Maart 2010


Baarn, 6 maart 2010. Treinstel 114 van het Spoorwegmuseum tijdens een rondrit met een gezelschap. Uw royalty-verslaggever is meegeweest met deze rit langs de koninklijke wachtkamers in Baarn, Amsterdam en Den Haag HS. De rit begon en einidgde in het Spoorwegmuseum.


Bunnik (Mereveldseweg), 7 maart 2010. Loc 1769 met een terugkerende vakantietrein. Achter de loc slaaprijtuig 61840670417-0. De andere 13 rijtuigen heb ik ook op de foto; de trein reed langzaam.


Houten (Fortweg), 7 maart 2010. Waar de vakantietrein reed liggen in 2012 vier sporen. De AHOB zal dan vervangen zijn door een fietstunnel. Voor een situatiekaartje zie Bunnik en omgeving.


Utrecht (Mereveldseweg), 7 maart 2010. Loc 189 083 met staaltrein 47051 naar Romanshorn.


Emminkhuizen (bij Veenendaal), 9 maart 2010. Loc 186 181 met DBM-trein. Foto Fokko van der Laan. Deze trein rijdt een keer per week: zaterdag leeg als trein 85350 (Mainzlar-Amsterdam Westhaven), dinsdag gevuld terug als trein 48521. De trein is van SBB Cargo Deutschland, en wordt in Nederland in samenwerking met ACTS gereden. De loc is een 186'er met SBB-stickers erop, geen echte (dus mooie) Zwitserse loc. De wagens zijn van het type Tads. DBM = dead burned magnesite = magnesiumoxide. DBM wordt uit magnesiet (magnesiumcarbonaat, MgCO3) gewonnen door dit te verhitten in een kalkoven tot ongeveer 800°C, waarbij het ontleedt tot magnesiumoxide (MgO) en koolstofdioxide (CO2).


Houten, Meidoornkade, 14 maart 2010. Ter gelegenheid van de modelspoorbeurs Rail 2010 stond Sik 307 op het parkeerterrein. In de achtergrond de A27. Leuk, maar het scheelde wel weer in de parkeerruimte. Hoewel ik daar met mijn fiets natuurlijk geen last van had. Locomotor 307 is eigendom van een particulier.
Lees ook de reacties in het gastenboek.


Utrecht Centraal, 23 en 24 maart 2010. Zomaar een paar interessante, inmiddels veelal verdwenen, objecten. Onder andere een kastje van een spoorstaafconditioneringssysteem, een woord dat niet eens op het Scrabblebord past. Met dit systeem wordt, wanneer een trein passeert, wat vet tegen de spoorstaaf aangebracht. Dat gaat het snerpende geluid tegen als treinen door een scherpe boog rijden.


Utrecht, 23 en 24 maart 2010. Dit krijg je van slechte aansluitingen: dan ga je maar wat met de zelfontspanner spelen.


Arnhem, 30 maart 2010. Een vroegere goederenwagen, type Gls (Van Gend & Loos), op het terrein van de Zeeverkenners aan de Nieuwe Havenweg. Foto Lennart Visser.


Amsterdam Bijlmer, 31 maart 2010. Deze tot meettrein omgebouwde mP is regelmatig te zien op dit traject. Als decor dient de ArenA. Tijdens de opening van dit stadion zong Trijntje Oosterhuis een lied in onvervalst Polderneiderlands.


Zomertijd!

Bij de overgang van winter- naar zomertijd gaan de stationsklokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Dit kun je zelf op het perron controleren. De "echte" tijd is de wintertijd. De gedachte achter de zomertijd is dat dit energie bespaart (lampen branden minder), maar waarschijnlijk is het tegenovergestelde het geval (airco's draaien langer). En verder zijn er alleen maar problemen vanwege biologische klokken die van slag raken.

Vroeger had elke plaats zijn eigen tijdrekening. Als het in de ene stad 9 uur was, was het een in een volgende stad bijvoorbeeld 9.15 uur. Dat werd lastig toen er treinen gingen rijden. De spoorwegen hanteerden daarom hun eigen tijdrekening: de stationsklokken gaven overal dezelfde tijd aan. Maar de klokken in de stad zelf gaven vaak nog wel de afwijkende, lokale tijd aan. Aan deze situatie is op een bepaald moment een eind gekomen: iedereen ging zich aan de spoortijd houden.

De stationstijd op
je eigen pc. Bron: www.jocisoft.nl



Intertraffic 2010

Op uitnodiging van Vialis bezocht ik vrijdag 26 maart de vakbeurs Intertraffic in de RAI. De beurs draaide om “traffic management, safety and parking”. Het wegverkeer dus, en de technieken om dit veiliger te maken. We zagen daarom veel leveranciers van verkeerslichten, slagbomen, parkeerautomaten, strepentrekkers en verkeersborden.

Hier en daar lag een elektrische auto of motorfiets aan het stopcontact, want duurzaamheid is tegenwoordig het thema als je mee wilt tellen. Nu niet flauw zijn en vragen waar die elektriciteit vandaan komt. Een leverancier van plastic wegafzettingen presenteerde zijn spullen als “eco”. Niet omdat zijn hekken van gerecycled plastic waren gemaakt, maar omdat het plastic later door anderen gerecycled zou kunnen worden. Zo makkelijk is het om eco te zijn!

Op de hele beurs zag ik maar één trein: een modellocomotiefje dat een wagen trok waarop een container stond. Met behulp van een speciale camera kon het nummer van de container worden geregistreerd. Met eenzelfde camera kunnen nummerborden van rijdende auto’s worden opgenomen. Dit werd gedemonstreerd op een originele Scalextric-baan. Een vriendelijke meneer van de firma Adaptive Recognition Hungary (ARH) uit Boedapest legde mij alles uit.

Tot mijn verbazing zag ik opeens het logo van NMA: de Nederlandse Machinefabriek Alkmaar. Die was toch failliet? Ook hier een vriendelijke man die mij te woord stond. NMA Industries is eind 2008 failliet gegaan, maar onder de naam NMA Verkeer & Veiligheid is een doorstart gemaakt in Broek op Langedijk. Hier worden onder andere afsluitbomen gemaakt. Na het failliet van NMA heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit snel de domeinnaam www.nma.nl geclaimd. Vandaar dat het nieuwe NMA een andere domeinnaam moest kiezen.

Dat bedrijven dure stands huren op zo'n beurs begrijp ik wel: die willen hun spullen aan de man brengen. Ik ben er echter niet achtergekomen wat provincies en een ministerie hier te zoeken hebben: aan wie willen die wat verkopen?




ProRailProza

Om logistieke redenen van en naar Schiphol
Van en naar Schiphol moeten reizigers rekening houden met een vertraging van 15 tot 30 minuten en uitval van treinen.
Door om logistieke redenen rijden er van en naar Schiphol minder treinen.

Bericht op de site van ProRail, 19 maart 2010. Het huppelkutje (m/v) van dienst heeft weer goed haar best gedaan.
Meer ProRailProza.




Antwoord op een ongestelde vraag

Vraag aan de klantenservice van GVU

Ik gebruik de chipkaart. Laatst stapte ik in een bus waarin alle apparaten buiten dienst waren, zodat ik niet kon inchecken. Van de chauffeur mocht ik gewoon meerijden, maar ik vraag me af wat er was gebeurd bij een controle. Kunt u mij daar over inlichten? Ik neem aan dat het niet mijn verantwoordelijkheid is als de apparatuur van GVU niet functioneert.

Antwoord van de klantenservice van Connexxion

Onlangs heeft u ons benaderd omdat u niet heeft kunnen in- of uitchecken of dat er teveel berekend is voor uw reis. Verzoeken om vergoeding kunt u via het restitutieformulier aanvragen. Het formulier is te downloaden op www.connexxion.nl - ov-chipkaart - veelgestelde vragen - hoe vraag ik restitutie aan? Nadat wij het volledig ingevulde formulier van u ontvangen zullen wij uw verzoek in behandeling nemen.

Mailwisseling, begin februari 2010. Ik liet weten dat dit geen antwoord op mijn vraag was, maar natuurlijk hoorde ik niets meer. Wat moet je doen als je je chipkaart wilt gebruiken terwijl de apparatuur in de bus het niet doet? Vreemd trouwens dat vragen aan het GVU door Connexxion worden beantw... behandeld.




DE3 en ander getoeter

DE3 114 van het Spoorwegmuseum in actie, onder andere in Bunnik en Baarn. Ook de Kameel zien we voorbijkomen, evenals een VIRM met gestreken stroomafnemers. En wat zien we daar voor groens rijden? Vanuit de rijdende DE3 wordt blokpost Bunnik vastgelegd. Deze beelden worden zoals u gewend bent vergezeld van luid tyfoongeschal. Gefilmd in februari/maart 2010.

Meer filmpjes.





vorige       start       omhoog