NS 7742 "Bello"


Loc 7742 in actie. Dit is een loc uit de serie 7701-7744, voorheen HSM 1005-1048. Gebouwd van 1905-1914 door Werkspoor, Henschel (7719-7730) en Schwartzkopf (7740-7744). De locs stonden bij het personeel bekend als de "Haarlemmermeertjes", naar de lijnen waarvoor ze waren bestemd. Maar ze reden ook op andere lokaalspoorlijnen. Hun laatste bolwerk was de lijn van Alkmaar naar Bergen aan Zee. Nadat deze lijn werd gesloten, bleef loc 7742 als monument bewaard. Door het publiek werden dit soort locomotieven vaak "Bello" genoemd, naar het geluid van de voortdurend klinkende stoombel.


Afscheid van Bello

 

Het knipsel (waarschijnlijk uit de Alkmaarse Courant) doet verslag van de laatste rit van "Bello" in augustus 1955. Daarnaast een foto van de lijn uit Alkmaar, bij Vlaggeduin, met een tram op weg naar Bergen. Collectie Ed van Kraanen.Transport naar Bergen-Binnen

Emiel Maigoda kocht op een beurs enkele foto's die genomen zijn bij het transport van Alkmaar naar Bergen. De foto's tonen het opvijzelen van de loc in Alkmaar, het transport over de weg naar Bergen en het plaatsen van de loc op haar voorlopig laatste rustplaats.

De foto's zijn op 7 november 1960 gemaakt door een persfotograaf van het ANP. Er zat een briefje bij met een persbericht; de tekst hiervan staat onder de volgende foto's.

Het is er dan toch van gekomen. "Bello", de locomotief Nr 7742, is maandag van Alkmaar naar Bergen getransporteerd. Het ijzeren paard zal als monument het kunstenaarsdorp Bergen sieren. Enige jaren geleden werd het spoorlijntje van Alkmaar naar Bergen aan Zee opgeheven. Gelukkig is een van de locomotieven voor het nageslacht bewaard gebleven. Om "Bello" in Bergen te krijgen moeten heel wat "verkeerde wisselstanden gecorrigeerd worden". Velen vonden de loc als monument een aanfluiting. De dragers van de spoorwegromantiek hebben echter aan het langste eind getrokken. Zij hopen, dat "Bello" in Bergen een onbezorgde oude dag zal krijgen.


Bergen-Binnen, 26 juli 1970. Loc 7742 heeft jarenlang staan te verpieteren in de zeelucht. Ik fotografeerde haar op haar sokkel, toen ze nog niet was gered door de SHM.


Bergen-Binnen, 1965. De Scorpions zijn op Bello geklommen. Deze Brits/Nederlandse groep is bekend van de hit "Hello Josephine", een cover van "My girl Josephine" van Fats Domino. Platenhoes uit de collectie van Dick van Aggelen.


Bergen aan Zee, 26 juli 1970. Een van de opvolgers van de stoomtram: bus 5 van de NHADO.


Abcoude, 17 juni 1989. Loc 7742 "Bello" is op weg van Hoorn naar het NS-jubileum in Utrecht. Foto Mike Morant.


 

Utrecht, 23 juli 1989. Bello tijdens NS 150.


Naaarden Bussum, 21 mei 1994. Bello is met haar Zwitserse rijtuigen op weg naar het Spoorwegmuseum. Foto gemaakt door mijn broer Leo. Zelf stond ik met mijn videocamera langs de spoorlijn bij Maartensdijk.


Miniatuur-Bello in Madurodam op 2 mei 2001.


Stoomtram Hoorn-Medemblik, oktober 1997. Loc 18 doet een optrekwedstrijdje met Bello, dat uiteraard door deze laatste gewonnen werd. Foto Henk Koster.


Loc 7742 bij halte Twisk, op een tropische augustusmiddag in 2003 gefotografeerd door Jaap de Boer.


Nieuwe Niedorp, 16 september 2006. Loc 7742 (Bello) uitgevoerd als bloemenmozaïek, opgebouwd met behulp van dahlia’s. Dit ontwerp kreeg de hoofdprijs op het evenement “Floralia", www.floralia-nieuweniedorp.nl. Foto Jaap de Boer.


Cultuurfondsen houden 100-jarig NS-icoon op de rails

Stoomlocomotief NS 7742 Bello is jarig! In 2014 wordt de bekende stoom­locomotief 100 jaar! De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is bezig met de voorbereidingen van een uitgebreid jubileumfeest voor dit rijdende erfgoed van de Nederlandse Spoorwegen. Het museum wordt daarbij gesteund door de grote landelijke cultuurfondsen.

Bergen aan Zee
Bello werd in 1914 door een fabriek in Berlijn gebouwd voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, een van de voorlopers van de Nederlandsche Spoorwegen. Grote bekendheid verwierf Bello vooral doordat zij vele strand­bezoekers van Alkmaar naar Bergen aan Zee bracht. Dat duurde tot 1955. In de jaren daarna werd de locomotief als monument in Bergen opgesteld en in 1978 in de collectie van de Museumstoomtram in Hoorn opgenomen. Minder bekend is overigens, dat de locomotief in 1915 begon met rijden tussen Hoorn en Medemblik.

Cultuurfondsen
In de voorbereiding van het jubileumjaar ondergaat Bello deze winter een omvangrijke deelrestauratie in de restauratie­werkplaats van de Museumstoomtram. Dankzij bijdragen van de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB Cultuurfonds en het Nationaal Restauratie Fonds krijgt de historische locomotief groot technisch onderhoud aan de stoomketel, de lagers en de aandrijving. De conservatoren zullen haar bovendien meer naar de oorspronkelijke uitvoering restaureren. In mei 2014 zal een herboren Bello dan aan een tweede werkzame eeuw kunnen beginnen en zal ze weer vaak te zien zijn voor de stoomtrams tussen Hoorn en Medemblik!

Diverse evenementen
Het jubileumjaar 2014 begint komende week met een zoektocht naar de Stoker voor Bello bij de basisscholen in Noord-Holland. Een echt verjaardagsfeest wordt gevierd tijdens het evenement Nederland Feliciteert Bello op Hemelvaartsdag 29 mei. Tijdens de zomervakantie speelt Bello een hoofdrol tijdens diverse thema’s die rond het jubileum worden georganiseerd. Het jubileumjaar zal in september met een bijzondere reünie voor Bello worden afgesloten.

Persbericht SHM, 17 maart 2014. Foto Peter Meurs.


Vrijwilligers trekken Bello volgende eeuw in

Aangemoedigd door een groot aantal toeschouwers hebben bijna 100 vrijwilligers van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik stoom­locomotief Bello met behulp van lange touwen uit de werkplaats getrokken, waar zij de afgelopen maanden is gerestaureerd. Daarmee is het startschot gegeven voor de uitgebreide viering van de 100e verjaardag van de beroemde locomotief in 2014. Op Hemelvaartsdag 29 mei is er een groot verjaardagsfeest voor de jarige.

Bello naar Bergen
Bello werd in 1914 gebouwd voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, een voorloper van de Nederland­sche Spoorwegen. Haar eerste kilometers reed ze in 1915 tussen Hoorn en Medemblik, maar bekender werd Bello voor de tram naar Bergen aan Zee, waar zij tot 1955 reed. Dit voorjaar is Bello in de eigen werkplaats van de Museumstoomtram gerestaureerd. Gesteund door de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB Cultuurfonds en het Nationaal Restauratie Fonds heeft de locomotief groot technisch onderhoud gekregen en hebben de conservatoren haar meer naar de oorspronkelijke uitvoering gerestaureerd.

Nederland feliciteert Bello
Op Hemelvaartsdag 29 mei 2014 organiseert de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik Nederland feliciteert Bello: een historisch vervoerspektakel rond de 100-jarige locomotief. Trams en historische autobussen rijden volgens een uit­gebreide dienstregeling naar het geheel gerestaureerde station van Wognum-Nibbixwoud. Hier kan Bello worden gefeliciteerd tijdens een groot feest compleet met muziek, ‘kolentaarten’ en ‘bijzondere cadeaus’. Tientallen mede­werkers en rollenspelers tonen in de trams en op de gerestaureerde stations de wereld anno 1926. Ze voeren hun ambachten uit en betrekken de bezoekers bij het leven, werken en reizen in de Roaring Twenties.

Persbericht SHM, 24 mei 2014. Foto J. van Rijn.


Reünie voor Bello begint in Bergen!


Bergen, 1955. Loc 7736. Foto L.J.P. Albers, beschikbaar gesteld door SHM.

Stoomlocomotief Bello viert in 2014 haar 100e verjaardag. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik gaat het jubileumjaar voor de beroemde locomotief in september afsluiten met een bijzondere Reünie. Bello reist naar plekken en ontmoet soortgenoten, die in het verleden zo belangrijk voor haar zijn geweest. De reünie begint tijdens de Open Monumenten Dag op 13 september 2014. Deze dag staat geheel in het teken van het thema reizen. Die zaterdag wordt Bello per dieplader vervoerd en tussen 14.00 uur en 21.00 uur opgesteld in de centrum van het dorp Bergen. Min of meer op de plek waar vroeger het stationsgebouw stond. Velen herinneren zich de rit met de tram van Alkmaar naar Bergen aan Zee. Tussen 1934 en 1955 heeft de locomotief dag in dag uit langs deze plek gereden, waarna ze als Bello-monument in het dorp werd opgesteld. Sinds de restauratie in 1985 rijdt de locomotief op de Museumspoorlijn tussen Hoorn en Medemblik.

Persbericht SHM, 3 september 2014


Bello. Vijftig jaar railverbinding Alkmaar - Bergen - Bergen aan Zee. S. Selleger. Uitgeverij Pirola, 3e druk, 2005. ISBN 9064550166. De eerste druk verscheen in 1979.

Met Bello naar Bergen aan Zee. Mart Henneke. Uitgeverij Pirola, 2005. ISBN 9064555265.

 

Zie ook:
vorige       start       omhoog