Geilenkirchener Kreisbahn (GKB)

Geilenkirchen ligt aan de spoorlijn van Aachen naar Rheydt. De foto's zijn gemaakt tijdens een bezoek van de NVBS in 1970. Voor een verslag zie Op de Rails 1970, blz. 248.

Een deel van dit smalspoornet is tegenwoordig in gebruik als toeristische spoorlijn. De exploitant is de Selfkantbahn, www.selfkantbahn.de, die onder andere rijdt met een uit Polen teruggekeerde stoomloc van de GKB.Op dit kaartje staan de plaatsen waar ik in 1969 en 1970 foto's heb gemaakt. Het smalspoorlijntje vanuit Geilenkirchen is niet aangegeven. Voor meer kaartjes zie Waar ben ik geweest?


Kaldenkirchen, 20 september 1970. De NVBS liet zich vervoeren met een door loc 055 440 getrokken excursietrein.


 

Loc V11 en ander materieel van de Geilenkirchener Kreisbahn, 20 september 1970.

 

Rolbokken om normaalsporige goederenwagens te vervoeren op smalspoorlijnen.


Fotostop bij Bk Pesch

Bk (Blockstelle) Pesch, 20 september 1970. Fotostop op de helling tussen Kohlscheid en Herzogenrath. Gewoon op de vrije baan, tussen het normale treinverkeer door. Een agent van de Bahnpolizei en de blokwachter hielden een oogje in het zeil. Tegenwoordig wordt er al hysterisch gedaan als je een beetje over een hekje heenleunt.


Der Heggeströöefer. Die Geschichte der Geilenkirchener Kreisbahnen. Henning Wall. Schriftenreihe Historischer Schienenverkehr. Heft 1. Aachen 1971.

Geschiedenis van de Geilenkirchener Kreisbahnen, een smalspoornet (1000 mm) met als centrum het plaatsje Geilenkirchen. Dat ligt ten noorden van Herzogenrath aan de spoorlijn Aachen-Rheydt.

Heggeströöefer = Heckenstreifer = heggenscharrelaar. Lees het hele boekje (pdf).Zie ook:

Website:
vorige       start       omhoog