Vught


Vught, 11 juli 2014. Op de stationsgevel staat "Van deze plek zijn in 1943/'44 14.000 meest joodse mannen en vrouwen met 1800 kinderen weggevoerd naar vernietigingskampen".


Vught, 11 juli 2014. Monument ter herinnering aan de politieke gevangenen welke tijdens de nazibezetting geďnterneerd werden in het K.L.H. ('Konzentrationslager Herzogenbusch') te Vught en via dit station werden overgebracht naar de concentratiekampen in Duitsland.


De spoorlijn naar Kamp Vught


Schuldig landschap
In 2009 is een werkgroep van het Nationaal Monument Kamp Vught begonnen met het weer zichtbaar maken van het spoor naar Kamp Vught ('Konzentrationslager Herzogenbusch'). De naam van het project: "Wij zijn op transport". Het betreft hier het in het fraaie bos en heidelandschap bij Vught markeren van niet meer zichtbare historische realiteit, die dit gebied ook tot een 'schuldig landschap' maken: het tracé van de vroegere spoorlijn die in de oorlogsjaren is aangelegd als aftakking naar het kamp Vught.

Spoorlijn naar Kamp Vught
In februari 1944 werd begonnen met de aanleg van een speciale spoorverbinding tussen de hoofdspoorlijn Den Bosch – Tilburg en het kamp. De spoorlijn is in 1948 opgebroken. In het bos bleef de route zichtbaar, in de vorm van een zandpad.

Het spoorlijntje was niet bedoeld voor gevangenenvervoer, het diende vooral voor de aan- en afvoer van vliegtuig­wrakken, die gevangenen onder erbarmelijke omstandigheden op het kampterrein moesten demonteren, zodat nog bruikbare onderdelen weer teruggeleverd konden worden aan de Duitse oorlogs­industrie. Voor zover bekend is het lijntje vier keer voor personenvervoer gebruikt, onder meer bij het transport van de 'Philips-joden' naar Auschwitz (na de sluiting van het zogenoemde Philips-kommando) en bij de ontruiming van kamp Vught, op 5 en 6 september 1944.

Monument
In september 2016 heeft de 102e Constructiecompagnie van het 101e Geniebataljon, gelegerd op de Prinses Margriet­kazerne in Wezep, drie 16 meter lange spoordelen aangelegd op de Vughtse heide. De spoorstaven zijn afkomstig van de opgebroken spoorlijn tussen station Den Bosch en Heineken.

De drie locaties zijn: langs de Loonsebaan tegenover Braserie 155; langs het bospad richting de fusilladeplaats; aan de achterzijde van het Nationaal Monument Kamp Vught. Op de locaties zullen ook panelen met historische foto’s en informatie worden geplaatst. Deze informatiepanelen bevatten verhalen en foto’s over de desbetreffende locatie en de verschillende transporten die hebben plaatsgevonden over het spoor. In de toekomst zal er, ter hoogte van barak 1b (onderdeel van het herinneringscentrum), aan de Lunettenlaan een vierde spoordeel worden gelegd.

Het monument, onderdeel van Nationaal Monument Kamp Vught, is op vrijdag 4 november 2016 officieel geopend. - Met dank aan Peter van Kaathoven voor de foto's en informatie.


Kaartje met de voormalige spoorlijn naar Kamp Vught. Bron www.nmkampvught.nl (bewerkt).



Zie ook:




vorige       start       omhoog