Houten treinen

Deze houten treinen zijn natuurlijk voor de kleinkinderen, maar kennen ook andere toepassingen.De oorspronkelijke houten Brio-treinen zijn prijzig, maar deze Ikea-kopie is zonder meer betaalbaar te noemen. Jaren geleden al in huis gehaald voor het geval ik opeens kleinkinderen zou krijgen. Ik heb ook sets gekocht bij de Hema, het Kruidvat en de Gamma. Het past allemaal op elkaar, al heb je soms een beetje overtuigingskracht nodig als je rails van verschillende merken aan elkaar wilt koppelen. Op de millimeter nauwkeurig is het niet altijd.


Deze treintjes zijn ook handig om uit te leggen hoe kopmaken en omlopen in hun werk gaan.


Een echte Nederlandse houten trein

Productrecensie, augustus 2016

Een houten trein volgens Nederlands ontwerp, hoe leuk is dat? Geschikte testpersonen waren snel te vinden: mijn kleindochters. De treinset zit in een stevige kartonnen koffer. De inhoud bestaat uit een driedelige intercity in de NS-kleuren geel en blauw. Ook zitten er een station (Amsterdam CS), drie Amsterdamse huizen en een molen bij. Verder een treinaanwijzer met klok, zoals je die ook op echte stations ziet. En natuurlijk houten rails om een treinbaan te leggen. Rails en trein passen trouwens ook op die van andere merken; door te combineren kun je de baan dus makkelijk uitbreiden.

Volgens de doos is de treinset geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Maar Noëli (2½) vond het erg leuk om mee te spelen. Hoe de rails aan elkaar moeten zag ze meteen. Opa hoefde alleen even te helpen om er een bruikbaar circuit van te leggen. Ook de magneetjes wezen zich –letterlijk– zelf. Viënna (1) keek ondertussen geïnteresseerd toe.


Ikonic Toys

De treinset is ontwikkeld door Ikonic Toys uit Delft. Een jong bedrijf dat verantwoord en duurzaam houten speelgoed verkoopt. "Wij willen de wereld van speelgoed mooier maken, speelgoed dat meer kan dan waar het oorspronkelijk voor bedoeld is." Zo schrijft het bedrijf op zijn website.

Kijk op www.ikonictoys.nl voor informatie over deze en andere treinsets. Je kunt ook een wagentje laten maken met de naam van je kind erop. Verder is er bijvoorbeeld een houten racebaan, op dezelfde rails. Op de website vind je adressen van verkooppunten. De treinen zijn ook te koop in de winkel van het Spoorwegmuseum in Utrecht.Een vriendin bracht deze houten trein in 1984 mee als cadeau voor onze pas geboren dochter Karin. Meer objecten.


Zie ook:
vorige       start       omhoog