Wien Prater

Beelden van mijn bezoek in 1973 en 2012. Met foto's van het beroemde reuzenrad en de Liliputbahn.



Wien Prater, 2 september 1973. Vlak bij het station Wien Praterstern en het depot Wien Nord bevindt zich het Prater, een park met diverse attracties. De achtbaan heb ik alleen vanaf de grond bestudeerd.


 
 

Het reuzenrad, dat in 1896 door de Engelse ingenieur Walter B. Basset is gebouwd. Ook in Chicago, Londen, Blackpool en Parijs bouwde hij in die tijd reuzenraden, maar die zijn kort daarna weer gesloopt. In 1945 is het oorspronkelijke rad tijdens oorlogshandelingen verbrand, maar in 1947 was het alweer opgebouwd. Op de foto rechtsonder een maquette van het oorspronkelijke rad. De doorsnede van het rad is 61 meter, het hoogste punt is 65 meter boven de grond. Het rad draait langzaam om zijn as, met een snelheid van 0,75 meter per seconde.


 

Ik ben natuurlijk ook in het rad geweest. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je kijkt recht tegen het station Wien Praterstern aan en het rechts daarvan gelegen emplacement waarop in die tijd nog stoomlocs rangeerden.


The Third Man

In de film The Third Man (1949) speelt zich een beklemmende scene af in het rad. Luister naar de titelmuziek, gespeeld door Anton Karas op citer. Het nummer is ook bekend als de Harry Lime Theme.


Liliputbahn in 1973 en 2012


Wien Prater, 2 september 1973. In het park is een miniatuurspoorlijn aangelegd. Het lijkt een onschuldige attractie, maar er is in 1942 een ernstig ongeval gebeurd, waarbij een dode en zwaargewonden zijn gevallen. De oorzaak was waarschijnlijk dat passagiers tijdens de rit gingen staan. Er bestaan meer banen op deze schaal. In het Donaupark in Wenen ligt er bijvoorbeeld nog eentje. Maar de beroemdste is de Romney, Hythe & Dymchurch Railway.


Wien Prater, 2 september 1973.


Wien Prater, 27 augustus 2012. Er zijn verschillende diesellocomotieven, die inmiddels ook al weer op leeftijd zijn. Tegenwoordig rijden ze op gebruikte frituurolie van een restaurant in het Prater. Iedereen tevreden: het restaurant komt makkelijk van zijn gebruikte olie af, de Liliputbahn heeft gratis brandstof, en de kringloop schijnt ook nog eens CO2-neutraal te zijn.


Wien Prater, 27 augustus 2012. Met de Liliputbahn kun je een tochtje van 20 minuten door het park maken.


Wien Prater, 27 augustus 2012. De treinen worden getrokken door dieselvoertuigjes, maar er zijn ook twee stoom­locomotieven. Deze doen alleen dienst op zon- en feestdagen, maar ik kon ze wel even bekijken in hun loods. De stoomlocs zijn gebouwd in 1928, volgens dezelfde principes als de Duitse Einheitslokomotiven. Alleen de oververhitter ontbreekt. Later is er nog een derde stoomloc aangeschaft, maar daarvan heeft de ketel het begeven. Deze ketel staat nu langs de baan, en het onderstel is gebruikt om er een diesellocomotief van te bouwen.


One trick pony

Wien Prater, 28 augustus 2012. Wat vindt de Oostenrijkse partij voor de dieren van de Wiener Ponny-Carrousel? Dit is een carrousel, geen draaimolen. Een draaimolen draait meestal linksom. Meer paardentractie.


Bahnhof Praterstern (van 1975 tot 2007: Wien Nord). Dit station is na de oorlog gebouwd, als vervanging van het tijdens de oorlog zwaar beschadigde Nordbahnhof. Op de bovenste foto een maquette (uit Spoor- en tramwegen, juli 1959). De onderste foto heb ik in 1973 gemaakt vanuit het beroemde reuzenrad. Rechts op deze foto het goederenemplacement en het depot. Er waren hier toen nog stoomlocs actief; zie het thema stoom in Wenen.


Die Liliputbahn im Prater. Film over de Weense Liliputbahn. Deze in 1928 aangelegde baan door het Prater is 4 kilometer lang. Ook aandacht voor de treinen in het Donaupark, die eveneens op 381 mm-spoor rijden.


 

Prentbriefkaarten gekocht in 1973 en 2012 bij mijn bezoeken aan het Prater.


Liliputtrein in Antwerpen, 1930

Liliputtrein op het terrein van de wereldtentoonstelling in Antwerpen, in 1930. (Natuurlijk, want België, vond er tegelijk ook een wereldtentoonstelling plaats in Wallonië: Luik.) Ik ben nog op zoek naar informatie over deze trein en speciaal de locomotief. Officieele postkaart, collectie Nico Spilt.



Zie ook:

Website:





vorige       start       omhoog