Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

  ♦ Langs de rails ♦ Al tot je dienst ♦ Welkom bezoeker ♦  



Snelle Sprinter



Hilversum Media Park, 13 april 2024.


Voorplaat van de week

Hengelo, 2 oktober 1999. SSN 65 018 en ACTS 6702 tijdens een open dag.


Bunnik, 12 april 2024. SBB Cargo 193 701 met een omgeleide containertrein richting Utrecht.


Wat reed er in 1961?

Een bezoeker van mijn site – redacteur van de Utrechtse Binnenstadskrant – vroeg mij pas om een overzicht van de internationale treinen die vroeger op station Utrecht waren te zien. Een beetje willekeurig pakte ik het boekje met de voornaamste buitenlandse verbindingen uit de zomerdienstregeling 1961. Dat moet zo’n beetje het hoogte­punt van de internationale treinen zijn geweest. Hierin staan onder andere de volgende treinen:

  • Rheingold van Hoek van Holland via Rotterdam en Venlo naar Zwitserland. Vanaf 1962 reed de Rheingold (toen nog geen TEE) in twee delen: een deel uit Hoek van Holland en een deel uit Amsterdam. Vanaf Utrecht gingen die samen verder.
  • TEE Edelweiss van Amsterdam via Roosendaal en Luxemburg naar Zwitserland (gereden met de fraaie TEE-treinstellen van de NS).
  • Een paar boottreinen tussen Hoek van Holland Haven en Amsterdam (aansluiting op de boten uit Harwich).
  • TEE Rhein Main van Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar Frankfurt.
  • Italië/Rivièra Expres van Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar Zwitserland en Italië.
  • TEE Ile de France van Parijs via Rotterdam naar Amsterdam.
  • TEE Etoile du Nord van Amsterdam via Rotterdam naar Parijs.
  • Er reden dagelijks ook enkele D-treinen van Amsterdam via Rotterdam naar Parijs.
  • Holland-Italië Expres van Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar Zwitserland en Italië.
  • Een D-trein van Amsterdam via Utrecht en Luxemburg naar Basel, Milaan, Pisa.
  • Autoslaaptrein van Amsterdam Amstel via Utrecht en Maastricht en Luxemburg naar Avignon (woensdag heen, zondag terug).
  • Autoslaaptrein van Amsterdam Amstel via Utrecht en Arnhem en Basel naar Domodossola (vrijdag heen, woensdag terug).
  • Loreley Expres van Hoek van Holland via Rotterdam en Venlo naar Duitsland; en ook Loreley Expres van Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar Duitsland. In Köln werden deze twee treinen gecombineerd.
  • Nord-West Expres van Hoek van Holland via Rotterdam, Utrecht, Oldenzaal en Duitsland naar Kopenhagen, met doorgaande rijtuigen naar Moskou.
  • Holland-Scandinavië Expres van Hoek van Holland via Rotterdam, Utrecht, Oldenzaal en Duitsland naar Kopenhagen, met doorgaande rijtuigen naar Warschau.
  • Austria Expres van Hoek van Holland via Rotterdam en Venlo naar Oostenrijk.
  • Jugoslavia Expres van Den Haag SS via Utrecht en Arnhem naar Joegoslavië en Athene.
  • Harz Expres (alleen ’s zomers) van Hoek van Holland via Utrecht en Oldenzaal naar Bad Harzburg, met doorgaande rijtuigen naar Warschau.
  • Holland-Wien Expres van Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar Wenen.
  • Hoek-Basel Expres van Hoek van Holland via Rotterdam en Venlo naar Basel en Italië.
  • Een D-trein van Amsterdam via Utrecht en Nijmegen en Kleve naar Oostenrijk.

Verder reden er dagelijks diverse gewone treinen van Amsterdam via Utrecht naar Duitsland. Tegenwoordig zijn dat de witte ICE-treinstellen.



Spoorboekje 1927

In 1927 gaf de firma Ultraphoon een Spoorgids zomerdienst 1927 uit. Ik heb dit boekje gescand (pdf). Het is een nogal compact boekje met zowel horizontale als verticale tabellen; voor de leesbaarheid heb ik ze waar nodig gekanteld. De tekens worden achterin uitgelegd en in het midden zit een spoorkaart. In het boekje zit ook een vouwblad van Ultraphoon (Duitse naam: Ultraphon). Deze firma verkocht bijzondere platenspelers en grammofoonplaten, een soort voorloper van de stereo-lp.


Amsterdam CS, 7 april 1973. Dieseltreinstel 134 staat voor vertrek gereed naar Enkhuizen; links treinstel 510.


Verrassing op Tweede Paasdag

Mat ‘54 bestaat dit jaar precies 70 jaar. Omdat de 386 toch aan een nieuwe schilderbeurt toe was, heeft het Spoorwegmuseum dit treinstel speciaal voor deze gelegenheid teruggebracht in de kleuren waarmee alle hondekoppen in de jaren vijftig van de vorige eeuw werden afgeleverd. Op Tweede Paasdag (1 april 2024) zag Henk Koster het pas geschilderde treinstel toevallig rijden tijdens een rondrit met genodigden.

De originele foto van Hondekop 386, door Henk Koster gefotografeerd op 28 februari 2009. Met het digitaal inkleuren van treinen heeft Henk (die ouderwets grafisch geschoold is) inmiddels genoeg ervaring, maar om het treinstel de oorspronkelijke "bloedneus" te geven waren nogal wat handelingen nodig. Henk schrijft hierover:

"Omdat de snor een andere kleur heeft dan het treinstel zelf, was het logischerwijs niet mogelijk om de kleur na het selecteren in één handeling te wijzigen. Eerst moest de gele snor dezelfde groene kleur krijgen als de rest van het treinstel. Dat was op zich niet zo heel erg moeilijk omdat de snor zich geheel aan de schaduwkant van de snuit bevond. Egaal en zonder reflecties, zodat íe gewoon ‘weggekloond’ kon worden. Het tyfoonrooster en de frontseinen waren een ander verhaal. Daar zat best wel veel handwerk aan. Alle reflecties in de ronde vormen moesten apart aangebracht worden door middel van ouderwets retouchespuiten, maar dan digitaal natuurlijk. Dat betekende dus heel veel maskeren in evenzoveel lagen. Toen ik zo aan het photoshoppen was, ontdekte ik een opmerkelijk verschil tussen de beide versies van de striping, die langs het dak van het treinstel loopt. Bij de oorspronkelijke, rode versie loopt de streep over het deurtje van de machinist heen. Vandaaruit wordt de ronde vorm naar beneden gevolgd, tot het aansluit bij de rode lijn die uitkomt bij het laagste punt boven het buitenste raampje van het machinistenhuis. Bij de gele versie wordt deze ronde vorm van het deurtje van de machinist gewoon overgeslagen door de kortste weg rechtuit te nemen. Een iets minder elegante oplossing, vind ik."


Het pad naar het onderstation

Hilversum, 28 mei 2002. Loc 241 449 met een trein van Beverwijk naar Duitsland. De trein nadert de halte Sportpark. Het pad rechts loopt naar het onderstation van Hilversum.

Hilversum, 14 december 2023. Treinstel 3141 tijdens een proefrit, komend uit Utrecht. Foto Henk Koster.


Spoorwegmuseum, 22 mei 2022. Loc SS 326 (NS 1326), een "Grote Groene" uit 1881.


Spot the Webmaster

Spoorwegmuseum, 15 maart 2024. On TraXS, leuk maar wel een beetje druk. Dus ook maar even buiten een luchtje geschept en een paar grappige selfies gemaakt. En dan loopt er altijd wel iemand rond die het leuk vindt om mij daar bij te betrappen. De felbegeerde Spot the Webmaster Award gaat deze maand naar Peter Eradus!


Blokpost Bunnik, 21 maart 2024. Drie collega's van de blokwachter wachten tot treinstel 9559 voorbij is.



NVBS Actueel - maart 2024

Op 22 maart 2024 verscheen NVBS Actueel maart 2024. NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuws­brief van de NVBS, met lezens­waardige artikelen en tips over activiteiten van de NVBS. Een abonnement is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.



Het onderstation van Hilversum

Hilversum, 5 april 1969. Treinstellen 343 en 227 passeren het onderstation nabij Hilversum Sportpark. Wegens onderhoud aan het onderstation doet op dat moment een mobiele gelijkrichterwagen dienst. Op 14 juni 2019 stond er opnieuw een tijdelijke gelijkrichterwagen, deze keer eentje op luchtbanden. Treinstel 2603 is zojuist vertrokken naar Utrecht. Een jaar eerder was het onderstation bij een grote brand ernstig beschadigd. Het is daarna niet meer gerepareerd: eind 2023 werd het gesloopt. Bekijk ook deze fotoreeks.


Treinen door Bunnik

Zondag 17 maart 2024 bij Blokpost Bunnik: TUI Ski Express op weg naar Amsterdam, Müller Tanzzug uit Alkmaar (met dezelfde loc als de skitrein), Hondekop 766 op weg van Leidschendam naar Arnhem, machinist Simon komt de 766 tegen bij Maarn en brengt even later een tyfoonsaluut aan de blokwachter.


Spoorwegmuseum, 15 maart 2024. Loc 9902 (ooit 1616) in Tommie en Tess-beschildering tijdens On TraXS.


Bezoek aan de Blauwe Tram

Delft, 12 maart 2024. Ons team was te gast bij het Historisch Genootschap De Blauwe Tram. Deze stichting, die gastvrijheid geniet bij de TU Delft, bezit een grote collectie objecten en documentatie over de roemruchte Blauwe Tram. Voor echte trams is hier geen ruimte, en die zijn er trouwens ook bijna niet meer, maar er staan wel houten replica's van twee koppen. www.blauwetram.nl


TUI Ski Express door Bunnik en Utrecht

Op donderdag 7 maart 2024 kwam een omgeleide TUI Ski Express door Bunnik op weg naar Amsterdam. Op vrijdag 8 maart vertrok een van de laatste wintersporttreinen van dit jaar naar Oostenrijk. Onze camera's stonden op het perron van Utrecht Vaartsche Rijn. En als bonustrack: de doorkomst van Hondekop 766 op zondagavond 10 maart in Bunnik, op weg van de werkplaats Leidschendam naar het opsteltterrein in Arnhem.


Utrecht, 11 augustus 2006. DE1 41 van het Spoorwegmuseum is voor onderhoud op weg naar de werkplaats in Amsterdam.


HOV-busberichten

Voor het project HOV – Hoogwaardig Openbaar Vervoer tussen Hilversum en Huizen – zijn nog steeds niet alle elektrische bussen afgeleverd. Hieronder wat busberichten, aangereikt door onze correspondent ter plaatse: Henk Koster.


Hilversum, 14 december 2023. Bus 5760 is weer gespot in het Gooi. Na aanvankelijk in het R-net-rood rondgereden te hebben tussen Hilversum en Amsterdam is deze bus in 2015 overgeplaatst naar OV Regio IJsselmond. De bus werd blauw gespoten en met grote letters werd de tekst Overijssel op de zijkant aangebracht. Na een concessiewijziging in december 2023 is de bus daar overbodig geworden. Omdat hier nog steeds gewacht wordt op de aflevering van elektrische bussen kon deze oude bekende direct weer ingezet worden. De ongebruikelijke kleur blauw nam men maar op de koop toe... Foto Henk Koster.

Hilversum, 29 januari 2024. Dit is de eerste elektrische tandemasser in de uitvoering van de Ebusco 3.0. Deze bus rijdt tijdelijk op proef op lijn 320 van R-net. Foto Henk Koster.


Een zondagochtend op Utrecht Lunetten

Op zondagochtend 3 maart 2024 stonden onze camera's paraat op station Utrecht Lunetten. Primair doel was de TUI Alpen Express. Je weet maar nooit hoe lang er nog wintersporttreinen te zien zijn in Europa. Ook de Romeinse afvaltrein liet zich niet onbetuigd. Verder kwamen er nog wat andere niet-reizigerstreinen voorbij. Voor de nummerliefhebbers: TXL 193 833 met huisvuiltrein, Railion 6455 met blauwe zelflossers, DBC 189 095 + 189 072 met kolentrein, TCS 101001 met skitrein, TXL 193 283 met containertrein richting Rotterdam.


Roosendaal, 4 juli 2004. Loc 2002 van ShortLines tijdens een open dag.


Omleidingen door Bunnik

Op 23 februari 2024 was er een stremming op de Betuweroute. Dat vinden wij bij Blokpost Bunnik helemaal niet vervelend. Onze camera's draaiden op volle toeren, zodat wij jullie diverse omgeleide goederentreinen kunnen tonen. Tussendoor een paar overbrengingsritten van materieel dat op het punt staat te worden afgevoerd. Het eerste filmpje van deze montage is gemaakt op 11 februari.


Marktredwitz, 5 september 1972. Loc 050 497 met een personentrein.


Omleiders onder de boogjes

Op zondagochtend 18 februari 2024 bracht onze cameraploeg een paar regenachtige uurtjes door op station Hollandsche Rading. Meestal is hier weinig te beleven, maar nu stonden er een paar omgeleide treinen op het programma. Vanwege werkzaamheden bij Amsterdam werden onder andere de NightJet en de Tui Ski Express omgeleid via Hilversum. Onder de boogjes zagen we verder een werktreintje en een huisvuiltrein uit Rome (wie verzint dit?). Bonustrack: een tyfonerende kolentrein bij Blokpost Bunnik.


Hof, 2 september 1972. Loc 001 180 vertrekt naar Bamberg.


Amersfoort, 24 juni 2023. Motorrijtuig "Jaap" tijdens een rit voor vrijwilligers van Stichting 2454 CREW.


Intercity Max

In 1999 kreeg een handvol spoorbobo's een aluminium koffertje met daarin een model van de Intercity Max, althans een impressie van hoe zo'n trein eruit zou kunnen gaan zien. Het is een model van een Japanse Shinkansen, gemaakt door Kato in schaal N (1:160). Een van de vier rijtuigen is gemotoriseerd en het model rijdt als een speer. Met dank aan Adriaan Pothuizen.

Een echte Intercity Max is nooit gebouwd. Het idee van deze trein stamt uit 1999, toen de NS een bod mocht doen op de exploitatie van de HSL tussen Schiphol en Antwerpen. Het uitgebrachte bod hield echter veel meer in dan het ministerie had gevraagd: de NS kwam ook met plannen voor diensten op het binnenlandse net. Daar was onder andere de Intercity Max voor bedacht: een trein die met 220 km/uur de grote steden zou verbinden. Van deze dubbeldekkers zouden er 50 worden besteld. De minister wees het bod af, onder andere omdat NS zich niet aan de voorwaarden van de aanbesteding had gehouden. In 2001 volgde een nieuwe aanbesteding, waar ook andere partijen dan NS naar mochten meedingen. De NS wilde koste wat kost voor­komen dat ze de HSL zou mislopen. Met Schiphol werd de High Speed Alliance (HSA) gevormd die een gigantisch hoog bedrag bood. De HSA won daardoor de aanbesteding, maar het bod was zo hoog dat er geen geld meer was om een beproefde hogesnelheidstrein zoals de TGV aan te schaffen. De keus viel op een ontwerp van AnsaldoBreda, de veelbesproken V250 of Fyra. Hoe dat is afgelopen is bekend: de treinen gingen terug naar Italië maar lijken het daar na een stevige opknapbeurt goed te doen. In 2014 bestelde de NS de ICNG: Intercity Nieuwe Generatie, die inmiddels door het land rijdt. Je zou de ICNG, die 200 km/uur kan rijden, kunnen beschouwen als opvolger van de nooit gerealiseerde Intercity Max.


Amsterdam, 12 januari 2024. ICNG 3227 in de IC Direct-dienst naar Breda.


Utrecht Centraal, 20 december 2023. Korte stop van ICNG 3111 tijdens een proefrit.


Bunnik, 4 januari 2024. Loc 1756 van Strukton is met een stam afgevoerde ICR-rijtuigen op weg van Arnhem naar Amsterdam.


Bunnik, 30 december 2023. Motorrijtuig C9002 "Jaap" rijdt een oliebollenrit voor de NVBS.
Bekijk ook dit filmpje.


In de stationshal



Utrecht Centraal, 4 december 2023.


2 x SSN Kerst Expres

Op zaterdagochtend 2 december 2023 kwam loc 23 023 met de SSN Kerst Expres door station Utrecht Vaartsche Rijn.

Op zaterdag 16 december 2023 snelde loc 01 1075 met de SSN Kerst Expres door Utrecht Vaartsche Rijn.


Beperkt treinverkeer



Beperkt treinverkeer bij blokpost Bunnik, 3 december 2023.



Wie of wat is Ерант?

Ik heb ze zelf nog niet gezien, maar er rijden treinen rond met groene containers of graanwagens met de tekst Ерант. Hobbyisten nemen dit klakkeloos over in hun fotobijschriften, zonder de moeite te nemen om uit te zoeken waar Ерант voor staat. Dat is ook een beetje lastig, want googlen op Epath levert geen bruikbare resultaten op. Dat lukt alleen als je in de gaten hebt dat Ерант geschreven is in cyrillisch schrift. In latijns schrift staat er Erant. Dat is een Oekraïens bedrijf en de website is erant.org/en.



Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google




Nieuw op deze site (vervolg)




vorige       start       omhoog