Hilversum in vroeger tijden (intro)

door Edward BaryIndeling

 1. Herinneringen aan de Gooilijn
 2. Foto's van Adriaan Pothuizen
 3. Foto's van Peter van der Vlist
 4. Perronkap van Hilversum; vroegere tunnelplannen
 5. Aanleg spoorlijn door Het Gooi; ontsporing in 1949
 6. Geschiedenis van Post T en de eerdere seinhuizen
 7. Treindienstleider in 1963 (door Adriaan Pothuizen)
 8. Station in miniatuur: Modelbouw Vereniging Hilversum
 9. De ‘tunnelkwestie’ (door Egbert Pelgrim)
 10. Markante gebouwen langs het spoor
 11. Op en rond het stationsplein
 12. Bussen op en rond het stationsplein
 13. Feitenrelaas van een monument, dat geen monument mocht zijn
 14. Hilversum 1905 - 1914
 15. Treinongeval op 23 augustus 1956 (door Peter van der Vlist)

Achtergronden

De auteur van dit artikel is oud Hilversummer (geboren in 1946 en woonachtig geweest tot 1974). Het artikel is gebaseerd op zijn belangstelling voor spoorwegen, een hobby die al in het bloed zat sinds zijn kleuterjaren, maar daadwerkelijk in 1962 tot actieve invulling kwam, nadat hij in dat jaar lid werd van de NVBS, de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen, een lidmaatschap voor het leven. In dat jaar ook begon hij ook met fotograferen: NS, Duitse stoom in Rheine, MŁnster en de Emslandstrecke, de laatste jaren van de RTM, de toen nog in gebruik zijnde tramlijnen naar Oostvoorne en Hellevoetsluis.

Aan zijn Gooise tijd (en vrienden) bewaart hij de beste herinneringen. Vriendschappen met gelijkgestemden zorgden voor uitwisseling van gegevens, foto's e.d. Internet en mobiele telefoontjes bestonden nog niet en NS was nog niet erg toegankelijk voor particuliere hobbyisten. Zelf er op uit dus. Zelf ontdekken hoe de omloop van het materieel in elkaar zat. Hangplekken langs het spoor opzoeken, waarnemen en vooral: genieten en foto's maken. In de jaren 1965, 1966 en 1967 werkte hij als scholier in de zomervakanties als seizoenkracht op het station in Naarden-Bussum. De vakanties waren lang (acht weken) en daar kon je best een paar weken van werken.

In november 1970 kwam hij in dienst van NS; zijn loopbaan startte op Hgb (Pensioenfonds, Ep Planning, Ep Tractie & Materieel, Ep Lijndienst) en vervolgens via het Vervoerrayon Amsterdam, NS Verkeersleiding Noordwest en Railverkeersleiding eindigde bij ProRail Randstad Noord als medewerker Kwaliteit & Logistiek op het Bedrijfsbureau. Vanaf 1 december 2005 heeft hij zijn loopbaan bij NS beŽindigd door gebruik te maken van een vervroegde pensioenregeling.

De foto's uit de jaren vijftig zijn welwillend ter beschikking gesteld door de heer J.G.C. van de Meene. De collectie foto's uit de jaren zestig zijn van Adriaan Pothuizen en Peter van der Vlist, jeugdvrienden uit Hilversum.Historische canon van Hilversum. Kees van Aggelen, Nico Leerkamp, Ed van Mensch. Uitgave van de Hilversumse Historische Kring 'Albertus Perk', 2011. ISBN 9789081850209. Tweede druk, opgedragen aan Egbert Pelgrim.

In dit boekje komt de geschiedenis van Hilversum in 35 'vensters' aan de orde. Uiteraard komen ook trein en tram voorbij.

Lees meer in het thema Hilversum door de jaren heen.Zie ook:

Websites:

vorige       start       omhoog