Juli 2012


10 jaar Langs de rails. Dank voor de felicitaties.

Op 13 juli 2002 kwam deze site in de lucht. Op 13 juli 2012 bestond Langs de rails dus tien jaar. En ik ben van plan om nog lang door te gaan. Een klein cadeautje aan mijn trouwe bezoekers is deze carrousel. Over bezoek heb ik trouwens weinig te klagen. Misschien komt dat door de vrijwel dagelijkse updates, of dankzij de vaak geraadpleegde agenda. Voor wie het interesseert: de statistieken. Hartelijk dank voor de felicitaties die ik heb gekregen. Ze staan allemaal in mijn gastenboek.

Je kunt ook nog steeds zien hoe mijn site er tien jaar geleden uitzag: klik hier.En inmiddels zijn het er al weer

hit counter for myspace
. Fotomontage Henk Koster, 13 juli 2012.45 jaar spoorwegfotografie

Hilversum, 11 juli 1967. De allereerste foto die ik van een trein maakte: een Hondekop vertrekt naar Amersfoort.

Bunnik, 12 juli 2012. Proefrit met een V250: treinstel 4808 op weg van Arnhem naar Amsterdam.


Arnhem, 12 juli 2012. V250 4808 pauzeert tijdens proefritten tussen Amsterdam en Arnhem. "Hij rijdt voortreffelijk! Ik heb met een snelheid van 250 km/h een sigarettevloeitje op de stuurtafel gelegd en het raam geopend. Het vloeitje draaide maar een klein stukje om en verder gebeurde er niets mee." Tekst en foto Henk Rudolph.

Bunnik, 12 juli 2012. Proefrit met V250 4808, op weg van Arnhem naar Amsterdam. Aan de stuurknuppel zit Henk Rudolph.


Amsterdam, 1 juli 2012. In de achterliggende weken heeft dit plaatje van de Amsterdamse Oosterdoksluisbrug onder de reizigers beslist de nodige gespreksstof opgeleverd. De verminderde capaciteit voor bewegingen tussen de Watergraafsmeer en Amsterdam CS, die deze defecte spoorbrug veroorzaakte, maakte dat een groot aantal Fyra's, en daarnaast ook een aantal internationale Intercity's en Thalys-treinen, niet verder reden dan Schiphol. Foto Dink de Witte, collectie Cor de Rijke.


Utrecht Lunetten, 7 juli 2012. Drie Plan V's zijn nodig om een defecte ICM III te transporteren. Het konvooi rijdt van Eindhoven via Rotterdam en Arnhem naar Zwolle. Een hele omweg vanwege werkzaamheden. Samenstelling: 954 + 952 + 951 + 4066. Hoe zat dat ook maar weer met gemengde koppelingen? Foto Etienne Blaas.


Leer (Ostfriesland), 7 juli 2012. Loc 01 1066 (met extra tender) reed een rit van Emden via Rheine naar Köln en terug. Foto René Medendorp.


Dezelfde loc op dezelfde plaats. Leer (Ostfriesland), 12 juli 1971. Loc 012 066 is met een sneltrein op weg naar Rheine. Snel worden er nog wat spullen uit het houten bagagerijtuig gehaald. Op 31 mei 1975 zou deze loc de laatste stoomsneltrein over de Emslandstrecke rijden.


Amsterdam, 8 juli 2012. Een historisch tramstel lijkt oude tijden te doen herleven. In de achtergrond het pand waar
Blom & van der AA zetelde. Dit pand wordt momenteel opgeknapt en tot hotel omgebouwd. Foto Rienk Nauta.


Moordrecht, 9 juli 2012. Achter loc 203-1 van Volker Rail worden vier BD's van de Dijksgracht overgebracht naar Maastricht. De rit ging via Rotterdam in verband met werkzaamheden rond Den Bosch. Met gesloten deuren rijden is kennelijk geen noodzaak... Foto Robin Kersbergen.Verdrietige beer

Een slechte conducteur wilde ‘m weggooien, maar gelukkig is de beer gered. Via Twitter en andere social media heeft een speurtocht plaatsgevonden naar het baasje van de beer. Goeie actie. Maar het blijft raar: een beer als knuffel. Dat zijn ontzettend valse beesten, vooral die witte. Mijn beer is nu 60.Bunnik, 16 juli 2012. RRF-loc 17 met Belgisch meetrijtuig in een Hollandse regenbui.


Museumstoomtram presenteert Tijdreis naar de Toekomst

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik heeft op dinsdag 17 juli het beleidsplan Tijdreis naar de Toekomst gepresenteerd aan de gemeenteraden van Hoorn en Medemblik. Het beleidsplan vloeit voort uit de reorganisatie van het museum, die vorig jaar is doorgevoerd en legt de basis voor de toekomstige ontwikkeling van de museale attractie. In het beleidsplan staat een aantal ambities die het levende museum tot 2016 wil verwezenlijken. Met name toekomstige ontwikkelingen in Hoorn en in Medemblik spelen daarin een grote rol.

Ontwikkeling
De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik moet zich verder ontwikkelen als attractief museum en daarmee als belangrijke publiekstrekker in de regio. Een bezoek aan de Museumstoomtram is een attractieve en historische reisbeleving. De Museumstoomtram is als ‘toeristisch transportbedrijf’ bovendien in staat andere attracties te verbinden. In samenwerking met regionale partners kan de Museumstoomtram een grote rol spelen toeristische ontwikkeling in de regio. Landelijk gezien is de Museumstoomtram een van de grootste organisaties die historische Nederlandse transportmiddelen als attractie presenteert door ermee te rijden. Hierdoor heeft het een landelijke en zelfs internationale uitstraling. Om deze doelen te bereiken worden in het beleidsplan Tijdreis naar de Toekomst een aantal maatregelen voorgesteld.

Vrijwilligers en collectie
In het arbeidsintensieve, levende museum wordt gestreefd naar een verdere groei van het aantal en de inzet van vrijwilligers. De hele collectie speelt een rol in de presentatie van het museum. De historische waarde ervan is uniek en moet goed worden beschermd. Zo wordt niet alleen gewerkt aan een beschermde status van het stoomtrammaterieel en de stationsgebouwen, maar ook van de lokaalspoorweg Hoorn-Medemblik en zijn omgeving, als de meest compleet bewaard gebleven lokaalspoorweg in ons land.

Educatie
De Museumstoomtram breidt zijn educatieve taken uit en gaat nog meer ‘levende geschiedenis’ presenteren. Bezoekers worden in ontdekkingstochten uitgedaagd deel te nemen in de uitvoering van rollen en ambachten, die bij het museum horen. Ten behoeve van het basisonderwijs is het nieuwe educatieve programma ‘Speuren naar Sporen’ ontwikkeld. Het aantal stageplaatsen bij de restauratieprojecten wordt uitgebreid.

Poort van Hoorn
In Hoorn wordt gewerkt aan het realiseren van een bezoekerscentrum. De stoomtrams rijden niet alleen, maar komen ook in een tentoonstelling te staan waarbij meer over de geschiedenis van het lokale railvervoer kan worden verteld en bezoekers meer kunnen beleven. Het museum kan dan ook grotere delen van het jaar open zijn, meer bezoekers trekken en meer educatie uitvoeren. Met het bezoekerscentrum geeft de Museumstoomtram bovendien een culturele kwaliteitsimpuls aan de ontwikkeling van het gebied ‘Poort van Hoorn’.

Medemblik Centraal station
In Medemblik krijgt het gerestaureerde station een rol als toeristisch vervoersknooppunt in de regio: ‘Medemblik Centraal Station’. Nergens anders komen treinen, bussen en boten voor toeristische doeleinden zo samen. De dienstregeling zal worden afgestemd om meer arrangementen, combinaties met andere musea en attracties en de drie steden Hoorn, Medemblik en Enkhuizen mogelijk te maken. In de discussie over toeristische samenwerking in Westfriesland wil de Museumstoomtram een concrete stap zetten door cultuurhistorie, die in oostelijk Westfriesland op diverse plekken en in diverse musea op een unieke en levende manier wordt gepresenteerd, in een overzichtelijk toeristisch aanbod te verbinden.

De eerste aanzet tot het project Medemblik Centraal station wordt al in het komende zomerseizoen gegeven. Vanaf 28 juli gaan stoomtram, boot en aansluitende busdienst vier attracties in Medemblik onderling verbinden. De samenwerking bestaat al een aantal jaren, maar is nu verder uitgebreid.

Persbericht Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, 17 juli 2012Hillywood Tours

Hilversum, 22 juli 2012. Foto Henk Koster. Bezoek het Mediapark in Hillywood per tram! Het trammetje is van het merk Wattman (in België werden trambestuurders zo genoemd). Het is de opvolger van een treintje dat enige jaren de Hillywood Tours heeft verzorgd. De rondrit is goed te combineren met een bezoek aan Beeld en Geluid. Inlichtingen en reserveringen: www.rtltickets.nl.


Stap in voor een reis terug in de tijd

Museumspoorlijn STAR rijdt dit seizoen (2012) elke zondag tussen Stadskanaal en Veendam en tussen Stadskanaal en Musselkanaal. Op woensdag en donderdag wordt er alleen gereden tussen Stadskanaal en Veendam. Vertrektijden Stadskanaal-Veendam: 10.25 – 13.25 – 16.25 uur. Tarief retour: € 10.00 – kind 4 t/m 11 jr. € 5.00 Vertrektijden Stadskanaal richting Musselkanaal. 11.00 – 12.50 – 15.00 uur. Tarief retour: € 9.00 – kind 4 t/m 11 jr. € 5.00 Het treinkaartje is geldig voor een bezoek aan ons museum. Persbericht STAR, 22 juli 2012


Bunnik, 26 juli 2012. De laatste tijd komt er geregeld een trein voorbij met dit soort oranje wagens. Deze worden aangeduid als Eamos en niet als Fas, terwijl ze volkomen identiek zijn. Inmiddels ben ik erachter wat er aan de hand is: beide UIC-coderingen zijn toegestaan. De naam Fas dekt eigenlijk niet goed de lading. Die geeft alleen aan dat het een open wagen is (F) met draaistellen (a) en dat er 100 km/u (s) gereden mag worden. De naam Eamos zegt ook nog iets over het kiepen: de o betekent "niet over de kop kiepbaar". Ze zijn wel over de zijkant kiepbaar. Met dank aan specialist Jan Beitsma van voestalpine Railpro.


Bunnik, 27 juli 2012. NS 20 "Kameel" tijdens een rondje Amersfoort - Arnhem - Utrecht - Amersfoort. Kennelijk verliep niet alles volgens plan, want het directievoertuig kwam liefst vijf keer voorbij (twee keer kopmaken in Driebergen).


Breda, 29 juli 2012. De Fyra wordt nu nog gereden met Traxx-locomotieven en gewone rijtuigen. Vanaf september zal ook de V250 over de HSL gaan rijden, maar nog niet op volle snelheid. De treinstellen rijden nu alleen proefritten, soms ook met passagiers. Foto Charlotte Spilt.


Garmisch-Partenkirchen, 29 juli 2012. Loc 111 024 is "Für Menschen unterwegs". Een Werbelok met reclame van Deutsche Bahn en ADAC, de Duitse ANWB. Foto René Medendorp.Treinongeluk in Hosena (Duitsland)

26 juli 2012. Een met ballast geladen trein kan niet op tijd remmen en rijdt op een stilstaande goederentrein in. Een seinhuis wordt vernield; een spoorbeambte komt hierbij om het leven. De twee machinisten van de trein raken zwaar gewond. Na het ongeluk blijkt dat de kopkraan in de remleiding tussen de loc en de trein gesloten is. Waarschijnlijk door een fout van de machinist die zelf de trein heeft aangekoppeld. Hierdoor remt alleen de loc zelf, wat niet genoeg is om de zware trein tot stilstand te brengen. Verslag en foto's.Overwegstoring

"Vandaag minder treinen tussen Utrecht en Schiphol door overwegstoringen. Logisch. Tussen Utrecht en Schiphol liggen helemaal geen overwegen." (Tweet van 18 juli 2012)

Meer tweets
vorige       start       omhoog