Griekenland


Stoomloc op Kreta

Kreta, 1987. Loc "Heraklion" (SPAP/OSE 7538), opgesteld als monument bij de haven. Heraklion (ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ) is de hoofdstad van Kreta. De loc is in 1902 gebouwd door Krauss in München, fabrieksnummer 4788. Ooit heeft er een spoorlijn gelopen vanaf het fort bij de haven naar het binnenland. De rails in het wegdek zijn nog duidelijk te zien. De foto op de oude ansichtkaart is gemaakt vanaf het fort richting kade. Foto's en informatie: Joop Harmsen.


Kreta, april 2001. Foto gemaakt door de vriendin van Bas Jantzen.


"Heraklion" in augustus 2007. Zes jaar zeelucht heeft de loc weinig goed gedaan. Foto Jeroen de Rijke.


Thessaloniki, Griekenland, 9 oktober 2004. Loc 220 029 maakt zich op om de "MV 411-Olympus" te gaan trekken. Deze trein rijdt van Thessaloniki naar Ljubljana, via Skopje en Belgrado. Foto Fabian Vendrig.


Honderd procent handwerk uit Griekenland! Mijn moeder kocht dit blikken model in oktober 2009 in een winkeltje op Samos, een Grieks eiland waar nog nooit een trein heeft gereden. Spoorwijdte 55 mm, maar niet alle wielen kunnen draaien. Het model lijkt geïnspireerd op de metersporige stoomloc Linke-Hoffman 7721, die in het depot van Patras wordt bewaard.


Groeten uit Griekenland

Een kaart die mijn zus tijdens haar vakantie vanuit Samos opstuurde. "De eurocrisis hakt er goed in zeg! Griekse roeischepen [pijltje naar postzegel] in de haven, ezelkarren (die nu de taxiritjes doen) en die trams uit 1894 doen het nog prima! Het is even wennen, dat wel."Socrates in Goes

Veel mensen weten dat niet, maar Socrates sprak Engels. Althans, dat zouden we kunnen afleiden uit deze tekst op een blinde muur in Goes:

The secret of change is to focus all of your energy not on fighting the old, but building the new.

Onder dit motto wordt er bij het station van Goes in opdracht van ProRail gewerkt aan een tunnel onder het spoor. Iemand moet hebben voorgesteld om interessant uit de hoek te komen met een doordenkertje van een Griekse filosoof van een paar duizend jaar geleden. In het Engels natuurlijk, want als je je wilt aanstellen doe het dan goed.


Foto: stationsplein Goes, 20 juli 2019.


Zie ook:
vorige       start       omhoog