Spanje

RENFE: Red Nacional de Ferrocarriles Españoles. De meeste treinen rijden op Iberisch breedspoor van 1668 millimeter, met uitzondering van de later aangelegde hogesnelheidslijnen die op normaalspoor rijden. Verder kent Spanje veel meterspoorlijnen. Zie ook het verwisselen van assen aan de Frans-Spaanse grens.

Spaanse les
Ik ben nooit in Spanje geweest, maar ik heb wel twee jaar Spaanse les gehad: op de HAVO was dat een extra vak dat je kon doen. Ik vond dat wel interessant, net als een handjevol andere leerlingen. Een van de twee leraren die we hebben gehad heette Spaans. We gebruikten ook een boek dat door hem was geschreven. Veel kennis is niet blijven hangen, dat lukt alleen als je een taal veel gebruikt, maar je hebt er altijd profijt van als je een paar andere talen hebt geleerd. Je bent dan nooit helemaal machteloos als je in een ander land komt of een vreemde tekst leest. ¡Una cerveza, por favor!

De Spaanse vlag: eenderde rood, tweederde geel, eenderde rood. In het gele vlak staat veelal ook het wapen van Spanje: dat is de officiële vlag. De vlag zonder wapen is de alternatieve versie.




RENFE

Spaans breedspoormaterieel, begin augustus 2005. De foto's hierpnder zijn gemaakt bij Montroig. We zien onder andere de Spaanse variant van de TGV onderweg van Barcelona naar Vanlencia. Een goederentrein, met e-locs van Toshiba in dubbeltractie, op weg naar Salou. Twee kruisende stoptreinen, met daartussen een erfenis uit de stoomtijd. Hiernaast: Cambrils, 10 augustus 2005. Een Euro 2000 met een Talgo-trein. Foto's door een bezoeker van mijn site.

   


Mallorca

De tram van Mallorca in 2011. Het betreft de trein van Palma naar Soller. In Soller rijdt de tram naar de haven. Foto's Peter Otten.

   

Spoorwegmuseum Madrid

Museo del Ferrocarril de Madrid, 14 november 2012. Hier wordt onder andere een van de eerste Talgo-treinen bewaard. Dat is een kantelbaktrein die is samengesteld uit een aantal korte rijtuigen. Elk rijtuig heeft aan de ene kant twee wielen en rust aan de andere kant op zijn voorganger (zoals een tweewielig karretje achter een fiets). Daardoor kan de trein zeer snel over bochtige trajecten rijden. Echter maar één kant op: de treinen kunnen alleen stapvoets achteruit rijden. Ze moeten dus aan de eindpunten worden gedraaid via een keerlus of keerdriehoek. Latere Talgo-ontwerpen waren wel geschikt om in twee richtingen snel te rijden. Foto's Leo Leeflang.


Museo del Ferrocarril de Madrid, 14 november 2012. Foto's Leo Leeflang. www.museodelferrocarril.org/en


Het lijkt op een NS 1200, maar aan de grote koplamp is te zien dat het een andere loc is. Ook de draaistellen zijn anders: deze loc heeft drie tweeassige draaistellen, terwijl de 1200 twee drieassige draaistellen heeft. De tekstschrijver is duidelijk in verwarring gebracht: hij schrijft dat het om een Nederlandse loc gaat die voor een deel in Spanje is gebouwd. Maar het is een Spaanse loc die is gebaseerd op hetzelfde Amerikaanse ontwerp als de 1200. Er staat ook dat er in 1949 soortgelijke locs zijn gebouwd voor Frankrijk en Groot-Brittannië, maar dat lijkt mij een misverstand. In het standaardwerk van Henk Bouman wordt in alle talen gezwegen over dit Spaanse zusje van de 1200. Bron: L'histoire des chemins de fer, een plakplaatjesalbum van La Vie du Rail uit ca. 1973.


Bunnik, 1 maart 2014. Dieselloc serie 4000 van de RENFE (Spanje), onmiskenbaar afgeleid van de Duitse V200.


Bunnik, 1 maart 2014. E-loc serie 252 van de RENFE. Deze locs rijden op de Spaanse hogesnelheidslijnen (normaalspoor), de zogeheten Alta Velocidad Española. Afgekort AVE, wat ook het Spaanse woord voor 'vogel' is. De locs zijn afgeleid van de Baureihe 120.


Hilversum, 10 juli 2010. Treinstel 441 is net als 124 andere treinen voorzien van de tekst "Geel en blauw houdt van Oranje!" Dit in het kader van de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Spanje. Foto Henk Koster.


Amsterdam Bijlmer Arena, 24 juni 2014. Metrostel 82 van het GVB tijdens een instructierit. Deze stellen zijn gebouwd door CAF: "Compañía Auxiliar de Ferrocarriles S.A." in Beasain, Spanje. CAF is ook de bouwer van de Sprinter Nieuwe Generatie van NS.


Red de metro

Het gaat blijkbaar niet goed met de metro van Madrid. Foto Hendrik Spek, 3 november 2006.


Alicante, 24 mei 2011. Putdeksel van de RENFE in het perron. Foto Niels de Ruijter.


Barcelona, 8 september 2012. Putdeksel gefotografeerd door Rob van der Rest.


Postzegels uitgegeven ter gelegenheid van het VII Congreso Internacional de Ferrocarriles, Madrid 1958. Onder andere een stoere breedspoorstoomloc en een Talgo-treinstel.



Gebruik van verwisselbare assen aan de Frans-Spaanse grens

Enkele artikelen over het verwisselen van assen van goederenwagens aan de Frans-Spaanse grens door Transfesa (Transportes Ferroviarios Especiales), een Spaanse transportfirma.

  • Reportage sur la TRANSFESA. Hendaye, été 1955. Maurice Mertens. Revue de L'association Francaise Des Amis Des Chemins De Fer (AFAC), 1956.

Zie ook het thema over spoorwijdte en spoorbreedte.




Donker Spanje

Soms is een boek zo gek nog niet. Samengesteld door C. Buddingh' in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen. ISBN 9090001352. Uitgegeven in 1980. Een eigenaardige taxirit. En negen andere reisverhalen voor op de achterbank. Boekje dat in 2000 verscheen ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Treintaxi.

In beide boekjes staat het prachtige verhaal van Bob den Uyl over zijn reiservaringen in "Donker Spanje". Onder andere over de Talgo, die wel sneller is dan de gewone Rapido, maar waarvan de reiswinst meer dan teniet wordt gedaan door de chaos aan het eindpunt, als de reizigers hun koffers uit het bagagerijtuig terug willen krijgen.

 

Lees ook Bob den Uyl over de halte Visvliet.


Die Eisenbahnen der Erde. Band III - Spanien, Portugal, Mallorca, Azoren. Dr. Fritz Stöckl. Zeitschriftenverlag Ployer & Co, Wien. (1962)

Meer over deze serie.


Steam on the RENFE. The steam locomotive stock of the Spanish national railways. L.G. Marshall. Macmillan & Co, 1965.

Na een algemeen deel over de geschiedenis van de Spaanse spoorwegen en over de persoonlijke ervaringen van de auteur met het reizen per trein, volgt een uitgebreid overzicht van de stoomlocomotieven die toentertijd nog actief waren in Spanje.


Locomotoras diesel

Locomotoras diesel (IV). Door Lluís Prieto i Tur. Uitgave in de serie Monografías del ferrocarril, 2002. ISBN 8493093041.

In deel IV wordt, na een inleiding over de modernisering van de Spaanse spoorwegen, aandacht besteed aan de Bolle Neuzen van General Motors en aan de daarvan afgeleide serie 1900 van de RENFE.

Locomotoras diesel (VI). Door Lluís Prieto i Tur. Uitgave in de serie Monografías del ferrocarril, 2007. ISBN 8493131845.

Deel VI is gewijd aan de door Alsthom gebouwde series 1000 en 1600 van de RENFE en hun familieleden, zoals de NS-serie 2400. In dit deel staan ook enkele foto's van Rick Dijkstra en mij, met in het kleurenkatern onze namen verwisseld.

Zeer aardige boeken, voor wie het Spaans enigszins beheerst. Voor meer informatie zie www.monffcc.com.


Bij de Ferrocarriles de Vía Estrecha hebben van de NS overgenomen locs gereden: de voormalige NS 2900.




Zie ook:

Spoorwegmuseum:




vorige       start       omhoog