Schalkwijk

Schalkwijk ligt tussen Houten en Culemborg, vlak bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Het stadje had ooit een station (Skw) maar dit is in 1935 gesloten en in 1964 gesloopt. Het stationsgebouw leek sterk op het oude station van Houten.Schalkwijk, 15 februari 2015. Treinstel 386 is op weg naar Oeteldonk. Foto John Verbeek.


Schalkwijk, 27 april 2020. Spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze brug ligt er sinds 1976. De brug die er daarvoor lag stamde uit 1952, toen dit kanaal in gebruik werd genomen. Het Amsterdam-Rijnkanaal is in 1930 ontworpen door Anton Mussert.


Fietstocht Bunnik-Houten-Schalkwijk

Op 13 mei 2021 (Hemelvaartsdag) maakte ik een fietstocht van Bunnik via Houten Castellum, Schalkwijk (op de plek waar ooit een station stond en bij de spoorbrug), Houten (bij het oude station en bij Nieuw Wulven) en Vechten terug naar Bunnik. Lees meer over deze en andere fietstochten.Schalkwijk, 20 juni 2022. Intercity op weg van Utrecht naar Den Bosch.


Tussen de rails in Schalkwijk

Op 4 september 2023 fietste ik naar de overweg in Schalkwijk. In mijn fototas zat een kleine camera die ik tussen de rails plaatste en een poosje zijn gang liet gaan. In dit filmpje zie je vijf treinen over je heen komen: drie VIRM's met verschillende neuzen, een omgeleide ICE en een SLT, alles uit de richting Utrecht. Het was de eerste maandag van de maand, dus om twaalf uur ging opeens de sirene loeien van de brandweerkazerne vlakbij de overweg.150 jaar Staatslijn H

Frank Magdelyns schreef een artikel over de geschiedenis van Staatslijn H: de spoorlijn Utrecht–Boxtel. Hij besteedt vooral aandacht aan het traject Utrecht – Houten – Schalkwijk – Culemborg. Het artikel is in 2018 gepubliceerd in het tijdschrift Het Kromme-Rijngebied, een uitgave van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek. Lees het artikel (pdf).


Treinbotsing Mereveld 1958

Frank Magdelyns schreef ook een artikel over een botsing bij Mereveld, ter hoogte van de Waterlinieweg in Utrecht. Hierbij waren twee goederentreinen betrokken. Het artikel is in juni 2023 gepubliceerd in het tijdschrift Het Kromme-Rijngebied, een uitgave van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek. Lees het artikel (pdf).Zie ook:
vorige       start       omhoog