Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.
Monument in Eindhoven (1)

Eindhoven, 10 april 2002. Monument aan de Bezuiden­houtseweg, hoek Achtseweg Zuid, vlak bij de halte Eindhoven Beukenlaan (tegenwoordig Eindhoven Strijp-S).

Deze gedenkzuil is ontworpen door Jan van Eyl. Het in lelijk Nederlands gestelde opschrift luidt: Als aanvang der hoogspoorwerken Eindhoven heeft Mr. H.A.M.T. Kolfschoten burgemeester op 3 december 1947 hier de eerste spade gestoken AD XXVIII XI MCMLIII (Anno Domini 28-11-1953).

Onder deze tekst staat het wapen van Eindhoven. Bovenaan zijn in een brede reliëfrand kinderfiguren te onderscheiden. De gemeente Eindhoven is eigenaar van het gedrocht.

Monument in Eindhoven (2)

Eindhoven, 13 juli 2018. In de buurt van deze gedenkzuil staat sinds een maand nog een monument: een goederenwagen die herinnert aan de tijd dat Philips hier een spooraansluiting had. Eigenlijk had er dus ook nog een locomotiefje bij moeten staan, maar ik weet niet of daar iets van bewaard is gebleven. Foto Nico Bartels.

De gedenkzuil en de goederenwagen staan in de wijk Strijp-T, net als het station dat eigenlijk dus ten onrechte Strijp-S is genoemd. Strijp was ooit een zelfstandige gemeente, die in 1920 bij Eindhoven is getrokken. De industrie­terreinen die Philips hier vestigde kregen letters, te beginnen met de S. Je hebt ook de T en de R, maar aan de letters I, J en P is men niet meer toegekomen.


Brand in het onderstation

Hilversum, 5 april 1969. Treinstellen 343 en 227 passeren het onderstation nabij Hilversum Sportpark, op weg naar Utrecht. Wegens onderhoud aan het onderstation doet op dat moment een mobiele gelijkrichterwagen dienst.

Hilversum, 14 juli 2018. Witte rookwolken boven het onderstation. Omwonenden werden gewaarschuwd hun ramen gesloten te houden en het treinverkeer naar Utrecht werd stilgelegd.

Rond 10.30 uur was er brand uitgebroken in het onderstation. Het duurde drie uur voordat de brandweer kon gaan blussen, omdat eerst de stroom van het landelijke net naar het onderstation moest worden uitgeschakeld. Waarom zoiets drie uur duurt is een nog onopgehelderd raadsel. Op een van de foto's is een bedrijfswagen te zien van Asset Rail, de vermoedelijke veroorzaker van de brand. Op een andere foto zien we de brandweer wachten tot ze mag gaan blussen. Ondertussen werd er een waterverbinding aangelegd vanaf een vijver bij de Oosterengweg, achter het gebouw van de EO langs. Met dank aan onze correspondent ter plaatse: Rienk Nauta.

Herstelwerkzaamheden

Vanaf maandag 16 juli wordt het onderstation hersteld. Er is dan te weinig stroom beschikbaar om intercity's en andere zwaardere treinen te laten vertrekken vanaf station Hilversum. Daarom rijden hier maandag en dinsdag minder en kortere treinen. De stroom komt vanaf omliggende onderstations (Bussum, Baarn, Maartensdijk). Voor een overzicht van onderstations zie www.energievoorziening.info/... (pdf).


Brand bij het onderstation

Brand in een bovenleidingschakelaar bij het onderstation aan het Wandelpad in Hilversum. De brand ontstond na een kortsluiting. In de avond van 12 oktober 2007 lag het treinverkeer tussen Utrecht en Hilversum urenlang stil. Foto's Max Miché, www.fotomiche.nl.


Voorplaat van de week

Utrecht CS, 3 mei 1995. Loc 1309 heeft van Den Haag tot Utrecht ambtenarentrein 501 naar Groningen getrokken.


RolandRail gestopt

Het goederentreinforum van Roland Korving, dat al een poosje over zijn hoogtepunt heen was, is stopgezet. Op 13 juli 2018 verscheen het volgende bericht op www.rolandrail.net:

Vrijdag de 13e is wel een symbolische dag om u allen te vertellen dat dit forum vanavond wordt afgesloten. Ik ga geen woorden vuil maken aan het waarom. Alternatief is het forum op www.sion-rail.nl waar ik geen enkele bemoeienis mee heb en een deel van u al een account. Plan is het Rolandrail-forum wel toegankelijk te houden als archief, en de loc­lijsten bij te houden tot daar een goed alternatief voor is. Veel plezier met uw hobby.
Groeten, RolandHeren met slechte bedoelingen

"Nog te vaak zien we dat alleenreizende meisjes door heren met slechte bedoelingen worden belaagd." Filmpje over het stationswerk dat vroeger door dames werd gedaan. Gefilmd in het Spoorwegmuseum, juli 2018. Lees ook De damescoupé.


Geldermalsen, 13 april 2003. Loc 65 018 tijdens een pauze met de SSN Bruggen Expres.


Arnhem, 31 augustus 2004. Railion-locs 232 241 en 905 met een trein op weg naar Duitsland.Het juninummer van NVBS Actueel

Het juninummer van NVBS Actueel is verschenen. Onder andere met een interview met John Krijgsman, iemand die graag de grenzen opzoekt. Speciale aandacht voor de NVBS-afdeling Twente, die al 60 jaar bestaat. De Stichting NVBS-Excursies organiseert weer verschillende interessante reizen en excursies. De NVBS-winkel en de NVBS-bibliotheek besteden aandacht aan hun nieuwe aanwinsten. En er is meer, veel meer.

NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de NVBS, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoekplaatjes, ideeën voor vakanties en meer.

Een abonnement is gratis. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op internet. Klik daarvoor op nvbs-actueel.comLangs de rails bij Lunetten

 

Links: tussen Lunetten en Vechten, 22 mei 2018 (zelfportret). Rechts: tussen Lunetten en Houten, 19 juni 2018 (foto Martin Otten). Meer over dit spoortechnisch interessante gebied.


Roosendaal, 4 juli 2004. Bolle Neus 202.020 (ex-CFL 1602) van het Toerisme en SpoorPatrimonium (TSP).


Gestrand in de dive-under

Utrecht Vaartsche Rijn, 20 juni 2018. Tussen de haltes Lunetten en Vaartsche Rijn liggen twee "dive-unders" — u mag dat van mij ook tunnels noemen — waarmee treinen onder de andere sporen door worden geleid. Bij een zware goederentrein is het de truc om daar met een vaartje doorheen te rijden, anders kom je niet meer tegen de helling op. Dat overkwam de machinist van Lineas-loc 2825 met goederentrein 42557 "Saxonia Express". Bijna twee uur duurde het om een hulploc op te trommelen om de trein weer op gang te trekken. Ondertussen werden veel passagierstreinen opgeheven vanwege een "defecte" trein. Op het middenspoor bij Bilthoven werd de dieselloc losgekoppeld, waarna loc 2825 het verder weer alleen afkon, op weg naar Saksen. Beeld uit een filmpje.


Ondertussen in het Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum, 10 juni 2018. Ons team bij Blauwe Engel 41.


Roosendaal, 4 juli 2004. VSM-locs 2233 en 2459 tijdens de manifestatie Roosendaal 150 jaar spoorstad.


De V-stapel


Onder het motto: "Plan V, je kunt er niet genoeg van bewaren" zijn er twee vrijwel identieke treinstellen van de sloop gered. Boven treinstel 876 van het Spoorwegmuseum (10 juni 2018), onder treinstel 904 van de Stichting Mat.'64 (Amersfoort, 11 juni 2018). Ook het oudere treinstel 466 is bewaard gebleven.Baanbrekend design

Het zijn bekende kleuren in het Nederlandse landschap, het geel en blauw van de treinen van NS. Ook het bij­pas­sen­de logo is bij iedereen bekend. Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat NS deze nieuwe huisstijl introduceerde. Ook het blad Product, vaktijdschrift voor productontwikkelaars, besteedt aandacht aan dit onderwerp.

Lees het artikel (pdf). Bron: Product, jaargang 26, juni 2018. Met dank aan de redactie en de auteur, Walter Wijnhoven.

www.productmagazine.nlKameel door Bunnik

Op 10 juni 2018 keerde de Kameel terug naar het Spoorwegmuseum, na een bezoek aan Blerick. De vakbekwame machinist wist wat hem te doen stond. Bekijk het filmpje.


Bijna zestig jaar later...

Spoorwegmuseum, 1959 en 10 juni 2018. Mijn broer Leo is onlangs in het zwarte gat gevallen dat 'welverdiend pensioen' heet. Na bijna zestig jaar waren we in de gelegenheid om de foto van hem op loc "Longmoor" opnieuw te maken.


Roosendaal, 4 juli 2004. Locs van de serie 1100, 1200, 1300 en 1500 op een rij. Heeft er ooit een 1400 bestaan?


Alleen als het ICE-koud is

Bunnik, 7 juni 2018. Treinstel 8657 sleept ICE-stel 4611 naar de Watergraafsmeer. De ICE uit Duitsland had die ochtend even voor Arnhem de moed opgegeven. Al na twee uur (dit is voor NS-begrippen echt snel) werden de passagiers geëvacueerd met een Sprinter die ze naar Arnhem bracht. Naar verluidt is het al het derde ICE-stel dat in de afgelopen twee weken onderweg defect is geraakt. Dit materieel staat er niet om bekend dat het goed tegen warm weer kan. Bekijk het filmpje.


De overweg is weg

Utrecht, 9 september 2012. Woning 52A bij de overweg in de Koningsweg. In november 2012 is de spoorlijn hier opgebroken en is de overweg dus verdwenen. De spoorwoning staat er nog steeds. In de voortuin staat een grenspaal uit de Romeinse tijd. Althans: een veel later geplaatste betonnen paal die aangeeft hoever het hier vandaan is naar Trajectum (Utrecht): 1,98 km. en naar Fectio (Vechten): 4,24 km.

Utrecht, 9 september 2012. Treinstel 273 passeert als Heimwee Express de overweg in de Koningsweg. Dit was een van de laatste keren dat deze overweg door een trein werd bereden.

Utrecht, 6 juni 2018. In tegenstelling tot 2012 heb ik voor deze foto geen gevaarlijke toeren hoeven uithalen. Het spoor vanaf het Spoorwegmuseum tot aan Lunetten is opgebroken. Een deel hiervan is nu fietspad. De bovenleidingportalen heeft men voor de aardigheid laten staan.

Utrecht, 6 juni 2018. Een gedenkteken ter herinnering aan de vroegere overweg. In het Rode Kruisgebouw in de achtergrond zit sinds kort de sympathieke boekwinkel Books4Life. Op mijn fiets heb ik hier zojuist een partijtje overtollige boeken afgegeven.

Tekst op het gedenkteken

Sinds de aanleg van de Oosterspoorbaan in 1874 vormde de spoorwegovergang aan de Koningsweg een obstakel voor het uitgaande verkeer richting Bunnik en Wijk bij Duurstede. Bij de overwegwachterswoning klonk een bel­signaal (seinklok) als er een trein naderde; de spoorbomen werden tot in de jaren zestig met de hand bediend. De functie van overwegwachteres was geen fulltime baan, maar vereiste wel permanente aanwezigheid. Het was daarom een van de weinige vrouwenbanen bij de spoorwegen.

Utrecht, Koningsweg. Overwegwachteres mevrouw De Groot in actie. Ze woonde in woning 52A die hier nog steeds staat. De foto's zijn gemaakt in het begin van de jaren vijftig. De overwegwachteressen droegen een cape met rode voering. De komst van een trein werd aangekondigd door een seinklok. Bij het seinhuis van het Spoorwegmuseum is tegenwoordig nog zo'n klok te zien. Foto's beschikbaar gesteld door Rob de Groot, kleinzoon van mevrouw Mijnoudje de Groot-Bankert, de eerste vrouwelijke overwegwachter van Nederland.


In de oksel van Lunetten

Utrecht, 3 juni 2018. Loc 1619 van Captrain met een autotrein richting Bunnik en loc 561-04 van RRF met een rij zelflossers uit de richting Houten. Kort na elkaar vastgelegd in de oksel van de spoorlijnen bij Lunetten. (Filmbeelden.)


Niet geschoten altijd mis

Spoorwegmuseum, 26 mei 2013. Model van "Dora", een Duits staaltje spoorweggeschut.


Baarn, 6 maart 2010. Treinstel 114 tijdens een gezelschapsrit langs de koninklijke wachtkamers.Utrecht wil tweede intercitystation

Ik dacht dat we zo'n beetje klaar waren met de spoorwerken rond Utrecht. Maar nee hoor: nu moet er weer tweede intercitystation bijkomen. Hoe denk ik hierover?Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog