Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

  ♦ Langs de rails ♦ Al tot je dienst ♦ Welkom bezoeker ♦  Samskip met toet

Blokpost Bunnik, 26 oktober 2021. Loc 189 070 is met een omgeleide containertrein (voornamelijk Samskip) op weg van Arnhem naar Amsterdam. Machinist Bert weet wat hem te doen staat...


Voorplaat van de week

Werkplaats Haarlem, 27 oktober 1973. Treinstellen 720 (groen) en 753.NVBS Actueel

NVBS Actueel oktober 2021 is verschenen. NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief van de NVBS, met lezens­waardige artikelen en tips over activiteiten van de NVBS en over interessante boeken en dvd’s. De zoekplaatjes en de rubriek “Toen en ...” ontbreken ook deze maand niet. Een abonnement op deze nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.Vier buitenlandse treinen in een half uur

Blokpost Bunnik, 19 oktober 2021. Op een miezerige ochtend kwamen vier buitenlandse treinen in een half uur aan ons voorbij. De interessantste daarvan was de nachttrein van GreenCityTrip uit Praag, die een flinke vertraging had opgelopen zodat we die bij daglicht konden filmen. Verder een vertraagde ICE en een vertraagde Nightjet, plus een omgeleide lege kolentrein die naar verluidt een poosje bij Arnhem defect aan de kant had gestaan.


Openbaar Vervoer Museum in 1998

Filmpje van een bezoek op 21 juli 1998 aan het Openbaar Vervoer Museum in Borculo. We zien de oprichter van dit museum, Cor Ooijevaar, en zijn vrouw. Die ontvingen ons zeer gastvrij. We kregen ook nog een kopje koffie aangeboden in hun huiskamer. We waren met twee dochters op vakantie in Winterswijk. Op deze dag bezochten we ook het Brandweer- en Stormrampenmuseum even verderop in Borculo, maar daar heb ik geen beelden van. Het Openbaar Vervoer Museum is later verhuisd naar Doetinchem, zie hieronder.

Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum in 2021

Doetinchem, 2 oktober 2021. Mijn bezoek aan Winterswijk (zie verderop) liet zich goed combineren met een uitstapje naar het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum in Doetinchem. Dat kan niet zo lang meer, want de vestiging naast station Doetinchem staat op het punt te worden gesloten. De collectie verhuist dan naar de vestiging in Doesburg. Op de site van het museum stond vroeger de strenge mededeling dat je er niet mocht fotograferen en dat je kon worden gefoullieerd. Maar inmiddels is hier een andere wind gaan waaien. Ik werd buitengewoon vriendelijk ontvangen en kon overal foto's maken.


Werkplaats Haarlem, 27 oktober 1973. Treinstellen 142 en 501.


Utrecht, 3 oktober 2021. Een onbeheerd stopplaatssein.


Baarn, 27 september 2021. Ons team op audiëntie, wachtend tot de deuren van de koninklijke wachtkamer opengaan.


Purmerend Overwhere, 5 oktober 2007. Treinstel 507 is als stoptrein onderweg van Enkhuizen naar Hoofddorp.


Nieuwe eigenaar voor Jaap

Bunnik, 3 november 2006. Een zesdelige "stofzuiger" is op weg naar Arnhem. Voorop rijdt mC 9002 Jaap. Dat motorrijtuig was geadopteerd door personeel van de werkplaats Haarlem. In oktober 2021 is het overgedragen aan de Stichting 2454 CREW. Die is van plan om Jaap weer rijvaardig op de baan te krijgen.


Virtuele stoomtram

Op de Gooische Brink in het centrum van Hilversum kon je een virtuele reis maken met de Gooische Stoomtram. Foto gemaakt op 5 oktober 2021.

Hilversum, 5 oktober 2021. Foto's door Rienk Nauta en Henk Koster.


Transit Oost

Winterswijk, 2 oktober 2021. Het stond al jaren op mijn bucket list: een bezoek aan Transit Oost. Een alleraardigst museum met klassieke treinen en bussen, en een enorme modelbaan waarop het toen zeer uitgebreide emplacement van Winterswijk van een eeuw geleden is nagebouwd. Op de foto de kop van de Railhopper die kort geleden is over­gekomen uit Blerick en die Transit Oost in bruikleen heeft gekregen van het Spoorwegmuseum.


Sik 270

Winterswijk, 2 oktober 2021. Sik 270 op het terrein van Transit Oost. Een eindje verderop staat Sik 289 op de plek van het vroegere GOLS-station (nu staat daar het Gerrit Komrij College).


Het gemak van glasvezel

Bunnik, 30 september 2009. Langs het spoor wordt een gleuf gegraven voor glasvezelkabels. De eigenlijke kabels zie je niet: die worden door de dikke groene buizen getrokken.

Proef bij Culemborg

In de negentiende eeuw hebben de spoorwegen zich gelijk met de telegraaf ontwikkeld; parallel aan spoorwegen ging men telegraaflijnen aanleggen. De telegraafpalen zijn inmiddels reeds lang vervangen door glasvezelkabels. Deze vormen nu een parallel netwerk langs spoorwegen. Begin deze eeuw heeft NS nog een flink bedrag over­gehouden aan de verkoop van dit netwerk aan British Telecom. Nog steeds is het glasvezelnetwerk voor de spoor­wegen een waarde­volle erfenis. Niet gebruikte glasvezels (dark fibres) in kabels kan men omturnen tot een gevoelig meetinstrument. Men stuurt dan lichtpulsen door de kabel en door speciale signaalverwerking van het teruggekaatste licht kan men trillingen, geluid of temperatuurverschillen meten. In november 2021 begint een proef bij Culemborg waar ProRail samen met Deltares deze techniek uitprobeert om te kijken of verschillen in trillings­niveaus waar te nemen zijn voor en na een onder­houds­ingreep in het spoor. (Met dank aan de informatie van Hielke Zandberg, vak­specialist omgevingseffecten bij ProRail.)Vier miljoen bezoekers!

In de loop van zaterdag 2 oktober 2021 tikte de bezoekersteller van mijn website de 4.000.000 aan. Dat getal werd bereikt in 19 jaar en 3 maanden. Als die vier miljoen bezoekers nu allemaal één euro aan mij zouden geven: dat is per jaar per bezoeker afgerond maar 5 cent, en ik ben dan uit de kosten. Het lijkt mij wel een goed idee. Ondertussen ga ik natuurlijk gewoon door. Op naar de vijf miljoen!Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)
vorige       start       omhoog