Luik en de Ardennen

En een overnachting in Racour.


Clervaux (Luxemburg), september 1978. Treinstel 207. Foto's W. Spilt.


 

Maastricht, 2 augustus 2002. Gerenoveerd treinstel 613. Op het perron lopen twee van mijn dochters; we gaan met de trein naar de Ardennen. Tweede foto: tijdens de rit naar Luik. Hoewel de treinen in BelgiŽ links rijden, zit de machinist in deze treinstellen rechts.


 

Luik, 2 augustus 2002. Thalys op weg naar Aachen, gefotografeerd door de voorruit van de trein uit Maastricht (zie foto's hierboven). En op het station van Liege Guillemins bekeken we de kop van treinstel 459. Dit type is geschikt voor zowel de Belgische als de Franse bovenleidingsystemen.


Barvaux (Ardennen), 7 augustus 2002. NMBS-stellen 728 en 260 als trein naar Luik. Tussen de rails is op de onderste foto een krokodil te zien.


Luik, 2 augustus 2002. Loc 2727.


 

Luik, 8 augustus 2002. Loc 2131 met een trek-duwtrein.


Wij verstaan geen Nederlands

In augustus 2002 hadden we een huisje gehuurd in de Ardennen. Met de trein er naartoe, overstappen in Luik.

Op het station van Luik wilde ik op de terugreis een spoorboekje kopen. In mijn beste Frans probeerde ik mijn bedoeling duidelijk te maken aan een Waalse loketbediende. Die begreep me zogenaamd niet. Hij wees naar een ander loket, waarachter niemand te zien was.

Ook elders in deze streek kwamen we mensen tegen die ons als een idioot behandelden omdat we geen goed Frans spraken. Althans wat Walen als goed Frans beschouwen, want daar is ook nog wel wat op aan te merken.

Onze Nederlandse euro's werden overigens wel geaccepteerd.


Maulusmuhle (Luxemburg), augustus 1996. IR-trein met NMBS-loc 5531 en een drietal M2-rijtuigen, onderweg van Luxemburg naar Liege-Guillemins. Foto Paul Sminia.


Gouvy, 12 maart 2016. CFL-loc 3019 loopt binnen met IC 108 (Liers-Luik-Luxembourg). Gouvy ligt in de Belgische Ardennen, op de grens met Luxemburg. Foto Wim Plokker.


Overnachten in Racour

Racour, 7 september 2015. Voormalig stationsgebouw langs de opgeheven lijn 147 (LandenĖTamines). Een groot gebouw voor een klein gehucht op de taalgrens - de Nederlandse naam is Raatshoven. Hier liep ooit een belangrijke spoorlijn, die zelfs nog dubbelsporig is geweest, maar in 1961 reden de laatste treinen. De rails bleven uit strategische overwegingen liggen, maar werden eind jaren 80 alsnog opgebroken. Het stationsgebouw kwam in particuliere handen en is inmiddels tot monument bestempeld. Van binnen is het gemoderniseerd. Een gedeelte wordt bewoond, een ander deel wordt verhuurd als vakantiewoning. Bovendien staan er buiten nog twee gerenoveerde stuurstandrijtuigen, type M2. Deze zijn van binnen geheel gestript en ingericht als luxe vakantiehuisje. Wel met allerlei spoorse attributen, waaronder zelfs een collectie petten. Wij hebben er een nacht geslapen: afscheidscadeautje van mijn collega's toen ik met pensioen ging. Ik slaap zo vaak in de trein, maar dit was een leuke ervaring. In Racour is ongeveer niets te beleven, en in het nabijgelegen Landen heb je het na de twee winkelstraten ook wel gezien. Vandaar dat wij er nog een paar dagen Zuid-Limburg aan vast hebben geplakt. www.stationracour.be


Belgische treinen (2007, 2008, 2015)

Gefilmd in Essen, Roosendaal en Den Bosch (augustus 2007 en januari 2008), Racour, Landen, Luik en Maastricht (september 2015). In 2007 en 2008 was ik op dienstreis naar BelgiŽ. Ik werkte toen bij Fortis. In Brussel of Antwerpen was ik meestal in een uurtje klaar, zodat ik de rest van de dag mijn werktijd in de stad of op een station kon doorbrengen. Bijvoorbeeld Essen, net over de grens bij Roosendaal. In die tijd maakte ik ook mijn eerste digitale filmpjes. We zien onder andere enkele Opel-treinen en Beneluxtreinen. In Racour logeerden we in 2015 in een oude trein bij het voor­malige station (cadeau van mijn collega's bij mijn pensionering). Vroeger kon je met de trein van Racour naar Landen, maar nu is dat drie kwartier lopen. In Landen zag ik onder andere een paar oude diesels met werktreinen. Daarna via Luik naar Maastricht. Bij vertrek uit Luik werd ik aangesproken door een treinbegeleidster die niet wilde dat ik bij het open raampje stond om te filmen. Het enige Nederlandse woord dat zij kende was "vervoerbewijs", en Frans versta ik op zo'n moment natuurlijk niet. In Maastricht ging ze op het perron staan roken met haar vriendje dat (ver­moede­lijk zonder vervoerbewijs) vanuit Luik was meegereden. Daar maakte ik nog even een portretfoto als aandenken.


Zie ook:
vorige       start       omhoog