Thermietlassen

Thermietlassen (aluminothermie) is een techniek waarbij spoorstaven met een zeer hoge temperatuur aan elkaar worden gelast. Dit gebeurt met thermiet, een mengsel van ijzer en aluminiumpoeder, dat ook voor brandbommen wordt gebruikt.

Thermietlassen kun je bij werkzaamheden aan de spoorbaan zien, maar het gebeurt ook bij de spoorstaaflasinrichting waar honderden meters lange spoorstaven worden gemaakt.




Aluminothermie

Aluminothermie is een door Goldschmidt gevonden methode voor metaalbereiding waarbij metalen als ijzer, chroom en mangaan uit hun oxyden worden verdrongen door aluminium, volgens de vergelijking .

Het mengsel van ijzer en aluminiumpoeder wordt thermiet genoemd. De thermietreactie ontwikkelt een grote hoeveelheid warmte waardoor bij goede menging een temperatuur van bijna 3000 gr. C. kan worden bereikt. Daarbij smelten het gevormde ijzer en het daarop drijvende dat het ijzer van de lucht afsluit en tegen oxydatie beschermt.

Deze reactie is toegepast als een methode voor het lassen van rails. Door de grote warmteontwikkeling worden ook de in de nabijheid zijnde railskopen gesmolten, zodat deze met het uit het thermiet vrijkomende ijzer aaneengesmolten worden. Daar thermiet pas bij ca. 1500 gr. C. tot ontbranding komt moet de reactie door een ontstekingspatroon worden ingeleid. Deze bestaat uit aluminiumpoeder, gemengd met een oxydatiemiddel als kaliumchloraat of bariumperoxyde. Thermiet is ook toegepast voor mengels in brandbommen.

Uit: Technische W.P. Encyclopaedie, Elsevier 1953.



Nachtelijke werkzaamheden

Thermietlassen wordt vaak langs de baan gedaan, zoals hier tijdens nachtelijke werkzaamheden, maar ook in het bovenbouwmagazijn Crailoo. Onderstaande foto's zijn gemaakt door Johann van Dijk.


Rails worden doorgesneden


Uitrichten van de las


Opbouw van de bekisting


Bekisting wordt gedicht met zand


Voorverwarmen


De 'brandbom' in werking


Lasresten worden weggehaald


De las wordt gladgeslepen


Controle van het resultaat


Onderstoppen van het ballastbed



Werkzaamheden in Woerden

     

Omdat ik regelmatig in Woerden moest zijn, kon ik de werkzaamheden aan de nieuwe sporen goed volgen. Van boven naar beneden: werkzaamheden aan de bovenbouw (11 april 2005), rails doorslijpen en thermietlassen (13 april 2005) en werkzaamheden aan de bovenleiding (12 mei 2005).



Inleiding tot de tentoonstelling der Nederlandsche Vereeniging voor Tramwegen en Autotransportdiensten. Brochure naar aanleiding van een tentoonstelling van de NVTA in Amsterdam, 20-22 mei 1938.

Foto's van trams en bussen in Amsterdam, Groningen, Utrecht, Rotterdam, en van een diesellocje van de NTM. Illustraties van railprofielen en thermietlassen. Bekijk het boekje (pdf)


Verder naar deel 2


Zie ook:




vorige       start       omhoog