Cuba


 

Wouter de Waal bracht in juli 2005 een bezoek aan Cuba. Het kostte hem de grootste moeite om een trein te zien te krijgen. Uiteindelijk lukte het hem om op het station Santa Spiritus een diesellocomotief te fotograferen, met toestemming van de stationschef. Op het station van Havanna waren geen treinen te zien. Wel kon hij in die stad een rijtuig fotograferen dat in de jaren veertig uit de VS is geïmporteerd.


 

Havanna, 10 maart 2018. Hetzelfde rijtuig als op de foto hierboven. Foto's Marta Hazevoet-Lourenço, vertaling van de tekst Kees Hazevoet.

Coche Mambi

Dit is een van de drie rijtuigen die in 1900 in de USA gebouwd werden voor de spoorwegdirecteuren van de USA, Mexico en Cuba. De president van de Compañía de Ferrocarilles Consolidades de Cuba was destijds Horatio Rubens, later medewerker van Tomás Estrada Palma in de Partido Revolucionario Cubano. In 1912 bracht de heer Rubens het rijtuig naar Cuba, waar het dienstdeed als vervoermiddel voor de presidenten van de republiek, daarom werd het het presidentiële rijtuig genoemd.

Met de overwinning van de revolutie in 1959 verloor het rijtuig zijn functie en in 1987 werd het opgesteld bij het eindpunt van de spoorlijn. Na overdracht aan de historische afdeling van het Ministerie van Transport werd het gerestaureerd en overgebracht naar het historische centrum (van Havanna).

Het Mambi-rijtuig weegt 80 ton (tara), heeft een interieur van gietijzer en kostbaar houtwerk; zijn ruime opzet maakt het tot een waarlijk 'huis op wielen'. Het is uitgerust met: een salon voor gasten met comfortabele bedden en toilet; een privésalon met dezelfde voorzieningen; twee badkamers; slaapruimte voor acht medereizigers; keuken; verblijven voor bedienden met bedden en bad; gepersonaliseerd bestek en servies. Oorspronkelijk met carbidverlichting, airco met droog ijs en ventilatoren.


Havanna, 10 maart 2018. Twee stoomlocomotieven bij de Mercado de Artesania. Foto's Marta Hazevoet-Lourenço.


Herinnering aan Che Guevara

In Santa Clara (Cuba) staat een monument ter nagedachtenis aan Che Guevara, de strijdmakker van Fidel Castro. Met behulp van een bulldozer heeft hij een keer een trein met explosieven laten ontploffen. In 1967 is Che Guevara in Bolivië doodgeschoten. Zijn resten liggen in een mausoleum in Santa Clara (onderste twee foto's). Foto's Wouter de Waal, juli 2005.

       

Nederlandse streekbus verdwaald in Cuba. Foto in 2012 gemaakt door een collega van Lennart Visser.


Cubaanse postzegels. Linksboven de eerste Franse locomotief, een bouwsel van Marc Seguin. Rechtsboven de Stourbridge Lion, de eerste stoomloc die reed in de Verenigde Staten.
vorige       start       omhoog