Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

 ♦  Langs de rails. Al tot je dienst  ♦Voorplaat van de week

Bunnik, 19 januari 2007. Plan V 880 als spitstrein naar Veenendaal Centrum. Op de koersrol stond "extra trein".
Bekijk ook eens de carrousel met alle voorplaten.


Fietstocht Bunnik-Houten-Schalkwijk

Op 13 mei 2021 (Hemelvaartsdag) maakte ik een fietstocht van Bunnik via Houten Castellum, Schalkwijk (op de plek waar ooit een station stond en bij de spoorbrug), Houten (bij het oude station en bij Nieuw Wulven) en Vechten terug naar Bunnik. Een tocht van 23,4 kilometer waar ik 1 uur en 37 minuten over deed. Gemiddelde snelheid was 14,4 km/uur. De pauzes onderweg zijn niet meegerekend. Ik ben onder andere even gestopt op station Castellum en in Schalkwijk. Zo af en toe zien we ook treinen voorbijkomen, maar geen heel bijzondere. Ik heb de hele route gefilmd met een Foxeer Legend 2 aan het fietsstuur. Extra beelden maakte ik met een Sony NEX-5T. Ik reed op een gewone fiets met drie versnellingen. Voor deze opa geen e-bike! Om het tempo er toch een beetje in te houden, laat ik het grootste deel van de opnamen twee keer versneld zien.


Nightjet en andere pret - Bunnik, mei 2021

Op 9 mei 2021 reed de Nightjet op proef. Deze nachttrein gaat rijden tussen Amsterdam en Wenen, als opvolger van de enige jaren geleden gesneefde City Night Line. De trein, met Oostenrijkse rijtuigen, werd gereden door Vectron 193 766 van NS International. Verder zien we in dit filmpje enkele omgeleide goederentreinen door Bunnik komen: een vrijwel lege autotrein, een paar keteltreinen en een lege kolentrein.


Bunnik, 9 mei 2021. Vectron 193 766 van NS International is met Oostenrijkse rijtuigen op weg naar Amsterdam. Het betreft hier een proefrit voor de Nightjet-dienst die binnenkort van start gaat tussen Amsterdam en Wenen. Filmbeeld.


Zwolle, 8 mei 2021. Loc 9903 van Railadventure (ex NS 1611) reed op deze dag voor het eerst rond in haar nieuwe grijze jas. Ze ging een ICNG ophalen in Bentheim, maar op deze foto is dit treinstel niet te zien. Foto Jan de Kroon.


Nijmegen, 7 mei 2021. Arriva GTW 382 "Jan van Kuyk" passeert het opstelterrein van NS Servicebedrijf Noord Oost, op weg naar station Nijmegen. De foto is gemaakt vanaf het viaduct in de St. Annastraat. Foto Henk Koster.


Bunnik, 7 mei 2021. Loc RFO 1830 is met een omgeleide keteltrein op weg van Rotterdam naar Bentheim. Filmbeeld.


Winks in het Hoge Noorden

Leeuwarden, 24 april 2021. Arriva heeft begin dit jaar 18 nieuwe Wink-treinstellen gekregen om dienst te doen in Groningen en Friesland. Die moesten allemaal een naam krijgen en daarvoor heeft men een wedstrijd uitgeschreven. Op deze foto's zien we de Hongerige Wolf en de Reaklif (Rode Klif). De andere namen, eveneens vaak in kinderachtig dialect, zijn Het Wad, d’Olle Grieze, Noar hoes, Museumspoorlijn STAR, Noorderzon, De Drie Gezusters, Westerwolde, Hangende Keukens, Oldehove, Holwerd aan Zee, Thús, Oerol, Alvestêdetocht, Zwarte Haan, De Slachte, Snitser Mar. Foto's Jan de Kroon.


Treinen door Vechten en Bunnik - maart 2021

Op 10 maart 2021 kwam "hybride" loc 1740 van Strukton Rail door Vechten tijdens een proefrit. Daarna zien we ICNG-treinstellen tijdens proefritten door Bunnik komen. Let op de frontseinen van een van deze treinen; de machinist had er zo te zien lol in. Op 12 maart passeerde een VIRM met een defecte SLT op sleeptouw. En tussen de bedrijven door kwamen er onder andere nog een Vectron met een containertrein en een V100 van RRF met een werktrein langs onze blokpost.


Treinen door Bunnik - mei 2007

In mei 2007 filmde ik een aantal treinen die langs ons huis kwamen. Dat lukte redelijk met mijn toenmalige digitale fotocamera, maar HD-kwaliteit was nog toekomstmuziek.


Amersfoort, 22 april 2021. Loc 186 424 (huurloc Lineas) met de Silesia Xpress van Polen naar Antwerpen.


Amersfoort, 22 april 2021. NS-loc 193 766 (Vectron) is met trein 148 op weg van Bentheim naar Amsterdam.


Nico 70

Seinvleugel: Dolf Dijkstra. Rode en groene lens: Edwin Kuus. Automatische led-verlichting: Nico Spilt. Foto: Studio Black&White, Utrecht.


Bunnik, 28 april 2021. De blokwachters zijn jarig!


Een mP kwam voorbij

Bunnik, 24 april 2021. Motorpost mP 3029 reed een rondje door Nederland. Bij de blokpost snorden vier camera's om dit bijzondere tafereeltje vast te leggen. Op 14 april 2021 filmden we drie gekoppelde ICNG's tijdens een proefrit. Op dezelfde dag pendelde er ook een Flirt van Abellio tussen Westervoort en Utrecht. Het filmpje wordt afgeblust met een groet van een opgewekte VIRM-berijder.


Vrolijke mix

Diverse filmpjes met treinen enzo. Montage: april 2021.NVBS Actueel

NVBS Actueel april 2021 is verschenen. NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief van de NVBS, met lezens­waardige artikelen en tips over activiteiten van de NVBS en over interessante boeken en dvd’s. De zoekplaatjes en de rubriek “Toen en ...” ontbreken ook deze maand niet. Een abonnement op deze nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)
vorige       start       omhoog