Autobussen in hun tweede leven

Autobussen in hun tweede leven, waar reden ze verder?

Wanneer een busmaatschappij een bus na jarenlange trouwe dienst afvoert wil dat nog geenszins zeggen dat de wagen rijp voor de sloop is. Integendeel! Zo'n wagen kan nog jaren mee. De bus is dan echter te oud geworden voor de zware stads- en lijndiensten volgestouwd met passagiers waarbij uren achtereen gereden wordt met veel remmen en optrekken. Voor een busondernemer is de bus dan ‘afgeschreven’, en verdwijnt hij uit het wagenpark.

De maatschappij kan het voertuig zelf ombouwen tot lesbus, werkwagen, infobus of wat dies meer zij. Het is ook mogelijk de bus te verkopen aan een sloper, maar dat kost veel geld. Voor deze optie wordt alleen gekozen als de bus zware schade heeft opgelopen, in brand is gevlogen of door ernstige roestvorming niet meer verantwoord kan worden doorverkocht. Ook kan een bus worden gebruikt als 'plukbus' voor soortgenoten.

Een aantal bussen, maar ook trams en zelfs treinen ontsprongen de afgelopen jaren de weg naar de sloper. In allerlei vormen vinden we de veteranen terug: als camper, snackbar, museumbus, slipbus, instructiebus, pendelbus voor hotels, kippenhok, werkwagen, keetwagen en ga zo maar door.

 

door Ruud V. Berendes
ISBN 9789059941977
prijs € 24,90 (november 2007)
156 pagina’s
gebonden uitgave
formaat 22 x 22 cm


Strandtrein

In 1987 en 1988 reed een vreemdsoortig voertuig een pendeldienst over het strand van Scheveningen naar Katwijk v.v. Een omgebouwde stadsbus deed hier dienst als strandtrein totdat het voertuig in 1988 jammerlijk prooi werd van de golven.Zie ook:
vorige       start       omhoog