Bulgarije


Tenderlocomotief 4010 van de Bulgaarse staatsspoorwegen (BDŽ), een compoundlocomotief met zes drijfassen. Dit was de 10.000ste door Hanomag gebouwde locomotief, afgeleverd op 15 juli 1922. De serie bestond uit tien exemplaren. Na 1945 zijn de locs omgebouwd op enkelvoudige expansie. Pentekening van Dipl.-Ing. Ad. Wolff in "Die Lokomotive in Kunst, Witz und Karikatur". Hanomag, 1922.

   

Fabrieksplaten van de 10.000ste Hanomag-loc (zie hierboven) en van een andere loc. Wie naar de jaartallen kijkt, ziet dat er met fabrieksnummer 10.000 duidelijk wat is gesjoemeld door Hanomag.


Op 1 maart 1934 bezocht koning Boris van Bulgarije de Schwartzkopff-fabriek in Wildau. Hij werd in de fabriek rondgeleid door de directeuren Dr. von Klemperer en Doeppner. Daarna stapte hij op een zojuist gereed gekomen sneltreinloc Baureihe 03 waar hij een aantal ritten mee maakte over de testbaan van de fabriek. Van koning Boris is bekend dat hij in zijn eigen land regelmatig als machinist de OriŽnt Express bestuurde. Op de onderste foto een door Schwartzkopff gebouwde locomotief van de Bulgaarse spoorwegen. Foto's uit "100 Jahre Deutsche Eisenbahnen, 83 Jahre Schwartzkopff", in 1935 uitgegeven door de Berliner Maschinenbau-Actien-Gesellschaft vormals L. Schwartzkopff, Berlin.Bulgaarse postzegels.


Zie ook:
vorige       start       omhoog