Mexico

Onze oudste dochter is in 2003 drie maanden in Guadalajara geweest om vrijwilligerswerk te doen. Natuurlijk bracht ze een levensechte sombrero voor mij mee en een origineel Mexicaans dienblad voor haar moeder.


Karin heeft geen trein gezien, maar heeft bij wijze van souvenier wel een foto van de Tequila Express voor me meegenomen. Dit is een luxe trein waarmee toeristen een rondreis door Mexico kunnen maken.


Een andere trein is de Chihuahua Pacifico. Deze rijdt over de in 1961 geopende spoorlijn die de Amerikaans-Mexicaanse grensplaats Ciudad Juarez verbindt met de haven van Topolobampo. Hiermee werd een uit 1898 daterend plan gerealiseerd voor een rechtstreekse verbinding tussen Texas en de Stille Oceaan. De Chihuahua Pacifico rijdt op een deel van deze spoorlijn, namelijk tussen Los Mochis en Chihuahua. Een 655 kilometer lang fascinerend traject waar 14 uur over wordt gedaan. Bron: "Legendarische treinen", uitg. Atlas.


Drie locomotieven en achttien wagons werden vernield bij een treinbotsing zaterdag in Mexico. Zeven mensen kwamen hierbij om. De trein was op weg van Guadalajara naar Mexico City. Metro, 28 juni 2004. Foto Luis Soriano/EPA.


¡Viva la revolución!

Bankbiljet, uitgegeven in 2010 ter gelegenheid van de Mexicaanse Revolutie die honderd jaar daarvoor begon. Op het biljet van 100 Pesos (iets meer dan 5 euro) is locomotief 279 afgebeeld, een 2-8-0 smalspoorlocomotief die een rol bij de revolutie heeft gespeeld. Deze loc is thans te bezichtigen in een spoorwegmuseum te Cuautla (ten zuidwesten van Mexico City) en is bedrijfsvaardig. De loc heeft ook een rol gespeeld in de film 'Bandidos'. Collectie Gérard van Teeffelen.

 En Cuautla, la estación del Ferrocarril se inauguró el 18 de Junio de 1881, ocupando gran parte de lo que fuera la huerta del Convento de San Diego. La maquina de vapor de vía angosta No. 279 fue construida por la Baldwin Locomotive Works de Filadelfia para Ferrocarriles Nacionales de México y fue puesta en servicio en 1904. La línea se llamó originalmente Ferrocarril de Morelos y más tarde fué incorporada al Ferrocarril Interoceánico de México-Veracruz. El último tren de vapor para vía angosta vuelve a recorrer la tierra morelense... aún suenan en sus vagones el eco de los pregones y los organilleros, la voz de los catrines y los corridos zapatistas.


Een dieseltreinstel voor de Mexicaanse spoorwegen, daarachter VT 10.501 "Senator". Beide treinstellen zijn in 1953 gebouwd door Linke-Hoffman-Busch in Salzgitter. Foto uit het driedelige gedenkboek "120 Jahre Linke-Hoffmann-Busch, 1839-1959".


Zie ook:
vorige       start       omhoog