Dieselloc 288 002 (NS L5)


Een locomotief voor Dora

Voor Dora, Schwerer Gustav en andere grote kanonnen uit WO II zijn in opdracht van de Wehrmacht speciale locomotieven gebouwd. Dat waren vierassige locomotieven met één cabine, die als dubbellocomotieven gekoppeld reden. Ze werden gebruikt voor het transporteren van geschutstreinen. Ook leverden ze de elektriciteit voor het opbouwen en bedienen van de kanonnen. Vandaar dat ze waren uitgevoerd als dieselelektrische locomotief, in afwijking van de Duitse voorkeur voor dieselhydraulische aandrijving.


Utrecht GE, 20 december 1949. Locomotief NS L5 (ex Wehrmacht D311.04, DR V188 002, later DB 288 002) voor vertrek naar Duitsland. Foto: J.A. Bonthuis, collectie Stichting NVBS-Railverzamelingen.

Na de oorlog is een van deze dubbellocomotieven in Sluiskil aangetroffen. Ze werd naar de dieselloods in Utrecht overgebracht, waar men probeerde de loc weer bedrijfsklaar te maken. Om onduidelijke redenen werd de loc door NS aangeduid als L5. Onder andere vanwege de hoge asdruk is deze locomotief hier nooit ingezet. In 1949 keerde ze weer terug naar Duitsland. (Zie ook Op de Rails 1950-2, p. 29).

Er zijn vier van deze dubbellocs gebouwd, waarvan er uiteindelijk twee nog een tijd dienst hebben gedaan bij de DB. In 1957 kregen ze sterkere motoren. Ze werden gebruikt voor langzame goederentreinen en voor opdrukdiensten. De laatste ging in 1971 uit dienst. Door verschillende fabrikanten zijn schaalmodellen van dit type uitgebracht.



"Anzio Annie". Duits spoorweggeschut dat gebruikt is bij de slag bij Anzio (Italië) in 1944. Het kanon, dat een kaliber had van 280 mm, stond verborgen opgesteld in een spoorwegtunnel en werd voor elk schot even naar buiten gereden. De schootsafstand was 62 km (voor raketten 155 km), het gewicht 241 ton. Een ander kanon was de "Anzio Express". Samen schoten de twee kanonnen in drie maanden zo'n 6000 granaten af op de Amerikaanse troepen.


Spoorwegmuseum, 26 mei 2013. Tijdens Sporen naar het front was "Dora" te gast. Alleen al dit model, gebouwd door Peter Shaw, is 9 meter lang. Het originele kanon was 50 meter lang, 12 meter hoog en had een schootsbereik van bijna 50 km. Het Duitse leger liet er twee vervaardigen door de Krupp-fabriek in Essen: Schwerer Gustav en Dora. De eerste werd vernoemd naar de directeur van de fabriek, Gustav Krupp, de tweede naar zijn vrouw. Dora kwam slechts één keer in actie, in 1942 bij Sebastopol. Hiervoor moesten eerst twee sporen worden aangelegd. Deze liepen in een bocht omdat de loop van het kanon niet naar links of rechts kon draaien. Het geschut werd langzaam over de rails gereden om de juiste schietrichting te bepalen. Na slechts 48 schoten te hebben gelost was de loop versleten. Het kanon is daarna nooit meer gebruikt. Schwerer Gustav is zelfs nooit ingezet. Beide kanonnen zijn aan het eind van de oorlog vernietigd. Het model van Dora is tegenwoordig te zien in het Oorlogsmuseum Overloon.


Breitspurbahn

Behalve van enorme kanonnen hield Adolf Hitler ook van enorme stations en treinen. Lees hier meer over in van Autobahn naar Breitspurbahn.


Zie ook:




vorige       start       omhoog