Vietnam, Cambodja


Hué, 16 maart 2008. Spoorbrug over de Parfumrivier in het midden van Vietnam. Foto Leo Spilt.Schroot in een tempel

door Carina Spilt

In deze Austin Cambridge reist de boeddhistische monnik Thich Quang Duc in 1963 van zijn klooster in Hue helemaal naar Saigon. Op een druk kruispunt stapt hij uit, gaat in de lotushouding zitten, overgiet zijn lichaam met benzine, steekt zichzelf in brand, en sterft zonder één kik te geven.

Dit protest tegen de wandaden van de Zuidvietnamese katholieke dictator Diem werd destijds wereldnieuws. De Austin staat nu in de Thien Mu-pagode in Hue. Op de achtergrond, aan de muur, de foto waarmee de Amerikaanse journalist Malcolm W. Browne een Pulitzer Prize won. "Overwhelmed with horror and the smell of burning flesh", schoot hij 4 rolletjes vol van de brandende monnik. Dan zit er altijd wel een leuk plaatje tussen, nietwaar?

Van huis uit (erfelijk belast) schiet ook mijn broer Leo er lekker digitaal op los. Deze foto van de Austin maakte hij tijdens zijn reis afgelopen maand door Vietman. Maar waarom nou uitgerekend deze foto op mijn site?

Simpel. Jeugdsentiment. Wij hadden vroeger thuis namelijk net zo'n opvallend lichtblauwe Austin Cambridge (hieronder helaas in zwart/wit). Wat zo'n auto kostte in die tijd weet ik niet; mijn vader beweerde altijd dat-ie 'm had geruild tegen een pakje sigaretten. En ik geloofde het. Uw webmeesteres ziet u links in beeld op 11-jarige leeftijd (bezig met het meten van de windsnelheid ter plaatse), bij een geopende Barendrechtse hefbrug in december 1967.

tekst Carina Spilt, 31 maart 2008
Vietnamese postzegels.Kampuchea (Cambodja). Zie de gepantserde loc op de tweede zegel rechts van boven.
vorige       start       omhoog