Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

  ♦ Langs de rails ♦ Al tot je dienst ♦ Welkom bezoeker ♦  Voorplaat van de week

Werkplaats Zwolle, 4 augustus 1973. Loc 636 (nu bij de VSM) rangeert met postrijtuig Pe 1934.


Recente reportages

      

Op 18 juni 2022 nam ik tijdens de Dag van de Bouw een kijkje bij de tunnelwerkzaamheden bij de Oosterengweg in Hilversum. Op 23 juni 2022 was ik in de Jaarbeurs in Utrecht op reportage bij Railtech Europe 2022. Ik kan het nooit laten om dan mezelf te laten fotograferen als de kans zich voordoet. Binnenkort meer over beide bezoeken.NVBS Actueel

Op 24 juni 2022 verscheen NVBS Actueel juni 2022. NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief van de NVBS, met lezens­waardige artikelen en tips over activiteiten van de NVBS en over interessante boeken en dvd’s. De zoekplaatjes en de rubriek “Toen en ...” ontbreken ook deze maand niet. Een abonnement op deze nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.
Van vliegende postzakken tot sorteren aan boord

Vijfentwintig jaar geleden kwam een einde aan een tijdperk: op 16 mei 1997 eindigde 150 jaar aan postvervoer over het spoor. Het Spoorwegmuseum in Utrecht staat stil bij de bijzondere geschiedenis van de posttrein met een speciale tentoonstelling. Zie het artikel met filmpje op de site van www.rtvutrecht.nl. Met enkele bijdragen van mijn hand.Nachttreinen door Bunnik

Op woensdagavond 22 juni 2022 kwamen in anderhalf uur drie nachttreinen langs Blokpost Bunnik: om 20.08 de NightJet naar Wenen, om 21.08 de Nightjet naar Zürich en om 21.38 de GreenCityTrip naar Praag. De machinist van de laatste trein, Edwin Lageweg, wist wat er van hem werd verwacht.


Spiegelbeeld

Arnhem Velperpoort en Zutphen, 7 februari 2017.


Kleine seinen

Naarden-Bussum, 5 augustus 2003. Sein 34, laag uitgevoerd om onder de perronkap te passen. In 2019 is dit sein verdwenen tijdens de grote ombouw van het station, waarbij ook Post T in de achtergrond tegen de vlakte ging.

Utrecht, 24 maart 2010. Voor de verbouwing tot doorstroomstation.

Utrecht, 18 juni 2017. Sein 2704. Doordat er een lichtbak onder moest is het toch nog een flink sein geworden.

Zwolle, 17 november 2017. Sein 88, mag gepasseerd worden met maximaal 40 km/uur.

Amersfoort, 17 november 2017. Seinen bij het Railcenter, laaggeplaatst in verband met opleidingsdoeleinden.

 

Duitse seinpaaltjes: Rheine, 28 februari 2001 en Duisburg, 15 april 2008.

 

Oberhausen Hbf, 10 juli 2010. Links een voorsein, rechts een hoofdsein met daaronder een voorsein van het oude model.


Een groet vanaf de dolime

Mijn favoriete trein is toch wel de dolimetrein, die bijna dagelijks heen en weer rijdt tussen Hermalle (België) en Veendam (Groningen). Op 17 juni 2022 filmde ik de lege trein bij doorkomst in Utrecht Lunetten. Bij die gelegenheid werd ik op een speciale manier begroet door de machinist: Marco Smit. Twee camera's legden dit bijzondere tafereeltje voor ons vast.


DDZ en ICM op sleeptouw door Bunnik

Loc 1761 kwam op 8 juni 2022 in actie om DDZ-stel 7507 over te brengen van Arnhem naar Onnen. We zien eerst de losse loc op weg van de Watergraafsmeer naar het opstelterrein van NS bij Arnhem. Na enkele uren kwam de sleep weer voorbij, om via Utrecht en Amersfoort naar Onnen te rijden. Tussendoor filmde ons team nog een verdwaalde ICM op weg van Utrecht naar Arnhem. De afvoer van ICM's – ik blijf het Koplopers noemen – is trouwens begonnen. Op 11 juni 2022 zien we twee transporten voorbij komen van Arnhem, waar de treinstellen terzijde stonden, naar de Houtrakpolders, waar hun definitieve lot zal worden bezegeld. Twee locs van Strukton kwamen in actie. Eerst loc 1756 met 4203 en 4027, daarna loc 303007 met 4013 en 4034.


Een kijkje in de Hyperloop

"Kruip jij in die buis? Dan pomp ik de lucht eruit." Dit is kort samengevat het concept van de Hyperloop. Een ideetje van Elon Musk, de man die de brandstof die je met zijn elektrische Tesla's bespaart gebruikt om zinloze ruimtevluchten te maken. In het Spoorwegmuseum staat een model van de Hyperloop opgesteld. Daar kun je niet in. Ten eerste niet omdat het niet mag, ten tweede niet omdat het niet past: het model is op schaal 1:2 uitgevoerd. Maar dankzij een geavanceerde minicamera kunnen jullie toch een kijkje nemen in dit dit transportmiddel van de toekomst. Wij hebben er in elk geval nu al zin in! Gefilmd op 11 juni 2022 in het Spoorwegmuseum in Utrecht.


Meer mogelijk met minicamera's

Mijn collectie minicamera's: SQ8 MINI DV, Mobius ActionCam, Foxeer Legend 2 (met aangesoldeerd snoer), Hawkeye Firefly Q6, Nikkei Extreme X6 en RunCam 2. Gefotografeerd op 12 juni 2022 met mijn Samsung Galaxy A12.

Tussen Soest en Baarn, 14 mei 2022. Beeld uit een filmpje dat ik maakte met mijn Nikkei Extreme X6 op een selfiestick. Don't try this at home. Zorg in ieder geval dat je geen bovenleidingmasten of seinpalen raakt.

Bunnik, 19 september 2020. Firefly Q6 in actie op mijn modelbaan.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)
vorige       start       omhoog