Hongarije

MÁV = Magyar államvasutak (Hongaarse staatsspoorwegen)

In 1980 ben ik met wat vrienden een weekje in Budapest geweest. Mooie stad, vervelend regime. Van treinen fotograferen was geen sprake. Hieronder wat beelden die ik naderhand heb verkregen.



Een V43 duwt een trein naar station Budapest Köbánya-Kispest, 19 juli 2006. Foto's Steven Bosdijk.


Een in Hongarije door Ganz-Mávag gebouwde M41 onderweg naar Balatonfûszfô, 25 juli 2006. Foto Steven Bosdijk.


MÁV-loc M61,004 onderweg langs het Balatonmeer in de uitvoering zoals deze locs in de jaren zestig in Hongarije reden. Eigenlijk hoort er in plaats van het fabrieksmerk op de neus een grote rode ster te staan, maar dat durfde men kennelijk nog niet aan. De foto is genomen in mei 1999. Een maand later zou de loc verongelukken. Inmiddels is ze gesloopt, maar twee andere locs van deze serie zijn bewaard gebleven. Zie ook het thema Bolle Neuzen. Foto Steven Bosdijk.


Nohab M61, de Hongaarse versie van de Bolle Neus, met de Danube Express.
Model op schaal N (Russische uitgave).


Csopak, 26 juli 2007. Stoomloc 375 008 van de MÁV (Magyar Államvasutak = Hongaarse staatsspoorwegen) in een klein openluchtmuseum. De loc heeft tot omstreeks 1990 rondjes gereden om het Balaton-meer. Van deze tenderlocomotief zijn tussen 1907 en 1959 bijna 600 exemplaren gebouwd door MÁVAG in Budapest. Ook aan de Tsjechische, Roemeense en Joegoslavische spoorwegen zijn locs van dit type geleverd. Op de foto hiernaast een bijzondere bank. Foto's Mitchell Bäcker.


Een paardetram in Konya, mei 1975. Foto Fons van der Jagt.

Een reisverslag van Fons van der Jagt
Onder de bezielende leiding van Gerard Stoer nam ik in mei 1975 deel aan de ligwagenexcursie naar Hongarije met bezoek aan de trambedrijven van Wenen, Budapest, Miskolc, Debrecen en het spoorbedrijf Gysev. Er namen 60 NVBS'ers deel aan deze excursie. Gerard wist van het bestaan af van een echte paardetram in het gehucht Konya en zei dat hij ervoor zou zorgen dat het vervoermiddel bij de halte zou staan en dat de trein een extra stop zou maken. Fotograferen moest zeer snel gebeuren. Vol spanning stonden wij met foto- en filmtoestellen omgehangen op het balcon te wachten. De trein minderde vaart en plotseling kwam de tram tevoorschijn.

Een handvol NVBS'ers stormde de trein uit en fotografeerden en filmden de tram. Ik maakte vlug een plaatje. Maar de trein was al te laat en terwijl ik overhaalde voor nog een foto floot de machinist en zette zijn trein meteen weer in beweging. Wij raakten in paniek, maar gelukkig kon iedereen buitelend over elkaar in het laatste rijtuig klimmen van de langzaam optrekkende trein. Het gerucht gaat nog steeds dat er iemand als laatste aan zijn haarstukje in de trein getrokken werd. - Tekst en foto Fons van der Jagt.


Tanitsátok, segitsétek a vasut nöi dolgozoít!
(Leer, help de vrouwelijke werknemers van de spoorwegen!)


Hongaarse postzegels.


Putdeksel in Boedapest. Foto Emile Albers.


Hongaarse Goulash van Cup-a-Soup. Vroeger vond ik deze wel lekker,
maar opeens was ze vernieuwd. Zie ook Kip-a-soep.


Neue Dampflokomotiven in Europa. Hanns Stockklausner. Verlagsbuchhandlung Natur und Technik. Wien, 1951. Schriftenreihe "Schienenverkehr" Heft 3.

Boekje met een overzicht van de nieuwe stoomlocomotieven die kort na de Tweede Wereld­oorlog in verschillende Europese landen zijn gebouwd of ingevoerd: België, Duitsland (westelijke zone), Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen, Tsjecho­slowakije en Hongarije.

Scan van het boekje (pdf).


Hungarian Motive Power
György Villány. Frank Stenvalls Förlag, Malmö, 1998. ISBN 917266147X. Materieeloverzicht van Hongaarse spoorwegen. Engelse tekst.

Uit een serie zakboekjes.


Ganz-Mávag Diesel Zsebkönyv. Door Forgó Sándor, 1966. Technische informatie over de dieseltreinen van deze Hongaarse fabriek. Met diverse uitklapplaten met foto's en tekeningen.


Die schöne blaue Danube-rivier

(Popfestival) Sziget speelde zich ook dit weekend af op een boomrijk eiland in de Danube-rivier. Met de boot vanaf het centrum van Boedapest vaar je zo in een half uurtje een andere wereld binnen.

Citaat uit gratis kwaliteitskrant De Pers van 18 augustus 2008. Ik mailde de redactie: "Misschien een leuk weetje: de Danube-rivier wordt ook wel de Donau genoemd." Daar hoor je dan natuurlijk niks meer van.


Egy nagyszerű holland honlap!

Langs de rails is "een geweldige Nederlandse site!", aldus www.vonatka.hu (onder Linket).




vorige       start       omhoog