Humor om te lachen


Nijn-eleven en Lijntje

 

Ter herinnering aan 11 september 2001. Een pastiche, gebaseerd op het werk van Dick Bruna, in tienduizendvoud circulerend op internet.

Nijntje heeft geen groot gevoel voor humor, blijkens een e-mail die ik op 23 oktober 2007 kreeg van Van Doorne N.V.:

Geachte heer, mevrouw,
Ik wend mij tot u in mijn hoedanigheid van advocaat van Mercis B.V. in Amsterdam en de heer Dick Bruna in Utrecht. Dick Bruna is de maker van Nijntje en talloze andere tekeningen, waarvan een groot deel u ongetwijfeld bekend is. Mercis B.V. is de vennootschap waaraan Dick Bruna zijn auteursrechten heeft overgedragen. Zeer recent hebben Mercis B.V. en Dick Bruna moeten bemerken dat op de URL https://www.nicospilt.com/humor.htm een voor Mercis B.V. en Dick Bruna schadelijke cartoon staat (nijn-eleven). Nijntje en alle andere figuren van Dick Bruna zijn auteursrechtelijk beschermde werken en mogen niet zonder toestemming van de auteursrechthebbende, Mercis B.V., worden verveelvoudigd en (opnieuw) openbaar worden gemaakt. Dusdoende wordt inbreuk gemaakt op de auteursrechten van Mercis B.V. Door het tonen van deze cartoon, die ervaren wordt als aanstootgevend, is er niet alleen sprake van onrechtmatige openbaarmaking van auteursrechtelijk beschermde werken, er is tevens sprake van aantasting van Dick Bruna's werk. Daardoor wordt nadeel toegebracht aan de eer en goede naam van Dick Bruna. Dusdoende wordt tevens inbreuk gemaakt op de morele rechten van Dick Bruna. Mercis B.V. en Dick Bruna lijden hierdoor schade. Op grond van het voorgaande verzoek ik u namens mijn cliënten om de genoemde cartoon vóór donderdag 25 oktober aanstaande van deze website te verwijderen.
Met vriendelijke groet, Lorijn van der Valk

Dick Bruna

Advertentie uit een spoorboekje uit de jaren 60. Getekend door Dick Bruna, de geestelijk vader van Nijntje, het konijntje dat niet kan lachen.

Dick Bruna. Utrecht, 23 augustus 1927 - Utrecht, 16 februari 2017.


Nijn-eleven mag echter wel van de rechter (uitspraak september 2011). Lijntje mag ook (uitspraak eind 2009).

En waar was ik met 9/11?
Dick Bruna © Mercis bv 1986

Nijntje met een treintje. Ansichtkaart. Zie ook Trijntje.


Werk van Kakhiel. Voor meer check www.facebook.com/kakhiel.


Duitse humor


Boven: cartoon uit La vie du rail, 1970

Rechts: Mal Ernst. Mal Heiter. Duitse humor, aangeboden door Hans Glaser (Pressechef der DB) en Rudolf Schwarz. Redactor Verlag, 1972. ISBN 3876660084. Paaseieren, prima vulling!

 Eén op de drie treinreizigers regelmatig te laat

De Nederlandse Spoorwegen heeft felle kritiek geuit op zijn reizigers. Uit een door de treinmaatschappij opgesteld rapport blijkt dat gemiddeld 12% van de reizigers te laat is om zijn trein te halen. Daarnaast is één op drie treinreizigers structureel niet op tijd. Lees verder >>

ProRail doet proef met dienstregeling NS

ProRail gaat een proef doen met het rijden volgens de dienstregeling van de NS, zo blijkt uit een interne memo van de spoorwegbeheerder. Tot nu toe hanteerden NS Reizigers en ProRail elk hun eigen dienstregeling, wat vaak tot onduidelijkheden en vertragingen leidde. Lees verder >>

Nederlanders op de trein

Drie Belgen en drie Nederlanders gaan samen met de trein op stap. De drie Nederlanders kopen elk een ticket aan het loket, de drie Belgen kopen er samen maar één. De Nederlanders zijn verwonderd: hoe gaan jullie dat doen? Je zult wel zien, antwoorden de Belgen. Op de trein komt de conducteur af. De drie Belgen gaan samen op één toilet. De conducteur controleert de kaartjes van de Nederlanders en alles is ok, hij komt bij het toilet, klopt op de deur en de Belgen schuiven hun ticket onder de deur. De conducteur controleert het en schuift het terug onder de deur.

De volgende dag nemen ze terug samen de trein. De Nederlanders kopen samen één ticket - de Belgen kopen er geen. De Nederlanders terug verwonderd : hoe gaan jullie dat doen ? Je zult wel zien, antwoorden de Belgen. Op de trein komt de conducteur af. De drie Nederlanders gaan samen op één toilet. De drie Belgen gaan ook samen op één toilet, maar de laatste Belg klopt eerst op de deur van de Nederlanders. De Nederlanders schuiven hun ticket onder de deur...

De beleefdheid in de tram

In de tram moppert Pieterse hardop, dat de tegenwoordige jeugd geen manieren meer kent. "Dat begrijp ik niet goed" zegt een dame naast hem, "zoo straks bood een jongen u toch zijn plaats aan?" "Ja, dat klopt" antwoordt Pieterse, "maar kijk eens naar mijn vrouw! Diè staat nog steeds op het achterbalcon!" (uit: Spoor- en tramwegen, januari 1942)NSCartooNS. In 1981 door de Nederlandse Spoorwegen uitgegeven boekje met cartoons van Wim Boost (Wibo). Deze tekende in die jaren elke ochtend een cartoon voor de voorpagina van de Volkskrant. Soms over treinen, altijd goed voor een glimlach. Hij is in augustus 2005 op 87-jarige leeftijd overleden.


EnEsser-tjes. Cartoons uit "Tussen de Rails", maandblad voor de N.V. Nederlandsche Spoorwegen. Er zijn vier deeltjes verschenen. Zonder jaartal, maar het zullen de jaren 50 en 60 zijn geweest.

Meer stripverhalen en cartoons.

 

Kees van Kooten: "Leve het welwezen"

De humor uit deze boekjes komt ter sprake in het boek "Leve het welwezen" van Kees van Kooten uit 2015. Hij was van plan om een boek te maken met de allerbeste internationale en Nederlandse cartoons. Door een zware hartaanval belandde hij echter in het ziekenhuis en veranderde de oorspronkelijke opzet van zijn boek. Hij beschrijft onder andere de gesprekken die hij met een medepatiënt in het ziekenhuis voerde. In het boek wordt hij Hartman genoemd. Die is onder andere stationschef in Schagen geweest. Meneer Hartman bleek erg gecharmeerd van de zouteloze cartoons in "EnEsser-tjes", terwijl Kees van Kooten meer van het subtiele werk is.

Lees ook over Koot en Bie.


Zie ook:
vorige       start       omhoog