld- en geluidfragmenten te zien en te horen. www.spoorwegmuseum.nl/...


Rainbow Station

Elke avond is kort na zonsondergang een fraai kleurenspel te zien op een van de stationskappen van Amsterdam Centraal. Ga daarvoor aan de oostzijde van het station staan. Een ontwerp van Daan Roosegaarde in het kader van het 125-jarig bestaan van dit station.

Zie www.studioroosegaarde.net/... en www.bright.nl/...


De sturende kracht van taal

Vroeger had de trein 'vijf minuten vertraging', tegenwoordig vertrekt hij 'over vijf minuten'. Wat is het verschil? Een gesprek met taalkundige Ronny Boogaart die in het boekje Een sprinter is een stoptrein zonder wc laat zien hoe je enkel met woorden de blik en de gedachten van je toe­hoorders en gesprekspartners kunt sturen.

Anne Martens interviewt hem op Amsterdam Centraal, een plek waar veel voorbeelden van dit soort taal te vinden zijn. Beluister het interview.


Railbevestigingen (nieuwe versie)

Het boek Railbevestigingen beschrijft op bijna weten­schappelijke wijze de ontwikkeling in een groot deel van de wereld van de spoorwegen waarop treinen en trams rijden. Na een algemene beschouwing in grote lijnen volgen een duik in de tientallen railvormen én in de vele verschillende ondersteuningen daarvoor, die in de loop van twee eeuwen werden bedacht. Het boek telt 360 bladzijden en is rijk geïllustreerd met 1560 afbeel­dingen uit enkele honderden zeer gevarieerde historische bronnen en foto’s uit de laatste decennia. Het boek is ook digitaal verkrijgbaar. www.boekenbestellen.nl/...


De IJzeren Eeuw. Het begin van het moderne Nederland.

Van 5 maart 2015 t/m 2 augustus 2015 in Amsterdam Museum. www.amsterdammuseum.nl/ijzereneeuw

De 19e eeuw: het begin van het moderne Nederland. Hier liggen de wortels van multinationals als Unilever en Heineken, massaproductie, massaconsumptie en massa­cultuur. Amsterdam wordt een dynamische hoofdstad waar buitenlandse toeristen naartoe komen om te genieten van Hollandse folklore. De tentoonstelling ‘De IJzeren Eeuw’, een samenwerking met de NTR/VPRO, laat zien dat de 19de eeuw modern en roerig was, vol tegenstrijdigheden. Er worden ook rondleidingen en stadswandelingen georganiseerd; zie de website.

Televisie
Vanaf vrijdag 3 april is de tv-serie De IJzeren Eeuw om 21.05 te zien op NPO2. In 13 afleveringen van 45 minuten neemt presentator Hans Goedkoop ons hierin mee naar de negentiende eeuw.


Speuren naar sporen van het Woldjerspoor

Van 11 april t/m 20 september 2015 in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum te Zuidbroek.

Behalve de vaste tentoonstelling die de geschiedenis van de spoorlijnen in het noorden van Nederland weergeeft, stelt het NNTTM regelmatig thema-exposities samen. De expositie 'Speuren naar sporen van het Woldjerspoor' gaat over twaalf jaar spoor door de Woldstreek: wat is daar nu nog van te zien?

Iedere zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Daarnaast voor groepen op afspraak. www.nnttm.nl


Blauwe Tram naar Hillegom

Van 27 maart t/m 30 september 2015 in het Ford Museum den Hartogh in Hillegom. www.fordmuseum.nl/...

Het panorama De Blauwe Tram komt voor een expositie­periode naar het Ford Museum den Hartogh in Hillegom. Panorama TulipLand, voorheen in Voorhout, heeft een begin gemaakt met dit panorama van landschapschilder Simon Balyon en laat dit nu weer tot leven komen. Het imposante kunstwerk geeft de bezoeker een impressie van de Blauwe Tram op de doorgaande route Leiden - Hillegom - Haarlem, anno jaren dertig van de vorige eeuw. Compleet met bollenvelden in bloei en tal van gebouwen uit die tijd. Het kunstwerk is nog niet voltooid. De schilder zal in Hillegom verder gaan met dit levenswerk.


Op reis met Van Gijn

T/m 25 mei 2015 in het Huis van Gijn, Dordrecht. Over de reizen die Simon van Gijn (1836-1922) maakte. Zijn woon­huis is nu een museum. Vergeet niet de speel­goed­zolder te bezoeken. www.huisvangijn.nl/...


Tentoonstelling Tim Blaauw in Staublau

www.staublau.de


Spoorwegmuseum Utrecht

Agenda 2015. Wijzigingen voorbehouden, check www.spoorwegmuseum.nl


Egyptisch spoorwegmuseum

Egypte had ooit een mooi spoorwegmuseum, maar dat is zoals zoveel in dat land vernield. De collectie is in 2010 weggehaald, in afwachting van een "renovatie". De bibliotheek is weggegooid. Is Cairo's Railway Museum lost?

N.B. In 2013 had Nederland geen geld meer voor de bibliotheek van het Tropenmuseum. Het grootste deel van de collectie is daarom overgedaan aan de bibliotheek van Alexandrië in Egypte.


New York Subway launches campaign against 'man-spreading'

New York begon in december 2014 een campagne tegen 'man-spreading': mannen die met gespreide benen in de metro zitten. Dat leverde weer een nieuw pictogram op.


Spokanië

Website over de Spokanische spoorwegen (Spooksoliy Arânkas).retours

Digitaal magazine over spoorwegen, vormgeving en fotografie.

Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.euTussen de rails!Langs de rails-kalenders

Keuze uit negen kalenders met elk dertien foto's.Dubbel in de kast,
voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken
op het gebied van spoor- en tramwegen.
Klik hier voor een overzicht.
gevleugeld wielReisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.
c.spilt@chello.nl
www.schimmentheater.nl


www.ezelsocieteit.nl

Bekijk ook het filmpje van het schimmentheater.Gezien op het internet

How to make a steam locomotive (1938)

Kriegslokomotiven (1943)

Trainspotting hobby 80 years older than thought

Russische filmer beschoten door machinist

Ontsporende kolentrein

Gevalletje wateroverlast

Bahnhofs Atmosphäre 1973 - 1

Bahnhofs Atmosphäre 1973 - 2

Japanse treinengek

Nijmegen-Groesbeek-Kleve - 1

Nijmegen-Groesbeek-Kleve - 2

Nijmegen-Groesbeek-Kleve - 3

¡Que Puta Madre!

Verwend Amerikaans kind - 1

Verwend Amerikaans kind - 2

Stroomafnemerprobleempje

Seinpaalprobleempje

Spectacular Train Crash

Herman Brood in de trein

Cor van der Laak, kritisch AVRO-lid, reist 1e klas

Botsproef met Engelse trein

Imploderende ketelwagen

Rienk Mebius zat in een Sprinter

Dienstverlening bij de HTM

Ferrari geramd door een trein van de VSM

Gerrit en zijn Vader aan het werk

Transport in Australia: Railways At Work

oNS verhaal (bedrijfsfilm)

Met een Golf op een verlaten spoorlijn

Bitter Creek Western Live Steam Narrow Gauge

Kruisende wegen (door Herman Wassenaar)

Elektrificatie in de jaren 50

Einde overweg Heemstede Zandvoortselaan

Cabineritten van Dolf Dijkstra

VT 18.16 auf seiner letzten Fahrt

Overstekend wild

Schip raakt bovenleiding


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Zie ook mijn weblog.
Adverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.

www.nicospilt.nl

Weet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen en dergelijke. Leuke ritten kan ik dus alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom. Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn verzameling. Langs de rails besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de modelbouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog