Agenda

reisinformatie     adverteren     tweets     verkortingen     nieuwe melding     forum

Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.

Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.Niet alle NVBS-bijeenkomsten worden door de organisatie gemeld. Zie daarvoor de agenda van de NVBS.


Dinsdag 31 mei 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Mijn Internetalbum, het vervolg. Een beamerpresentatie van Hans Altena en Hans Elzinga.

De presentatie 'Mijn Internetalbum'van december 2015 verdient een vervolg. Iedereen was geïnteresseerd en enthousiast omdat de presentatoren de diverse interessegebieden uitstekend hadden gegroepeerd, uitgediept en soms met humor presenteerden. De beelden en bijgehorende omschrijving waren voor menigeen verrassend nieuw.

Dat de internetbron onuitputtelijk is blijkt wel uit het feit dat van de gegroepeerde interessegebieden maar een handje vol zijn behandeld en dat er dus nog vele over zijn die ontsloten dienen te worden.

Wat valt er allemaal nog te zien? Zo zou dat kunnen zijn: Duitse Kreisbahnen, de FS toen en nu, vreemde voertuigen op het spoor, sfeerbeelden, PCC’s in Amerika in de jaren 50 en 60, British Railways in de jaren 60, Portugese stoom of misschien kleurenbeelden van Walter Hollnagel of ...?

De zaal bepaalt voor één deel van de avond weer wat er vertoond zal gaan worden. Dit belooft een bijzondere avond te worden waarbij het scala aan platen zo bijzonder, leuk of historisch gezien interessant is, dat u op deze avond wederom zult genieten van de vondsten van de presentatoren.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Zaterdag 4 juni 2016: lunchrit met Panorama Rail Restaurant

Lunchrit georganiseerd door de Stichting NVBS-Excursies. De trein, getrokken door een locomotief serie 1200, zal om ongeveer 11.00 uur vertrekken uit Amersfoort en daar vier uur later weer eindigen. Tijdens de rit wordt een drie­gangenlunch geserveerd. Er worden enkele fotostops aan het perron georganiseerd. Prijzen 65 of 85 euro, niet-NVBS-leden betalen 22 euro extra. Reserveren voor 1 mei. www.nvbs.com/...


Zaterdag 4 juni 2016: dieselrit Vrienden Spoorwegmuseum

Na afloop van de ledenvergadering vindt een rit plaats voor de Vereniging Vrienden van het Nederlands Spoorweg­museum. Vertrek Maliebaan 12.27 uur, tussenstop Amersfoort spoor 5A om 13.00 uur. Terug Maliebaan 20.45 uur. Route onbekend, de rit wordt gereden met dieseltractie.


Woensdag 15 juni 2016: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Het Spoorwegmuseum, dat wil je beleven!. Beamer-fotopresentatie door Peter-Paul de Winter.

Tijdens deze avond geeft Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties van Het Spoorwegmuseum, een kijkje achter de schermen. Het gunt ons zicht op de koers ontwikkelingen vanaf de oprichting van het museum tot heden met een doorkijkje naar de toekomst. Lees meer over dit programma (pdf).

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.facebook.com/NVBS.Twente


Vrijdag 17 t/m zondag 19 juni 2016: Dag van de Architectuur

Op deze dagen staat het belang van architectuur in de schijnwerpers. Veel dorpen en steden bieden een programma van lezingen, debatten, rondleidingen, tentoonstellingen en excursies, of stellen gebouwen open. www.dvda.nl


Weekend 18 en 19 juni 2016: jubileum trambedrijf Openluchtmuseum

Het trambedrijf in het Openluchtmuseum Arnhem viert zijn 20-jarig jubileum. www.museumtramarnhem.blogspot.com


Dinsdag 21 juni 2016: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...


Zaterdag 25 juni 2016: Veteranendag

Malieveld, Den Haag. Vanaf 11 uur. www.nsharmonie.nl


Dinsdag 28 juni 2016: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Door Lapland en langs fjorden van Stockholm naar Oslo. Een beamerpresentatie door Gerrit Nieuwenhuis.

Gerrit Nieuwenhuis doet verslag van zijn reis in de zomer van 2013 door Zweden en Noorwegen. De reis begon in de Zweedse hoofdstad Stockholm en begon met een rit over de Inlandsbanan naar Lapland. Via de ertsspoorlijn werd Narvik in Noorwegen bereikt. Vanuit Narvik weer zuidwaarts naar Trondheim en door het fjordengebied naar Bergen.

Bekende spoorlijnen als de Raumalijn en de Flåmlijn komen aan de orde. De laatste etappe gaat van Bergen naar de Noorse hoofdstad Oslo. Van zowel Stockholm als Oslo zal het veelzijdige railvervoer met tram, metro en trein besproken worden.

Delen van de reis werden veertig jaar geleden, in 1973, ook al gemaakt. Beelden van toen wisselen de foto’s van 2013 af.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Donderdag 30 juni t/m zaterdag 2 juli 2016: Europe Endless Express

De Europe Endless Express vertrekt donderdagavond vanaf Amsterdam Centraal in oostelijke richting. Een ontdekkings­reis op een nachttrein van drie dagen en twee nachten door zes Europese landen. De route blijft onbekend. Aan boord bevinden zich internationale kunstenaars, filosofen, theatermakers, wetenschappers, schrijvers en muzikanten. De trein is het festival­terrein. Jouw coupé is het theater. Het verglijdende landschap is het decor waarin we praten, denken en dansen tot de sterren­nacht boven ons panorama­rijtuig verschijnt. Zaterdag in de namiddag levert de trein haar reizigers weer af in Amsterdam.

De reis wordt georganiseerd in samenwerking met de Treinreiswinkel. europe-endless-express.nl


Weekend 9 en 10 juli 2016: stoomtreindagen ZLSM

www.zlsm.nl


Augustus 2016: Sziget Express

Extra treinen naar het Sziget-festival in Budapest. Vertrek uit Amersfoort: zondag 7, maandag 8 en dinsdag 9 augustus. Vertrek uit Boedapest: woensdag 17 augustus (2 treinen) en vrijdag 19 augustus. nl.szigetfestival.com


Weekend 3 en 4 september 2016: Terug naar Toen bij de VSM

www.stoomtrein.org


Weekend 17 en 18 september 2016: Bellofestival bij de SHM

www.stoomtram.nl


16-18 september en 7-9 oktober 2016: Müller-Tanzzug nach Egmond aan Zee

Müller Touristik organiseert twee treinreizen naar Egmond aan Zee. Vrijdag 16 september heen, zondag 18 september terug. Vrijdag 7 oktober heen, zondag 9 oktober terug. Vanaf Köln via Düsseldorf, Duisburg, Essen, Dortmund, Münster, Rheine en Bad Bentheim naar Alkmaar. Vanaf daar bussen naar Egmond. www.mueller-touristik.de/...


Werkzaamheden
Betuweroute

Zaterdag 16 april t/m zondag 16 oktober 2016
Zes maanden lang vinden er werkzaamheden plaats in Duitsland. Naast de twee bestaande sporen tussen Emmerich en Oberhausen komt een derde spoor te liggen. Daarmee krijgt de Betuweroute een betere verbinding met Duitsland en kunnen er in de toekomst meer goederen­treinen van deze route gebruik maken.

De Betuweroute is dé spoorverbinding voor het goederen­verkeer tussen de havens van Amsterdam en Rotterdam, en Europa. Het treinverkeer groeit zodanig, dat er extra ruimte nodig is. Met name de aansluiting op het Europese spoornet richting Oberhausen kan beter. Daarom wordt er in Duitsland 70 kilometer extra spoor aangelegd. En ook aan de Nederlandse zijde komt er 3 km spoor bij.

Omleidingen via Brabantroute en Oost-Nederland
Door de werkzaamheden is de Betuweroute niet altijd volledig beschikbaar voor goederen­vervoer. Daarom worden tijdens deze werkperioden goederen­treinen omgeleid via de Brabantroute, en – in mindere mate – via het spoor in Oost-Nederland tussen Deventer en Oldenzaal. Treinen gaan dan bij Oldenzaal of Venlo de grens naar Duitsland over. Het treinvervoer van gevaarlijke stoffen blijft zo veel mogelijk plaatsvinden over de Betuweroute.


Vrijdag 28 t/m zondag 30 oktober 2016: Eurospoor in Utrecht

Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nlZondag 30 oktober 2016: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren!

De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


2016: opening Utrecht Centraal

Opening van het vernieuwde station Utrecht Centraal (datum nog niet bekend). Er zijn plannen voor een tentoonstelling over dit station, zowel in het station zelf als in het Spoorwegmuseum.


2017: 150 jaar spoor in Nederlands-Indië

Het Spoorwegmuseum is van plan hier aandacht aan te besteden.


www.nicospilt.nl
Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Tweets-archief 21-03-2011 t/m 16-05-2016

Zie ook mijn weblog.
Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.


Weersverwachting KNMI

Zie ook de buienradar.


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via www.treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op sateliet­gegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.

Via kubus.mailspool.nl/spoorkaart is te zien waar de treinen rijden. Geen goederentreinen of bijzondere treinen.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is: www.rome2rio.com.

Goederentreinen
De locs van het Tsjechische Metrans zijn te volgen op poloha.vozu.cz. De rode stip is van een webcamtram in Praag.

Spoorkaart Nederland
Handige spoorkaart met treinseries: Spoorkaart 2016 (pdf).


Panorama Rail Restaurant

Vanaf 1 april 2016
Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen, waaronder een panoramarijtuig. Trekkracht is loc 1252 (er komt nog een andere loc beschikbaar). De trein rijdt doorgaans op vrijdag- en zaterdagavond; zie website voor rijdagen. Vertrek uit Amsterdam Centraal om 18.10 uur. Daarna via Breukelen, Gouda, Rotterdam Noord, Den Haag HS, Leiden en Haarlem weer naar Amsterdam Centraal. Bij werkzaam­heden kan de route afwijken; de rit duurt altijd minstens 2.45 uur. Arrangementen vanaf 99 euro, in het panorama­rijtuig vanaf 149 euro. www.panoramarail.nl


Rocky Mountain Express

De machinist blaast de stoomfluit en de majestueuze locomotief 2816 en haar klassieke passagierswagons verlaten het station van Vancouver richting de Rocky Mountains. Gedurende de reis ontdekken we de antieke locomotieven en keren we terug naar de originele route van de Canadian Pacific Railway, een transcontinentaal spoor dat ruim een eeuw geleden dwars door de Canadese wildernis werd aangelegd.

Omniversum, Den Haag. IMAX - breedbeeldprojectie. www.omniversum.nl/...


Tentoonstellingen

Tentoonstellingen waarin (ook) het thema 'spoor' aan de orde komt:

Van trein naar Plein in museum Het Sterkenhuis, Bergen (3 mei t/m 30 november 2016). Een grote maquette van het vroegere stationsplein met de spoorlijn en Bello toont het beeld uit de jaren vijftig. www.museumhetsterkenhuis.nl/...

The Museum of Everything in de Kunsthal, Rotterdam (t/m 22 mei 2016). www.kunsthal.nl/...

Outsider Art in de Hermitage, Amsterdam. www.hermitage.nl/...

In het spoor van Titus Brandsma. Van 9 april t/m 16 november 2016 in het Titus Brandsma Museum, Bolsward. Titus Brandsma (1881–1942) was een pater, hoogleraar en publicist uit Friesland. Brandsma verzette zich tegen het nazisme. In 1942 vond hij in een concentratie­kamp de dood. Centraal in de expositie staat het trein­compartiment waarin hij werd gedeporteerd. www.titusbrandsmamuseum.nl


Kijken op tv of pc

Open Beelden
Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


De Strijd

In een tiendelige tv-serie werd de geschiedenis van de arbeiders in Nederland geschetst. Van de eerste fabrieken tot de negentig­jarige VARA. De uitzendingen waren in oktober/december 2015. Ze zijn terug te zien via destrijd.vara.nl.


24 uur met Willem

Koning van Nederland en België
Veel initiatieven van koning Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap: wegen, kanalen en spoorwegen. Tentoonstelling van 24 augustus 2015 t/m 17 juli 2016 in het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexander­hof 20, Den Haag. www.gahetna.nl


Updates

De 147e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Heimwee naar de Heimwee Express

De maandelijkse Heimwee Express is eind 2015 uit de vaart genomen. Het Spoorweg­museum onderzoekt welke mogelijk­heden er zijn om dit soort ritten weer aan te bieden.


Collectie vervoerbewijzen van de NVBS

De collectie van de NVBS omvat naar schatting 40.000 vervoer­bewijzen. Naast de bekende enkele reizen en retourtjes vele andere soorten: perron­kaartjes, biljetten voor militairen en land­verhuizers, tienritten­kaarten, traject­abonnementen, vrijvervoer­kaarten voor spoorweg­personeel. Ook aller­hande biljetten voor internationaal vervoer.

In een filmpje zie je een kleine selectie uit de trein­kaartjes voor bijzondere gelegenheden, zoals opening van stations en lijnen, tentoon­stellings­treinen. www.nvbs.com/...


KLOK-INFO

Informatiebulletin nummer 63, maart 2016, van de Werkgroep Loc 1501/Stichting Klassieke Locomotieven. Met nieuws over de status van de collectie (locs 1122, 1201, 1218, 1255, 1304, 1315 en 1501). Project Locomotief 1501: besloten is om deze loc weer bedrijfsvaardig te herstellen. Lees het bulletin (pdf)

Loc 1201 is overgebracht naar het Spoorwegmuseum. Lees de extra editie van KLOK-Info (pdf).


NVBS Actueel

De NVBS – de landelijke vereniging van rail­liefhebbers – brengt onder de naam "NVBS Actueel" een maandelijkse nieuwsbrief uit. Deze is bestemd voor zowel leden als niet-leden en een abonnement is gratis.

Je kunt het meinummer lezen op www.nvbs.com/...


Nationaal Register Railmonumenten

Het verslag van het Nationaal Register Railmonumenten over 2013 en 2014 is verschenen. Klik hier voor het verslag (pdf).

Zie ook www.railmonumenten.nl en www.railmusea.nl


Train World in Schaarbeek

Het nieuwe Belgische spoorwegmuseum opende op 25 september 2015 zijn deuren. www.trainworld.be


Henry Tap

Henry Tap (1905-1983) was van 1946 tot begin jaren 70 de vaste ontwerper van de RTM. Hij ontwierp dienst­regelingen en ander drukwerk, muur­schilderingen in stations, en zelfs hele trams. Ook de bekende afbeeldingen van dieren en planten op de bussen en trams waren van zijn hand.

In 'De Tramkoerier', herfst 2015, staat een artikel over hem. Verder is er tot en met tweede kerstdag een tentoonstelling in het RTM-museum in Ouddorp. In 2016 verschijnt een jubileumboek van de RTM, waarin ook aandacht wordt besteed aan leven en werk van Henry Tap. www.rtm-ouddorp.nl


Rainbow Station

Elke avond is ongeveer een uur na zonsondergang gedurende korte tijd een fraai kleurenspel te zien op een van de stationskappen van Amsterdam Centraal. Ga daarvoor aan de oostzijde van het station staan. Een ontwerp van Daan Roosegaarde in het kader van het 125-jarig bestaan van dit station.

Zie www.studioroosegaarde.net/... en www.bright.nl/...


retours

Digitaal magazine over spoorwegen, vormgeving en fotografie.

Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.euDubbel in de kast, voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.


Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.
Adverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.Weet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen en dergelijke. Leuke ritten kan ik dus alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom. Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn verzameling. Langs de rails besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de modelbouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog