Kalktreinen

De Hoogovens in Beverwijk hebben veel kalk nodig. Dat wordt geÔmporteerd uit BelgiŽ en Duitsland. Dagelijks rijden er kalktreinen heen en weer. Er zijn drie soorten kalk nodig: kalksteen voor de sinter- en pelletfabriek, kluitkalk en onge­bluste kalk voor de staalfabriek. De laatste soort werd vroeger in bollenwagens vervoerd, maar gaat tegenwoordig over de weg.

Ik heb geen foto's van de grijze kalkwagens met groot NS-logo, type Fals-z.Hilversum, 11 juli 1972. Loc 1307 met de dagelijkse kalktrein naar Beverwijk, vlak voor zonsondergang. Duidelijk is te zien dat er drie soorten kalkwagens in de trein zitten, waaronder de roemruchte bollenwagens (type Ucs-y). Hierin werd ongebluste kalk vervoerd, maar dat transport is later verhuisd naar de weg. De kalktreinen zijn door alle soorten locomotieven getrokken, waaronder de serie 1000, maar de 1300 en later de 1600 voldeden het best. Tegenwoordig worden de treinen getrokken door locs Baureihe 189 van DB.


Utrecht Blauwkapel, 26 mei 1976. Loc 1301 met een lege kalktrein, rijdend van Hilversum naar Lunetten. Behalve bollenwagens rijden er twee typen zelflossers mee: open wagens voor kalksteen, wagens met zwenkdaken voor kluitkalk. De open zelflossers zijn van het type Falns. De zelflossers met zwenkdak zijn van het type Tads (vanaf 1980 aangeduid als Tals). Deze wagens zijn van zichzelf bruin, maar zijn door de fijne kalk meestal voornamelijk wit. Voorheen werden er ook tweeassige wagens gebruikt (zie de foto hierboven uit 1972).


Utrecht, 4 juli 2000. Loc 1632 is met een kalktrein op weg naar Beverwijk.


Utrecht, 25 september 2002. Loc 1615 "Zandvoort" van Railion is met een lege kalktrein op weg van de Hoogovens naar BelgiŽ. Dit werd wel de "receptentrein" of drieproductentrein genoemd, omdat er verschillende soorten kalk in werden vervoerd. Daarvoor werden ook verschillende typen kalkwagens gebruikt. Dat waren onder andere groene Belgische zelflossers (type Falns), die vanaf begin deze eeuw werden gehuurd van B-Cargo. Deze wagens zijn sinds een grote ontsporing in 2008 niet meer toegelaten in Nederland. Tegenwoordig worden rode kalkwagens van de DB gebruikt.


Bloemendaal, 27 juni 2007. De lege kalktrein van Beverwijk naar Jemelle werd deze avond getrokken door loc 1615. Het vertrek moet in grote haast hebben plaatsgevonden, want er brandt maar ťťn koplicht. Dat is het rangeersein: bij rangerende locomotieven of treinstellen hoort voor en achter een wit licht te branden. Foto Bert Dikker.


Bunnik, 16 februari 2007. Loc 1606 met trein 45741 uit Beverwijk. Sinds de nieuwe dienstregeling rijden de staal- en kalktreinen van en naar de Hoogovens gecombineerd. Het voorste deel van de trein bestaat uit wagens waarin staalrollen worden vervoerd. Deze wagens hebben als eindbestemming Hagen-Vorhalle. Het achterste deel van de trein bestaat uit wagens die in Flandersbach (bij DŁsseldorf) met kalk worden gevuld. De twee treindelen worden in Emmerich gesplitst. Dat gebeurt omstreeks 12 uur 's middags. Een uur later vertrekt vanuit Emmerich tegentrein 45740 naar Beverwijk. De Hoogovens hebben behalve kalk ook fijnkalk nodig. Dat werd vroeger vervoerd in de bekende bollenwagens, maar dit transport is verhuisd naar de weg. De eerste wagen achter de loc is afgesloten met zeildoek, daarom zou de loc eigenlijk met de voorste stroomafnemer op moeten rijden. Links op de bovenste foto mijn transportfiets.


Utrecht, 3 april 2012. Behalve in BelgiŽ (Jemelle) wordt er ook kalk gehaald in Duitsland. Op loc 189 024 van DB Schenker is duidelijk de vroegere naam Railion te zien (voor de liefhebber de UIC-code: 91806189024-3 D-DB). De trein is op weg van het kalkwingebied bij Rohdenhaus/Flandersbach naar Beverwijk. De rode wagens zijn van het type Falns. De trein rijdt dagelijks want de hoogovens hebben veel kalk nodig. 's Ochtends rijdt een lege trein de andere kant op. In de achtergrond Hgb III.


Bunnik, 19 november 2015. Loc 189 047 met een kalk/staaltrein. Het is een verdwaalde loc met automatische koppelingen. Die worden gebruikt bij zware ertstreinen, maar met een hulpstuk kunnen ook wagens met schroefkoppelingen worden aangehaakt.


Zie ook:
vorige       start       omhoog