Augustus 2013


Bentheim, 21 augustus 2013. Loc V490.3 van de HVLE (Havelländische Eisenbahn). Dit is een Voith Maxima 40 CC. De moderne diesselloc staat naast een klassieke waterkolom; stoomlocs zijn nog steeds welkom bij de Bentheimer Eisenbahn. Foto Rob van der Rest.


Amsterdam Muiderpoort, 24 augustus 2013. Dolf doet de Dolf in een trein naar Arnhem. Ruim een half uur later zagen we hem hetzelfde gebaar maken bij Blokpost Bunnik. Foto Gérard van Teeffelen.

Amsterdam Muiderpoort, 9 juli 1973. Foto uit de tijd dat machinisten nog geen rare fratsen uithaalden als ze een fotograaf zagen. Dit is een treinstel mat.'46 op weg naar Hilversum. Op het bordje bij het spoor staat "Proef Nº 1115". Wie weet wat dit betekent?


Biltsche Courant, 29 augustus 2013. In het gemeentehuis van De Bilt was een tentoonstelling te zien naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de spoorlijn Utrecht-Zwolle, georganiseerd door Fred en Loes Meijer.


Haaksbergen, 31 augustus 2013. Thomas was ook dit jaar drie dagen op bezoek bij de MBS. Foto's Bertus Kers.


Utrecht, OCCR, 27 april 2013. De gespreksregels van ProRail die in de zomer van 2013 nogal in het nieuws waren. Ze zouden onwerkbaar zijn en een gevaar voor de veiligheid. Ons team denkt dat dit soort soep nooit zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend. In Nederland zijn we heel goed in het bedenken van regels waar in de praktijk niemand zich aan houdt. Foto Rienk Nauta. Cartoon Gerrit de Jager. Meer over draadloze communicatie.


Een groene bezoeker

Bunnik, 1 augustus 2013. Op een zwoele zomeravond kwam opeens even dit insect op mijn Märklinkraan zitten. Krekel of sprinkhaan? Ik denk dat we hier te maken hebben met de groene sabelsprinkhaan, maar mijn mening geef ik graag voor een betere. Lees ook over de ontdekking van de spoorkrekel.



De decoraties van het verdwenen station Rotterdam Hofplein

In 1908 reed de eerste elektrische trein in Nederland van Rotterdam naar Scheveningen. Voor het kopstation in Rotterdam en het aansluitende spoorviaduct werden nieuwe bouwmaterialen gebruikt en jonge ontwerpers ingeschakeld. Het resultaat was een technisch hoogstandje van beton, verstopt achter Jugendstil-decoraties. Het bombardement op Rotterdam maakte in 1940 een einde aan het legendarische station met dito restaurant Loos. Het twee kilometer lange Hofpleinviaduct bestaat nog wel en wacht op een nieuwe bestemming. Lees verder in het digitale magazine retours.

Lees ook Het niet gebouwde station Hofplein herontdekt.





vorige       start       omhoog