CB Woerden, VSB, Fortis, ABN AMRO

Herinneringen aan het Computercentrum Bondsspaarbanken (CB Woerden), dat later is opgegaan in Fortis. Toen Fortis ten onder ging en moest fuseren met ABN AMRO, is het gebouw overgedragen aan IBM, de IT-leverancier van ABN AMRO. Inmiddels zit er een ander bedrijf in; eind 2014 heb ik nog een kijkje kunnen nemen in een deel van het gebouw.

Speciaal voor mijn oud-collega's: bekijk de foto's en teksten van vroeger. 

Het computercentrum van de Bondsspaarbanken, dat in de jaren 70 vlak bij het station is gebouwd. De rest van de omgeving was toen nog grotendeels weiland. Ook Bank Mees & Hope zat in het begin in dit gebouw. In 1982 kwam ik bij dit computercentrum in dienst. Later werd het een van de rekencentra van Fortis. Na de fusie van Fortis Bank Nederland met ABN AMRO (2010) is het gebouw overgenomen door IBM.


Het nieuwe kantoorgebouw van CB Woerden, geopend in 1991.


Tram met reclame voor de Nutsspaarbank 's-Gravenhage. Dat was in de jaren 80 een van de laatste niet-gefuseerde spaarbanken. Bij de andere spaarbanken circuleerde het woordgrapje "Peanutsspaarbank". Foto uit een bezoekersgids van Madurodam.


Scheveningen, 19 mei 1993. Dochter Karin naast een HTM-tram met reclame voor VSB Bank: "VSB, daar kom je verder mee". VSB staat voor Verenigde Spaarbank. Deze bank is het resultaat van een consolidatieproces onder de spaarbanken. In 1992 had ook de Nutsspaarbank 's-Gravenhage zich hierbij aangesloten. Een grote groep andere spaarbanken vormden samen SNS en verlieten het gezamenlijke computercentrum in Woerden. De VSB zou enige jaren later met AMEV samengaan. Dat was het begin van het Fortis-concern.


Woerden, 28 februari 2007. Een van de Fortis-gebouwen waar ik als bedrijfsjournalist/fotograaf regelmatig moest zijn. Ik reisde altijd per trein en zag door mijn werk veel van de wereld, nou ja, van de Randstad en af en toe Brussel.


Lucky Nico

Animatie uit de goede oude Fortis-tijd, rond 2000 gemaakt door Alex Blomsma.


Bilthoven, 7 november 2002. Een Smart van Fortis Bank op de Hessenweg. Is de dwergauto uitgestorven? Of is er een toekomst voor het autootje dat aan een halve parkeerplaats genoeg heeft?


In december 1962 verscheen het laatste nummer van Nieuw Spoor. Achterop staat een boodschap van de Bondsspaarbanken.


Hoofdkantoor van de Amsterdamsche Bank/Incasso-Bank aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Maquette in Madurodam. Foto: ABN AMRO Historisch Archief. Na de fusie met de Rotterdamsche Bank in 1965 werd dit de AMRO Bank. In 1990 volgde de fusie tot ABN AMRO Bank. In dit gebouw heb ik zelf niet gewerkt, wel in het hoofdkantoor van de ABN aan de Vijzelstraat ('De Bazel').  Fortis-Thalys

  Thalys 4532, met Fortis-bestickering, reed tot eind oktober 2006 tussen Parijs, Brussel en Amsterdam. Tekening Fortis Communications.Dordrecht-Zuid, 13 juni 2006. Thalys-stel 4532 als trein 9333. In deze uitvoering zou het treinstel tot eind oktober rijden tussen Parijs, Brussel en Amsterdam. Foto Rob van der Rest.


Jean-Pierre Cardinael, toenmalig IT-directeur van Fortis Bank, bij zijn geautomatiseerde Märklinbaan. Foto: communicatieafdeling Fortis Bank, Brussel, 2001.


Arnoud de Bruin, IT-directeur van de VSB, doet een Wim Kokje.
Foto uit VSB Beeld, personeelsblad van VSB Bank, september 1994.


The Future of Banking / Medezeggenschap in netwerkstijl

Twee filmpjes uit november 2009, gemaakt in opdracht van de ondernemingsraad van Fortis Bank Nederland. 'Medezeggenschap in netwerkstijl' was een hersenspinsel van Annemieke Roobeek.


Goodbye Fortis Bank Nederland

Goodbye Fortis Bank Nederland. Afscheid van het hoofdkantoor aan de Archimedeslaan in Utrecht. Het gebouw is in 2009 overgenomen door de provincie Utrecht. Ik heb ettelijke jaren in dit gebouw gewerkt, op fietsafstand van Bilthoven, later Bunnik.


een laatste groet van Fortis Bank (december 2009)
Foto's, films en teksten

Foto's:

Films:

Teksten:


Bekijk meer panoramafoto's door Sander Kouwenhoven!
Zie ook:

Internet:

vorige       start       omhoog