Duitse pret in 1942

In het Duitse vakblad "der Adler" van 15 december 1942 trof ik deze fotoserie aan. Duitse officieren en manschappen beleven dolle pret op de smalspoorlijn van een Nederlands vliegveld. Vooral met de WC: Winston Churchill!

In oktober 2009 verscheen het boek "Vliegvelden in oorlogstijd" (ISBN 9789085068235) over de Nederlandse vliegvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In die periode is op meerdere vliegvelden gebruik gemaakt van smalspoor. Het boek geeft ook antwoord op de vraag waar onderstaande foto’s zijn genomen. Het gaat om de smalspoorlijn tussen vliegveld Gilze-Rijen en het kampement Prinsenbosch. De lijn werd in juni 1942 geopend en diende als transportmiddel voor personeel en materialen.

Op blz. 255 van genoemd boek is een foto van Der Fliegende Holländer opgenomen. Op deze foto is een stoom­locomotief te zien met onder de versiering/camouflage op de kolenbunker het opschrift OVING. Een indicatie dat het gaat om een huurloc van Oving Spoor, een Orenstein en Koppel-stoomloc, meest waarschijnlijk een 30 of 40 pk-exemplaar. Het is natuurlijk niet duidelijk of de Duitsers de loc netjes gehuurd hebben of juist gevorderd voor de verdediging van het land. - Met dank aan Erik Kuiper, Stoomtrein Valkenburgse Meer.Der fliegende Holländer, oder jedem Flugplatz seine Kleinbahn!Zie ook:
vorige       start       omhoog