OekraïneEen treinreis van Kiev naar Berlijn. De reis duurde van 2 augustus tot 3 augustus 2004. De reis vanaf Berlijn naar Leiden ging eerst in een ICE, toen een stoptrein (van Utrecht naar Leiden) en eindigde in een vervangende bus vanaf Alphen. Tekst en foto's Govert Schipperheijn.


Kovel (Oekraïne), 2 augustus 2004. Een locale trein van het type D1, met serienummer 731-3 loopt binnen.


Kovel (Oekraïne), 2 augustus 2004. Hier zie je een remklopper: bij elk station komen er kerels met hamers die op de remmen kloppen. Als het geluid niet goed is, wordt dat gemeld aan de treinconducteur. Op een Duitse televisiedocumentaire kwam zo'n klopper aan het woord. "Hoe moet dat klinken?", werd hem gevraagd. Dat was moeilijk uit te leggen, antwoordde hij, maar als het zo klinkt (hij klopte op de rem), dan is het goed.


Kovel (Oekraïne), 2 augustus 2004. Onderstel van een in onbruik geraakte rijtuig te Kovel. Duidelijk te zien is de riem waarmee de dynamo van het rijtuig werd aangedreven. Deze dynamo wordt gebruikt om accu's op te laden waarmee het rijtuig van stroom kan worden voorzien als dit niet door de locomotief gebeurt. Op "westerse" rijtuigen wordt de dynamo meestal via een cardanas aangedreven.


Kiev (Oekraïne), 2 augustus 2004. Elektrische locomotief van het type ChS4. Dit is nummer 008. Deze locomotief wordt ingewisseld voor een diesel in Korosten. Zie volgende foto's.


Korosten (Oekraïne), 2 augustus 2004. Hier zie je goed het verschil tussen de Oekraïnse rijtuigen (die volgens mij ook in Polen mogen rijden), en de internationale rijtuigen, die mogen doorrijden tot Berlijn. Noch de Oekraïnse, noch de internationale beschikken over instelbare onderstellen, zodat de hele trein op de krik moet in Jagodin om ze te voorzien van andere onderstellen. In Jagodin krijg je trouwens een stempel in je paspoort van de douane. Indat stempel staat een kleine stoomtrein naast de datum, plaats etc.


Korosten (Oekraïne), 2 augustus 2004. Dit is een diesellocomotief van het type 2M62U. Dit is nummer 0306. Hij komt net aanrijden in plaats van de electrische ChS4-008. Het zijn eigenlijk twee locomotieven die aan elkaar gekoppeld zijn, vandaar dat hij 2M62U als typenummer heeft, in plaats van alleen M62U of M62. Deze rijdt door tot de Poolse grens.


Sarny (Oekraïne), 2 augustus 2004. Een enigszins beroet stationsgebouw met stationsklok. Helaas is het me tijdens deze treinreis niet gelukt om een baanopzichter te fotograferen. Die staat om de zoveel kilometer buiten haar huisje (het zijn vaak vrouwen) met een uitgestoken arm en een vlag in de hand ter indicatie dat het goed is op het volgende baanvak. Ik hoop dat ze ook nog wat andere seinen hebben, maar helemaal zeker ben ik er niet van. - Govert Schipperheijn, 2004
Lviv, 7 januari 2010 (eerste kerstdag volgens de orthodoxe kalender). Geen aangepaste dienstregeling hier: de trein naar Kiev vertrok op tijd. Een van oorsprong Russische loc in Oekraïense dienst. Foto's Steven Bosdijk.


Ворохта (Vorokhta), 23 april 2006. Waarschuwingen op een Oekraïens station. Ook wie de taal niet machtig is zal wel een idee hebben wat hier wordt bedoeld. Gefotografeerd door Bob Rodenburg.


Musselkanaal, 8 juli 2007. STAR-loc TЭ 5933 met de Teddyberenexpress. Een Duitse Kriegslokomotive met enkele Russische details, zoals een kleine rookastdeur en een enorme schijnwerper. Deze loc is als 52 5933 gebouwd door Schwarztkopff en is direct na de oplevering in 1943 terecht gekomen in Oekraïne. Na de oorlog is de loc daar achtergebleven. Daar droeg ze het nummer TЭ 5933 (T staat voor трофей = trofee, oorlogsbuit; Э is de cyrillische E, een typeaanduiding). De loc heeft vooral gediend als strategische militaire reserve, en is zover bekend niet omgespoord geweest naar het Russische breedspoor. In 1994 is de loc verkocht. Na enkele omzwervingen kwam ze terecht bij de Museumspoorlijn STAR. Foto Fokko van der Laan.


Postzegels uit Oekraïne.Wie of wat is Ерант?

Sinds ongeveer 2023 rijden in Nederland treinen rond met groene containers of graanwagens met de tekst Ерант. Hobbyisten nemen dit klakkeloos over in hun fotobijschriften, zonder de moeite te nemen om uit te zoeken waar Ерант voor staat. Dat is ook een beetje lastig, want googlen op Epath levert geen bruikbare resultaten op. Dat lukt alleen als je in de gaten hebt dat Ерант geschreven is in cyrillisch schrift. In latijns schrift staat er Erant. Dat is een Oekraïens bedrijf en de website is erant.org/en.Zie ook:
vorige       start       omhoog