Antwerpen 2005

Verslag van een dagje Antwerpen op 30 juni 2005.


Ik moest op 30 juni 2005 naar een Belangrijke Bijeenkomst in Antwerpen. Meestal koop ik buitenlandse kaartjes aan het loket: dan krijg je nog van die echte coupons in een boekje. Dit keer had ik daar geen tijd voor, en trok ik een kaartje uit een automaat. Zo'n vodje waar de inkt bovenop ligt. Om er toch nog een beetje cachet aan te geven, zijn kaartjes met buitenlandse bestemmingen een paar centimeter langer dan kaartjes voor binnenlandse reizen. De stempels laten zien dat de conducteurs onderweg hun best hebben gedaan.

Ik moest naar het Centraal Station van Antwerpen. Volgens de NS-treinplanner zou ik dan eerst naar Roosendaal moeten reizen, om daar de stoptrein naar Antwerpen te nemen. De voor de hand liggende reis met de Beneluxtrein werd niet genoemd! Weliswaar stopt die momenteel niet in Antwerpen Centraal (vanwege de verbouwing), maar wel in Antwerpen Berchem. Vandaar is het nog een paar minuten met een binnenlandse trein.


retour Bilthoven-Antwerpen, 1e klas, € 75,20


Antwerpen, 30 juni 2005. Onder de perrons vinden grote werken plaats, maar het monumentale karakter van dit uit 1905 stammende station blijft gelukkig behouden. Op de bovenste foto loc 2151 met een dubbeldekstam. Daaronder diverse treinstellen.


   

Antwerpen, 30 juni 2005. De enorme hydraulische stootjukken bewijzen al sinds 1903 hun dienst. Helaas zijn ze nu bedekt met een moderne grijze verflaag. Hoe vaak ze nodig zijn geweest om te voorkomen dat er een trein in de stationshal belandde is mij niet bekend.


 

Antwerpen, 30 juni 2005. Onder de grond worden op twee niveau's sporen aangelegd voor doorgaande treinen. Enkele bovengrondse kopsporen zijn in verband hiermee vervallen. De rechterfoto is van een maquette die in de stationshal staat.


Antwerpen, 30 juni 2005. Stationsklok en ornamenten uit 1905, een tijd waarin een treinreis nog een echte reis was.


 

Antwerpen, 30 juni 2005. Ontmoeting tussen oud en nieuw.


 

Antwerpen, 30 juni 2005. Gedenkplaten 1914-1918 aan weerszijden van de hoofdingang.


Antwerpen, 30 juni 2005. De "Zoo" bevindt zich pal naast het station, ideaal voor een dagtochtje met de kinderen, zoals we dat in 1996 deden. Net als Artis is dit een zich moderniserende ouderwetse dierentuin, waarin dieren vroeger in veel te kleine hokjes werden opgesloten.


Antwerpen, stationsplein, 30 juni 2005. Hoeveel is 18 miljoen Belgische euro eigenlijk waard...? Meer billboards.


 

Antwerpen, 30 juni 2005. Treinstel 808, een uit 1975 stammende Belgische Hondekop. De muur rechts grenst aan de dierentuin. Met zo'n trein reisde ik na mijn bezoek aan Antwerpen terug naar Roosendaal (zelfportret met treinstel 831).


 

Antwerpen, 30 juni 2005. De vertrekprocedure in België wijkt af van die in Nederland. In Nederland gaat op het perron een witte lamp branden als de vertrektijd is aangebroken. De conducteur sluit de deuren, waarna de machinist in zijn cabine het vertreksein krijgt. In België bedient de conducteur een vertreksein op het perron. Eerst sluit hij de deuren van de trein. Daarna draait hij op het perron een sleutel om. In het vertreksein gaat een rood lampje branden, terwijl tegelijk de treinaanwijzer dooft (op de foto rechtsboven brandt alleen nog de onderste regel van de treinaanwijzer; een fractie van een seconde later is het bord helemaal zwart). Na zeven seconden dooft het rode lampje en gaan er zes witte lampjes branden. Dat is het teken voor de machinist om te vertrekken.


 

Antwerpen Oost, 30 juni 2005. De stoptrein naar Roosendaal. Om 14:45:22 uur blaast de conductrice op haar fluitje. Om 14:45:34 uur draait zij op het perron met haar sleutel een schakelaar om, om het vertreksein te bedienen. Het vertreksein hangt boven haar hoofd, maar wordt ook getoond onder het lichtsein aan het einde van het perron.


 

Antwerpen Noorderdokken, 30 juni 2005. Op dit station fotografeer ik nogmaals de vertrekprocedure. Het armgebaar van de conductrice is hier geen onderdeel van: ze zwaait alleen maar vriendelijk naar de fotograaf. Voor haar drie collega's zit de dienst er voor vandaag op. Onder het lichtsein is het rode lampje van het vertreksein te zien. Een paar seconden later gaan de witte lampjes branden en kan de trein vertrekken.


 

Onderweg met de stoptrein van Antwerpen naar Roosendaal, op 30 juni 2005, doen we onder andere Kijkuit en Kalmpthout (op het stationsgebouw gespeld als Calmpthout) aan. Deze lijn is in 1854 aangelegd door de 'Société des chemins de fer d'Anvers à Rotterdam', die de havensteden Antwerpen en Rotterdam met elkaar verbond. Er lag echter nog geen brug over het Hollands Diep, zodat het laatste deel van de reis naar Rotterdam per stoomboot moest plaatsvinden. Als de HSL klaar is, liggen er twee spoorlijnen tussen Rotterdam en Antwerpen en twee spoorbruggen over het Hollands Diep.


 

Tilburg Reeshof, 30 juni 2005. In Roosendaal besloot ik om niet via Rotterdam maar via Den Bosch naar huis te reizen. Dit bleek een fatale vergissing, want even voor Tlburg West kwam onze trein tot stilstand. Wegens een stroomstoring konden we niet verder, zoals de conducteur om het kwartier liet weten. Gelukkig had onze trein nog wel stroom, zodat verlichting en de airco bleven werken. Na twee uur kwam het bericht dat de trein achteruit zou rijden naar Tilburg Reeshof, waar we met bussen verder zouden worden vervoerd. Het eerste deel van deze mededeling klopte, maar het tweede deel was nog niet geregeld. Honderden mensen, maar geen bussen. Er stopte wel een gewone stadsbus, waar ik voor 50 cent (koopavond­tarief) in mocht meerijden. Vlak voordat deze bus vertrok, kwam er een museumbus van de BBA aangereden, bestemd voor de gestrandde treinreizigers. De deuren van deze bus bleven gesloten. Hoe dit verder is afgelopen weet ik niet.


 

Tilburg, 30 juni 2005. "NS zet bussen in". Tussen Tilburg en Eindhoven en tussen Tilburg en Breda was geen treinverkeer mogelijk, vanwege een blikseminslag bij een onderstation bij Boxtel. Hoewel de lichtkrant anders suggereert, reden er van Tilburg wel gewoon treinen naar Den Bosch en Utrecht. Drie uur later dan gepland kon ik thuis mijn prakje opwarmen.


Zie ook:




vorige       start       omhoog