Ongelukken bij Woerden

Zie ook het thema over de treinramp bij Harmelen in 1962.


Botsing bij Woerden, oktober 1936


In de nacht van 7 op 8 oktober 1936 vond bij station Woerden een groot treinongeluk plaats. Een personentrein uit de richting Utrecht, getrokken door loc 3708, ontspoorde op een aftakkend wissel. De machinist had de seinen verkeerd ge´nterpreteerd en reed daarom te snel. Twee minuten later boorde een goederentrein uit de richting Rotterdam zich in de ontspoorde personentrein. De seinhuiswachters hadden vergeefs geprobeerd deze trein nog te laten stoppen. Twee reizigers werden gedood, een andere raakte zwaargewond, verder waren er nog negen lichtgewonden. De meeste reizigers waren op het moment van de botsing al uitgestapt, anders waren er waarschijnlijk veel meer slachtoffers gevallen in de houten rijtuigen van die tijd. De loc van de goederentrein, de 3707, kwam in een sloot terecht en kon daar met veel moeite weer uit worden opgetakeld. Beide locs waren van depot Den Haag.

De overovergrootvader van Ronald Eisses was die jaren stationschef in Woerden. In zijn nalatenschap zijn de volgende persfoto's aangetroffen. De bijschriften van het persbureau zijn letterlijk overgenomen.


De spoorwegramp bij het station Woerden. Een kijkje op de totaal vernielde personenwagens.


De spoorwegramp bij het station Woerden. Links de locomotief van den goederentrein welke na de botsing in een sloot terecht kwam en totaal werd bedolven. Rechts de totaal vernielde goederenwagens.


Spoorwegramp bij Woerden. De in en op elkaar gedrongen wagens van den trein.


Het spoorwegongeluk bij het station Woerden. Een kijkje op de enorme verwoesting.Luchtfoto van het treinongeluk bij Woerden. Bron: Katholieke Illustratie van 17 oktober 1936.


Ontspoorde keteltrein, 29 mei 1985


 

Woerden, 3 mei 1984. Loc 1609 met een keteltrein richting Gouda. Een jaar later, op 29 mei 1985, ging het bij Papekop, tussen Gouda en Woerden, een keer mis met zo'n trein. De laatste vier ketelwagens van olietrein 56521 ontspoorden. De trein vervoerde 26 ketelwagens met ruwe olie, en was onderweg van Schoonebeek naar Pernis. Het herstel van de spoorbaan en bovenleiding duurde twee dagen. Na het ongeval stonden een paar verkeukelde wagens een tijdlang op spoor 1 in Woerden (foto 16 juni 1985). De foto's hieronder komen uit de collectie van Joop Solleveld.


Zie ook:
vorige       start       omhoog