De treinreis van Rob en Marian

Reproductie van een kinderboek uit 1935. Het verhaaltje heb gelaten voor wat het is, maar de foto's geven een interessant tijdsbeeld. De perronscenes zijn gefotografeerd op het Haarlemmermeerstation, de DE3 op het Weesperpoortstation, de brug is de Moerdijkbrug. Andere foto's zijn gemaakt op Amsterdam CS.

Haarlemmermeerstation (Amsterdam Willemspark)

Amsterdam Willemspark, zoals de oorspronkelijke naam van het kopstation luidt, is in 1914 gebouwd naar ontwerp van K.P.C. de Bazel in opdracht van de Hollandsche Electrische Spoorweg Maatschappij. Ondanks deze bedrijfsnaam hebben op de Haarlemmermeerlijnen altijd uitsluitend stoomtreinen gereden. Het stationsgebouw in landhuisachtige stijl bevatte beneden de stationshal, het kantoor van de stationschef, een goederenlokaal en wachtkamers. Boven was er onder meer een dienstwoning voor de stationschef.

In 1950 werd het spoornet van de maatschappij gesloten voor reizigersvervoer. De voormalige restauratie is lang in gebruik geweest als restaurant, maar wordt nu gebruikt als evenementenlocatie. Het gebouw wordt verder gebruikt door de Electrische Museumtramlijn. Die laat historische trams rijden naar Amstelveen-Bovenkerk.
Zie ook:
vorige       start       omhoog