Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

Langs de rails. Al tot uw dienst.Met de NVBS naar Madurodam

Op 20 september 2018 was ik met een NVBS-excursie op bezoek in Madurodam. We kregen een rondleiding in de treinenkelder en konden daarna de situatie buiten in ogenschouw nemen. Hier reden de volgende treinen: loc 1763 met vier dubbeldeksrijtuigen, ICMm 4216, loc 1202 met containerwagens, loc 1206 met blauwe zelflossers, loc 1637 met blauwe zelflossers (foto). Thalys 4322 pendelde op de HSL. Bij station Utrecht stond een oude ICM langs het perron. De tram van RandstadRail stond stil en de oude tram in het historische stadje was nergens te bekennen. In het komende nummer van NVBS Actueel meer hierover. Abonneer je nu (gratis) en je mist het niet.


De asymmetrische E04

Leipzig Hbf, 12 september 2018. Loc E04 01.

Loc 104 021 (oorspronkelijk E04 21), een sneltreinloc uit de jaren 30. De E04 heeft een merkwaardige asymmetrische asindeling: 1'Co1', alsof de loc onderweg een as is kwijtgeraakt. De kap van de locomotief is ook asymmetrisch en blijkt bij mijn Märklinmodel verkeerd om te zitten. Ik zal 'm eens losschroeven.


Voorplaat van de week

Leipzig Hbf, 22 september 1979. Loc 01 0525 met een trein uit Saalfeld.


Leipzig Hbf, 12 september 2018. Loc 52 5448 met de 'Fliegende Hamburger'.


Personenrijtuig 86 van Staatsmijn Emma keert terug op de rails

Rijtuig 86 tijdens de afleveringsproefrit. Foto SHM.

Rijtuig SME 86 heeft deze week met succes zijn afleveringsproefrit gemaakt bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Een twee en een half jaar durende en duizenden uren kostende restauratie door een team van conservatoren, vrijwillige vakmensen en stagiaires is hiermee voltoord. De restauratie is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het VSB Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de deelnemers van BankGiro Loterij.

101 Jaar geleden werd het rijtuig gebouwd door Werkspoor in Amsterdam. Het is teruggebracht in de kleurrijke afleveringstoestand, waarin het zijn werkzame leven in het mijnwerkersvervoer in Limburg begon in 1917. Alleen al om dit opvallende kleurenschema te ‘herontdekken’ werd door deskundigen uit en over het gebied grondig archiefonderzoek verricht. Nederlandse lokaalspoorrijtuigen op twee assen trof je ooit in grote delen van ons land aan. De SME 86 is daarvan als enige rijdend bewaard gebleven. Mede om die reden heeft het rijtuig de hoogste A-status binnen de collectie Nederland.

Rijtuig SME 86 zal vanaf de komende herfstvakantie (21-28 oktober 2018) in de tramdienst terugkeren. Er kan dan in het rijtuig naar Medemblik en Hoorn worden gereisd. Meer informatie.

Persbericht SHM, 11 september 2018Culemborg, 6 september 2018. DB-loc 1615 is met een verse lading dolime op weg naar Veendam.


Een groene bezoeker

Bunnik, 1 augustus 2013. Op een zwoele zomeravond kwam opeens even dit insect op mijn Märklinkraan zitten. Krekel of sprinkhaan? Ik denk dat we hier te maken hebben met de groene sabelsprinkhaan, maar mijn mening geef ik graag voor een betere. Lees ook over de ontdekking van de spoorkrekel.


Kuitenbijter: blijven drinken!


www.brouwerijhommeles.nl

Kees Volkers is historisch geograaf en schrijver. Hij heeft tientallen boeken op zijn naam staan, waaronder Wandelen over de Bierkaai, waarin hij de bierhistorie van Utrecht onderzoekt. Kees is ook actief bij Brouwerij Hommeles in Houten. Daar worden speciaalbieren gemaakt, met ingrediënten die uit de omgeving worden betrokken. Zo komt de hop, een van de kostbaarste bestanddelen van bier, van De Bijenakker in Odijk. Tijdens een open dag in 2018 kocht ik daar enkele flesjes bier, waaronder 'Kuitenbijter'. Volgens mij is het niet verstandig om dit voorafgaand aan een fietstocht te drinken (6,3%), maar de dame op het plaatje denkt daar kennelijk anders over.


Een blik over de grens

Berlin Lichtenberg, 20 augustus 2018. Museumtreinstel VT 18.16 (Görlitz). Foto Jan de Kroon.

Leipzig, 23 augustus 2018. Loc 363 151 (een V60) rangeert met een stuurstandrijtuig. Foto Jan de Kroon.

Hannover, 25 augustus 2018. Loc 218 477 "Else" met een meettrein. Foto Jan de Kroon.


Gerechtigheid voor Barbara Pirch

Kaldenkirchen, 13 augustus 2006. Machinist Barbara Pirch op loc 194 158, een klassieke E94. Ze bezit ook de blauw/beige loc 194 178, die jonger en sterker is. Ze is ook eigenares geweest van dieselloc 221 135, tot die in 2008 werd verkocht aan de Bocholter Eisenbahngesellschaft.

Barbara Pirch heeft een eigen onderneming, Rail 4U, waarmee ze actief is in het goederenvervoer in Duitsland. In juni 2013 is haar belangrijkste loc, de 194 178, bij een rangeerongeval ernstig beschadigd. Hoewel dat ongeval buiten haar schuld plaatsvond kreeg ze, ondanks gerechtelijke uitspraken, geen schadevergoeding. In plaats daarvan besloot verzekeraar HDI de zaak te traineren. Dat bracht Barbara aan de rand van het faillisement.

In oktober 2017 is een petitie gestart om Barbara Pirch te steunen: Gerechtigkeit für Barbara Pirch.

Een artikel over deze zaak is te lezen op www.bild.de/...

De website van het bedrijf van Barbara Pirch: www.rail4u.eu.

Laatste nieuws

Op 3 september 2018 maakte Barbara Pirch bekend dat het tot een schikking is gekomen tussen haar en verzekeraar HDI. De beschadigde loc zal worden gerepareerd en zal, net als haar andere loc, behouden blijven. Barbara heeft echter besloten om te stoppen met haar bedrijf en haar werk als machinist.SSN naar VSM en terug

Twee stoomlocs van de SSN brachten een bezoek aan de VSM. De heenreis vond plaats op vrijdag 31 augustus, de terugreis op zondagavond 2 september 2018. Bij Blokpost Bunnik werden zoals het hoort de nodige fluitsignalen gegeven.


Gooische Stoomtram Galop

Gehavend omslag van bladmuziek voor piano: de "Gooische Stoomtram Galop" door de in vergetelheid geraakte componist Michaelis, uitgegeven door Brix von Wahlberg uit Amsterdam. De uitgave moet dateren van voor 1898, toen Brix von Wahlberg werd overgenomen door G. Alsbach & Co. De tekening heeft niets met de Gooische Stoomtram te maken. Ik heb alleen het omslag, de bladmuziek ontbreekt.

Een stoomtram galoppeert niet, dus de titel van het muziekstuk lijkt weinig gelukkig gekozen, maar Albert Pieters liet mij weten dat 'galop' een opgewekte muziekstijl is, verwant aan de polka en de can-can. De vader van Albert speelde dit stuk vroeger vaak op de piano. Na lang zoeken vond Albert een kopie van de bladmuziek (pdf). In het stuk is te horen dat de tram uit de rails loopt ('Noodlottige toestand') en een botsing ('Ontmoeting'). Zelfs de vertrekbel zit erin verwerkt. Albert is van plan een piano te kopen en het stuk in te studeren, maar als er ondertussen iemand is die een opname kan maken, dan hou ik mij aanbevolen!


Amersfoort, 29 augustus 2018. Klaar voor de laatste dieselrit van NS: treinstel 3426 gaat naar het Spoorwegmuseum. Zie ook het filmpje hieronder.


De laatste Buffel naar het Spoorwegmuseum

Boven op het nieuws met Langs de rails

Op 29 augustus 2018 werd de laatste Buffel (DM'90 3426) overgebracht naar het Spoorwegmuseum. Hiermee kwam een eind aan het dieseltijdperk bij de Nederlandse Spoorwegen. De rit van Blerick naar het museum werd gereden door Bernd-Jan Kraan. Hier nam Peter-Paul de Winter het treinstel officieel in ontvangst van NS. Tussendoor beelden van een Buffel in Kampen (17-11-2017) en van de vooroorlogse DE3 27 in Utrecht (6-9-2013). Met foto's van Elbert Conijn en Peter Otten.


Werkzaamheden

Blokpost Bunnik was van 11 t/m 26 augustus 2018 niet per trein bereikbaar. Dit in verband met omvangrijke werk­zaamheden bij station Driebergen. Op maandag­ochtend 27 augustus kwam het treinverkeer ongestoord weer op gang.

Bunnik, zondagochtend 26 augustus 2018. Tijdens het schouwen nam onze ploeg nog geen treinbewegingen waar bij km 42,5. Pas rond 21.00 uur kwam de eerste trein (een ATB-meettrein) voorbij.


Van 11 t/m 26 augustus 2018 was er vanwege werkzaamheden geen treinverkeer mogelijk tussen Utrecht en Ede-Wageningen. Deze werkzaamheden hadden vooral te maken met de bouw van het nieuwe station Driebergen-Zeist. Dat wordt uiteindelijk een viersporig station. De aanleg is via een webcam te volgen. De webcam werkt niet op Internet Explorer met Windows 7, dus gebruik in dat geval een andere browser, bijvoorbeeld Chrome.


Amersfoort, 11 juli 1971. Loc 2904, overgenomen van de Staatsmijnen. Meer over deze locs.


NVBS Actueel - augustus 2018

In het augustusnummer van NVBS Actueel kom je alles te weten over de verrassende kanten van Chris Westerduin, een Haagse machinist die ook binnen de NVBS actief is. Verder brachten we een bezoek aan het Franse departement Moselle, waar uiteenlopende vormen van railvervoer zijn aan te treffen, en maakten we een rit over een bijzondere spoorlijn in Tsjechië, in een motorwagen genaamd ‘Elinka’. Verder het gebruikelijke nieuws over activiteiten van de NVBS, aangevuld met tips over boeken, reizen en andere wetenswaardigheden. De populaire zoekplaatjes ontbreken ook deze keer niet.

NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de vereniging, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoekplaatjes, ideeën voor vakanties en meer. Een abonnement is gratis, ook voor niet-leden. Om je aan te melden en om alle tot nog toe verschenen nummers te lezen kijk op nvbs-actueel.com.


Schreeuwende zebrapaden

Column in NRC Handelsblad over hoe hulpmiddelen ons vermogen tot zelf nadenken afstompen. Over een paar jaar vragen we ons af hoe we ooit nog zonder gele spoorwegovergangen hebben gekund.

Column van Christiaan Weijts in NRC Handelsblad, 17 augustus 2018.

De eerste klas als schaftlokaal

Interessante discussie in de eersteklascoupé van de sprinter Uitgeest-Amsterdam CS.

Column van Marcel van Roosmalen in NRC Handelsblad, 16 augustus 2018.


Madurodam, 22 juli 2014. ACTS-loc 1255 passeert de F.Q. Den Hollanderbrug, een model van de Rotterdamse Hef.


Spoorviaduct bij Zeist gesloopt

Spoorviaduct bij Zeist, 1972 (foto Kees van de Meene) en 22 april 2005.

In het weekend van 11 en 12 augustus 2018 is het voormalige spoorviaduct over de A28 bij Zeist gesloopt. Bekijk het filmpje van RTV Utrecht. Kees Volkers ontkracht hierin het verhaal dat er over het viaduct een geheime leiding van Defensie zou hebben gelegen.

Over dit viaduct liep de spoorlijn van Bilthoven naar Zeist. Over deze lijn hebben van 1901 tot 1941 reizigerstreinen gereden. Er waren ooit zelfs rechtstreekse treinen van Zeist naar Amsterdam, via Utrecht. Maar wie vanuit Zeist naar Utrecht wilde, kon beter de tram nemen. Tot 1972 hebben er goederentreinen naar Zeist gereden. Hoewel het einde van het lijntje in zicht leek, is er nog in 1968 een viaduct gebouwd. Dit gebeurde op de plaats waar de spoorlijn een nog aan te leggen snelweg zou kruisen. Die snelweg, de huidige A28, is pas in 1986 in gebruik genomen.

Bijna een halve eeuw heeft het spoorviaduct hier dus ongebruikt gelegen. Lang deed het verhaal de ronde dat over de brug een geheime brandstofleiding van de NAVO zou liggen, maar dit was een broodje aap. Er was wel een leiding om vliegveld Soesterberg van brandstof te voorzien, maar die lag naast de brug, onder de snelweg door. Zie dit document (pdf) van Defensie, 8 augustus 2018.

Bijna alle herinneringen aan de spoorlijn Bilthoven-Zeist zijn nu uit het landschap verdwenen, inclusief het ZHESM-rijtuig dat als noodwoning in Bosch en Duin diende. Alleen het vroegere stationsgebouw van Huis ter Heide, aan de Amersfoortseweg, bestaat nog.

Lees ook het verslag de fietstocht Bilthoven-Driebergen die ons team in 2005 maakte.


Festivalpret in Boedapest

Barneveld-Noord, 7 augustus 2018. Nadat op 5 augustus al een trein vol festivalgangers was vertrokken, reed vandaag de tweede Sziget Express naar Boedapest. De trein heeft met twee uur vertraging Amersfoort achter zich gelaten. Het lege materieel kwam te laat uit Duitsland, en daarna werd de vertraging nog vergroot doordat de knoppendrukker van dienst dacht dat een trein van vijftien rijtuigen wel op een half perronspoor in Amersfoort zou passen. De trein wordt getrokken door een loc van Railpromo: de voormalige NS 1781 die nu het nummer 101001 draagt. Gelet op dit lange nummer heeft Railpromo ambitieuze plannen op materieelgebied. Filmbeeld.


Bezoekje aan de Brabantroute

Horst-Sevenum, 2 augustus 2018. Loc V207 van Rurtalbahn (RTB) dendert voorbij met een Blerick Shuttle, op weg van de Maasvlakte naar - u raadt het al - Blerick. Filmbeeld.

Mierlo-Hout (Helmond), 2 augustus 2018. Intercity van Venlo naar Schiphol. In het voorste deel zit ik: een webcamselfie! Link naar de webcam (werkt niet in Internet Explorer met Windows 7, gebruik Chrome of een andere browser).


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog