Railion en het milieu

Railion (in 2000 ontstaan uit een fusie van NS Cargo en DB Cargo) heet sinds 2009 DB Schenker Rail, sinds 2016 weer DB Cargo.De gipstreinen van Railion

Railion Deutschland heeft het milieu hoog in het vaandel staan. Althans volgens de toenmalige website www.railion.com:

Kein Verkehrsmittel ist umweltverträglicher

Die Bahn ist nicht nur das sicherste, sie ist neben dem Binnenschiff auch das umweltfreundlichste Gütertransportmittel. (...) Umweltschutz ist innerhalb des integrierten Managements ein wichtiges Thema für Railion. Es ist unsere Aufgabe, die Auswirkung unserer Tätigkeiten auf die Umwelt zu minimieren. Dazu gehören Klimaschutz, Lärmminderung und der sparsame Umgang mit Ressourcen.

Op de foto zien we een gipstrein van Railion Deutschland, die wordt opgedrukt door loc 152 019. Gips in open wagens: dat geeft een mooi effect op foto's, maar met Umweltschutz heeft het weinig te maken. De foto komt uit een door Railion Deutschland gepubliceerd document. Daarin staat niet dat deze open wagens zo snel mogelijk zullen worden vervangen door gesloten wagens. Het document behandelt een heel ander probleem, namelijk dat van een machinist die een raampje van de onbediende cabine van zijn opdrukloc open heeft laten staan. Gevolg was dat deze cabine werd volgezogen met gips en dat het veel moeite kostte om de boel weer schoon te krijgen.

Toegegeven: je zou dit ook een milieuprobleem kunnen noemen, maar toch van een heel andere orde dan de troep die Railion langs de baan achterlaat. In mijn beste Duits heb ik de Herrschaften gevraagd om een reactie, maar daar heb ik niets op gehoord.

Zie ook het thema Vervoerders op het spoor.Het visitekaartje van Railion

Woerden, 13 september 2007 en 21 juli 2009. Loc 1615 is er in de twee jaar die tussen deze foto's zit bepaald niet frisser uit gaan zien. Dat Railion (officieel DB Schenker Rail Nederland*) steeds meer marktaandeel kwijtraakt hoeft niet per se aan dit soort smerigheid te liggen. Maar misschien is het toch geen slecht idee om er af en toe eens een emmer water tegenaan te gooien, om te laten zien dat je netjes met je spullen (en dus ook netjes met de spullen van je klanten) omgaat. Zie ook de discussie in het gastenboekarchief. Foto's Etienne Blaas. * de afkorting DBSRN is niet officieel; deze is door hobbyisten verzonnen.


Desgevraagd gaf de communicatieafdeling van DB Schenker Rail Nederland de volgende reactie: "Er past een simpel antwoord bij uw vraag: kosten. Voor wat betreft deze locomotieven, die hun langste tijd bij ons hebben gehad, bezuinigen wij op al het niet vitale onderhoud (dus alle zaken die niet met veiligheid hebben te maken). Een fraai gezicht is anders daar moet ik u gelijk in geven. Maar dat het anders kan bewijst bijgaand plaatje*. Overigens mijn complimenten voor uw website. In één woord prachtig." * Loc 189 065 in het Spoorwegmuseum, 9 oktober 2007 (persfoto).


Zie ook:
vorige       start       omhoog