Nieuw op deze site (vervolg)

Nieuwe foto's en onderwerpen op deze site komen meestal eerst in de rubriek 'Nieuw'. Na verloop van tijd verplaats ik ze naar een van de thema's op deze site en/of in de tijdlijn. Om te voorkomen dat de rubriek 'Nieuw' te groot wordt, parkeer ik oudere onderwerpen op deze vervolgpagina.

Terug naar het beginGroningen in Madurodam

Madurodam, 29 mei 1993 en 30 juli 2021. Het Centraal Station van Madurodam is een kopie van station Groningen.


Treinen in Madurodam

Op 30 juli 2021, een wat regenachtige dag, filmde ik de treinen die in Madurodam rondreden. Op de beide trambanen reed niets. Lees meer over het trein- en trambedrijf van dit stadje.


George Maduro versus Albert Plesman

In Madurodam is tussen de leuke miniatuurgebouwen opeens een groot vliegtuig geland. Was dat nou nodig, vraag ik mij af? Bijzonder is dat men dit vliegtuig vernoemd heeft naar Albert Plesman. Deze KLM-directeur zou na de Tweede Wereldoorlog betrokken zijn geweest bij het naar Zuid-Amerika laten ontsnappen van nazi-kopstukken, zogeheten zwarte monniken. Dit terwijl Madurodam is vernoemd naar een verzetsstrijder die door de nazi's is vermoord. Een merk­waardige combinatie, vandaar dat ik Madurodam om uitleg heb gevraagd. Daar heb ik nog geen reactie op gekregen.


Blokpost Bunnik, 16 augustus 2021

Allerlei treinen op maandag 16 augustus 2021. Om 11 uur ging het luchtalarm in de regio af, maar dat was een storing. De treinen bleven gewoon rijden en onze camera's bleven gewoon filmen.


Kalk en staal langs de blokpost (22 augustus 2021)

Een trein met lege kalkwagens en volle staalwagens rijdt 's ochtends van de Hoogovens naar Duitsland. 's Avonds komt er weer een trein terug, nu met volle kalkwagens maar in dit geval zonder lege staalwagens. Meestal rijden deze treinen via Geldermalsen en de Betuweroute naar Emmerich, maar soms nemen ze nog de vroegere route via Arnhem. Jarenlang kon ik de klok er 's ochtends op gelijk zetten: 10 over 10 door Bunnik.


Traxx 188 005

Bunnik, 16 augustus 2021. Twee locs Baureihe 188 zijn in Nederland gearriveerd. Loc 188 005 reed een proefrondje, waarbij onder andere onze blokpost werd gepasseerd. Het gaat om een van de varianten van de Traxx, gebouwd door Bombardier Transportation Kassel (BTK). De locs zijn bestemd voor RRF. Filmbeeld.


De 1700'en van VolkerRail

Rotterdam, 13 augustus 2021. Loc 7178 van VolkerRail, de vroegere NS 1778. Daarachter een vroegere DR V100. Met deze 'hybride' combinatie wordt waar dat mogelijk is elektrisch gereden. Op de bouwplaats aangekomen neemt de dieselloc het over. Foto Jan de Kroon.


Bunnik, 2 juli 2021. Locs 7143 (de vroegere NS 1743) en 203-4 op weg naar Amersfoort. Een derde e-loc die VolkerRail eind 2020 van NS heeft overgenomen is de 1732. Filmbeelden.


Utrecht Lunetten, 11 augustus 2021. Gemoderniseerde VIRMm 9516 is onderweg naar 's-Hertogenbosch.


Primex-jubileumsets

In juli 2021 kocht ik twee treinsets van Primex. De jubileumset met het groene stoomlocje (2760) zat in een ongeopende verpakking. Het locje had dus niet gereden sinds het in 1969 de fabriek verliet. De verkoper (modeltreinwinkel.nl) waarschuwde dat de motor mogelijk vast zou zitten. Dat bleek ook zo te zijn, maar met wat moeite & een beetje olie kreeg ik het locje goed aan de praat. In de andere jubileumset (2702) zit een blauwe E44 in een simpele uitvoering. In plaats van twee draaistellen heeft het locje twee vaste assen in het midden en twee beweegbare assen (dissels) aan de uiteinden. Ook deze trein past heel leuk tussen mijn andere Märklinmodellen.

Primex, Antex

Märklin mocht alleen in gespecialiseerde winkels worden verkocht, die het volledige assortiment konden leveren en waarvan het personeel verstand had van modeltreinen. Om ook treinen in warenhuizen en supermarkten te kunnen verkopen, introduceerde Märklin in 1969 het merk Primex. De treinen waren aanvankelijk wat eenvoudiger, maar later verschenen er ook betere modellen – vaak heruitgaven van oudere Märklinmodellen. In de jaren 60 zijn ook al goed­kope startsets verkocht onder de naam Antex. Later werd het beleid wat minder streng. Zo verkocht het Kruidvat in 2003 een startset van Märklin met C-rails, een transformator en een soort NS-locomotiefje. Deze set (29159) is tweedehands nog wel te vinden, richtprijs 100 euro.


Zwitserse krokodil

De beroemde Zwitsere krokodil, al heel lang in het assortiment van Märklin. Heel fraai hoe die door wisselstraten rijdt. Catalogusnummer 3056, loctype Ce 6/8 III, locnummer 13302. De loc staat hier op een testbank die ik voor een paar tientjes uit China heb laten overkomen.


Duitse krokodil

Ook deze loc mocht niet ontbreken in mijn collectie: de Duitse krokodil ofwel de stoere E94. Catalogusnummer 3022, locnummer 194 112.Belgische rijtuigen in Joegoslavië

In de jaren 70 en 80 reden tussen Amsterdam en Brussel trekduwtreinen. Deze bestonden uit een Belgische locomotief en een Nederlands stuurstandrijtuig, met daartussen Nederlandse (Plan W) en Belgische (I4) rijtuigen. In 1986 werden deze treinen vervangen door nieuwe treinen. De Belgische I4-rijtuigen verhuisden toen naar andere internationale diensten. In 1997 gingen ze uit dienst. Er werden toen 33 rijtuigen overgenomen door de Joegslavische spoorwegen. Fabian Vendrig werkte in zijn studententijd bij Wagons-Lits en deed toen dienst op Beneluxtreinen. Later heeft hij lange tijd in Servië gewoond. Vandaar zijn bijzondere interesse voor deze rijtuigen. Wat is er van over­gebleven? Je kunt dit lezen op zijn website: The Benelux in Yugoslavia.
Bonne Nuit, Guten Morgen

Slaaprijtuigen op spoorwegaffiches

Voor treinreizen die langer duurden dan een dag, verschenen eind 19e eeuw luxe slaaprijtuigen op de rails. Ze werden verzorgd door gespecialiseerde bedrijven, zoals Wagons-Lits en later Mitropa. De 'rijdende hotels' waren in eerste instantie alleen weggelegd voor welgestelden. Affiches brachten het nachtelijk reizen in beeld met schone slaapsters en veel donkerblauw.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er goedkopere opties voor massatoerisme, maar daarmee verdween wel iets van de romantiek. Rond 2000 nam het aantal slaaptreinen sterk af door de opkomst van hogesnelheidstreinen en goedkope vliegtickets. Vanwege het klimaatbeleid beleeft de nachttrein momenteel een renaissance. Geldt dat ook voor de affiches?

Arjan den Boer, juli 2021. Lees volledig artikel op retours.eu.Sikkenjournaal

Woudenberg, 5 mei 2020. Sik 301 staat sinds augustus 2018 als publiekstrekker bij supermarkt Hoogvliet. Foto Rutger Ruempol.


Nijkerkerveen, 16 april 2020. Sik 329, in de kleuren van VolkerRail, als blikvanger bij Van de Heg Recycling & Sloopwerken. Daar heeft het locje sinds februari 2019 gestaan. Kort na het maken van deze foto is ze verhuisd naar Huis ter Heide. Daar staat ze nu, fraai in het groen geschilderd, bij het voormalige café Spitfire. Foto Rutger Ruempol.


Barneveld, 27 juli 2021. Bij het bedrijf Azi b.v. aan de Hessenweg, vlak bij station Barneveld Zuid, staat een hele kudde sikken. Onder andere de volgende exemplaren zijn hier gesignaleerd: 209, 214, 222, 247, 293, 299, 350, 363, 369. Mogelijk staan de 213 en/of 300 er ook tussen. Volgens een overzicht van de Stichting Locomotor zijn deze sikken eigendom van de Stichting SEIN. Ook staat er een oude bus. Foto's Rutger Ruempol.


Blerick, 1 juli 2021. Kraansik 276 en sik 231 zijn eigendom van Fairtrains. Ze mogen hier worden gestald maar er mag alleen buiten aan worden gewerkt. In augustus 2021 is de 276 overgedragen aan de Stichting 2454 CREW.


Blerick, 1 juli 2021. Sik 286 is eigendom van een medewerker van Stibans maar wordt overgedragen aan het Spoorwegmuseum. In Blerick gaat ze fungeren als rangeerhulp.

Nog wat siknieuws: de 314 is begin juli 2021 overgebracht van Nijmegen naar de STAR (tijdelijk). De 327 is begin juli 2021 overgebracht van Nijmegen naar het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek. Zie ook het overzicht dat ik probeer bij te houden.


De keuze van GoogleTerug naar het begin
vorige       start       omhoog