Thomas the Tank Engine & Friends

Ik bezit diverse boekjes, videobanden, dvd's en andere objecten in relatie tot Thomas the Tank Engine & Friends. Officieel gekocht voor mijn kinderen, maar die hebben er nooit naar omgekeken. Dochters.

De verhalen zijn geschreven in de jaren vijftig, door dominee W. Awdry. Later is er een televisieserie van gemaakt en is er ook een flinke merchandising op gang gekomen. Thomas en zijn vriendjes beleven allerlei avonturen op en rond het spoor. N.B. Het Engelse "tank engine" betekent "tenderlocomotief". Het Engelse "tender locomotive" staat voor een locomotief met losse tender.

Ook aandacht voor Chuggington."Henry the Green Engine" door Rev. W. Awdry, illustraties door C. Reginald Dalby. Uitg. Heinemann, Londen 1951 (herdruk 1990). Dit is de oerversie van de Thomas-verhalen. Henry zou na een ongeval in de verhalen zijn teruggekeerd als een Stanier Black Five, maar dan in groene uitvoering.

Lees over de oorsprong van deze verhalen: The three railway engines door Maria van Stella & Rose's Books, december 2020.


Vandalisme anno 1951... Loc 3 "Henry" wordt vanaf een viaduct bekogeld. Maar op de terugweg slaat hij terug met een enorme niesbui. Na die dag zijn er geen jongens met stenen meer gezien. Uit "Henry the Green Engine".


Vier boekjes gebaseerd op de tv-serie, met foto's van de modeltreinen waarmee de verhalen worden nagespeeld.


Thomas en vriendjes als paspuzzel.


  

   Thomas, Ringo en Erik

   Videoband (met stem van Ringo Star) en dvd's (met stem van Erik de Zwart).Thomas en vriendjes uitgevoerd in melkchocolade, met draadjes om op te hangen in de kerstboom.

Thomas de koelkastmagneet.


Op museumlijnen worden ook echte Thomas-dagen georganiseerd, waarbij de locomotieven met een gezicht op hun rookkast rondrijden. Ook de ZLSM waagt zich hier weleens aan. Dit inspireerde mij tot deze fotomontage met loc 052 613. De foto is gemaakt in Bw Tübingen op 1 maart 1971.


York, 16 februari 2006. Ook het National Railway Museum haakt graag in op de populariteit van Thomas the Tank Engine. Foto's Rob van der Woude.


Wijlre, 4 november 2006. Thomas-weekend bij de ZLSM. Kinderen vinden dit leuk. Foto Patrick Hinderink.


Bunnik, 16 januari 2007. Saskia kreeg voor haar twintigste verjaardag dit kussen van Thomas & seine Freunde. Duitse tekst, maar gewoon in Nederland bij Bart Smit gekocht door mijn broer.


In het weekend van 20/21 juni 2009 stond het Spoorwegmuseum in het teken van Thomas the Tank Engine. Ook enkele Nederlandse locs moesten aan een antropomorfologische gedaanteverwisseling geloven. Foto Bernd-Jan Kraan.


Spoorwegmuseum, 21 juni 2009. Deze Thomas is in 1937 gebouwd door Hunslet in Leeds. Oorspronkelijk was het een Saddle Tank. De loc heeft jarenlang op een kinderspeelplaats gestaan. De huidige eigenaar woont in Cardiff; hij toert ermee rond, samen met een vriend die een dieplader bezit. Foto's Rienk Nauta.


Op de snelweg bij Utrecht, 30 augustus 2011. Thomas the Tank Engine is op weg naar het Thomasfestival van de MBS. Foto Wout van Dam.


Haaksbergen, 31 augustus 2013. Thomas was ook dit jaar drie dagen op bezoek bij de MBS. Foto's Bertus Kers.


Thomas ve Arkadaşları

 

Thomas ve Arkadaşları Süper Oyun Kitabı (Thomas en vrienden superspelboek). Met meer dan 50 stickers! Cadeautje van een dochter die in oktober 2012 in Turkije is geweest. Dit was het enige treinenboek dat ze kon vinden. Ik bezit ook de Nederlandse versie van dit boek.


Utrecht, 19 mei 2023. Thomas was een paar dagen op bezoek in het Spoorwegmuseum.


Terwijl de "echte" Thomas buiten demonstraties gaf...


... werd het publiek binnen vermaakt met een toneelstukje en muziek.


Chuggington

"Chuggington is een eigentijdse en interactieve serie voor kinderen in de leeftijdscategorie 2 tot 6 jaar, en wordt uitgezonden bij Telekids op RTL. De serie is gebaseerd op drie ‘jonge’ treinen, Wilson, Koko en Brewster, die leren hoe het spoor werkt. Elke aflevering worden kinderen meegenomen naar het stadje Chuggington waar ze simpele maar zeer belangrijke sociale normen en waarden leren. Zo leren ze te vertrouwen, geduldig, onafhankelijk en verantwoordelijk te zijn. Op deze manier leren ze de waarde van teamwork en vriendschap."

Utrecht, 5 augustus 2012. Van 4 t/m 12 augustus stond het Spoorwegmuseum in het teken van Chuggington. We kenden al de antropomorfe treinen van Thomas en zijn vriendjes. Bij Chuggington gaat het om canismorfe treinen: een soort hondjes. Er zijn boekjes, dvd's en tv-uitzendingen. En je kunt de treintjes ook kopen, in twee versies: hout en metaal. De houten treintjes kun je met magneetjes aan elkaar koppelen en voortduwen op houten rails (geheimtip: het past ook op de goedkope houten rails van Ikea). De metalen treintjes rijden op plastic rails, en hiervoor zijn lanceerinrichtingen, glijbanen en andere fratsen te koop. Uiteraard allemaal behoorlijk prijzig. Volgens mij kun je je kinderen beter een echte modeltrein geven; van Thomas zijn treinen te koop die op een Märklinbaan kunnen rijden.


Bij het Kruidvat koop ik weleens railgerelateerd speelgoed voor dumpprijzen. Zo kom ik aan deze drie setjes Chuggington. Leuk om te combineren tot een wat grotere baan? Nee zo werkt dat dus niet bij Chuggington. De koppelingen van de rails zijn niet symmetrisch, zodat je twee verschillende bochten nodig hebt: linker en rechter bochten. De twee buitenste sets zijn daardoor niet met elkaar te combineren. En de set in het midden heeft weer een ander soort koppeling, dus dat past dan weer niet op de twee andere sets.


Zie ook:
vorige       start       omhoog