Filmpjes (2016)

Laden van deze pagina kan even duren. Jongste filmpjes staan onderaan.Tyfoneren, links rijden en stomen

In het weekend van 21/22 mei 2016 waren er werkzaamheden tussen Utrecht en Driebergen. Diverse treinen kwamen daardoor links rijdend door Bunnik. Op 28 mei stoomde het door Hilversum (mijn zus Carina was paraat) en reed loc 1215 met een lunch­gezelschap langs Blokpost Bunnik. Tussen de bedrijven door werd er weer stevig getyfoneerd. Dit alles leverde bijgaand filmpje op.


Kingsdagrit NVBS

Utrecht Lunetten, 27 april 2016. Loc 2225 verzorgt de tractie van de Koningsdagrit van de NVBS. In het filmpje ook beelden van de SSN Jubileum Expres naar Dresden (14 april), van het overbrengen van museummaterieel naar Utrecht (21 april) en van enkele 'gewone' treinen. Bekijk het filmpje.


Een Noorman in Amersfoort

Baarn, 25 februari 2016. Een Noors treinstel, type BM 73, wordt door loc 1619 van Captrain overgebracht van de werkplaats Haarlem naar Bentheim. Bekijk het filmpje.


SSN Jubileum Expres

Utrecht Lunetten, 14 april 2016. Loc 011 075 dendert voorbij met de SSN Jubileum Expres. Het gezelschap is op weg naar Dresden. Bekijk het filmpje.


Getyfoneer & Gefluit

Gefilmd in Utrecht (Lunetten) en Bunnik, juni-september 2016. Machinisten die weten hoe het hoort brengen een saluut. De laatste opname is van loc 65 018, op weg van Rotterdam naar Dieren, 2 september 2016. In het kistje voorop de loc zit de bagage van de bemanning. Heel slim, maar mag daar volgende keer een kwastje zwarte verf overheen? Of nog liever: hang een leuk pakwagentje achter de loc.


Baarn, 19 september 2016

Vanaf de bekende voetbrug bij station Baarn filmde ons team enige passerende treinen. In de laatste scene zien we twee stoomlocs van de VSM, op weg van Hoorn naar Apeldoorn.


Amersfoort, 20 september 2016

Diverse goederentreinen en meer. Aan het slot een drietal Plan V's op weg naar hun laatste bestemming.


Afscheid Plan V, 25 september 2016

Spoorwegmuseum, 25 september 2016. Eindpunt van de afscheidsrit met vier treinstellen Plan V. Directeur Marten Foppen neemt treinstel 876 in ontvangst. De andere stellen gaan op weg naar hun laatste bestemming: de sloop.


Twee keer VSM door Baarn

De twee 23'ers van de VSM stomen door Baarn. Op 19 september 2016 op weg van Hoorn naar Apeldoorn. Op 7 oktober 2016 op weg van Apeldoorn naar Rotterdam.


Piepende treinen en een verdwenen wachtkamer (vlog)

Station Hilversum, 1967-2016. Een vlog over piepende treinen en een verdwenen wachtkamer. Gefilmd op 1 juni 2016.

In het filmpje wordt gesproken over een spoorstaafsmeerinstallatie. Over het smeren van spoorrails mailde Sjaak Ossebaar mij het volgende. "In de tijd dat ik als storingsmonteur op Amsterdam WE (Westelijk Eiland) werkte, lag daar nog de oude Singelgrachtbrug over het Westerkanaal. De sporen lagen hier in een boog. Daarom werd er met vet gesmeerd om het piepen van de wielen tegen te gaan. Dat gebeurde met smeertoestellen waarbij het vet door veer­druk naar buiten gedrukt werd. Door de passerende wielen werd dan een likje vet meegenomen. Daar dit een smeer­boel was en het vullen der smeerpers arbeidsintensief en milieu­onvriendelijk, werd er gezocht naar een andere oplossing. Als proef werden over een bepaalde lengte watersproeiers tussen de spoorstaven geplaatst. Het benodigde water werd uit de Singelgracht gepompt. Doordat de sporen nat waren vormde zich een laagje water tussen de wiel­flens en de spoorstaaf, en het gepiep was over. De sporen lagen in een betonnen viaduct en het overtollige water kon worden afgevoerd naar de Singelgracht. Een nadeel van dit systeem was dat de sproeikoppen regelmatig verstopt raakten door toiletpapier of oude kranten. Bij winterse omstandigheden werd de installatie buiten dienst genomen van­wege het vorstgevaar."


Máxima & Mathilde in Utrecht (vlog)

Máxima & Mathilde bezoeken Utrecht Centraal, 30 november 2016. De twee koninginnen arriveren per koninklijke trein uit Amsterdam en lopen een rondje door de stationshal. De bedoeling was dat Mathilde later op de dag per trein naar Eindhoven zou gaan, maar dat deed ze met de auto. De koninklijke trein heeft deze dag dus maar een half uur dienstgedaan.


SSN Kerst Expres

Blokpost Bunnik, 17 december 2016. De SSN Kerst Expres raast voorbij, op weg naar de kerstmarkt in Deventer.


Grüße aus Wuppertal

Op 28 december 2016 maakte mijn broer Leo een rit (of moet je zeggen vlucht?) met de Wuppertaler Schwebebahn. Dat wil ik zelf ook nog een keertje meemaken, maar voorlopig moet ik het doen met deze filmische impressie.


Meer filmpjes
vorige       start       omhoog