Soestdijk, Soest, Soest-Zuid, Soestduinen

De lijn Den Dolder–Baarn (Stichtse Lijn) was eigendom van de N.V. Utrechtse Locaalspoorweg Maatschappij, opgericht in 1896. De lijn werd op 27 juni 1898 in gebruik genomen. Tot 1 mei 1919 werd de lijn geëxploiteerd door de NCS, daarna door de SS. In Baarn had de NCS een eigen station, op een paar honderd meter van het HSM-station aan de spoorlijn Hilversum-Amersfoort. Op 25 juli 1948 werd een verbindingsbaan in gebruik genomen, tegelijk met de elektrificatie van de lijn Den Dolder-Baarn. Het oude NCS-station wordt sindsdien niet meer gebruikt.

Op 20 december 1962 werd op deze lijn het lichtseinstelstel 1955 in gebruik genomen. De frequentie kon daarna worden verdubbeld van één naar twee treinen per uur in elke richting. De lijn is bijna 11 kilometer lang en is grotendeels enkelsporig; bij Soest kunnen twee treinen elkaar kruisen.

Het voortbestaan van de lijn Den Dolder-Baarn heeft ter discussie gestaan. De NS wilde deze verliesgevende lijn sluiten of inkorten tot Soestdijk. In dat geval zouden de treinen uit Utrecht in Soestdijk kopmaken en zou station Soest vervallen. Maar later is besloten om in Baarn juist een extra perron aan te leggen, voor de treinen die via Soest rijden.

De stations langs deze lijn zijn allemaal onbemand. Het station Soestduinen (aan de lijn Utrecht-Amersfoort) is in 1998 vervallen. Veel foto's hieronder maakte ik in 2004. Inmiddels is er het nodige veranderd. Zo is in 2018 de beveiliging tussen Baar en Soest vervangen door een interlocking-systeem, waarbij ook alle seinpalen zijn vervangen.



De regio Soest heeft over het aantal stations nooit mogen klagen. Aan de lijn Den Dolder-Baarn liggen drie stations. Verder is er nog een station Soestduinen (vroegere naam Soest, later Soesterberg), aan de lijn Utrecht-Amersfoort. Soestduinen is per 24 mei 1998 uit de dienstregeling geschrapt.

Spoorkaart van Nederland, uitgegeven door de NS. Situatie in februari 1991, met toegevoegd de vroegere haltes in Maartensdijk en Groenekan.


Soestdijk

Soestdijk, 9 augustus 2004. Architect J.F. Klinkhamer, opgeleverd in 1897. Tegenwoordig is hier gevestigd de "Praktijk voor Logopedie & Centrum voor Buteyko Ademtherapie". De luifel over het perron en de rode deuren behoorden tot de wachtkamer 2e klasse. Naast het station staat een loodsje. Duidelijk is te zien dat het perron na het verdwijnen van de stoomtractie is opgehoogd. De machinist van treinstel 847 rijdt voor de verandering met twee koplampen en één sluitlicht.

 
 

Soestdijk, 9 augustus 2004. De uitrijseinen richting Baarn en richting Soest. Het laatste sein kon vroeger het seinbeeld dubbel geel tonen en heeft daarom vier lamphouders. Dit geldt ook voor veel andere seinen op het baanvak tot Soest Zuid. Dit duidt op korte bloklengten, wat merkwaardig is voor een spoorlijn met een lage treinfrequentie.

Nieuwe seinen

In 2018 is de beveiliging langs deze lijn aangepast. Dit is gebeurd in het kader van het Programma Ver­vanging Treinbeveiliging (PVT). Hierbij zijn de traditionele relais­beveiligings­systemen vervangen door moderne interlocking-systemen (PLC interlocking). Ook zijn de kabels vervangen en zijn nieuwe seinpalen geplaatst. De seinen met vier lamphouders zijn daarmee verdwenen.

 

Soest

Soest, 9 augustus 2004. Architect J.F. Klinkhamer, opgeleverd in 1897. Later is een loods naast het station gebouwd. De uitbouw dateert uit 1922. Het grote raam in deze uitbouw is vermoedelijk het werk van het "Buro voor Bouwkunst" dat tegenwoordig in het station huist.

 

Soest, 9 augustus 2004. Bij Soest kunnen twee treinen elkaar kruisen. Hierboven het uitrijsein richting Baarn; het linkerspoor is beveiligd met een dwergsein. Langs een smal landbouwweggetje staat een enorm andreaskruis. Foto's hieronder: Soest, 15 juli 1973. Kruising met treinstel 278, gefotografeerd vanuit de trein uit Baarn. Soest, 13 mei 2004. Kruising met een trein uit Baarn, gefotografeerd vanuit de cabine van treinstel 504.

 

Soest, circa 1920. Personeel poseert bij loc SS 580 (voorheen NCS 90, later NS 7301) met een goederentrein richting Den Dolder. De loc, uit een serie van twee stuks, werd in 1905 gebouwd door Hohenzollern en deed bij de NS dienst tot 1936. Foto Utrechts Archief. Zie ook het thema over de tentoonstelling over het Stichtse Lijntje.


Soest Zuid

 

Soest Zuid, 9 augustus 2004. Dit haltegebouw uit 1963 is een ontwerp van W. Kloos. Het verving het oorspronkelijke gebouw uit 1900. De loketten van Soest Zuid zijn per 1 september 2004 gesloten.

Gemeentelijk monument

Tussen 1956 en 1965 zijn door het hele land twaalf haltes volgens dit ontwerp, type Vierlingsbeek, gebouwd. De loketten van Soest Zuid zijn per 1 september 2004 gesloten. Het gebouw dreigde enige jaren later te worden gesloopt, om plaats te maken voor een tweede spoor bij het station. Daarmee zou station Soest, waar de treinen elkaar nu kruisen, kunnen worden gesloten. Maar die plannen zijn niet doorgegaan. In juli 2019 heeft het gebouw een monumentale status gekregen van de gemeente Soest.


 

De halte Soest Zuid vormt samen met de bushalte het openbaarvervoerknooppunt van down town Soest. Ongeveer gelijk met de trein uit Utrecht stoppen hier de bussen naar Amersfoort en Hilversum (lijn 70) en de stadslijnen 71 en 72 (deze alleen in de spits). Om te voorkomen dat de buschauffeurs te vroeg wegrijden als de trein vertraging heeft, is op het busperron een vernuftige installatie aangelegd. Kort nadat de trein uit Den Dolder is vertrokken, gaan er twee lampen knipperen. Deze doven zodra de trein uit Soest Zuid wegrijdt. Bij treinen uit omgekeerde richting werkt deze installatie niet, maar hier is de overstap van trein op bus ook veel ruimer. Inmiddels is deze installatie niet meer in gebruik.

 

Kleurenfoto's: Soest Zuid, 9 augustus 2004. Zwart-witfoto: Hilversum, 16 februari 1974. Buslijn 70 (Hilversum-Amersfoort) bestaat al lang. Vroeger werd deze lijn gereden door de donkerrode bussen van de firma Tensen.


Soest Zuid - Den Dolder

 

Foto's links: Soest Zuid en Den Dolder, 9 augustus 2004. Terwijl de blokken tussen Soestdijk en Soest Zuid erg kort zijn, is het blok tussen Soest Zuid en Den Dolder juist erg lang. Het uitrijsein in Soest Zuid richting Den Dolder is daarom een tweehoogtesein, dat alleen de kleuren groen en rood kan tonen. Verderop staat een voorsein dat het inrijsein van Den Dolder afdekt. Dit voorsein kan alleen de kleuren geel en groen tonen. Een voorsein is te herkennen aan het van boven recht afgesneden scherm. Foto's rechts: Den Dolder, 15 mei 2004. Foto's vanuit de cabine van een trein naar Baarn. De trein mag met 60 km/uur door de wisselstraat rijden om op de lijn naar Baarn te komen.


Soestduinen

 

Soestduinen, 8 mei 1998. De NCS kende drie stationstypen, ontworpen door N.J. Kamperdijk. Bij Amersfoort is nog steeds het vroegere NCS-station te zien, een gebouw van het type 1e klasse. Bij Soestduinen (eerst Soest geheten, daarna Soesterberg) staat een gebouw van het type 2e klasse. Dit gebouw werd omstreeks 1865 in gebruik genomen. Tegen 1910 is dit station ingrijpend verbouwd; onder andere werd een tweede verdieping toegevoegd. De linker voordeur behoorde tot de woning van de stationschef.


 

Deze foto's zijn gemaakt op 8 mei 1998, enkele weken voordat het station uit de dienstregeling werd geschrapt. Tickets heetten toen nog gewoon treinkaartjes, en de helft van de stempelautomaten was defect.

  

Loc 1254 passeert op weg naar Amersfoort het voormalige station Soestduinen. Foto Koos Hagers, 19 februari 2011.


Station Soestduinen, geschilderd door Eric Mochèl (2009).


Dienstregeling 1961

Dienstregeling Utrecht-Den Dolder-Baarn, van 28 mei tot 30 september 1961. De treinen van de serie 2000 reden toen nog maar één keer per uur. Vanuit Baarn reden ze verder naar Hilversum, op enkele vroege treinen na. In deze tabel zijn ook de rechtstreekse treinen van Utrecht naar Hilversum opgenomen (serie 2800). Wie van Utrecht naar Baarn wilde kon ook via Hilversum reizen; voor deze omweg moest je wel extra betalen. De halte Soestdijkerstraatweg is later omgedoopt in Hilversum Sportpark.

 

Dienstregeling 1968

Dienstregeling Utrecht-Den Dolder-Baarn, van 26 mei tot 28 september 1968. De frequentie is ten opzichte van 1961 verdubbeld, wat mogelijk was dankzij de lichtseinen die in 1962 in gebruik zijn genomen. De treinen maken nu altijd kop in Baarn en rijden dus niet meer door naar Hilversum. De treinen van en naar Baarn (treinserie 2000) stoppen niet op de nieuwe halte Utrecht Overvecht. In de tabel staan ook de treinseries 1400 en 1600, die één keer per uur rijden. Dit zijn stoptreinen naar Amersfoort. De serie 1600 stopt niet in Overvecht maar wel in Soestduinen; bij de serie 1400 is dit net omgekeerd. De serie 1600 rijdt vanaf Amersfoort verder als stoptrein naar Zwolle.

 

Zie ook:




vorige       start       omhoog