Berghem en de Beerse Overlaat

Aan de spoorlijn NijmegenDen Bosch.



Berghem, circa 1978. Bovenste foto: overweg gezien vanaf de Bieskamp. De overweg wordt bediend vanuit Post T, die tegen woning 42 was gebouwd. De spoorlijn was hier enkelsporig, maar bij Berghem konden de treinen elkaar kruisen. Een station had Berghem, tussen Ravenstein en Oss, al sinds 1938 niet meer. De trein, materieel '46, is op weg van Den Bosch naar Nijmegen. De fanfare op de onderste foto is vanaf de andere kant van de spoorlijn gefotografeerd en loopt de Stationsstraat op. Foto's uit het familiealbum van Bram van Berkel.

Berghem, 2016 (Google Maps). Overweg in de Burgemeester van Erpstraat. Die werd tot 1981 ook vanuit Post T bediend, maar daarna was Oss-Wijchen dubbelsporig en verviel de klassieke beveiliging. Meer over Berghem (Bg) op www.klassiekebeveiliging.com/.... Op deze site staat dat de spoorlijn vroeger dubbelsporig was, en dat een van de sporen tijdens de oorlog is opgebroken. Dit is niet juist: de lijn tussen Oss en Wijchen is altijd enkelsporig geweest, tot de spoorverdubbeling in 1981. Alleen de Edithbrug over de Maas is nu nog enkelsporig.


Beerse Overlaat, circa 1978. Een Hondekop is op weg van Nijmegen naar Den Bosch. De trein is zojuist de Edithbrug over de Maas gepasseerd en nadert nu station Ravenstein. De Beerse Overlaat stroomde vroeger vol wanneer de waterstand in de Maas erg hoog was. De spoorlijn lag daarom op een 600 meter lange enkelsporige brug. In 1940 was dat niet meer nodig en werd de spoorlijn op een dijk gelegd, waarna de brug werd afgebroken. De pijlers zijn nog op deze foto te zien. In 1957 werd de spoorlijn geëlektrificeerd, waarbij men al rekening hield met een latere spoor­verdubbeling. In 1981 was die verdubbeling een feit en waren de pijlers uit het zicht verdwenen. Foto uit het familiealbum van Bram van Berkel, die hier met zijn broer Maarten naar de trein staat te kijken. Zie ook www.bhic.nl/...




vorige       start       omhoog