Scania-bussen

Scania-bussen in Nederland in de jaren vijftig en zestig

Op jonge leeftijd begon Jan Bolt (1956) belangstelling te ontwikkelen voor de trolley- en dieselbussen van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf in zijn woonplaats Groningen. In Nederland hebben in het streekvervoer in de eerste naoorlogse jaren enkele honderden bussen gereden van het Zweedse merk Scania, toen nog Scania-Vabis geheten.

In deze uitgave belicht Jan Bolt de tweede generatie NS-standaardautobussen, genummerd in de series 3100 t/m 3500. Van dit type hebben er ongeveer 150 in ons land gereden.

De Scania's zijn allemaal verdwenen; er is er niet één van bewaard gebleven. Dat is jammer. Want hoewel uit Zweden afkomstig, is de Scania-Vabis een oer-Hollands type bus geweest.

Jan Bolt verzamelt al vanaf zijn jeugd alles wat hij te weten kan komen over de Scania-bussen in Nederland uit de jaren vijftig en zestig. Al deze gegevens zijn nu bijeengebracht in deze uitgave. Naast een overzicht van de modellen die in deze periode in Nederland rondreden, is het een kroniek geworden van Nederland in wederopbouw.

 

door Jan Bolt
ISBN 9789059941854
prijs € 19,50 (november 2007)
96 pagina’s
gebonden uitgave
formaat 22 x 22 cmZie ook:
vorige       start       omhoog