Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

 ♦  Langs de rails. Al tot je dienst  ♦Voorplaat van de week

Baarn, 29 mei 1998. Een DD-AR-stam, geduwd door een mDDM, op weg van Amersfoort naar Amsterdam.


Voorplaat van vorige week

Baarn, 29 mei 1998. Een DD-AR-stam, geduwd door een mDDM, op weg van Amersfoort naar Amsterdam.


Het einde van de Jungle Express

Ouwehands Dierenpark, 20 juni 1996. Monorail, geïnspireerd op het idee van de Alweg-Bahn. Vader slooft zich uit voor zijn twee dochters in het voorste wagentje: even moeder (die de foto maakt) laten schrikken!

Ouwehands Dierenpark, 12 juni 2016. Twintig jaar later werd de Jungle Express getrokken door grappige stoom­locomotiefjes. Foto Leo Spilt.

Ouwehands Dierenpark, 14 september 2019. Ik dacht: leuk voor de kleinkinderen, een ritje met de Jungle Express. Maar de baan was opgebroken en de treintjes stonden te verstoffen. De jungle waar het treintje overheen reed is vervangen door een gigantisch springkussen, vandaar. Ook Ouwehands is aan het verspeeltuinen. Voor die pandaberen hoef je er trouwens ook niet naartoe: van een grote afstand kun je even naar de twee sloomste dieren ter wereld kijken.


Langs elkaar heenwerken

Utrecht Lunetten, 5 juli 2019. Een voorbeeld van letterlijk langs elkaar heenwerken. Toen in 2015/2016 de nieuwe halte Utrecht Lunetten werd aangelegd, lagen de kabels tijdelijk boven de grond. Later zouden ze netjes worden weggestopt in betonnen goten. Op één plaats is dat niet gelukt. Daar heeft men een bovenleidingpaal gezet zonder eerst even de kabels wat naar achter te leggen. Die lopen nu dus voor de paal langs. Dit probleem oplossen is een hoop gedoe. Je zou de paal even los kunnen maken en omhoog krikken, zodat de kabels er onderdoor kunnen. Of je knipt alle kabels door en je soldeert ze achter de paal weer aan elkaar. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon zo laten, met een paar houten balkjes er omheen.

Utrecht Lunetten, 20 september 2019. Ze zullen bij ProRail liever hun tong afbijten dan toegeven dat ze mijn site in de gaten houden. Maar opeens, na jaren, blijken de kabels wel netjes in de daarvoor bestemde goot te liggen.


De aangepaste cijferbak

Met mijn opmerking hierboven over ProRail doe ik toch iemand tekort. In 2004 schreef ik op mijn site iets over een cijferbak bij Bilthoven. Daarin ontbraken de gebruikelijke extra reflectoren, die nodig zijn om te voorkomen dat bij een gedoofde cijferbak toch een leesbaar cijfer kan verschijnen.

In augustus 2010 ontving ik naar aanleiding daarvan een mailtje van iemand van ProRail: "Ik las onlangs op jouw website over het ontbreken van de extra reflectoren in de cijferbak bij sein 860 in Bilthoven. Ik heb de lichtbak laten aanpassen, zie bijgaande foto." Kijk: zo kan het dus ook. Ik hoef er geen geld voor te krijgen, maar het is wel fijn als mijn adviezen serieus worden genomen.


Over de hoge sporen bij Blauwkapel

Blauwkapel Oost, 13 september 2019. De Kameel is op weg van Utrecht naar Bilthoven en zal daarna, na kopmaken, naar het Spoorwegmuseum rijden. De Kameel rijdt op vrijwel dezelfde plek als de Blokkendoos op de foto hieronder, alleen vanaf de andere kant gezien. Foto Rob van der Woude.

Blauwkapel Oost, 10 mei 2003. Het Blokkendoostreinstel van het Spoorwegmuseum is op weg van Utrecht naar Amersfoort. Rechts nadert een Plan V als stoptrein naar Baarn. (Ik geef het maar toe: dit is een knappe fotomontage. In werkelijkheid zouden de twee treinen elkaar in de flank aanrijden.)


Spoorwegmuseum, 29 augustus 2019. Ons team op een elektrische perronkar. Hiermee werd bagage en post van en naar treinen gebracht. Sturen gaat met de voeten – het is even wennen.


Wow!

Met de SSN naar de VSM, gefilmd op 6, 7 en 8 september 2019. De SSN kwam met twee locomotieven naar de VSM, in verband met het evenement Terug naar Toen. Op vrijdag 6 september kwam loc 01 1075 met lege rijtuigen door Bunnik. Op zaterdag 7 september reed loc 23 023 met de SSN Veluwe Expres naar Beekbergen. In Utrecht stapte ik in deze trein. Natuurlijk legde ik de passage van Blokpost Bunnik vast. In Maarn werd de stoomtrein ingehaald door de dagelijkse dubbele ICE. In Loenen filmde ik onder andere de lila 2530. Zaterdagavond reed de Veluwe Expres terug achter loc 01 1075. Ik was vooruit gereisd om deze trein in Bunnik te kunnen filmen. Mijn twee kleindochters zagen voor het eerst van hun leven een stoomtrein: "wow"! Op zondagavond 8 september kwam loc 23 023 weer door Bunnik, op weg naar Rotterdam.


Weer naar Terug naar Toen

Op 7 september 2019 begaf ik mij met een stoomtrein van de SSN naar de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Tijd niet geweest, benieuwd naar de hamburgers. Oordeel: uitstekend. Geen schroeiwerk zoals ik in oktober 2018 bij de SSN in mijn handen geduwd kreeg. Beetje stoomsnuiven en proberen wat foto's te maken met zo min mogelijk hinderlijke personen in beeld.

Beekbergen, 7 september 2019. Locs in babykleurtjes: lichtblauwe 2412 en lila 2530. En natuurlijk het onvermijdelijke gebaar.

Beekbergen, 7 september 2019. Loc 2019, door de VSM gekocht in de VS en geschilderd in de kleuren waarin de NS-serie 2000 ooit dienstdeed. De witte lijn geeft aan wat de voorkant van de locomotief is. Bij het rangeren was het van belang dat daar bij het betrokken personeel duidelijkheid over was. Het nummer 2019 sluit aan op de serienummers NS 2001 t/m 2018. Bij de SGB hebben ze ook zo'n loc, geschilderd in de kleuren van het US Army Transportation Corps.

Beekbergen, 7 september 2019. Sikken (321, 225, 309) en Hippels (636, 532)

Beekbergen, 7 september 2019. Draisine, railbromfiets, rangeervoertuig, Oersik 116.

Beekbergen, 7 september 2019. Diverse stoomlocs kwamen in actie, waaronder de 23 071 en de voormalige ÖBB 52 3879 (in Oostenrijk deden ze niet aan rode verf). De rangeerder van dienst is Edwin Bottelier, Chef Vervoer van de VSM.

Beekbergen, 7 september 2019. Model van loc 80 038. De VSM bezit de echte 80 036, maar die is momenteel niet dienstvaardig.

Beekbergen, 7 september 2019. Gedenkteken 100 jaar spoorlijn Apeldoorn-Dieren, onthult door burgemeester Hubers op 2 juli 1987. De VSM is sinds juli 1975 actief op deze lijn.

 

Beekbergen, 7 september 2019. Herinneringen aan de tijd van de mechanische beveiliging.

Loenen, 7 september 2019. Pendeltrein met locs 64 415 (VSM) en 23 023 (SSN).

Dieren, 7 september 2019. Spandoek bij het VSM-perron. Rechts het paaltje met het begin van de lijn: kilometer 0,0.


Brussel Centraal, 24 februari 2003. Varkensneuzen 802 en 816.


Raadhuis verdwijnt toch uit Madurodam

Madurodam, 22 april 2013. Het Hilversumse raadhuis is al sinds 1956 in Madurodam vertegenwoordigd. De huidige maquette (onthuld op 31 augustus 2005) is het derde exemplaar. Het model is gemaakt van de kunststof cibatool; de twee voorgaande waren van hout, wat heel lang de traditie was in Madurodam. De bouwduur bedroeg ongeveer 6 maanden. De maquette heeft een afmeting van 5,6 meter bij 4,3 meter. De markante toren is 2,72 meter hoog.

Hilversums Nieuws, 23 april 2015. Het model van het Hilversumse raadhuis dreigde te verdwijnen uit Madurodam. Het zou in slechte staat verkeren en zou niet meer passen in de huidige opzet van Madurodam. Burgemeester Broertjes van Hilversum (voorheen een slechte Volkskrant-redacteur) tekende onmiddelijk protest aan. Ook beroepsactivist Wiljon Elbert zette zich in voor het behoud van het "raadhuisje" in Madurodam. Dat is mooi. Maar waarom dat verkleinwoordje? Kijk hierboven nog eens naar de afmetingen van het gevaarte. Je vraagt je af of Wiljon Elbert zelf weleens in Madurodam is geweest.

Gooi & Eemlander, 15 augustus 2019. Het lijkt erop dat het Hilversumse raadhuis van Dudok het toch niet gaat redden. Het past niet meer in de "vernieuwde strategie" van Madurodam. Er zal dus wel een of ander doe-ding voor in de plaats komen.


Koude Oorlog

Soesterberg, 31 augustus 2019. Ons team bracht een bezoek aan het Nationaal Militair Museum in verband met een tentoonstelling over de Koude Oorlog. We poseerden natuurlijk even bij de Mig-21 die hier staat opgesteld.


Houten Castellum, 21 januari 2004. Het tijdelijke pendeltrammetje tussen Houten en Houten Castellum.


Rutger Hauer 1944-2019

Rutger Hauer in De Vuurproef in het Spoorwegmuseum.


Boekpresentatie

Diesel-Elektrische locomotieven NS-serie 600/2000

Na de Tweede Wereldoorlog nam NS twintig diesellocomotieven over van het US Army Transportation Corps. De eerste elf werden in dienst gesteld in de 600-serie. Na vervanging van de dieselmotoren begin jaren vijftig werden de locs genummerd in de serie 2000. Met de komst van de series 2200 en 2400 werden de locs overbodig. Hun inzet eindigde in 1958 en daarop volgde de sloop. Sinds 2018 zijn er weer twee locomotieven van dit type in ons land: bij de VSM in Beekbergen en bij de SGB in Goes.

Bij de SGB vond ook de presentatie plaats van het boek dat Martin van Oostrom over de NS-serie 600/2000 heeft geschreven en dat in juli verscheen bij uitgeverij Uquilair. Martin heeft al diverse monografieën van Nederlandse locomotieven en treinstellen op zijn naam staan. Ook zijn nieuwe boek kenmerkt zich door de zorgvuldige opzet en fraaie uitvoering.

Diesel-Elektrische locomotieven NS-serie 600/2000. De voormalige locs van het US Army Transportation Corps. Door Martin van Oostrom. Uitgever Uquilair. 136 blz., 24×30 cm., 200 z/w en 30 kleurenfoto’s. Prijs € 34,00.

75 jaar na D-Day

Hans Altena was nauw betrokken bij het naar Nederland halen van de twee diesellocomotieven van het Amerikaanse leger. Hans geeft ook presentaties over de Military Railway Services, onder de titel “75 jaar na D-Day”. De komende tijd doet hij dat bij de NVBS-afdelingen in Amersfoort (12 september 2019), Dordrecht (17 september 2019), Apeldoorn (25 september 2019), Tilburg (12 november 2019), Hoorn (19 november 2019) en Hengelo (20 maart 2020). www.nvbs.com/agenda

Goes, 20 juli 2019. Martin van Oostrom overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan Lieutenant Colonel Georg W. Beeler, 2nd Military Railway Service, 162th Railway Operating Battalion (a.k.a. Hans Altena). Foto Nico Spilt.

Goes, 20 juli 2019. Foto Nico Lollinga.

Goes, 20 juli 2019. Zo kom je nooit in Goes, zo kom je er twee keer binnen twee weken. Op 9 juli 2019 was ik er als particulier, deze keer was ik er als genodigde bij de presentatie van het boek over de NS-serie 2000, waaraan ik een bescheiden bijdrage heb mogen leveren. Met treinstel 904, vakkundig bereden door Michiel Dermois, werden de genodigden naar Goes en weer terug gebracht.

Oproep: een bezoeker van mijn site, waarvan ik de naam helaas ben vergeten maar hij kwam uit het oosten van het land, heeft op het perron van Goes foto's van mij gemaakt. Die zou hij mailen, maar ik heb ze tot nog niet gekregen. Dus als je dit leest: je doet me er mogelijk een plezier mee!
NVBS Actueel - augustus 2019

De wakkere redacteuren van deze nieuwsbrief hebben de afgelopen tijd niet stilgezeten. Ze brachten een bezoek aan de Canadian Pacific Railway, maakten een reisje langs de Zeeuwse Lijn of bezochten de museumtram in Malmö.

Verder nieuws over activiteiten van de NVBS en tips over interessante boeken en dvd’s die je kunt kopen of lenen. Uiteraard ontbreken de zoekplaatjes en de rubriek “Toen en ...” ook deze maand niet.

Een abonnement op NVBS Actueel is gratis, ook voor niet-leden. Om je aan te melden en om alle tot nog toe verschenen nummers te lezen kijk op www.nvbs-actueel.com.Rail Away genomineerd voor Gouden Televizier Ring

Rail Away staat in de finale voor de Gouden Televizier-Ring. Tot dinsdag 23 september 2019 kan er op Rail Away worden gestemd via de website www.televizier.nl/ring.

Rail Away gaat over meer dan alleen treinen. De vele fans genieten ook van de sfeervolle muziek, de rustgevende stem en prachtige vergezichten en beelden van pittoreske plaatsjes langs de routes. En dat alles met een milieu­vriendelijke treinreis als rode draad. Kortom: het ultieme slow-tv programma van NPO 2. “Het wordt weleens yoga voor de ogen genoemd,” vertelt Bob van der Houven, al jarenlang de stem van Rail Away.

De nominatie is te danken aan aflevering 200 (Zwitserland) en 201 (Frankrijk) die in januari 2019 beide ruim een half miljoen kijkers trokken. Rail Away wist zich tussen tientallen programma’s te kwalificeren bij de vijf finalisten. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala op woensdag 9 oktober 2019 in AFAS Live in Amsterdam.


De Gornergratbahn in Zwitserland was het onderwerp in aflevering 200 van Rail Away. Foto: EO.

In 2020 zijn zeven nieuwe afleveringen op NPO 2 te zien. De opnamen daarvoor zijn bijna afgerond. Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog