Februari 2007


Minister Eurlings krijgt het retedruk

Wat heb ik nou aan mijn reet roesten? Strippenkaart vergeten!

Onze nieuwe minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings (geboren 1973), heeft er duidelijk zin in. Op de dag van zijn beëdiging, 22 februari 2007, vertelde hij voor de camera's zijn nieuwe baan "knetterspannend" te vinden, hoewel hij het natuurlijk wel "retedruk" zou krijgen. Maar wat geeft het: "je hebt echt zoiets van: damn it, het gaat nu gebeuren." De tijd dat ministers met excellentie werden aangesproken ligt inmiddels ver achter ons. (Korte beschrijving van het vervolg: als minister wist hij een mooi baantje bij de KLM voor zichzelf te organiseren. Hij had het daar retedruk met van alles, behalve datgene wat er van hem werd verwacht. Vervolgens af door de zijdeur.)


Emmerich, 1 februari 2007. Loc V100 1041 (ex-DB V100 1041, ex-DB 211 041) van de Eisenbahn-Betriebsgesellschaft Neckar-Schwarzwald-Alb (NeSA) uit Tübingen. www.nesa-bahn.de. Foto Onno Swart.


Dordrecht, 3 februari 2007. Beavershot van Idefix. Foto Arne Vermeulen.


Dordrecht, 3 februari 2007. "Dankzij de agenda op uw site was ik er achter gekomen dat er vandaag een open dag was bij VolkerRail in Dordrecht. Ik en met mij menig persoon zijn daar op een zeer gastvrije wijze ontvangen en zelfs voorzien van heerlijke erwtensoep (zonder Maggi). De medewerkers van VolkerRail vertelden het een en ander over de aanwezige machines. Je mocht er ook in." Aldus Jeroen Koeleman, die deze foto's maakte.


VSM-lijn, 3 februari 2007. Terwijl de andere goederenvervoerders een wedstrijd doen wie de lelijkste dieselloc weet te huren, probeert ACTS nog wat aardigs op de rails te zetten. Loc 1255 heeft de museumgerechtigde leeftijd reeds lang bereikt, maar weet het met enig onderhoud nog steeds vol te houden. Voor dat onderhoud werd onlangs Beekbergen aangedaan. Bij gebrek aan een lang genoeg verlengsnoer mocht Hippel 661 van de VSM in actie komen. Foto Bart Jaspers.


Utrecht Centraal, 4 februari 2007. Een zwarte schoonheid van de Rurtalbahn poseert voor de camera van Patrick. Let op het krankzinnig lange perron dat recent is opgeleverd. Nog een stukje eraan en je kunt naar Lunetten lopen als je trein vertraging heeft.


Amsterdam, 6 februari 2007. Trams van lijn 12, op het eindpunt bij station Amsterdam Amstel."Weeralarm"

Op donderdag 8 februari werd er maar liefst 5 tot 10 centimeter sneeuw verwacht. Daar zijn Nederlandse treinen niet op gebouwd. Vooral de Regiorunners niet: die zuigen koellucht aan vanaf de onderkant van de trein, dus dan krijg je kortsluiting als daar sneeuw in komt. In Nederland rijden pas 80 jaar elektrische treinen, dus daar hadden de ontwerpers geen rekening mee gehouden. Vandaar het volgende "weeralarm", dat op woensdagavond op Teletekst stond:

Na de ochtendspits rijden er minder treinen vanwege de verwachte barre weersomstandigheden.ProRail en de NS laten zo'n 10 procent van de treinen niet rijden.Wanneer er weer volgens het spoorboekje wordt gereden, is onbekend. Met de maatregel hopen NS en ProRail de doorstroming op het spoor te kunnen garanderen. Verder worden er meer storingsploegen standby gehouden en op de stations worden meer mensen ingezet.

Inderdaad sneeuwde het op donderdag. De volgende ochtend was alle sneeuw weer verdwenen.


Rotterdam CS, 27 december 1968. Treinstel 225 in de sneeuw. Deze foto doet me denken aan een strenge winter omstreeks 1980, toen vrijwel het hele treinverkeer plat lag. Op Utrecht CS kwam op een gegeven moment een tweewagenstel mat.'46 binnenlopen, als intercity van Maastricht naar Zandvoort! Toen werkten er nog echte mannen bij het spoor, geen managers die bij de eerste sneeuwvlok al in paniek raken.


Loc 186 113 reed op 8 februari 2007 testritten tussen Eindhoven en Horst-Sevenum, en maakte daarbij kennis met de extreme winterse omstandigheden die in Nederland kunnen heersen. Dit is een van de locs die tijdelijk dienst zullen gaan doen op de HSL-Zuid, in afwachting van de te laat bestelde treinstellen. Foto Arnold de Vries.


Utrecht Centraal, 8 februari 2007. Loc 203-1 van VolkerRail waagde zich met meetrijtuig Jules in de sneeuw.


Dronrijp, 8 februari 2007. Spurt 307 als trein 30141 naar Leeuwarden. Foto Menno van der Veen.


Hengelo, 11 februari 2007. De nieuwe aanwinst van NedTrain: een acculok van het type Niteq 4000-U, met rangeerkoppeling. Foto Manuel van der Wal.


Avondstemming in Amersfoort, 15 februari 2007. Links ACTS 1255 met een 6700, rechts ERS 6610. Beide treinen zijn door hun bemanning achtergelaten en wachten in het laatste zonlicht op de dingen die komen gaan. Foto Aad de Meij.


Hasselt, 16 februari 2007. De resten van treinstel 2101 bij sloperij Hoeben. Rechts een bak van treinstel 2106, waarvan de kop zal worden bewaard voor het Spoorwegmuseum. Foto Daniël Friederichs.


Bunnik, 16 februari 2007. Loc 1606 met trein 45741 uit Beverwijk. Sinds de nieuwe dienstregeling rijden de staal- en kalktreinen van en naar de Hoogovens gecombineerd. Het voorste deel van de trein bestaat uit wagens waarin staalrollen worden vervoerd. Deze wagens hebben als eindbestemming Hagen-Vorhalle. Het achterste deel van de trein bestaat uit wagens die in Flandersbach (bij Düsseldorf) met kalk worden gevuld. De twee treindelen worden in Emmerich gesplitst. Dat gebeurt omstreeks 12 uur 's middags. Een uur later vertrekt vanuit Emmerich tegentrein 45740 naar Beverwijk. De Hoogovens hebben behalve kalk ook fijnkalk nodig. Dat werd vroeger vervoerd in de bekende bollenwagens, maar dit transport is verhuisd naar de weg. De eerste wagen achter de loc is afgesloten met zeildoek, daarom zou de loc eigenlijk met de voorste stroomafnemer op moeten rijden. Links op de bovenste foto mijn transportfiets.


Bunnik, 16 februari 2007. Wisselstopmachine "08-475 Unimat 4S", gebouwd door Plasser & Theurer. Dit is een van de nieuwe aanwinsten van VolkerRail, speciaal bedoeld voor het stoppen van zware wissels op betonnen dwarsliggers. Het voertuig reed hier vanwege detectieproeven.


Zevenaar, 18 februari 2007. Een bezoeker van mijn site zag opeens deze locomotief, asopstelling ½B0, door zijn straat rijden. Carnaval, aggemaleuthetniewaar?


Hulten, 18 februari 2007. Wie is deze grappige machinist? Foto Fokko van der Laan.


Rangeeremplacement Botlek, 19 februari 2007. Loc 1509 van Veolia, een Vossloh G1206. Veolia, voorheen actief onder de naam Connex, is een bedrijf met een Franse achtergrond dat ook op de Nederlandse bus- en spoormarkt een paar graantjes probeert mee te pikken. Men zoekt nog steeds machinisten, onder andere voor het rijden van zware kolentreinen van Rotterdam naar Dortmund. Harry Jellema, die deze foto maakte, is onlangs overgestapt van NS naar Veolia.


Zwolle, 20 februari 2007. De afvoer van de Railhoppers naar de sloop vordert gestaag. Dit keer was het de beurt aan een terwille van een rampoefening al gedeeltelijk vernielde bak. Foto Bas van de Louw.


 

Utrecht, stadsbusstation, 20 februari 2007. Als jullie ooit eens een panoramafoto tegenkomen waarop je mij ziet wachten op lijn 11, dan weet je wanneer deze foto is gemaakt. Deze auto van Cyclomedia rijdt steeds tien meter, staat dan stil om de camera een foto van 360 graden te laten maken, rijdt dan weer verder, etcetera. De aldus gemaakte foto's worden door het bedrijf "cyclorama’s" genoemd. Website www.cyclomedia.nl.


 

Barneveld, 23 februari 2007. Een Mercedes Unimog rangeert met graanwagens. Foto Benjamin van Waart.


 

Krimpen a/d IJssel, 24 februari 2007. Bij de firma Kloos staat al zo'n twaalf jaar dit dieselhydraulische locomotiefje. Het is nog nooit gebruikt en er is ook nog geen toepassing voor gevonden. De bouwer is Bemorail te Warmenhuizen. Het was bedoeld voor ontwikkelingshulp (waarschijnlijk Indonesië), maar om een of andere reden is het locje nooit verscheept. Van de geplande seriebouw is daardoor ook niets gekomen. Vanwege het kaapspoor (1067 mm) zou in Nederland alleen de RTM er wat aan kunnen hebben, maar het locje is te breed en te zwaar om te gebruiken in Ouddorp. Foto's en informatie W. van Gelder.


Amersfoort en Utrecht, 26 februari 2007. Slijptrein RR16 MS-2 van Speno International. Daarnaast loc 6612 van ERS met een containertrein (342330), die bijna drie kwartier in Amersfoort heeft stilgestaan. Uiteindelijk werd deze vlak voor de intercity naar Utrecht de baan op gestuurd. Deze intercity ging bij Groenekan niet de fly-over op, maar reed via de lage sporen naar Overvecht. Daar werd de stilstaande containertrein ingehaald door de intercity. Zodoende kon ik even later vanaf het perron op Utrecht opnieuw zwaaien naar de vriendelijke ERS-machinist. Die heeft zich wellicht ook afgevraagd waarom hij niet achter de intercity was aangestuurd. Dan had hij niet een onnodige stop bij Overvecht moeten maken. Scheelt toch weer een paar liter dieselolie bij het optrekken. Ruim een half uur later gebeurde iets soortgelijks: toen mocht trein 342753, getrokken door een 232, vanaf Utrecht GE vertrekken vlak voor de stoptrein naar Bunnik uit. Via de boordomroep bood de machinist zijn excuses aan voor het geboemel: de treindienstleiding werkte niet echt mee. Nou jullie begrijpen wel: ik was blij dat ik weer thuis was, na mijn bezoek aan dat verre Amersfoort!


Amersfoort NCS, 26 februari 2007. Het teakhouten rijtuig is motorwagen 605 van de Holmenkolbanen.
vorige       start       omhoog