Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

  ♦ Langs de rails ♦ Al tot je dienst ♦ Welkom bezoeker ♦  Rubik's Cube

Rubik's Cube snel opgelost. Kijk ook naar Goochelen aan de keukentafel.


Düsseldorf Hbf, 1 december 2022. Loc 101 057 van DB Fernverkehr met trein 2217 naar Stuttgart. Foto Jan de Kroon.


Voorplaat van de week

Vechten, 18 november 2022. ICE DB 4682, op weg naar Utrecht, moet een minuut of vijf voor een rood sein wachten.


De ICE-stellen bestaan uit acht rijtuigen die allemaal een eigen nummer hebben. Zo draagt het voorste motorrijtuig op deze foto het nummer 93805406082-4. Hierin is 406 de Baureihe en 082 het volgnummer van het betreffende rijtuig. De andere rijtuigen hebben de volgnummers 182, 282, 382, 882, 782, 682 en 582. Voor het gemak hebben deze treinstellen ook een kort, viercijferig nummer. Op deze foto zien we Tz 4682 (Tz = Triebzug). Dat nummer ontstaat door uit de Baureihe (406) het middelste cijfer weg te laten en daarachter de laatste twee cijfers van het volgnummer te plaatsen. De Nederlandse ICE's hebben de nummers 4651, 4652 en 4653 (NS 4654 is bij een ongeval in 2011 zwaar beschadigd en is daarna verkocht aan DB).


Treinen door Overvecht

Op 30 november 2022 bracht ik een uurtje door op het perron van Utrecht Overvecht. Toen moest ik er weer vandoor.


Amersfoort, 3 november 2022. Koplopers voor zover het oog reikt, maar hun laatste dagen beginnen in zicht te komen.


Twee Amerikanen van Märklin

Gekocht in het kader van Black Friday. De loc is digitaal maar daar zal ik op mijn analoge baan geen last van hebben. De caboose vind ik leuk vanwege dat mannetje dat erbij hoort.


UFM-120

Utrecht CS, 26 november 2002. Universal-Fahrwegmesszug UFM-120 "Ir. T. Regtuijt" van Eurailscout.


Stoom en Hondekoppen door Woerden en Utrecht (1995)

Op vrijdag 19 mei 1995 filmde ik in Woerden (waar ik toen werkte) een stoomtrein van de SSN op weg naar Duitsland. Omdat ik er toch was filmde ik ook wat andere treinen. En omdat ik toch mijn videocamera bij me had, filmde ik later op de dag nog een paar treinen in Utrecht. De Hondekoppen waren nog niet weg te denken uit de intercitydienst, en de getrokken treinen konden het nog niet stellen zonder 1200'en en 1300'en.


Märklin Minex

Twee Märklin Minex-locjes die ik eind 2021 kocht. Aan het diesellocje heeft iemand zitten prutsen en er vervolgens grijze plaatjes tegenaan geplakt. Daardoor kon ik het goedkoop kopen (40 euro). Ook het stoomlocje was betaalbaar (99 euro). Minex is maar kort, 1970-1972, op de markt geweest. De Minex-treinen zijn op schaal 1:45 maar rijden op normale Märklin-rails en met gangbare transformatoren. Het is schaal 0 op smalspoor, aangeduid als 0e. Er zijn ook een paar personenrijtuigen en goederenwagens gemaakt, maar die zijn nogal schaars en daardoor prijzig. Ik moet daar nog eens een keer tegenaan lopen. Voor de foto heb ik er een paar gewone kiepwagentjes van Märklin aan gehangen. Zeldzaam is de Minex-seinpaal, handbediend met stroomonderbreking. In de Efteling heeft jarenlang een Minex-treintje gereden. De merknaam Minex is in 1939-1941 door Märklin gebruikt voor Meccano-achtige bouwdozen.


Franse diesel

Depot Boulogne, 23 september 1970. Dieselloc BB 66403, in de verte enkele overbodig geworden stoomlocs.


Treinen door Utrecht en Bunnik

Op 7 en 9 november 2022 filmde ik een paar treinen op Utrecht Centraal en in Bunnik. We zien de dagelijkse dubbele ICE naar Basel, een GreenCityTrip die gaat kopmaken op Maarn Goederen (machinist Edwin, met tyfoon) en daarna weer terugkomt (andere machinist, zonder tyfoon), en een NightJet uit Zwitserland.


Op het perron van Houten Castellum

Ons team bracht op vrijdagmiddag 4 november 2022 een paar uurtjes door op het perron van Houten Castellum. Er kwamen allerlei treinen voorbij, waaronder een Partyzug met Duitse feestgangers op weg naar Alkmaar.


Utrecht, 31 oktober 2022. Loc 9903 van RailAdventure (voorheen NS 1611).


Utrecht, 31 oktober 2022. Webmaster gezien vanuit loc 9903. Foto Michiel Dermois.


Vol op de tyfoon met een lege kolentrein

Blokpost Bunnik, 2 november 2022. Twee Traxx'en komen voorbij met een lege kolentrein. Meester Dermois weet wat er van hem wordt verwacht.


Haasje-over met de NVBS

Op zaterdag 29 oktober 2022 organiseerde de NVBS een excursie met twee treinen die 'haasje-over' met elkaar speelden. Ze kwamen ook door Bunnik. Eerst kwam DE3 151 voorbij, na enkele minuten gevolgd door mP 3029 met twee rijtuigen van de SSN.


Amsterdam, 5 oktober 2022. Model van loc 2801 in het Werkspoormuseum.


Een zondag in Bunnik

Op zondag 23 oktober 2022 liet ik bij Blokpost Bunnik een cameraatje lopen omdat er misschien iets bijzonders langs zou komen. De wat schrale oogst: een vertraagde Nightjet in de ochtend, een verdwaalde Koploper in de middag en een lege kolentrein in de avond.


Op de roltrap

Gefilmd op station Utrecht Centraal, 22 oktober 2022. Je moet toch wat, als je een slechte aansluiting hebt.


Een stoomtrein door Vaartsche Rijn

Op zaterdag 22 oktober 2022 reed een stoomtrein van Utrecht via Den Bosch naar Venlo. Vanaf het perron op Vaartsche Rijn kon ik de trein op film zetten. Daarna zag ik op Utrecht Centraal nog twee treinstellen van 2454 CREW die voor een gezelschap in touw waren. Oh ja, je ziet in het begin ook nog een goederentrein langs het perron van Vaartsche Rijn scheuren.


GreenCityTrip

Op 18 oktober 2022 kwam de GreenCityTrip uit Praag met grote vertraging door Bunnik, op weg naar Amsterdam. Ik was niet thuis en had daarom een cameraatje geïnstalleerd dat de doorkomst vastlegde. Bonus: mP 3029 van 2454 CREW met loc IRP 2012 bij doorkomst op 21 oktober 2022.


Treinen door Muiderpoort

Amsterdam Muiderpoort, 5 oktober 2022. Op dit filmpje zien we leeg materieel op weg van Amsterdam Centraal naar de Watergraafsmeer en andersom. En ook nog een paar gewone treinen. Bonus: overbrenging TEE-treinstel op 28 augustus 2021.


Stoom door Bunnik

Op 7 oktober 2022 kwamen drie stoomlocs door Bunnik, op weg van de VSM naar de SSN. Op 9 oktober kwamen ze weer terug. We zien ook nog Hondekop 766 voorbij komen. Met bijdragen van Koen Franssen, die bij de overweg stond.NVBS Actueel

Op 25 november 2022 verscheen NVBS Actueel november 2022. NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuws­brief van de NVBS, met lezens­waardige artikelen en tips over activiteiten van de NVBS. Een abonnement op deze nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)
vorige       start       omhoog