Dresden

Op 13 februari 1945, toen het nazi-regime praktisch verslagen was, verwoestten Amerikaanse en Engelse bommen­werpers de schitterende binnenstad van Dresden. Er ontstond een vuurstorm waarin een onbekend aantal (de schattingen liggen tussen 25.000 en 40.000) mensen omkwamen, waaronder veel vluchtelingen. Een zinloos en misdadig bombardement, net zoals de Duitse bombardementen in 1940 op Rotterdam en Coventry.

Ik bezocht Dresden in september 1979 en in september 2018. Toen bezocht ik ook het Verkehrsmuseum in het midden van de stad. Bij station Dresden Altstadt bevindt zich het depot van het Eisenbahnmuseum Bw Dresden-Altstadt, maar daar ben ik niet geweest.



Toen ik Dresden in 1979 bezocht, trof ik veel nieuwbouw aan in DDR-stijl. Bij wijze van monument en als protest tegen het bombardement waren het verwoeste Zwinger-museum en de Frauenkirche te zien. Deze gebouwen zijn inmiddels weer gerestaureerd. Tijdens mijn wandeling (zie route op kaartje) bezocht ik ook het Armeemuseum der Deutschen Demokratischen Republik. De stad maakte zich op voor de viering van het 30-jarig bestaan van de DDR.


 

Dresden, 28 en 29 september 1979. Prager Strasse gefotografeerd vanuit mijn hotelkamer.


 

Dresden, 29 september 1979. Verwoest gebouw in de binnenstad. Rechterfoto: achter dieselraderboot "Karl Marx" liggen de puinhopen van de Frauenkirche. Later heeft men deze kerk weer opgebouwd, gebruik makend van de brokstukken: met behulp van een computerprogramma kon men berekenen waar welk brokstuk ooit in de kerk gezeten had. De raderboot, gebouwd in de jaren zestig, heet tegenwoordig "Die Koje". Over de Elbe varen ook diverse stoomraderboten.


 

Dresden, 29 september 1979. Tram op de Georgi-Dimitroff-Brücke, zoals de Augustusbrücke in de DDR-tijd heette. In de achtergrond het silhouet van de uitgebrande Hofkirche.


 

Dresden, 29 september 1979. Goldener Reiter op de Neustädter Markt.


 

Dresden, 29 september 1979. Op de linkerfoto een monument 1941-1945.


 

Dresden, 29 september 1979. Aanplakbiljet met aankondiging van een Sonderausstellung in het Armeemuseum, in verband met het 30-jarig bestaan van de DDR. In plaats van hamer en sikkel had de DDR een hamer, een passer en twee korenschoven in haar vlag. Op de rechterfoto komt een Trabantje voorbij tuffen.


     

Dresden, 29 september 1979. Armeemuseum der DDR. In de tuin staan onder andere Russische Migs. Tegenwoordig is dit het Militärhistorisches Museum der Bundeswehr. Meer legeraangelegenheden.


 

Dresden, 29 september 1979. Verboden voor paard en wagen. Op de rechterfoto een Tatra-tramstel. Een bijzonderheid van het Dresdense tramnet is de spoorwijdte: 1450 mm in plaats van 1435 mm. In Leipzig gebruikt men 1458 mm. In Dresden heeft men in 1904 geëxpertimenteerd met het "Dolter-System". In plaats van via een bovenleiding kregen de trams hun stroom via een stroomafnemer onder de tram. Tussen de rails waren om de 120 cm stroomcontacten aangebracht (vergelijk de puntcontactrails van Märklin). Ook in andere steden zijn vergelijkbare systemen gebruikt.


 

Dresden, 29 september 1979. Socialistische nieuwbouw versus een symbool uit het verleden: de Fürstenzug, een enorm tableau waarop alle vroegere vorsten uit de streek staan afgebeeld.


 

Dresden, 29 september 1979. Op de linkerfoto reclame voor het 30-jarig jubileum van de DDR; in het midden de Kreuzkirche, rechts de toren van het Rathaus. Op de rechterfoto een warenhuis in de Prager Strasse.


 

Dresden, 29 september 1979. In elke zichzelf respecterende stad stond wel een kolossaal beeld van Lenin. Rusland bracht niet alleen het socialisme maar ook auto's. Op de rechterfoto reclame voor Moskwitsch (Scaldia) en Lada.


   

Dresden, 29 september 1979. Fonteinen in de Prager Strasse.


 

Dresden, 29 september 1979. Sociaal-realistische kunst. Het ingetogen interieur van mijn hotelkamer.


  

Dresden Hbf, 30 september 1979. Ik ga weer naar huis. Overstappen in Hannover.


Dresden, september 2018


Verkehrsmuseum Dresden, 13 september 2018.


Verkehrsmuseum Dresden, 13 september 2018. Model van de Adler.


Dresdner Bergbahnen

Dresden, 14 september 2018. Vlak bij elkaar bevinden zich de Standseilbahn en de Schwebebahn van Dresden. Deze zijn rond 1900 aangelegd. Hiermee kun je een kort tochtje maken naar de top van een berg. Vooral met de Schwebe­bahn krijg je dan een mooi uitzicht over de stad. Bij beide banen zijn kleine musea ingericht die je gratis kunt bezoeken. Voor een klein bedrag kun je ook de machinekamer van de Schwebebahn bekijken.


Dresden, 14 september 2018. Standseilbahn.


Dresden, 14 september 2018. Schwebebahn. In de verte de Loschwitzer Brücke (Blaues Wunder) over de Elbe.


Dresdner Parkeisenbahn

Dresden, 15 september 2018. Stoomloc "Moritz" van de Dresdner Parkeisenbahn. Deze loc is in 1925 gebouwd door Krauss & Co., München. Schaal 1:3. Soortgelijke locs rijden onder andere in het Prater in Wenen. Zie het overzicht van Liliputlocomotieven.

Het gebouw in de achtergrond is de Gläserne Manufaktur van Volkswagen. Hier worden onder andere elektrische auto's in elkaar gezet. De onderdelen worden per vrachttram aangevoerd. Helaas heb ik daar geen foto's van kunnen maken.


Modellbahn im Bahnhof

Dresden Hbf, 13 september 2018. Modellbahn im Bahnhof.


Eindpunt DDR. Sporen uit een verdwenen land. Door Guus Ferrée. Uitg. De Alk, 1991. ISBN 9060139968.

Dit boek verscheen nadat de DDR (Oost-Duitsland) in 1990 ophield te bestaan. Guus Ferrée heeft zowel voor als na de omwenteling veel bezoeken gebracht aan dit land, en illustreert zijn verhalen met fraaie foto's. In de DDR-tijd was fotograferen vaak een groot probleem, want oude stoomtreinen waren natuurlijk staatsgeheim. Zelf heb ik er nooit zin in gehad om gezeur aan mijn kop te hebben. In West-Duitsland kon je ongestoord van stoomtreinen genieten.


Interzonenzüge. Eisenbahnverkehr im geteilten Deutschland 1945-1990. Peter Bock. GeraMond, München 2007. ISBN 9783765471186.

De geschiedenis van het treinverkeer tussen de twee Duitslanden, waaronder de transittreinen tussen de Bondsrepubliek en West-Berlijn. Die boden de liefhebber de gelegenheid om vanaf West-Duitse stations naar Oost-Duitse stoomlocomotieven te kijken. Zie bijvoorbeeld de thema's Hamburg, Hof en Berlijn.


Zie ook:




vorige       start       omhoog