Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.Terug naar Stellendam

Mijn overgrootouders (de ouders van de ouders van mijn moeder) in een trein. De man links is niemand. Het waren geen wereldreizigers. Mijn overgrootvader kwam alleen van het eiland als hij op de reddingboot meevoer om mensen te redden. Dat ze in een trein zitten is dus heel uitzonderlijk. De foto is hoogstwaarschijnlijk gemaakt in 1953 op Utrecht CS, toen ze op weg terug waren naar hun woonplaats Stellendam. Na de watersnood hadden ze een tijd door­gebracht bij een zoon die in Hilversum woonde.

De snelste route zou via Rotterdam zijn, en vandaar met de RTM naar Hellevoetsluis en met de veerboot naar Goeree-Overflakkee. Maar aan het koersbord is te zien dat ze in de trein naar Den Haag zitten. Daar woonde een andere zoon, dus mogelijk dat die hen vervolgens naar Stellendam heeft gebracht. Op het koersbord staat nog Rotterdam Maas, een station dat op 4 oktober 1953 is gesloten. Foto uit het album van mijn achternicht Wilma van Gelder.


Groeten uit Lunetten

Utrecht Lunetten, 6 juni 2016. Bekijk en beluister ook dit filmpje.


Bukken?

Amsterdam Centraal, 20 februari 2018. Tegelwerk in de verbindingstunnel tussen de bestaande metro en de Noord/Zuidlijn. Bedoelt de kunstenaar hier iets mee? Heeft de tegelzetter een grapje gemaakt? Of geldt hier het oude gezegde: a dirty mind is a joy forever? Foto Rienk Nauta.


Bukken!

Hilversum, Joop den Uylplein, 25 december 2003. Als je de banden niet te hard oppompt, past hij er net onder! Dit was vroeger een tankstation, later werd het in gebruik genomen door een verhuurder van oude bussen. Inmiddels is het een saai kantoorgebouw geworden en zijn de bussen verdwenen.


Hilversum, augustus 1998. Er staan vier bussen onder de luifel. De Amerikaanse schoolbus rechts is een Ford B600 uit 1987, die op het moment van de foto nog niet zo oud is. De rode bus links is een Bristol Lodekka uit 1958. De groene bus is ook een Bristol Lodekka, maar dan uit 1951. De bus ernaast, de derde van links is mij onbekend, maar volgens kentekenregistratie hoort het kenteken (anno 2018) toe aan een Bristol KWS uit 1970. Dat zou kunnen betekenen dat de bus op de foto inmiddels niet meer bestaat en dat het kenteken is overgezet op een andere bus of dat er een foutje is gemaakt met het bouwjaar, want 1970 kan niet kloppen.

De Bristol Lodekka was de standaarddubbeldekker voor het Britse streekvervoer. De naam Lodekka is een ver­bastering van low decker, oftewel een lowbridge doubledecker. De bus was lager dan de meeste andere dubbel­dekkers, inclusief de befaamde Londense AEC Routemaster. Dit leverde voordeel op bij lage onder­doorgangen, waardoor de Lodekka’s op meer routes konden worden ingezet. Het is dus de vraag of een Routemaster wel zou passen onder de luifel van dit oude tankstation.

De Lodekka was een populair busmodel. Dat kwam ook doordat de avonturen van een chauffeur en conducteur in de ITV-sitcom On the Buses (in Nederland uitgezonden als Dubbeldekkers) zich afspeelden op en om een Bristol Lodekka. Op YouTube zijn afleveringen van deze serie te vinden.

Foto en tekst: Henk Koster. Geraadpleegde bron: Wikipedia.Boven op het nieuws

Actueel treinnieuws, gebracht vanuit Blokpost Bunnik en Utrecht Vaartsche Rijn. Gefilmd in februari 2018.


Voorplaat van de week

Utrecht, 28 april 1976. Loc 1313 pauzeert op het goederenemplacement met haar lange keteltrein. Jarenlang reden er olietreinen van Schoonebeek naar Rotterdam IJsselmonde (Pernis): vol heen, leeg terug. Dat vervoer begon in 1946. Ooit reden er wel 20 treinen per week. Geleidelijk werd dat minder, totdat het vervoer in 1995 werd beëindigd. De olietreinen reden via de Maliebaan en maakten kop op Utrecht Lunetten.Geïllustreerde spoorwegkaarten

Kaarten vol verhalen rond 1950

Geïllustreerde kaarten in cartooneske stijl waren halverwege de 20e eeuw een populair promotiemiddel voor reizen en toerisme. Geïllustreerde kaarten zijn bedoeld om te inspireren, niet om reisinformatie te verstrekken. Ze lijken ver af te staan van de schematische 'metrokaarten' van spoorwegnetwerken uit dezelfde periode, met rechte lijnen en zonder enig detail. Voor beide kaartsoorten geldt echter dat ze slechts losjes gebonden zijn aan de geografische realiteit. Ze dienen om een boodschap over te brengen: de eenvoud van een reis dan wel de rijkdom van een regio. Lees het artikel van Arjan den Boer op retours.eu.Metrostel 5024 op transport

Op 14 februari 2018, diep in de nacht, werd metrostel 5024 weer weggesleept uit station Blaak. Op emplacement 's-Gravenweg werd het stel op een dieplader geladen, om terug te keren naar het museum. Over een tijdje zal het daar weer van binnen te bekijken zijn, maar digitaal is dat ook nu al mogelijk via deze 3D-tour. Foto's gemaakt door een bezoeker van mijn site.


Metrotentoonstelling

Rotterdam Blaak, 9 februari 2018. Metrostel 5024 is uit het museum gehaald en was enkele dagen te bezichtigen op metrostation Blaak. Het stel ziet er compleet uit, inclusief interieur en stuurtafels. Ik heb even geprobeerd ermee weg te rijden, maar dat lukte niet. Daarvoor zou eerst de elektrische installatie gerenoveerd moeten worden, maar naar ik begreep zit dat er niet in.


Rotterdam Maashaven, 27 juli 1968. De Rotterdamse metro, die op 9 februari van dat jaar in gebruik is genomen.


Een Vectron op Vaartsche Rijn (filmpje)

Utrecht Vaartsche Rijn, 11 februari 2018. Loc 193 261 is met een containertrein op weg van Rzepin (Polen) naar Tilburg. Deze "Rzepin Shuttle" wordt sinds september 2017 door LTE gereden voor GVT Intermodal. De loc is een Vectron van fabrikant Siemens, een type dat sinds kort is toegelaten in Nederland. Deze loc wordt geleased van European Locomotive Leasing. Bekijk het filmpje.


De oorspronkelijke Baureihe 193

Bw Heilbronn, 2 maart 1971. Loc 193 006. De E93 uit de jaren dertig was een voorloper van de Baureihe E94.


Aanwinst voor Connexxion

Amersfoort, 8 februari 2018. Treinstel 5039 staat op het punt te vertrekken als trein 31321 naar Ede-Wageningen. Deze nieuwe aanwinst van Connexxion, een Flirt3, komt in de plaats van de twee dieselstellen die een tijd lang onder de draad hebben gereden over de Valleilijn. Foto Jan de Kroon.


De man in het gele vestje (filmpje)

Amersfoort, 24 september 2010. Wie is toch die man die op zijn site schrijft dat hij nooit gele vestjes draagt? Treinstel 386 is met Pec 901 onderweg naar Onnen vanwege een open dag. Bekijk het filmpje.


Spoorwegmuseum, 14 oktober 2004. Loc 1010. Rechts in beeld rijdt een containertrein van ACTS voorbij.


Wandelen langs het spoor

Bilthoven, 9 januari 2018. Wie zoals ik regelmatig langs het spoor wandelt, is dit bord vast weleens tegengekomen. Er staan blauwe golven op, dus je eerste gedachte is waarschijnlijk "water". En inderdaad zie je dit bord vaak vlak voor een brug over het water. Maar de officiële betekenis volgens het seinreglement is "einde looppad". Dus vanaf hier moet je goed op de treinen letten voordat je verder loopt. Meer borden langs het spoor.


Filmen langs het spoor

Gefilmd in Bunnik, Amersfoort, Utrecht, tussen medio januari en begin februari 2018. Onder andere enkele Alpen Expressen en wat goederentreinen. Met zoals altijd een paar machinisten die weten waar en wanneer ze de tyfoon moeten beroeren.


Vakantie in de veenkolonie

Groningen, 23 augustus 2017. Bovenste foto: Zuidbroek, voormalig stationsgebouw waarin nu het NNTTM (Noord-Nederlands Trein & Tram Museum) is ondergebracht. Mooi opgeknapt, al ziet het er allemaal wat steriel uit. Leuk om even doorheen te lopen als je op weg bent naar de STAR, alleen lang niet altijd geopend tijdens de rijdagen. Gemiste kans dus. Tegenover het museum staat het hotel waarin wij logeerden. Niet doen! Middelste foto: het oorspronkelijke stationsgebouw van Veendam, nu in gebruik bij de STAR. Authentieke sfeer binnen, aangenaam terras buiten. Hier kun je wachten op de stoomtrein naar Stadskanaal. Onderste foto: ook in Stadskanaal is de sfeer van een oud station goed te proeven. Ons team kreeg een privé­rondleiding van een vriendelijke vrijwilliger.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog