Uitgeest


Uitgeest, 26 juli 1968. Treinstel 405. Loc 2245. Locomotor 325.


Transformatorstation Uitgeest

Uitgeest, 25 februari 2005. Dit transformatorstation is een ontwerp van ir. H.G.J. Schelling uit de jaren 30. Hier vandaan worden de onderstations in Noord-Holland van elektriciteit voorzien. Het bestaat uit twee gebouwen. Het gebouw aan de straatkant was van het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-Holland (PEN), tegenwoordig Nuon. Het gebouw aan de spoorkant is van NS. Het onderstation bevindt zich in het deel met de donkere bovenkant, in het lage aanbouwtje bevond zich een nood-NX-post. Op het kopspoor (dat vroeger langer was) kon een rijdend onderstation worden geplaatst.

In het gebouw was een nood-NX-post aanwezig waarmee in geval van oorlog de treindienst in Noord-Holland kon worden geregeld. Dit was een bedrijfsvaardige kopie van de NX-post van Alkmaar in het klein. De ruimte had geen ramen. De post was voorzien van een noodstroomaggregaat en van telefoonaansluitingen. Ook was er een verbinding met de bunker van de Bescherming Bevolking (BB) in Zandvoort. Deze bunker lag tussen het station en het laadstation van de VAM. In het geval van oorlog zou de regiostaf van NS naar deze bunker verhuizen en vandaar het spoorverkeer aansturen. Deze en andere voorzieningen waren getroffen in de tijd van de Koude Oorlog.


Uitgeest, 28 augustus 2005. Het emplacement vanuit de lucht gezien. Het stationsgebied is bijna klaar na een jarenlange renovatie. Rechts van het midden het grote transformatorstation. Foto Jeffrey Mons.
vorige       start       omhoog