Hilversum in vroeger tijden (deel 12)

door Edward Bary


Bussen op en rond het stationsplein

De bus is niet weg te denken uit het Hilversumse straatbeeld en is vanaf zijn vroegste ontwikkeling altijd aanwezig geweest. Hieronder een greep uit het materieel dat de afgelopen decennia het aanzien van het stationsplein heeft bepaald. De carrosseriebouw heeft zijn eigen ontwikkeling doorgemaakt. Diverse plaatsen in het Gooi werden door buslijnen bediend: Huizen, Bussum, Weesp, Loosdrecht en 's Graveland hadden (en hebben nog steeds) directe verbinding met het Hilversumse station.


Stationsplein Hilversum, 1922 of 1923. De bus is van de firma Amovam: Algemeene Motor Omnibus en Vracht Auto Maatschappij, die vanaf 1922 de stadsdiensten in Hilversum exploiteerde. In 1923 werd Amovam overgenomen door de MOGH: N.V. Motor Omnibusdienst Gemeente Hilversum. Prentbriefkaart.


Bedford

Stationsplein Hilversum. Een Bedford-bus van de N.V. Centraal Garage "De Gooilander" aan een halte onder de voetgangersbrug. Deze foto is gemaakt in de oorlogsjaren toen de bussen op gas reden. Dat gas werd meegevoerd in een aanhanger; achter de bus is een wiel hiervan te zien. Collectie Adriaan Pothuizen.

Hilversum, 27 maart 1942. Een Bedford-bus van de Centraal Garage met gasgenerator en geblindeerde koplampen. Foto Jan Voerman, collectie Wim Vink. Meer over deze bussen.


Crossley, Leyland, DAF

Stationsplein Hilversum, 1 september 1960. NBM 1521 (Crossley) ingezet op lijn 34 naar Huizen aan de halte
voor het stationsgebouw. Foto Adriaan Pothuizen.


Stationsplein Hilversum, 4 september 1960. NBM 1721 ('kleine' Crossley) ingezet op lijn 34 naar Huizen.
Foto Adriaan Pothuizen.


Stationsplein Hilversum, 16 juli 1964. Stationsgebouw met voorplein, gezien in zuidelijke richting, met NBM-bussen, Leyland serie 4700. Foto Adriaan Pothuizen.


Stationsstraat Hilversum, 27 september 1964, gezien vanaf de voetgangersbrug richting centrum (Groest). NBM 4793 (Leyland) draait vanaf het Stationsplein de Stationsstraat in. Links het Verkeershuis en achter de boompartij Hotel Jans. Rechts de Koninginneweg. Woningbureau H. Christiaan Smit was en is een bekende makelaardij in Hilversum. Foto Adriaan Pothuizen.


Stationsplein Hilversum, 4 maart 1965. NBM-bussen van Leyland/Werkspoor serie 4700 (links) en Scania Vabis/Den Oudsten serie 3300 (rechts). Op de achtergrond de goederenloods van Van Gend & Loos langs de Wilhelminastraat. Uiterst rechts de oude rijwielstalling. Foto Adriaan Pothuizen.


Stationsplein Hilversum, oktober 1965, gezien richting Stationsstraat. NBM 4673 (Leyland), ingezet op stadslijn B, staat voorgesorteerd om linksaf te slaan. Deze ringlijn reed een route in de vorm van een 8 door Hilversum met het station als middelste snijpunt. Foto Adriaan Pothuizen.


Stationsstraat Hilversum, 3 mei 1966. NBM 4797 (Leyland) ingezet op lijn 30 naar Bussum stopt aan de halte op de hoek van de Koninginneweg (ter hoogte van Hotel Jans aan de overzijde). Gezien in de richting van de grote spoorwegovergang. Foto Adriaan Pothuizen.


Stationsplein Hilversum, 3 mei 1966. De dubbele achterasser NBM 2796 (Daf), ingezet op lijn 23 naar Nieuw Loosdrecht, op het zojuist nieuw ingerichte busstation. Deze ruimte kwam vrij na sloop van diverse panden, o.a. de oude rijwielstalling. Op de achtergrond het hoekpand Stationsplein 14a/Leeuwenstraat 2. Rechts de nieuwe rijwielstalling annex restaurant/VVV (op het terrein van de voormalige stationschefwoning) en op de achtergrond het Gooitaxgebouw. Foto Adriaan Pothuizen.


Stationsplein Hilversum, 16 juni 1966. Links NBM 2790 (Daf) ingezet op lijn 22 naar 's Graveland, rechts NBM 7023 (Leyland/Van Hool) ingezet op lijn 14 naar Bunnik. Opmerkelijk, dat de bussen met hun achterzijde naar het stationsgebouw stonden, wat voor de aankomende reiziger niet handig was. Foto Adriaan Pothuizen.


Hilversum, 22 maart 1974. Bussen van Centraal Nederland op het stationsplein. Foto Nico Spilt.


Hilversum, 22 maart 1974. De rode bussen zijn luxe toerwagens van het type Leyland-Den Oudsten LOT,
ook bekend als Caravan, gebouwd in 1965. Foto's Nico Spilt.


Stationsplein Hilversum, augustus 1978. Rechts drie bussen uit de serie 5500 van de stadsdienst. Het waren korte Leyland/Den Oudsten bussen. Links staat een tourbus van Leyland Worldmaster, type LOT (Leyland/Den Oudsten/Tour). Datum indienststelling 5100-serie: maart 1966. De kleur rood heeft inmiddels plaats gemaakt voor streekgeel. De foto is gemaakt vanuit het einde van de Wilhelminastraat (rechts). Het verkeerspleintje moest de vlotte doorstroming bevorderen. Foto Henk Koster.


Stationsplein Hilversum, november 1980. Bussen van Centraal Nederland in de sneeuw. Foto Henk Koster.

Tensen

Hilversum, Wilhelminastraat, 16 februari 1974. Bus 9 van Tensen als lijn 70: Amersfoort-Hilversum via Soest.


Hilversum, Wilhelminastraat, 27 september 2014. Foto Rienk Nauta, bewerking Henk Koster.


Stationsplein Hilversum, 19 oktober 1974. De rode bus is dezelfde bus als op de foto hierboven. Tensen uit Soest was een particuliere busmaatschappij, opgericht in 1930. De meeste bussen waren donkerrode Volvo's. In 1980 werd het bedrijf opgeheven. De lijnen werden overgenomen door Centraal Nederland en de VAD. Bij Tensen reden de afzonderlijke lijnbussen praktisch altijd op dezelfde lijn. Het gaat hier om een Volvo met een carrosserie van ZABO uit Ridderkerk, indertijd de huiscarrossier van Tensen. Foto Henk Koster.


Zie ook:




vorige       start       omhoog