Blokpost Bunnik

Beelden van mijn zelf gebouwde blokpost. Ook als H0-model: Gartenhaus 'Nico Spilt'.

De blokpost houdt het treinverkeer bij km 42,5 in de gaten.



Verkortingen: Bnko = Bunnik Oost, Blp Bnk = Blokpost Bunnik.


Blokpost Bunnik bij km 42,5, 13 maart 2010. Let op het bijzondere stoepje. Verderop meer hierover.


Blokhut "Nevada" op schaal 1:1. Onder andere te bestellen via de Gamma.


Blp Bnk, 8 april 2007. Er wordt hard gewerkt aan de afwerking van Blokpost Bunnik. Verschillende machinisten zagen mij bezig en hebben vrolijk getoeterd. De schilderwerkzaamheden heb ik uitbesteed aan iemand die is ingevlogen vanuit Guantanamo Bay.


Bunnik, 11 april 2007. Twee keer per dag komt de CityNightLine voorbij. 's Avonds de trein naar Zuid-Duitsland en Zwitserland, 's ochtends de tegentrein naar Amsterdam. Deze trein roept herinneringen op aan mijn eigen internationale reizen in de jaren zeventig. Gewone getrokken treinen die over gewone spoorlijnen naar verre landen reden, met ramen die open konden. Rechts de blokpost die bijna gereed is.


Bunnik, 26 juli 2006. 's Avonds mag ik graag een pilsje drinken in mijn machinistenstoel bij de voordeur. De stoel komt uit een uitgebrande mat.'64 en moet daarom voorlopig buiten staan. De brandlucht is er ondanks een ozon-behandeling nog niet helemaal uit. De stoel (merk Bremshey) kan in allerlei standen worden gezet. Een hele vooruitgang vergeleken met de klapstoeltjes waarmee machinisten vroeger genoegen moesten nemen. Zelfs in de Hondekoppen zat de machinist aanvankelijk op eenzelfde stoeltje zoals je die ook op de balkons aantrof.


Haarlem, 12 juni 2004. Uitgebrande cabine mat.'64.

 

 

Bunnik, 26 juli 2006. Duits wisselsein. Het is een replica, maar hij doet het leuk als tuinverlichting.


Blokpost Bunnik, 28 april 2007. Wat is een blokpost zonder beveiligingsapparatuur? Van mijn zus Carina (die vandaag ook jarig was, maar we zijn geen tweeling), kreeg ik deze fraaie seinklok cadeau.


Bunnik, 30 mei 2007. Vanavond is mijn stoepje afgeleverd, mijn verjaardagscadeau van dit jaar. Het ligt hier nog in een aanhangwagen, maar het is bestemd voor Blokpost Bunnik. Het stoepje is ontworpen door mijn dochter Charlotte, op basis van een van mijn modellen. Leverancier en meedenker was Jan de Jong van "Straatwerk in perspectief" (sinds 2012 niet meer actief).


Bunnik, 28 juli 2007. Deze leeuw schijnt meer belangstelling voor de fotograaf te hebben dan voor de trein! Zie ook het thema Trein & dier.


Blokpost Bunnik, 17 augustus 2007. In het begin schrokken onze kippen als er een trein voorbij kwam, maar ze zijn er snel aan gewend geraakt. Het is een kruising tussen Barnevelder en Brahma, een ras van Indische oorsprong. We kregen ze als kuiken van een collega. Je kunt ook legkippen in de handel kopen, maar die hebben vrijwel altijd een afgebrande snavel, en dat wilden we niet. Hoewel de dames inmiddels volwassen zijn, leggen ze nog steeds geen eieren. Waarschijnlijk wachten ze hiermee tot het voorjaar. Als de dagen kort zijn, houden kippen een legpauze. Je kunt de dagen wel verlengen met kunstlicht. Dat moet je dan 's ochtends doen. Als je een tijdschakelaar gebruikt om de dag 's avonds te verlengen, dan wordt het opeens donker. De kippen kunnen dan hun nachthok niet vinden en blijven zitten waar ze zitten. Je loopt dan het risico dat ze eieren leggen die kapotvallen of kapot worden getrapt. Dan heb je een groot probleem. Kippen zijn namelijk gek op eieren, alleen weten ze dat niet. Maar als ze ooit een keer geproefd hebben van een kapot ei, dan maken ze daarna altijd hun eigen eieren kapot om ze op te eten. Ook de andere kippen zien dat, met als gevolg dat je dan je hele kudde wel kunt vergassen. Wij hebben maar twee kippen, die alle ruimte hebben. Ik heb zelfs een ren voor ze gemaakt, zodat ze echte vrije-uitloopeieren kunnen leggen. Toch vinden ze het nodig om er een pikorde op na te houden, terwijl het notabene een eeneiige tweeling is, of hoe noem je dat bij kippen.


Bunnik, 11 november 2007. Een originele seinvleugel, gekregen van een bevriende kennis. Voor wie het weten wil: 28,5 kilo schoon aan de haak. De vleugel heb ik gemonteerd aan mijn balkon, goed zichtbaar vanuit de trein. Kijk naar links als je uit de richting Utrecht komt. In het Victoriaanse Engeland wezen veilige seinen vaak naar omlaag (lower quadrant) in plaats van omhoog (upper quadrant). Welke onderdrukte gedachte zou hier achter zitten? Ik hou mij trouwens nog steeds aanbevolen voor een fluitbord (SR 312).


Signaal veilig bij Blokpost Bunnik, 4 februari 2008. Tegenwoordig brandt er in het donker automatisch een groen licht. Ik wilde de seinvleugel eigenlijk links op de gevel monteren, maar daar konden we het in onze huisvergadering niet over eens worden.



Gelukkig, nieuwjaar! Het team van Langs de rails wenst al zijn vrienden en relaties een buitengewoon voorspoedig 2008.


Blokpost Bunnik, 28 april 2008. Geintje van mijn jongste dochter. Ze zit op de kunstacademie, dat kun je wel zien!


Op 31 juli 2008, zes jaar en twee weken na de start van Langs de rails, passeerde de miljoenste bezoeker.


Spoorwegmuseum, 5 september 2009. Hier woon ik! Een nieuwe aanwinst voor mijn collectie spoorkaarten.


Bielbankje bij Blokpost Bunnik, 5 januari 2010.


Bunnik, 11 maart 2012. Km 42,5 gezien vanuit de Heimwee Express (treinstel 386). De blokwachter had op dat moment wat anders aan zijn hoofd. Foto Jeroen Mulders.


Bunnik, 7 juni 2012. Blokpost Bunnik wordt gepasseerd door de veteranentrein. Dit is treinstel 9561 met een speciale bestickering, die verband houdt met de achtste Veteranendag. Deze Veteranendag wordt op 30 juni georganiseerd in Den Haag, als eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Ik loop er niet graag mee te koop, maar ik ben ook veteraan: in 1970 heb ik één dag in militaire dienst gezeten. Jullie begrijpen de lichte ontroering toen ik deze trein voorbij zag schieten. www.veteranendag.nl


Stoomloc door Bunnik, 20 juli 2013

Loc 01 1075 van de SSN bij het ochtendkrieken om 4:50 uur. Bunnik slaapt nog, maar volgens voorschrift wordt er keurig gefloten bij de blokpost. De loc is op weg naar Bentheim om daar een Duitse trein op te halen, met een gezelschap dat een bezoek zal brengen aan Amsterdam. Zo ver kwam het echter niet. Vanwege de bermbrandjes die ze achter zich liet tussen Apeldoorn en Amersfoort, kreeg de stoomloc een rijverbod. In Amersfoort werd ze afgelost door een dieselloc. Zie ook de foto's.



Blokpost Bunnik in schaal H0

+++ Gartenhaus 'Nico Spilt' +++ Garden shed 'Nico Spilt' +++

Blokpost Bunnik in schaal H0. Het bouwpakket Gartenhaus 'Nico Spilt' is in 2010 ontwikkeld door Frank Drees uit Hannover met behulp van laser-cut-techniek. www.archistories-shop.de (sinds juni 2020 uitverkocht).


Het bouwpakket is ook te koop geweest bij Conrad. Lees de objectieve beoordeling uit 2014!


Garden shed 'Nico Spilt' is in april 2015 ook aan de andere kant van de oceaan terecht gekomen. www.zscalemonster.com/archistories (mogelijk daar nog te koop, maar vanwege de verzendkosten zal dat niet interessant zijn).


Blokpost Bunnik mag natuurlijk niet ontbreken op mijn eigen Märklinbaan. Ik heb er een led-lampje ingebouwd (foto uit 2014). Hieronder een aantal foto's van mijn blokpost op banen van anderen, met grote dank aan de inzenders!


Blokpost Bunnik in schaal H0 doet het ook goed op de modelbaan van Pieter Lagas.


Het Gartenhaus 'Nico Spilt' op het volkstuincomplex van Gerard Kosterman.


Blokpost Bunnik gefotografeerd op de baan van Mario Zuiderduin.


Een VT 11.5 passeert het Gartenhaus op de baan van Nico Bartels.


Blokpost Bunnik gefotografeerd in de stijl van O. Winston Link door Rob Reinders.


Blokpost Bunnik bij de stopplaats Soestdijkerstraatweg, op de prachtige baan van de Modelbouw Vereniging Hilversum. Het gebouwtje is geschonken door Rob Reinders. Foto's Rob Reinders en Rienk Nauta, 11 en 12 oktober 2013.


Bunnik, 14 mei 2023. Blp Bnk eindelijk erkend als officiële verkorting!



Zie ook:

Gartenhaus 'Nico Spilt':





vorige       start       omhoog