Hilversum NOS, Noord, Media Park

Tussen de oude HSM-stations Hilversum en Bussum (later Naarden-Bussum) zijn in later jaren twee haltes aangelegd. In mei 1966 werd Bussum Zuid in gebruik genomen als zogeheten P&R-station. P&R staat voor park and ride; zet je auto neer en rijd met de trein verder.

In het najaar van 1974 volgde de halte Hilversum NOS, in mei 1989 werd dat Hilversum Noord. Deze halte is in december 2013 omgedoopt tot Hilversum Media Park. Met spelfout dus, want Mediapark is één woord.

Tussen beide haltes ligt stapelplaats Crailoo. En niet te vergeten het gelijknamige zwembad, waar ik tijdens de lange warme zomers uit mijn jeugd vaak naartoe fietste. Dat zwembad is al lang weer verdwenen.



Hilversum, 15 mei 1971. Treinstel 374 op kop van een trein uit Amsterdam. Even voorbij het het viaduct in de verte, een ontwerp van de bekende architect Dudok, zou drie jaar later de halte Hilversum NOS worden aangelegd.


Hilversum NOS, 15 februari 1975. Treinstel 501 loopt binnen uit Amsterdam.


Hilversum NOS, 12 april 1976. Loc 1222 passeert met een sneltrein uit Amsterdam.


 

Hilversum NOS, 28 april 1976. Loc 1154 passeert met een trein naar Amsterdam. De trein bestaat uit rijtuigen plan E. Op de tweede foto een ertstrein met 2346 en drie collega's op weg naar Amsterdam. Voor de liefhebber een imposant gezicht en gehoor, voor de fantasieloze een bewijs dat het niet zulke geweldige locs waren. In de achtergrond het viaduct.


Hilversum NOS, 9 oktober 1976. Loc 1004 en vier bijpassende rijtuigen Plan D. Meer foto's.


Hilversum Noord, 30 september 2005. Motorrijtuig mC 9002 "Jaap" tijdens een gezelschapsrit.


Hilversum Noord, 30 september 2005. Rond het middaguur kwamen binnen enkele minuten twee treinen voorbij richting Hilversum: loc 1847 met een DDM1-stam en loc 1619 met een staaltrein.


 

Bielzenblues in Hilversum Noord (1975 en 2003). Op grote delen van het net waren in de jaren zestig de spoorstaven vastgezet op betonblokken, die via zigzag gemonteerde ijzeren staven met elkaar waren verbonden. Inmiddels liggen er weer gewone ouderwetse houten dwarsliggers, of bielzen zoals ze in de volksmond heten.


 

Hilversum Noord, 23 maart 2003. Een trio plan V als stoptrein naar Amsterdam. De halte bij het Mediapark is inmiddels onbemand. Via knoppen kun je op afstand hulp inroepen.


 

Hilversum NOS, 9 augustus 1975. CN-bus 5505 in de stadsdienst. Tweede foto: Hilversum Noord, 23 maart 2003. Bussen doen deze halte niet meer aan, daarom kon ik hier wel even mijn auto neerzetten.


Hilversum Noord, 9 augustus 1975. Kunstwerk van "Benbielist" Benninga. Op diverse kleinere stations verrezen vanaf 1970 objecten, vervaardigd van oude dwarsliggers en andere materialen, bijvoorbeeld buffers die dienstdeden als krukjes. Het meeste hiervan is inmiddels verdwenen: het hout is vergaan of de objecten stonden in de weg.


Hilversum NOS, 23 maart 1986. Met mijn toen nog overzichtelijke gezin wacht ik op de trein naar Utrecht. In de achtergrond de karakteristieke voetgangersbrug, die in de loop van 2011 zou verdwijnen. In plaats hiervan is een lange traverse aangelegd die ook een loopverbinding biedt naar het Mediapark. Nieuwe traverse bij Hilversum Noord.



Van Hilversum NOS naar Hilversum Noord

Hilversum Noord, 1 juli 1989. Peter van der Vlist (plv. rayon­chef in Amersfoort) overhandigt tijdens een tv-uitzending het bord “Hilversum NOS” aan Ed van Westerloo (directeur televisie van de NOS). De halte was per 28 mei 1989 omgedoopt tot “Hilversum Noord”. Het bord op deze foto bevindt zich nu in het depot van Beeld en Geluid in Hilversum. Het andere bord met de oude naam hangt bij Peter op zolder.

Bekijk het fragment uit de televisie-uitzending bij de start van het jubileum NS-150.



Van Hilversum Noord naar Hilversum Media Park

Hilversum, 20 december 2013. Hilversum Noord, ooit begonnen als Hilversum NOS, heet nu Hilversum Media Park. De naamswijziging ging in per 15 december 2013, maar door een fout van ProRail waren de nieuwe borden al een maand eerder opgehangen. Men heeft ze toen afgeplakt met tape, maar die werd vervolgens door onverlaten weggehaald. Toen heeft men het maar zo gelaten. De naam "Media Park" is natuurlijk fout, dat zou Mediapark moeten zijn. Fotomontage Henk Koster.


De treinhalte en het Mediapark zijn sinds 2011 door een bijzondere traverse met elkaar verbonden.


Hilversum Media Park, 3 augustus 2021. SNG-stellen 2707 en 2762 op weg van Amersfoort naar Amsterdam.


Hilversum Media Park



Hilversum Media Park, 13 april 2024. Een snelle Sprinter!


Hilversum Media Park, 1 mei 2024. In verband met een project moesten we op dit station wat foto's maken.


Hilversumse verzetsstrijders

Hilversum. De Bonnikestraat in de jaren 60, gefotografeerd vanaf het achterbalkon van een flat aan de Stroeslaan. Deze foto vond ik tussen de spullen van mijn vader, die als administrateur en later adjunct-directeur werkte bij woning­bouw­vereniging Ons Ideaal. Dit zijn eengezins­woningen van het zogeheten 12e complex dat door deze vereniging was gebouwd. De flats erachter, aan de Buisweg, behoren tot hetzelfde complex. In de verte is de straaltoren van de Hilversumse omroep te zien. Die is in 1976 opgeblazen nadat er in Hilversum een nieuwe betonnen televisie­toren was gebouwd. Iets rechts van de toren is het dak van het Gemeenlandshuis te zien. Dat is in 1968 gesloopt toen op die plek het Mediapark werd gebouwd. Achter de flats loopt de spoorlijn naar Amsterdam; hier is later de halte Hilversum NOS aangelegd. Helemaal links twee hijskranen op het terrein waar een televisiestudie van de NTS werd gebouwd. Tussen de hijskranen door zien we de toren van het Hilversumse raadhuis. De auto op de voorgrond is een Renault Dauphine, met de motor achterin, kenteken BD-92-53. De drie andere auto's zijn Volkswagens, ook met de motor achterin.

Hilversum. Dezelfde woningen in de Bonnikestraat vijftig jaar later. In de achtergrond de kruising met de La Rivièrestraat. Deze en andere straten in Hilversum-Noord zijn vernoemd naar Hilversumse verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. In de Burgerzaal van het Hilversumse raadhuis hangt een plaquette met hun namen.


Hilversum, 15 maart 1945. Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog maakte de Engelse luchtmacht, de RAF, een serie luchtfoto's vanaf het oosten van Hilversum tot Soestdijk. Op deze foto een deel van het toen nog grotendeels onbebouwde noorden van Hilversum, met linksboven de Crailose brug en rechtsonder het viaduct. In het midden hiervan lag een spoorwegovergang, ter hoogte van de tegenwoordige halte Hilversum Noord. Rechtsboven de Noorder Begraafplaats, net als het viaduct ontworpen door Dudok. Vlak naast de Crailose brug stond baanwachterswoning 28. Links daarvan is het natuurbad te zien. De weilanden aan de onderkant van de foto zijn verdwenen, net als het Gemeenlandshuis. Hier is nu het Mediapark.


Zie ook:




vorige       start       omhoog