Köln Hbf en Köln Deutz

Twee stations, gescheiden door de Hohenzollernbrücke.



Köln Hbf, een paar keer op doorreis bezocht. Voor meer kaartjes zie Waar ben ik geweest?


 

Köln Hbf, 15 juni 1969. Twee uitvoeringen van de E10: loc 110 154 en loc 110 423.


 

Köln Hbf, 15 juni 1969. Loc 110 152, met in de achtergrond de Hohenzollernbrücke. Op de tweede foto de toen 18-jarige uitvoering van uw webmaster, gefotografeerd door zijn vader. In de achtergrond stationskapreclame voor 4711.


 

Köln Hbf, 15 juni 1969. Loc 110 403.


 

Köln Hbf, 15 juni 1969. Loc 003 268 met de NVBS-expres, klaar voor de terugreis naar Nederland.


 

Köln Hbf, 11 augustus 1970. Loc 112 501 met een TEE naar München. De serie 112 is een voor hogere snelheden geschikt gemaakte versie van de 110. Na 1991 zijn deze locs in de serie 113 genummerd; het nummer 112 werd toen toegekend aan de vroegere DR 212. Tweede foto: Köln Hbf, 12 augustus 1970. Belgische meerspanningsloc 160 023 met een trein naar Brussel.


Schnelltriebwagen einst und jetzt. Köln Hbf, 11 augustus 1970 (een VT 601 als TEE 91 naar Brussel)
en 1 maart 2004 (een ICE3-treinstel).


Köln Hbf, 15 juni 1969 en 1 maart 2004. Stoomloc 003 268 met de NVBS-expres, op de terugweg naar Nederland,
en e-loc 143 932 (ex-DR) met een regionale trein. Op het bagageperron is nog goed te zien waar de waterkolom stond.


Köln Hbf, 1 maart 2004. DB-loc (ex-DR) 143 183 op lijn S12 naar Hennef. De reclame is van Gaffel Kölsch. (Kölsch mag alleen door bepaalde brouwerijen in Köln worden gebrouwen. Lijkt erg op pilsner, maar is bovengistend bereid.)


Köln Hbf, 1 maart 2004. Loc 120 133, een draaistroomlocomotief Baureihe 120 met een trein naar Luxemburg.


Köln Deutz, 1 maart 2004. Naar een ontwerp van Biecker en Röttcher werd op 11 november 1913 in Köln-Deutz een nieuw station in gebruik genomen. Het stationsgebouw met zijn koepel en twee zijvleugels heeft het karakter van een klein slot. Het gold in die tijd als een architectonisch meesterwerk. De bouwkosten bedroegen 10 miljoen Mark, waarvan de stad Köln de helft betaalde. De fraaie ruimte in de koepel wordt tegenwoordig onder andere gebruikt voor tentoonstellingen.

Het stationsplein is genoemd naar Nikolaus August Otto (1831-1891), de uitvinder van de viertaktmotor en mede-oprichter van de Klöckner-Humboldt-Deutz AG (KHD). Een monument in de vorm van een Otto-motor staat links van het station. Köln-Deutz ligt aan de rechter Rijnoever, recht tegenover Köln Hbf aan de linker Rijnoever. De twee emplacementen lopen via de zessporige Hohenzollernbrücke in elkaar over. De perrons van Köln-Deutz liggen op twee niveaus.


Köln Deutz, 1 maart 2004. Loc 750 003 (voorheen 103 222) die eruit ziet alsof ze zojuist de fabriek heeft verlaten,
met een meettrein op weg van Minden naar Aachen.


Köln Deutz, 1 maart 2004. Lastig fotograferen, op geëlektrificeerde baanvakken. Er steekt altijd wel een lelijke paal uit de trein, of er vallen rare schaduwen overheen. Maar over dit plaatje ben ik wel tevreden. De ouderwetse vakwerkmasten passen uitstekend bij de geklinknagelde Blokkendoos. Het voorjaarszonnetje doet de rest. (digitale bewerking)


Köln Deutz, 1 maart 2004. Het Duitse idee van strooigoed. Het zand is bestemd om op gladde perrons te strooien.


Köln, Rathausplatz, 1 maart 2004. Bij het begin van de Hohenzollernbrücke ligt in de bestrating deze herinnering aan 1000 zigeuners (Roma en Sinti) die in mei 1940 op transport zijn gesteld naar getto's en vernietigingskampen. Op ruim 20 plaatsen in Köln zijn deze gedenktekens aangebracht.


Köln, 1 maart 2004. De Hohenzollernbrücke, gefotografeerd vanuit station Köln Deutz. In de achtergrond de Keulse Dom. Köln Hbf ligt direct achter de zessporige brug.


Köln Deutz, een "luchtfoto" gemaakt door Ronald van der Loop. Helemaal links de Hohenzollernbrücke. Aanvankelijk was dit een dubbele brug, waarvan één deel bestemd was voor het wegverkeer en het andere deel voor de spoorwegen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de bruggen vernield. Vanaf 1945 waren beide bruggen bestemd voor het treinverkeer. Later is er nog een derde brug naast gelegd. Over deze bruggen, met in totaal zes sporen, rijden constant treinen tussen de stations Köln Hbf en Köln Deutz. Aan weerszijden bevinden zich bruggen voor voetgangers en fietsers.


Hohenzollernbrücke vanuit de hoogte in de hitte

Zaterdag 10 juli 2010 moest ik even in Keulen zijn. Samen met een van mijn dochters heb ik de Dom beklommen (bij 35 graden Celcius!) om een foto van de Hohenzollernbrücke te maken. Daar rijden zelden of nooit goederentreinen overheen, maar er gaan wel goederen onderdoor. Iets langzamer maar veel goedkoper en milieuvriendelijker dan met de trein. Een rage is het bevestigen van hangsloten aan het hek van deze brug. Daar zet je de naam van jezelf en iemand anders op, en daarna gooi je het sleuteltje in de Rijn. Weer eens wat anders dan een hartje in een boom krassen.


Dikke Peter is moe

Keulse Dom, 10 juli 2010. Dit noemen ze dan de grootste luiklok ter wereld!
Op 6 januari 2011 ging er iets mis: tijdens het luiden voor Driekoningen brak de klepel doormidden. De Sint-Petersklok in de Dom is de grootste ter wereld met vliegende klepel en wordt met zijn gewicht van 24.000 kilo ook wel Dicke Peter (in het Keuls: Decke Pitter) genoemd. De klepel alleen al weegt zo'n 700 kilo. Het stuk van de klepel dat afbrak, werd opgevangen door staaldraden onder de klokkentoren. Waarschijnlijk is metaalmoeheid de oorzaak. De klok werd in 1923 in de toren gehangen en luidt alleen nog bij speciale gelegenheden, bijvoorbeeld op kerkelijke feestdagen, als de paus sterft of bij het beëindigen van een oorlog*. De klepel werd in 1956 al eens vervangen.
* Een weetje: de Tweede Wereldoorlog eindigde niet in 1945 maar in 1990, na de Duitse eenwording.


Alleen als-ie ICE-koud is!

Köln Hbf, 10 juli 2010. Ontmoeting van twee ICE-treinstellen. Die met de spitse neus is een ICE3, een type dat herhaaldelijk problemen vertoont met de airco. Toen ik naar Keulen reisde, was in een van de koprijtuigen de airco uitgevallen. Ik wilde hier een poosje naar buiten kijken, maar ik ben snel weer naar een ander rijtuig gegaan. Op de terugweg zat ik in een ICE waar in de hele trein de airco op halve kracht werkte. Niet prettig, maar dat viel nog mee vergeleken met een andere ICE die een dag later helemaal zonder airco reed en waarin het meer dan 50 graden werd. Er moesten zelfs mensen naar het ziekenhuis en de DB is aangeklaagd wegens het toebrengen van lichamelijk letsel.


Keulen, zomer 1960. Beginpunt van de Rheinuferbahn naar Bonn, tegenover Köln Hbf. Ansichtkaart KVB/HGK.


Keulen, circa 1910. Een foto gemaakt vanaf de andere kant van de Hohenzollernbrücke, die toen nog was voorzien van grote torens. Die zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog weggebombardeerd. Ansichtkaart KVB/HGK.


Köln Hbf, 10 juli 2010. Ik vind dit wel een mooi grafisch beeld. Maar wat betekent het allemaal?

  • De lichtbakken linksboven en linksonder zijn Fahrtanzeiger. In onoverzichtelijke situaties, zoals lange perrons, worden deze gebruikt om aan te geven of het uitrijsein veilig staat. Ze zijn een hulpmiddel voor het personeel, geen echte seinen. Een trein mag dus nooit op basis van deze aanwijzer vertrekken: de machinist moet afgaan op wat het uitrijsein aangeeft. De schuine streep van linksonder naar rechtsboven heeft betrekking op het sein dat verderop, in de richting van de kijker, staat. De streep is verlicht als dat uitrijsein op veilig staat. De aanwijzer met de drie lampjes van linksboven naar rechtsonder heeft betrekking op het uitrijsein dat achter de rug van de kijker staat.
  • De driehoekige lichten zijn gekoppeld aan de inrijseinen. Ze worden gebruikt om aan te geven dat er een trein binnenkomt. Afhankelijk van de richting waaruit de trein komt, licht de bovenste of de onderste driehoek op. Dit kan ook in combinatie met een Fahrtanzeiger, als het inrijsein en het uitrijsein beide veilig staan (doorgaande trein).
  • De twee lichtbakken rechts, met drie verticale lampjes, zijn gekoppeld aan de Bremsprobesignale. Ze gaan branden als de remproef geslaagd is, dus als in het eigenlijke remproefsein drie lampen branden.
  • De lichtbak rechtsonder is niet meer in gebruik. Hierin lichtte de letter G op als men op het bagageperron klaar was met de bagage en de expresgoederen.

Al deze lampen waren bestemd voor de perronchef die vroeger het vertreksein gaf. Tegenwoordig is dit de taak van het treinpersoneel. Vergelijk ook het Nederlandse vertreksein


Köln Hbf, 8 oktober 2022. Loc 110 428 van Train Rental International (TRI). Foto Jan de Kroon.


Zie ook:




vorige       start       omhoog