VPRO Expresse (1979)

In 1979 verzorgde de VPRO, samen met ROVER, een wekelijks radioprogramma vanuit een rijdende trein. Op 9 december 1979 werd deze VPRO Expresse getrokken door stoomloc 23 023 van de SSN.Voorburg, 9 december 1979. SSN-loc 23 023 met de VPRO Expresse. De trein reed van Gouda naar Den Haag HS en weer terug. Tijdens de rit werd werd een radiouitzending verzorgd door de VPRO. Achter de loc hangt een restauratie­rijtuig van Wagons-Lits, de rest van de trein bestaat uit DB-rijtuigen. Foto's collectie Nico Spilt.

 

Voorburg, 9 december 1979. De belangstellenden langs de baan gingen niet allemaal even voorzichtig te werk. Op de linkerfoto zien we iemand die een merkwaardig lang linkerbeen lijkt te hebben. (Iemand die ter plaatse bekend was meldt ons dat zijn voet rust op een richel halverwege de perronwand.)


Intercity-Plus en IC+
Op de zijkant van het restauratierijtuig staat "Intercity-Plus". Dit was een van de rijtuigen die op werkdagen meereden in speciale forensentreinen. Deze Intercity-Plus reed tussen Amsterdam en Maastricht en tussen Den Haag en Heerlen. In deze treinen, waar een toeslag van 6 gulden voor moest worden betaald, reden verder Franse Corail-rijtuigen. De proef met deze treinen duurde van de winter 1978/79 tot de zomer van 1981. Van 1995 tot 1999 werd een soortgelijke proef gedaan met de IC+. Deze trein, bestaande uit aangepaste ICR-rijtuigen, reed tussen Den Haag en Heerlen, in het laatste jaar tussen Haarlem en Eindhoven/Maastricht.VPRO Expresseboekje. In 1979 verzorgde de VPRO, samen met ROVER, een wekelijks radioprogramma vanuit een rijdende trein. Dit boekje is een weerslag van die uitzendingen. Hieraan werd onder andere meegewerkt door Peter Flik, Djoeke Veeninga, Wilma Soeter­huizen, Anton IJdo, Marnix Bruggeman, Hans Dorrestijn, Joop Waasdorp, Johnny van Doorn, Simon Vinkenoog en Ineke Lodder.

De spelling Expresse is verkeerd, maar op de radio hoor je dat niet.

Op 9 december 1979 werd de VPRO Expresse getrokken door een stoomloc. Zie ook blz. 31 van het boek "Stoom Stichting Nederland 40 jaar".Zie ook:

vorige       start       omhoog