Bussen van de ZABO

Foto's uit het archief van Henk Koster.

Op 1 maart 2008 sloot ZABO Ridderkerk z'n deuren; lees meer.Deze foto's komen uit de nalatenschap van Piet Visser (1908-1996), een oom van Henk Koster.

Een Leyland Royal Tiger-toerwagen met een carrosserie van Zabo. Waarschijnlijk kort na de invoering van het nieuwe landelijke kenteken in 1951. De kentekenplaat is met de hand geschilderd.

Piet Visser was onder andere chauffeur bij TP-RAGOM (Twee ProvinciŽn Ė Ridderkerkse Autogarage- en Omnibusmaatschappij). Een Ridderkerks onderonsje dus: zowel de busmaatschappij als de busbouwer en de chauffeur kwamen uit Ridderkerk.

Leyland-toerbus, zeer waarschijnlijk met Zabo-carrosserie. Gefotografeerd omstreeks 1950.

Twee ProvinciŽn-bus met provinciaal kenteken. Het is een toerwagen met bergramen en zeer waarschijnlijk gebouwd door Zabo Ridderkerk. Het is ook een Leyland, type onbekend. Bouwjaar eind jaren Ď40. Foto gemaakt door fotograaf S.C. Kroos uit Rotterdam Zuid, volgens het stempel achterop.

Dezelfde bus als op de vorige foto. Foto gemaakt op 20 juli 1951 in Sankt Johann, Tirol. Voor de bus zitten chauffeur Piet Visser en Wim Bliek, oud 3 jaar en 10 maanden zoals achterop de foto is geschreven.

Lijnbus van de Twee ProvinciŽn, zeer waarschijnlijk door Zabo opgebouwd. Vermoedelijk gefotografeerd in de jaren 40 in de omgeving van Ridderkerk.

Piet Visser achter het stuur van waarschijnlijk dezelfde bus als de vorige drie foto's. De bus reed op de Brug over de Oude Maas en nadert Dordrecht. In de achtergrond de Victoria Biscuit- en Chocoladefabriek. Foto vermoedelijk uit de tweede helft van de jaren 40.

Een groepje buschauffeurs; derde van links is Piet Visser.

Scania-Vabis Goliath, bouwjaar 1959. Deze bijzondere bussen werden dubbeldekkers genoemd, maar in werkelijkheid waren het 1Ĺ-dekkers. De TP-RAGOM zocht eind jaren 50 een nieuw bustype voor het vervoer op de drukke lijndienst op Rotterdam. Uit diepgaand overleg met carrosseriebouwer Zabo ontstond de zogenaamde Goliathbus, een 1Ĺ-dekker. Hij werd gebouwd op Scania-Vabis-chassis, omdat dit merk voldeed aan de wens van een laag chassis, zodat de opbouw laag gehouden kon worden. Er werden drie bussen van dit type gebouwd: de TP240 (74 passagiers) en de TP241 en TP242 (elk 62 passagiers). Het bleef bij drie exemplaren, omdat de Rijksdienst Wegvervoer nadien geen goedkeuring meer verleende voor deze toch unieke constructie. Bron: Stichting Oud Ridderkerk. Tekeningen Henk Koster, 1993.


Tensen

Hilversum, Wilhelminastraat, 16 februari 1974. Bus 9 van Tensen als lijn 70: Amersfoort-Hilversum via Soest.

Hilversum, Wilhelminastraat, 27 september 2014. Foto Rienk Nauta, bewerking Henk Koster.

Stationsplein Hilversum, 19 oktober 1974. De rode bus is dezelfde bus als op de foto hierboven. Tensen uit Soest was een particuliere busmaatschappij, opgericht in 1930. De meeste bussen waren donkerrode Volvo's. In 1980 werd het bedrijf opgeheven. De lijnen werden overgenomen door Centraal Nederland en de VAD. Bij Tensen reden de afzonderlijke lijnbussen praktisch altijd op dezelfde lijn. Het gaat hier om een Volvo met een carrosserie van ZABO uit Ridderkerk, indertijd de huiscarrossier van Tensen. Ook de BBA heeft een groot aantal ZABO-Volvo’s in dienst gehad. Foto Henk Koster.


Zie ook:
vorige       start       omhoog